- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Léghűtés topik
- Milyen notebookot vegyek?
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
daninet #94695 üzenetére
Értem én, mire gondolsz, de egyrészt a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest szinte megvalósulni látszik, amit említesz, másrészt meg elképzelhetetlen, amire gondolsz. Arra gondolok, amit a nem terminalos csomagkezelésről írtál.
Mint el is hangzott, a desktop Linux quasi egy melléktermék és akármennyire is tolják a Snap, Appimage, Flatpak appokat, maga az alaprendszer az ettől még nem lesz más. Egy példát említek, az apt csomagkezelő az ugyan terminalban is használható, de GUI-s forntendek is vannak, direkt a nagyon noobok számára.
De ott a Linux Mint, ami említve lett, nemrég jelent meg magyar nyelven egy 170 oldalas Kézikönyv, de eddig is volt képekkel végigvezetett telepítési/használati útmutató és valóban nooboknak való, tipikusan nagyanyámnakiseztraknámfel disztró.
De itt a terminalos csomagkezelő éppen Frissítéskezelő álruhában a nagyon öreg 6.5.x kernelt akarja frissíteni( ami az Edge verzióben már induláskor ott van, de a telepített verziók is frissültek erre)
Ez a Frissítéskezelő kb mindent megcsinál egy kezdőnek, de tényleg mindent. (egy ideje terminalos update mellett már én is használom, a panelappok innen frissülnek)
Ha egy Linux Mint Cinnamon nem egy populáris noob-barát disztró, akkor semmi nem az.
(#94697) tordaitibi
Atyaég, Te tényleg rohamosan öregszel!
-
válasz
daninet #94695 üzenetére
Kb. egyetértünk és 6 éve ezt a mantrát hintem.
Legyen 1 darab "A" "Linux". Síkhülyéknek. Mivel ők vannak elsöprő fölénybe (én magam is ezt a tábort erősítem). Nem kell a tökhülyét disztrók, de-k, felületek, irányvonalak x/wayland stb. megzavarni.
Flatpakkal Snappal debbel meg végképp nem kéne megzavarni.
Majd ráér ezek után kutakodni ha belejött.
És aki akar tegyen fel pure Archot vagy bármi mazochistát.Egyébként magánvéleményem, a Mint tényleg kezd emberbarát lenni,
részemről KDE fan vagyok de egy Mint Cinna lehetne akár "A" linux.
Gugli "Linux letöltés" keresésre már az első 10 a Linux Mint, becsúszik 2 Ubuntu is de így legalább nem zavarodnak meg noobék olyan nagyon
És a legelső találat nálam a linuxmint.hu, az egy kezdőnek tényleg a létező legjobb indulási pont. -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #94695 üzenetére
A nagy cégek, akik a legtöbb fejlesztést adják a Linuxba, a saját piacuknak akarnak megfelelni, ami jellemzően valamilyen felhős/konténeres/szerveres történetet jelent. Az, hogy létezik desktop Linux, inkább csak amolyan mellékág. Van néhány cég (Red Hat, Suse, Canonical, stb.), akik azért elég sokat tettek, hogy a desktop Linux használható legyen általános célokra, de jellemzően az ő elsődleges profiljuk nem a desktop (hanem szerver, és/vagy IoT). Ezért is jött most el ez az immutable, konténerezős világ, ez sem a desktop felhasználók miatt indult el, hanem a szerverek miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nintendo Switch 2
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Fujifilm X
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest