-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Nem, nem csak a grub van.
Ott van a Windows bootloadernek is az elérési útja az EFI partíción csak magában a biosba a Mint, azaz annak a bootloadere, a grub elérése van elsődlegesnek kiválasztva.És ez felismeri a Wint és el tudja indítani.
Belépsz a biosba, ott kell lennie a Windowsnak a bootolható rendszerek között, kiválasztod és akkor az indul el, nem a linux, pontosabban nem annak a betöltője a grub.Ha wint teszed a biosba elsődlegesnek akkor mindig az fog elindulni, pontosabban nem maga a windows hanem a win bootloadere, de az nem tudja választhatóan elindítani a Wint vagy a Mintet.Csak a windowst.
Míg a linux loader azaz a grub el tudja indítani a Mintet vagy a Wint. Ezt én így hagynám mert os váltásnál praktikusabb egy le-fek nyílat megnyomni a bill.-en mint nyomogtni a delete vagy a F... gombokat és biosba belépve átállítani a bootsorrendet.
Ha van olyan F... gomb ami közvetlenül a bios bootsorrendet hívja meg biosba belépés néllül akkor ez is lehet opció, általában F11 vagy nálad F..nemtudommi, akármi.
Többieknek,
tudom hogy nem bios henem uefi de így egyszerűbb elmondani amit akarok. Kolléga is jobban megéri így.Így néz ki egy fájlkezelőben az EFI partíció tartalma, látod hogy ott van benne a Linux meg a Win bootbejegyzése is.
És ameddig ezek megvannak addig mindkét os egymástól függetlenül, biosból választhatóan indítható, nincsnek boot szempontból egymásra utalva. -
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Tudod, hogy mit akarsz, csak azt nem tudod, hogy kellene azt elvégezni mert nem vagy képes rá.
Ne variáljunk csináld meg manuálisan a videó alapján ott egy formázatlan résszel kezdi. [link]
Fönt van a Windows, meg van már külön a (formázatlan vagy formázott rész) ahová a Linux-t szánod.
A videótól eltérünk mert nem kell a 8GB swap ás a /home részt hagyd ki.
Így fog kinézni.
512mb efi
2-4GB swap
A maradék terület pedig a /-jel. -
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Teljesen megszokott ugyanazon EFI particióra ráengedni a Linux telepítést is, amit javasoltam, az viszont egy külön EFI particióra teszi a telepített Linux boot adatait, Mivel a lehető legjobabn el szeretted volna különíteni a két rendszert, ezért ajánlottam a módszert. Egyébként megnézed a meglévő EFI particiót és csinálsz egy ugyanolyat és telepítéskor azt jelölöd ki a Linux particionálójának, bejelölöd a flag-eket és ennyi.
Nagyon nem értek az UEFI-hez, mert ahány gépen használtam, annyi féle volt és Windows is nagyon ritkán van a gépen, de a Windows frissítés okozta gondokat így könnyebb elkerülni, mint ha egyetlen EFI particióban van mindkét OS boot-ja.De mindentől függetlenül is összeomolhat bármelyik rendszer, ha egy laptopot tudsz vinni mindenfelé, miért akkora gond egy pendrive-ot is berakni a táskába? Én is tartok egyet a notebook táskámban, hiába nincs Win a gépen, de ugye az ördöng sose alszik. Akár a meghajtó is beadhatja a kulcsot és akkor is tudom használni live-ból a gépet.
-
vadkörte
addikt
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Szegényes informatikai tudásom alapján úgy tudom, hogy bootloader mindig van. Különben honnan tudná a rendszer, hogy mit és honnan kezdjen betölteni?
A Windows frissítés valóban hajlamos szétcseszni a több bejegyzést tartalmazó bootloader-t....hátha megint összeomlik a rendszer.
Miért tenné?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tesla topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- E-roller topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest