Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mr_ricsi

veterán

válasz turho #36 üzenetére

''Itt teljesen másról beszélsz mint én, szerintem.''
    Szerintem Te sem tudod, miről beszélsz.
    Kérdezd meg a Tvszerelő ismerősödet, hogy az elöregedett elkokat legtöbbször nem lehet kapacitásméréssel kiszúrni.

''Ha a terhelés állandó, ahhoz viszonyítva csökken a kapacitás.''
    A kapacitás nem változik, mert az az adott kondira jellemző állandó. A feszültség egy része esik az ESR-en.

''A táp általában egy, esetleg 2 ágat figyel, sohga nem az összeset, Még a 40 ezer ft-os sem. Ezt az állításomat fenntartom.''
    Akkor elég ócska tápot vettél sok pénzért, ugyanis legtrébb Vargáné, Acorp, Codegen tápokban is van olyan, hogy ''overvoltage measuring circuit''. Itt tartom a kezemben az Acorp kapcsrajzát, és arról sorolom neked, hogy melyik feszültségeket figyeli az áramkör: +12V, -5V, -12V, +5V és +3,3V. Ha ezek közül valamelyik túllépi a megengedett értéket, akkor az áramkör leállítja a fő vezérlő IC-t.
    Vezérlés szempontjából pedig 1 ellenálláson keresztül megkapja a +5V-ot, és egy másikon a +12V valamint a -12V különbségét, mint korrekciós feszültséget.
    A +3,3V pedig kapott egy külön szabályzó IC-t (TL431C)
    A Vargáné és Codegen tápomban ugyanez benne van...

''Zárlatos kondit írtram, az szerintem nem 5 w. És igen, felhevül, illetve elpukkan többnyire. Mi a probléma?''
    Az, hogy a tápot egy hibás elko nem képes leterhelni.

''Megint azt tudom mondani, hogy a műszerészek éhenhalnának, ha a tápok zárlatvédelme mindig a toppon lenne. Az 1 kilósaké pláne''
    Erről az ''urban legend''-ről már én is hallottam, ezért egy Vargáné tápon ki is próbáltam (94 dkg, tehát a követelményeknek megfelel.)
    Semmi baja sem lett. (Meg a Codegen is túlélte, de az már pár dekával 1kg felett van.)
    Szóval: biztosan van olyan táp is, ami nem éli túl, de...

''Ha akad, akkor mi a gond? 54 ezerért vettem a tápomat. Na basszameg, 4 féle védelem van benne. Ritka, mert ritka kevesen adnak ennyi zsét tápért.''
    Ha egy átlagos utasszállító repülőgépet kell ismertetned, akkor -ugye- csakis a Concord lehet az? :C
    Hivatkozol arra, hogy nem szakembereknek szántad az írásod. Az olvasóidnak hasznos, ha olyan védelmet ismernek meg, ami jó ha 100db táp közül 1-ben van?

''Nem könnyű ám 5 illetve 3.3 v-ot hagyományos trafóval 3 %-on belül lestabilizálni, úgy hogy 15-20 ampert is leadjanak, akár impulzusszerűen, nemde?''
    5%-on belül, és nem nehéz, csak gazdaságtalan. (Nagyon rossz a hatásfoka.)
    ''Hegesztőtrafónak mi köze van ehhez az egészhez?''
    Ez jutott eszembe: nagy trafó van benne, és bele tudnék építeni egy PC-tápot.

''Alacsony kapacitású elkó magas üzemi feszültség mellett, és kis méretben: ez az igazi mumus.''
    Abban igazad van, egy ilyen elkonak magas az ESR-je. De ez már újonnan is így van, ezért a tervezésnél figyelembe lehet venni.
    Viszont minél kisebb méretű egy elko, annál gyorsabban öregszik, azaz annál gyorsabban nő az ESR-je, és gyorsabban szárad ki. (I ♥ miniatűr elkok :C )

''Totál másra írtam.''
    Má' bocs, de mire?
    Azt vezetted le, hogy a standby tápokban van egy mütyűr kondi, ez meghibásodik, ettől a táp szabályozási rendszere felborul, és leggyakrabban bekapcsoláskor megfut.

Új hozzászólás Aktív témák