Hirdetés
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Projektor topic
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Aktív témák
-
guest
veterán
Kedves Karib!
Köszönöm a tippet! Ma sikerült kiderítenem, hogy ma Magyarországon nincs a Quqntumnak/Maxtornak márka képviselete. Innentől, az importál vinyókat aki akar. Felelősséget persze senki nem vállal...adatok nyilvánosságra hozásáról pedig szó sincs, nagykerekben úgy néztek rám mint a leprásra!!
Annyit sikerült elérnem, hogy több db-os Hungarocell szállító konténert és anti- sztatikus tasakot adjon egy kiskereskedő,- nagyon készséges volt(Aqua Computer)! Ez úton is Köszönöm!
Ebből a cuccból fabrikálok egy a gyári előírásoknak megfelelő csomagolást.
A postaköltségem közel 9 Eft-ra rúgna... elgondolkodtam ezen az 5 Eft-os javításon. Hogy is van ez kedves Karib?? Ki foglalkozik ezzel? Valószínűleg az elektronika szállt el.
Köszi:
Sztrovacsek a ''Guest/Vendég'' -
guest
veterán
A kérdésem(ami lemaradt):
Magyarországon ki az a Quantum/Maxtor importőr vagy nagyker. aki ki tudja caserélni a számlám ellenében a vinyómat?
Előre is köszi a válaszokat! -
guest
veterán
Sziasztok!
Úgy tűnik, ''a rutin meg az évek'' beszélnek belőletek. Segítséget kérek!
Megadta magát a Quantum Lct 20-asom(nem pörög fel). Még garanciális, de a bolt ahol vettem jogutód nélkül megszűnt,- utánanéztem :(
Maxtorékkal felvettem a kapcsolatot, de eddig nem találtam gyorspostát aki az ő gyári előírásaiknak megfelelően emberi árért becsomagolná és elszállítaná Írországba. -
guest
veterán
Hi!
Nekem is egy 40 Gb-os 7200-as maxtorom van,de nagyon jó! Gyors,és olyan halk,hogy ha nem lenne bekötve a led,akkor nem tudnám mikor dolgozik!
Szerintem senki nem fog benne csalódni,ha megveszi! -
guest
veterán
Nekem speciel egy 60-as Quantumom van AS 7200-es.Erezhetoen gyorsabb az elozo 20-as 5400-es Quantumnal. En quantum parti vagyok. Semmilyen gondom nem volt meg veluk. Pedig egesz heten mennek. Csak aramszunetnel meg fagyhalalnal nem ()legalabb nem melegszik tul :-)
Aki meg nagy vinyot akar venni:
1800 USD-ert: Seagate 181 gigas, 7200-as, u3w scsi vinyo... Az mar nem samli... Bar szivem szerint inkabb csinlanek egy raid 5 tombot kicsikbol :- ) -
guest
veterán
Mindenkinek ajánlom mielőtt HDD-t venne:
http://www.storagereview.com/welcome.pl/http://www.storagereview.com/php/survey/survey_login.html
No meg, hogy hűtse a 7200-es winyóját - bárki bármit is mond...
Az elmúlt 1 év mérlege: IBM 75 GXP 1/2 év után, 60 GXP 3 hónap után (!) döglött meg, most Maxtor Diamondmax Plus 60 (ez még él)... -
guest
veterán
Egyelőre nem tervezem a regisztrációt.
Sokféle eszközzel digitalizálok, illetve digitalizáltam, különféle célhardverekkel is. Utóbbiaktól mára elment a kedvem, ugyanis a videók utólagos feldolgozása (tömörítése) úgyis olyan tetemes processzor teljesítményt igényel, hogy amellett már a valós idejű "szoftveres" digitalizálás egyáltalán nem gond, ugyanakkor a célhardveres megoldásnál sokkal rugalmasabb.
Aktuális kedvencem az ATi Rage 128 Pro ViVo kártyája (utóbb potom 24 eFt-ért vesztegették), amiért kapunk egy:
- nagyon korrekt 2D Windows gyorsítót (1920x1440/32bit/85 Hz);
- egy nagyjából Riva TNT2 sebességű 3D gyorsítót;
- hardveres MPEG-2 (DVD) lejátszót;
- kellemes DivX lejátszót;
- teljes PAL felbontású és sebességű video digitalizálót (ugyanaz a Rage Theater chip van rajta, mint a legújabb Radeon 8500-on);
- teljes PAL felbontású videó kimenetet magnóhoz, vagy TV-hez.
Használatának trükkje, hogy NE a legújabb drivert használjuk hozzá, mert az nem "Video For Windows" kompatibilis, márpedig ez létkérdés a különféle nyalánkságok garmadájának használatához.
A DV kameráknak egyébként jobb a képük, mint amit bármilyen videó magnóról digitalizálva nyerhetünk, de ha a régi kazettáinkon levő anyagokat szeretnénk archíválni, akkor úgysincs más választásunk.
A DV kamerák felbontása még nincs ott, mint digitális fényképezőgépeké. Fényképhez szerintem nemigen célszerű 3 megapixel alá menni, de még jobb a legalább 4-6 megapixel. -
guest
veterán
Sajnos a teszt programok sohasem végeznek olyan alapos tesztelést, mint e téren kellene. De a gyártóknak van idejük arra, hogy amikor egy új típust kifejlesztenek, akkor valóságos munkával ellenőrizzék a típust.
A Seagate-nek tényleg mindig voltak olyan típusai, amelyek multimédiára voltak kihegyezve.
Az átlag felhasználó, aki nem digitalizál videót/audiót, annak persze nem döntő a folyamatos írási sebesség minimumának minél nagyobb volta, illetve a minél alacsonyabb elektronikus zavarszint. De még számukra is marad egy fontos szempont: hogy mennyi akusztikus zajt csap a HDD munka közben. Persze ez is csak akkor érdekes, ha kimondottan halk a procinak és a tápegységnek is a ventilátora, illetve a CD-ROM(!) is halk típus.
Dock! Ha jól működik a WD HDD, akkor használd egészséggel! (Amíg nem változtatsz a konfiguráción, addig aligha lesz vele problémád. De ha kísérletezni akarsz, akkor tegyél be mellé ezt azt, és nézd meg, hogy még mindig ugyanazt tudja-e...) -
guest
veterán
Amíg nem próbálja ki valaki, hogy egy adott HDD valóban tudja-e a folyamatos írás terén azt, amit a specifikáció alapján tudhatna, addig sajnos nem lehet biztosra menni. A teszt programok csak röhejes(en kis) adatmennyiségeket mozgatnak ide-oda, úgyhogy eleve alkalmatlanok a kérdés tisztázására. Ha nem tudod tényleges digitalizálással ellenőrizni a HDD-t, akkor még segíthet a következő módszer:
1.) Úgy kell partícionálni a HDD-t, hogy a kapacitásának az utolsó 10 százaléka külön drive-ra kerüljön (ugyanis a kapacitás vége felé szoktak sűrűsödni a gondok). Ez lesz a mi teszt drive-unk.
2.) A vizsgálandó HDD külön porton legyen, mint amelyiken az operációs rendszer van. A porton ne legyen mellette CD, de lehetőleg más HDD se.
3.) Generáljunk egy legalább 500 MByte körüli teszt file-t (pl. CD image-et) az első HDD-re.
4.) Aztán pl. a Windows Commander-rel kezdjük el átkopírozni a teszt drive-ra, és ellenőrizzük, hogy a másolás ütemesen zajlik-e, vagy pedig adódik olyan, hogy a másolás valamilyen különös okbol pihen egy keveset.
5.) Ha voltak fennakadások, annak sajnos sokféle oka lehet, pl. alaplapi BIOS, chipset, driver, operációs rendszer, fregmentált forrás HDD, bizonytalan forrás HDD, rossz IDE kábel (csatlakozó), stb., de a lehetséges okok között szerepel az is, hogy a teszt HDD nem elég gyors, vagy a cache rajta nem megfelelő, illetve hogy időnként hőkompenzálást kell végeznie.
6.) Ha nem voltak fönnakadások, akkor a rendszer egésze (s így a teszt HDD is) valószínűleg megfelelő.
7.) Biztosan jónak még ilyenkor sem állíthatjuk, ugyanis pl. az is számít, hogy mennyi elektronikus(!) zajt termel a HDD, vagyis hogy a működése során mennyi ketyegő/kerregő jellegű zajt pumpál majd be a hangkártya vonal bemenetére. (Egyes típusoknál ez kellemetlenül nagy. Természetesen ez nagyon múlik a hangkártya típusán is, valamint, hogy melyik slot-ba dugjuk be, és hogy milyen a tápegység.)
Szóval elég körülményes dolog ez. Szerencsére a Seagate Barracuda ATA IV / 80 GByte minden szempontból tökéletesen megfelel, így ha valaki most van HDD vásárlás előtt, annak szerintem kár mással kísérleteznie. (Jobb meghagyni azoknak, akik amúgy is sok HDD-t vesznek.) -
guest
veterán
Mazsola!
A tömörítetlen PAL adatfolyam valamivel 30 MByte/s fölött van, ahogyan már írtam. Valósidejű veszteségmentes tömörítőkkel (ebből több is létezik) ezt kb. 50-40 százalékra lehet összenyomni, így jön ki a 13-15 MByte/s. Ha veszteséget is megengedünk, akkor klasszikus M-JPEG tömörítő, vagy esetleg I-frame alapú MPEG-1, MPEG-2 esetleg MPEG-4 jöhet szóba. Ezekkel már erősebb kompresszió is elérhető, de persze a minőség rovására. A M-JPEG tömörítők kb. 10-20-szoros tömörítési arányig adnak jó képet, fölötte gyorsan romlik a képminőség. A valósidejű MPEG tömörítők ilyenkor jobb képet adnak (vagyis 30-100-szoros kompressziónál), de vagy 2-4-szer erősebb procit igényelnek, és bárhogyan is manipuláljunk, a képminőség alatta marad annak, mint amit M-JPEG-gel elérhetünk. (Ti. sávszélesség általában 8000-16000 kbps-re van korlátozva).
Persze, ha megelégszünk az "elég jó" képminőséggel, akkor nyugodtan használhatjuk a valósidejű MPEG tömörítőket. Előnyük, hogy gyakran a de-interlace-elést is elvégzik, és igazából nem szükséges áttömöríteni őket (lásd családi felvételek, vagy TV műsor rögzítését átmeneti időre).
Ha a legjobb képminőségre törekszünk, akkor a digitalizálásnál M-JPEG-gel, vagy veszteségmentes tömörítővel kell dolgoznunk, és csak utólag konvertálhatunk át MPEG-re. Ez persze azt is jelenti, hogy pl. egy 2 órás film a digitalizálásnál akár 80 GByte-ra is elterpeszkedhet a HDD, de mindenesetre 10-15 GByte-nál kisebbre nem érdemes összenyomni (majd csak az MPEG-be való áttömörítésnél).
A VirtualDub remekül túllép a 2 GByte-os AVI korláton, vannak hozzá remek szűrő plug-in-en (de-interlace-hez, zajcsökkentéshez, átméretezéshez, stb.)
M-JPEG codec céljára a PicVideo-t ajánlom, mert lehet skálázni egészen szinte a veszteségmentes tömörítésig, és mert a leggyorsabb:
http://www.jpg.com/products/picreg.html
Most vissza a HDD-kre. Ha valaki nem maximalista, vagyis megengedi, hogy a tömörítés már az első körben (a digitalizálásnál) is kissé veszteséges legyen, akkor a tömörítési arány 5-10-szeres is lehet, 6-3 MByte/s-ot pedig már szinte bármelyik 7200-as HDD is folyamatosan tudja fogadni, a D740X-L is.
A mérés: a szokásos HDD sebességi tesztek sz*rt sem érnek, már bocsánat. Az egyedüli teszt itt az, hogy az ember órákon át nyomja az adatokat a HDD-re, és figyeli, hogy nincs-e fennakadás. -
guest
veterán
Mazsola (2001-11-06 15:10:09), bocs hogy csak most reagálok!
Amikor a Seagate Barracuda ATA IV-et dicsértem, akkor nyilván a többi ATA-hoz viszonyítottam, nem az SCSI-khez - utóbbiak nézetem szerint feleslegesek privát számítógépekbe. Mi SCSI HDD-ket csak szerverekben használunk, de tulajdonképpen ott sem érik meg az árukat. (Csak nagyon erős, többszálú leterheltségnél bizonyulnak gyorsabbnak az AT-knál, azonos rpm mellett.)
Minthogy a Barracuda ATA IV csak 7200 rpm-es, nyilván nem olyan fürge, mint mondjuk egy 10000 rpm-es Cheetah. Sõt, a 7200 rpm-es ATA HDD-k között is akadnak átlagosan fürgébbek, pl. az IBM-tõl. Nem is azért dícsértem a Barracuda ATA IV-et, mert hogy "Windowsban a legfürgébb" volna, hanem mert:
- a leghalkabb 7200-as HDD és ugyanakkor
- a legnagyobb a folyamatos írási sebessége minimuma (ugyebár a 7200-as ATA-k közül),
- és ez a legnagyobb minimum éppen elég is ahhoz, hogy a teljes PAL felbontásban (768x576/25 fps/24 bit), veszteségmentes tömörítéssel a HDD-re írhassuk az adatokat. (Kis matek: 768x576x25x24/8= 31.6 MByte/s, veszteségmentes tömörítéssel ebbõl 13-15 MByte/s lesz. A Barracuda ATA IV minimális írási sebessége stabilan 20 MByte/s fölött van, az átlagos 25 Mbyte/s körül van.)
Bár vannak 7200-as ATA HDD-k, amelyek "átlagosan" 30 MByte/s-ot is írnak, de mire jó ez video digitalizáláskor, ha közben néha-néha 15 MByte/s alá is esnek?!?
A 20 MByte/s-nál is lényegesen nagyobb írási sebességnek (pl. 10000 rpm-es SCSI HDD-kel) akkor lenne értelme, ha a PAL felbontásnál nagyobb felbontásban jönne a videó. De ez manapság nem jellemzõ. Az viszont multimédiánál mindig fontos, hogy a rendszer minél csendesebb legyen.
Szóval a Barracuda ATA IV videó digizéshez azért a legjobb, mert az ATA-k közül egyedül őrá lehet ráírni minőségvesztés nélkül a teljes PAL felbontást, olcsóbb mint a hasonló tudású SCSI HDD-k, és a leghalkabb. Hab a tortán, hogy megbízható, és az ára is nagyon kedvező.
Hogy negatívumokat is írjak: kategóriájában a legmelegebb, szóval feltétlenül ajánlatos valamilyen kiegészítő hűtés, illetve vannak nála Windows-ban átlagosan kissé fürgébb HDD-k. (Úgy látom egyetértünk Aram-mal.)
Remélem elég kimerítõ voltam (:-! -
guest
veterán
csak olvasom itt a sok értelmes hozzászólást és
sehol nem látom hogy valaki megemlítené a
FUJITSU márkájú hdd-ket pedig az megbízható az IDE
winyók közül -
guest
veterán
részemről szinte minden vinyóval volt gáz
4.3 seagate, 5,1 6.4 8.4 quantum az igazi szar széria
de tény hogy mostanság a quantum később maxxtor szériák qrva sz*rok. ellenben az AS 30 quantumom
hibátlan és gyors (meddig???)
de gyanus hogy a quantomokon folyton lefüstöl a chip.. -
guest
veterán
Eleve a vinyot, mint alkatreszt vettem, tehat meglevo gepbe rakva, masik vinyoval kezdte palyafutasat.
- kulon porton hasznalom rendszeresen mas gyartmanyu vinyokkal, soha nem tapasztaltam a sebesseg drasztikus csokkeneset.
- adott alaplapban akkor nem latni teljes kapacitast, ha az alaplap nem tamogatja a 4Gb vagy 32Gb-nal nagyobb vinyokat. Nem veletlen minden gyarto mellekel programot, amivel ezek a korlatok megszuntethetok, nem vinyo tipusatol fugg (mult heten jartam igy Seagate Barracuda IV-el!!!).
- eddig 4 vagy 5 alaplappal probaltam, persze formattalas nelkul, de ment. Jeleznem, hogy ha mas beallitassal(LBA, CHS, LARGE) lett formazva egy vinyo, mint amiben hasznalni akarod, akkor jelentkezhet ez a problema, ez sem tipusfuggo!
Szoval en igy hasznalom, es eleg reg ota, de meg mindig lehet, hogy en vagyok nagyon szerncses! -
guest
veterán
A WD vinyók inkompatibilitása természetesen nem úgy jelentkezik, hogy 2 évig rendesen működik, aztán egyszer csak inkompatibilissé válik, hanem pl. úgy, hogy a vásárlást követően kiderül:
- egy adott másik (nem WD gyártmányú) HDD-vel nem lehet normálisan master/slave jumperelni;
- külön portra téve lecsökken mindkét HDD sebessége;
- adott alaplapban nem látni a teljes kapacitását (BIOS upgrade lenne szükséges, de nincs rá mindig lehetőség);
- adott alaplapban formattált WD HDD egy másik alaplapban esetleg nem tud boot-olni (újra formattálás nélkül).
Ha valaki ismert és kipróbált környezetbe akar WD HDD-t, ott működhet rendesen. (Csak aztán ne akarjon módosítani rajta...) -
guest
veterán
Ti hasznaltatok is huzamosabb ideig WD vinyot, vagy csak a rossz hirek miatt mindenki lehuzza?
Ket eve van WD102AA tipusu vinyom, stabil, megbizhato, nem melegszik, a kortarsaihoz kepest halk. Semmi inkompatibilitas, indokolatlan lassulas, stb.
Vagy csak en lennek ilyen mazlista?
Mindenesetre nekem biztos, hogy WD lesz a kovetkezo is! -
guest
veterán
Video digitalizáláshoz, valamint ha az alacsony zaj fontos tényező, a Seagate Barracude ATA IV sorozat (7200 rpm / ATA 100), főleg a 80 GByte-os verzió egyszerűen verhetetlen. Ugyanis nem az az érdekes, hogy milyen nagy tud lenni a HDD sebessége azokban a pillanatokban, amikor éppen jókedvében van, hanem hogy mekkora az az írási sebesség, amit még a legrosszabb pillanataiban is tud! Ebben pedig a Seagate Barracude IV a LEGJOBB!
(Adatvesztéses tömörítés nélkül is real-time fogadni képes a teljes PAL felbontás adatfolyamát, órákon keresztül, megingás nélkül!)
A hangja meg olyan, mintha nem is lenne bekapcsolva! Nem véletlen, hogy a 7200-as HDD-k közül egyedül ezt ajánlja a VIA az ultra kis zajú számítógépeihez:
http://www.via.com.tw/jsp/en/products/C3/C3_silent.jsp
A megbízhatóság is jó, persze, mint minden 7200-as HDD-t HŰTENI KELL. Megbízhatóság szempontjából a legrosszabb az IBM GXP sorozat (tekintet nélkül a gyártási helyére). Annál a HDD-nél nemcsak a meleg, de a rázkódás is katasztrofális hatású lehet (üveg lemezek!). Ha a hang ércesedik, AZONNAL menteni kell a még menthető adatokat! A Quantum HDD-k megbízhatósága átlagos, a Maxtoré jó, persze akadnak rossz szériák. A Western Digital HDD-k megbízhatók és GYORSAK is (valaki írta, hogy lassúak), mégis kerülni célszerű őket, ugyanis rendkívül könnyen kerülnek INKOMPATIBILITÁSBA más HDD-kel, vagy a HDD vezérlővel, vagy az alaplapi, illetve más BIOS-szal, stb. Ilyenkor aztán jön a drámai lelassulás és a megbízhatatlan működés. -
guest
veterán
ne má, hogy a 60gxp-vel is gondok vannak?! épp ilyet szándékozok venni! mit hallottál róla konkrétan?
most már én sem tudom, hogy milyen vincsit vegyek... - mindenképpen 7200-as kéne, mert lesz videózás is...
tényleg, a játékoknak elég egy 5400-as? mert akkor lehet, hogy inkább kettőt veszek: egy gyorsat, meg egy lassút - s máris megoldottam a biztonsági mentést :)
amúgy létezik olyan progi, ami automatikusan biztonsági mentést készít megadott időközönként a megadott fájlokról/könyvtárakról egy megadott helyre? (csak hogy ne kelljen manuálisan...)
köszi! -
guest
veterán
A gaz annyi,hogy max. 30 rongyot tudok raszanni es nem tudok vele varni,mert most egy icipici van a gepben es mar nagyon elegem van belole.Egy par mult heten el kellett/must/ adni a 30-asomat.KELL EGY VINYO DE MILYEN???
-
guest
veterán
Ne kurjatok fel sracok!
Akarok a heten vinyot venni es most mar teljesen nem tudom,hogy milyet vegyek!En 40-es maxtorra voltam rakattanva,mert volt egy 30-asom es az szepen teljesitett :)Mit vegyek?
Aktív témák
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- LEGO klub
- Gumi és felni topik
- Interactive Brokers társalgó
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen légkondit a lakásba?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen okostelefont vegyek?
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- További aktív témák...
- ERŐS GAMER PC Ryzen 5 5500 + RTX 3070 Ti OC
- Apple iPad A16 128GB, 1 Év Garanciával
- Thinkpad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- X1 Carbon Gen12 14" FHD+ IPS Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 512GB magyar vilbill ujjlolv új akku gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest