Hirdetés
Aktív témák
-
guest
veterán
Mazsola (2001-11-06 15:10:09), bocs hogy csak most reagálok!
Amikor a Seagate Barracuda ATA IV-et dicsértem, akkor nyilván a többi ATA-hoz viszonyítottam, nem az SCSI-khez - utóbbiak nézetem szerint feleslegesek privát számítógépekbe. Mi SCSI HDD-ket csak szerverekben használunk, de tulajdonképpen ott sem érik meg az árukat. (Csak nagyon erős, többszálú leterheltségnél bizonyulnak gyorsabbnak az AT-knál, azonos rpm mellett.)
Minthogy a Barracuda ATA IV csak 7200 rpm-es, nyilván nem olyan fürge, mint mondjuk egy 10000 rpm-es Cheetah. Sõt, a 7200 rpm-es ATA HDD-k között is akadnak átlagosan fürgébbek, pl. az IBM-tõl. Nem is azért dícsértem a Barracuda ATA IV-et, mert hogy "Windowsban a legfürgébb" volna, hanem mert:
- a leghalkabb 7200-as HDD és ugyanakkor
- a legnagyobb a folyamatos írási sebessége minimuma (ugyebár a 7200-as ATA-k közül),
- és ez a legnagyobb minimum éppen elég is ahhoz, hogy a teljes PAL felbontásban (768x576/25 fps/24 bit), veszteségmentes tömörítéssel a HDD-re írhassuk az adatokat. (Kis matek: 768x576x25x24/8= 31.6 MByte/s, veszteségmentes tömörítéssel ebbõl 13-15 MByte/s lesz. A Barracuda ATA IV minimális írási sebessége stabilan 20 MByte/s fölött van, az átlagos 25 Mbyte/s körül van.)
Bár vannak 7200-as ATA HDD-k, amelyek "átlagosan" 30 MByte/s-ot is írnak, de mire jó ez video digitalizáláskor, ha közben néha-néha 15 MByte/s alá is esnek?!?
A 20 MByte/s-nál is lényegesen nagyobb írási sebességnek (pl. 10000 rpm-es SCSI HDD-kel) akkor lenne értelme, ha a PAL felbontásnál nagyobb felbontásban jönne a videó. De ez manapság nem jellemzõ. Az viszont multimédiánál mindig fontos, hogy a rendszer minél csendesebb legyen.
Szóval a Barracuda ATA IV videó digizéshez azért a legjobb, mert az ATA-k közül egyedül őrá lehet ráírni minőségvesztés nélkül a teljes PAL felbontást, olcsóbb mint a hasonló tudású SCSI HDD-k, és a leghalkabb. Hab a tortán, hogy megbízható, és az ára is nagyon kedvező.
Hogy negatívumokat is írjak: kategóriájában a legmelegebb, szóval feltétlenül ajánlatos valamilyen kiegészítő hűtés, illetve vannak nála Windows-ban átlagosan kissé fürgébb HDD-k. (Úgy látom egyetértünk Aram-mal.)
Remélem elég kimerítõ voltam (:-!
Aktív témák
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- ADATA XPG Lancer Blade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL34 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 5200MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 512GB Garancia!
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% (1év Garancia) Akár új akksival is kérhető!
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest