- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Házi hangfal építés
- Házimozi belépő szinten
- Monitor hiba topik
- Apple MacBook
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
''Itt teljesen másról beszélsz mint én, szerintem.''
Szerintem Te sem tudod, miről beszélsz.
Kérdezd meg a Tvszerelő ismerősödet, hogy az elöregedett elkokat legtöbbször nem lehet kapacitásméréssel kiszúrni.
''Ha a terhelés állandó, ahhoz viszonyítva csökken a kapacitás.''
A kapacitás nem változik, mert az az adott kondira jellemző állandó. A feszültség egy része esik az ESR-en.
''A táp általában egy, esetleg 2 ágat figyel, sohga nem az összeset, Még a 40 ezer ft-os sem. Ezt az állításomat fenntartom.''
Akkor elég ócska tápot vettél sok pénzért, ugyanis legtrébb Vargáné, Acorp, Codegen tápokban is van olyan, hogy ''overvoltage measuring circuit''. Itt tartom a kezemben az Acorp kapcsrajzát, és arról sorolom neked, hogy melyik feszültségeket figyeli az áramkör: +12V, -5V, -12V, +5V és +3,3V. Ha ezek közül valamelyik túllépi a megengedett értéket, akkor az áramkör leállítja a fő vezérlő IC-t.
Vezérlés szempontjából pedig 1 ellenálláson keresztül megkapja a +5V-ot, és egy másikon a +12V valamint a -12V különbségét, mint korrekciós feszültséget.
A +3,3V pedig kapott egy külön szabályzó IC-t (TL431C)
A Vargáné és Codegen tápomban ugyanez benne van...
''Zárlatos kondit írtram, az szerintem nem 5 w. És igen, felhevül, illetve elpukkan többnyire. Mi a probléma?''
Az, hogy a tápot egy hibás elko nem képes leterhelni.
''Megint azt tudom mondani, hogy a műszerészek éhenhalnának, ha a tápok zárlatvédelme mindig a toppon lenne. Az 1 kilósaké pláne''
Erről az ''urban legend''-ről már én is hallottam, ezért egy Vargáné tápon ki is próbáltam (94 dkg, tehát a követelményeknek megfelel.)
Semmi baja sem lett. (Meg a Codegen is túlélte, de az már pár dekával 1kg felett van.)
Szóval: biztosan van olyan táp is, ami nem éli túl, de...
''Ha akad, akkor mi a gond? 54 ezerért vettem a tápomat. Na basszameg, 4 féle védelem van benne. Ritka, mert ritka kevesen adnak ennyi zsét tápért.''
Ha egy átlagos utasszállító repülőgépet kell ismertetned, akkor -ugye- csakis a Concord lehet az?
Hivatkozol arra, hogy nem szakembereknek szántad az írásod. Az olvasóidnak hasznos, ha olyan védelmet ismernek meg, ami jó ha 100db táp közül 1-ben van?
''Nem könnyű ám 5 illetve 3.3 v-ot hagyományos trafóval 3 %-on belül lestabilizálni, úgy hogy 15-20 ampert is leadjanak, akár impulzusszerűen, nemde?''
5%-on belül, és nem nehéz, csak gazdaságtalan. (Nagyon rossz a hatásfoka.)
''Hegesztőtrafónak mi köze van ehhez az egészhez?''
Ez jutott eszembe: nagy trafó van benne, és bele tudnék építeni egy PC-tápot.
''Alacsony kapacitású elkó magas üzemi feszültség mellett, és kis méretben: ez az igazi mumus.''
Abban igazad van, egy ilyen elkonak magas az ESR-je. De ez már újonnan is így van, ezért a tervezésnél figyelembe lehet venni.
Viszont minél kisebb méretű egy elko, annál gyorsabban öregszik, azaz annál gyorsabban nő az ESR-je, és gyorsabban szárad ki. (I ♥ miniatűr elkok)
''Totál másra írtam.''
Má' bocs, de mire?
Azt vezetted le, hogy a standby tápokban van egy mütyűr kondi, ez meghibásodik, ettől a táp szabályozási rendszere felborul, és leggyakrabban bekapcsoláskor megfut.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vallás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Sorozatok
- Házi hangfal építés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Tuningold PC-det most! Szupergyors G.SKILL RAM AKCIÓ Kèszleten!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest