Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő

Jókora, duplatornyos hűtő a Montech terméke, mely színes fények helyett krómdíszítésre tette le voksát.

Bevezető, külső

A tajvani Montech nem tartozik a legismertebb márkák közé, ami nem csoda, hiszen viszonylag fiatal cégről van szó, melyet 2016-ban alapított a tajvani Telon nevű, IT termékek kereskedelmével foglalkozó vállalat. A nevet a Monarch és Technology szavak összevonásából alkották, és elsősorban a gamer piacot célozzák házakkal, tápegységekkel, hűtési komponensekkel és néhány más perifériával kínálatukban.

Tesztalanyunk, a Metal DT24 Base nevű processzorhűtő nem éppen filigrán alkotás, a gyártó egészen 270 wattig ajánlja használatát. Egy duplatornyos, 12 cm-es ventilátorokra épülő monstrumról beszélünk, több mint 1,8 kg-os tömeggel. Ezt a modellt a cég azoknak szánja, akik inkább az elegánsabb külsőt részesítik előnyben az RGB világítással szemben – akinek az utóbbi a fontos, annak ott a Premium nevű változat, mely egy ARGB-s sávval körbevett fedéllel takarja el a bordázat tetejét. Az általunk tesztelt verzióból ez hiányzik, így láthatóak a hővezető csövek felső csúcsai, teljesítményben azonban nincs különbség a Base és a Premium között.

Dizájn

A Metal DT24, mint a legtöbb duplatornyos hűtő, egy igazi szörnyeteg: a borda maga 1530 grammot nyom, köszönhetően többek között az összesen 104 darab alumíniumlemeznek, melyeket összesen hat darab hővezető cső tart a magasba. Ezek az U alakban meghajlított, 6 mm átmérőjű csövek nikkelezett réztalpba vannak szorítva, melyet a klasszikus asztali processzorok kupakjára méreteztek.


[+]

A talp felületi kidolgozása kiváló, teljesen sima és sík felületet kapunk, mely gyakorlatilag már tükröződik is.


[+]

Maguk a bordák hosszanti élükön „lépcsős” kialakításúak, így biztosítva a ventilátorok felé a lamináris áramlást megtörő „inhomogén” felületet. Ezen felül a Montech inkább a puritánságra szavazott, a márka logóját diszkréten viselő legfelső lemezt leszámítva minden egyszerű „fémszínű”, díszítések nincsenek sehol.


[+]

Mint a duplatornyos hűtők általában, úgy a DT24 is igen méretes (a bordázat önmagában 134 x 121 mm-es alapterületű), ezért a RAM-okkal való kompatibilitás érdekében az alsó hét lemezt keskenyebbre vették. Majd látni fogjuk, hogy ez valóban hasznos, hiszen így a magasabb bordázattal ellátott memóriamodulok mellé is beépíthető.


[+]

A bordázat mellé a cég két saját gyártmányú ventilátort mellékel, melyek a Metal 120 PWM névre hallgatnak. Ezek 800-1950 rpm közötti fordulatszámmal dolgozhatnak, kábelezésük pedig lehetővé teszi a sorba fűzést, így a gyártónak nem kell külön Y adaptert mellékelni a processzorhűtőhöz. A vaskos középső rész alatt hatpólusú motor és hidrodinamikus csapágyaz rejlik, díszítésként pedig a hűtő színéhez passzoló fémes keretet applikáltak a ventilátor külső „bemeneti” élére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés