- Milyen egeret válasszak?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Autóhifi
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
barisj
aktív tag
Helló mindenki! sry,hogy újra aktivizálom a topicot,de érdekelne,hogy manapság melyik a legjobb CRT monitor? vagy CS1.6ra melyik a legjobb crt monitor?
IBM C190 - ez elvileg 2011 top1 monitorja.
van ennél jobb crt monitor?
-
_ak_
addikt
Sikerült utána járnom, h az NF széria nem rossz, ajánlott típus? Vagy vmi megoldás az előzőre?
-
_ak_
addikt
Haver még az xboxához vett egy Compaq P910es monitort, de most eladta a boxot és én egyből le is csaptam a "kis" drágaságra, de akadvele egy pár problémám. Egyrészt nem tudom, h orvosolhatóak-e. Először is a képernyő karcossága, az egyik ilyen karc az számomra is jól felismerhető általános karcolás (
), de a többi az olyan mintha lenne vmi fólairéteg a képernyőn és az megkarcolódott/kopott volna. Pont középen és bal szélén, színes háttérnél nem is nagyon lehet észre venni, de fehér háttérnél.., hát elég gázos. Mi ez a jelenség? képernyő kaputt és nem is érdemes már foglalkozni vele? A másik elég fura probléma számomra. Elképzelhető, h ez a monitor csak 85hz-en menne 800*600-ban?? mert följebb nem igazán tudom tenni, legalábbis az alap progikkal. Egy még furcsább dolog az, h pl ha elindítom a cod4et akkor automatikusan (800*600) 60hzre teszi a frissítést, ha ezen változtatni akarok akkor egy pár másodperc után (miután le OKztam a 85hzet), kidob a játék az asztalra dx hibával..
wtf? De talán a legnyaobb probléma akkor is az, h megteszett a méret és a szinek. Eddig egy samsung 796MB-t használtam és ennek a szinei mintha "élőbbek" lennének (bár nem kizárt, h csak az újdonság varézsa kapott el) és ha nem lehet mit csinálni a kijelzővel akkor is szeretnék egy ekkora monitort. Legfőképp film és játék a fő felhasználás, késöbb is max csak egy kis cad
és próbálgattam visszaolvasni a topikban, de nem sikerült leszűrnöm, h mi is az ajánlott 19"es monitor. Szóval kaphatnék egy tippet sík (a széleinél is) torzítás mentes (itt ásta el magát nálam a samsung, a képernyő szélei felé, függőlegesen, láthatóan rácsosabb a kép, mire a szervízben annyit mondtak, h az összes síknál így van...
már most látom, h nem..) monitorra? nem bánnám ha nem zabálna 120Wot, de ez másodlagos, jah és TCO03.
Ui: nem para az 1600*1200as felbontás 85hzen? Viszi szépen gond nélkül, csak mindenhol az ajánlott 1280*1024 85hz.
-
x64
aktív tag
Sziasztok!
Milyen 21"-os (vagy nagyobb) CRT monitort ajánlotok? Ez: Fujitsu-Siemens MCM 213v - jó? Horizontális frekvenciája 30-115 kHz, max felbontása 1920x1440@75 Hz, optimális felbontása 1600x1200@85 Hz.
Megér ez 11-et félév garral?
Köszi!
-
Cyberboy42
senior tag
Nekem egy Philips 109/B7 tipusu 19'' monitorom van.. sik kepernyo, 1152*864 ben birja a 100Hz-t! a realis felbontasa 1280-1024. ez 85Hz-n megy. TCO,03-as . 1 eve vettem. merhogy ugye CRT forever
meg kell hogy mondjam. ennel szebb kepet, meg nem nagyon lattam sehol [link]
-
Zull
senior tag
samsung syncmaster 957mb rol tapasztalatok? mer tudnek beszerezni egy iet mostansag.
-
Zull
senior tag
valaki pls vagy akkor legalabb azt h mien hasznalt 19est
-
Zull
senior tag
na most elbizonytalanodtam... sok versenyen lattam h az emberek samsung 997mb-t hasznalnak, de itt volt egy nagyon rossz felhasznaloi velemeny a 997mb-rol, ez egy kicsit elijesztett... milyen 19 colos crt-t ajanlanatok akkor? surgos lenne, 1-1.5 heten belul meg kene vennem.
-
AMD Power
titán
19'' használt CRT-ből milyet érdemes venni?
-
st81
tag
válasz
Vis Major #1794 üzenetére
Nekem a 10 60 55-ös van (síkképcsöves), két éve. 60eFt-ért vettem annak idején, sulinetre. Eddig semmi gondom nincs vele, szép a képe (nincs remegés, ugyanolyan éles a kép a sarokban, mint a kép közepén) és a menüje is igen gazdag. 1024X768-ban használom (100 Hz).
Ha jól tudom, a 75-ös típus nem síkképcsöves. Bár ez is csak álsíkképcsöves.
Ezelőtt 7 évig Daewoo-t használtam, azzal is elégedett voltam (eladás után egy héttel képcsöves lett az új tulajnál... upsz!)
Grafikai programot (3d Max, Photoshop stb.) nem használok, de minden mást igen.
Véleményem szerint érdemes ilyen moncsit venned. -
Vis Major
tag
Sziasztok,
Ragaszkodtam a crt monitorhoz, és az eladó az általam megadott árkategóriában ezt ajánlotta:
Belinea 10 60 75
mindenhez használnám, film, játék, böngészés, szövegszerkesztés. Bármi ehhez a monitorhoz kapcsolódó véleményért, hozzászólásért hálás lennék, mert egyáltalán nem értek hozzá.
Előre is köszönöm! -
Speed®
titán
1. Ne itt reklámozz
2. A monitorodnak csak a horizentális képponttávolsága 0.20mm, a vertikális továbbra is 0.26. Amit nyer a réven, azt bukja a vámon..Az asszimetrikusság miatt sokkal zavaróbb az un. recésedés ferde vonalak esetében. Mondom ezt úgy, hogy amióta kockulok, Samsung monitorokat használok. De nem a képpontméret miatt..hanem a színek miatt, valahogy bejön a képük.
3. Még mindig iszonyat drágán szeretnéd eladni a monitorodat..<20k -
Mr-Pamacs
senior tag
Milyen CRT ajánlanátok 30-35 körül?
-
Szivacs85
tag
Hello sziasztok!
Nem találtam megfelelőbb topikot a kérdésemre:
17'' vagy 19''? Mindkettő 1280x1024-es.
Következtetésem az lenne hogy a 17-es jobb választás, mivel a pixelek közelebb vannak egymáshoz, ezáltal élesebbnek látni a képet. pl: mobiltelefonon sokkal szebb egy 240x320-as kép mint monitoron, mert sűrűbbek a pixelek!
Várom a véleményeket, cáfoljatok meg, tapasztalatokat írjatok mitévő legyek? -
bjo
csendes tag
Sziasztok, egy I-Max LM19WX monitorhoz szeretnék drivert találni, de nem sikerült, tudna segíteni valaki? Köszönöm előre is. üdv bjo
-
Akcept
tag
válasz
cristigre #1781 üzenetére
Csak „félrekattintás” útján kerültem ide, de azért pár gondolat:
A képen kívüli fekete szél a káva (már ha nem más színű). Nem minden panel ad teljesen feketét, de ez természetes. Grafikai munkára lehetőleg az IPS panelt kell választani, és nem a kontrasztarány magas száma a lényeg. Ma nem hiszem hogy a gyártók a CRT-ben komoly üzletet látnak, és bár lehet hogy nehéz tökéletes TFT-t találni (főleg megfizethető árban), de tökéletes CRT sem fogsz találni, újonnan főleg nem.
A melóhelyemen azért az EIZOmat ha fekete képernyővel hagyom, senki meg nem mondja be van-e kapcsolva, én is csak a led színéből tudom. -
pigatt
őstag
Üdv. Mindenkinek!
Légyszi segítsetek, milyen 19''-os crt monitort éri meg ma venni? Csak 3 feltételem van legyen sík, legyen olcsó és főleg legyen jó.
[Szerkesztve] -
Csákk
senior tag
hello, ennyire sz*r lenne a samsung?
nekem 957mb van és eddig semmi panasz felőle
csak sokat fogyaszt crt lévén, ezért válnék meg tőle esetleg ha valakit érdekel....a másik hogy anyáznak hogy 20k ért adjam me nagy f*spumpi
a hsz ek között már találtam véleményt ,de jó régi hsz. ben -
cristigre
csendes tag
Ja, még valami. Lehet beszélni a TFT-kről, ha nem akar az ember feketét látni soha többet. Ha nem grafikus, nem animátor, semmi ilyesmi; vagy ha nem akar rendesen élvezni egy filmet vagy egy játékot, akkor.
Este kapcsoljátok le a villanyt, és hívjatok be egy teljesen fekete képet. Aztán amit láttok, azt hasonlítsátok össze a monitor legszélével, a képen kívüli területtel. Mert ott a fekete. Az eredmény az, hogy TFT-n, amit az ember feketének akar hinni, az kb. egy olyan 50%-os szürke. Vagyis... szerintem ez használhatatlan. Számomra legalábbis mindenképpen az. -
cristigre
csendes tag
Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy ajánlatos a Samsungokra még csak rá sem nézni. Nekem sajnos éppen SyncMaster 997MB-m van, de éppen ezért írom. Ezt is úgy vettem meg, hogy egyrész pangott a piac, másrészt tönkrement a régi monitorom, és kellett gyorsan egy másik, harmadrész így is kettőt visszaküldtem kapásból, át sem vettem a boltban, pedig direkt nekem hozták. A harmadikat már nem volt pofám visszaküldeni, pedig azt kellett volna. Torzít a kép széle felé, a pesti ''szakemberek'' még mindig abban a hitben élnek, hogy az 1280x1024 az 4:3, pedig ha valakinek van egy számológépe, meg egy kis esze, akkor tudhatja, hogy az éppen 5:4, ez meg 4:3-as monitor, és főleg nincs a monitoromon fekete, hanem afféle középbarna van helyette. Undorító. Alig várom, hogy megszabaduljak tőle.
Tegnap voltam a nyomdában, ott 22''-os HP-ket használnak, típusukra nézve p1230-asokat. Nézem itthon a HP honlapját, noná, hogy megszűnt a termék. Legalább lenne drága! De nem! Nincs! Lehet, hogy rendes monitort már csak használtan lehet majd venni? Mert akkor inkább úgy, mint sehogy. -
Caniggia
tag
Srácok igaz az az állítás, hogy jobb 19-es monitort venni mert azon az 1280-as felbontás élesebben jelenik meg mint a 17-esen mondjuk az 1024x768????
-
frankie!
őstag
Eltaláltad a TFT annyin van, a CRT se sokkal kisebb, 1152*864. Egyszerűen sokkal ''nyugodtabb'' a kép, nem tudom, hogy mondjam. A TFT olyan a sötét felületeknél, mintha ''futkozna'' a kép, mintha nem egyenletesen járná át az áram a panelt. De hát mit lehet tenni, ha a CRT-nek ez a netív felbontása, itt a legélesebb a kép? Pedig azt is megcsináltam, hogy hogy a Windóz összes méretét megnöveltem, meg a betűméretet is ha böngészek.
-
KoBra CSS
csendes tag
Kezdő vagyok ebben a monitor témában és pár kérdésem lenne a hozzáértőkhöz. Légyszi segítsetek a dilemmában!
Most készülök venni 19'' TFT monitor és nem nagyon értek hozzá!
Kedvenc gamem a Counter Strike Source és most egy DELL P991 el tolom 1024 x 768-on és 120Hz-en! Ugy hallottam a havertól hogy állítólag a TFT monitoroknál a válaszidő nagyon fontos mivel gyors mozgásnál motion blur-hoz hasonló elmosódást tapasztalunk ha a válaszidő alacsony.
1. Ez jó játékra mert általában ez van kiírva (8 ms tipikus, 5 ms g2g)?
2. Ha nem jó a tapasztalaitok alapján mien válaszidő a megfelelő? -
Loha
veterán
válasz
frankie! #1773 üzenetére
CRT-nél vmi miatt kevésbé erőlteted a szemed, azért nem fájdul meg annyira.
Ennek az is lehet az oka, hogy kisebb felbontást használt, vagy ugyan azt de nagyobb képernyőn. A 17''-os TFT-d gondolom 1280*1024-ben megy ami nekem már túl kicsi lenne, CRT-det meg majd megmondod te -
frankie!
őstag
Az miért van, hogy az itthoni philips 170s TFT-től megfájdul a szemem, a Dell P991-től meg nem?
-
-FreaK-
veterán
Mennyit ér mostanában egy IIyama VM Pro 454? Erősen gondolkozom a tftre való váltáson...
-
frankie!
őstag
A Sony miért nem gyárt már Trinitron képcsöveseket, ha ennyire jók voltak?
-
frankie!
őstag
Nekem egy Dell P991 van, elképesztően szépek a színei, egy TFT soha nem fogja megközelíteni. Gyanítom a sony-k is ilyenek vagy jobbak.
-
k.t.a.
senior tag
Én csak azt fűzném a topikhoz, hogy a Samsung 959NF nem a legjobb választás, ha filmet akarsz nézni vagy játszani. Nekem ilyen van és elég sötét szegényke, pedig nagyon jó színei vannak, és tűéles képe, csak hát baromi sötét.
-
Szabtom
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
A Sony-t ingyen házhoz hozzák, ami egy 30kg-os böhömnél lényeges szempont.Nincs kocsim, szóval a tehertaxira elmenne a különbözet. A bolt honlapján a képen silver kávát mutatnak. Bár ha jól látom, akkor csak a HP honlapról szedték, ahol nincs fehér kávás kép, szóval ez nem jelent semmit. Az életkorát sem tudom, ezekre még telefonon rákérdezek. A terméklink viszont, ami a gyártó honlapjára mutat, tartalmaz egy ''newsroom/presskits/2002'' részt, ami valószínűsíti, hogy 2002-es készülékekről van szó. Az 1 év gari valóban jólesne az óvatos szívemnek, de ha kapok feketét/silvert, akkor vállalom a kockázatot.
Mindenesetre az biztos, hogy a P275 jó választás lesz, köszönöm a segítséget!
Most nézem, hogy ehhez a monitorhoz még 2006-ban drivert frissítettek? Nem semmi! -
Balleva
tag
válasz
Szabtom #1763 üzenetére
Egy sony monitor mindig megéri.
Még abból az időből mikor kezdtek bejönni a tft-k, de még a crt-ket jobban vitték, sok embertől hallottam, hogy néhány év használat után kinyiffant a monitoruk, mondjuk ezt belinekról és gabákról hallottam főleg. Bár az újabbakat nem ismerem, de sok olyan 1997előtt gyártott monstrummal találkoztam, amit >50000óra üzemidővel terveztek, az meg több mint 5év.. ha éjjel nappal üzemel.
Néhány tucat Sony monitor már megfordult nálunk szinte mind1ik ilyen volt.
Régebben volt egy Sony Gdm fixfrekvenciás monitorunk a 90es évek elejéről asszem, 2-3éve váltunk meg tőle. Tökéletesen működött még akkor is. Akkoriban jó monitorokat raktak össze igaz kissé helyigényesek
Most egy 19'' Dell P991 trintiron képcsöves crt-t használok. 2000es évjárat, már néha bevillog..
Faterom 2ennél öregebb Sony-t használ évek óta. Azokkal semmi probléma.
Csak azt akarom mondani, hogy aki egy újabb monitort vesz garanciával, lehet rosszabbul jár mintha egy régi sony-t venne. -
Loha
veterán
válasz
Csabee. #1765 üzenetére
És az CRT?
Akkor meg minek írtad ide?
Szabtom: Attól függ... Sztem inkább egy IBM P275, boltból, egy év garival, 27k-ért.
[link] Jó monitor, csak mivel a belseje megegyezik a P275-ével, azért sztem érdemesebb a több garit, és az alacsonyabb árat választani.
Kivéve, ha nagyon fiatal a moncsi, vagy esetleg fekete -
Szabtom
senior tag
Nohát, valaki mondjon már valami okosat.
-
Szabtom
senior tag
Szerintetek megér egy HP-Sony 1130 monitor 31,200Ft-ot (boltból, 6 hónap garival)? Egy 4 éves 19'' Compaq 9500-ös t cserélnék le. Nincs vele semmi gondom, csak arra gondoltam, hogy még mostanában vennék egy jobb CRT-t, mert lassan már használtan is nehéz szerezni egyet.
[Szerkesztve] -
Pinya007
aktív tag
válasz
Newyorker #1761 üzenetére
Hi!
Ennyiért újonnan csak lyukmaszkos monitort kapsz, vagy 21'' rácsmaszkost használtan és olcsóbban! Nekem például Samsung 997MB-m van, egész jó a képe, általános célokra: programozás, film, game megfelel. Ami mellette szól TCO'03 minősítés 3 év gari.
Ha CAD-ezel akkor rácsmaszkos monitor a te választásod, azt viszont használtan tudsz már csak venni. 2002-es évjáratúakat lehet kapni fél év garival 30k körül. Ezek közül még válogathatsz is és azt hozod el amelyik legjobban tetszik. Új monitor vásárlásnál erre nemigen van lehetőség.
Itt van két 21'' CRT lelőhely:
[link]
[link]
Üdv. -
Newyorker
addikt
Üdv mindenkinek!
Szeretnék venni egy új CRT 19''os monitort max 55.000 Ft értékben!
Segítsetek nekem, hogy melyiket érdemes megvenni, mert látom itt azért van egy csomó hozzáértó emberke!
Előre is köszönöm segítségeteket!
Ui.: Tudom, hogy mindenki ilyen kérdésekkel zaklat benneteket -
neduddki
nagyúr
válasz
Pippancs #1758 üzenetére
HI!
Tenyuleg nem olvasol ossze vissza...
a 959 az dimontron racsmaszk
a 997 az dynaplat azaz jjukmaszk... belul homoru kivul sik.. eszta szem siknkalassam mig a sikakt meg homorunak mig meg nem szokod...
amugy a limkben benne vanminden meg ebben a totyikban is csak kicsi tolvasni...
udv
neduddki -
Pippancs
csendes tag
válasz
neduddki #1757 üzenetére
Hi!
Akárhogy is nézem, számomra nincs sok különbség a Samsung 959NF és a Samsung 997MB között. A 959NF kb. 20 ezerrel drágább, de az adatok majdnem teljesen megegyeznek. A 959NF-nél a képcső típusa Natural Flat, a 997 MB-nél pedig MagicBright 2 DynaFlat (sík).
Most már tényleg nem tudom, hogy melyiket vegyem meg? Tudna valaki ebben segíteni?
Köszi! -
Pippancs
csendes tag
Sziasztok!
Én is azt szeretném megtudni, hogy a kettő közül melyik monitort érdemes megvenni?
Samsung 959NF Flat 19''
LG F920P Flatron 19''
Sajnos fogalmam sincs a monitorokról, csak azt tudom, hogy az előző Fujitsu Siemens 19'' montirom 4 év után megnyekkent, és most szeretnék egy újat venni. A TFT monitorok képe nekem valahogy nem jön be, azért szeretnék megint egy CRT monitort venni. Valahogy hajlok az LG felé, mert sógoromnak is LG-je van, a Samsungról meg nem tudok semmit.
Köszi! -
MasOyama
őstag
Melyiket érdemes megvenni?
1. Samsung SyncMaster 997MB 48 ezer
2. LG F920B 55 ezer
3. LG F920P 65 ezer
4. Samsung SyncMaster 959NF 65 ezer
Játék, film, internet, napi 6-8h használat. Melyiket érdemes megvenni, és miért? -
codec
senior tag
Fujitsu Siemens C993 monitorral kapcsolatban van valakinek negatív tapasztalata?
-
falsetrue
tag
válasz
zöldeszű #1727 üzenetére
''Célszerű kézzel, a menüből vezérelve is lemagnetizálni, különösen ha foltosodik, ilyenkor nagyjából eltünteti az ilyen-olyan elszíneződéseket.''
bar mukodik menubol a degauss, de az nem tunteni el a negy sarkabol a ''rozsaszinesedest'' - megmozgatja a kepernyot es halkan kattan is a releje degauss alatt, de ez nem az az eredeti ''dorrenes'', ami regebben volt a monitor bekapcsolasakor.
Ha csak egy rele ment ki azt en is ki tudnam cserelni, szervizbe nem vinnem el mert jol atvagnak, lehet kiszedem a trafot meg a kondikat belole es kidobom lomtalanitaskor, csak hat az alig hasznalt trinitron kepcsoert faj a szivem.. -
Loha
veterán
válasz
Secretive #1747 üzenetére
Szerintem a DELL P1130 a Trinitron képcső miatt, mert nekem és általában másoknak is, jobban tetszenek a színei, és általánosságban jobb minőséget is képvisel, mert valójában ezek OEM Sony moncsik. Vmint a DELL 130kHz-es a 108080 121 ével szemben, de ez annyira nem lényeges. Persze, mindkét tipusból vannak rosszabbúl sikerült darabok, tehát én szemrevételezés alapján döntenék...
Sony F520 a 0.22-es képonttávolsága a legkisebb ami létezik, és ez is volt a Sony legjobb CRT-je az FW900-al karöltve. De borsos áron nem éri meg persze. -
Secretive
aktív tag
Loha szaki!
Kikérem a véleményed!
Melyik lenne jobb?
Dell p1130 vagy belinea 108080 és MIÉRT (indoklást kérek)!
most mindkettőhöz elég baráti áron juthatnék,de meghallgatnálak a végleges választás előtt!
a sony F520 mennyivel jobb ,mint ez a kettő?mert az ára még mindig borsos!
köszi a választ! -
Secretive
aktív tag
a kisebb méretű sony fd trinitron típusú moncsikat ismerem és elég meggyőzőek,ha ezt hozza a 21''-ban is akkor nyilván nincs versenytársa,aztán nyilván az ár is számít,talán megér mínusz 80 ropit nekem is a kevesebb gari.épp ma találtam dell p1130-at,amit holnap meg is nézek...
de össze fogom vetni a samsung 1100df-el....a kíváncsiság kedvéért. -
gabi81
tag
nekem a tft-k nem igazán jönnek be meg én fps-re + filmhez is akartam monitort és amelyik jó lett volna az nagyon drága volt.hónapokig nézelődtem a crt-k közöttvégül a mátyás téren vettem egy belinea 108080-t 24 ezerért. igaz hogy csak 6 hónap gar. van rá de elég nagy és szép képe van és így maradt is pénzem proci + mem upgrade-ra is.
véleményem szerint csak akkor vegyél új crt-t ha nagyon-nagyon fontos az a 3 év garancia. egyébként az összes új crt egy nagy ratyi.
ja és ha tudod hasonlítsd össze egy trinitron v. diamondtron képét egy más típusú monitorral. szerintem az előbbi lépcsőtípus hiába hogy régebbi odaver a többi (futottak még) kategóriának.
(ezek csak az én véleményeim nyugodtan lehet cáfolni) -
Secretive
aktív tag
oksi,maradjunk...bár már elkezdtem keresgélni ezt a dell típust. a HP p1130-asa az ugyanaz?
a háttérfény többezer hercehurca?hát igen...és a zseblámpa fénye is elektromágneses sugárzás, de lényegében csak úgy mondjuk, hogy pici világító bigyó....az ultrahang meg nem csak több ''kilóherces'' frekvencia,hanem nekünk csak csend!
a fekete meg nem szín,hanem színhiány satöbbi....
tehát everything is relative.....a la einstein -
Loha
veterán
válasz
Secretive #1741 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy nézd meg és döntsd el magad, végülis neked lesz a moncsi nem nekem. Mondjuk jó lenne, ha vkik még nyílvánítanának véleményt rajtam kívül...
A TFT-k háttérfénye sem állandó fény, több ezer Hz-en villódzik, de ezt az emberi szem már elvileg nem érzékeli. -
Secretive
aktív tag
hát most arról én nem tehetek,hogy nem lehet kapni csúcs crt-t csak gagyit.
megpróbálok felhajtani használtan egy p1130-ast (kik a társai) és összehasonlítani mondjuk a másik kettő újjal, hogy lássam is miről beszélsz,bár most kivételesen hiányoltam az indoklásod, a ''miért jobb'' tekintetében !.
eddig is örömmel és érdeklődéssel meghallgattam a véleményed (de ugye nem baj,ha másokat is meghallgatok?),de nyilván többet nyomna a latba,ha hoznál még pár embert,akik mind ugyanúgy látják, tapasztalják,ahoygan te is (meg én is)....picit szubjektíven.... -
Secretive
aktív tag
már apróztam mielőtt még ide is írtam volna, tényleg szíves elnézésed kérem, hogy ötlet, javaslat vagy vélemény kérés miatt volt képen itt kérdezősködni....mindenképpen megtiszteltetés számomra, hogy egyáltalán ''szóba'' álltál velem....
ugye azért mert te teljes bizonyossággal állítod, hogy a rácsmaszk élesebb mint az árnyékmaszk,azért én még láthatom élesebbnek ez utóbbit (és úgy látom nem csak én látom annak,mert néhány mostani cikkben is találtam hasonló véleményt,illetve gyártástechnológiai leírásokban is erre utaltak)
''A TFT-k azért nem villódznak, mert a háttérvilágításukat nem látjuk villódzónak, a többi dolog ezt nem befolyásolja''
nekem ez a mondatod sehogysem kerek.mi az hogy nem látjuk villodzónak a háttérfényt?persze,hisz az nem frissül,mert a beállított fényerő függvényében állandó.
én úgy érzem a tft villódzási kérdést megindokoltam,de látszólag bármennyire is intellektuális a tudásod, javaslom animációs tesztprogrammal ellenőrizd a 3ms/60Hz/75Hz vagy 20ms/60Hz/75Hz kérdést (én megtettem). -
Loha
veterán
válasz
Secretive #1739 üzenetére
Egyáltalán nem ajánlok új CRT-t. Pénzkidobás.
Amiket te írtál azok mindkettő alsókategóriás 21''-os, mert a csúcs CRT-ket már nem gyártják, tehát csak használtan lehet venni, vagy elvétve 200-250k-ért.
Használt 21-22''-os Trinitronos CRT-t ajánlok, pl a P1130-at és társait.
Nem muszáj rám hallgatni, nyugottan írd oda, hogy csak mások véleménye érdekel, magam sem tudom miért erősködök azért, hogy pl neked jobb legyen...
[Szerkesztve] -
-
Loha
veterán
válasz
Secretive #1735 üzenetére
Ha eladni, meg venni akarsz, akkor javaslom a hardverpiacot...
azt hiszem igazad van, nem geometria, hanem konvergencia (a lyukak és rácsok pozicionálási különbsége miatt),de tudomásom és eddigi tapasztalatom szerint is ''általánosságban'' az árnyék(lyuk)maszkos CRT-k képe sokkal élesebb, míg az apertúrarácsos változat inkább jobb színeket és színhűséget produkál.(tehát elvileg máris nem csak a 2 csík a hátrány).
Teljes biztossággal tudom állítani, hogy ez nem igaz. Szerintem ennek még a kezdetleges rácsmaszkos moncsik idején lehetett vmi alapja, de mostanra már nem igaz.
Sőt jeleneleg SZVSZ a rácsmaszk nyújtja a legélesebb képet.
azért az általad javasolt ''semmi értelme 60Hz felett használni'' jelenséget úgy látszik a gyártók még nem fedezték fel,biztos csak emiatt létezik a magasabb frissítési érték.
Mivel a fixfrekvenciás monitorokat már rég nem gyártanak, ezért a TFT-knél sem akartak visszafejlődni, ezért általában egy 60 és 75Hz között vezérelhetőek, de általában 60Hz-en mindig jobb képet adnak analóg csati esetén, mert kevesebb zajt szednek össze.
Ha számítana a frissítés az eladásoknál, akkor már rég 100Hz-en frissítenének a TFT-k is.
A TFT-k azért nem villódznak, mert a háttérvilágításukat nem látjuk villódzónak, a többi dolog ezt nem befolyásolja.
CRT-knél a más technológia miatt befolyásolja a frissítés, a villódzást.
Szerintem még egy 3ms-os moncsinál sem jelent semmilyen korlátot a 60Hz-es frissítés. -
Secretive
aktív tag
utánanéztem a 108080-as és a p1130-as modellnek is.mindegyik elég jó paraméterekkel rendelkezik,bár a belinea mintha ''jobb'' lenne.sajnos a képüket nem láthatom,de valószínű, hogy az újabb modellek közül szemezgetek majd.
két FST típust szemeltem ki
a belinea utódját a 108035-öt és a samsung 1100DF-et.
ezt a 2őt viszont biztos megnézem.(már csak a 2 tft-re kell a vevő)
úgy néz ki, hogy sajnos ezzel a lehetséges választással nem lesz több helyem az asztalon...sőt....pedig próbálkozok megbarátkozni a tft-vel,de nagyon zavaró az inhomogén háttérfény miatt egyenetlen színtábla, a kicsi éleslátószög és a natív felbontástól eltérő üzemben ''szar'' kép meg a csomó satöbbi.... -
Secretive
aktív tag
nem igazán a szakmai fórumot kívánom gyarapítani (ehhez itt vannak a szakik és okosok) , eladni és venni szeretnék, emiatt nem is akarom mélységében taglalni pro és kontra a monitorokat,de erre még reagálok....
azt hiszem igazad van, nem geometria, hanem konvergencia (a lyukak és rácsok pozicionálási különbsége miatt),de tudomásom és eddigi tapasztalatom szerint is ''általánosságban'' az árnyék(lyuk)maszkos CRT-k képe sokkal élesebb, míg az apertúrarácsos változat inkább jobb színeket és színhűséget produkál.(tehát elvileg máris nem csak a 2 csík a hátrány).
a képfrissítés tekintetében meg azt hiszem a mondandódban is benne van a kezdeti igényemből általad ''kiemelt'' jellemzőre a másodszori válaszom, azaz a képfrissítés nagysága értelemszerűen a CRT-re vonatkozik.
azért az általad javasolt ''semmi értelme 60Hz felett használni'' jelenséget úgy látszik a gyártók még nem fedezték fel,biztos csak emiatt létezik a magasabb frissítési érték.
Bár szerintem egy nagyon gyors mozgású jelenetnél (asszem ide pont illik az elmosódási jelenség vagy ahogy te mondtad utánhúzás) már a 60 Hz-es TFT-s képfrissítés nem igazán lehet ''optimális''. más kérdés, hogy a képpontok a kép teljes letapogatásáig be- illetve kikapcsolt állapotban maradnak, így még a 60 Hz-es képfrissítés esetén is villódzásmentes képet produkálnak (állóképnél vagy minimális változásnál),hisz a TFT képében csupán a képkockánként változó képpontok okoznak villogást, ez pedig egy stabil kép mellett fel sem tűnik - nem úgy mondjuk star wars-nál vagy valamilyen eszeveszett autóversenynél.de persze manapság már a 3ms-os válaszidejű folyadékkristálynál ez kevésbé lehet feltűnő.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
Secretive #1733 üzenetére
Nem tudok bármiféle különbségről, a lyukmaszk és apertúrarács között geomatria szempontjából. A geomatria az adott példány minőségétől függ SZVSZ nem a képcsőtipustól, szerintem az apertúrarács a 2 csíkot leszámítva mindenben jobb.
a képfrissítésben meg azt hiszem nem feltétlenül a TFT van előnyben
TFT-t semmi értelme 60Hz felett használni, mert míg egy CRT-nél ettől függ a villódzás mértéke is, a TFT-nél független ettől. -
Secretive
aktív tag
jó....a geometriát talán nem kellett volna leírnom,de gondoltam,aki ismeri mindkettőt,az jól érti az igényeket, hogy ez inkább a CRT-kre vonatkozó igény (lásd lyukmaszk vs. apertúrarács avagy geometria vs. kontraszt stb.), a képfrissítésben meg azt hiszem nem feltétlenül a TFT van előnyben,hisz van olyan elérhető CRT (jobb 19'' és felette),aminek 1280x1024ben nem nagy kunszt 75Hz-et produkálni,mint amit pl a 913N tud,hogy az optimális felbontásról már ne is beszéljek(mint a sok közül az egyik nagy TFT hátrány).
Egyébként a tipikus geometrián és az egyéb fizikai jellemzőkön kívül (méret, fogyasztás) nem igazán tudom miben jobb a TFT!
szóval kérhetsz bármit,de elsődlegesen én kértem tanácsot, ezért a két tippet meg köszönöm. -
Loha
veterán
válasz
Secretive #1731 üzenetére
Nem véletlen...
Ha a legjobb geometriát, legnagyobb képfrissítést akarod, akkor TFT.
Ha a legjobb színhűséget, kontrasztot akarsz és nem akarsz utánhúzást, akkor CRT.
Olyan megfizethető moncsi, ami mindenben jó nincs!
De ne legyünk már ennyire döntésképtelenek ha kérhetem...
Van egy 913N-ed, szóval tudod miben jó a TFT, ha ez nem tetszik elmész egy használ moncsikat áruló boltba, és megnézel egy Belinea 108080-at, vagy DELL P1130-at vagy vmi hasonlót, és eldöntöd, hogy neked melyik a jobb. -
Secretive
aktív tag
A lehető legjobb geometriát, színhűséget, kontrasztot és legnagyobb képfrissítést keresem, azaz egy nagyon jó 19'' vagy nagyobb CRT vagy esetleg TFT monitort.már elég sok témát átnéztem,de nehéz az irányvonal kiválasztása.
Van 2db 0km-es Samsung 913N TFT-m, de a 11 éves (még mindig nagyon jó képű) 17''-os Targa monitorom mellett nehezen tudok megbarátkozni velük,tehát akár ennek a kettőnek a feláldozásával is,de 1 jót akarok.
adás-vétel-beszámítás is szóba jöhet.
építő jellegű ajánlatokat és ötleteket várok! -
cabes84
csendes tag
Sziasztok!
Épp monitor vásárlás előtt állok és kinéztem magamnak a következőt:
19'' - EIZO FlexScan T761 - 3 év garanciás - 37.000 Ft bruttó.
Grafikázni szeretnék vele. Mit szóltok hozzá? A moncsi nem új, állítólag factory refurbished, de 3 év garival van. -
zöldeszű
tag
válasz
falsetrue #1723 üzenetére
''Ez a ''nagy dörrenés'' bekapcsoláskor micsoda?''
Bekapcsoláskor automatikusan és lórúgásszerűen lemágnesezi (pontosabban: demagnetizálja) a képernyőt. Ezt azonban készenléti üzemről bekapcsolva általában nem teszik meg a monitorok. Célszerű kézzel, a menüből vezérelve is lemagnetizálni, különösen ha foltosodik, ilyenkor nagyjából eltünteti az ilyen-olyan elszíneződéseket. A lemégnesezést hiába csinálod gyorsan egymás után, sokszor, ilyenkor egyre kisebbet szól, és nem sokat változik. A ''dörrenés'' egyébként minden komolyabb tápegységgel rendelkező készüléknél bekövetkezik, hiszen a tápegység-egyenirányító-kondenzátoros szűrőlánc a bekapcsolás utáni első milliszekundumokban rövidzárként viselkedik, így hatalmas áramlökést okoz. -
4d
aktív tag
Hallgattam Lohára, az én szerzeményem egy Sony G520-as. Konvergencia állítással vannak gondjaim, sehogysem tudom beállítani az egyenletes képélességet mindenhol. Tudna linkelni valaki legalább egy tesztrácsot? Az ati nem ad a kátyákhoz ilyet? Le lehet esetleg valahonnan tölteni?
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
falsetrue #1723 üzenetére
Hyundai monitornál volt hasonló eset, hogy egyre halkabb lett a kattogás, aztán a képminőség is romlott párhuzamosan.
Te esetedben lehet akár a táppal is gond, vagy azzal a bizonyos relévelis.
Ez a nagy dörrenés szerintem a lépcső begyujtásának, gondolom a hírtelen nagy feszültség okozhatja, amitól talán beremeghez az elektronika -
falsetrue
tag
MAG 810FD - ez is dörrent regebben egy hatalmasat bekapcsoláskor.
De egyik naprol a masikra teljesen csendes lett, csak 1 kis rele kattintast hallani, sajnos emiatt a kepernyo negy sarkaban rozsaszin elszinezodes jelenik meg inditaskor es csak egy csomo be es kikapcsolastol mulik el.
A degauss menubol valo meghivasa sem tunteti el, csak a vagy kb 20 be kikapcsolas, vagy 10 perc bemelegedestol szamitott 1db gyors be/kikapcs, mi lehet vele a gond?
Ez a ''nagy dörrenés'' bekapcsoláskor micsoda? -
gabi81
tag
Köszi a segítséget, az az érdekes hogy az ati beállításoknál turkáltam és egyszer csak megszűnt ez a felbontásból adódó probléma.
Kicsit féltem az ilyen 2 fémszálas monitortól hogy majd a mindennapi élet során zavarni fog, de az az igazság hogy 1 méterről nézve a monitort még ha keresem akkor sem mindig találom meg ezeket a szálakat.
Más. Az természetes hogy nagyobbat kattan a monitor bekapcsoláskor mint az ősrégi 15-öm? -
Loha
veterán
1.) Purity Magyarul színegyenletességállítás lenne asszem.
Általában arra szolgál, hogy a sarkokban néha előforduló elszineződést eltüntesd.
2.) Az van amit brazso mondott.
3.) Ez monitortól függő dolog, úgy állítsd be, hogy neked jó legyen.
Vmiért a Diamondtronos moncsiknál nagyobbra kell venni ezeket ez értékeket mind a Trinitronosoknál nem tudom miért... 959NF-et maxi közelébe kell állítani, hogy szépek legyenek a színek, meg amiket én láttam 108080-asok, azoknak is csak maximum környékén volt jó a fényereje. De itt ugye az a poén, hogy ezeknél teljesen új állapotban is fel kell tornászni ilyen magasra, nem az elöregedés miatt van. -
brazso
tag
2. Felraktad a monitor driver-ét? Ha nem, valószínűleg nem enged fizikailag 1280-nál nagyobb felbontást, így csak virtuálisan emulálja a 1600-at (azaz kapsz egy görgethető munkaterületet, gyakorlatilag egy 1280-as ablakot az 1600-asra). Ha a driver ok, írd meg milyen op rendszert használsz, milyen videokártyád van, milyen grafikus meghajtóprogrammal használod a videokártyát.
-
gabi81
tag
sziasztok.
na ma én is vettem egy 22 colos belineát (108080) a makrotexben. fantasztikus a képe annak ellenére hogy már 3 éves. csak beállításoknál sokat kell szüttyögni hogy jó legyen, és ez nem is nagyon megy. három kérdést azért feltennék hozzátok. 1. mit jelent az a purity. 2.miért nem zudom 1280-nál nagyobb felbontásba rakni. azaz ha fölrakom pl 1600-ba akkor a desktopnak csak egy része jön be. viszont ha elhúzom az egeret akkor elmozog a képernyő, szóval az egész desktopot nem látom egyszerre. 3. szerintetek a brightness/contrast aránynak milyen a 65/95?
[Szerkesztve] -
pitom
tag
Sziasztok, úgy látom ez a topic nagyjából mászik, hátha tudtok tanácsot adni. Monitort szeretnék venni, most kilátásban van 2 típus: FUJITSU SIEMENS 19P4 (ez 19 ''-os flat képcsöves), és 21P2 (ez 21'') mind2 használt, van belőlük sok, de csak ebből a két típusból, a 19-es kb20E a 21-es kb 22E, Szóval ti melyikre mennétek rá jobban? Nekem a kisebb jobban tetszik modernebbnek néz ki, a nagyobb el sem férne az asztalomon, igazából még én sem tudom melyikre hegyezzem ki magam, ez ügyben kérdeznélek titeket. Köszi...
19-esről link:[link]
[Szerkesztve] -
ProXim
csendes tag
Sziasztok!
Megvettem a 109B6ost, megnéztem, és az én elvárásaimnak tökéletesen megfelel. Szép a színe, éles, jó nagy, tényleg kerek rajta, aminek kereknek kell lennie és 43.000-ből kijött.
Köszönöm mégegyszer a tippeket, majd ha már van több tapasztalatom vele, írok még, de Jézuska előtt nem látomSzegényt előre sajnálom a 20 kilós doboz miatt
Üdv -
órizsa_tr
csendes tag
hú, de gyors voltál, köszi egyébként, nem is akarok annyira szarakodni vele. mondjuk nekem még nem tűnt föl, hogy életlenebb lenne 100-on, de nem szktam annyira vizslatni, még a nokia tesztet se futtattam le, mert eddig így is tökéletesnek tűnik, de kerítek rá időt vmikor
-
órizsa_tr
csendes tag
sziasztok, végigolvastam mind az 1709 hszt. phüüű...
nekem sikerült még samsung 959nf-et venni sulinetben (-> így gyak. 39e HUF), néha zavar a két csík, de csak néha. fényerő 55, kontraszt 95 most itt debianon. winen eljátszottam egyszer a konfiggal, de aztán nekem sötétnek tűnt, ami valsz pedig színhelyes beállítás lett volna. végülis azért választottam ezt, mert némi szabadságfokot akartam magamnak a jövőt illetően (nemcsak net, nemcsak film, hanem vmi grafika is), tft-re meg inkább várnék még avagy OLED.
1 kérdésem lenne (ez itt lehet, hogy OFF): hogy tudnám a drivert vhogy elérhetővé tenni linuxon? próbáltam az xf86config-4 file beírni az elérhető frekiket, de az istennek se jött össze minden. tulképp most sincs semmi gond, 1280/968 -on megy 85 hz mellett, csak tudom, hogy mehetne 100-on is, akkor miért ne? uhu_linuxon meg ugyanilyen frek mellett 100-on van. másoltam át az ottani beállításokat is, de vmi mindig kaki volt. windowson 1024/xxx-en van 100 vagy 120 -on, de azt most ritkábban használom. egyébként nagyon elégedett vagyok vele.
bocs, ha hosszúra nyúltam.. -
Loha
veterán
Pedig szerintem CRT-nél különösen ajánlott a használt vásárlás
Mivel CRT-ből nincs 2 egyforma, ezért csak a kipróbálásnál lehet meggyőzőni a megfelelő képminőségről. Mivel új moncsinál erre általában nincs lehetőség, ezért is jobb a használt.
A másik tényező meg az ár... Újonnan töbször annyiba került ugyan az a moncsi mint használtan, ami nem sok hardverről mondható el szerintem...(Tehát használtan arányaiban jóval olcsóbb mint más hardver. )
Garanciát, ha jó helyen vásárolsz, akkor 3hó-tól egészen 1évig is kaphatsz rá, ami alatt minden rejtett hiba kiderül. Márkásabb tipusokkal általában nem szokott gond lenni.
Ha gariidőn túl, tönkremenne a használt monitor, akkor is vehetsz legalább még1 ugyan olyat(általában inkább 3-at ugyan abból a tipusból), és árban még mindig olcsóbban kijöttél mintha újat vettél volna.
Szóval én egyenlőre semmilyen okot nem látok új CRT vásárlása mellett.
[Szerkesztve] -
ProXim
csendes tag
Hello újra!
Hálás köszönet a tippért Loha! Sajna ahol meg akarom venni nem engedik, hogy felbontsam a dobozát azzal a (szerintem jogos) jelszóval, hogy utánam senki nem venné át szívesen a kibontott monitort. De teljesen igazad van, ezért akartam előtte én is megnézni. Ha meg is veszem, az biztos, hogy ott rögtön kibontatom és ráköttetem valamire.
Néztem 109P vagy S-t, de a Philips kínálatában most nem szerepel, használtan meg nem merek semmit venni. Szóval marad a B, majd beszámolok róla, hogy milyen.
Üdv -
Loha
veterán
Philipsek megbízhatóságáról nem tudok mit mondani, de tényleg vannak gyönyörű képű példányok, meg vannak iszonyat rosszak is ugyanazon a tipuson belül. Tehát szerintem ilyen LG kategória... Óriási a szórás, tehát csak akkor vegyél szerintem, ha elötte alaposan ki tudod próbálni, különben zsákbamacska az egész.
Egyébként Philipsen belül a P széria az ami jó. Öcsémnek van 107P40 van gyönyörő képpel, tényleg teljesen hibátlan, még a geometria is. Mondjuk tükröződésmentes réteg nem tartott sokáig...Ami nekem volt 109P40 az egy hányadék volt, de ismerősnél meg láttam szintén gyönyörű képűt. Egyébként a szűk ismerettségi körümben, nem volt gond egyik moncsival sem, igaz, hogy csak P és S van. Szóval Philipset csak alapos kipróbálással, szabad venni!
-
ProXim
csendes tag
válasz
neduddki #1706 üzenetére
No, hát éjjel még rákerestem fórumon belül, meg visszábbolvastam, de Loha szájából csak jót láttam kijönni Philips ügyben. Lehet, hogy meg fogom bánni, de úgy jártam, mint ő, egyszerűen megtetszett a képe. A Mediaban kiállítottak között is szembeötlő volt a Phil (nem ott veszem), ennyiért pedig nem kapok felső kategóriást, az fix.
Amúgy korábban beszéltem Philips szervízesekkel (akiknek nem közvetlen érdeke rámsózni) és a pasas azt mondta, hogy az E60-asokkal tényleg volt baj, de a B-sek már stabilak.
Egy dolgot nem értek még (bár láttam, hogy szerintetek tojjak rá), de miért 75Hz frissítést ajánl vajon a cég a lehetséges 85Hz helyett? Azért 19''-nál már sztem zavaró a 75, bár nincs tapasztalatom.
Byez -
ProXim
csendes tag
Sziasztok!
Elolvastam nyárig visszamenően a hozzászólásokat, és feltűnt, hogy senki nem ír Philips monitorokról véleményt. Azért érdekelne, mert a mostani 15''osomat szeretném lecserélni, és a kiszemelt példány:
Philips 109B60
Azért választottam, mert ahány Philips képét eddig láttam, az lenyűgözött. Főleg játékhoz kéne, szóval az élesség és a színvilág a meghatározó (no meg az ára). Szerkesztésre nem használom, ezért a geometria csak szőrszálhasogatás lenne az esetemben
Előre is köszi mindent. -
gomur
csendes tag
válasz
neduddki #1702 üzenetére
hello
hát lehet megnézegetem de fontos lenne, hogy új-számlás-áfás legyen
crc - nos. itt jelzett az agyam aszem hogy mára elég volt a magyar kereskedelemmel vívott hősies de kilátástalan csata. mindig ezt dobja, ha valami nem tömegteméket akarok ebben az országban beszerezni :)) aszem nem is szerkesztem, mer igy a hozzászólásod nem lenne ilyen mókás:))
[Szerkesztve] -
gomur
csendes tag
Igen köszi ezt néztem. ők voltak(?) a magyarországi képviselet, de most már listán sincs iiyama náluk. az lehet mit netudki is mondott, megszüntek azok lenni.
közben előrébb jutottam a nyomozásban és gyakorlatilag a nagykerekben sincs crc(nem csak iiyama, semmilyen normálisabb). az hogy ez tartós e senki nem tudja megmondani, de rosz előérzetem van. ugyhogy gyorsan szerezni kell egy jobbfajta crc-t nincs mese. elkezdődött....
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AOC AGON PRO PD49 - 49", OLED, 5120x1440, 240Hz, 1800R, 0.03ms, HDR400 - Új - Eladó!
- HP Z32 31.5-inch 4K UHD Display - karcok a képen de így is gyönyörű!
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GR93U-B IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- LG (45GR95QE-B) QHD OLED 240HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Fotó állvány eladó
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged