Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz daninet #94695 üzenetére

Értem én, mire gondolsz, de egyrészt a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest szinte megvalósulni látszik, amit említesz, másrészt meg elképzelhetetlen, amire gondolsz. Arra gondolok, amit a nem terminalos csomagkezelésről írtál.

Mint el is hangzott, a desktop Linux quasi egy melléktermék és akármennyire is tolják a Snap, Appimage, Flatpak appokat, maga az alaprendszer az ettől még nem lesz más. Egy példát említek, az apt csomagkezelő az ugyan terminalban is használható, de GUI-s forntendek is vannak, direkt a nagyon noobok számára.

De ott a Linux Mint, ami említve lett, nemrég jelent meg magyar nyelven egy 170 oldalas Kézikönyv, de eddig is volt képekkel végigvezetett telepítési/használati útmutató és valóban nooboknak való, tipikusan nagyanyámnakiseztraknámfel disztró.

De itt a terminalos csomagkezelő éppen Frissítéskezelő álruhában a nagyon öreg 6.5.x kernelt akarja frissíteni( ami az Edge verzióben már induláskor ott van, de a telepített verziók is frissültek erre)

Ez a Frissítéskezelő kb mindent megcsinál egy kezdőnek, de tényleg mindent. (egy ideje terminalos update mellett már én is használom, a panelappok innen frissülnek)

Ha egy Linux Mint Cinnamon nem egy populáris noob-barát disztró, akkor semmi nem az.

(#94697) tordaitibi

Atyaég, Te tényleg rohamosan öregszel! :D

• tordaitibi

veterán

Kb. egyetértünk és 6 éve ezt a mantrát hintem.
    Legyen 1 darab "A" "Linux". Síkhülyéknek. Mivel ők vannak elsöprő fölénybe (én magam is ezt a tábort erősítem). Nem kell a tökhülyét disztrók, de-k, felületek, irányvonalak x/wayland stb. megzavarni.
    Flatpakkal Snappal debbel meg végképp nem kéne megzavarni.
    Majd ráér ezek után kutakodni ha belejött.
    És aki akar tegyen fel pure Archot vagy bármi mazochistát.

Egyébként magánvéleményem, a Mint tényleg kezd emberbarát lenni,
    részemről KDE fan vagyok de egy Mint Cinna lehetne akár "A" linux.
    Gugli "Linux letöltés" keresésre már az első 10 a Linux Mint, becsúszik 2 Ubuntu is de így legalább nem zavarodnak meg noobék olyan nagyon :)
    És a legelső találat nálam a linuxmint.hu, az egy kezdőnek tényleg a létező legjobb indulási pont.

• urandom0

senior tag

A nagy cégek, akik a legtöbb fejlesztést adják a Linuxba, a saját piacuknak akarnak megfelelni, ami jellemzően valamilyen felhős/konténeres/szerveres történetet jelent. Az, hogy létezik desktop Linux, inkább csak amolyan mellékág. Van néhány cég (Red Hat, Suse, Canonical, stb.), akik azért elég sokat tettek, hogy a desktop Linux használható legyen általános célokra, de jellemzően az ő elsődleges profiljuk nem a desktop (hanem szerver, és/vagy IoT). Ezért is jött most el ez az immutable, konténerezős világ, ez sem a desktop felhasználók miatt indult el, hanem a szerverek miatt.

Új hozzászólás Aktív témák