-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.C
őstag
Üdv! Úgy néz ki, ssd-t kell, hogy vegyek. Ezek közül mit ajánlotok? Van valakinek tapasztalata. Elvileg hackintosh "kompatibilisek"
- Samsung PM951
- Samsung SM951
- Toshiba XG4 -
Mr.C
őstag
válasz
Smiley #31122 üzenetére
Felraktam most a legfrissebbet... Az a helyzet, hogy az angol fórumon mindenkinek meg ezzel a géppel, szóval nem az van, hogy a 4k-t nem tudja kezelni...
Esetleg egy BIOS downgrade lesz, vagy nem tudom...És igen, miért kellett piszkálni? Had ne válaszoljak
most már én se értem de pont azért nyúltam hozzá, mert szinte mindenkinek működött :/
-
Mr.C
őstag
-
Mr.C
őstag
Bocsánatot kérek.
High Sierra-t akartam telepíteni, az nvme ssd-m 512-es szektorral rendelkezett és kellett hozzá a 4k-s szektor.
Ubuntu live > formatáltam az ssd-m hogy meglegyen a 4k szektor, reboot és utána nem látja semmi. Most Ubuntu live alatt próbálom életre kelteni, de sehogy se látja az se. Gondoltam az fw lett szétbaltázva, ezért hátha találok valami firmware flash szeruseget, eddig sikertelenül.Az ssd-m 1 tb-s....Nem tudom mi lehet a probléma és hogyan sikerült ez... Sírok
-
-
Mr.C
őstag
válasz
hardline #30987 üzenetére
Megoldhato, de ne USB-n csatlakoztasd mert baromi lassú lesz. Valamint ne a high Sierra-t próbáld, hanem a simát. A legfrissebb OS még q hivatalos gépeken is megbízhatatlan. A configod legyen támogatott vág keress egy olyan leírást, ahol full u.a. a config és ha baj van, segítünk. (nem privátban, mert lehet másnak is az lesz a baja, mint neked és így könnyebben megtalalja)
-
Mr.C
őstag
Nekem a runtime area hibakod azért jött, mert túl fragmentált a ram és ezért kellett available pages-t számolni és az alapján beállítani a slide értéket.
Tegnap linkeltem egy test.zip-et a rappernek (wiz Khalifa) abban van egy .efi amivel hátha sikerül elinditani. Vagy ott van tlac linkje. Azokkal probaltad? -
Mr.C
őstag
válasz
Wiz Khalifa #30879 üzenetére
-
Mr.C
őstag
válasz
Wiz Khalifa #30872 üzenetére
Mindegy, ha nem megy úgyis atugorja
Fatbinary legyen benne
-
Mr.C
őstag
válasz
Wiz Khalifa #30867 üzenetére
Ezt még én módosítottam, próbáld ezzel.
slide legyen 0FONTOS: csak ezt rakd be OsxAptioFix2Drv-free2000.efi, a másikat ne
-
-
Mr.C
őstag
válasz
kicsiii #30748 üzenetére
Csak egy kis szösszenet egy másik szakmai fórumból, ami nagyon igaz:
"For the time being updating to High Sierra should not be undertaken by those who are not deeply into Hackintoshing.
If you struggled to follow this guide, you should refrain from upgrading now. Give it a month or two, you are not missing much. It's an old teaching of the Apple world to never ever upgrade to a .0 release, but always wait for .1 or even .3 - this is even more true for Hackintoshes.
So unless you know what you are doing and are willing to invest time and knowhow, just wait a couple of weeks or months"
-
Mr.C
őstag
válasz
Kalacskepu #30742 üzenetére
Nem tudom, most kaptam egy olyan visszajelzest, hogy egyik egyénnek sikerült minden nyavalya nélkül felrakni a HS-t cps 9350-re (nekem 9550 van) és ezáltal bogarat ültetett a fülembe... Picsába úgyis el fogom bszni, érzem előre
-
Mr.C
őstag
Hölgyek/Urak!
Van arra mód, hogy "átmappoljam" a billentyűzetet? Gondolok itt arra, hogy windows-os a bill és a ctrl+c az mac alatt alt+c és mindent vissza akarok csinálni úgy, mintha win-en lennének a shortcut-ot. Ukele azokat a spec bill-eket nem tudja mapolni. -
-
Mr.C
őstag
de nagy a csend errefelé
-
Mr.C
őstag
válasz
Smiley #30544 üzenetére
nekem megy az iCloud de lehet csak szerencsém van
tlac: mind a kettő rajta lehet, ha az egyik nem működik, tölt a másik max 2x lesz hibaüzenet
kisjimy: én még olyat csináltam egyszer, hogy OsxLowMemFixDrv-64.efi-ben 0x10000000-t átírtam 0x20000000-re, elneveztem test.efi-nek, betoltam az OsxAptioFixDrv-64.efi mellé az
/EFI/ClOVER/drivers64UEFI
mappába, majd clover boot parancsba a slider=0 -
Mr.C
őstag
válasz
Keszgreg #30349 üzenetére
én úg tudom, serial number alapján tudsz az iCloud fiókkal bejelentkezni, amit asztán használ mindenhez, nem pedig alkalmazásonként kell belépni. Legalábbis nekem így megy.
A videóban meg azért lehetett, mert ő használta először (ha magának csinálta az SMBIOS-t) azzal a macOS-t, így nem túnt fel az Apple-nél a turpisság, utána meg mikor már mindenki azt használta (vagy megvették az eredeti gépet, aminek ugyanaz volt a száma) már meg is oldották a "problémát"
-
Mr.C
őstag
válasz
general #30267 üzenetére
Neked volt chrome görgetés gondod nem?
Én ezt használom, ugyanaz, mint a Smooth Scroll, csak ez egy plugin és nagyon jól működik, ingyen.
Smooth Scroll chrome1. Említettem, hogy a másolás, fájlkezelés a legnagyobb negatívum nálam jelenleg. Ez a lassúság is a driverek összetákolásából fakad, vagy egy jól beállított hackli sem lesz szerinted/szerintetek gyorsabb? Értem ezt úgy, hogy minden ssd és hdd HFS-ben lenne.
Ezen ne csodálkozz, nekem a wifi sebességgel van gondom és ez egyedüli. majd harmada a sebesség, mint windows-on
2. Ha ennyire nehéz a specifikus hardver kiválasztása, megléte, van-e olyan kombó, amit nyugodt szívvel ajánlanál/ajánlanátok, ami mondjuk bevált
Nekem egy Dell XPS 9550-em van, 1 TB NVME SSD, i7 6700HQ, 16 GB 2166MHz RAM, 4k IPS 15.6", nvidia 960m (ez nem megy perpill, de ha a Thunderbolt meg lesz olda, lehet rá külső vga-t tenni) és pöpec. FCPX 1 perc alatt fent van és veszettgyors, PS hibátlanul működik, egyedül a touchpad ami nem igazán jó, nem tudom, lesz-e majd jobb. De gondolom te asztali gépre gondoltál.
-
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #30265 üzenetére
na én meg erről beszéltem. Találnak egy leírást és nem olyan hw-t vesznek, hanem majdnem olyat, utána meg megy a csodálkozás, hogy nem megy.
Ha exactly ugyanaz a config, akkor a tutorial-lal nem lesz gondja, de ha eltérő vagy "összedobált" hw van, már nem lesz olyan vajsima feloperálni. -
Mr.C
őstag
válasz
Lazika #30255 üzenetére
Igazából egyszerű, de agresszív. Igen, ehy tárolóra ment. Ami kell hozzá:: Windows usb és a telepítő macOS usb.
1. boot a Windows usb-ről
2. Os felrak > ilyenkor csak a wondwos boot-ol
3. Ha mindent megcsináltál a Windowson (frissítés+driverek) akkor macos usb-ről boot-olsz macOS-re majd újra felrakod a clovert post-installinggal együtt a biztonság kedvéért
4. Bios beállításokon belül én töröltem az összes boot szelkvenciát majd hozzáadtam csak a CLOVER-t.
5. Clover tud Windows t és macOS t is boot-olni -
Mr.C
őstag
Na felment a window, megy a dualboot is, edig az idő nem áll0tódott el.
Viszont egyből rájöttem, miért hagytam el a wint
Frissitések után többször újrainditottam, majd egyszer csak vagy 20 percig csak pörgött a "getting windows ready" -
Mr.C
őstag
Nekem még olyan kérdésem lenne hozzád, hogy ha felteszem a windows-t egy partícióra, a bootloadere nem fogja megölni a CLOVER-t? sajnos csak egy db nagyobb usb-m van, amire vagy az Install macOS-van fent vagy a windows és félek, ha felteszem a wint, nem fogok tudni boot-olni OSX-re, mert csak a win-es bootloadert fogja látni.
-
Mr.C
őstag
válasz
general #30231 üzenetére
csak hogy lásd, uni/multi tényleg kattingatós, de nem tudod, mi van mögötte, lehet nem is oda rak mindent, ahova spec neked kell. Én ahogy csináltam:
-vanilla telepítő és hozzá egy clover
-cloverrel telepítő bootolása, telepítése és elindítása, de ekkor még nagyon rossz a rendszer. Grafikus megjelenítés gagyi (pl nincs blur meg transparency), egér akad stbstbstb..
-post-install kézzel, terminalból:sudo cp -r ./10.12/Post-Install/LE-Kexts/* /Library/Extensions/
sudo mv /System/Library/Extensions/AppleACPIPS2Nub.kext /System/Library/Extensions/AppleACPIPS2Nub.bak 2> /dev/null
sudo mv /System/Library/Extensions/ApplePS2Controller.kext /System/Library/Extensions/ApplePS2Controller.bak 2> /dev/null
sudo ./10.12/Post-Install/AD-Kexts/VoodooPS2Daemon/_install.commandés még sok más, majd kernel cache rekreálás:
sudo rm -rf /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/kernelcache
sudo rm -rf /System/Library/PrelinkedKernels/prelinkedkernel
sudo touch /System/Library/Extensions && sudo kextcache -u /és ez után jön a finomhangolás (4k patch, hibernation prevent stb)...
nade itt jön be az informatika és az angol, ami elengedhetetlen hozzá. Nem mi szültük, nem tőlünk függ. Sudo (superuser do), rm(remove), mv(move) stb, meg a leírások. Ehhez kell. Ha nem akarja az ember, akkor ott a Pandora's Box, multibeast ami mint mondták, a kalapács.
-
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #30208 üzenetére
nem azt mondom, hogy használja azt, hanem hogy telepítsen és gyakoroljon rajta.... milyen egy nem windows-t telepíteni, milyen komponensekból áll, milyen a bootloader, mi az a swap stbstbstb... nem pedig úgy fogjon neki, hogy terminal-t is csak úgy használt, hogy cpoy-paste szintnél megragadt...
de ha majd lesz időm, lehet én is csinálog egy logout bejegyzést pár dologról.
-
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #30205 üzenetére
igen, igazad van.
félre ne értsetek, én nem "sajnálom" senkitől se a sikerét a hackli iránt, csupán 1x-1x azt érzem, hogy olyanok (is) próbálkoznak, akik a windowst csak felhasználói szinten kezelik. Na nekik nem itt kell kezdeni, hanem pl egy dual boot-os lixun+win kombóval, mert ha úgy nézzük, kb az a sablon, csak sok linux szinte mindenre rámegy és nincsenek kompatibilitási problémák. Csúnyán mondva:
Clover kb egy grub
macOS kb egy distromeg a sok kérdés abból jött, hogy sokan osx guide szerint állították össze a hw-t, viszont nem 100%-ban egyezett a vas, hanem voltak eltérések. Na most az Apple különösen kényes az ilyenekre, nem mindegy neki, hogy ugyanaz, vagy majdnem ugyanaz... és itt már jönnek a problémák.
-
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #30198 üzenetére
Igen, igazatok van, csak azt kéne megérteni, hogy ez nem csak egy szimpla guide lekövetés (na jó, a telepítés csak annyi), hanem haladó szintű informatikai tudás kell a használathoz. És itt nem a macOS-re értem, hanem a fenntarthatóságra. Bármiért, ha bekakál a rendszer, nem elég egy smc reset vagy egy recoveryHD futtatás mert ilyen itt nincs.
"Valahol el kell lezdeni"
Igen, de én se tengeren viharban tanultam meg úszni, rengeteg könyv és internetes anyag van már ezekről, sztem nem hacklinál kell kezdeni. Ott van pl az insanelymac oldal. Tudjátok hogy lehet ott topikba írni? Vag egy 20 kérdésből álló teszt, amit ki kell tölteni helyesre (asszem 16 jónak kell lennie). Ezzel kiszűrik az olyanokat, akiknek fogalmuk sincs pl mi a különbség ram és rom között és nincs a fórum teli a "ööö nem mehy mi a baj?" Kommentekkel (jelzem, itt sincs ilyen primitív hozzászóló, ha valaki félre értené).Amit mondasz részben igaz, de azt azért te is belátod, hogy nem ez a belépőkapu az informatikába
-
Mr.C
őstag
lehet jött ki, nem tudom, melyiket használod
De miért akarsz belepiszkálni? Jó az úgy, nem értem, miért zavar...
-
Mr.C
őstag
Telepítőt újra csináltad? UEFI szerint?
Ha igen, CLOVER-t felraktad? UEFI szerint?
Ha igen, tudod mount-olni az EFI partíciót?
Ha igen, akkor másold ki az asztalra a FakeSMC.kext-et és utána azt másold be az EFI/CLOVER/kexts/other-be.
Ha ez megvan, akkor próbáld ki, működik-e. Ha nem, akkor kell más módszert keresni. -
Mr.C
őstag
hát mi alapján csinálod? honnan nézted, hogy ezen a vason menni fog? mert ott kell utánanézni.
Ha EFI-sen akarod felrakni, akkor install for UEFI és ESP, na nem, akkor MBR.
A drivereket nem tudom, Téma tökmindegy sztem, az RC szkriptek meg csak post-install-nál kellenek, hogy megjegyezze az előző boot-bül a beállításokat (fényerő, hang stb) -
Mr.C
őstag
Nekem most olyan problémám van, hogy SMBIOS-t akarok módosítani, de ahhoz a hálózati adaptereket kell felcserélnem. Most az "ethernet" en0 és a wifi az en1. Ezt a kettőt kéne megcserélni, hogy a wifi legyen en0.
Sajnos a /Library/Preferences/SystemConfiguration belüli NetworkInterfaces.plist és preferences.plist törlése nem oldja meg a problémát... -
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #30115 üzenetére
ezt írtam:
"Van, akinél maga a mozgás ugrál össze-vissza. macOS kompatibilis egeret kell venni."szóval nem nálad, hanem valakinél.
Az állítás meg azért nem helyes, mert apple egérrel is olyan a görgetés, mint touchpad-on vagy trackpad-on stb... ha élőben tapicskolsz egy iMac-et pl, akkor észre fogod venni. Vagyis nem pont ezt, hanem azt, hogy valamiért sokkal jobb azt kezelni, mint a tidédet. De ne legyen igazam -
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #30113 üzenetére
Ez az Apple kiba.... khm.. hibája, nézz át a Mac vagy a Macbook topikba, sokáig filóznak, milyen vezetékes vagy vezeték nélküli egeret vegyék. Van, akinél maga a mozgés ugrál össze-vissza. macOS kompatibilis egeret kell venni.
general:
mivel az ntfs nem támogatott, így el tudom képzelni, hogy normális. én max usb-n keresztül másolok ilyet de ki is maxolom a sebességet vele. volt, aki SSD-ról SSD-re másolt (hfs to ntfs) 40-50 mb/s ítással. -
Mr.C
őstag
-
Mr.C
őstag
Üdv!
NTFS kezelésre van kext, vagy csak a paragon marad? -
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #30006 üzenetére
bocsáss meg, de eddig nem 16 giga 2666MHz-es RAM-od volt?
Meg ez gtx1080-at használ, te meg nem.Most akkor ez a konfigod vagy sem? (lehet keverlek valaki mással)
valamint kiemelném, az, idézem:
"UPDATE #1 - I've just finished a complimentary macOS Sierra server build which you can see here"
részben egy teljesen más konfigra utal, nem erre (Gigabyte Z170N WiFi - i3 6100 – Intel HD 530) -
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #29988 üzenetére
talán azért, mert kezdőknek nem ajánlott a leírás.
Ezek a kérdések annyira alap kérdések nem a mac világában, az informatikában, hogy elengedhetetlenek egy ilyen rendszer telepitéséhez... sőt... akár windows/linux rendszerröl beszélünk, akkor is.Oké.... az EFI az a rész amiből a nyavajás MAC-ek bootolnak, ha jól tudom. ha nem majd meséltek (vagy nem)
Igaznak igaz, de ezek szerint nem tudod, mi az EFI, netán UEFI/Legacy, MBR stb??
[link]De akkor kezdjük az elején, hogy állapíthatom meg melyik kextek kellenek nekem, és honnét szerezhetem be őket?
hát... az alapján, ami alapján kaptad a lelkesedést, hogy megveszed az adott config-ot. Mert gondolom olvastad valahol, ahol emlitették, hogy megy. Na ott elvileg van leírás is. Már nem emlékszem mi volt az, de ha jól tudom El Captain-nal volt a tutorial, te meg Sierra-t akarsz rárakni. Nos, a kettő nem biztos, hogy ugyanugy fog menni.
(de lehet nem jól emlékszem)és lelkiel akkor készülj fel arra, hogy magát a rendszert feltelepíteni a feladat könnyebbik része... a Post Install jóval melósabb lesz
-
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #29983 üzenetére
hát itt már eleve ott a probléma, hogy azt se tudod, mi az az EFI....
hogy én mit töltöttem le és mi kellett nekem az itt teljesen irreleváns... azt neked kell tudni, mi kell és mi nem, én csak leirtam én hogyan csináltam a telepitőt, mert már világos "hogyan telepít" (csúnyán mondva)Nem mellesleg segíteni is nehéz neked, linkelni egyszerűen nem tudsz (most is egy png-t sikerült
) vagy ha mégis, össze-vissza mindenféle configra hivatkozol. Én valószinűnek tartom, hogy a kext-eken csúszol meg, elég akárcsak egyet kihagyni és már borul az egész.
Nekem memmap-ból kellett available pages-t számolni és csak akkor tudtam boot-olni mert túl fragmentált a memória...
szóval higgadj le, keresd meg neked mi kell
-
Mr.C
őstag
a fórumban (insanelymac) nem panaszkodtak erre. A másik helyen windows alatt rendes sávszél ment, ugyanúgy, mint ahol az anomália megjelenik. Érdekesség, ha valamit módositok a hálózatban, pl chanel vagy módok között, az elején minden frankón működik, de egy idő után visszaáll a "lock"....
esetleg valaki meg tudná osztani egy 5Ghz-s wifi beállításait? ilyenekre gondolok, hogy mód, chanel, chanel width, MTU, SSID láthatósága stb? nem kényes infókra vagyok kíváncsi
-
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #29978 üzenetére
akkor szedd ki a vidi karikat és próbáld meg úgy.
MÁS:
Nem értem, nálam nem jó a wifi, elég sokmindent próbáltam már pedig. 14 MB/s helyett 4-5 MB/s megy csak. Máshol jó volt, szóval lehet a router beállitásokkal van valami. Erről valami talasztalat? Nem szeret valamilyen channelt az OS? vagy ne legyen rejtett? esetleg MTU-t kéne állitani?
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 4
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Futás, futópályák
- Facebook és Messenger
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Melyik tápegységet vegyem?
- 3D nyomtatás
- Óra topik
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÚJ notebook kitámasztó fából
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple Pad 5.generácio / 32GB / Wi-fi / 12Hó garancia
- Apple iPhone SE 2022 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest