- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Remélem nem bánjátok, hogy megnyitom a Mass Effect 3 topikját. Már régóta tudjuk, hogy a játék trilógiának készül, de a mai napon ezt a BioWare hivatalosan is bejelentette. Legalábbis az egyik technikai designerük, Christina Norman szólta el magát a Twitter-en. Ugyanis nemrég egy érdekes megjegyzést olvashattunk a blogjában:
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz
nanorambo #5492 üzenetére
Még mindig nem értem, hogy honnan veszitek ezt az "EA hibája" dolgot. Az Electronic Arts berkein belül a Bioware a legönállóbb stúdió, sőt, ugye már nem stúdió, hanem az egész RPG/RTS részleget képzi. Muzykáék fölött csak Riccitiello csücsül, Ő meg tuti, hogy csak azért nem sürgetné Őket.
Szerintem a mostani sérelmeket nem lehet az EA nyakába varrni, mert a BW vezetőségének a figyelmetlensége. Eleve rohadtul nagy hiba volt pingpongozni a játékokkal Edmonton és Montreal között, mert elég nyilvánvalónak tűnik, hogy ezt mind a Dragon Age, mind a Mass Effect megsínylette (ugye a DA2 teljes stílusváltáson esett át amiatt, hogy Edmonton két ME rész után nem tudott vele mit kezdeni, a ME3-ból pedig Montreal elfelejtette megmagyarázni az edmontoniak által feldobott ME2 záró pillanatát)
MÁS: Tegnap esett nekem le, hogy egyébként mi a fenéért nem lehetett megoldani, hogy a ME2-beli társaink velünk jöjjenek? Garrius és Tali is meghalhatott a második rész végén és Ők sem kapnak ebben az esetben helyettesítést a játékban. Annyira pedig nem adnak hozzá plusz mellékszálat a régi társak, hogy amiatt lenne rájuk szükség a háttér sztoriban. Vagy voltak olyanok, akik sokallták a csapattagok számát az előző részben?
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
FehérHolló #5498 üzenetére
-
nanorambo
őstag
válasz
Eli_Stone #5493 üzenetére
ÁÁ az túl egyszerű lett volna
Amúgy a Bioware magát sem vette komolyan amikor kitalálták a Mass effect 3 végét.
Olyan mintha egy üveggolyót 5 évig políroznál, hogy minél tökéletesebb gömb legyen és mikor már kész lennél kib*szod a negyedikről a csukott ablakon. Megérte polírozni 5 évig.... -
nanorambo
őstag
válasz
Eli_Stone #5491 üzenetére
Igen egy kicsit érződik, rajta, hogy nem akkora odafigyeléssel lett megcsinálva mint az első két rész és ez biztos, hogy az EA számlájára írható, ők nyomták az egészet, hogy úú minél előbb jelenjen meg. Még így is nagyon jó játék, de a vége tönkretesz mindent...
Ez a csávó nagyon jól elmondja, hogy kicsit összecsapták.
[link] -
Eli_Stone
aktív tag
válasz
GypsFulvus2 #5482 üzenetére
Shiala pl. a kettőben benne van, ha nem ölted meg és segíthetsz neki, hogy ne kísérletezgessenek rajta. Toombs is benne van igaz csak annyira, hogy küld egy levelet nekünk, hogy mekkora képmutatók vagyunk, hogy őt lebeszéltük arról, hogy megöljön egy Cerberus kutatót mi meg most a Cerberusnak dolgozunk és mivel most saját bűnbandát futtat és kinyír minden Cerberusot minket is ki fog, ha az útjába kerülünk. A Consort is küld nekünk mailt. Még Bathia is küld mailt. De pl Parasini-t nem ölted meg mert olyan opció nem volt
még sincs benne. Viszont Conrad Vernert hozták végig pedig a kettőben meghalhat, ha nem segítesz neki és persze a pultos csajt is aki meghalhatott volna, ha nem beszélsz vele az 1-ben még is bele tették. Nem hiszem, hogy azért maradtak ki, mert meg is halhattak, főleg, ha a kettőbe viszont bele rakták őket. Vagy pl Emily Wong ő is ír neked a 2-ben én őt fejlesztettem volna tovább ehelyett az Allers helyett.
Szóval nekem hiányoznak a régi arcok szívesen viszontláttam volna őket megint mellékküldetésként, de azért ez is bizonyítja, hogy elkapkodták az egész játékot nem csak a végét. Biztos, hogy megértették volna a rajongók, ha elhalasztják a megjelenést, főleg a Microsoftos és a forgatókönyv kiszivárgás után. Most meg próbálják maguknak is bizonygatni, hogy meglepődtünk, hogy ennyire nem tetszett a rajongóknak miközben biztos, hogy tudták, hogy ez lesz belőle. -
Spectrum
aktív tag
Ó, Blizzard
Starcraft supply depot 2
"Multiple endings, each influenced by your choices and color-coded for your convenience! (Further epic endings planned for post release as downloadable content.)" -
hiroki
tag
nah...lesz már nekem is commendation pack...remélem kapok egy arc pistolt...
-
Iron Funeral
őstag
válasz
GypsFulvus2 #5482 üzenetére
Mondani kell neki, hogy változtassa meg a személyiségét, és akkor megússza
-
GypsFulvus2
őstag
válasz
Eli_Stone #5472 üzenetére
Köszi szépen!
SPOILER:
Amúgy Toombs gondolom azért maradt ki, mert ha nem volt elég magás a rádumáló/leugató képességed az első részben, akkor fejbelőtte magát. Shiala is hasonló, dönthettél úgy is, hogy kinyírod. Nyilván nem akartak újabb változókkal vacakolni mellékszereplők esetében. A többiek tényleg felbukkanhattak volna. Erről jut eszembe: a kis Kelly-t kinyírták amikor a Cerberus megtámadta a Citadel-t. A támadás után beszélték a környéken a menekültek. Én voltam ügyetlen, és van rá mód, hogy megmeneküljön, vagy mindenképp kinyírják?
-
Televan74
nagyúr
Itt a cikk is ha valakit érdekel. LINK Grafikai teszt.
-
Spectrum
aktív tag
válasz
Polllen #5474 üzenetére
A kotor2-nek nem volt befejezése, a megjelenés közelsége miatt összehányták egy halomba a jeleneteket. A játék 1/3-a egyáltalán nem készült még el, kiadói nyomásra lett összecsapva. A játék fájljai között rengeteg hangfelvétel és script hevert felhasználatlanul, amit lelkes rajongók próbáltak helyreállítani, lásd sith lords restoration project és társai. Egyik el is készült, egy teljes új küldetést hozzárakva, több átvezetővel a végén, érthetőbb cselekménnyel.
Csak remélni tudom, hogy ME3-nak nem valami hasonló sors jutott. -
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
GeneraL_XTX #5475 üzenetére
Nagyon nagyon vicces.
Más:
Honosítás helyzete:
30,45%
-
Polllen
nagyúr
válasz
GeneraL_XTX #5475 üzenetére
Április elsején?
-
GeneraL_XTX
veterán
hoppá, Ending DLC megerősítve!!!!
-
Eli_Stone
aktív tag
Most, hogy nyomom újra a ME2-t észrevettem, a 3-ban a Krogan Dying Message melléküldetés szereplői ott vannak Illiumon a 2-ben az Asari csaj a 2-ben is mellék küldetés mégpedig az amikor rá kell beszélni, hogy béküljön ki vagy szakítson a Krogan-al.
Amúgy a 3-ból most, hogy végigvittem az 1-et és nyomom a 2-t hiányolok jó pár mellékszereplőt. pl a Consort-ot (akivel lehetett agy szexelni), Toombs-ot, Shiala-t, Emily Wong-ot, Parasini-t, és igazából mindenkit akit kifelejtettek
ok pl Conrad benne van meg a pultos csaj akivel kb 1mondatot kellett beszélni az 1-ben és persze Dr. Michelle. De akkor is kevés mellékszereplőt hoztak vissza. Én a helyükben a sok random nevetséges melléküldetés helyett betettem volna a régi arcokat és hozzájuk kapcsolódó küldetéseket csináltam volna.
-
Eli_Stone
aktív tag
válasz
GypsFulvus2 #5469 üzenetére
Nem lehet felhúzni. Két lehetőséged van elérni ekkora EMS-t multi nélkül:
1. Gibbed Mass Effect 3 Save editor ebben, ha megnyitod a mentésedet akkor keress egy olyat, hogy Player->GAW Assetst ezen belül ott vannak az War Asset-ek valamelyiknek az értékét növeld meg, hogy elérd az kívánt pontot.
2. keress a weben egy ME3 coalesced.bin editort a mass effect wikia ME3 tweeks oldalán a lap alján ott a linkje és szintén ezen az oldalon ott a leírás, hogyan emelheted az Asset-ek értékét így a következő végigjátszásoknál már automatikusan magasabb értékeket fog adni. -
tiv83us
veterán
válasz
GypsFulvus2 #5469 üzenetére
Szerintem adj neki egy eselyt, total mas mint a CoD es nem FPS
-
GypsFulvus2
őstag
A "legjobb" befejezéshez 5000-nél több effektív pont kell, ha jól tudom. Javíts ki, ha tévedek. Ezt 50%-os készültségen nem lehet elérni. A multit nem próbáltam ki, és nem is szeretném. Soha nem szerettem az fps játékokat, sem a COD-ot, sem a CS-t, sem semmi hasonlót. Utóbbit barátom kérésére kipróbáltam, de hidegen hagy, idegesít, untat. Semmi kifogásom az ellen ha mások szeretik az ilyesmit, ízlések és pofonok. Én viszont kihagynám. A lövöldözős játékokban amúgy sem vagyok túl jó, a ME sorozatot is többek között azért szerettem meg, mert single player RPG jellegű (legalábbis arra hasonlító) játéknak indult, még az első részben legalábbis. Ezért érdekel, hogy van-e olyan módszer amivel a galactic readiness értéke felhúzható.
-
tiv83us
veterán
válasz
nanorambo #5466 üzenetére
Nalam a KOTOR2-t endingben semmi sem veri (negativ ertelemben...).
/Aki nem ismerne, egy ME kaliberu 25-30 oras jatekrol van szo, pre-gen konzolokon es PC-n jott ki/. -
mrhitoshi
veterán
válasz
nanorambo #5463 üzenetére
Erre csak azt tudom mondani, hogy mikor a Rejtély című sorozat 3. Évadjában utolsó epizódjában kiderül, hogy a kulcsfigura nem is létezett az egész sorozat alatt.
Na ez kb. ilyen szintű. Remélem azért itt (kis gyerek-nagypapa) csak egy rossz viccről van szó, olyanokról, mint amiket EDI talált ki.
-
nanorambo
őstag
LOL [EZ] mi?
-
oriic
HÁZIGAZDA
Ok ezen besírtam:
-
pohár
félisten
válasz
GypsFulvus2 #5460 üzenetére
nem kényszerítenek semmire, nem kötelező multizni
amúgy meg hogy lehet utálni a multit, míg ki se próbáltad???? -
GypsFulvus2
őstag
Ha én zsigerből utálom a multizást, van valami csít, amivel az effektív harckészültséget megnövelhetem? Nem szokásom csalni, de gyűlölöm, ha olyasmire akarnak kényszeríteni, amihez semmi kedvem.
-
Spectrum
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mrhitoshi #5454 üzenetére
Hmm, a riporter az biszex, Liara meg nem teljesen nő, szóval igazából Samantha, meg elődje a 2-ben Kelly Chambers, bár azt hiszem ő sem csak leszbi, neki jó a maleshep is.
Viszont a 2-ben sikerült elmulasztanom Chambersel a dolgot, pedig a wiki szerint nem hat ki más kapcsolatokra.
Btw, majdnem beleszaladtam a 2-ben a femshep + Garrus kapcsolatba, na az a poén. Érdemes megnézni Youtube-on.
szerk: nem, még senki. Most már csak arra várok, hogy Ashley bepróbálkozzon.
-
mrhitoshi
veterán
válasz
CPT.Pirk #5453 üzenetére
Mivan ?
xDDD
Ennyi leszbikus van a ME sorozatban ?
Hát ez kész.(#5455) CPT.Pirk: Oké, hogy az Asariknál ez bevett dolog, de kicsit furán jött ki nálad a dolog. Egyetlen férfi egyed sem ajánlgatja magát ?
Amúgy erről jut eszembe. Volt egy hír, hogy Vegával lehet majd homoszexuális kapcsolatot létesíteni. Hát nézegettem, de nem éppen az a nyílt emberke Mr. Vega. Nem kellett lekoptatnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most dobta be a játék femsheppel a csodálatos leszbikus teadélutánt, 3 szereplővel.
Visszatérve a citadella megmentéséről, először Liara-t hívtam fel a kabinomba (vele kezdtem az első részben, másodikban meg nem dobtam Garrusért), de ő el volt foglalva azzal az időkapszulával, se sex se keksz. Persze ettől még a kék szépség a befutó.
Aztán jött a Samanta Traynor felhívása, ő gyorsan dobott egy zuhanyt nálam. A wiki szerint ha valakivel már "lock in", vagyis összejöttem, akkor nem zuhanyzik le nálam, csak sakkoznak. Na ugye végig hű maradtam Liarához, de ezt elfelejtette a játék?
Ezután meg jött a riporter meghívása, ő is velem akart összejönni az interview után. Lebeszéltem a dologról. Kicsit megszeppent szegény.
Akkor most lehetséges lenne Liara mellett egy másik, "privát" leszbikus kapcsolatot létesíteni, vagy szegény kissé megorrolna rám?
-
Spectrum
aktív tag
-
leviske
veterán
(#5445) tiv83us: Mármint egy húszas szintű kasztot lenullázni.
(#5424) JamesHun: Nekem is HD5770 van és 7-es alatt nincs gond. Nekem csak a demo vacakolt anno.
(#5431): Szerintem sincs kihasználva. Nem lenne rossz, ha pár plusz embert már a vége előtt meg lehetne menteni kellő felkészültséggel. Meg az se ártott volna, ha tényleg teljesen más záró videókat kapunk. Bár még 8000-re nem sikerült feltornásznom, lehet, hogy vannak nagyobb különbségek is.
MÁS: Azzal, hogy promotálok egy karit, növelem a TMS/EMS pontokat, vagy milyen formában jön elő az a plusz, amivel semmissé teszek több óra munkát?
-
Jani18
aktív tag
-
-
Spectrum
aktív tag
-
Eli_Stone
aktív tag
válasz
JamesHun #5424 üzenetére
Én írtam, hogy hasonló VGA-val tökéletesen megy, mert nekem tökéletesen megy, de én mindig felteszem az AMD Catalystot és mindig frissítem is, ha kéri, meg az összes többi drivert is a gyártóit szoktam feltenni, inkább nem bízom a Win-re, Pl a Realtek audio saját szoftvere sokkal több beállítást enged mint a win a sajátjával. Lehet, hogy segítene, ha a Win-ednek kiadnál egy CHKDSK /F parancsot. Vagy lehet, hogy a háttérben fut neked valami ami miatt akadhat.
-
mrhitoshi
veterán
Kicsit utána olvasva, sem lett több értelme ennek az egésznek. Olvasgattam az indoktrinációval foglalkozó szövegeket, de még így is sok a kérdés, és semmin nem változtat.
Pl.: Oké, Shepard-öt irányítják, de ha ez az egész egy hallucináció, akkor nem is győztük le a Reapereket, hanem egy jó aludtunk.
Szóval nagyon ellentmondásos ez az egész. Még a "jó" választás is idióta. Ha leromboljuk az összes szintetikus fajt, akkor a ciklus úgyis előröl fog kezdődni, és végül is adtunk egy pofont a szarnak, nem ? Vagyis, oké elpusztítjuk a szintetikusokat, de az organikusok majd előállnak egy újabb szintetikus fajjal... Ez is értelmetlen.Én a zöld utat választottam, de nem értem, miért lenne ez a céljuk a Reapereknek.
Szerintem van a kék a piros, és a zöld egy középút, csak éppen nem értem, mi lenne ez a céljuk a Reaperöknek. A kéket és a pirosat értem, azzal nincs gond.Na az meg végleg értelmetlen, hogy Joker a végén, mikor megy a Normandyval... WTF ? Hogy kerülnek oda csapatársak.
Szóval nem lenne ez olyan rossz az indoktrinációval, de szerintem így még több a kérdés. -
oriic
HÁZIGAZDA
-
JamesHun
addikt
csak én érzem úgy, hogy a war asset nagyon nincs kihasználva?
-
spoiler!
Mi a harmadik lehetőség a végén?
Nekem 2 volt. Vagy irányítom őket, vagy elpusztítom a szintetikusokat. Mindkettőben felrobbannak a relék, és én is meghalok.
K.rva nagy csalódás volt a sztori vége. Amennyire toltam az első kettőt (többször, minden DLC-vel), most elkeseredtem az egésztől.
Jól elcseszték az egészet. -
JamesHun
addikt
válasz
Malachi #5421 üzenetére
gondolom részvények is estek és valamit gyorsan lépniük kellett ami a mi szempontunkból nem rossz, de nincs most olyan cím amit nagyon megvennék EA től, mert kb megvan minden vagy boxon vagy originen
tegnap éjjel windows8-on végigvittem a ME3-at és annyira azért nem vészes
egy DLC meg még helyre is teheti könnyen, mert akár tényleg behozhatják a csak beflashelte az ütéstől és a mostani vége után benyomnak egy wake up captain we must hurry szöveget és felébredve továbbvinnék a sztorit egy jó pár órával ahol akár bolygóról bolygóra kisöpörnénk a rohadékokat
tegnap valaki írta, hogy neki tökéletesen megy hasonló VGA val a ME3
most vagy a drivert rontották el folyamatosan és valamit rosszul kezel 5770 alatt vagy a win7-et zakkant be de win8 alatt nagyon szépen ment, meg is lepődtem rajta, bár oda is jött új driver windows szerint amit fel is tett -
Malachi
veterán
Most kaptam TheHut.com hírlevelet, minden EA games játék nagyon durva akcióban megy, 50-70% a legújabbakra is. ME3 is féláron, meg az Old Republic is... Mocskos szemét banda.
-
oriic
HÁZIGAZDA
-
hiroki
tag
Most Operation Raptor Weekend van. 2 karaktert kell promote-olni hétfőig, és jár a victory pack.
-
mrhitoshi
veterán
válasz
nanorambo #5415 üzenetére
De ha oda dob vissza, akkor gondolom végig tudom játsszani az össze befejezést, nem ?
Igazából, a legaggasztóbb az utolsó 1 perc. WTF ? Ez most komoly ?
Még ami előtt lemenne a stáblista, addig viszonylag még nincs túl sok gond ezzel, de mikor a gyerek beszélget... Hát nem is tudom.Hozzá teszem az egészhez, hogy valami 6700 War Assets-em volt. Ez számított valamit ?
-
nanorambo
őstag
válasz
mrhitoshi #5414 üzenetére
Üdv a klubban!
Huhh hány embernek írtam már ezt ilyen témában.
Hmm jobban belegondolva ez inkább szomorú mint jó...
Szerk.: Normális. Mindenkit oda dob vissza, de mondanom sem kell, hogy ilyen befejezés után lófütyinyi kedvem nem volt tovább felfedezni a galaxist azzal a mentéssel...
-
mrhitoshi
veterán
Hát ez is megvolt. A végére értem, de tényleg mint ha valami hiányozna.
Még ülepednie kell kicsit, de a vége tragikus volt, hogy válasszak az alábbiak közül, ennél tényleg több kellett volna, a többi meg olyan katyvasz.Illetve az normális, hogy a végén mikor stáblista minden lement, vissza dob ahhoz a mentéshez, ahol meg kell támadni a Cerberus bázist ?
-
pohár
félisten
hm, mint ha több XP-t kapnék... már élne a hétvégi muri? de nem volt szó xp emelésről
-
Amíg nem próbálom ki, addig nem tudom, nekem mennyire jönne be. Van másik ilyen fegyver, ami tűzlökésre alkalmas (rögzített hármas sorozat), asszem a Vindicator, ami assault rifle. És nekem egyáltalán nem áll kézre, pedig erős és pontos. Ízlés dolga, nálam mindenképp (assault rifle-ből is a geth puska a kedvencem), mondom ezt úgy, hogy a Black Widow-t egyszer sem sütöttem el (tehát ha megkapom, lehet akár jó is), Widow-val meg nagyon sokat mentem/megyek. Csak láttam a csíkokat singlebe, mint említettem, és meglepett. De akkor ezek szerint ennek is jó oka van, így hogy lehet vele lőni 3at tárazás nélkül, már abszolút érthető.
-
nanorambo
őstag
-
warcat
veterán
válasz
Cray Tyler #5406 üzenetére
Igen,csakhogy a Black Widow-al 3 lövést adhatsz le újratöltés nélkül,ebből kettőre megkapod az infiltrator álca-bonuszt, ami eldönti a kérdést.
Multiban baromi nehéz felfejleszteni,Black widow 1-2-3 nál persze jobb a Widow X,de singleben ilyen probléma nincsen. -
Spectrum
aktív tag
Április 1 közeleg, kedves Bioware előre szól, hogy NEM LESZ semmilyen hivatalos bejelentés aznap. Remélem senki sem fog bedőlni a várható trollkodásnak
Forrás -
Nekem Widow csak akkor oneshotolta a koporsós csávókat, ha be bírtam lőni a lukon. Van rá letterbox vagy hasonló nevű acsivment, azon nemkicsit beszartam
De Javelinnél ez az infrakamera szerű cucc ez borzasztó fun.
Viszont: megnéztem ugye singleben összes wepunt, megvéve V-ös szintre, hogy melyik milyen nehéz meg mennyit sebez, ugye csak a kis sávokat nézegettem meg hasonlítgattam össze. És azt találtam, hogy a Black Widow bizony kisebbet üt, mint a rendes Widow... ami azért nekem csalódást keltő. -
pohár
félisten
válasz
Cray Tyler #5401 üzenetére
a Widow is keresztülviszi az ólajtót amit maguk előtt visznek, mint a szart, drágám
épp ma kaptam meg (meg ugye a demoban is aprítottam vele kicsit) -
tiv83us
veterán
ENDING SPOILERES VIDEO
-
Ma meglett a Javelin, spectre packból esett... éééés ÁTLŐ A FALON.
Sőt, át is látok vele a falon (zoommal, ilyen lila körvonalakat mutat). Meg a fedezékeken. Nem viccelek. Koporsófedeles cerberus arcoknál többet nemtéma, betalálok-e a levelesládába (ami Widow-val amúgy jó sport). Lőhetem bárhol, instant meghal. Brute 2 lövés bronzon. Kib@szott durva. Infiltrator karakterrel használom, perpillanat szerintem a játék legjobb fegyvere.
Egyetlen szoknivaló, hogy nem azonnal lő gombnyomásra, hanem ilyen charge-os renszerű, lenyomva kell tartani kicsit, hogy kieressze a skúlót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest