Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Logitech Z906
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joker88
őstag
Egy notebookra hogyan lehet feltelepíteni a legfrissebb LM-et Cinnamon felülettel?
Nem látja a merevlemezt (pontosabban NVMe SSD-t..) A Windows 11hez is valami Intel RST nevű illesztőt kellett betallózni telepítés közben..
De Linuxnál nemtudom hogyan lehet megoldani..In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
Feltelepítettem, elsősorban Windows 10 helyett, egyfajta rákényszerítve magam a Linux használata mellett..
Szóval, telepítés ok, LM 20.2 Cinnamon, minden frissítést felpakolt, ami kellett nekem program (Chrome, VLC,stb) szintén fenn. Bejelentkezéskor jelszó, valami tűzfal is aktív.
Kell még valamit csinálnom ?
Elméletileg a "driverek" nem kellettek, legalábbis ezt írja az "illesztőprogram-kezelő "
A gép pedig: [link]In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
Köszönöm az eddigi segítséget is.
De vannak még kérdéseim, amik megválaszolása nagyban segítené a mindennapjaimat..
Mert ugye eldöntöttem, hogy megszabadulok a Windows vonaltól itthon..
Na,akkor..
1.: Hol lehetne beállítani,hogy pl itt a Ph!-n több sort menjen lejjebb/feljebb olvasási nézetben az egérgrgő mozgatásának hatására ?
2.: A családi Windowsos gépeken van egy helyi LAN program üzengetésekre --> [link]
Azonban, hiába töltöm le a .deb kiterjesztésű fájlt, feltelepíti,de nem találom az alkalmazások közt..
3.: egy alap 'Paint' , merre leledzik? Elsőkörben képernyőkivágásokra, átméretezésre kellene.. ( jah,és magyar nyelven szóljon..)
4.: Ha változtatok a hangerőn billentyűzeten keresztül, nem lehetne a képernyő alján megjelenő nagy bumszli hangerőikont megváltoztatni?
5.: visszautalva a tegnapi Chrome <-> kulcstartó mizériára, most nem kéri a kulcstartós dolgot a Google Chrome indulásakor,pedig nem állítottam semmit..
6.: Más betűfontokat hol lehet telepíteni/nézegetni? Ezek az alap betűfontok,hát őő (maradjunk annyiban,hogy furcsák..)
7.: nekem így pár óra ismerkedés után,olyan másnak , fárasztósabbnak tűnik a kép,gondolom maga az illesztőprogram mivolta miatt a Windowsos - éra után. ( Intel HD4600 , Intel Core i5 4670K )Eddig tetszik ez a Cinnamon, bár a régebbi Live CD-s próbálkozásaim után nemhittem volna,hogy ezt írom..
[ Szerkesztve ]
In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
Köszönöm a válaszokat :)
Amúgy,miben különbözik a Google Chrome és a Chromium?
(Telefonon Chrome-ot használok,ott van elmentve sok jelszó,stb. )In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
Linux Mint,legfrissebb.. És kezdő Linuxos
Probléma: Google Chrome telepítés után ( google oldaláról leszedve,mert az 'alkalmazásboltban' csak valami Chromium volt/van fenn,azt meg nem ismerem.. ) , minden Chrome indításakor kéri a kulcstartó jelszót.. Ezt a fícsört hogyan lehet kikapcsolni? Egy idő után idegesítő
ÉS, hogyan lehet beállítani,hogy ne az SSD-re mentsen ha pl letöltök valamit, hanem a másik HDD-re,amin van külön mappa erre a célra létrehozva..
Illetve, milyen kezdőbeállítások javasoltak ?
I5 4670K, integrál HD4600 VGA, 8 GB RAM, 120 Gb SSD, 500Gb HDD..In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
telepíteni akarnám USB-ről a 'legújabb' Mint Linuxot, 20.1 verzió.
A gép elindul vele, rámegyek a 'start Linux Mint 20.1 ' feliratra,majd kettőt villan a kijelző,egy rövid ideig olvasható valami felirat, majd eltűnik és semmi sem történik. Hagytam így egy fél órát a gépet,semmi sem változik..
Videó --> [YouTube videó]
Tudtok valami ötletet adni? Windows telepítés simán megy,akármelyik verzió.
Optikai meghajtó nincsen a gépben,mert a házba már nem lehet rakni azt.. ( [link] )
a gép röviden: Core i5 4670k , 8 Gb ram, Asrock lap, nvidia geforce gtx 460OC.In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
kezdőként kérdezem..
van egy SSD-m , ezen van a legújabb Mint.. /240Gb/
Van egy normál HDD-m,ezen meg vannak a cuccaim (képek,zene,letöltések... ) /500Gb/
a kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne alapértelmezett mappáknak megadni a nagy HDD-n lévő mappákat.. Pl ha megnyitom a Képek mappát,akkor egyből az adatos nagy HDD-n lévő mappákba ugorjon..In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
"Örököltem" egy félgépet.. Egy Asrock Z87 extreme3-at / [link] /, egy Intel i5 4570K, 16 GB DDR3 RAM-ot egy jóféle tápot, Chieftec 500W.
A VGA kártya még hiányos.. Ahogy néztem az alaplapon (illetve a CPUban) van egy Intel HD4600 . / [link] /
Ez megfelelne még most is hagyományos,hétköznapi célra ? Net, Youtube, online játék (honfoglaló például) ..
LinuxMint alatt van még támogatottság az Intelhez ?
A felbontás FullHD , 1920*1080 mindig.
Vagy nézegessek valami alap, más gyártó (nvidia,AMD) videókariját? / régebben ajánlott volt az AMD-féle,bár nemtudom ez változott -e azóta.. /In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
egy nagyon nehéz kérdésem lenne hozzátok.
Otthon több számítógép is van ( PC,notebook) . Az enyémet leszámítva Windows 8.1 és 10 rendszerrrel futnak.
Van egy helyi hálózati "cset alkalmazás ( [link] ) " azonban ez nem akar működni a Mint-en.. szóval, van-e , létezik-e olyan "keresztplatformos" megoldás ami működik Linuxon és Windows-on egyaránt. Akár fizetős,akár ingyenes, angol/magyar szintén lényegtelen.In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
nah, becsatlakoztam én is ebbe a Mint-be.. /remélhetőleg hosszabb távon /
meguntam az új Windows 10 idei frissítésének bohóckodását..
van valami alternatíva a következő Windows-os programokra ? :
Aida 64 ; HD Sentinel ; HD Video Converter Deluxe (ehhez van élő licencem ha számít.. ) ; Free Download Manager / ezt főként YT videók letöltésére szoktam használni.... /
illetve :
Az Gigabyte AMD Radeon R9 270 videókártyához van valami kötelező illesztőprogram ? Most amit adott a rendszer a telepítés után,az hajtja..
-
Joker88
őstag
Szeretném használni a Lan Messenger nevű programot. ( Weboldal )
Fel is tudom telepíteni a csomagkezelő segítségével, azonban a rendszerben a telepített programok közt nem találom..
A rendszer friss telepítésű LinuxMint Cinnamon 64bit. minden elérhető frissítés telepítve.
valaki tudna segíteni, hogy tudjam használni ezt a programot ?
Kezdő linuxosként használom a rendszert,szabadulni akartam a Windows-tól..És ez hasonlít jobban a Windowsra kinézetileg.
Szóval,akár szájbarágósan is magyarázhatjátok.In loving memory of Garrett Lockhart
-
Joker88
őstag
Ez a kérdéses gép :
Mivel abszolút kezdő vagyok Linux terén,ezért az itteni "Kezdő Linux" topicban ezt a Mint Cinnamon-t ajánlották ismerkedésnek..
a kérdéseim ezek lennének:
1: Weboldalak görgetése hogyismondjam,eléggé szaggatott módon megy,akár FB,akár itt a Ph! . Ez orvosolható ?
2.: kellenének nekem programok,amivel el tudnék indulni: torrentre,alap képszerkesztés ( Win-en Irfanview-t használtam) , otthoni hálózati "chat"kliens ( Windowson használt : [link] )
videólejátszó .3.: Milyen beállításokat kell még megtennem a gépen,amik nem jól alapbeállításként ?
4.: Víruskereső ? A tűzfalat a beállításoknál megtaláltam,bár nemtudom mennyire jó vagy se itthoni környezetben.
[ Szerkesztve ]
-
Joker88
őstag
válasz ubyegon2 #8076 üzenetére
köszönöm !
Mielőtt még komolyabban beleállnék, VGA-ból melyik lenne a jobb ?
Van egy integrált alaplapi Radeon HD4250 , vagy egy Gigabyte G210A gép maga : phenom II X4 ; 8GB RAM, Gigabyte 880GA-UD3H ; Samsung monitor HDMI-n keresztül kapja a jelet. , 120Gb SSD Crucial , plusz 500GB normál HDD
[ Szerkesztve ]
-
Joker88
őstag
üdvözlet !
Próbaképp felraktam egy Linux Mintet, a legujabb kiadást.. a 18.2-t.
Keresnék programokat rá.
Pl .
-egy olyan programot,ami meg tudja azt csinálni,hogy egy adott mappában lévő képeket egyszerre átméretezi ezáltal kissebb tárhelyet igénylenek.ne kelljen különkülön megnyitogatnom a képeket,és átméreteznem őket..
-és mik azok az alap alkalmazások,amiket fel szoktatok ajánlani/telepíteni egy kezdő otthoni felhasználónak.
- kell valamiféle "driver" pluszban ? ha igen,hol kell keresni ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest