Thermaltake Toughair 510: hűtő dupla ventilátorral

Szimpla torony, de két ventilátor: erre a receptre épít a tajvani gyártó 180 wattig ajánlott processzorhűtője.

Bevezető, külső

Tavaly év elején jelent meg a Thermaltake új, Toughair névre hallgató CPU-hűtő családja, mely nagyjából ugyanazt a bordaelrendezést használja vízszintes (Toughair 110) vagy függőleges (Toughair 310 és 510) kivitelben. Az utóbbi kettő tulajdonképpen egy szimpla toronyhűtő, négy, a processzorral közvetlenül érintkező hővezető csővel, csendes, világítástól mentes ventilátorral, egyetlen eltérés közöttük, hogy a 310-es modellt egy, míg az 510-est két légkavaróval szerelték fel. Ez az utóbbinak a gyári adatok szerint 10 wattal nagyobb (180 wattos) hűtési teljesítményt kölcsönöz, ami elegendő lehet például a Ryzen 7 7700X vagy a Core i5-13600K/14600K hűvösen tartására (akinek ez nem elég, az válthat az ősszel bemutatott Toughair 710-re, mely duplatornyos megoldásával 250 wattig ajánlott).

Külső

Tesztalanyunk központi eleme tehát az említett négy darab, 6 mm-es átmérővel rendelkező hővezető cső, melyek egy nikkelezett réz talpba préselve közvetlenül érintkeznek a processzor hőátadó kupakjával.


[+]

A talp kidolgozottsága alapvetően jó, a felület sík, az érdesség minimális. Hővezető pasztát külön kapunk, nem gyárilag felhordva, és ami impozáns, hogy nemcsak egy kis tubus van a csomagban, hanem egy sablon és egy spatula is, amivel szépen, ideális vastagságban és mintával „teríthetjük” a kencét a processzoron.

[+]

A bordázat esetében nem sima téglalap a forma, hanem váltakozó „hullámos” éleket láthatunk, melyek segítenek megtörni a lamináris, hőátadás szempontjából nem ideális áramlást. Mint említettük, a Toughair 510 nincs túldíszítve, de azért a hővezető csövek tetejét egy műanyag elem takarja, amelyen a márkanevet és a logót csodálhatjuk meg.


[+]

Ez, illetve a ventilátor rögzítését biztosító lapok az összeszerelés után szinte teljesen eltakarják előlünk az alumínium bordákat, na és persze jobban a lemezek közé terelik az áramlást is. Az említett ventilátorok a gyártó Toughfan nevű, magas statikus nyomásra (2,41 mm-H2O) kihegyezett szériájából kerülnek ki, 12 cm-es átmérővel és 2000 rpm maximális fordulatszámmal rendelkeznek. Sarkaikban gumi rezgéscsillapító betétet viselnek, a gyári adatok szerint 23,6 dB-es maximális zajszintre számíthatunk tőlük. A két légkavaró együttes meghajtását egy Y elosztóval segíti a gyártó.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés