Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nyunyu

félisten

válasz nyunyu #56665 üzenetére

Fentiek illusztrálására így volt felprogramozva az XD84-em:

(Nem volt hozzá magyar kupakszettem, ISO US kupakokkal használtam.)

Ins/Del/PrtScr sorrendjében az döntött, hogy az akkori HP 8570p laptopomnak is ilyen sorrendben voltak a BckSpc feletti gombjai. :DDD
    Alsó sorban AltGr és Ctrl közé csak azért került az Fn gomb a jobb Win helyett, hogy az XD84 extra fícsöreit (háttérvilágítás, underglow) tudjam kapcsolgatni, ha szökőévente egyszer olyanom van.

Blokker hiányban igazad van, nekem leginkább a kurzorok körüli rés hiányzott, amiatt nyúltam a legtöbbször mellé/fölé.

Ebből a szempontból az 1800 lényegesen kényelmesebb, de az megint se nem 75%, se nem rendes full kiosztás, hanem egy harmadik.

Sűrű F sor szerintem szokható, gyakorlatilag a legtöbb laptopon az van.

Amit kifelejtettem, mint lehetőség: BackSpace kettébontása 2 gombra.
    Aztán lehet gondolkozni a szóköz bontásán is, de ezek már olyan témák, amik komolyabb finomhangolást, megszokást igényelnek egy random laptopbillzethez képest/után.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

• dqdb

nagyúr

válasz nyunyu #56665 üzenetére

A 75%-TKL egykutya, csak az előbbinek, ha a KBD75 stílusában készült, akkor van egy rettenetesen rossz F-sora (cserébe TKL-nél a billentyűzet széléről nagyon messze van az Enter, így ha egerészel, akkor nem elég egy ujjal átnyúlni, el kell engedni az egeret). A 75% szerintem akkor jó, ha a felső sorban van blocker, hogy 1-4-4-4-1 elosztású legyen a felső sor. És nem árt, ha van blocker az alsó sorban is a Ctrl és a között, bár ez már annyira nem fontos.

Erre van 4 gomb hely a BackSpace-Enter-Shift mellett jobbra, általános szokás szerint ide a Home, PgUp, PgDn, End kerül.
    Igen, ez a szokás, de ha túljutsz ennek az erőltetésén, akkor sokkal kényelmesebb layoutot lehet összehozni úgy, hogy a végén rájössz arra is, hogy teljesen felesleges az az F-sor is. A Caps Lock túl jó helyen van, hogy az ember elpazarolja egy ritkán használ funkcióra (főleg, ha lépcsős a kupak). Ezért aztán nálam önmagában lenyomva Caps Lock, mással együtt Fn, így van bal és jobb oldalon is Fn, a hatos blokkot kényelmesen eléred több helyen is, a felső hármas egyetlen értelmes tagja is megmaradt (a böngészés/dokumentumolvasás közben fontosabb billentyűket alap módosítókkal szeretem mindkét oldalról egy kézzel elérhetővé tenni, ezért a redundancia).

Saját célra ez tovább bonyolódik és beugrik még pár réteg, mint a most is látható bal kezes Caps Lock+WASD kurzorblokk mellett Caps Lock+Tab+WASD+QE egértámogatás, Caps Lock+Win+WASD egérgörgő vagy Caps+Space+számsor és központozás esetében a billentyűzet automatikusan Alt+Shift-et tol a másik kiosztásra, majd vissza, hogy olyan betűket is le tudjak írni gyorsan, amiknek a helyét csak angol kiosztáson tudom.

Disclaimer: bár éppen 65%-os billentyűzetem nincsen még 1-2 hónapig, de a legtöbb leírt dolog 60%-on, 75%-on és TKL-en tesztelve és hatékonyan működik (igen, TKL-en is rétegre kerültek a funkciógombok, hiába van dedikált változatuk is, mert egy Ctrl+F4 kevesebb nyújtózás Ctrl+Caps Lock+4 formában).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák