Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Céleszköz: LG Smart Monitor Swing
- Projektor topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Raspberry Pi
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Én hétfőn telepítettem OpenSuse Leap-et KDE-vel két gépre is, és el kell mondanom, hogy parádésan működik!
Itt még olyasmik is működnek, amik más disztrók alatt nem szoktak, pl. az SFTP megosztásokat fish:// protokollal szoktam megnyitni Dolphinban, mert sftp://-vel vagy nem is megy, vagy csak akadozva, de itt úgy is működik. Csodálatos!
Igaz, nem friss verzió, tavaly októberi, de jó ez nekem. -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #96309 üzenetére
Nem értem mit teszel, hogy ezek a hibák előjönnek nálad.
Buguntut használ, azt teszi
Én 20.04 körül használtam utoljára Xubuntut, akkor nem tapasztaltam ezeket a hibákat, de hát azóta már sok víz lefolyt mindenhol.
Érdemes lenne megpróbálni a gépein egy OpenSuse Leap-et, hogy azalatt is előjönnek-e a hibák. Gyanítom, hogy nem. -
urandom0
senior tag
Pont ott írja a Debian wikiben, hogyan lehet beállítani, azt nem próbáltad?
https://wiki.debian.org/ZRam#sysvinit -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96276 üzenetére
Meg kéne próbálni a Spectacle-t úgy, hogy ez a robbanás animáció ki van kapcsolva.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96243 üzenetére
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is
Ez egyébként akkor van, ha egynél többször egymás után nyomod meg a PrtScrt. Elsőre megjelenik a Spectacle ablaka, benne a képernyőképpel, másodikra viszont már nem jelenik meg új ablak, hanem csak csinál egy újabb képernyőképet, és azt rakja be a már megnyitott Spectacle ablakba.
Ahányszor lenyomod a PrtScr-t, annyiszor lesz benne a Spectacle ablaka -> [kép] -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96270 üzenetére
Én csinálnék azon a gépen memóriatesztet...
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #96235 üzenetére
Én most lecseréltem a Slackware-t Suse-ra, mert az open build service-t nyúzom, azzal meg voltak problémák Slacki alatt. De végső soron a Suse a Slackware-ből evolválódott ki, és ez meg is látszik rajta, mert eddig két olyan disztróval találkoztam, ahol van
/etc/profile.d/lang.sh
, Slackware és Suse -
urandom0
senior tag
Azért írtam Slackware-t, MX-et és Antixot, mert azok systemd mentesek, és egy ilyen régi gépnél szerintem számít, hogy a systemd ne egye az erőforrásokat.
Egyébként Slackware-hez van függőségeket kezelő csomagkezelő, a slapt-get, és ott az sbo, ami forrásból fordít SlackBuilds alapján.
-
urandom0
senior tag
Csak úgy eszembe jutott erről az időeltolódásos dologról, hogy valamelyik setupban láttam olyan opciót, hogy meg lehet adni, UTC-ben vagy helyi időre van-e beállítva az óra. És igen, ma az egyik telepítettem Suse-t, és ott meg lehet --> kép.
Arra is emlékszem, hogy Slackware-ben is meg lehet adni, mert azt meg kb. 3 hete telepítettem -> kép.
Jó lenne, ha lenne ilyen opció Buntuk telepítőjében is. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96225 üzenetére
Megfogadtam a tanácsom, várt
5leteseN
Nem próbáltad egy teljesen tiszta Firefox telepítéssel? Én megpróbálnám, lementeném a profilom, és kitörölném, illetve újratelepíteném a Firefoxot is, megnézni, hogy úgy is előjön-e a hiba.
Én most kipróbáltam Debian, Mint, OpenSuse és Fedora alatt, terminálból indítottam a Firefoxot, de nem sikerült elővarázsolnom ezt a warningot.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96212 üzenetére
kézi telepítésűre állítva
Ez csak annyit jelent, hogy az a konkrét csomag a te utasításodra települt, nem pedig más csomag függőségeként. Ennek akkor van jelentősége, ha eltávolítasz egy olyan csomagot, aminek ez az adott csomag a függősége, mert ha az kézire van állítva, akkor nem fog törlődni.
Pl. a plasma-desktop csomagnak a függősége akactivitymanagerd
. Ha telepíted aplasma-desktopot
, akkor felmegy vele akactivitymanagerd
is, ha eltávolítod aplasma-desktopot
, akkor törlődik akactivitymanagerd
is. Kivéve, ha kézi telepítésűre van állítva a kactivitymanagerd, mert akkor nem fog törlődni.apt-mark showmanual
parancs megmutatja a kézi telepítésűre állított csomagokat,apt-mark manual
beállít egy adott csomagot kézi telepítésűre,apt-mark auto
pedig auto telepítésűre állítja. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96200 üzenetére
Te használsz Windowst azon a gépen?
Az óraidő gond akkor van, amikor dualboot felállás van. A Windows feltételezi, hogy az idő, amit az RTC mutat, helyi idő, a Linux viszont feltételezi, hogy az UTC idő, ezért hozzáad +2 órát (ugye mivel Europe/Budapest időzóna az GMT+2), ezért van az eltolódás. A legegyszerűbb megoldás, amit írtam, meg kell mondani a Linuxnak, hogy az RTC bizony a helyi időt mutatja, és akkor nem fogja korrigálni azt az időzona eltolással.
Egyébként ha NTP-ről kapja az időt a Windows és a Linux is, akkor elméletileg nem lehetne probléma.Ezt a Linux Mintes könyvet ki kéne tűzni az összefoglalóba.
-
urandom0
senior tag
válasz
CirrMee #96193 üzenetére
1.
timedatectl
parancs mit ad vissza?
A local time-nak kell mutatnia a jelenlegi valós időt, a universal time és az RTC time-nak két órával kevesebbet, a timezone pedig "Europe/Budapest" kell, hogy legyen.
Egyébként a különbség abból adódik, hogy a Windows a lokális időhöz állítja be a gép óráját, a Linux viszont nem állítgatja, hanem hozzáadja az időeltolódást. Vagy a Windows-nál állítod be, hogy ő is így viselkedjen, vagy a Linuxnál állítod át, hogy is úgy viselkedjen, mint a Windows.
Windowsnál csak registryből lehet állítani, Linux esetén parancssorból:timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
Ha ezután megint kiadod a
timedatectl
parancsot, és aRTC in local TZ
sorban yes van, akkor jól állítottad át.2. Az adott meghajtókat fel kell csatolni. Erre a legegyszerűbb a Gnome "Lemezek" nevű programja, a csomag neve gnome-disks, gnome-disk-tool vagy gnome-disk-utility, attól függ, milyen rendszert és abból milyen kiadást használsz. A programban a két fogaskereket megkeresed, az alatt a "csatolási beállítások szerkesztését", és ott be tudod állítani, hogy induláskor automatikusan csatolja a rendszer (lsd. a képet).
3. Ez nem hiba, csak annyit, hogy a Firefox nem fogja használni a belső frissítő mechanizmusát, hanem a Linux saját csomagkezelője fogja majd frissíteni. Nem minden verziónál jön elő ez az üzenet, illetve nem is minden disztrón, én pl. Suse-n láttam a minap, sehol máshol (bár én Ubuntu alapú disztrókat nem használok, csak teszt célra).
-
urandom0
senior tag
Én az elmúlt pár évben Firefoxot használtam mindenhol, mobilon, Windows-on, Linuxon. Mostanában tértem át mobilon Vivaldi-ra, mert a Firefox elkezdte azt, hogy nagyon sokáig várakozik az oldalak betöltésénél. Nem tudom, miért van ez, lehet hogy csak törölni kéne a helyben tárolt adatait, vagy újratelepíteni az appot.
Egyébként tökéletesen szinkronizál ide-oda mindent. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96121 üzenetére
Amúgy miért tesznek be olyan csomagot egy Debian jellegű disztróba, ami röviddel később használhatatlanná válik?
Én pl. githubról forrásból fordítom az OneDrive csomagot Lubuntun, pont ebből az okból.
A yt-dlp csomagja is így készül, sőt manapság a csomagok többsége így készül (Debiannal külön program van arra, hogy ha közvetlenül gitről, SVN-ről vagy ha Mercuryról szeretnél csomagot készíteni).
Csak hát te rendszeresen megcsinálod magadnak, a csomagfejlesztő pedig nem. Pedig szerintem annak sem lenne elméleti akadálya, hogy folyamatosan a friss csomag legyen a repóban. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96111 üzenetére
Komolyan, hihetetlen, mit össze szenvedsz a programjaiddal.
Legfrisebb verzió, van deb csomag, 4 Ubuntu és 2 Debian verzióig visszamenőleg, van rpm csomag Fedorához és Suse-hoz, van snap, van flatpak, van appimage...
Van Ubuntura, van Fedorára, van appimage.
Van deb csomag.
Arch, Debian, Elementary, Fedora, Mint, OpenSuse, Ubuntu, és ha rákattintasz az "All downloads" linkre, ott még CentOS, RHEL, és Raspbian verzió is van.
Megbeszéltük már, ott a natív bináris (yt-dlp_linux), le lehet tölteni curllel, wgettel, pippel, van PPA. Flatpak csak azért nincs belőle, mert flatpakbe nem tudsz parancssoros alkalmazást csomagolni.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #96083 üzenetére
A Debian backports egy olyan Debian tároló, amiben vannak frissebb csomagok, mint a Debian stabil kiadásában. Azért hívják backportsnak, mert a Debian tesztelés alatt lévő verziójából (testing) portolnak vissza szoftvereket, hogy használhatók legyenek a stabil kiadásban.
A használata nagyon egyszerű, az /etc/apt/sources.list fájlba kell felvenni a tárolót:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free
Majd ezután kiadod az
apt update
parancsot, és ha a backportsból szeretnél telepíteni valamit parancssoron keresztül, akkor odaírod a parancs mögé, hogy/bookworm-backports
.
Pl. a yt-dlp-t nem úgy telepíted, hogyapt install yt-dlp
, hanem úgy, hogyapt install yt-dlp/bookworm-backports
.Ha mondjuk Synapticból telepítesz, akkor pedig kiválasztod a csomagot, és a csomag menü -> verzió kényszerítése... pontban tudod kiválasztani, hogy melyik verziót telepítse fel.
Hogy ha régebbi Debiant használsz, akkor a bookworm helyett az általad használt kiadás kódnevét (buster, bullseye, stb.) írod.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96078 üzenetére
Valamint lehet meg is próbálom. Ez a Mint megy a levesbe, egy szűzet felpakolok a helyére és megnézem mi a helyzet Flatpak vonalon.
Ha rám hallgatsz, akkor ne hallgass senkire, tedd azt, amit jónak látsz
Egyébként más is írta már neked ezt a megközelítést.Snap és Flatpak.
Azokkal lehet ötvözni az öreguras stabilitást és a friss támogatott naprakész szoftverparkot.Igen. Akármennyire nem szeretjük ezeket a konténerformátumokat...
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96049 üzenetére
Én az Ubuntus bpo verziót próbáltam, az is felmegy, majdnem ugyanaz a verzió, mint a PPA-s.
Öööö, vagy én néztem el valamit, vagy te, de a gyári Mint-es verzió 2022.04.08-1, a bpo-s pedig 2024.04.09-1~bpo22.04.1. A gyári 2022-es kiadás, a bpo-s idén áprilisi
De lényegtelen... -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96044 üzenetére
Az ilyen kötőszavakat, mint az "amúgy" és az "egyébként" csak azért használom, hogy írásban elválasszam egymástól a gondolataimat
Abban teljesen igaza van Tibinek, hogy ez a csomagkezeléses dolog problémás, és nem csak az elavult csomagok miatt. Most tényleg, jön a kezdő, feltelepíti a Mintet, és azt látja, hogy több éves szoftverek vannak benne... azért na.
Már eleve az is problémás, hogy nincsenek elkülönítve a rendszercsomagok a felhasználói alkalmazásoktól, így ha az egyiket frissíteni akarod, akkor kénytelen vagy a másikat is frissíteni.
És pont erre jöttek rá a nagy Linuxos cégek is az elmúlt években, és ezért kezdtek el gőzerővel ráállni az immutable OS-re, mert akármennyi hátránya is van, jelen pillanatban senki sem tud jobb megoldást. -
urandom0
senior tag
Hát, én nem gondolnám, hogy ettől lenne Linux a Linux. Vállalati szinten az elmúlt években kezdett el terjedni az immutable OS + konténerizált appok. Ha ez a felállás átcsorog egyszer otthoni felhasználói szintre és az átlagoszerverekre, akkor is Linux marad a Linux.
Szemét gyűlik a Linux fájlrendszerében is. A saját config fájlaid, a log fájlok, stb.
Az egyediség meg tök jó dolog, én is szeretem, de azt be kell látni, hogy műszaki szempontból az egységesség sok szempontból előnyösebb.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96028 üzenetére
nem,. nem az Ubuntu vonal csomagkezelésével van a baj,az tökéletes hanem magukkal az elhanyagolt, elárvult magára hagyott programokkal. Semmi nem változott.
De, azzal is elég nagy baj van, mert sokszor pont azért nem lehet frissíteni egy csomagot, mert a függőségei elavultak. Az összes ilyen függőségkezelésre építő szoftverterjesztés rossz. Windows-on nincs ilyen, MacOS-en nincs ilyen, Androidon nincs ilyen, csak Linuxon van ilyen, és elég nagy szívás.
Amúgy teljesen igazad van szerintem mindenben.Ez egy KEZDŐ Linux topik!!!!! Nem a forráskódforgatásról és a menet közbeni kernelcseréről stb. kéne itt hoszas eszmecseréket meg példákat leírogatni az esetleg idetévedő színhülyéknek.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96019 üzenetére
Ez úgy működik, legalábbis Debiannál, hogy ha valaki nem akarja karbantartani tovább a csomagját, akkor ír egy e-mailt a maintainer levlistára, amiben bejelenti, hogy nem kíván tovább foglalkozni a csomaggal. Ezután a csomag felkerül a WNPP (Work-Needing and Prospective Packages) listára, (itt vannak egyébként összegyűjtve az árva csomagok, az unmaintained csomagok, a segítséget igénylő csomagok, a jövőbeni csomagok), és onnan valaki más „adoptálhatja”, ha úgy gondolja, hogy tud vele foglalkozni.
De egyébként feleslegesen okoskodok itt, nem ez lesz a gond, mert ahogy nézem, Ubuntu 22.04.04-ben (ugye ez a legfrisebb Mint alapja) valóban csak a 2022.08.04-én kiadott yt-dlg van (lásd changelog), DE jammy-backportsban már a 2024.04.09-én kiadott yt-dlg van (lásd changelog), és ugyanúgy Unit 193 a karbantartója. Tehát a karbantartó itt szépen végzi a dolgát, a probléma annyi, hogy Mint-nél ugye nincs backports repó, ahonnan az új csomag bekerülhetne.
Amúgy nem próbálta valaki lehúzni Debian backportsból a yt-dlp-t, és azt feldobni Mintre?
wget http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/y/yt-dlp/yt-dlp_2024.04.09-1~bpo22.04.1_all.deb
sudo apt install ./yt-dlp_2024.04.09-1~bpo22.04.1_all.debÉn kipróbáltam, feltelepül.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96016 üzenetére
a Mint-nek semmi köze ahhoz a csomaghoz
Hát, szerintem meg van. A maintainer felelőssége lenne az, hogy frissen tartsa a csomagját.
Az megint más kérdés, hogy elképzelhető olyan eset, hogy a maintainer nem tudja frissen tartani a csomagot. Miért? Mert pl. az frisebb verziójú yt-dlg olyan Python igényel, ami nincs a Mint repóiban.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96015 üzenetére
Itt a többség nem olvas. Vagy nem tud, vagy nem is akar, nem tudom, de hogy nem olvassák el azt, amit írunk, az biztos.
Én is írtam már, és mások írták, hogy van PPA a yt-dl-hez. Azt is írtam, hogy van letölthető bináris, aminek csak x jogot kell adni, és fut. Illetve én is ajánlottam két alternatívát (és írtam a Pythonos pip3-as verziót, ami viszont többeknek nem működött).
Egyébként szerintem is abszolút jogos Tibi felvetése, a világon semmi értelme annak, hogy egy 2022-as verzió van a repóban.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95981 üzenetére
Persze, hogy az, mert te értesz hozzá. Hirtelen minden nagyon egyszerűvé válik, ha az embert ért hozzá.
Én pl. Slackware alatt simán megcsinálom, hogy törlöm a futó kernel csomagját, letöltök egy másik verziót, legenerálom hozzá az initrd-t, bemásolom a helyére, átírom az elilo.conf-ot ha kell, és kész a kernelfrissítés.
A minap pedig úgy jártam, hogy elkezdtem törölgetni a KDE csomagjait. kaddressbook, kio, kmod, kizé... következő bootnál volt meglepetés, szinte semmi nem indult el, csak egy alap prompt-om volt, meg egy csomó modulhibám. Próbálgattam kézzel betöltögetni a modulokat, de a modprobe-ra, az insmod-ra és az összes többire azt mondta, hogy "not found". Kiderült, hogy a kmod csomag nem a KDE-hez tartozik, hanem a kernel modulok kezeléséhez szükséges parancsok vannak benne, enélkül még egy pendrive-ot sem tudsz beolvasni. Én meg simán letöröltem
Bebootoltam a telepítő pendrive-ról, shellből visszamásoltam ezeket a programokat, utána már be tudtam bootolni normálisan. Utána töröltem, amiket kézzel másoltam be, és visszatelepítettem a kmod csomagot, azóta is működik.
Úgy könnyű, ha az ember ért hozzá, de aki nem, az nem fog ilyen problémákkal küzdeni, letörli és újratelepíti az egész rendszert, vagy visszamegy Windowsra. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #95951 üzenetére
Szerintem osszuk kategóriákra, kicsit stabil, közepesen stabil, nagyon stabil...
A Slackware, Debian, RHEL, Alma, Rocky, Suse Leap, MX, Antix a nagyon stabil kategória.
A *ubuntu, a Mint, az Elementary, a Fedora, a Zorin, Nobara, a Slowroll a közepesen stabil kategória.
Az Arch, Manjaro, Garuda, Endeavour, Garuda a kicsit stabil kategória.Már ha azt vesszük alapul, hogy melyik mennyire régi (=tesztelt). Ha más alapján kategórizáljuk, akkor más eredmény is jöhet ki.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #95970 üzenetére
Aki még sosem csinált ilyet, annak persze, hogy bonyolult. Aki Windowsról jön, az nem ahhoz van szokva, hogy parancssorozni kell. A Windows-os megközelítéshez az áll a legközelebb, hogy böngészővel letöltöd a yt-dl_linux-ot, és futtatod (miután adtál neki x jogot). Mondjuk aki Windowsról jön, én annak nem a parancssoros változatát ajánlanám, hanem ezt vagy ezt a GUI-t.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #95960 üzenetére
Bocsi, most látom, hogy Debiant használsz.
Most kipróbáltam én is, és Debian alatt ugyanezt írja ki, mint nálad. Slackware, Fedora és Rocky Linux alatt megy, Debian alatt problémázik.Utánanéztem, azt találtam, hogy van ez a PEP 668, ami kb. arról szól, hogy azért, hogy a Pythonos csomagok és a disztró saját csomagjai ne keveredjenek, a Python nem hajlandó a globális környezetbe csomagot telepíteni, hanem egy virtuális környezetet kell neki csinálni, és oda telepíteni... szerintem ez felejtős így.
Itt írtam, hogy ha leszeded a yt-dlp_linux fájlt, és adsz neki futtatási jogot, azt rögtön futtathatod is. Az is jó megoldás, amit BoB írt:
curl -L https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/latest/download/yt-dlp -o /ahova_akarod
Csak itt ugye a végén fájlnevet kell megadni, nem mappát:
curl -L https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/latest/download/yt-dlp -o yt-dlp
Adsz neki x jogot:
chmod +x yt-dlp
És futtahatod.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #95955 üzenetére
Na jó, igazad van, előtte telepíteni kell a python3-pip csomagot.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #95941 üzenetére
Nagyon unatkozol?
yt-dlp telepítése Linuxon:
pip3 install yt-dlp
Az apt-add-repository egyébként tényleg egy Ubuntus szokás, Debian alatt nem szokás használni.
szerk: egyébként a yt-dlp github oldalán, a Releases a
yt-dlp_linux
nevű fájlt. Ezt letöltöd, adsz neki +x jogot, és már futtathatod is. -
urandom0
senior tag
a yt-dlp -U nem pont ezt a frissítést végzi el?
És működik? Én tegnap kipróbáltam két különböző disztrón, nekem szépen visszaírta mindkettő, hogy mivel csomagkezelőből telepítettem a yt-dlp-t, ezért legyek szíves a csomagkezelőből frissíteni. Emiatt szerkesztettem én is a hozzászólásom tegnap, miután kipróbáltam, áthúztam azt a mondatot.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #95918 üzenetére
Akkor mi a francért nem lehet 2 év után befrissíteni a yt-dlp-t.
Mert bután van megcsinálva. Nem az egész yt-dlp-t kellene becsomagolni, hanem kellene egy script a csomagba, ami telepítésnél és frissítésnél lehúzza a legfrissebb yt-dlp-t.
Hasonlóan, mint a torbrowser-launcher csomag, abba sincs becsomagolva a Tor böngésző, ami telepíti (és utána frissül magától). -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95908 üzenetére
Ez az egész usrmerge történet arról szól, hogy okos emberek rájöttek, hogy a hagyományos Linuxos könyvtárszerkezet, ahol van /bin és /usr/bin, /sbin és /usr/sbin, /lib és /usr/lib, /lib64 és /usr/lib64, nem túl jó megoldás. Egyrészt nincs túl sok értelme különválogatni a /bin-t és az /usr/bin-t meg a többi, hasonló könyvtárat, mert minek (ez egy régi maradvány, manapság hasztalan). Másrészt kevésbé kompatibilis a UNIXOS könyvtárhierarchiával.
Úgyhogy elkészítették az usrmerge csomagot, ami annyit csinál, hogy a /bin, /sbin, /lib és /lib64 mappákból átmozgatja a fájlokat a /usr-beli megfelelőjükbe, és ezekre egy symlinket csinál. Tehát a /bin innentől egy symlink lesz az /usr/bin-re, az /sbin az /usr/sbin-re, és így tovább.
Elméletileg újonnan telepített disztrókon ez a váltás már tényleg megtörtént, úgyhogy igazából nem értem, mit akar tőled ez a hibajelentő. De nézd meg magad, ha nálad is ilyen -> nyilacskákkal jelöli a symlinkelést a mappáknál, akkor nálad is lefutott már az usrmerge:
Elméletileg el is távolíthatod, te a váltásból így sem - úgy sem veszel észre semmit. De ha már megtörtént a váltás, és eltávolítod a csomagot, a mappaszerkezet természetesen nem fog visszaállni a régi formára, marad ez a symlinkes megoldás.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95888 üzenetére
Ayt-dlp -U
nem próbáltad kiadni? Elméletileg ez lefrissíti a programot.Egyébként itt egy saját ppa-t ír, te abból telepítetted, vagy a Mint gyári repójából?
szerk: én most Slackware alatt így telepítettem fel:
pip3 install yt-dlp
És a legújabb verzió van fent:$ yt-dlp --version
2024.04.09 -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95877 üzenetére
Szerintem nálad az lesz a probléma, hogy nincs felkészítve a guefi arra, hogy egy gépen több EFI partíció lehet. Nálad megtalálja a második EFI partíciót, megkeresi a csatolási pontját, de mivel nem az van felcsatolva, hanem a másik, ezért problémázik. Explicit módon nem lehet megadni neki az EFI partíciót, úgyhogy igazából az lenne a megoldás, hogy azt a lemezt, amin a nem szükséges EFI partíció van, ideiglenesen le kellene húzni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95872 üzenetére
Megnéztem a guefi forráskódját, hogy honnan ismeri fel az EFI partíciót.
Azt csinálja, hogy kiadja az
lsblk -p -l -t -o name,parttype,maj:min,uuid,pkname,pttype,type
parancsot, és a visszadott táblázatban megkeresi azt a sort, amelyikben szerepel a '0xef' VAGY a 'c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b' string.
Ha én adom ki ezt a parancsot, akkor szépen látszik is, melyik az EFI partícióm:# lsblk -p -l -t -o name,parttype,maj:min,uuid,pkname,pttype,type
NAME PARTTYPE MAJ:MIN UUID PKNAME PTTYPE TYPE
/dev/sda 8:0 gpt disk
/dev/sda1 c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:1 BF6A-7861 /dev/sda gpt part
/dev/sda2 0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:2 db76fb61-88dd-44c8-8150-1db5090cd9c7 /dev/sda gpt part
/dev/sda3 0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:3 04575784-05e9-4530-b313-e18704accbe5 /dev/sda gpt part
/dev/sdb 8:16 dos disk
/dev/sdb1 0x83 8:17 58e52e0e-013d-4190-830f-a91a8fbeb02b /dev/sdb dos part
/dev/sr0 11:0 rom
/dev/zram0 252:0 diskHa a másik gépemen adom ki, ott is látszik:
# lsblk -p -l -t -o name,parttype,maj:min,uuid,pkname,pttype,type
NAME PARTTYPE MAJ:MIN UUID PKNAME PTTYPE TYPE
/dev/sda 8:0 gpt disk
/dev/sda1 c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:1 7388-EE19 /dev/sda gpt part
/dev/sda2 0657fd6d-a4ab-43c4-84e5-0933c84b4f4f 8:2 b98d5ee4-d376-4603-8fb6-7210c2b27fb7 /dev/sda gpt part
/dev/sda3 0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:3 66260278-35c3-4c1e-80a0-6e66f566f7f7 /dev/sda gpt partEzután a guefi kiadja a
findmnt
parancsot, és megkeresi a már megtalált EFI partíció csatolási pontját.Tibi, ha te rooként kiadod ezt a parancsot, akkor mi a válasz?
lsblk -p -l -t -o name,parttype,maj:min,uuid,pkname,pttype,type,mountpoint
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95872 üzenetére
sudo guefi
? -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #95868 üzenetére
Csakhogy ezzel nem tudja átnevezni az EFI bejegyzéseket. Írtam én is, hogy van ez a program, de aztán meglestem alaposabban, és én nem találtam átnevezés opciót.
Maga a paranccsoros efibootmgr sem tud átnevezést, ami mindkettőnek az alapja. Ott is csak olyan lehetőség van, hogy új bejegyzést hozol létre, annak adsz egy címkét, és átmásolod egy már létező bejegyzés adatait. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95865 üzenetére
De ezzek sikerült feltelepíteni, nem? Ahogy látom, az /usr/sbin/guefi ott van a helyén, csak a .desktop fájl miatt panaszkodik (talán hiányzik az intltool csomag?). Tehát paranccsorból el kell tudnod indítani.
Egyébként nálam így néz ki a folyamat:
$ make
for i in `ls po/*.po`; do \
msgfmt $i -o `echo $i | sed "s/\.po//"`.mo; \
done
intltool-merge po/ -d -u \
guefi.desktop.in guefi.desktop
Merging translations into guefi.desktop.
intltool-merge po/ -d -u \
guefi-kde.desktop.in guefi-kde.desktop
Merging translations into guefi-kde.desktop.$ sudo make install
Jelszó:
install -d -m 755 //usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/
install -m 644 icons/guefi.svg \
//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/
for i in 48 32 24 22 16; do \
install -d -m 755 \
//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/ \
2> /dev/null; \
install -m 644 icons/guefi-$i.png \
//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/guefi.png; \
done
for i in `ls po/*.po|sed "s/po\/\(.*\)\.po/\1/"`; do \
install -d -m 755 //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES; \
install -m 644 po/$i.mo //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES/guefi.mo; \
done
install -d -m 755 //usr/sbin
install -d -m 755 //usr/share/applications
install -d -m 755 //usr/share/guefi
install -d -m 755 //etc
install -m 755 src/guefi //usr/sbin/
install -m 644 src/guefi.ui //usr/share/guefi/
install -m 644 guefi.desktop //usr/share/applications/
install -m 644 guefi-kde.desktop //usr/share/applications/ -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95863 üzenetére
Mint alatt nincs guefi?
Ez most meglepett...Innen letöltöd: https://github.com/gapan/guefi
Nem kell a release alatt keresni, rányomsz a Code-ra és ott a Download zip.
Kicsomagolod, belépsz a mappájába, majdmake
, éssudo make install
. Kipróbáltam, nálam működik.Nálad nincs telepítve a
git
?
Ha telepíted, akkor ez az egy sor letölti, kibontja és fel is telepíti neked (csak ugye a sudo-nál kérni fogja a jelszót):git clone https://github.com/gapan/guefi.git && cd guefi-master && make && sudo make install
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95860 üzenetére
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95854 üzenetére
Én abszolút hiszek neked, és nem is engem kell meggyőznöd, hanem a Mint telepítőjét
Te tudod, hogy hogyan szervezed a partícióidat. Mondjuk nem csodálom, hogy a Mint képességeit meghaladta, azért nem hétköznapi dolog az, hogy valakinek 3 lemeze és 4 EFI partíciója legyen. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95835 üzenetére
Van egy efibootmgr nevű program, ezzel tudod az EFI bejegyzéseket szerkeszteni. Van hozzá GUI is, guefi néven és efiboots néven, kb. mindkettő ugyanazt tudja.
szerk: a guefi jobb, azt telepítsd fel.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95824 üzenetére
Na, ezért használnak part UUID-t manapság a busz-alapú megnevezések helyett, mert az állandó és örök, mint a nyomorúság. A busz-alapú megnevezéseknek van egy olyan jó tulajdonságuk, hogy adott esetben elcsúszkálhatnak, szóval hiába tudod te azt, hogy a /dev/sdc7 az EFI partíció, a telepítő lehet, hogy másként látja.
Illetve az sem kizárt, hogy BIOS/CSM módban bootoltál be, és ilyenkor a telepítő azt hiheti, hogy nem UEFI-s a géped. Ilyenkor hozzá sem nyúl az EFI partícióhoz, hanem simán /-ra rátolja a Grubot, feltételezvén, hogy te majd onnan fogsz bootolni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95773 üzenetére
iwlwifi
-t próbáltad? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95742 üzenetére
Van egypár fájl a /boot/efi alatt, ami adott esetben frissülhet. Pl. a grub.cfg, grubx64.efi, grubia32.efi, ezek a Grub fájlai. Lehetnek ott firmware fájlok is (fwupdate vagy fwupx64.efi), amik szintén frissülhetnek, vagy létrejöhetnek, ha olyan új eszközt raksz a gépbe, aminek kell a firmware a boot alatt. Meg ott vannak a Shim fájlai is, a secure boothoz, ez is frissülhet időnként.
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #95708 üzenetére
A Java egy tök nyelv, az egyik kedvencem, és a JDK is nagyon jó, csak szegény Java kb. 15 évvel van lemaradva bármelyik ma divatos nyelvtől, másrészt '95 óta nem sikerült elérni, hogy egy Java-s Hello World ne akkora legyen a startup time-ja, mint egy C++-os ERP-nek
A GraalVM is kb. 10 évet késett. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #95691 üzenetére
De használják, nem? Hát akkor meg? Kit érdekel, hogy lassú, szar, bugos, ha egyszer használják?
A trend most meg az, hogy Teams appokat írnak, mert a cégnek kell, és olyanokat írnak meg, amiket az ERP-t 25 évvel ezelőtt is tudnak. ERP-t csinálnak a Teamsből, olyan funkciókkal rakják tele, amiket egy Lotus Notes a 90 években már simán hozott. Csak ugye egy ilyen webes szar, mint a Teams, ezt 20x akkora erőforrásokkal csinálja meg, 30x lassabban...
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #95689 üzenetére
Az eredeti írást olvastam el. Sajnos abszolút meg is értem a fejlesztőt, ezek tényleg olyan problémák, amikkel szinte mindenki szembesül, ha Linuxra akar portolni valamit. Az külön gáz, hogy 2024-ben ott tartunk, hogy plusz libet kell használni, ha dekorációkat is szeretnél az ablakodra.
Én csak egy tized ekkora kis grafikus jelszókezelőt írtam Linuxra, Vala nyelven, GTK-val. Már az elején gondoltam, hogy ha Windowsra akarom portolni, akkor meggyűlik a bajom azzal, hogy valószínűleg Windows-on nincs libsecret, márpedig erre építettem az egészet. Igazam is lett, valóban nincs, úgyhogy áttértem a fájlban történő tárolásra (AES256-tal titkosítva, base64-gyel kódolva).
Ha valaki cross platform alkalmazást fejleszt, jó előre utána kell járni, hogy melyik platformon milyen lehetőségek vannak, mert utólag ezzel rengeteg plusz munkát spórolhat meg az ember.Amúgy én utálok mindent, ami Javascript, meg az összes Electronos cuccot, de azt el kell ismerni, hogy ilyen technológiákra építve nagyon könnyen lehet cross platform alkalmazást fejleszteni, és ezzel sok-sok munkaórát, és az ezzel együtt járó szívást lehet megspórolni.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95609 üzenetére
Én azután kezdtem el használni a Rustdesket, hogy a Teamviewer 5 percenként eldobta a sessiont. Amúgy tényleg jó, nyílt forráskódú, nagyrészt Rustban és Dartban írták, és alapvető felhasználásra ingyenes.
Ha van közvetlen IP kapcsolat a gépek között, akkor az NX NoMachine is nagyon jó. Én a cégen belül ezt használom, Windowstól kezdve a Fedorán át, még az oldschool Slackware-en is fut, képes zárolni a gépet, ha valaki csatlakozik rá, és dinamikus állítja a képminőséget a hálózat sebességéhez képest, így nagyon gyors tud lenni a képátvitel.
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #95552 üzenetére
Linux to the rescue.
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95540 üzenetére
Egy hónapja ott tartottak, hogy éppen tesztelték a Qt 6-os portot, szóval ebből mostanában még nem nagyon lesz semmi sem.
Mondjuk nem is kapkodták el a fejlesztést, március 5-én jutottak el odáig, hogy na akkor át kéne portolni Qt 6-ra... -
urandom0
senior tag
Biztos nem sok embert érdekel, de összeszámoltam, Slackware alatt 1500-1600 csomag van (nem számolva a Slackbuild-et), Devuan alatt pedig olyan 45000 körül. Viszont Slackware-ben nincsenek elkülönítve a -dev és hasonló csomagok, ezért az 1500-1600 valójában több ennél.
De még így is elég dicséretes munkát végez a Salix kicsiny csapata, hiszen nálunk 9270 csomag érhető el (32 és 62 bites formában egyaránt) gyárilag, és ezenfelül lehet telepíteni a rendszerre a Slackware csomagjait és a Slackbuilds-es csomagokat is. -
urandom0
senior tag
Ha bent van a disztró repójában az adott kiegészítő, akkor onnan kell telepíteni. Fedorában pl. bent a Dash to dock, ha kijön a Fedora 40 a Gnome 46-tal, a Dash to dock is kompatibilis lesz már vele. Gondolom, a Solus is.
Amúgy a Gnome-nak pont az a titka, hogy nem szabad telerakni mindennel
Vagy ha az ember telepakolja, akkor olyasmikkel pakolja csak tele, amik a használatot nem változtatják meg jelentősen, hanem tényleg csak kiegészítik azt. Én pl. csak a GSConnectet, az Appindicatort, a Steal my focust és egy clipboard managert használok, de mindegyik nélkül el tudok lenni.Én kb. 10 éve nem használok asztali ikonokat semmilyen rendszerem sem, szerintem nagyon meg tudja törni a workflowt az, hogy ha el akarsz érni valamit az asztalon, akkor minimalizálnod kell az ablakokat, utána meg visszanyitogatni. Ráadásul az ember (és a programok is) hajlamos teleszemetelni az asztalt mindenfélével.
Szerintem start menü se kell, egy programindító kell csak, az meg van. Nyomsz egy Windows billentyűt, megjelenik a dash, oda kirakod a gyakran használt programjaidat, a többit meg eléred az alkalmazásrácsból.Gnome alatt nincs értelme az asztalra bootolni, mert nincs ott semmi. Az alkalmazásokat a dashról vagy az app rácsról indítod, és mivel a gyakran használt appokat a dashra rakod, ezért olyan nézetbe érdemes bebootolni, ahol rögtön a dasht látod.
-
urandom0
senior tag
Ismerem a Budgie-t, és őszintén szólva nem vagyok oda érte. Az ilyen felturbózott Gnome-ok, mint a Budgie, meg a POP Shell, gyakorlatilag 98%-ban Gnome-ok, csak beleheggesztenek egy-két kiegészítőt vagy segédprogramot, meg ráhúznak valami ronda témát, és elnevezik máshogy. Én ebben nem látom a hozzáadott értéket.
Azért is használok Fedorát, mert ebben szinte teljesen gyári Gnome-van. Nem alakítgatják át, nem patchelgetik agyon... fel tudom én is telepíteni azt a 2-3 kiegészítőt, amit használok, de ha akarom, ki is kapcsolgathatom őket, és akkor tényleg vanilla Gnome-ot kapok. -
urandom0
senior tag
Köszi a választ!
Eddig nem ismertem a Solust, de ezután majd ajánlani fogom, ha valaki rolling disztrót keres.
Kipróbáltam közben, futottam a Gnome verzióval egy kört live-ban. Gyorsnak tűnik, alaphangon 800-900MB RAM-ot használ a live, és ez az eopkg is jónak tűnik. Sebességre kb. a zypper és az apt szintjén van. Lehet, hogy feldobom valamelyik gépemre, és használgatom pár hétig.
Terminálban 11279 elérhető csomagot számoltam össze.
---Mentem egy kört Salix live-val is. Ez ugye egy Slackware fixed ágára (tehát nem a -currentre) épülő, nagyon tradícionális filozófiájú disztró. Sysvinit-stílusú init rendszert használ, a hivatalos és ajánlott csomagkezelője a slapt-get, ami a Slackware slackel csomagkezelőjére épül, azt bővíti ki apt-szerű függőségkezeléssel és funkciókkal. A jelenlegi verzió 2022 szeptemberében jelent meg (5.x kernel van benne), az eggyel korábbi 2017-ben.
Terminálban 9270 csomagot számoltam össze, de a Flatpak gyárilag telepítve van (legalább is a live-ban, de gondolom a telepített verzióban is).
Itt van két kép róla: 1 2 -
urandom0
senior tag
Milyen ez a Solus egyébként? Azt látom, hogy rolling, de mennyire frissek a csomagjai? Gyári Gnome van benne, vagy valami mókolt? Csomagkezelője milyen?
Nekem a Salix volt sokáig a szívem csücske disztró, nem sokat használtam, de amíg használtam, addig nagyon autentikus Linux élményt nyújtott. Amúgy meggyőződésem, hogy a Slackware-t is sokkan többen használnák, ha gyárilag lenne benne függőségkezelés, és sok-sok csomag hozzá.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #95385 üzenetére
Más. Megjelent az LXQt 2.0.0: Release LXQt 2.0.0
Nem tudom, hogy hányan használják, amikor próbálgattam, nem találkoztam benne buggal.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95377 üzenetére
Szerintem a contributorok számát érdemes inkább nézni a Github oldalukon, ott 315-öt ír.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95273 üzenetére
De miért akarsz bétát használni? Az Ubuntu 23.10-ben szerintem eléggé frissek a csomagok. Ha annál frissebbek kellenek, akkor valóban valami rolling disztrót válassz, Arch, OpenSuse, stb. Vagy esetleg várj egy hetet, mindjárt kijön a Fedora 40, abban is elég friss csomagok lesznek.
Flatpak/snap bármelyik disztróból kiírtható.
-
urandom0
senior tag
válasz
5leteseN #95271 üzenetére
Neem, nem kell mindenből csomagot csinálni. A csomag azért jó, mert a csomagkezelő lehet kezelni, azaz:
- (egy adott disztrón belül) egységes módon lehet telepíteni, frissíteni, eltávolítani
- lehet a csomagba olyan szkripteket tenni, amiket a csomagkezelő le tud futtatni telepítés előtt/után, vagy eltávolítás előtt/után
- a telepített csomagok listáját ki lehet exportálni, és át lehet vinni másik gépre, így nagyon gyorsan fel lehet húzni ugyanazokat a programokat a másik gépre
- vagy csinálhatsz magadnak olyan szkriptet, ami újratelepítés után a legfontosabb csomagokat feltelepíteni neked, stb.Igen, a Synaptic tud csomagokat kezelni. De végső soron a Synaptic is csak egy grafikus felület, ami a paranccsoros apt programmal. Vannak más grafikus felületek is a csomagkezeléshez, pl. a Muon, Discover, Gnome Software...
De mint ahogy Windows-on vannak portable programok, amiknek a futtatásához általában semmi más nem kell, mint egy Windows, és nem kell őket telepíteni, ugyanúgy Linuxra is lehet írni olyan programot, ami bármilyen disztribúción elfut.
-
urandom0
senior tag
válasz
5leteseN #95268 üzenetére
Nem értem, hogy jön ide a Synaptic?
Ez a Githubos amdvbflash ez tulajdonképpen egyetlen darab futtatható fájl (meg mellette egy README.md, de abban csak a leírás van).
A Synaptic pedig pedig egy grafikus felület az apt csomagkezelőhöz.
De az a amdvbflash nem csomag, csak egy sima futtatható fájl. Statikusan van fordítva, ami azt jelenti, hogy benne van szinte minden, ami kell a futtatásához.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 7 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest