- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen processzort vegyek?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Assdak
őstag
válasz
parandroid #186281 üzenetére
Pont a melegedés, e miatt AIO és power draw miatt váltanék
Kíváncsiságból most összeraktam a fent ajánlott konfigot. SSD-PSU-COOL hármast nem bántottam az eredeti tervemhez képest, mert alapvetően esetemben nem platform függők.
Így a MEM-CPU-LAP hármas váltásával is nagyjából 25k-val magasabb a végösszeg, mint az Intel oldalon. Nyilván ezt tekinthetjük akár marginálisnak is, csak a másik oldalon nem látom még teljesen mit nyernék vele, szigorúan azon felhasználásban amire nekem kell.
TechN7ne kolléga amúgy sokkal jobban megfogalmazta mi volt az elképzelésem mikor Intel irányba billentem.
Mindenesetre abszolút köszönöm a javaslatokat, kutakodok a témában ezen vonalon, hogy objektíven alkalmazható e esetemben -
Assdak
őstag
válasz
parandroid #186277 üzenetére
Szia,
Én is annyit írtam, hogy 4K felbontáson, elhanyagolható a különbség, de ha tudtok küldeni olyan tesztet ahol ez ennyire kijött 4K mellett azt szívesen veszem.
Ebben úgy érzem semmi meglepő nincs, mivel a szűk keresztmetszet a GPU lesz. Jelenleg is egy 1470Kvan a 4080 RTX mellett, hasonló okokból, ami azért nyilván már bőven idejét múlt darab.
A power draw résszel alapvetően egyetértek, bár erre vonatkozó 4K teszteket nem találtam, viszont a melegedés részt tényleg nem tudom hol látjátok, erre kíváncsi lennék, tényleg. Több tesztet futottam ismét át, és szinte mindenhol hűvösebb de maximum hasonló mint az említett AMD típusok.
-
4264adam
veterán
válasz
parandroid #186277 üzenetére
Csak az a gond, hogy nincs Intel ajánlási segitség, aki ért hozzá nem ír itt.
Munkatárs 14900K-ja Throllingolt 100 fok miatt MSI 240 AIO-val, segitséget kértem a proci topikjában. segítettek is de mint kiderült DELID nélkül nincs AIO ami megfogja pedig már a 130k-s AIO-t vettük volna "mert nem számít csak legyen már jó". Maradt a fesz állítgatás + 280-as Artic Liquid III-ra csere (Persze az MSI drágább volt) és akkor igy I7 14700K helyett közel I9 14900K van meg CB2023 pontok alapján, de még így sem éri el a stock-ot amit kellene.Csak senki ne olvasson bele abba a topikba visszább, a tulajok szerint összeesküvés hívőkként AMD-t ajánlunk itt, Intel-t nem. Közben meg nem lehet Delid nélkül meglenni, talán I7 kisebb étvágyú de nincs tapasztalatom -->ajánlani sem fogom
-
Jamboo529
senior tag
válasz
parandroid #186257 üzenetére
A ventillátort inkább rábízom az alaplapra. Jobb a békesség, ő tudja mennyire izzad. A fény, csak a fény.. az a lényeg. Na majd "hegesztek" neki valamit a gépbe.
-
Mexbacsi
tag
válasz
parandroid #186245 üzenetére
Köszönöm. Cpu majd figyelem, de könnyen beadom a derekam másra, ha jobb. Pl 7600x3d
-
válasz
parandroid #186244 üzenetére
Nekem a mai napig az alaplapi Jack kimenetre kötött Aiwa 5 lemezes 2 kazettás hifim van
-
zoldeskek17
csendes tag
válasz
parandroid #186132 üzenetére
Köszi a gyors választ @parandroid!
Végülis akkor ezt néztem ki és akkor ez így jó lesz?
A ház az marad a Fractal Desing Pop Air TG és a hűtő is marad az ID-COOLING FRZN A620 RGB csak máshonnan fogom megrendelni.
Még egy gyors kérdés, ehhez is rendeljek VGA támasztót és processzor leszorítót? Vagy ez nem fog meghajlani a hőmérséklettől? -
j0k3r!
senior tag
válasz
parandroid #184572 üzenetére
Helló!
Eljött az idő a vásárlásra, viszont az látom, hogy hűtő, táp és ház nincs sajnos jelenleg raktáron. Tudnál esetleg alternatívákat ajánlani rájuk? VGA szerintem RX 7600 lesz, azt gondolom, hogy amire én fogom használni, arra elég lesz az évtized végéig.
Köszönöm előre is a segítséget
-
cd930
senior tag
válasz
parandroid #186141 üzenetére
Ejj, kellett ez? Örültem, hogy elengedtem, erre megint visszacsempészted a fejembe
-
4264adam
veterán
válasz
parandroid #186128 üzenetére
+1 erre ha minden sprólás kell, így is fényévekre lesz az I7-től.
-
Moonwolf
senior tag
válasz
parandroid #186085 üzenetére
Ha valaki fejleszteni akar a későbbiekben, akkor alaplapból érdemes felső kategóriát választani, mert ott kevesebb a kompromisszum, mivel ha tuning vagy bármi egyéb miatt lapot is kell cserélni, akkor már nem érte meg megvenni a belépő szintű lapot csak azért hogy az újabb prociból majd belerakhassa az erősebbet. Lapoknál sem véletlen van 8+8 vagy 8+4 pines tápcsatlakozó. A ramból meg nem érdemes spórolni, mivel nem biztos hogy lesz pont ugyanolyan kit ha fejleszteni akar évekkel később. Ott is az az ideális ha pont olyan az is amire bővíti. Ha 64 gb kell, akkor azzal kell indítani. A proci és vga meg teljesen opcionális.
Nekem AM4-es platform lesz most, újonnan. Persze sokkal jobb lenne egy X870 es chipsettel ellátott deszka, erősebb cpu val és vga-val, mert azzal még kevesebb lenne a kompromisszum, de adott egy szünetmentes táp kerete és egy gépház fix mérete egy fix helyen, abba bele kellett férni. Az első genes intel core i lapokat sem lehetett nagyon fejlesztgetni. Tuning vagy a legnagyobb proci volt az opció majd azt tuningolni, de ahhoz is egy felszerelt lap kellett. Az RX 580 as sem erős kártya már, de az került az i5 mellé mert nagyon jó áron volt és annak ellenére hogy a proci volt a keresztmetszet mégis egy jó nagy előre lépést jelentett.
-
F-ECT$
titán
válasz
parandroid #186059 üzenetére
20 évig építgettem rendszeresen PC-ket (1995-2015, azóta is van, de már évekig nem nyúlok hozzá), és bár nem tudom, hogy ez még mindig igaz-e, de ez a későbbi fejleszthetőség egy rohadt nagy lufi. Szinte sosem volt olyan, hogyha kevés lett az adott gép, akkor 1-2 alkatrész cserével megoldódott volna a dolog. Főleg gamer vonalon mozogtam, és ha kevés lett az fps, akkor hiába cseréltem vga-t, annak már kevés lett a proci, vagy nem ment bele az alaplapba, vagy nagyobb táp kellett. Ha procit és vga-t akartam cserélni együtt, akkor a memóriához is hozzá kellett nyúlni, és akkor meg megint az alaplap lett kevés, stb.
Azt el tudom képzelni, hogy összeraksz egy gépet és ha max fél éven belül tudod cserélni pl a vga-t, akkor most elég lehet egy kisebbet venni (ami belefér a keretbe), és már a jövőbeli vga-hoz rakod össze a gép többi részét.
De ha ilyen 1+ éves távlatban nem fogsz hozzányúlni, akkor meg kell venni a keretbe beleférő legjobb konfigot (még ha már "halott" is), és majd ha ismét fejleszteni kell, akkor úgyis cseréled az egészet egyben.
Persze itt most nem a konkrét ajánlásodra reflektálva írtam, hanem csak általánosságban a fejleszthetőség témáról. Vagy Te máshogy látod?
-
4264adam
veterán
válasz
parandroid #186071 üzenetére
Abban mondjuk pont igen, de az Asrock és Gigabyte 850 amik árban versenyeztek a B650-el mind kevesebb volt.
-
4264adam
veterán
válasz
parandroid #186068 üzenetére
Persze ha a VRM körök száma azt mutatja hogy előny.
mert ezért nem szoktuk őket ajánlani.
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #186063 üzenetére
Azért gondolom hogy idővel eshetnek pl a lap árak is, mert nem nagy a különbség a 850 között és sokan azt vennék, mert újabb, és ahogy nézegetem egy BIOS frissítés után semmi hátránya nincs a 650nek, sőt, 650en több port is van az IOn és ezért maradnak bent idővel bent ragadt készletek, aminek akkor csak lejjebb kell menniük és nem őrizgetik...nem?
-
babazsa
újonc
válasz
parandroid #186059 üzenetére
Valószínűleg ami jó gamingre az ezekhez a szoftverekhez is jó lesz. Nem valószínű, hogy olyan magas gépigényű munkákon fogok rajta dolgozni a következő években, amihez többre lenne szükségem. Az irodában nagyobb volumenű munkára nagyjából a következő configot használjuk, de ezek nem mostanában lettek összerakva: Ryzen 7 5800X, Gigabyte B450 Aorus M, 32GB RAM, GTX 1660. Ezen még elfutnak a szoftverek, viszont időtállóbbat szeretnék ennél. Az kimaradt az első hozzászólásomból, hogy nagy ritkán gamelnék is, ez valamennyiben befolyásolhatja így az összképet.
-
oba
addikt
válasz
parandroid #186053 üzenetére
Köszönöm!
Jó kis cuccoknak tűnnek ezek, viszont ahogy írtam a 300ba jó lenne ha beleférnének a perifériák monitorral együtt. Valami vállalható egér+billentyűzet és egy szintén vállalható olcsó monitor. Ha ezeknek az árát levonjuk, mondjuk 50e Ft értékben, a használt vga-ra szánunk 100-at, akkor a maradék 150e szerinted elég lehet egy vga nélküli konfigra?
-
Moonwolf
senior tag
válasz
parandroid #186041 üzenetére
A bios frissítéshez nem kell egy régebbi alapból támogatott proci? Mármint régebben így lehetett frissíteni a BIOS-t, most meg találtam olyat hogy proci nélküli frissítés, biztonságos egyáltalán úgy frissíteni?
-
.LnB
titán
válasz
parandroid #186041 üzenetére
Okés, délután csinálom is a pendrive-ot.
-
Jamboo529
senior tag
válasz
parandroid #186014 üzenetére
Így ahogy mondod.. Ingyé van, de csak az inasnak. És csak akkor ha szót fogad.
A házakat köszi, de azok nem jók. Nem volt ugyan peremfeltétel, de elöl kell, hogy legyenek a gombok, csatlakozók. Ez az - oldalt hátrafelé végig rakom őket - dolog nem jön be.
Apropó:
Ez az office depot webshop mennyire frankó?? Még a hétvégén megrendeltem onnan a monitort, de se kép se hang róla azóta se. Még egy visszaigazoló emailt sem kaptam, pedig ki is lett fizetve. Most este jutott eszembe, hogy hohó, valami nem kóser. Holnap beszélek velük, de ma még kicsit puffogok magamban.
-
$p@rr0w
őstag
válasz
parandroid #185989 üzenetére
Arra lettem volna kíváncsi hogy minek cserélte nekem már rég mindegy mert rabeszeltetek a 7700-ra...
-
Jamboo529
senior tag
válasz
parandroid #185987 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget!!
Irigylem a lányodat, gyönyörű gép lett. (Mutattam a fiúknak is.... jééé nyuszi van a gépben)
A konfig végül is ez lett:
Ez így 285k + a VGA + a monitor.Csak ezért utálok gépet venni. Viszi a pénzt. Remélem azért egy darabig békén hagynak most már.
Ez a KAZY shop amúgy mennyire megbízható? Van valakinek tapasztalat vele?
Még egyszer köszi! Szép napot mindenkinek!
-
Jamboo529
senior tag
válasz
parandroid #185985 üzenetére
Huh, megnyugodtam a ventit illetően.
Házból nekem pont ilyen van (be quiet) és szeretem is. Meglátom melyik lesz.
A VGA-mat ne fikázd.
Az most az én gépemben van, és teljesen jól elvisz bármilyen mostani játékot QHD felbontás mellett. Jó lesz az a gyereknek!
Amúgy meg legyen már az én gépemen is egy kis fejlesztés.Már csak a memória maradt. 2x16gb, gondolom minél magasabb órajellel, és kisebb CL értékkel. Van széria ami kerülendő, vagy abszolút best buy?
-
Jamboo529
senior tag
válasz
parandroid #185977 üzenetére
A tápra még alszom egyet, lehet tényleg 1x kell megvenni a 850-est és akkor az tart amíg el nem pukkan (a GPU honlapján is azt olvastam, hogy a 650 a minimum) .
A hűtőnél viszont azt hiszem félreértés volt.
Én a házba beépített hűtőkről próbáltam értekezni de nem sikerült túl jól fogalmaznom.Kinéztünk a fiammal két házat, amiben már van előre szerelt hűtő:
Deepcool CC560 V2 black
ENDORFY Signum 300 ARGB
Remélem nem erre mondtad, hogy 6-8k, mert akkor 4db-ot beletéve +25-50k költség.Procihűtőre egyébként erre gondoltam:
Thermalright Assassin Spirit 120 EVO ARGB
(magasság 156mm)Videokártya nagy valószínűséggel ez lesz benne:
SAPPHIRE Radeon NITRO+ RX 6700 XT
(310.05mm hosszú)Ezek a méretek mindkét házba beférnek még éppen.
Van esetleg olyan ház aminek van USB C (gen 3.2) csatlakozója is, és a fenti alkatrészek beférnek?
-
dannyl
addikt
válasz
parandroid #185978 üzenetére
Én meg görgetek, mint a hülye, hogy ki a f@szom az a varnyú
Aztán leesett...
-
NomAd_82
aktív tag
válasz
parandroid #185924 üzenetére
Köszönöm a választ neked és 4264adam fórumtársnak.
Valóban 20 év alatt sokat változott a világ és nekem is az volt a fejemben, hogy intel intel csak az intel. Azt láttam, hogy árban mindig is drágább volt de ha teljesítményben és működésben már az Amd szinten van akkor elfogadom. Ti jobban éretek hozzá mint én és ha ketten is javasoljátok az amd vonalat, akkor abban az irányban fogok keresgélni. -
dannyl
addikt
válasz
parandroid #185928 üzenetére
A Superflower önmagában egy nagyon profi táp. A 450W-tal van baj.
-
.LnB
titán
válasz
parandroid #185934 üzenetére
Alaplapot (ASRock B650M-HDV/M.2) szerintetek merjek venni használtat HA-ról?
Mert találtam egyet 40-ért. És helyileg se lenne messze. Bár ilyen dolgokat nem szeretek használtan venni. -
.LnB
titán
válasz
parandroid #185928 üzenetére
Igen, akkor már én is a B650-es lapokat néztem hozzá.
ASRock B650M-H/M.2+ (44k)
Gigabyte B650M D3HP (49k)
ASRock B650M PG LIGHTNING (51k)
és a CriticalHit által írt ASrock van terítéken.
De ezek közül én már nem tudok dönteni. És azért ezeket írom, mert próbálom az egész packot egy helyről megrendelni majd. És ott ezek elérhetőek. -
4264adam
veterán
válasz
parandroid #185929 üzenetére
Maradtam is az Intel 16 szál vonalon és a DDR4 megléténél.
Annyira nem is rossz az RTX4060 sem :
Ha a 8GB Vramba befér kb csak 20%-al lassabb mint az AMD 12GB Variáns játékokra, ha munka miatt maradunk RTX vonalon akkor a használt RTX 3060TI / RTX3070 belefér a keretbe és sok a CUDA mag.
-
.LnB
titán
válasz
parandroid #185921 üzenetére
A tápot pont azért nem akarom most cserélni, mert majd a VGA fogja meghatározni. De szerencsére olyan játékokkal játszunk, amikhez nem kell sokkal jobb VGA ennél. Amikor meg esetleg rászánom magam, vagy kelleni fog. Akkor meg az úgy is jelentősen többe fog kerülni, mint ez a "fél konfig".
#185919CriticalHit
Kb olyan 10-15 éves lemaradásban vagyok hw ügyben. Ezért most utána kellett néznem ennek a 7500f - 8400f dolognak, ha már azt ajánlottad. És a 7500f tényleg jobb lenne. Bár így kicsit drágább lesz. De kettőtök ajánlását ötvöztem. Szóval köszi neked is.Már csak át kell gondolnom, hogy akarom e én újra ezt a pc dolgot.
-
NomAd_82
aktív tag
válasz
parandroid #185905 üzenetére
Nagyon köszönöm a választ és az ajánlásokat.
Valóban, teljes szakértelem hiányában és 5 év hátránnyal dobáltam össze a különböző alkatrészeket. Látszik is.
Ha intel vonalon maradnék, akkor mit tudnál ajánlani lapkára, vga-ra és procira?
Amd- vel utoljára 20 évvel ezelőtt volt dolgom és tele voltam negatív tapasztalattal, így maradnék intel vonalon.
Köszönöm. -
.LnB
titán
válasz
parandroid #185913 üzenetére
Köszi szépen para!
Nincsenek nagy igények. Szóval ez is bőven elég lenne nekünk. Szerencsére nem arról van szó, hogy a legújabb játékokkal akarunk játszani. Én meg a bringa mellett úgy is csak néha CS-znék.Annyit módosítok majd ha esetleg belevágok, hogy megveszem a Box-ot a prociból, hogy legyen hűtő is akkor már hozzá rögtön.
És SSD az van, szóval annak az árat inkább beleforgatnám 2x16GB-os ramba.
Azon gondolkodok, hogy megválok a Series X konzoltól, úgy is csak porosodik hónapok óta, aztán annak az árából lenne ez a pár komponens.Igazából ez jó alap lenne nekünk. Aztán ha a gyerek igényli majd a jobb VGA-t, akkor lesz mibe rakni.
-
Angelland13
csendes tag
válasz
parandroid #185903 üzenetére
Ez a kommentedben ajánlott táp mennyivel "rosszabb" egy 80+ Gold minősítésű tápnál, mint pl egy CHIEFTEC Chieftronic PowerPlay 650W 80 PLUS Gold? ~10e forint körül tudnék spórolni ha ezt választanám egy ugyanilyen konfigba, habár tudjuk, hogy tápon nem szabad spórolni.
-
Shadowduet
tag
válasz
parandroid #185894 üzenetére
Köszönöm a megtisztelő választ, akkor ezek alapján keresgélek!
-
KROK640
nagyúr
válasz
parandroid #185897 üzenetére
Semmi
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185897 üzenetére
Ebben már dedikált VGA van
-
Rigormortiis
veterán
válasz
parandroid #185870 üzenetére
Köszönöm! Ez miért jobb, mint amit ő kapott ajánlatot? Csak hogy meg tudjam indokolni
Pár éve nem mozgok rendszeresen a pc alkatrész világban...
-
válasz
parandroid #185807 üzenetére
Az intel degradációs probléma kifejezetten a high end cpu-kra volt hatással, az ilyen 14400F-ről nem nagyon hallottam bármiféle ilyen problémát. Elnézve az árakat, ha nem jön ki az AM5 a limitált budgetből, akkor az Intel 14th gen nem rossz választás
Az AMD 8000s generációját nagyon nem szeretem, mert a 7000-hez képest is csökkentett órajel ÉS felezett L3 cache van a magra... Míg az intel ezért ad 6+4 magot pölö.
Mostanában mi az AMD Asrockon pörgünk, ott lehet probléma... holnap szerelem be a B850 Steel Legendet.
-
tranceplanet
addikt
válasz
parandroid #185800 üzenetére
Köszönöm szépen a megerősítést!
Hajlok a 8400F proci felé, igen a költségvetési keret elég sovány, de akkor nyitva tartom a szemem a 7500F, de szerintem túllő a keretén.
VGA kiszemeltek:
RTX4060 8GB
RX 6650 XT 8GB
RX 7600 12GB
Intel B580 ( és igen, én is bizonytalan vagyok)Úgy gondolom ezek bármelyike más liga a csumpi 3050 kártyához képest.
-
válasz
parandroid #185803 üzenetére
Sajnos ahogy látom egy alap AM5 ehhez képest tényleg sokkal több megszorítás és aránytalan drágulást jelent. Az Intel 14400F nálam így bármilyen AM4 platformmal képes versenyezni, kellően "future proof" nálam, és még 32GB RAM is belefért
U.i.: tápot lefelejtettem, FSP Fortron HYDRO K PRO 750W ATX3.0 , az is benne van a 313k-ban!
VGA tetszés szerint kicserélhető egy olcsóbb használtra akár, ezáltal annyival lesz olcsóbb is a konfig.
-
dannyl
addikt
válasz
parandroid #185793 üzenetére
Használtat nem akar, az kiesik. Felújított garis szóba jöhet, bár nem nagyon látok ennyiért értelmeset, bár nem is mozgok otthon refurb gépekben. És kérdés, hogy a refurb megfelel-e, vagy tényleg csak új játszik (ez volt kiemelve ugye). Nem is értem, hogy 100k-ért miért nem éri meg az ajánlott gép. Igazából a proci+lap 45k. A többit meg kell venni ha emel a kereten is, és nagyjából ez az árkategória lesz.
Azt kellene megérteni, hogy:
1. nincs mindenkinek a kerete felett +100k gépre.
2. 100k-ért netezni KIVÁLÓ gép ez, ennyiért új, garanciálisat nem kapsz, de alternatíva sincs, csak használt.
3. Van, akinek csak az új jó.
4. Később egy CPU bármikor cserélhető, ha szükség lesz rá, a többi attól még megállja a helyét.Ez a mondat meg, hogy "konkrétan öntökönszúrás, aminek semmiképpen nem lesz jó vege." konkrétan nem érv, és nem igaz.
Inkább az lenne öntökönszúrás, ha venne egy 50k-s lapot meg egy 60k-s procit erre a célra, mikor SEMMI haszna nem származna belőle. -
milan26
senior tag
válasz
parandroid #185793 üzenetére
Mi a baj azzal, amit összerakott? Azon kívül, hogy ugyanezt tudja olcsóbban egy használt brand gép. De a kérdező újat akar, annak ez az adott célra, kereten belül teljesen jó.
-
dannyl
addikt
válasz
parandroid #185789 üzenetére
Akkor ne vegyen semmit? Nem értem. Az ajánlott gép 5 év múlva is ugyan olyan röccenésmentesen fogja hasítani az internetet, meg vinni a filmeket. De 10 év múlva is. Szüleimnek most cseréltem le az intel 4460-as procis gépet, de nem azért mert kevés volt nekik, hanem mert családban feleslegessé vált egy 12100. Mocskosmód overkill. Amúgy 100k-ért nincs semmi, ami jobb. Mindenki csak kritizál, de ajánlatot senki nem adott. 100k-ért szerintem egy király kis netezős gép. És nem azt írta, hogy 120k, de mehet feljebb, hanem olcsóbb jobb lenne.
Nem tudom, hogy milyen megoldást tudsz neki ajánlani a feltételekkel. Az, hogy ne vegyen semmit, szerintem nem válasz, hiszen van opció. -
Pkc83
őstag
válasz
parandroid #185770 üzenetére
A +1 kérdésbe benne van.
" Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?"
-
viperabácsi
addikt
válasz
parandroid #185763 üzenetére
Tudom , de proci lenne itthon , meg nem akarok halott platformokra költeni . Ha mégis akkor is inkább AM4 lenne .
Se at meg gari nélkül használtban is horror lenne
Lap : Gigabyte B450M DS3H 26k
proci : r5600g kb 40k
Ram : 2x8 gb aegis 10k
és full halott platform.
Ramnak jó ez is ?
Patriot Viper Venom 16GB (2x8GB) DDR5 5600MHz PVV516G560C40K
Táp esetleg ? -
xekta
csendes tag
válasz
parandroid #185737 üzenetére
Köszönöm újfent mindkettőtöknek
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185732 üzenetére
Amúgy vannak lapok, amik viszik mind a két ramot, xmp expo, jól tudom? Mármint előre beállítást
-
Gery0505
aktív tag
válasz
parandroid #185732 üzenetére
Hát, sajnos már nem tudom visszavinni, mert már szűk két hónapja vettem, viszont az AMD-s gépemmel amiben a 9800X3D proci és a Gigabyte X870E Aorus Master alaplap van, ezzel játszani szeretnék, ebbe akkor megveszem a Corsair memóriát amit ajánlottál, és ezt a G.Skill-t meg szívem szerint átraknám az irodai gépbe. Tudom kicsit overkill lesz, de ez már megvan, és ha azt mondod működni fog gond nélkül akkor remélem maradhat, és átrakható. Ha egy mód van rá az eladással nem bajlódnék, ha működik irodai célra.
Hát ha ennyi baj van az Inteles gépekkel, akkor kerülném, maradjunk akkor egy AM5-ös alaplapnál, és procinál.
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185715 üzenetére
Ugyanezt a b650 tomahawk-ot néztem ki, wifisben. Azért nem írtam, mert bitang jó lap, ez tény. És inkább az MSI BIOS, felület, átláthatóság, kezelés, meg a tuningoló progik, ram tuning, ilyesmi érdekelne, amik msi specifikusak.
Mert másik kiszemelt lap az Asus tuf gaming b650-plus wifi lenne, de nem vagyok eldőlve az Asus cuccaitól, mint fentebb is írtam egy hsz-ben és tartok tőle. Asrocknál tudom nincsenek ilyen gondok, az volt már pár, ahogy Asus is, de MSI még nem. Azért nem akarok vele úgy járni mint asussal.
Árban meg kb így néz ki:
Asus 75
MSI 85
ASRock 95Vacilálok hogy megéri e a 10 felárat az MSI, vagy akkor már 10 felár még és ASRock. Nehéz döntés.
-
CriticalHit
addikt
válasz
parandroid #185711 üzenetére
Mindenkivel előfordul, akárcsak velem nem is olyan rég...
-
CriticalHit
addikt
válasz
parandroid #185703 üzenetére
" Elsősorban játékra, leginkább multiplayer, pl. CSGO, Fortnite, WOT"
-
F-ECT$
titán
válasz
parandroid #185703 üzenetére
Szerintem ő nem a netezős gépre ajánlotta ezt, hanem egy CSGO, Fortnite gépnek.
-
joska19888
friss újonc
válasz
parandroid #185693 üzenetére
Most 9 év után tűnik úgy i7 6700K 4.0Gz négy magja elavultá vált, magok fogytak el leginkább mégaha 4 erős mag is, minimum 6 mag lett a kellő mennyíség. amd ryzen 3600x /I7 8700k, I5 9400f.
Itt is úgy képzelem el 8 magot igénylő programhoz kell 8 de csak 6 erős maggal rendelkező csak kínlodik, nem potólja a hiányzókat.
Ramnál maradva. Egy szoftver vagy játék rendszerkövetelményél még olyat nem láttam hogy Ramot DDR4/5 konkrétan megkövetelte volna bármi is 8,16,32GB enyi szokott többnyire lenni.
Elvileg 14 év után állítják le ddr3 gyártását, szerintem még ddr 4 is hosszú ideig velünk marad.
Nem tudom mennyi érzékletes a példa,remélem valamennyire érthető.Leginkább Amd processzorokat ajánlottál, Intel jelen kínálattal nem forgatóköny. OK.
Köszönöm a tanácsokat ,még agyalok rajta egy sort. -
joska19888
friss újonc
válasz
parandroid #185687 üzenetére
Szia, köszönöm a gyors választ.Amd AM5 + DDR5 kombót kicsit túlárazottnak tartom.Lassab ram tűnik kisebbik problémának. Te hogy vélekedsz erről? 6 magos processzor nem kevés már manapság is? Tudom Korai hozzáférésű játék egy kiragadott példa, ami már most 8 magot igényel. The Forever Winter Minimum Intel Core i7-9700 / AMD Ryzen 7 3700X.
Én úgy tervezem megint 6-8 évig nem nyúlok hozzá makszímum SSD vagy Ram beszerelés, esetleg ha elromlik. -
válasz
parandroid #185687 üzenetére
A Pure Rock Slim egy igencsak fika hűtő, az előző árkategóriában említett SE-214-XT-nél minden szempontból gyengébb, ráadásul drágább is.
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185680 üzenetére
Jah jut eszembe, volt már Asus lapom is. Rég. El is felejtettem. Viszont sosem volt alsó polcos lapom. Minimum közép. Most is pl ASRock z370 fatal1ty gaming k6. Csak már régi, 8600k van benne
-
emiki6
veterán
válasz
parandroid #185653 üzenetére
Mini í té ix
És a 70-90k-s lapok gondolom kópium lapok, de nem néztem utánuk.
Meg ott van, hogy akkor már ne pcie5-öst vegyen az ember? (Az nemtom van e már b650-ben).
Értitek mér óckodom az am5-től?Rowon kapiskálja, bár a mITX egy másik nagyságrend.
-
válasz
Napokban nézegettem a B550 mATX lapokat, mert át akartam építeni a gépet kisebb házba. Egyszerűen nem éri meg foglalkozni újonnan velük. Az AM4 procik egyszálas teljesítménye kezd elavulni. Nem azt mondom, hogy használhatatlan, hanem kezd elavulni. Asrock B550M Pro 4 kerül 40k forintba? Vicc... szó szerint rablás. Az AM5 chipsetes lapok bár drágábbak, de nekem kifejezetten tetszik a B850 3xM.2 dizájnja és a magas PCIe sebesség, a sok USB port. Újonnan, ha valamivel többe is kerül, inkább AM5-öt vegyen mindenki.
-
válasz
Nem nagyon bíznék a 9800X3D árának az esésében, Zen 6 jövőre, Zen 6 X3D még rá fél év, szóval 1.5-2 évig a 9800X3D marad a kis trónján a jelenlegi infók szerint.
Amire várnék, ha kihoznak valami bundle csomagot, hogy pölö kapsz egy coolert a proci mellé amit eladhatsz 15-20 ezerért, vagy valami ingyen AA/AAA játék már megérheti az ugrás
-
viperabácsi
addikt
válasz
parandroid #185636 üzenetére
Köszi
És neked is palfitom -
4264adam
veterán
válasz
parandroid #185647 üzenetére
Így már világos
-
emiki6
veterán
válasz
parandroid #185633 üzenetére
Az biztos, hogy van egy nagy baja az 5700x3d,-nek és az a single thread teljesítmény. Elég sok játék egy szálra terhel rá és akkor könnyen el tud fogyni.
Rendben, akkor inkább nem fektetek többet az am4-be, talán az lesz a sorrend, hogy monitor -> vga -> platform, akár pár hónap szünetekkel is.
-
viperabácsi
addikt
válasz
parandroid #185621 üzenetére
Szia !
A linkelt képeden milyen ház van , meg szabad tudni ?
jól néz ki -
dannyl
addikt
válasz
parandroid #185628 üzenetére
"...az 5080-nál meg csak az 5090 jobb."
Meg a 4090
Tudom, nem lehet kapni, max. használtan, őrült áron.
-
Paxker315
addikt
válasz
parandroid #185617 üzenetére
plusz valami ATX kompatibilis házat (Endorfy Ventum ? ) érdemes nézni, mert a Chieftec csak mikro-ATX-ig fogad lapot, a TUF pedig ATX : ) : )
-
matebabaja
lelkes újonc
válasz
parandroid #185621 üzenetére
A tuning nekem nem számít, csak gaming lesz vele max. NZXT AIO-ról olvastam jókat mondjuk. Tényleg jobban néz ki vízhűtéssel. A ház az milyen pontosan? Nzxt az is?
Az 5080 és 9800X3D akkor jó kombó lehet még pár évig?
-
nrg_52
addikt
válasz
parandroid #185596 üzenetére
Alzán még van pár darab Viper Venom KIT
-
matebabaja
lelkes újonc
válasz
parandroid #185611 üzenetére
Őszintén szólva nem nagyon tudom mi a különbség. De ha esetleg leírnátok azt megköszönném. Tudom ott a google amit használok de hátha jobb a személyes tapasztalat is És a B850-t nem kell bios frissíteni esetleg ehhez a cpu-hoz? Gondolkoztam én is ezen de vhogy mindig félek a vízhűtéstől.És tudsz ajánlani AIO hűtést esetleg?
-
4264adam
veterán
válasz
parandroid #185617 üzenetére
+1 Az A620-ra. És Ramra
PCI-E 5.0 nem gond mert nem is tudják a B650-ök sem. Csak m.2 ssd felé. PCI-E VGA mind 4.0 kivéve a 100k-s B650E-F ami PCI-E 5.0
-
camper007
csendes tag
válasz
parandroid #185596 üzenetére
Csatlakoznék, és saját szemszöget is beleraknék.
Ha én döntenék, akkor most kicsit kipótolnám és ezt venném.
ASRock B650M-HDV/M.2
AMD Ryzen 5 7500F
Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 választanám, alzán-kérés esetén megrendelik.
És későbbre halasztanám az ssd-t. -
válasz
parandroid #185590 üzenetére
Azt néztem, hogy minimális felhasználói élmény beáldozásával (spórolás az SSD-n és opcionálisan az alaplapon) a 7800X3D helyett a 9800X3D-t vehetné meg a kolléga tényleg kb. 10-15 ezer forint plusszköltséggel, ami azért top-top választás még 2 évig - azaz egy VGA upgradet simán kibír
A 7800XT -» 9070 ugrás már azért erősebb pénzben is, még az olcsóbb opciókkal is 70k-80k, ami azért a 10-15 ezerhez képest már jóval nagyobb költség.
-
Pkc83
őstag
válasz
parandroid #185567 üzenetére
Rendben elfogadom az érveket, akkor veszek mellé egy [Seasonic PRIME TX-1000] tápot is, bár így picit túlmegy a tervezett kereten de még belefér.
Köszi még egyszer és neked is deathcrow42. -
Pkc83
őstag
válasz
parandroid #185563 üzenetére
Köszi szépen.
A tápnak utána nézek mindenképpen mielőtt aktuális lesz a vga csere is. Igen a 9070XT-re gondoltam. Szerintem a 9800X3D lesz a cpu a felár ellenére is mert általában 3-5 évente cserélek gépet, addig meg jól jöhet az a 10% is, plusz ahogy számolom ha mindenből a legdrágábbat veszem abból amit ajánlottál akkor is kijön 1100 euróból.
-
füliszaurusz
csendes tag
válasz
parandroid #185516 üzenetére
köszönöm a linket!
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185521 üzenetére
A 7700xt viszont gyengébb, mint a 6800xt és ahhoz képest akkor a 7700xt nagyon túlárazott, nem?
-
a88a88
csendes tag
válasz
parandroid #185515 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek a válaszokat.
Akkor asszem a VGA-ra még gyűjtögetek egy-két hónapot, aztán meglátom mire futja. A többire úgy látom elég egyhangú a javaslat.
-
kutga
nagyúr
válasz
parandroid #185522 üzenetére
Ez nyilván érthető, másrészt, ahogy írod is, ezekből a gépekből elég nagy a választék, innentől szerintem mindenki megtalálja a maga számítását.
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185515 üzenetére
6800 és 6800xt nem lehet ajánlott a 7700xt mellé/helyett? (Ha némileg jobb áron van?!)
-
kutga
nagyúr
válasz
parandroid #185516 üzenetére
Ez itt a reklám helye, de én már többször vásároltam tőlük, komplett gépet, és alkatrészeket is, mindig korrekt terméket kaptam. A gépet pl. kipucolva, újrapasztázva, rendesen becsomagolva. Nem ők a legolcsóbbak, de valamit valamiért.
-
füliszaurusz
csendes tag
válasz
parandroid #185497 üzenetére
A tudatlanságom miatt számomra ez nem megoldás, de köszönöm a javaslatot. Üdv
-
cibus
senior tag
válasz
parandroid #185506 üzenetére
Ezek mennyit érnek meg használtan, amennyiért ha raknak fel esetleg, akkor tuti el kell hozni?
6800
7700xt
6800xt
7800xtGondolom ilyesmire érné meg a 1070 upgrade minimum és gondolom ez az erősorrend is nagyjából ennél a 4nél
-
kutga
nagyúr
válasz
parandroid #185498 üzenetére
Okés köszi.
-
Csaby25
őstag
válasz
parandroid #185499 üzenetére
Ok. Tudsz ajánlani olyan konkrét CPU+MB+VGA+RAM kombót full HD-ra, amihez pár évig nem kell nyúlni?
-
kutga
nagyúr
válasz
parandroid #185495 üzenetére
Akkor lehet be is vásárolok.
-
kutga
nagyúr
válasz
parandroid #185489 üzenetére
Ez elég szimpatikus lenne nekem is, már megvan hozzá az RX6600. Ehhez elég lenne a mostani DEEPCOOL PF500 500W tápom?
-
Csaby25
őstag
válasz
parandroid #185488 üzenetére
Romániában vagyok és nem tudok hol találnák használt VGA-t megbízható helyről garanciával.
Újonnan melyik lenne a legolcsóbb konfig ami már ajánlott?
Full HD játékra hosszútávra, főleg stratégia játék, de néha kipróbálnák mást is..Mivel hosszú távra lesz, jó lenne hogy max. grafikai beállításokkal jól működjön. -
Crazyman33
senior tag
válasz
parandroid #185402 üzenetére
Köszi a segítséget!
Akkor 6800 lesz a kiszemelt, akkor inkább nem megyek lentebb.
-
4264adam
veterán
válasz
parandroid #185451 üzenetére
igazatok van
-
PuffyMinnie
tag
válasz
parandroid #185436 üzenetére
Nem az AI-t kell szidni. Akkor vegye azt amit az AI írt neki és megoldva! Pedig kapott egy korrekt jó ajánlást!
-
vzozo
senior tag
válasz
parandroid #185412 üzenetére
Akkor egyelőre ezek játszanak, optikai meghajtóval:
DELL OPTIPLEX 7070 INTEL CORE i3-9100
Lenovo ThinkCentre M720s SFF i5-9400~230 EUR kategória, kell majd bennük RAM-ot és SSD-t bővíteni.
Illete nagyon agyalok a Fujitsu Esprimo P558 Intel i3-8100, az árban fele annyi, és még pont viszi a Win11-et. Csak aztán az MS nehogy benyögje, hogy hirtelen a 8. gen procik se lesznek támogatottak - bár akkor nem tudom egy 9. gennel mennyire lennék előrébb, azzal az erővel azok is bármikor kieshetnek...
-
vzozo
senior tag
válasz
parandroid #185412 üzenetére
Ebben lehet valami, akkor nem kell külön a külső DVD meghajtóra költeni. Jó ötlet.
Első blikkre ezeknél az analóg VGA port hiánya lesz a gond, de lehet még úgy is olcsóbban jövünk ki, ha kapnak egy új modern monitort HDMI/DP porttal.
-
Crazyman33
senior tag
válasz
parandroid #185392 üzenetére
Köszi a választ!
Így már értem a gondot.Picit tudjuk növelni a keretet, aztán később cseréljük a VGA-t egy komolyabbra. Ha ez értelmes út.
Maga a gép esetében erre gondoltam. Ez kb. 300. Esetleg van, amit túl gondoltam/jó az olcsóbb is, vagy nem jó választás?
Alaplap: ASRock B650M-HDV/M.2
CPU: AMD Ryzen 5 7500F 6-Core 3.7GHz AM5 Tray (100-000000597)
CPU hűtő: ID-COOLING SE-226-XT
SSD 1: 1TB Kingston SSD M.2 NVMe NV3
SSD 2: 2TB Kingston SSD M.2 NVMe NV3
Memória: Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEK2-32
Tápegység: Seasonic G12 GM-750W 80 PLUS Gold (G12 GM-750)És akkor +VGA. Ott mit érdemes, ha a költségvetés oltárán beáldozzuk a korábbi célt és inkább csak a mostanihoz képest legyen előrelépés? Érdemes használtat vásárolni?
Szerk. Bocs, most remélem már működnek a linkek. -
XXszabi25XX
csendes tag
válasz
parandroid #185375 üzenetére
Megvan minden, nem terveztem lecserélni teljesen meg voltam elégedve vele idáig
Csak azt hittem nem jó rá...
Akkor 1/1 ugyan az az am4-am5? Tehát ebből nem lenne semmi probléma? -
Raion
csendes tag
válasz
parandroid #185358 üzenetére
Köszi
Ezzel a tárhely dologgal elgondolkoztattál. Lehet alkotok még valamit rajta. -
F-ECT$
titán
válasz
parandroid #185344 üzenetére
Köszi! Akkor proci és vga miatt is várni kellene nyár elejéig gondolom. Meglátjuk kihúzom-e addig máshogy. Ha alakul a konfiguráció, akkor jelentkezni fogok.
-
F-ECT$
titán
válasz
parandroid #185342 üzenetére
Ez még csak elméleti kérdés volt, de persze megértem, hogy ez is, az is lehet rá a válasz.
Szóval:
1. Otthon az asztali mindenes gépet keresek, kis munka (max office szint), netezés, streamek nézése és főleg single játékok. A monitor is új lenne, a cél az 1440p@120 fps környéke.
2. Billenytűzet, egér maradna, a többi csere.
3. Teljes gép + monitor.
4. Legyen 700-800k, kicsit rugalmas.
5. 27 colos monitorra gondoltam, 4k nem kell, szóval akkor marad az 1440p. Nem kell 500Hz, de azért 120 Hz nem árt ha van.
+1. Nincs, bár a hírek alapján az Nvidia felskálázása, frame generálása jobbnak tűnik, mint az AMD-é. Persze nem tudom, hogy ezt mennyi játék támogatja, és mekkora a felára egy nyers erőben hasonló tudású AMD kártya ellenében. Prociban eddig inteles voltam, de ahogy olvasom mostanában inkább az AMD ajánlott.+2. Nem egy erőművet keresek, hanem egy halk, megbízható vasat, ami remélhetőleg 4-5 évig hibamentesen, hozzányúlás mentesen elketyeg itt mellettem. Mindenből fontosabb az ár/érték arány, nem a top teljesítmény a cél.
-
Orcsi
aktív tag
válasz
parandroid #184704 üzenetére
Na akkor el is készült a gép szülinapra átadva, hasít szépen
Köszönöm a segítséget mindenkinek!!Fiam nagyon boldog és várja a karácsonyt (mert ugye a videókártya az maradt a régi
)
Ugyanit régi FX8350 eladó !!!! -
phoenix1989
őstag
válasz
parandroid #185324 üzenetére
ugyan nem vagyok nagy ismerője a dolgoknak de azért 8/16 vs 20/28 mag/szál nekem nem igazán hozza az amd előnyt főleg hosszútávon. a másik ami számomra nem releváns hogy jön e am5 foglalattal új gen mert nem fejlesztgetem ahogy azt írtam is
-
phoenix1989
őstag
válasz
parandroid #185322 üzenetére
nem kell kártya. használtan meg pláne. mi baj van az intellel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- ZIDOO médialejátszók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen videókártyát?
- LEGO klub
- Szolnok és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Unlimited Power! Megnyitotta a Honor a 8000 mAh-s mobilok sorát
- Politika
- HTML szerkesztés
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest