- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen processzort vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Gaming notebook topik
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Asztrofotózás
- ZIDOO médialejátszók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tybsen #45187 üzenetére
Szia!
Elég lenne arra a gépre a Linux Mint XFCE is, de az említett program mindkettőre telepíthető, XFCE-n ki is próbáltam. Ez és a Cinnamon változat is tökéletes abszolút kezdőknek!
cross platform personal finance néven találod meg a start menüben:
A Gnucash meg alapból fenn van a tárolóban.
-
válasz
zenwalk #45175 üzenetére
Plasma/Packages
DW Package searches[link]Ezekben tudsz nézelődni, ezek közül néhányra csak telepíthető, meg kell nézni pontosan a DW-on, megnyitod a disztró adatlapját és legörgetsz a plasma-desktop (5.6.0) csomagig.
példa(#45179) IstvánLászló
A live-Gparted is egy Debian alapú disztró, legfeljebb mindíg a legfrissebb gparted-et használj, amíg a többi disztróban nem mindíg a legfrissebb változat található.
(#45173) dni
A Pastebin használatát most sikerült mellőznöd, legközelebb használd! Ilyenkor kiderül, ki nem nézi át az Összefoglalót!
-
válasz
IstvánLászló #45157 üzenetére
A live dvd-n kell lennie Gpartednek, de ha nincs, egyszerűen lehet telepíteni itt is, mint a normál rendszerre! Emiatt felesleges a külön Gparted cd használata.
-
válasz
IstvánLászló #45152 üzenetére
Csinálhatsz swap-ot, de max 2 GB bőven elég, de ez csak az abszolút bebiztosítás miatt, ha nem csinálsz és az említett hibernálás etc. dolgokat sem műveled, akkor el is hagyható. 2 gigát se nagyon fogod elérni aktív böngészés mellett a felhasználás során.
ez kicsit túltervezett nekem:
1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.Én a fő disztrónak SSD-n adtam 20 GB-ot, amúgy 15 Gigát hagyok nekik és home usernak szerintem a külön /home se fontos, én legalábbis még soha nem csináltam. Gyakorlatilag 150 GB-ot adsz a disztrónak, mikor 15 is elég.
Nálam van külön DATA partíció és egy Torrentek partíció HDD-n és ezeket csatolom a használt disztóhoz fstab-ban. Ha neked csak letöltésekhez kell külön egy mappa/partíció, akkor így csináld inkább:
1.) 20Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 200Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /Data külön partíció és ok-ra katt.A maradékot meg üresen hagyod még 2 disztrónak.
(#45151) lev258
A touchegg még működik.
-
válasz
PumpkinSeed #45127 üzenetére
A swap akkor lép életbe ha már kifogyott a gép a memóriából
Ez pontosan így van! Igaz, ehhez a swappines értéket 0-ra kell állítanod a default 60-ról!
Nekem is feltünt, hogy a linkelt írásban nem tesznek még csak említést sem a swappiness-ről.
Értsük meg a swappiness működését
Tales from responsivenessland: why Linux feels slow, and how to fix that -
válasz
IstvánLászló #45125 üzenetére
Szia!
Sata2-es HDD mindenképpen gyorsabb kell, hogy legyen, hogy mennyivel, az majd kiderül.
A processzor és a memóriák mellé egy 7200 rpm-es sata3-as HDD lenne jó vagy az SSD, de ez most nem aktuális, ahogy olvasom. Elég valószinű, hogy az alaplapod is csak sata2 csatlakozókkal szerelt amúgy.
A 9,5 GB swapnak sok értelme nincs a 4 GB RAM mellett, ha nem hibernálsz, nem konvertálsz nagy fájlokat, etc. Ha mindenképpen akarsz adni, elég 2 GB is.
Jó terminalozást és gyere csak, ha kérdésed van.
-
válasz
IstvánLászló #45118 üzenetére
rövid leszek, mert go work
Nem írtad, milyen DE-t használsz Rosa-val! Ha nincs túl sok memóriád és rendszerigényesebb DE-vel használod, a pata csatolós HDD-vel lehet pár perc a boot simán.
SSD-vel sata3 csatolóval 8 GB memóriával simán lehet 10 sec alatt is a boot.
Debian Jessie Cinnamon, 3,2 sec, Antergos KDE 2,7 sec GRUB választótól mérve(#45116) max4o4 SSD guru írása a cikkéhez.
-
válasz
agy73p #45088 üzenetére
Remélem sikerül értelmezni, mert ahogy nézem, nem sok Mageia használó van itt, emiatt is késett a válasz szerintem! Mivel szinte egyedül te vagy Mageiás, így majd jelezz vissza, mit sikerült kihámoznod/az volt e az okozója a jelenségnek! laikusként azt mondanám, hogy az volt(#45089) PumpkinSeed
Unetbootin 494 verzió az, ami jól kiirja a Wint, de X-re még szerintem nem lett kipróbálva! [link] -
válasz
zenwalk #45084 üzenetére
Túl sokat nem segítettem, de ebbe az openGL-es dologba nem is akarok belekontárkodni AMD-t használóként.Nálam még van 2 plusz sor, ami nálad nincs:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.0 Mesa 10.3.2
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.0Reméljük Nvidiát használók nemsoká megmondják a további lépéseket!
-
válasz
agy73p #45081 üzenetére
A Mint nem csinál ilyeneket!
Érdemes lenne megnézni a cat /etc/fstab kimenetét Mageia alatt, bár gyanítom, hogy ezt a suid opció csinálta neked! Valami autoupdate opció nincs a Mageia-ban? Ez annak tűnik és mivel biztonsági frissítésnek néz ki, inkább hasznosnak vélem.
Using MSEC -ben valami opciót látok MSEC rules and settings-nél!
CHECK_SUID_ROOT Enables checking for additions/removals of suid root files.
1 perc alatt kiderült, hogy kicsit más ez, mint a Mint!
-
válasz
zenwalk #45076 üzenetére
Nvidia kérdéseket nem nagyon vágom, mivel AMD-m van, de az itt-ott olvasottak alapján, lehet, hogy előbbi verziót kéne megpróbálnod, 346.35-öst.
Itt részletesebben le van írva, csak figyelned kell ennél a parancsnál: sudo stop lightdm, hogy mit használsz! Replace lightdm with gdm, mdm, or kdm for GNOME, Linux Mint, or KUbuntu.nvidia 352.63 support
nvidia 346.35 supportphoronix teszt alapján is jó az lesz jó neked!
-
válasz
growler #44992 üzenetére
A g/ufw alapértelmezetten épp nincs bekapcsolva, azt be kell kapcsolni és ezt érdemes leellenőrizni a sudo ufw status verbose v. sudo ufw status paranccsal. bekapcsolni csak rootként tudod
(#44993) PumpkinSeed
No, de vannak hardveres fw-al és a nélkül is routerek. Ezekkel mi a helyzet? -
válasz
PumpkinSeed #44989 üzenetére
Minden routeren van amúgy gyári tűzfal? Én eddig úgy tudtam, hogy nincs, de nem is értek a routerekhez, ebben segíthetnél!
(#44990) IstvánLászló A Gufw aktív nálad, innentől kezdve nem kell aggódnod, hallgass lev258-ra, ha valamit mond, akkor azt nem a levegőbe mondja, eddigi tapasztalataim alapján!
Amúgy az a bemásolt teszt eredmény nem sokat ér, én megcsináltam aktív/inaktív ufw-vel és ugyanazt írja ki!
Egyébként valóban több Linuxot érintő támadás volt, most nincs meg a linkje, de öt évente van vagy 3 komolyabb! Volt katonaként mondom, nem minden támadás jár győzelemmel!
A Mint-et márc. 20-án támadták, mint tudod és később kiderült, hogy a fórumukról is megszerezhettek emailcím/password adatokat. Ha nem 20-ai disztrót szedtél le és telepítettél, akkor inkább az utóbbival érdemes foglalkozni, ha ugyanaz a bejelentkező név/jelszó máshol is használatban van. Változtasd meg!
-
válasz
IstvánLászló #44983 üzenetére
Kiegészítheted ezekkel a magyar nyelvű leírásokkal, hátha könnyebben megy majd.
Gufw: grafikus tűzfal Ubuntuhoz
Több grafikus tűzfal beállítása
tűzfal beállítása
tűzfal tesztelés -
válasz
DataTraveler #44972 üzenetére
Nem biztos, hogy kell hozzá külön program, Vezeték nélküli hotspot létrehozása
Másik leírás szerint kell az ap-hotspot a létrehozáshoz.
(#44973) Flowtation
Neked lehet, hogy ez segít. -
válasz
RaPiDsHaRe #44968 üzenetére
Inkább a Jessie változattal próbálkozz, ne a Wheezy verzióval. Nem használok WP-t, másban nem tudok segíteni, de ha mélyebb szintű segítség kell, akkor a Haladó topik lesz neked megfelelő! például a backupwordpress használata, etc.
-
válasz
RaPiDsHaRe #44965 üzenetére
Sorry, akkor én tévedtem!
Hogy segíteni tudjunk, légy kedves add meg azt a pár infót, amit az Összefoglalóban ezek szerint te is olvastál!
úgy mint,
*a disztribúció fajtája, ha van, akkor a verziószáma is. Ha bizonytalan vagy, akkor a terminálos uname -a parancs kimenetét másold be.
*főbb adatok a számítógépről, ha az itteni profil lapodon nem adtad meg őket.
*a probléma részletes és érthető leírása, ha olyan, akkor mellékelt terminál kimenettel. Amennyiben az túl hosszú a bemásoláshoz, akkor feltöltve a pastebin oldalára, majd belinkelve.Ha ezt a pár infót pótolod, egész biztosan hamar kapsz segítséget!
-
válasz
Sub-ZeRo #44917 üzenetére
Attól még futhat! A szoftvercentert felejtsd el, az nem való semmire. Ezért linkeltem a trusty-s csomagok linkjét! Ha meg nem azon alapul az eOS, ugyanott megtalálod a többi kiadásra való csomagokat is.
Szerintem próbáld ki, ezzel nem fogsz úgy járni, mint az ecceri arcser legény a gépfagyasztóval.
(#44916) Raynes
Legalább méltósággal fogadd többek gratulációját!
ha nekem csőlátásom van, akkor te meg háttal ülsz a kijelzőnek
prism-break.org-on mindenképp olvasd át a programok dokumentációját, nehogy valamitől összenyekkenjen az Arch-od! -
válasz
Raynes #44909 üzenetére
Ezt a weboldalt elindítva: [link] le fog fagyni mert megtelik a memória. !!!
bob.zxr leírása ellenére a frissítés és torrentezés közben indítottad a linket! Zseniális vagy, arcser koma!
Nálam nem csak a Firefox fagyott le, hanem az egész Arch.
Igaz én stabil Jessie-n próbáltam ki és semmi nyűgje nem volt a rendszernek
5 giga körül még a FF is figyelmeztetett, hogy parancsfájl dolgozik, etc... -
válasz
Sub-ZeRo #44905 üzenetére
Csak tipp, nem használok samba-t.
Ezeket a konfigokat lehet kezelni a System Tools Backends segítségével, aminek a frontend-je a GNOME System Tools. Egy próbát megér, hogy fut-e eOS-on? Elvileg kompatibilis Ubuntu/Debian-nal. -
válasz
Atlantisz48 #44902 üzenetére
(#44903) King Unique fórumtársnak most igaza van!
Ha van elég helyed, tedd a Cinnamon mellé egy partícióra, mert akkor a Cinnamon is megmarad, ha mégis az tetszene jobban, amire elég nagy esély van!
-
Nem, nem gondolok rád, sorry! Inkább a macira gondolok, helycsere ügyileg!
A lemarházást nem szó szerint értettem, bizonyos szavakat inkább ilyen esemény/jelentéstani blokkoknak használok-így egy szó alapján érteni lehet a történet lefolyását!
Egyébként se zavar, ha lemarháznak, velem is előfordul, legfeljebb szofisztikáltabban, az meg elég fárasztó!
Gondolhatok akár a csokira is így kora reggel! De gyurmafigurára....
-
válasz
CPT.Pirk #44895 üzenetére
Lol, én frankón realtime-nak tudtam azt.
Akkor jól lemaradtál a nagy vitákról is ezzel az opcióval kapcsolatban, már nem tudom melyik Linuxos fórumon volt.
Pedig érdekes volt, mert akik lemarháztak a noatime opció miatt, konkrét kérdésemre bevallották, ők is azt használják, nem a relatime-ot! érdekes népek ezek a Linuxosok
-
válasz
Neil Watts #44893 üzenetére
Szia!
Nem csoda ez, de nem is az SSD tipushoz van köze, legfeljebb részben. 14.04-től indult, hogy kezdik egész jól kezelni a disztrók kernelei az SSD-ket. Rég olvastam már a blacklist-et arról, hány újabb tipussal bővült akár az autó TRIM, leragadtam még a leírásban lévőknél, ami frissítésre szorul, főleg amiatt, hogy az írás alapja fényt kapott!
-
Jajj!
A samu ennyire önbeállító lenne?
kissé túlhypolták ezt a samut
pár gondolat erről:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is(#44890) CPT.Pirk realtime helyett inkább relatime tudom, hogy elgépelted, csak amiatt írom, nehogy valaki megjegyezze és keresse később ezt az opciót
-
válasz
Atlantisz48 #44833 üzenetére
Olyat is olvastam, hogy ez Linux Mint alatt nem lehetséges, de volt akinek sikerült stb.
Ezt valószinüleg a Cinnamonnal kapcsolatban olvashattad, nem a Linux Mint-ről, az XFCE változatban alapból benne van a Compiz és teljesen jól működik vele. Cinnamonnal szerintem se működik a Compiz.
(#44834) tvamos
Az a kérdés-ben csak a #44824-ben poen akart lenni. -
válasz
King Unique #44831 üzenetére
Furcsa, nekem egybeesett az unstable bekapcsolással a FF megjelenése, de most már látszik, hogy nem is ettől került elő!
Mindegy, legalább frissített csomó mindent az unstable-ból.
(#44832) CPT.Pirk Köszi, ez elmulasztotta a tearinget valóban. Mondjuk 10 perc alatt se találtam meg az asztali effekteknél, mert már nem ott van!
A Kijelző és Monitor/Összeállító-ban van az opció.
-
válasz
King Unique #44825 üzenetére
OK, köszönöm ezt a kis elismerést.
Elismerés itt a legkevesebb!
Kicsit nekem is fura a Chakra, de meg kell szokni és jól beállítani, ha már KDE! Hétvégén feltettem, de fél órát használtam, rájöttem, hogy végre gond nélkül települt és most a frissítés is OK lett. Most azért jöttem át, hogy megnézzem, hogyan raktam fel a FF-ot, de tényleg szokatlan a Mint után, a frissítés alatt meg a FF se nagyon akart reagálni, de majd kialakul ez. A Chakra ilyen, de ettől még nagyon klassz!
(#44829) CPT.Pirk
Octopiban csak ilyen nightly meg egyéb különleges nevű Firefoxok voltak, de nem is csoda, ha az unstable- ban vannak, régen meg az extra tárolót kellett aktiválni! Mint, ha nem tudnád!Terminalból próbáltam először, de a kimenetre már nem emlékszem. Igaz csak ennyit írtam: sudo pacman -S firefox
Ilyenkor, mikor Chakra kerül szóba, hogy előkerülsz rögvest!
Most látom, hogy tearingel a nyílt driverrel eléggé a FF!
Toshiba laposra meg fél óra alatt sem akart települni, 16%-nál nyekergett sokáig, míg ki nem lőttem.
-
válasz
King Unique #44827 üzenetére
-
válasz
King Unique #44823 üzenetére
@ all: nem is tudtam, hogy ilyen népszerű a megoldásom.
Ezt én se tudtam!
Az viszont igaz, hogy a jó leírások és azok elkövetői megmaradnak a fejünkben!
Ebből is látszik, hogy senki nem Win-ellenes itt, ha dual boot-ról van szó. Látod, most is egy wingurut ajánlottunk egyből.(#44820) tvamos
Minek neked amúgy az a rendszerevő oprendszer? -
válasz
tvamos #44817 üzenetére
King Unique ft szokott ilyen furmányos dual bootos rendszereket indítózni Wines oldali boot-tal, a GRUB mellőzésével, valamelyik hsz-ben megtalálod (409 db van). Keresgélhetsz, ha unod a GRUB-ot.
Esetleg Nektek van jobb otletetek?
Van. Használd a GRUB-ot, csak nem nézegeted órákig!?A masik dolog az lenne, ha nem akarok kulon particiot a home-nak, azt hogy kell csinalni? Siman nem adok meg /home particiot telepiteskor?
Pontosan így.
colomb2 szakft gyorsabb volt
-
válasz
SATA_boy #44781 üzenetére
Frissítéskezelő / Szerkesztés / Beállítások /Automatikus frissítés
Beállítod a fent látható módon 1 percre és most lecsekkoltam (mert nálam nincs használatban) és pont ki is jelzett a pajzs 1 perc múlva egy frissítendő csomagot!
Indítópultban meg a késleltetést tudod állítani, így annyival több lesz 1 percnél!
-
válasz
artiny #44776 üzenetére
Az alábbi írást érdemes átolvasni, benne van az is, amire rákérdeztél:
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
A rendszer és alkalmazásainak frissítése.
A tárolók (repository) alapvetően az ~/etc/apt/sources.list fájlban vannak megadva, illetve más fájlokban is, az ~/etc/apt/sources.list.d/ mappában.
apt-get update (az adott disztribúcióhoz létező tárolók listájában megtalálható csomagok újabb változatainak ellenőrzése, azaz a tárolók forráslistáinak frissítése - szinkronizálás -> sudo apt-get update )
apt-get upgrade (előző paranccsal a tárolókkal szinkronizált forráslista alapján a frissebb csomagokat telepíthetjük, ehhez általában még egy "Y"-t kell nyomni -> sudo apt-get upgrade )
bekerült az Összefoglalóba is
-
válasz
spammer #44764 üzenetére
az írás címe nem ez, ezért lehet, hogy az összefoglalóban sem ártana feltüntetni a leírásban található alcímeket, úgy már egyértelmű lenne kattintás nélkül is
Emiatt kár aggódnod, egyet akkor is kéne kattintani erre:
Olyan Összefoglaló kéne, ami a kérdés beírása után egyből a választ tartalmazó részhez ugrik!
-
Aki ezt a topikot követi, tudja, hogy a telepítéseken már többszörösen túl van a fórumtársunk, emiatt volt lev258 válasza egyértelmű.
"De én nem szeretem, mikor a dolgozó itt kérdez és átküldik a haladóba.
Itt azért nagyobb a pörgés."
pár ok, hogy miért
★
Oda rakd be légy szives, mert ha jönnek hasznos válaszok rá, akkor a későbbiekben is célszerűbb, ha ott találja meg a thread- et, aki rákeres! hsz
★
Ahogy látom nem mindenki ismeri a haladó topikot Linux - haladóknak . Célszerű lehet oda írni a haladó szintű kérdéseket, már csak a későbbi keresések miatt is.
Ne értséték félre, ide is fel lehet tenni a kérdést, az átjárás miatt a guruk itt is megválaszolják, legfeljebb az abszolút kezdők sűrűbben pislognak.
★
Ki tudja miért van amúgy két külön topik? ez a költői kérdés hsz
★
Annyira nem válik külön a két topik, inkább azért hozhatták létre az abszolút kezdőt, hogy ne ott tegyük fel a valóban abszolút kezdő kérdéseket. hsz
★
Amit kérdeztél, nem abszolút kezdő téma, tedd fel a megfelelő topikba, hogy a válaszok is oda érkezzenek!hsz
★
Tegyünk még egy próbát azért: ez a topik abszolút kezdőknek van, itt nem csak a személyre kell gondolnod, hanem a téma alapján is abszolút kezdők kérdéseinek és az azokra adott válaszoknak kell ide kerülnie! hsz
★
Ez a Haladó topikba tartozó thread, így javallom hivatkozva eredeti kérdésedre és a záró válaszra, vidd át oda, még mielőtt itt alakul ki komolyabb kérdés/felelet halmaz ez ügyben! Nem mint ha itt zavarna, de egy ilyen probléma megoldást jobb, ha ott talál meg az utókor.
Ráadásul sok ottani hozzáértő ide be se néz! hsz -
Nagyszerűen halad a topik Összefoglaló megújulása, pár apró javaslaton kívül a fő thread az volt eddig, hogy a Wint mennyire szofisztikáltan szabad ócsárolni! Ha ennél nem találunk fontosabb szempontot, akkor...bakfitty
Egyébként engem anno épp a tényszerű leírás vonzott Winesként a Linuxban, amit ebben a leírásban ócsárolásnak említenek néhányan, pontosan az ilyen szembeállító megfogalmazás adott lökést! Ez tett kíváncsivá!
Ha Wineseknek nem tetszenek ezek, az ő bajuk, ez Linuxos topik és mindenki ismeri a Windowst, sokan áttértek Linuxra, sokan dual-boot módban telepítették.
Nem a Wineseknek készül az Összefoglaló, így nem is kell flamewart indítaniuk, aki nem akar Linuxot az ne is jöjjön erre a topikra! ezt hasznos jó tanácsként írom
Az előnyöket/hátrányokat nyugodtan meg lehet fogalmazni mindkét oprendszerről.
-
válasz
RaPiDsHaRe #44702 üzenetére
Az Összefoglalót olvastad? Görgess fel, így kezdődik:
Linux - abszolút kezdőknek!
Ez az írás egy hosszabb összefoglaló a kezdők számára, hogy az alapvető dolgokat tisztázzuk, ezzel segítve a kezdők és a kicsit gyakorlottabbak könnyebb haladását.
Látsz olyan részt benne, hogy szívesen megcsináljuk a házi feladatokat, dolgozatokat is?
-
válasz
Zola007 #44669 üzenetére
A Bio-Linux ritka frissítése alatt mit értesz, a disztrót vagy a benne lévő spéci programokat? Az Ubuntu Linux 14.04 LTS verzió az alapja 3.13-as kernellel, ami az utolsó stabil kiadás, szerintem az Ubuntu repóktól kapja az a frissítéseket rendesen. Nyugodtan használhatod! Most a 8.0.5 verziónál jár.
Ott van még a Kali Linux, amiben van med-csomag, amiket fel lehet tenni Debianra is.
-
Most ez van Kapitány óhajára:
Mit tudtok ezzel kezdeni, mert szerkeszteni csak én tudom.
-
válasz
Raynes #44661 üzenetére
Mondjuk én ilyen APU-s és ANYU-s gépet nem vennék, nem bízom a CPU-s videós dolgokban, mióta ráfaragtam eggyel-kettővel.
Ez annyira bölcsen hangzik, mint ha azt mondanád, hogy nem vennék több meghajtót a gépembe, miután ráfaragtam egy-két alkalommal!
AMD-s kártyák sem rosszak, csak a drivertámogatásuk nem olyan jó pingvinfronton.
Néha te is mellélőhetsz!
Igaz, nekem régen is AMD VGA-m volt, amikor Linuxozni kezdtem, most meg APU-m van és jól elvagyok a nyílt driver-rel, ami mint tudjuk, egyre jobb az AMD-nél. -
válasz
ubyegon2 #44653 üzenetére
Ezzel a Logoszféra megoldással annyi a gond, hogy csak a TG jogot kapott személyek írhatnak bele.
Megoldás az lenne, ha lenne egy másik blog is, ahol az első blogban lévő anyagokkal kapcsolatban lehetne javaslatokat tenni, véleményezni. Mennyire lesz ez így nyomon követhető ill. átlátható? Szerintetek?
-
válasz
Rimuru #44649 üzenetére
Valóban, a Logoszféra! Bocs, de teljesen elfelejtettem, a tavalyi 10. hónap kicsit durva volt mentálisan nekem, de ezt a dolgot érdemes lenne megpróbálni!
Valahogy úgy kéne összehozni, mint az előző linkeltben is van, jó tagoltan, fejezetekre bontva, így esélyesebb is, hogy mindenki megtalálja, amit keres.
Nem tudom, mennyi TG lehet, de adjatok tippeket, ki legyen rajtatok kívül! Ettől függetlenül is írhat bárki külön részeket, fejezeteket és azt megküldi valamelyik TG-nek, aki szakmai szemmel is át tudja nézni és berakja, utána még azt is lehet kritizálni. Arcserkém, készülj!
(#44651) CPT.Pirk & T-chris, akkor a cím megvan. Amit colomb2 ft ötlete alapján agyaltunk itt, az nektek jó lenne?
-
válasz
CPT.Pirk #44647 üzenetére
Fene tudja, 10 év, bár akár jó irányba is mehetnek a dolgok sw téren is, de 5 éve ami jól futott, az ma nyekereg. A Win10 indult el jó irányba erőforrás használat terén, de amúgy Android, böngészők, etc. 5 év alatt akkora ugrást csinálnak, hogy csak pislogsz a hardvereddel.
Amúgy kellene egyet frissítenünk lassan a téma összefoglalón. Nincs kedved bedobni egy személyes logout bejegyzésbe?
Ez jó ötlet, mi legyen a blogbejegyzés címe? csak hogy ne engem piszkáljanak a címéért
Kedvem amúgy nincs, de mindent a közért! nem a CBA-ra gondoltamSima szövegre gondoltál, nem a konvertálatlan módra!?
cím tipp:
Mi már a következő évtizedre készülünk! - az évtized legjobb Linuxos összefoglalója, a Linux abszolút kezdőknek topik Összefoglaló megújul! -
Köszi, ezt az összehasonlítást kipróbálom. Ritka az ilyen gond, de nem olyan túl rég én is átmentem win7-re egy ilyen probléma miatt.
A Philips TV-vel egyszerűbb a helyzet mert ott ki lehet választani, milyen kódolással akarod a feliratot, persze én soha nem azt a TV-t nézem.Gedit szerkesztőm van (mint Cinmanó), ott a mentés másként opciónál lehet állítgatni, amit említesz, de anno nekem se sikerült. A most feltett Geany-val már lehet azt csinálni, amit colomb2 ft képpel linkelt.
bob.zxr
-
válasz
CPT.Pirk #44640 üzenetére
akkor a következő évtizedre van egy jól használható gép
Szegény szomszéd, ebben az évtizedben bő 3,5 évig mit fog használni?
Amúgy bár igazad lenne, de 10 évet hw-re nem semmi bizalom! Csak vegyük a HDD-k minőségromlását 2011 óta.
Ez az APU-s megoldás különben igen okos, ha nem olyan használja a gépet, akinek fontos a külön VGA!
Nem tudtad rábeszélni őket egy Linuxra? -
válasz
Raynes #44633 üzenetére
erre a félig lokalizált mondatokra van egy megoldás: nem kell lokalizálni.
Nem programokról volt szó, de ne is foglalkozz vele!
Film srt kiterjesztésű feliratokról volt szó, aminél igen fura, ha egy mondat félig magyar félig meg angol, de nem is annak a mondatnak a megfelelője, ezt eddig nem is említettem!
Látom Penty ft megelőzött. nem csak én ébredtem későn, Arcser?
Új kérdés
ISO-8859-2 kódolás kéne akkor a közép európaiak közül? -
Fel, de pont erre ébredni!
Mi volt itt..., de legalább a moderának is jó sokat kellett mazsolázni. Az se leányálom meló.
& (#44623) colomb2 is köszi a karakterkódolással kapcs helpet!
Ez a hsz érdekes dolgokat ír, Gaupol nevű srt szerkesztőről még soha nem hallottam! Sokat nincs kedvem vacakolni ezekkel, ha már bedugom a pent a TV-be. Amúgy ha a TV-n előre rákattintok az srt-re és utána a filmre, általában magyarul megy tovább a szöveg, meg szoktam nézni ezeket szövegszerkesztővel is és semmilyen angol szöveg nincs bennük. Olyan is volt, hogy sokáig nincs szöveg, akkor egy előző film szövegét rakja a film alá, hogy ne unatkozzak!
(#44627) CPT.Pirk Szerencsére időzítéssel nincsenek problémák, csak olyanokat szedek le, amik jók szoktak lenni, viszont beugrott, hogy az opensubtitles.org feliratai szinte mindig karakterhibásak!
-
Most pihent meg az ÚrKeze, ne is emlegessük inkább ezt a témát, hogy kinek miben volt igaza!
(neked most igazad volt)
Ez a feliratos dolog viszont érdekes lenne, ha választ kapnánk rá valóban, nekem időnként nem csak kriksz-krakszok vannak, hanem a fele mondat hu, a másik fele eng, pedig sehol nincs eng.srt a mappában.
-
válasz
Zola007 #44582 üzenetére
Melyik disztribúciót ajánlanád, ha munkára kell?
Ez sem egyszerű kérdés, mivel bármelyik jó gyakorlatilag, inkább az dönti el ezt, mennyire ismered, mennyire akarsz vele foglalkozni nem GUI-s szinten. De ha már Debian vonalon voltál eddig, akkor ismerősebb lenne ez a vonal, így a Debian 8.3 is jó lenne, de ha nem akarsz vele sokat bíbelődni (esetenként a Debiannal kell) akkor egy Linux Mint 17.3 Cinnamon is mindenre jó letöltés, de csak torrent linkkel!. Ezek a disztrók nem a legfrissebb csomagokkal futnak, inkább a stabil, tesztelt verziókkal. Ha mindíg friss csomagokat szeretnél, akkor az Arch vonal lesz a megfelelő az ugyanis rolling frissítésű, mindig a legfrissebb csomagokra frissíthető.
120-as SSD-m van, ebből 50 giga szabad, szóval akár rá is férne a Linux
Viszont lejárt róla a gar, nem nyüstölném 2 oprendszerrel.50 GB-ra 3 disztró is simán elfér, alapból 6-8 Gb helyet foglal telepítve a rendszer, ha még tele is raknád programokkal, akkor is 20-30 GB a max, amit érdemes hagyni neki. Semmilyen plusz nyüstölést nem kapna, bőven maradna szabad hely az overprovisioningra is, eleve 8 GB gyárilag le van foglalva erre a célra, ami a minimum 7%. Pár ellenőrzést és optimalizálást érdemes elvégezni, itt vannak erre leírások, linkek.
Az is megoldás persze, ha veszel egy másikat és teljesen külön futnak az oprendszerek, bár egy SSD-n sincs közük egymáshoz, GRUB-bal kiválasztod és tudomást se vesznek egymásról, igaz a Linux legalább ismeri az NTFS-t.
15 eft. körül én is vettem a minap egy Adata 128 Gb SP9200-at, az ajánlott az SSD vétel topikban és van hozzá beszerelő keret plusz 7 to 9,5 mm-es magasító keret is. kép kibontás után -
válasz
Zola007 #44577 üzenetére
A gond az, hogy adekvát választ erre így senki nem adhat, így a legokosabb dolog a dual-boot lenne!
1, számítási teljesítményben nyernék-e valamit a Win7-hez képest, ha igen százalékosan mennyit ezen konfig esetén?: AMD A6-5400K apu, 8gb ram, SSD
Ha ezt említed -sokminden Unix/Linux alapon jobban működik- akkor mindenképpen érdemes Linuxot használni, ennyi memória és SSD esetén akkora különbség nem lesz Win7-hez képest, mint egy ennél gyengébb közepes konfigon, se sokkal kevesebb erőforrást igényel az egész oprendszer futása Linuxon, az biztos. Szabadabban variálhatsz a fájlrendszer kiválasztásával, az SSD optimalizálásával a swap használattal - swappines állításával, a tmpfs ramdisk használattal.
Tűzfal igény szerint választható, a komolyabbak jobban konfigolhatók, mint Winben és ahhoz képest jelentéktelen erőforrás használattal. -
Örülök, hogy megoldódott a live Linux gond!
Régi PC-re nem igazán Mint javasolt, de ez kifejezetten a DE, az asztali kezelőfelület-től függ. A Mint XFCE a legkisebb erőforrást igénylő változat, ugyanezt a DE-t használja a Xubuntu is.
Ha ez is sok lenne a gépnek, akkor lightosabb disztrók vannak még, ami megfelelhet igényeidnek, de a netezés sajnos ettől függetlenül memóriaigényes, érdemes kikapcsolgatni reklámokat például kiegészítőkkel:Lubuntu, Lxle, Peppermint, Bodhi Linux - végül is innen az első 5 disztró old pc-re kitünő választás. (ahogy látom, ugyanezeket írtam fejből is, nem lehet véletlen)
Crunchbang++Ezek desktop disztrók, felhasználóbarát mind, kezdőknek is könnyen telepíthető, mindennapi általános használatra ideálisak!
Blogokban is találsz ismertetőt ezekről: LXLE
AntiX
Peppermint OSPróbálgasd ki őket live-ban, ha elakadsz vagy kérdésed van, ide bármikor jöhetsz!
-
Persze, az Ubuntu deratívái, így a Xubuntu, a Mint XFCE is alkalmas Live módban futtatásra, de a Debian is akár meg már a legtöbb desktop disztró alkalmas erre.
A MInt XFCE-t innen töltheted, de torrent változatban vagy innen direktben, ezek nem érintettek a mostani linkeltérítésben.
Ha ennél idegen lenne számodra a live rendszer indítása: [link]Xubuntu 14.04.4 LTS a legfrissebb hosszú ideig támogatott verziót innen töltheted torrent és direkt változatban is.
-
Én sem tudom pontosan mit csináltam
Kezdőknél ez igen gyakori, de nálad szerencsésen végződött!
Amellett okosan csináltad a dolgokat.
Áramszünetnél az a gáz, hogy még logokat sem nagyon tudsz nézni, mert leáll a rendszer. A wifi is érdekes, mert ami küldi a jelet, az is áramról megy. Amúgy egy rémálom, pont frissítésnél áramszünet! Régen egy másik oprendszer alatt jártam így... le se írom!
-
Leírhattad volna, hogyan oldottad meg, ez a jó szokás alakult ki itt nálunk!
A felugró kulcstartóval azt tudod csinálni, hogy nem írsz be semmit és úgy kattintasz az OK-ra, van, aki a Mégse gombra szokott kattintani ilyenkor, pár alkalom után eltűnik, ahogy előkerült. Sok disztrón soha nem kerül elő pedig fenn van a csomag.
Töröld a gnome-keyring csomagot terminalból vagy Synapticból, az alábbiakat le kell szednie ilyenkor:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get remove gnome-keyring
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
gnome-keyring python-ubuntu-sso-client seahorse
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 6.403 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n]úgy nézem, a purge parancs is csak ugyanazokat szedi le
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get purge gnome-keyring
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
gnome-keyring* python-ubuntu-sso-client* seahorse*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 6.403 kB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n](#44444) aaron111 Inkább egy teljesen üzemkész out of box disztrót rakj fel a pendrive-ra, minek akarsz szenvedni a netbankolással? Mint XFCE, Xubuntu
-
válasz
inf3rno #44431 üzenetére
gvfs-mount
Lehet, hogy a Haladóban hamarabb megválaszolnák ezt a gondodat!
(Így már nem tolhatnak le, hogy több topikba is beírod ugyanazt a kérdést)
(#44429) Raynes
akkor lehet mégis csak ubuntus vagyok én is, látensen, hiába kértem ki magamnak, meg hiába próbálom tagadni
Ugyehogy!
Bár még mindig jobb, mintha robokutyianos lennék.
Szerencséd, hogy ide nem jár! sas nem kapkod legyek után ill robotkutya nem kapkod kékgombák után!
-
Akkor ez logikusan az UbiGnome lehet, ha már a Gnome tetszik. Ha Unityzel...
Nem kellett volna még a Debiannal feladni, vagy már az összes repot végigpörgetted, sid, experimental? Meg hát, ha a NASA-nak megfelelt?
(#44424) Lathronos
Bennem is felmerült régebben, hogy mégis csak az a magyar hivatalos oldal, mégis ilyen szinten futhat a fóruma.Csodálom a normális hozzászólók kitartását is.
Kíváncsi lennék, ehhez mit szólna a Canonical. Kis merítés ahhoz hazánk, hogy foglalkoznának vele.
"Az ubuntu.hu tárhelyét az FSF-alapítvány biztosítja, a közösség szép szemeiért cserébe."forrás
Az FSF büszke lehet rájuk!
-
válasz
Atlantisz48 #44414 üzenetére
Ez nekem egyszerűbbnek tűnik.
Install LAMP Stack in Linux Mint 17 Using TaskselEz meg túl egyszerűnek, de attól működhet: LAMP in one command
Ez meg áttekinthetőbb: Installing LAMP (Linux, Apache, MySQL and PHP) On Linux Mint -
válasz
Lathronos #44413 üzenetére
Igen, én is rájuk gondoltam, a mester és társai.
Pár embert már itt figyelmeztettem is rá, hogy úgy kérdezzen ott kezdőként főleg, hogy türhő bunkók fogják lehordani és elveszik a kedvét a kérdésektől hamar. Anno beregeltem oda és egymás közt azon poenkodtak, hogy nézd már, 5 hetes reges mit okoskodik má' itt, persze a kérdező problémáját magasról le*ták. Nem csak esetenként, hanem minden hsz-ében ekkora türhő a mester, mondjuk már a nick választás is fura volt nekem. Szerintem, aki kitilthatná, az épp a haverja, akivel közösen is szokott bunkóskodni. Már olvasgatni is csak igen ritkán járok oda.
A hátteret köszi, tényleg jól néz ki!
-
válasz
Atlantisz48 #44412 üzenetére
Ha a felrakott működik már, akkor ne cseréld le, de ha valami gond van még vele, akkor tedd fel, ami a tárolójában van. Nem használom a programot egyébként, csak láttam milyen függőségek és verzió különbségek vannak, amiatt hívtam fel a figyelmed, hogy van frissebb függőségeket tartalmazó változat, amit a Synapticból v. terminalból is telepíthetsz.(#44414) NagyZL
Felraktam azt, amit te mondtál, és tényleg semmi gond nem volt vele.Most értem el ehhez a hsz-hez!
A LAMP-hoz sajna nem tudok hozzászólni. -
-
válasz
Atlantisz48 #44404 üzenetére
Valóban, csak azt nem gondoltam, hogy nem a fenn lévő mysql-workbench-et telepíted, hanem egy .deb régebbi csomagokat használó változatot. Előbbivel semmi gondod nem lett volna.
-
válasz
Lathronos #44400 üzenetére
Miért fáj az mindenkinek ha Ubuntuból is van Cinnamonos nem hivatalos változat?
Dehogy fáj ez, már a legutóbbi Cinuby remasternél is kitárgyaltuk ezt, ezt már megcsinálták a Mintesek elég jól.
A bécsi Lenovo központ jól hangzik, nyelvtudás deficitem van kicsit, az a baj! Gondolom új gépeket még egyszerű 2-3 nap alatt helyrehozni, valószínű már eleve tudjátok mi a hiba vele.
Ottani kollégáid közül pedig egyet sem ismerek, még igazoltatás szintjén se volt eddig szerencsém velük megismerkedni, így nemtudom ott van-e felvétel.
Ha az én volt újra kollegáim igazoltatnának itt, akkor már olyan helyzet lenne, hogy biztosan nem akarnál erre jönni!
Egyébként vannak szuper katona csajok is, csak őket ritkábban látod! (ha már kollegáimat említetted)(#44401) Lathronos Háááát, a háttérkép egész jó!
A Menu mellett nem lehet lecserélni azt az ikont?
-
válasz
Lathronos #44398 üzenetére
Manjaro eléggé perifériára került, nyugodtan csinálhatsz belőle remastert, inkább, mint a Mint legjobb DE+Ubi. Szegény Cinmanó!
Jó is lesz kis kerékpártúra, legalább kitisztul a fejedből a sok Linux.
De azért majd munka helyett szerintem úgy is készítek pár ISO-t, hogy ne unatkozzak napközben.
Ha lesz nálatok felvétel, szólj már nekem is!
-
-
válasz
Atlantisz48 #44390 üzenetére
inxi -S kimenetét írd már le, hogy lássuk melyik Mint verziót raktad fel, mert nálam frissebb verziók vannak mindenből.
nálam ez van fennAlapból ez van Synapticban, nem -community változat, amit te telepítettél:
Próbáltál már valami alternatívát ezek közül?
-
válasz
Rimuru #44387 üzenetére
Aha, köszi, halványan dereng már, lassan csak rendeződik a memóm.
Én a lényeget a kérdésben úgy vettem le, hogy mit csináljunk, hogy a HHD-n lévő Linux ne írjon az SSD-n lévő Win-re. Így, erre a kérdésre az a válasz, hogy semmit, minek akarna írni a Linux a Win partíciójára!?
Lehet, hogy ez az, amire nem emlékeztem?
-
válasz
Lathronos #44307 üzenetére
Igaz magadtól kérdezed, de én anno vagy a Kazam vagy az Istambul-t használva hoztam össze valami felvételt, többször nem is használtam. Az is lehet, hogy valami más volt, mert innen sokat kipróbáltam.
(#44309) Syl
Neked is.
De mit? Inkább ne írd le!"hadgyakorlat december közepén térdig érő hóban, -10 °C-ban dideregve éjjel..."
Örülj neki, hogy ezt csak hadgyakorlaton tapasztaltad meg...
Ja, mert te már Stalingrádnál érezted a fagyos -30-at?
Fene gondolta volna!
-
válasz
Lathronos #44305 üzenetére
Az. Én egyszer próbáltam és zabálta a procit, épp, hogy le nem fagyott. Ráadásul valami 10 gigát hirtelen megevett valahogyan.
(#44304) Raynes Küldök pzs-t.
Syl egyébként az én hsz-eimre is így reagált legutóbb és akkor ő mondta, hogy nem is ír inkább többet! Most te jössz ezzel. Meddig bírnád ki?
(kicsit sok a hiszti, de engem szórakoztat)
Én például nem vagyok megsértődve, hogy mindig más-más disztrót istenítesz. Legfeljebb az abszolút kezdőknek elkezdem ajánlani az Archot a te áradozásaid alapján és megjelennek az Arch topikban a kezdő kérdéseikkel. Ha már itt folyamatosan az Arch nagyszerűségét olvassuk!
Korrekt, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Synology NAS
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Milyen routert?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 8 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest