Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz cigam #98453 üzenetére

Félig-meddig elolvastam a levelet, meg a szálat is, ami vicces, hogy épp a Pythont hozzák fel példának. Én is úgy vagyok, mint az egyik hozzászóló, hogy ha valami úgy kezdődik, hogy pip install..., akkor hagyom a francba, mert tudom, hogy jó eséllyel úgysem fog működni.
    Semmit nem ér, hogy lehet egymás mellé telepíteni eltérő verziójú Pythonokat, ha egyszer szinte minden Pythonos cucc a netről szedi a függőségeit - olyan függőségeket, amiket ezer éve nem tart karban a kutya sem, sok közülük nem is létezik már.

És ez a történet valóban nem a Rustról szól, nagyjából minden nyelv és környezet ilyen manapság. NodeJS-ből is addig jó a 16-os, amíg nem akarsz olyan projektet fordítani, amihez legalább 18-as kell, és akkor nincs mit tenni, ha mondjuk Debianban csak 16-os van, akkor be kell szerezned valahonnan frissebbet. De mondhatnám a Go-t is, ugyanez a szitu. Vagy XY random nyelvet/frameworköt, az is ugyanez. Nem véletlenül mentek rá manapság annyira a snap/flatpak/appimage/docker cuccokra, mert azok az oprendszertől függetlenül tudnak frissülni (vagy épp verziót lockolni).
    Egyszerűen el kell fogadni, hogy manapság a világ kurva gyorsan változik, és ami egy éve még friss volt, az ma már elavultnak számít, és sok esetben lehetetlen fenntartani a függőségi rendszert. Már én rászoktam a dockerre, pedig az elején utáltam.
    Amikor elkezdtem Java fejlesztéssel foglalkozni, akkor is úgy voltam vele, hogy jó lesz nekem a Java 8 is, amíg támogatott, aztán majd átállok 11-re. Aztán már én is Java 21-nél tartok, mert a 8-as verzióval egy rakat cucc nem megy, a 11-es nincs normális GraalVM támogatás, és így tovább...

A Rusttal kapcsolatban meg el kell fogadni, hogy egy új dolog, és sok minden messze nem eléggé kiforrott még körülötte. De amit írnak vele kapcsolatban, hogy a borrow checker nem ér semmit, az egy orbitális baromság. Lehet persze körkörös referenciákkal memleaket csinálni Rustban is, de a mostani toolok többsége az ilyet kiszűri, és egyébként meg oda kell figyelni.

Új hozzászólás Aktív témák