Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• royal828

csendes újonc

Év elején úgy éreztem az EU etf vonalról lekéstem, de most 1 évvel ezelőtti árra visszaesett, így most ideálisnak érezném némileg bevásárolni a héten/jövő héten.

Jósgömb nélkül nyilván, de Ti az IMAE / IEVL választékból melyik mellett tennétek le a voksotokat és miért?

• royal828

csendes újonc

válasz aAron_ #130754 üzenetére

A saját számításaimra alapozom, melyeket excelben készítettem. (Egész pontosan googlesheetsben finance függvényekkel kértem le az adatokat bizonyos időszakokra vonatkozóan).
    Annyi, hogy fent elírtam, a MOAT nálam 15% (már nem engedi szerkeszteni a hsz-t)

A szimpatikus etfeket különböző súlyozással, különböző időszakokban néztem. Olykor csak 1-1 évben hogy viselkedett volna wvce-hez képest (VWRA mert USD-ban néztem mindent), illetve 2 - 3 - 4 - 5 éves időszakokban. Googlefinance miatt, illetve mert némelyik ETF még nem létezett, nehéz távolabbra nézni.
    AVWS helyett USSC-t néztem, tudom az AVWS alatta fog teljesíteni.
    Fontos volt, hogy pl. a 2022-es bukós évben az összerakott portfolió kisebbet zuhanjon mint a VWRA. (Ez pl -15,8% a -18,62% szemben). Próbáltam nézni, hogy hogyan produkált volna, ha a 2022-es évhez előtte adok éveket, vagy utána adok éveket, tehát összesített időszakot is.
    Félreérthető amit írtam, nem tudja a portfolió "megverni" a VWRA-t minden naptári évben, de összesített időszakokban nézve jól teljesített, pl. 2021-2024 között 53,66%-ra jön ki a hozam a VWRA 40,03%-kal szemben.
    Hozzávéve, hogy 2022-ben kisebbet zuhant, ezért egy jó elosztású portfoliónak éreztem.
    Még konszolidáltabb ha kiveszem a CNDX 10%-ot és szétosztom AVWS-be és JPGL-be, a MOAT marad 10%-on, az SWRD felmegy 30%-ra. Egyelőre ez a verzió tetszik a legjobban.
    Természetesen mást mutathat a hosszú táv, még eléggé kezdő vagyok, ezért is kérdeztem az itt rutinosabbakat, hogy mi lenne a vélemény :)

#ngaba 130753

Köszi a véleményt. Nekem is jobban tetszik a több ETF-es. Főleg ahogy itt fentebb írtam CNDX nélkül. Az Emerging okkal kevés, ezért van a SWRD is a VWRA helyett, egyszerűen nem találok jó Emerginges etf-et mely lázba hozna. Illetve ezért is került bele 10% India, de ezt elfogadom, hogy túl országspecifikus, ezen még agyalnom kell.

• royal828

csendes újonc

Sziasztok!

Szeretném kikérni a véleményeteket a következő portfolió elképzelésemről:
    CNDX - 10%
    AVWS - 25%
    JPGL - 15%
    SWRD - 25%
    MOAT - 10%
    NDIA - 10%

Cél hosszútáv, folyamatos befizetéssel, fenti portfoliót úgy számoltam, hogy a világ (wvce) piac felett hoz és alatta veszít ha úgy van, elmúlt időszakok alapján.
    De lehet nem kellene ennyire szétszednem és csak így szétosztani:

AVWS - 30%
    JPGL - 20%
    SWRD - 50%

Lefelé kb. ugyanígy teljesítene, viszont hozamban elmaradna valamelyest a fentiekhez képest.

Előre is köszönöm a véleményeket :)

• royal828

csendes újonc

Sziasztok!

Olvasgatlak titeket már egy ideje, de kezdő befektető vagyok és sokat kell még tanulnom.
    A PMÁP őrület miatt én is elgondolkodtam rajta, hogy átteszem abba az eddig félretett kevés tőkém.
    Eddig szinten minden év végén és elején lejáró DKJ-ben van. Elképzelhető, hogy 1-2 éven belül hozzá akarok nyúlni de ahogy olvastam még így is megéri a visszaváltási díj.

A kérdésem ami egy picit homályos. Ha most 1M Ft-ért (névérték) akarok venni PMÁP-ot, 1.047.821Ft-t kell fizetnem, de elvileg ezt a +47.821 Ft-ot január 20-án kamat formájában visszakapom + még némi kamatot, összesen 69.100Ft-ot, tehát elvileg ez nem "elvesztett összeg", hogy most ennyiért drágábban lehet ugyanazt megvenni mintha augusztusban tettem volna. Mert elvileg a névértékre számolódik a kamat kibocsátástól. Jól értem?

És ha jól értem január 20-tól az 1M Ft fog kamatozni ugyanúgy.

Nyilván ha úgy veszem drágábban tudtam így papírt venni, mert azt amivel többért megveszem a papírt az nyilván lehetne névérték összeg, tehát többet kamatozna, de ez elvileg már elenyésző.
    Előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák