-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
masterful87
senior tag
válasz
Rapid136 #11915 üzenetére
Vegyük Hobbifotós Andrást. A régi szép időkben Zenittel fotózott, nagyon is jól tudta, hogy melyik objektív mire való, melyik gyutáv mekkora kivágást ad, esze ágában nem volt számolgatni.
Aztán a digitális korszak beköszöntével beruházott egy APS-C DSLR-re, majd később elkapta a MILC őrület és beruházott egy m4/3-os szettbe is. De a gyerekeknek is kellett valami, így a kisebbik kapott kompaktot a szokásos 1/2.3" méretű szenzorral, a nagyobb pedig 1" szenzorral szerelt masinát. És persze a Zenitet néha még leporolja, ha rájön a nosztalgiázhatnék.Na ezek után mi az egyszerűbb? Fejben tartani az 5 különböző rendszerre való 4-5 standard gyutávot (pl. ekv. 24, 50, 85, 135) vagy megjegyezni mindhez a crop faktort, aztán bármikor, bármilyen gyutávra kiszámolni azt, hogy mekkora látószöget adna az FF-hez képest?
Szerintem ez egyén függő, megközelítés kérdése, de én inkább számolgatok, mint hogy fejben tartsak 5*5 különböző gyutávot.
-
faki_
senior tag
válasz
Ez az ekvivalens dolog a mai adapterezett, sokféle szenzorméretű világban pont szükséges és a szememben inkább nyelvtani probléma van vele. Szerintem lustaságból úgy alakult, hogy a "300mm-es gyújtótávolságú objektívnek megfelelő látószöget adó" helyett használják a "300mm-es gyújtótávolságúnak megfelelő" meghatározást. Persze sokkal értelmesebb lenne csupán a látószöget használni vagy számolgatni, de ezt nem nagyon irkálják rá az objektívekre.
-
szazbolha
addikt
válasz
Nagyfilmes gépekhez általában 1 max 3 objektívem volt. Valóban nem számolgattam át kisfilmre, mert nagyjából tudtam melyik mire alkalmasabb.
De nem tudok jobb terminológiát különböző képkörű objektívek és különböző képméretű fényképezőgépek esetén mint hogy valamelyikhez viszonyítsunk. A hagyomány szerint erre legalkalmasabb a kisfilm 24x36mm-es képmérete.
Főleg ebben a topikban ahol leggyakrabban kisfilmes objektíveket adaptációjáról beszélünk APS-C vagy kisebb szenzor méretre.
.
Szerintem az sem baj ha a dolog megbicsaklik kicsit mikor KF objektívek is előkerülnek, vagy olyan szenzorméretek, amik nincsenek sehova besorolva. Pl kiseb mint a 645, de nagyobb mint az FF.
Majd a fejekben helyre áll a dolog, kezdetben nyilván nekem meg neked is zavaros volt a dolog, de hamar letisztul.
.
FF-ról jut eszembe: a te gondolatmeneteddel a FullFrame szó is elvethető vagy butaság, mert miért pont a 24x36-ot nevezzük fullfrém-nek, miért nem a 4x5, vagy a nagyon sokáig elterjedt 6x9-et vagy 6x6-ot?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest