- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Arrow Lake az asztalon: Core Ultra 9 285K
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Dell asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HP notebook topic
- Androidos fejegységek
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
45. Rövidebből a 20-as annyira nem vonz. Fullframe-en sem éreztem az 50 milit (vagy akörülit). A 45 a fullframe 90-es makróm feelingjét nyújtja, amivel szupereket portréztam anno. Nagyon szeretem. A 24 hiányzik, ami itt 12 lenne, de ezt úgy-ahogy kielégíti most a kitobi 14-es vége (bár nagylátónál minden mili számít, azért ekvivalens 28 körül is elvagyok még).
Fogalmam sincs perpill, mi egyebet "kellene" vagy szeretnék venni a vázra, úgy elvagyok. A 75 képe beszabehu, csak nagyon nagy tér kell már egy egészalakoshoz, de szűk portréhoz is magam mögé nézek vele egy stúdióban, hogy minek megyek neki Szóval arról is lezizzentem már. A 75-össel egy homorú közepű fahídon próbáltam modellt egészalakozni, úgy, hogy a híd túlvégén volt. Nekem át kellett mennem a híd másik végére, hogy beférjen a képbe - de a homorú közepe kitakarta a modellt kb. térdig Nekem ez a 150 ekvivalens már sok. Egy 70-200-nál ha engedi a helyzet, oda-oda húzhatja neki az ember a zoom-ot, de az ekv. 100 mili körül vagyok jól kb.
Most .. kicsit .. nem tudom, merre tovább. Fotózgatok és próbálok egy kicsit új stílust, új kidolgozást ellesni-eltanulni 1-2 nekem nagyon tetsző külföldi emberke munkájából, aztán meglátom, sikerül-e szintet lépnem az eddigiekhez képest.
- Fuji ? Túl jó az E-M10 ahhoz, hogy elkezdjek Fujizni. Az csak kütyübuzulás lenne, tehát Fuji neeeeem. Remélem erre most kapok itt a kedves utazóközönségtől egy pirospontot.
- Sony drága azért a pénzért, amit nyújt.. még kiforratlan kicsit nekem, és/vagy kardinális pontokban vérzik. Üvegei nem túl jók a CaNikonhoz képest, a raw-ja veszteségesen tömörített és az A7-et mikor próbáltam, hát az E-M1-hez képest szerintem kb. temetői kriptahangulat volt az arcomon, az E-M1-nél meg fülig vigyor mindkét oldalt. És ezt nem tudom mivel magyarázni, ez a szomorú.. (Sony-ra nézve)..
- CaNikon még nem hagyta el a tükröt, de a jobb üvegek és marginálisan, de jobb AF miatt Canon fele húznék, ha lépnék "fentebb", csak a szenzoraik .. na neeem, én többszázezret megint ki nem adok alapdolgokban "vérző" gépre..
- .. ahogy Nikonra sem, mert ő a csodálatos szenzorával, amibe beleszerelmesedtem, nagyon szuper képet készít, de AF-ben a Canon erősebb, egy zoom-nak pl. Canonnál mindkét végére lehet offset korrekciót adni (AF fine tune) míg Nikonnál zoom esetében is csak 1 gyutávra lehet ilyet megadni. Ami egy 70-200 esetében eldöntheted, 70 vagy 200 legyen és itt megint 600+ ezrekről beszélünk, csak üveg...
- meg úgy alapvetően, tükör, berázás, szűk AF mező, focus shift-es üvegek, bla bla .. - no f* way hogy én mégegyszer tükröst veszek. Milc a jövő.
- a Nikon közeleg valami fullframe milccel, ha igazak a pletyók. [link] Biztos bétaverziós lesz, tele hibával, de a remény ott pislákol, hogy a csúcs Nikon (Sony) szenzorok kapnak végre tisztességes, atompontos kontraszt alapú AF-et is, mert tükrösöknél a LiveView-ban kontrasztalapon arcfelismerőzni egy agyhalál. Marhajól működik és az eredmény pazar volt a D800-ammal, de 10 mp-enként 1 kép kissé agyhalál tényleg, miközben a gép ide-oda kattog a kezedben mint egy bolond. Ha a csíkszélesség tovább csökkenne egyet lefele, talán nem is melegednének a szenzorok annyira, ha sokáig kell live képet adniuk monduk egy EVF-be, nem beszélve dinamika, jel-zaj, stb. de ezek már most is durván jók Nikon FX-nél, csak a körítés a régi.
Kell már a jó öreg Audio Note Ongakuba egy klassz DAC, hogy digitális forrást is fogadjon. Kb így néz ki egy mai csúcs Nikon.
Egy szó mint száz, jelenleg EGYETLEN gépváz-objektív kombó sem éri meg nekem azt a többszázezret - egymilliót, amit én elvárnék a rendszertől. És tök alap dolgokra van szükségem:
Portré, félalak, stúdió:
- arcfelismerő (erről már nem mondok le, annyira praktikus)
- live highlight/shadow jelzés (mindig használom, főleg 100-as iso-n kültéri portrénál, az arc nem éghet ki)
- 10/10 megabrutálpontos AF a teljes képmezőn. Lehet lassú is, de ha a szenzorom 20-30+ megapixel, könyörgöm, legalább rajzolja is ki a gép azt megfelelő autofókusszal, megfelelő üveggel.
- tudjak "darálni" vele, egymás után (nem gyorsan) ellőni pár képet, elkapni vigyort, mimikát, tekintetetTájkép:
- széles dinamikatartomány (= Sony szenzor, de semmiképpen nem Canon)
- elfogadható felbontás
- rekeszelve éles 24-35mm ekvivalens üvegEzeket az E-M10 megadja a kitobival és a 45-össel. Egyetlen tükrös sem viszont. Vagy egyik, vagy másik fentebbi pontban bukik. Mind, nincs kivétel. Az összes.
Félreértés ne essék, nem írom le őket, semmi flame, de ÉN többszázezret-milliót pontatlan technikába a büdös életbe többet nem tolok. Épp lakást készülök venni a közeljövőben, egy pukkantat, inkább arra tartalékolok még, hogy felújítsam (padlófűtés, full-full-ra felhozzam) és eladjam, hátha tudom kicsit forgatni a pénzem.
Az E-M10 az összes handycap-je ellenére (ami amúgy nem sok szerintem) 1) tudom, mit ad 2) nem aranyáron nyújtja ezt.. szóval ár/érték verhetetlen. Azt kapok, amit veszek. Úgyhogy marad. Váz is, üveg is.
Pláne, hogy vonz a makró. Bár oda néha nagyobb iso nem árt, se a nagyobb felbontás, viszont a kis szenzor vmivel több DOF-ot ad és itt a focus peaking (amiben megintcsak vérezne a tükrös, mert hírból sem ismeri).
Szóval fotózok, de kütyü téren most befagyasztottam magam. Koptatom azt, ami van Én tanulok, a technika, piaci verseny pedig hagyom, hogy végre meglepjen valami szenzációval. Nincs kételyem, hogy bekövetkezik, csak szerintem kell még 2-3 év neki. Addigra én is jobban fogom tudni, hova tovább.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest