- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos fejegységek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.C
őstag
válasz
Regiee #32934 üzenetére
ez nem meglepő... nálam volt olyan, hogy feltelepitettem USB-ről a rendszert, leválasztottam, majd belakásnál szétbarmoltam a rendszert és mikor újra akartam telepiteni már nem működött. 15 perc alatt az asztalon homlokon csókolta a múzsa vagy nemtudom, de már nem volt jó
-
Mr.C
őstag
válasz
Regiee #32931 üzenetére
hát ez igy nagyon érdekes, mindent pontról pontra ugyanúgy csináltál, mint eddig? értem itt ezalatt, hogy a telepitőt újracsináltad és az usb efi particiójába is ugyanazok kerültek? Ugyanabba a portba raktad?
Komjatit: elvileg mojave is megy rajta, göögel nekem ezt dobta: [link]
kexteket mire akarsz "telepiteni"? az usb-re vagy már meglévő rendszerre? előbbire csak helyezd be a colver/kexts/other mappába, utóbbinál ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor használd a kext utility appot. -
-
Mr.C
őstag
válasz
Smiley #32818 üzenetére
én nemrég szórakoztam vele, ki is egészitettem de a telepitő állandóan restartolt, nem engedett tovább az alma logón:
VBoxManage modifyvm aVMnevekellide --cpuid-set 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct” “iMac11,3”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion” “1.0”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct” “blabla”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey” “blablabla”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC” 1
VBoxManage setextradata aVMnevekellide VBoxInternal2/EfiGopMode 4ha win a host akkor csak ennyivel módosul (ezt nem próbáltam):
VBoxManage.exe modifyvm aVMnevekellide --cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct" "iMac11,3"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion" "1.0"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct" "blabla"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey" "blablabla"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC" 1(#32817) Alper:
VMware: Google keresés első találata
hozzá a patch: [link]
iso-t meg valamelyik macOS alól leszedsz -
-
Mr.C
őstag
válasz
Mr.Graphic #32734 üzenetére
Nem nem, félreértesz. Amit mondasz az oké, de az nem mindegy, hogy mire van generálva a serial. Tudod, ami az "about Mac" résznél van. Mert ha az mondjuk egy 2010-es HW akkor már az app store se fogja engedni a letoltest, mert kiirja, hogy nem kompatibilis a hardver hozzá.
-
Mr.C
őstag
válasz
Mr.Graphic #32732 üzenetére
Nem tudom milyen smbios van aláhazudva, de ha olyan gép, ami már nem támogatja a legfrissebb ost, akkor nem tudja letolteni sem eredeti forrásból
-
Mr.C
őstag
válasz
Mr.Graphic #32727 üzenetére
Jó hát igen, a 10.9 megy de már 10.14-nél járunk... Az nem fog menni, a telepítő folyton restartolni fog
-
Mr.C
őstag
válasz
Mr.Graphic #32725 üzenetére
Mondjuk macOS-t csak a VMware kezeli le nem Apple hardveren, azt hozzá kell tenni
-
Mr.C
őstag
válasz
Mr.Graphic #32719 üzenetére
"Én azt nem értem miért nem csináltok virtuális OS X-et ha win alól akartok normális telepítőt készíteni.
Kb. félóra ráfordítás és utána, rendesen szerkeszthetitek, bővíthetitek, stb a pandrájv, vagy telepítő lemez tartalmát."Ezzel egyetértek! Általában ezt is szokuk javasolni, csak sokan sosem csináltak még VM-et és kihívást okoz nekik
-
Mr.C
őstag
Ha valakinek valamiért szüksége lenne mojave telepitő iso-ra akkor azt a következőképpen teheti meg (OSX környezet kell hozzá)
Biztonságos, hivatalos forrásból és nincs benne rejtett kód (amit pl egy google drive-os iso tartalmazhat). Ha hasznosnak találjátok berakom az összefoglalóba is, hogy megmaradjon
-
Mr.C
őstag
Üdv Mindenkinek!
Csatlakoztam tlac mellé topikga
(rá)zdaságban. Próbálom majd az összefoglalót frissen tartani, ahogy időm engedi valamint javaslatokat is szivesen fogadok majd. -
Mr.C
őstag
válasz
RaZroX #32668 üzenetére
Üdv!
Októberi a leirás, úgyhogy nagy gond remélhetőleg nem lehet, mondjuk én az UniBeast-et kerülném. Arra kell figyelni ekkor, hogy manapság nem mindenki tudja letölteni a full Installert, helyette asszem 50 MB-os állomány jön le, ami parancssoros megoldással nem telepithető, trükközni kell. Valamint figyelj oda, hogy a clover friss legyen, asszem pont 10.14.2-re való átállásnál voltak gondok, hogy nem kezelt le valamit a régebbi verzió.
-
Mr.C
őstag
válasz
viperabácsi #32570 üzenetére
Akkor valószinűleg az ESP particiódon maradt szemét. Win-t rakd fel tiszta telepitéssel úgy, hogy előtte az egész tárolót törlöd.
-
Mr.C
őstag
válasz
viperabácsi #32567 üzenetére
Bios reset..
Gondolom manuálisan adtad hozzá és nevezted el az elérési utat, azért maradt benne. Ha nem megy a reset akkor húzd ki a tapkabelt, pattintsd ki a kis gombelemet, várj 15 mp-et és rakd vissza. -
Mr.C
őstag
igazából arra értettem, hogy sokkal több az alap funkvió, sokkal "éhesebb" az átlag user is mindenféle kényelmi funkció iránt és ahogy hizik egy OS úgy lesz egyre átláthatatlanabb. Én most szörnyűlködtem el, hogy egy win telepités után mennyi időt csesztem el csak a beállitásokra.
A sec.update-eket megkapják az előző OS-ek is, szóval az működik, de gondolj bele mekkora káosz lenne a package-ekben, ha külön modulok lennének... a win képes még a saját csomagjaiba is belegabalyodni, ha kihagysz egy hónapot a frissitésekből...
-
Mr.C
őstag
Közben sikerült felpattintanom a frissitést gond nélkül
ÉÉÉÉS visszajött a recovery opció is a Clover-ben
Ráadásul a kexteket is frissitettem, XPS 9550 esetében a következőket:AirportBrcmFixup (1.1.9)
AppleALC (1.3.4)
BrcmPatchRam (2.2.10)
BT4LEContiunityFixup (1.1.2)
Clover Bootloader (4844)
CodecCommander (2.7.1)
CPUFriend (1.1.5)
FakePCIID (1.3.15)
Lilu (1.3.1)
NoTouchID (1.0.1)
NullEthernet (1.0.6)
VirtualSMC (1.0.2)
VoodooI2C (2.1.4)
WhateverGreen (1.2.6)
VoodooPS2 (1.9.2)Öröm, boldogság!
-
Mr.C
őstag
amúgy meg erről az OS évi kiadásról értelmetlen vitázni.... Ugyanúgy, mint ahogy a játékok is kapják a savazást állandóan, hogy "ménincskészmékellziródéjpeccs" meg "ménemirjákmegrendessssen" stb, amikor igazából azt kéne észrevenni, hogy egyre több funkció/feature van beépitve. Ahogy nő a számitási kapacitás úgy bűvülnek ezek is és már rég nem számit csodának a comenius logo. Gondolom te se szereted, ha a főnököd csak dobja rád a plusz teeendőket de a deadline marad a régi. Értem én, hogy ezért kell felvenni több embert ráadásul van is péz
lóvérará de azért lássuk be, minél több ember dolgozik együtt, annál nehezebb összedolgozni egy projekten.Meg amúgy is... Gézabának elég, ha egy ikon változik és ódákat zeng róla, mert a kódsor neki csirkeláb... akkor miért ne kapja meg? win-win mind a két részről
-
Mr.C
őstag
Hétvégén csináltam egy time machine restore műveletet, mert alvásból mindig ujraindult (dunno why), ami végbe is ment és láss csodát.... Eltűnt ismét a recovery boot opció.... Megint nyomozhatom, hogy csináljam vissza :@
-
Mr.C
őstag
válasz
viperabácsi #32493 üzenetére
Én Clover Configurator-ral szoktam mindig felcsatolni
-
Mr.C
őstag
válasz
viperabácsi #32469 üzenetére
Attól függ, hogy VMware vagy Virtualbox
-
Mr.C
őstag
válasz
viperabácsi #32467 üzenetére
felcsatoltad a virtuális gépre?
-
Mr.C
őstag
-
Mr.C
őstag
válasz
Mr.Graphic #32445 üzenetére
én eddig 1x állitottam vissza TM mentést hacklin és végig is ment, szóval e téren nekem sincs gondom. Régebben volt, hogy a clover nem látta a pre-boot és recovery particiót, de sztem az bootloader hiba lesz mintsem fájlrendszer
-
Mr.C
őstag
Én meg tegnap felraktam sikeresen a 10.14.1-et. Csodával határos módon teljesen simán ment az ügy, van ismét recovery particióm. Sajnos vissza akartam térni HSF+-ra, de hiába formáztam arra csak létrehozta a maga kis konténerét és apfs-re rakta magát a rendszer. Eddig minden jól működik, szinte hibátlan. Két kérdésem viszont lenne:
A FireVault nem működik, ezért megkérdezném, hogy lehet valahogy a CLOVER-t jelszavazni?
-
Mr.C
őstag
Üdv!
Nincs véletlenül valami olyasmi megoldás, ami usb-vel boot-olva képes visszarakni a Time machine backup-ot? Sehogyse tudom visszanyerni a Recovery partíciót (pedig megvan, csak a clover nem látja) és addig nem akarom frissíteni a rendszerem, amig nincs használható backup a jelenlegi rendszerről -
Mr.C
őstag
Az lehetséges, hogy egy 16GB-os pendrive nem elég a mojave-nek (telepítőt akarok csinálni)????
-
Mr.C
őstag
válasz
Kalacskepu #32139 üzenetére
a particiók megvannak a konténerben szóval no para, clover reinstall megoldá biztos de most nem fogok mókolni vele... majd legközelebb. Csak gondoltam hátha van valami parancs rá
-
Mr.C
őstag
válasz
Kalacskepu #32134 üzenetére
hide rész alatt nálam csak ennyi van:
<key>Hide</key>
<array>
<string>Preboot</string>
</array>mindegy is, mert úgyis teljesen újra kell raknom. Nem tudom mit csinálhatott a win de manapság akkora fagyásaim vannak, hogy hosszas power gomb segít csak.
a másik témához: csak én vagyok/voltam olyan elvetemült, hogy VM macos alatt csinálom/csináltam a telepítőt
-
Mr.C
őstag
válasz
Kalacskepu #32127 üzenetére
Igazából egy time machine restore volt a rendszer particióra, lehet ha újraraknám a clover-t egyből látná. Ha kijön újabb verzió majd jelentkezem mi lett (amúgyis nemsoká elérhető lesz a 14.1 amit tisztán vogok telepíteni)
-
Mr.C
őstag
Tegnap kicsit felment a vérnyomásom, a 1 hónap után boot-oltam egy wint és a frissítése totál szétcseszte a macOS boot-ot. Vicces volt, mert a clover bejött, láttam is a particiókat de boot-olni már nem tudott. logokat nem néztem, hol akadt el a dolog, szerencse, hogy volt egy Time Machine backup-om, amit vissza tudtam tolni rá.
Viszont eltűnt a clover-ben a macos recovery, mint boot lehetőség (azon keresztül raktam vissza a rendszert). Őt hogyan tudnám visszahozni? Van erre valami scenario?
-
Mr.C
őstag
válasz
Smiley #32091 üzenetére
de neked nem két külön ssd- van a rendszer? úgy emlékszem, hogy a fő problémád az volnt, hogy "A" ssd-n volt az EFI, és "B" ssd-n a win amit boot-olni akartál.
Ha egy tárolón van a rendszer, igazából csak anny a plusz, hogy az elején a windows-nak is adsz egy particiót hsf+-re (vagy apfs-re formázva), majd miután a rendszered működik, megy fel a win a másik particióra. Ha a win is végzett akkor eltűnik a clover. igy azt a végén vissza kel másolni/telepíteni
-
-
Mr.C
őstag
válasz
#68216320 #32018 üzenetére
Az mit jelent, hogy nem jön visza "rendesen"?
Nálam is vannak furcsaságok (XPS15) alvás közben, pl felébresztem és 5 perc után 40%-ról leesik 1%-ra az akkumulátor szint vagy egyáltalán nem működik a taccspad és a bill. Általában az utóbbira nálam megoldás, hogy lehajtom a fedeled, várok egy kicsit majd újra kinyitom. -
Mr.C
őstag
válasz
Gerzsi #31928 üzenetére
nálam igy ment:
- tároló teljes gyalulása
- 3 partició létrehozása (macOS, win10, data), mind a három apfs-re formázva (hfs+ is jó)
- egyik particióra macOS fel majd belaktam
- macOS alatt a data particiót exFAT-ra formázása (ez a lépés kihagyható)
- win telepítése a másik particióraaz utolsó lépésnél kicsit játszani kell, ha szerencséd van akkor a windows nem gyalulja le a CLOVER-t és simán menni fog a két rendszer boot-olása, ha nincs szerencséd, akkor ismét a macOS telepitő usb-ről kell a rendszert "betölteni" és felhúzni a CLOVERT...
tőmondatokban ennyi
-
Mr.C
őstag
válasz
Gerzsi #31926 üzenetére
Háát nagyon macerás úgy megoldani. Sok időt spórolsz, ha a wint is újratelepíted. Vagy csinálsz róla egy teljes mentést, amit macOS telepítés után visszaraksz. Lényeg, hogy -nálam- csak a tároló teljes formázásával lehetett felrakni, mert egyébiránt nem boot-olt a rendszer
-
Mr.C
őstag
Hát remélem jól értem a hsz második felét:
Ha fel van telepítve a macOS és a clover is és tudsz a tárolóról boot-olni, akkor utána csak fel kell kell csatolni az EFI partíciót és ott a config.plist-ben megtalálod azt a sort, ahol a boot arguments-eket tudod megadni, ezáltal alapértelmezetten fogja azokat használni
-
Mr.C
őstag
Amúgy az pont hogy szerencse, mert a samsungok is nagyon kényesek. Mákom van, hogy az Apple is pm961-et használ valamelyik macbook-ban, így nekem az mókolás nélkül megy. A 4k sector módosításnál naaaaaaaaagyon vigyázz, nekem sikerült egy 1 tb-s nvme ssd-t tönkretenni vele (God knows why)
-
Mr.C
őstag
XPS 9550-nél, ha a modell HYNIX/Plextor/LiteOn SSD-vel van equippelve ezt kell a config.plist-be integrálni:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>IONVMeFamily Preferred Block Size 0x10 -> 0x02, credit RehabMan based on 10.12 patch, (c) Pike R. Alpha </string>
<key>Name</key>
<string>com.apple.iokit.IONVMeFamily</string>
<key>Find</key>
<data>9sEQD4VBAQAA</data>
<key>Replace</key>
<data>9sECD4VBAQAA</data>
</dict>nem tudom, segített-e neked ez
(#31886) general: sajnos ha egyedi eset, akkor jól jön a sok szabadidő
-
Mr.C
őstag
válasz
Kalacskepu #31871 üzenetére
-
Mr.C
őstag
válasz
Kalacskepu #31868 üzenetére
Sztem azok se ajánlják még, akiknek apple eszközük van
Tudod, a palacsinta is jó, de ha forrón eszed hamar rosszul leszel tőletürelemmel várni kell még rá
-
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #31863 üzenetére
nincs korlát
64 gigás film is simán rajta van -
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #31861 üzenetére
persze, jogos amit mondasz, bár én azt is kettéválasztanám -saját vélemény-.
Csainálnék egy 120 GB-os system-et a maradék meg Data a fontosabbaknak. Most is kb így van nekem (512-es SSD):
~ 120 GB macOS (APFS)
~ 280 GB Data (exfat)
~ 110 GB Windows 10 (NTFS)exfat-ot minden tud kezelni és ha összekakilná magát valamelyik, még mindig érintetlenek a fontosabb dokumentumok.
-
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #31858 üzenetére
rakd fel 2x külön partícióra és csak az egyiket frissítsd mindig, hogy redundás legyen a rendszer + egy 2GB-os noname USB-n legyen az aktuális CLOVER mappa egy lightweight linux GUI rendszerrel
Még mindig jobb, mint a Win -
Mr.C
őstag
válasz
Plasticbomb #31853 üzenetére
Valaki frissített már 10.13.6-ra?
Oda kell figyelni vagy annyira nem nyúl bele a rednszerbe a security update? (az iTunes nem izgat) -
Mr.C
őstag
válasz
szakallasgy1 #31842 üzenetére
A telepítőhöz kell egy működő macOS enviroment, amin megcsinálod az original telepítő usb-t
Ezután clover-t leszeded, telepíted az USB-re (nem tudom, hogy UEFIs-e vagy sem ill. melyik kell), majd mikor végigment terminal-ban:
diskutil mount EFI
és csatolja a telepítő usb EFI partícióját (ha eddig nem tette volna meg)
Utána a szükséges kext-eket és a megfelelően konfigurált config.plist-et berakod az EFI/CLOVER mappába.Röviden tömören
De amit linkeltem ott tuti specifikusabb, keress utána -
Mr.C
őstag
válasz
ddsteel #31839 üzenetére
olvasd el ezt a tonymac-ről.
Ha mégis asztali PC lenne, akkor innen ösze lehet pakolni: Buyer's Guide 2018 júniusi frissítés
Az InsainlyMac oldalán is érdemes elolvasni ezt, főleg, hogy ott OS szinten listáz neked kompatibilis eszközöket, pl HS 10.13.1-hez (tuti nem teljeskörű a lista de elindulni jó lehet)A legjobb szerintem, ha egy original MB hardveréhez nagyon hasonló specifikációjú laptopot keresel, mert azzal valszeg kevesebb móka lesz.
-
Mr.C
őstag
válasz
vigo101 #31837 üzenetére
Ahogy olvastam, alt-ot kell nyomni, miközben boot-ol és onnan tudod kiválasztani az USB-t. Abban az esetben persze, ha támogatott az UEFI akkor úgy kell kiirni az ISO-t is, ha nem, akkor marad az MBR.
Ajánlom a rufus programot, win alatt ezzel könnyen ki tudod irni az ISO-t -
Mr.C
őstag
Üdv!
Jelentem visszatértem. Hosszú idő után újra felraktam a macOS-t és innentől segítek én is (ha tudok) a topikban.Egy Dell xps-en megy a 13.5 HS, eddig hibátlanul (9550, i7 6700hq, 16GB ram, 512 Samsung pm961 nvme, 4k IPS stb..). Ha valakinek kell segítség ilyen eszköznél, szóljon
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest