Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• turho

addikt

válasz mr_ricsi #39 üzenetére

Beírtam ide segítőleg. Erre te letámadtál. Az még hagyján. Kifacsartad az összes szavamat. Átrendezted a mondatokat. Belekötöttél a hajam színébe. Egyet mondhatok, a te fajtádat azt kibaszottul rühellem. Adja meg neked az isten hogy egyszer életedben valamihez alázatos, segítő szándékkal tudj közeledni. Csak a zsebemet nem fordítottad ki. Nem tudom, mi volt vele a célod, de egy T. Mod kiírhatná a neved alá hogy a ph házi műszerésze.
    Az se érdekelne ezek után ha tízszer többet tudsz elektronikából mint én.
    De szerintem ezt az egészet ki lehet töröltetni a francba.
    Majd elkerülöm azokat a helyeket ahol szintén ily módon tiszteletedet teszed.
    Mondjuk én sose voltam olyan életemben, hogy belemásztam a mások pofájába, még ha tévedtek is valamiben.:(((

Sok sikert a továbbiakban.

• mr_ricsi

veterán

válasz turho #36 üzenetére

''Itt teljesen másról beszélsz mint én, szerintem.''
    Szerintem Te sem tudod, miről beszélsz.
    Kérdezd meg a Tvszerelő ismerősödet, hogy az elöregedett elkokat legtöbbször nem lehet kapacitásméréssel kiszúrni.

''Ha a terhelés állandó, ahhoz viszonyítva csökken a kapacitás.''
    A kapacitás nem változik, mert az az adott kondira jellemző állandó. A feszültség egy része esik az ESR-en.

''A táp általában egy, esetleg 2 ágat figyel, sohga nem az összeset, Még a 40 ezer ft-os sem. Ezt az állításomat fenntartom.''
    Akkor elég ócska tápot vettél sok pénzért, ugyanis legtrébb Vargáné, Acorp, Codegen tápokban is van olyan, hogy ''overvoltage measuring circuit''. Itt tartom a kezemben az Acorp kapcsrajzát, és arról sorolom neked, hogy melyik feszültségeket figyeli az áramkör: +12V, -5V, -12V, +5V és +3,3V. Ha ezek közül valamelyik túllépi a megengedett értéket, akkor az áramkör leállítja a fő vezérlő IC-t.
    Vezérlés szempontjából pedig 1 ellenálláson keresztül megkapja a +5V-ot, és egy másikon a +12V valamint a -12V különbségét, mint korrekciós feszültséget.
    A +3,3V pedig kapott egy külön szabályzó IC-t (TL431C)
    A Vargáné és Codegen tápomban ugyanez benne van...

''Zárlatos kondit írtram, az szerintem nem 5 w. És igen, felhevül, illetve elpukkan többnyire. Mi a probléma?''
    Az, hogy a tápot egy hibás elko nem képes leterhelni.

''Megint azt tudom mondani, hogy a műszerészek éhenhalnának, ha a tápok zárlatvédelme mindig a toppon lenne. Az 1 kilósaké pláne''
    Erről az ''urban legend''-ről már én is hallottam, ezért egy Vargáné tápon ki is próbáltam (94 dkg, tehát a követelményeknek megfelel.)
    Semmi baja sem lett. (Meg a Codegen is túlélte, de az már pár dekával 1kg felett van.)
    Szóval: biztosan van olyan táp is, ami nem éli túl, de...

''Ha akad, akkor mi a gond? 54 ezerért vettem a tápomat. Na basszameg, 4 féle védelem van benne. Ritka, mert ritka kevesen adnak ennyi zsét tápért.''
    Ha egy átlagos utasszállító repülőgépet kell ismertetned, akkor -ugye- csakis a Concord lehet az? :C
    Hivatkozol arra, hogy nem szakembereknek szántad az írásod. Az olvasóidnak hasznos, ha olyan védelmet ismernek meg, ami jó ha 100db táp közül 1-ben van?

''Nem könnyű ám 5 illetve 3.3 v-ot hagyományos trafóval 3 %-on belül lestabilizálni, úgy hogy 15-20 ampert is leadjanak, akár impulzusszerűen, nemde?''
    5%-on belül, és nem nehéz, csak gazdaságtalan. (Nagyon rossz a hatásfoka.)
    ''Hegesztőtrafónak mi köze van ehhez az egészhez?''
    Ez jutott eszembe: nagy trafó van benne, és bele tudnék építeni egy PC-tápot.

''Alacsony kapacitású elkó magas üzemi feszültség mellett, és kis méretben: ez az igazi mumus.''
    Abban igazad van, egy ilyen elkonak magas az ESR-je. De ez már újonnan is így van, ezért a tervezésnél figyelembe lehet venni.
    Viszont minél kisebb méretű egy elko, annál gyorsabban öregszik, azaz annál gyorsabban nő az ESR-je, és gyorsabban szárad ki. (I ♥ miniatűr elkok :C )

''Totál másra írtam.''
    Má' bocs, de mire?
    Azt vezetted le, hogy a standby tápokban van egy mütyűr kondi, ez meghibásodik, ettől a táp szabályozási rendszere felborul, és leggyakrabban bekapcsoláskor megfut.

• mr_ricsi

veterán

válasz Zoltán #20 üzenetére

''hogyan hívják ezt a megfutásvédelmet angolul, hogy ellenőrizni tudjam a Coolink 350x nevű 300W-os tápomat, hogy tud-e ilyet.''

A ''megfutás'' elleni védelmet a tápokban ''túlfeszültség védelemnek'' nevezik. (Angolban: Overvoltage Protection)

COOL ATX12V/ ATX 2.03 KAPCSOLÓ ÜZEMŰ SZÁMÍTÓGÉP TÁPEGYSÉG
    - Hõszabályzott csendes ventilátor
    - túlfeszültség / túlterhelés / rövidzár védelem

Túlfeszültség védelem:
    +5V: 5.74~7.0V
    +12V: 13.4~15.6V
    +3.3V: 3.76~4.3V

(Mondjuk: nem írják, hogy milyen fürge a védelem, és 7V-tól egy Maxtor vinyó biztosan kikakukkol. De hozzáteszem, a chieftecnél vagy az enermaxnál is hasonló értékeket adnak meg.)

• mr_ricsi

veterán

válasz Jim Tonic #33 üzenetére

''ami Zolinak kellett, és amit megfutásnak neveznek a köznyelvben az a túlfesz, ezt leírtam az elején. ''
    Mielőtt magadnak adományoznád a ''Közművelődésért'' érdemérmet, olvasd el Zoltán #20 hozzászólását. Csak itt árulta el, hogy mit akar tudni, és miért. (Hűűű, erre még nem is válaszolt senki! :Y
    Egyébként szerintem a magyar szaknyelvben is ''megfutásnak'' hívják, de ennek károsító hatása elleni védelmet a tápokban ''túlfeszültség védelemnek'' nevezik. (Angolban: Overvoltage Protection)
    Szerintem olyan, hogy ''megfutásvédelem'' a tápokban nincs! (Illetve: hőmegfutásvédelem lehet, de itt senki sem erre gondolt.)
    Egyébként az általad idelinkelt honlap is azt írja, hogy ''Ezzel megakadályozva a túl magas feszültségek kialakulását.''
    Tehát a maxx is túlfeszültség-védelem.

''Azért elolvashattad volna a cikket. ''
    Az nem csökkenti a bűnöm súlyát, hogy az ott leírtakat ismerem a saját tulajdonomat képező eredeti Maxx tápvédő csomagolásáról?

[kép]

• turho

addikt

válasz mr_ricsi #31 üzenetére

''A szakadt illetve kapacitáscsökkent kondenzátor feszültségsimítási-és tárolási képessége csökken ... Nagyon nagy mértékű kapacitáscsökkenés esetén a táp vezérlése felborulhat terhelés hatására, alacsonyabb vagy nagyobb feszt adhat le, mint kellene.''

A tapasztalatok szerint az elektrolitkondik nem így ''öregszenek'' el, hanem az ESR-jük (Equivalent Series Resistance) nő meg.
    Az elkoknál az aluoxid nem tökéletes szigetelő, egy kicsit mindig átvezet. Az elkokat ezért úgy modellezik, hogy egy ideális kondi sorbakötve egy ellenállással.
    o---II-----(==)----o

---Itt teljesen másról beszélsz mint én, szerintem.

Ez az ellenállás ideális esetben nagyon kicsi, a ''low ESR'' jelű elkokat speciálisan úgy gyártják, hogy még kisebb legyen.
    Öregedés hatására ez az ellenállás nő meg, miközben a kapacitás általában alig csökken. (A tapasztalatok szerint 80%-ra esik.)
    A hibás kondikat legtöbbször emiatt nem is tudják kapacitásmérővel kimérni.
    A gyakorlatban az ESR kb. 2000 üzemóra alatt megduplázódik.

----Tudom mi az az ESR. Ha a terhelés állandó, ahhoz viszonyítva csökken a kapacitás. Egy lemerült ceruzaelem is 1.5 v-os üresjáratban. De ha terheled....

''A túlterhelődő táp próbálja az adott túlterhelt ágon a feszültséget helyreállítani, esetenként a terheletlenebb ágon feszültség-megfutást okozva ezzel.''
    A tápok vezérlése figyeli az összes kimenetet, és ha bármelyik túl magas lenne, a táp leállítja magát. Tehát ilyen nem fordulhat elő, hogy mondjuk a +12V miatt aggódik, és eközben nem veszi észre, hogy a +5V túl magas lett.

------A táp általában egy, esetleg 2 ágat figyel, sohga nem az összeset, Még a 40 ezer ft-os sem. Ezt az állításomat fenntartom. A szekunder ágon pl. egy különálló tekercs figyeli a kialakult feszültséget, vagy az egyik ághoz viszonyítva próbál szabályozni. Szerinted amúgy miért lenne az, hogy ha a 12 v-os ág nagyon le van terhelve, a feszültsége mondjuk leesik 11.5 v-ra, miküzben az 5 v megnő 5.4 v-ra.

''A saját ágán is történhet feszültség-megfutás, amennyiben a zárlatossá váló tag hirtelen megszakad, elpukkan.''
    Az eddig leírtakból következik, hogy ez a tag egy hibás elko akar lenni. Egy ilyen elko kb. 1cm x 3cm méretű. Ha ennek 5W-ot kell eldisszipálni, egy pillanat alatt felrobban.
    Viszont 5W terhelés nem tud jelentősen hatni egy 300-400W-os tápra. (Az AMD procikban van olyan funkció, hogy szemvillanás alatt kikapcsolja a nemhasznált részeit, és így akár 20-30W-tal is képes a tápot rángatni. A gyakorlatban próbáltam, és még a Codegeneket sem hozza ez ki a sodrából.

----Zárlatos kondit írtram, az szerintem nem 5 w. És igen, felhevül, illetve elpukkan többnyire. Mi a probléma?

''Ekkor hirtelen az eddig erőlködve dolgozó táp a terhelés megszűnésének hatására szintén feszültség-megugrással válaszol.''
    A tápteszterekben van olyan funkció, amikor ki-be kapcsolják a terhelést. Nem hallottam olyanról, hogy így tesztelve a tápokat, megengedett a feszültségmegfutás.

----Nem hát. Elméletben. Ha így lenne, 200.000 ft lenne egy táp, mert soha nem menne tönkre egy sem. A Codegened sem :)

''A túlfeszültségvédő áramkör /illetve a tápok egy részében ez beépítve is megvan''
    Túlfeszvédő minden tápban van, mert az ATX szabvány a kezdetektől előírja! (A megvalósítása és a fürgesége már másik kérdés.)

-----Én sem az alap figyelésről írtam, hanem a komolyabbakról. Maga a szabályozás is figyelés ilyen alapon.

''A tápegység természetesen ezt nem mindig éli túl, de a gép többi része igen. ''
    A zárlatvédelem is ATX előírás.
    Induljunk ki abból, hogy a védelem akkor lép működésbe, ha a táp meghibásodik. Ha később nem indul, az miért nem attól van, hogy a táp meghibásodott?

-------Megint azt tudom mondani, hogy a műszerészek éhenhalnának, ha a tápok zárlatvédelme mindig a toppon lenne. Az 1 kilósaké pláne :)

''Ez a védelem egyes tápokban beépítve is megvan, ha nem akkora méretben, mit a külső áramkör.''
    A szövegkörnyezetből úgy sejtem, hogy a tirisztoros védelemről írsz.
    Az pedig tápokba építve ritka, mint a fehér holló. (De azért akad olyan is.)

-------Ha akad, akkor mi a gond? 54 ezerért vettem a tápomat. Na basszameg, 4 féle védelem van benne. :) Ritka, mert ritka kevesen adnak ennyi zsét tápért.

''Egy 300 w-os táp 200 mikrofarád/250 V-os elektrolitkondenzátora kb. 20x10 méter nagyságot érne el, ha kerámiakondenzátor-elven készítenék el ''
    A példádnak nem néztem utána, de miért pont a bemeneti puffer-elkot hozod példának, amikor arra (kicsi) 100Hz-es lüktető egyenfesz jut, tehát ez egy ideális alkalmazási terület az elkok számára.

-----Mert csak egy példát írtam azért. Itt nem mindenki híradástechnikus. :)

''Az elektrolit-kondikat feltekercselt vékony fóliaszerkezettel állítják elő. Tekercselt mivoltuk miatt magas az induktivitásuk,''
    Biztosan a tekercselt szerkezet miatt van? A papírkondik szintén tekercselve vannak, és MHz-es frekiken is alkalmazták a régi rádiókban.

---------Nem mindegy a tekercselés menetszáma és módja. Ja és a szigetelés sem.

''az induktivitás pedig fordítottan arányos a frekvenciával.''
    Ez az állítás már jobb középiskolákban is karót eredményezett volna!
    Az induktivitás (mértékegysége: Henry) egy fizikai jellemzője a tekercsnek (vagy itt az elkonak).

----------Rosszul fogalmaztam vagy nemtom..... Minél magasabb a frekvencia amit simítani kívánunk, annál kisebb induktivitásra kell törekednünk: így értettem. Sorry.

''egyébként egy pc-táp akkora lenne hagyományos elven mint egy nagyobb hűtőszekrény''
    Ez túlzás! Egy 4kW-os barkácshegesztő belefér egy 25x25x40cm-es dobozba. (25liter) Egy ekkora helyre bármelyik villanyász bele tud tenni 2db 350VA-es trafót, áteresztőtarnyókat hűtőbordával, 4-5 szellőztető ventillátort, és atöbbi apróságot.
    A nagyobb hűtő pedig számomra a 50x60x190-es, ami 570liter. Szóval, van kis(?) különbség.

----------A 2 db 350 w-os trafódnak nem szabad nagyon ingadoznia feszültségügyileg, szóval a stabilizátoroknak és a pártízezer mikrofarádnyi szűrésnek csak kell még egy kis hely, nemde? Én láttam egy P3-as pc-t egy fanatikus hifiőrültnél, amit emberes méretű dobozba épített hagyományos táppal tápláltak. Merthogy az ürge pc-n is zenélt de tagadta a kapcsolóüzemű tápot szőröstül-bőröstül, mivel az zavarja a hangminőséget. Nem könnyű ám 5 illetve 3.3 v-ot hagyományos trafóval 3 %-on belül lestabilizálni, úgy hogy 15-20 ampert is leadjanak, akár impulzusszerűen, nemde?
    Hegesztőtrafónak mi köze van ehhez az egészhez? Az aztán a stabil :) /Persze nagy áramot ad le, arra jó amire kitalálták./

''Más esetben a helyi melegedés miatt .... valós ellenállást is mutat.''
    Mint az elején leírtam, az elko mindig mutat valós ellenállást, nem csak melegedés hatására.

-------Ez megint túl szakszöveg, itt 1000 emberből 5 van aki műszerész is, de azt mindenki tudja hogy tökéletes alkatrész nincs. Ha az ellenállás számottevő növekedést mutat arról a gyári igen piciről - erről van szó.

''Harmadik táphiba /a legjellemzőbb az olcsó szegmensben/:''
    A stand-by táphiba nem a legjellemzőbb. Ez gyakorlatilag csak azon tápokban fordul elő, ahol a standby táp kondiját közvetlenül a standby tranyó bordája mellé ültették.

----------Meg abba a kb. 15 %-ba, amibe szemét 2 ft-os szűrőkondit tettek. 85 fokig alapba bírnia kellene minden elkónak, de nem fogadnak ám mindig szót :)

''Egy miniatűr kapcsolóüzemű rész, egy picike trafó, és egy mütyürke kondenzátos látja el ilyenkor ezt a szerepet.''
    Azért egy félvezető is szokott kelleni.
    A jobb tápokban ez nem így van megvalósítva: van egy speciális SPS IC, ami a hálózati 230-ból közvetlenül állítja elő az 5V-ot.

-------Csak passzív elemek szempontjából elemeztem, persze hogy van ic is. Bocsesz, de a kondikról szólt a szösszenet, így nem említettem a csavarokat sem. :)

''A mütyürke kondenzátor olcsó tápokban nem igazán áll a helyzet magaslatán''
    Nem csak az olcsóbb tápokban. Ugyanannak a gyártónak minél kisebb fizikai méretű elkoját nézzük, annál ócskább.

-------Fizikai méret hogy jön ide? Ugyanakkora kb. a 100 mikro/ 10 v-os és az 1 mikro/200 v-os kondi is. Totál máshogy viselkednek. Alacsony kapacitású elkó magas üzemi feszültség mellett, és kis méretben: ez az igazi mumus. De ez több jellemzős kérdés.

''Legjellemzőbb okozta: bekapcsoláskor elhalálozik a táp''
    Korábban azt írtad, hogy a standby táphiba a legjellemzőbb. Ez miért a gép bekapcsolásakor jön elő, amikor a standby táp mindig működik, amikor a táp áram alatt van?

-------Totál másra írtam.

Na szal bírom én a kritikát, de ez így kerek szerintem. Nem szakdolgozatot írtam amint láttad, de szerintem nincs benne egy valótlan állításom sem, attól, hogy hétköznapiasabbra vettem. Félre meg végképp nem vezettem senkit.

• Jim Tonic

nagyúr

válasz Jim Tonic #34 üzenetére

Nem maradt időm szerkezsteni, mert eltelefonáltam az időt.
    A sületlenség szót ki akartam törölni, de az a lényeg, ami Zolinak kellett, és amit megfutásnak neveznek a köznyelvben az a túlfesz, ezt leírtam az elején. Te meg körbeszaladtad a témát 3x, feleslegesen.

• Jim Tonic

nagyúr

Mellesleg, Mr. Ricsi, jól teleírtad hülyeséggel a topikot hülyeséggel, mikor az elején leírtam, mi a lényeg. Aztán meg bemásoltatok részeket az általam adott linkről. Gratula.

''A tudást nem nézem le. A ''nemtudást'' sem. Csak a ''rosszul tudást''
    Itt szó sem volt erről, írtál egy vödör sületlenséget.

[Szerkesztve]

• mr_ricsi

veterán

válasz TommyGun #26 üzenetére

''előszeretettel kötekedik''
    Igaz: imádok kötekedni! (Mert így egy vita kevésbé unalmas.)

''és nézi le mások tudását''
    A tudást nem nézem le. A ''nemtudást'' sem. Csak a ''rosszul tudást''.

''a legkülönbözőbb topikokban, legyen az merevlemez vagy tápos topik ''
    Mutass -légyszi- hozzászólást tőlem pl. a VGA-s, a multimédiás, a monitoros, a fotós, és a notebook témákban, és ezután megbeszélhetjük, hogy mihez szólok hozzá, és mihez nem!

• mr_ricsi

veterán

válasz turho #30 üzenetére

''A szakadt illetve kapacitáscsökkent kondenzátor feszültségsimítási-és tárolási képessége csökken ... Nagyon nagy mértékű kapacitáscsökkenés esetén a táp vezérlése felborulhat terhelés hatására, alacsonyabb vagy nagyobb feszt adhat le, mint kellene.''

A tapasztalatok szerint az elektrolitkondik nem így ''öregszenek'' el, hanem az ESR-jük (Equivalent Series Resistance) nő meg.
    Az elkoknál az aluoxid nem tökéletes szigetelő, egy kicsit mindig átvezet. Az elkokat ezért úgy modellezik, hogy egy ideális kondi sorbakötve egy ellenállással.
    o---II-----(==)----o

Ez az ellenállás ideális esetben nagyon kicsi, a ''low ESR'' jelű elkokat speciálisan úgy gyártják, hogy még kisebb legyen.
    Öregedés hatására ez az ellenállás nő meg, miközben a kapacitás általában alig csökken. (A tapasztalatok szerint 80%-ra esik.)
    A hibás kondikat legtöbbször emiatt nem is tudják kapacitásmérővel kimérni.
    A gyakorlatban az ESR kb. 2000 üzemóra alatt megduplázódik.

''A túlterhelődő táp próbálja az adott túlterhelt ágon a feszültséget helyreállítani, esetenként a terheletlenebb ágon feszültség-megfutást okozva ezzel.''
    A tápok vezérlése figyeli az összes kimenetet, és ha bármelyik túl magas lenne, a táp leállítja magát. Tehát ilyen nem fordulhat elő, hogy mondjuk a +12V miatt aggódik, és eközben nem veszi észre, hogy a +5V túl magas lett.

''A saját ágán is történhet feszültség-megfutás, amennyiben a zárlatossá váló tag hirtelen megszakad, elpukkan.''
    Az eddig leírtakból következik, hogy ez a tag egy hibás elko akar lenni. Egy ilyen elko kb. 1cm x 3cm méretű. Ha ennek 5W-ot kell eldisszipálni, egy pillanat alatt felrobban.
    Viszont 5W terhelés nem tud jelentősen hatni egy 300-400W-os tápra. (Az AMD procikban van olyan funkció, hogy szemvillanás alatt kikapcsolja a nemhasznált részeit, és így akár 20-30W-tal is képes a tápot rángatni. A gyakorlatban próbáltam, és még a Codegeneket sem hozza ez ki a sodrából.

''Ekkor hirtelen az eddig erőlködve dolgozó táp a terhelés megszűnésének hatására szintén feszültség-megugrással válaszol.''
    A tápteszterekben van olyan funkció, amikor ki-be kapcsolják a terhelést. Nem hallottam olyanról, hogy így tesztelve a tápokat, megengedett a feszültségmegfutás.

''A túlfeszültségvédő áramkör /illetve a tápok egy részében ez beépítve is megvan''
    Túlfeszvédő minden tápban van, mert az ATX szabvány a kezdetektől előírja! (A megvalósítása és a fürgesége már másik kérdés.)

''A tápegység természetesen ezt nem mindig éli túl, de a gép többi része igen. ''
    A zárlatvédelem is ATX előírás.
    Induljunk ki abból, hogy a védelem akkor lép működésbe, ha a táp meghibásodik. Ha később nem indul, az miért nem attól van, hogy a táp meghibásodott?

''Ez a védelem egyes tápokban beépítve is megvan, ha nem akkora méretben, mit a külső áramkör.''
    A szövegkörnyezetből úgy sejtem, hogy a tirisztoros védelemről írsz.
    Az pedig tápokba építve ritka, mint a fehér holló. (De azért akad olyan is.)

''Egy 300 w-os táp 200 mikrofarád/250 V-os elektrolitkondenzátora kb. 20x10 méter nagyságot érne el, ha kerámiakondenzátor-elven készítenék el ''
    A példádnak nem néztem utána, de miért pont a bemeneti puffer-elkot hozod példának, amikor arra (kicsi) 100Hz-es lüktető egyenfesz jut, tehát ez egy ideális alkalmazási terület az elkok számára.

''Az elektrolit-kondikat feltekercselt vékony fóliaszerkezettel állítják elő. Tekercselt mivoltuk miatt magas az induktivitásuk,''
    Biztosan a tekercselt szerkezet miatt van? A papírkondik szintén tekercselve vannak, és MHz-es frekiken is alkalmazták a régi rádiókban.

''az induktivitás pedig fordítottan arányos a frekvenciával.''
    Ez az állítás már jobb középiskolákban is karót eredményezett volna! :C
    Az induktivitás (mértékegysége: Henry) egy fizikai jellemzője a tekercsnek (vagy itt az elkonak).

''egyébként egy pc-táp akkora lenne hagyományos elven mint egy nagyobb hűtőszekrény''
    Ez túlzás! Egy 4kW-os barkácshegesztő belefér egy 25x25x40cm-es dobozba. (25liter) Egy ekkora helyre bármelyik villanyász bele tud tenni 2db 350VA-es trafót, áteresztőtarnyókat hűtőbordával, 4-5 szellőztető ventillátort, és atöbbi apróságot.
    A nagyobb hűtő pedig számomra a 50x60x190-es, ami 570liter. Szóval, van kis(?) különbség.

''Más esetben a helyi melegedés miatt .... valós ellenállást is mutat.''
    Mint az elején leírtam, az elko mindig mutat valós ellenállást, nem csak melegedés hatására.

''Harmadik táphiba /a legjellemzőbb az olcsó szegmensben/:''
    A stand-by táphiba nem a legjellemzőbb. Ez gyakorlatilag csak azon tápokban fordul elő, ahol a standby táp kondiját közvetlenül a standby tranyó bordája mellé ültették.

''Egy miniatűr kapcsolóüzemű rész, egy picike trafó, és egy mütyürke kondenzátos látja el ilyenkor ezt a szerepet.''
    Azért egy félvezető is szokott kelleni.
    A jobb tápokban ez nem így van megvalósítva: van egy speciális SPS IC, ami a hálózati 230-ból közvetlenül állítja elő az 5V-ot.

''A mütyürke kondenzátor olcsó tápokban nem igazán áll a helyzet magaslatán''
    Nem csak az olcsóbb tápokban. Ugyanannak a gyártónak minél kisebb fizikai méretű elkoját nézzük, annál ócskább.

''Legjellemzőbb okozta: bekapcsoláskor elhalálozik a táp''
    Korábban azt írtad, hogy a standby táphiba a legjellemzőbb. Ez miért a gép bekapcsolásakor jön elő, amikor a standby táp mindig működik, amikor a táp áram alatt van?

• mr_ricsi

veterán

válasz Red Rebcs #24 üzenetére

''Ez a sci-fi sokkal normálisabb és elfogadhatobb válasz volt''
    Attól függ, hogy hol. A műegyetemen pl. simán UV lenne a ''jutalma''.

''mint a te hozzászolásaid másokhoz v máshoz''
    Azért ne általánosítsunk. A legtöbb dologhoz normálisan is hozzá tudok szólni, de az ''urban legend''-áltudomány-hülyeség terjesztőknél mindig kinyílik a bicska a zsebemben.
    Viszont így URL nagyon korlátozottak a lehetőségeim -pl. lelőni se' tudom őket ;) -, de azért a stílusommal megpróbálom kifejezni a megvetésem.

Van egy mondás, ami úgy hangzik, hogy ''tudatlanságunk felismerése a bölcsesség kezdete''.
    Nos, akik még eddig nem jutottak el, azoknak majd felteszek egy olyan kekec kérdést, amitől ez derengeni kezd... :))

[Szerkesztve]

• faster

nagyúr

válasz turho #21 üzenetére

Szóval feszültségmegfutás fogalma mint olyan, létezik.

Én még nem hallottam róla, illetve ha a túlfeszt ''feszültségmegfutásnak'' definiáljuk, akkor igen, létezik, csak a kifejezés új nekem. A hőmegfutás kissé más dolog.

• TommyGun

őstag

válasz Red Rebcs #24 üzenetére

mr_ricsi miatt ne aggódjatok előszeretettel kötekedik és nézi le mások tudását a legkülönbözőbb topikokban, legyen az merevlemez vagy tápos topik :C

• Red Rebcs

tag

válasz mr_ricsi #23 üzenetére

Ez a sci-fi sokkal normálisabb és elfogadhatobb válasz volt:)
    mint a te hozzászolásaid másokhoz v máshoz:P

• mr_ricsi

veterán

válasz turho #21 üzenetére

''Na most kiírtam magamból a szakmait''

Inkább sci-fi-t.

• turho

addikt

válasz Jim Tonic #5 üzenetére

A szakadt illetve kapacitáscsökkent kondenzátor feszültségsimítási-és tárolási képessége csökken, ezért instabilitást okoz. Nagyon nagy mértékű kapacitáscsökkenés esetén a táp vezérlése felborulhat terhelés hatására, alacsonyabb vagy nagyobb feszt adhat le, mint kellene.
    Zárlatos kondenzátor vagy legalábbis részlegesen átvezető kondenzátor esetén a táp könnyen túlterhelődik. Különösen magasabb frekvenciákon.
    A túlterhelődő táp próbálja az adott túlterhelt ágon a feszültséget helyreállítani, esetenként a terheletlenebb ágon feszültség-megfutást okozva ezzel. A saját ágán is történhet feszültség-megfutás, amennyiben a zárlatossá váló tag hirtelen megszakad, elpukkan. Ekkor hirtelen az eddig erőlködve dolgozó táp a terhelés megszűnésének hatására szintén feszültség-megugrással válaszol.
    A túlfeszültségvédő áramkör /illetve a tápok egy részében ez beépítve is megvan/ ezt hivatott kompenzálni. Tirisztor és megfelelő feszültségű zener-dióda használatával ez javarészt kivédhető. Pl. az 5 Voltos ágon egy 6 V-os zenert alkalmazva, ha a kimeneti feszültség eléri a 6 V-ot akár egy pici időre is, a zener nyit, és a tirisztort mint terhelést rákapcsolja a kimenetre, ezzel azonnal rövidre zárja a tápegységet. A tápegység természetesen ezt nem mindig éli túl, de a gép többi része igen. Ez a védelem egyes tápokban beépítve is megvan, ha nem akkora méretben, mit a külső áramkör.
    Szóval feszültségmegfutás fogalma mint olyan, létezik.
    Az elektrolit-kondenzátorok még gondos gyártás esetén sem ideális eszközök magasabb frekvenciákra. Nagy a belső induktivitásuk, mivel nagy kapacitást kell kis méretben megvalósítani. Egy 300 w-os táp 200 mikrofarád/250 V-os elektrolitkondenzátora kb. 20x10 méter nagyságot érne el, ha kerámiakondenzátor-elven készítenék el :)
    Az elektrolit-kondikat feltekercselt vékony fóliaszerkezettel állítják elő. Tekercselt mivoltuk miatt magas az induktivitásuk, az induktivitás pedig fordítottan arányos a frekvenciával.
    A kapcsolóüzemű tápokban a hálózati 50 hz helyett 10-100 kilohertz frekvencián üzemel a trafó /egyébként egy pc-táp akkora lenne hagyományos elven mint egy nagyobb hűtőszekrény/ és ez a freki a kondiknak nem tesz jót, melegszenek, ezáltalkiszáradnak, és púposodnak is a belső hő hatására. Más esetben a helyi melegedés miatt részleges zárlat alakul ki a kondenzátor fegyverzetében, és átvezet, illetve valós ellenállást is mutat.
    Harmadik táphiba /a legjellemzőbb az olcsó szegmensben/:
    Az atx tápoknak van standby-állapotuk, tehát gombnyomással intelligensen indíthatók. Ezt csak egyféle módon lehet megvalósítani: a tápegység egy része kikapcsolt állapotban is működik, amolyan ''táp a tápban''. Egy miniatűr kapcsolóüzemű rész, egy picike trafó, és egy mütyürke kondenzátos látja el ilyenkor ezt a szerepet.
    A mütyürke kondenzátor olcsó tápokban nem igazán áll a helyzet magaslatán, általában kiszárad, ezáltalk felborul a táp szabályozási rendszere. Legjellemzőbb okozta: bekapcsoláskor elhalálozik a táp, magával rántva legkedvesebb hardvereinket. Ritkább, amikor a táp már el sem indul. Általában elindul, és pusztít.

Na most kiírtam magamból a szakmait :D

• Zoltán

őstag

válasz Loha #19 üzenetére

Na, ha már ilyen profin leírtad, akkor mond már meg hogyan hívják ezt a megfutásvédelmet angolul, hogy ellenőrizni tudjam a Coolink 350x nevű 300W-os tápomat, hogy tud-e ilyet.
    Köszi!

2.: A megfutás -védelem tehát mégis túlfesz védelem lenne?

[Szerkesztve]

• Loha

veterán

''Az ATX tápegységek egy gyakori hibája az úgynevezett ''megfutás''. A táp meghibásodásakor a +5V helyett kb. 25-30V-ot ad le, ezzel párhuzamosan a többi leadott feszültség is megemelkedik. Ez a folyamat néhány század másodperc alatt játszódik le, visszafordíthatatlan, mivel a tápegység kontroláló része válik elsőként működésképtelenné. A feszültség addig növekszik, amíg valamely a tápegység által tönkretett eszköz rövidzárlata le nem égeti a tápegység végfokozati részét. Ez a hiba általában bekapcsoláskor jelentkezik.
    ''

• LukE

veterán

válasz rlazol #14 üzenetére

ez nem vedelem, szimplan halal:)
    a vedelem az lenne, ha tulelte volna a tap.

• Lortech

addikt

válasz rlazol #14 üzenetére

Vagy lehet, hogy a tápod hamarabb kinyúlt szerencsédre, minthogy odavágjon a többi alkatrésznek.

• rlazol

veterán

válasz Zoltán #1 üzenetére

A múltkor véletlenül átaállítottam a bemeneti feszültséget 230-ról 110 V-ra. Vagyis megkétszereztem a bekért feszültséget. A táp azonnal kiment és meghalt, az alaplap simán túlélte bár rá volt kötve.

Vsz a kérdezett védelemnek köszönhetően.

• Zoltán

őstag

Azért furcsa, hogy igazából senki sem tudja, hogy mi ez, de a tápos topikokban többen is írkálnak ilyeneket...

• mr_ricsi

veterán

Ha a ''megfutásvédelmet'' ''runaway protection''-nek kell ferdíteni, akkor mégis lehet a tápokban:
    ''Thermal runaway Protection'' -> hőmegfutás (túlmelegedés) védelem

• mr_ricsi

veterán

válasz L3zl13 #10 üzenetére

Ezt ne tőlem kérdezd, mert én sem tudom, mi ez a ''megfutás-védelem''.
    (talán a láncvezető a biciklin? :F )

• L3zl13

nagyúr

válasz mr_ricsi #8 üzenetére

Akkor viszont mi az a ''megfutás'' mert a fentebbi definíció alapján, mikor túlfesz kerül a kimenetre -> túlfeszültség védelem kell ellene.

• Zoltán

őstag

válasz mr_ricsi #6 üzenetére

Akkor hol van? És akkor mi a megfutás-védelem, ha nem túlfesz ellen jó?

[Szerkesztve]

• mr_ricsi

veterán

válasz Jim Tonic #7 üzenetére

A maxx sem megfutásvédelem, hanem egy közönséges túlfesz védő.

• Jim Tonic

nagyúr

válasz mr_ricsi #6 üzenetére

Nem mondta, hogy a tápokban. :DDD Viszont lehet kapni ilyet ATX tápokhoz. Keresek linket.

Meg is van: Bővebben: link
    Itt kapható pl.: Bővebben: link

[Szerkesztve]

• Jim Tonic

nagyúr

válasz Zoltán #4 üzenetére

Kondi csak feszt stabilizál a legtöbb esetben. Elöregedett kondi inkább instabilitást okozhat.

• Jim Tonic

nagyúr

Elég beszédes neve van. Megóvja a cuccodat a megfutás ellen. Vagyis amikor +5V helyett +25-30V feszültség támad a vezetékeken.

Új hozzászólás Aktív témák