Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- A VBIOS az oka a Radeon RX 9070 és az X99-es alaplapok inkompatibilitásának
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Egérpad topik
- Abit is7-e-re passzív nb hűtőt de milyet?
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
-szabi- #91372 üzenetére
Más rendszereken is működhet, de ez már nem feltétlen kezdő szint. Jobban át kellene látni hozzá mit miért hegesztesz rajt, máskülönben könnyen félremehet valami.
Ha jól tudom, amíg nincs bekapcsolva a Windows lemezek titkosítása, addig nem okozol vele bonyodalmat. (legalábbis nálam W11 alatt csak akkor akadt ki a windows, de akkor is egy kultúrált felületen meg lehetett szüntetni a titkosítást. Ha meg visszakapcsolod a Secure Boot-ot, akkor megy tovább, mintha mi sem történt volna. Elrontani nem fogod vele)
-
cigam
titán
válasz
#02705152 #91328 üzenetére
Jó verziót szedtem le, de ha rendszeresen mellékattintok (hiszen nem egy live-ot próbáltam ki). Egyrészt az OpenCL kiadás hevesen tiltakozik az elindulás ellen, ha nem éri el az OpenCL-t.
[Oct 20 07:00:53 UTC] No OpenCL compatible devices found
[Oct 20 07:00:53 UTC] Automatic processor detection found 0 processors.
[Oct 20 07:00:53 UTC] No crunchers to start. Quitting...
[Oct 20 07:00:53 UTC] *Break* Shutting down...
Másrészt a nem OpenCL kiadásnak nincs -gpuinfo paramétere.Vajon mi van még telepítve nálad? Vagy csak mobil Ryzen VGA-kra allergiás?
-
cigam
titán
EndevavourOS alatt hogyan tudom telepíteni a mesa-opencl-icd csomagot? Megint nekifutnék a dnetc OpenCL verziójának, de hamar megakadtam. A sudo pacman -Syu mesa-opencl-icd parancs nem talál ilyen csomagot: error: target not found
Vagy a live verzión nem lehet csomagokat feltenni, előbb telepíteni kell? De amíg nem tudom biztosra, hogy ezen beröffen, addig nem telepíteném. -
-
cigam
titán
válasz
BlackV #91297 üzenetére
Az nagy segítség lett volna, ha már az elején leírod, hogy milyen chippel oldották meg. pl. lsusb
A DKMS egy szabványos interface a kernelhez az nem változik kernel verzióról verzióra. Pontosabban ha új kernel érkezik, automatikusan lefordítja hozzá az eszközmeghajtót és azt tölti már be az új kernel indulásakor.
-
cigam
titán
Nem mennétek át a Linux felhasználók OFF topikja-ba?!
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Grub-ot használsz? Boot menübe lenyomod az e betűt, és a sok betű és szám végéhez hozzábiggyeszted. Ez nem végleges módosítás, csak egyszeri alkalom, hogy lássuk segít-e. Ha beválik, akkor add hozzá fixen ezt a pár paramétert. [link]
Esetleg a BIOS-ban nézz szét hogy ezt az energiaprofilt tudod-e állítani. -
cigam
titán
Akkor miért nem használod azt ami neked bejön? Kit érdekel hogy az itteni emberkéknek mi csípődött be? Itt valamit mindig utálni kell, legyen az Systemd inti rendszer, vagy az Ubuntu, mert snap-et használ, bármi ...
Ha neked az Ubuntu tetszik, akkor használd azt. Legfeljebb nem itt kérdezel, ha problémába futsz, hanem az Ubuntu Linux topikban, vagy Ubuntu.hu fórumán, ahol fanatikus Ubuntu hívők válaszolnak a kérdésekre. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #90736 üzenetére
Mert te ezt írtad:
Maga az NVMe SSD működik a notebookon, ha arról megy a bootolás.
Szó nem volt arról, a notebook beépített nvme SSD-jéről bootolt volna. Mindkét esetben (live, és telepített) külső eszközről indult a rendszer.
A parancsok segítségével kiderül, hogy mit lát a vezérlőből, ill. a kernel üzen-e bármit ami az nvme eszközre vonatkozik.Lehet a live rendszerben benne van a szükséges plusz fw., míg a telepített rendszerben ez nincs benne.(mert pl. non-free csomag, és az a repo nincs a telepített rendszeren)
natë
Engedd el a verziószámok nézegetését, meg hogy milyen friss üde levendulaillatú a rendszered legye. Ez nem öblítő. -
cigam
titán
Pedig egész jó párosítás szerintem. Amúgy meg ha nem tetszik, tovább hegeszted amíg olyan nem lesz amilyennek szeretnéd.
Szerintem nincs olyan hogy "nem szereti". Max. az adott KDE verzió, ami az aktuális kiadással jött több/kevesebb hibát tartalmaz. Ha bátor vagy rárepülhetsz a 38bétára is.ubyegon2
live módban látja a laposban lévő NVME SSD-t, azonban én a rendszert egy külső tokos NVME SSD-re telepítettem fel amit /dev/sda -ként lát, viszont a laposban lévő /dev/nvmen1...blablabla SSD-t nem látja. -
cigam
titán
Meg xfce, budgie, lxqt, i3, sway,...
Sőt! Vannak "laboratóriumok", ahol a téged érdeklő témákban előretelepített programokkal jönnek a kiadások. Csillagászat, játék, kreativitás, biztonság, tudomány,....csixy
Pontosan milyen vezérlő/chipset van az alaplapon?
lspci | egrep -i "nvm|ata"
dmesg | grep -i "nvme" -
cigam
titán
válasz
moleculez #90673 üzenetére
Ahogy minden más disztró is, hacsak nem akad össze valamelyik HW komponensel, amire nem készítették fel. Pont ez az a baj a PC-kel. Szinte nincs két egyforma gép. Kismillió komponensből vannak összekalapálva, és a meghajtó programok (és a HW-ek)minősége is változó.
classic B
Nem vol ebben semmi személyes, legalábbis én nem vettem annak. Meg sem sértődtem, pont nem érdekel ki mit használ. -
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #90663 üzenetére
Hopsz
Akkor sem a problémára kért segítséget, részletekbe menően, hanem ha nem megy első klikkre, akkor szar a rendszer, a hiba nem lehet benne, hiszen ő már telepített Windows programokat, Ő tudja mit kell csinálni, hogyan működik. Inkább visszateszem a Windows-t, az már máskor is bejött már.
Ez savazásnak tűnik, de ha jobban belegondol kb. 0 energiát fektetett bele. Pl. Rákeresett, hogy Ubuntu-n hogyan kell Chrome-ot telepíteni? Elolvasta, és és értelmezte az ott leírtakat? Több időt töltött azzal, hogy a hozzászólását megírja, minthogy a problémára megkeresse a megoldást.
Ha pl. vart volna egy kis időt a rendszer használatával kiismerésével, kapott volna egy felugró ablakot, hogy a magyar nyelv támogatása nem teljes, jópár (magyar) nyelvi csomagot telepíteni szeretne a rendszer. Azt sem részletezte hogy pontosan hol (melyik program milyen menüpont, üzenet) nem volt magyar.CPT.Pirk
Pedig itt azt írják, hogy 20.04-óta másképpen kell megnyitni a .deb fájlokat Ubuntu-n.
-
cigam
titán
válasz
classic B #90660 üzenetére
User error
Pl. ha dd-vel írtad ki, nincs olyan terület, ahova kiírhatná/módosíthatná/telepíthetné a Chrome-ot, vagy bármi mást. Ez kb olyan, mint egy DVD-ről bebotolnád a Windows, és csodálkozol rajta, hogy nem tudod rátelepíteni a Chrome-ot.
a sima fájlmásolós módszert kellett volna választanod, ahol úgy tesz fel a pendtive-ra a rendszert, hogy marad rajt üres hely, amit tud írni olvasni.Nem a linux hibája, ha nem olvasol utánna, nem akarod megtanulni. Bár sokan képzelik magukról, hogy értenek a Windows-hoz, pedig csak hosszú évek óta próbálják elsajátítani(megtanulni) a használatát, hogy mi hogyan működik rajt. A Linux nem Windows, ezt is a nulláról kezdve meg kell tanulni, még akkor is ha a GUI, az egérkezelés hasonlóan működik.
-
cigam
titán
Az auto mount is olyan mint amilyet a distro készítője megálmodott. Az egyik így csinálja, a másik meg úgy, mert csak.
Pl itt az oldal közepe táján mutatok egy példát az USB eszközök automatikus felcsatolására. Meg kell keresni hogy az adott rendszer automunt rendszere hogyan működik, hol vannak (és milyen néven). Sanszos a felcsatolás paraméterei mások (kinek a nevében, milyen csoporttagsággal, milyen jogokkal csatolja fel). -
cigam
titán
válasz
fatpingvin #90482 üzenetére
Waylandot használ, ott pedig (még?)nincs olyan lehetőség mint X esetén.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #90429 üzenetére
Éppen ezért is írtam, hogy másodlagos szerepe van nálam. Egy NAS-on futó víruskergető nem helyettesítheti a PC-n futó védelmet.
Értem én hogy a víruskergetőknek is van fájlméret limitje (a clamscan 4GB-os fájlméretig kezd bele a vizsgálatba, ha felülírod az alapértelmezett (25MB?) limitet), de minden másra ott vannak a a valós idejű védelmek. -
cigam
titán
válasz
ViZion #90427 üzenetére
Az sokat segít ha jól felparaméterezed. Pl. csak konkrét kiterjesztésű fájlokban keressen, amik vírust is tartalmazhatnak. Felesleges a több GB-os videók, mentések átvizsgálása.
Pl. nálam a Backup könyvtár ~14TB, több mint 500e fájlt tartalmaz, kevesebb mint 4 óra alatt átfésülte. Plusz az ütemezéssel is lehet zsonglőrködni. Napokra elosztani a munkát(1 nap csak egy mappát fésüljön át). Egy-egy megosztás keresési idejéből már ki tudod sakkozni hogyan oszd szét a keresési feladatokat. Igaz így előfordulhat, hogy napokig nem jön elő egy fertőzött fájl, ugyanakkor a klienseken a víruskergető úgyis megfogja ha problémás fájlt próbál megnyitni.Szóval nálam inkább másodlagos szerepe van a víruskergetésnek.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #90307 üzenetére
A fotód teljesen jól tükrözi mit szeretnék. Ebből egyből látod hogy egy másolat az eredetiről. Teljesen természetes, hogy a másolat létrejöttének dátuma későbbi, mint az eredeti létrejöttének dátuma. Mivel a dokumentum tartalma nem módosult, a módosítás dátuma az eredeti dokumentum módosításának a dátuma lesz.
Ha pl. egy papír alapú dokumentumot fénymásolsz, a másolat keletkezési dátuma ott is későbbi lesz, mint a korábbi dokumentum dátuma.
De a tartalma nem változik, vagyis az utolsó módosítás dátuma megegyezik az eredeti dokumentum utolsó módosításának dátumával. -
cigam
titán
válasz
urandom0 #90302 üzenetére
De nem egy új fájlt hozok létre, hanem egy már meglévőt másolok oda. Mivel a másolás közben a fájl tartalma _nem_ módosul, egyáltalán nem logikus hogy az eredeti módosítás dátumát átírja a másolás dátumára.
Közben olvasgatom a man-t és -p kapcsolóval már megőrzi a fájl eredeti attribútumait, mint pl. az mtime, ctime, jogosultságok.
Meg vagyok döbbenve, hogy nem ez az alapértelmezett. -
cigam
titán
válasz
urandom0 #90299 üzenetére
A /share/external/DEV3303_1/test.docx mindhárom time-ja másnap 2023-07-26 21:48:34.000000000. Ez is oké.
De miért? Az access time-ot még megértem, de a fájl nem lett se módosítva se változtatva. Vagyis a másik kettő idő miért módosult? Ráadásul ez a módosítás zavarja össze a mentő programot. Végig sikitozik a mentés ellenőrzésekor, hogy ennek a másolatnak nem egyezik meg az mtime-ja, vagyis az utsó mentés óta változott a tartalma.Jogos, lemarad a copy paste közben, és nem vettem észre
Szóval nem másnapra hanem már másolás után is megváltoznak ezek az idők. De miért? -
cigam
titán
Van egy fura dolog, és nem értem mitől.
Adott egy fájl a belső meghajtón:
stat /share/TM/test.docx
File: /share/TM/test.docx
Size: 12173 Blocks: 24 IO Block: 4096 regular file
Device: fd08h/64776d Inode: 124652253 Links: 1
Access: (0666/-rw-rw-rw-) Uid: ( 1000/ magic) Gid: ( 100/everyone)
Access: 2023-07-26 21:43:32.000000000
Modify: 2023-07-26 21:43:32.000000000
Change: 2023-07-26 21:43:32.000000000Amit átmásolok egy külső meghajtóra. Ekkor megváltozik az "Access Time", de a többi idő marad az eredeti.
cp /share/TM/test.docx /share/external/DEV3303_1/
stat /share/TM/test.docx /share/external/DEV3303_1/test.docx
Access: 2023-07-26 21:48:34.000000000
Change: 2023-07-26 21:43:32.000000000
Másnap újból ránézek a két fájlra.
stat /share/TM/test.docx /share/external/DEV3303_1/test.docx
Change: 2023-07-26 21:43:32.000000000
File: /share/external/DEV3303_1/test.docx
Device: 811h/2065d Inode: 14 Links: 1
Access: (0644/-rw-r--r--) Uid: ( 1000/ magic) Gid: ( 100/everyone)
Modify: 2023-07-26 21:48:34.000000000
Change: 2023-07-26 21:48:34.000000000Mitől módosul egy nappal később a külső meghajtón lévő fájl Modify, és Change Time-ja az Access Time-ra?!
A külső meghajtó ext4 fájlrendszerre van formázva. -
cigam
titán
válasz
Cirbolya_sen #89838 üzenetére
Remmina-ra egy megoldás: [link]
-
cigam
titán
válasz
Tomi16 #89694 üzenetére
Olvasd át ezt: Mi az LVM és mire jó? A 5. és 6. oldalon van szó az logikai kötet átméretezéséről.
Elméletileg létezik egy system-config-lvm app, ami GUI-n keresztül oldja meg az LVM kezelését, de ha jól rémlik soha nem próbáltam. -
-
cigam
titán
Ez sem jó, mert "...és minden szombaton".
Viszont systemd timer-el megoldható:
systemd-analyze calendar 'Sat *-*-24..31 00:00:00' --iterations 10Havi mentés.timer:
[Unit]
Description=Havi mentés
[Timer]
OnCalendar=Sat *-*-24..31
Persistent=true
[Install]
WantedBy=timers.targetMentés.service:
[Unit]
Description=Mentés
[Service]
Type=oneshot
ExecStart=sudo mount -a && sudo /usr/bin/rsync -avz hely1 hely2
WorkingDirectory=/home/gézaMindkét fájlt bemásolod az /etc/systemd/system mappába, és engedélyezed:
sudo systemctl enable Mentés.timer && sudo systemctl start Mentés.timer
-
cigam
titán
válasz
gianni85 #89441 üzenetére
Az OMV "csak" egy GUI. Rengeteg program/script, ami beállítja a gép szolgáltatásainak paramétereit.
pl.beállítod, hogy melyik meghajtót hova csatolja fel. Pedig egy fstab nevű fájl szerkesztésével ezt te is be tudnád állítani. stb...
Vagyis a hozzá nem értő mezei user-kenek is van esélyük bekattintgatni a helyes működést.
Mondjuk az sem mindegy hogy melyik OS-t tetted fel (32/64bit), plusz még a frissítés előtt csekkolyi kellett volna hogy milyen (hiba) üzenetekkel találkozol.Melyik leírás alapján melyik image-t töltötted fel az SD kártyára?
-
cigam
titán
válasz
gianni85 #89437 üzenetére
A smartot nem befolyásolja, de igen, az adatátvitel sebessége lassabb lehet.
Próbáld meg, veszteni fogsz vele semmit(,sőt tanulhatsz is belőle).
Miért gond az újratelepítés? Nem hiszem hogy olyan bonyolult konfigurációt hoztál össze. De ha mégis, hát mentsd le a beállításokat, amit egy szűz rendszerre visszatöltve ugyanott leszel. pl. [link]
Esetleg próbáld ki egy másik külső házba tenni (akárcsak próbából).
-
cigam
titán
válasz
gianni85 #89434 üzenetére
Valami szövegmegosztóra kellett volna, nem ide ...
Ugyanakkor lehet, hogy most valamiért összeveszik az UAC-vel. Próbáld meg kikapcsolni. [link] Talán segít a működés normalizálásában, de bukod vele ezt a szolgáltatást.
A másik lehetőség, hogy felteszed a régi, működő verziót. Majd az esetből tanulva, előszőr mentesz, aztán frissítesz(de nem bétára!).
Persze ami nem romlott el azt nem kell megjavítani, szóval a frissítést nem erőltetném. -
cigam
titán
válasz
HUNited #89402 üzenetére
A WSL kezeli az ext4-et. Felcsatolod, átmásolod(rsync, vagy dd), készen vagy.
Persze egyszerübb Clonezillával az egészet átmásolni.
A Windows-os lemezkép kezelő programok is képesek klónozni, fájlrendszertől függetlenül, hisz egy szintel alatta, a szektorokat másolják le bitről bitre. -
cigam
titán
válasz
tvamos #89372 üzenetére
Ahová felcsatolod mappa (/media/tomi/Public) annak milyen jogosultságai vannak?
Attól függen milyen jogokkal szeretnéd használni, én még az fstab paraméterekhez hozzáírnám, hogy uid=1001,gid=100
Ahol az uid- az usered azonosítója, a 100 pedig általában az useres csoport azonosítója. Vagyis a felhasználod, és az users csoport lesznek a tulajdonosok. -
cigam
titán
válasz
gigabytman #89357 üzenetére
A /dev/root can't open block dev hibaüzenet gyanús
Mintha nem lenne olvasható a pendrive fájlrendszere. Ha lehúzol minden háttértárat (Nem letiltod a bios-ban, hanem fizikailag eltávolítod, pl. kihúzod a sata kábeleket) akkor is bepánikol?
Ki tudod próbálni a pedndrive-ot másik gépben?
USB2 portban próbálod? -
cigam
titán
válasz
gigabytman #89354 üzenetére
Tuti jó image-t írtál ki? Ellenörzőösszeg stimmel? Írd ki megint egy másik pendrive-ra.
-
cigam
titán
Próbád ki
Annyi a trükkje, hogy a rendszert nem módosíthatod kedved szerint, az "read only" mert OStree modellt használ. a Felülete KDE, és programokat a flatpak segítségével telepíthetsz rá.
Szimpatikus modell, mert egyszerüen csak működik. A felhasználónak nem kell törődnie a rendszerkarbantartásról, a programok nem vesznek össze/nem hiányolnak programkönyvtárakat. A KDE meg egész csini felületet biztosít.
Egy hátulütője van: Ismernie kell a rendszer utolsó csavarját is, mert utólag nem hegeszthető hozzá eszközmeghajtó sem. -
cigam
titán
válasz
urandom0 #89151 üzenetére
Nem. Párszor próbáltam megérteni hogyan működik, de nem jött össsze.
Viszont haladok. A beállítások névjegyében software rendert írt ezért kis nyomozás után feltettem a firmware-amd-graphics csomagot, és reboot után már AMD Radeon Vega8 Graphics lett. Az éjszakai fény menüpont is aktív lett. Már csak arra várok, hogy leteljen a 12 perc...
-
cigam
titán
Újra nekifutottam a Gnome-al való barátkozással, és bele is futottam egy problémába. Ha beállítom, hogy a képernyő elsötétítése legy pl. 12 perc, akkor 12 percel később, csak levesz mindent a képernyőről, de a laptop háttérvilágítása bekapcsolva marad.
Hogyan lehetne a háttérvilágítást kikapcsoltatni? -
cigam
titán
válasz
totron #89011 üzenetére
Puppy-val koncepcionális problémám van. Eleve root vagy, és kicsit trükközve tudsz csak user-ként belépni/használni.
Az AntiX meg inkább a systemd ellen harcol (szembeszélben pisil).Ha valami könnyed-re vágyik használjon icewm-et. Szöszmötölős a beállítása, de nagyon keveset fogyaszt. és meglepően reszponzív.
Viszont nem az ablakkezelő miatt lesz lassú a gép - szóval egy LXDE, XFCE, vagy Mate is megteszi - hanem mert a böngészés az egyik legerőforrásigényesebb tevékenység. Sem a CPU sem a memória nem lesz a barátja. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #88993 üzenetére
Spéci karakter?
-
cigam
titán
válasz
fatpingvin #88990 üzenetére
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #88973 üzenetére
Úgy tűnik kell egy új szemüveg
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #88965 üzenetére
Mégse tetted idézőjelbe(láttad el aposztróffal) a
tibi@localhost
-ot -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #88949 üzenetére
Mert nincs idézőjelbe rakva?
CREATE USER 'new_user'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password'; -
cigam
titán
Igazán átmehenétek ezzel a fokhagymás floppy témával máshová!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Háztartási gépek
- MIUI / HyperOS topik
- Laptop csatorna inditasa 2023 vegen YouTube-on?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Óvodások homokozója
- Elektromos autók - motorok
- Milyen processzort vegyek?
- A VBIOS az oka a Radeon RX 9070 és az X99-es alaplapok inkompatibilitásának
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- OLCSÓBB!!! HP üzleti laptopok Elitebook, Probook, Zbook 8-13. gen gar.
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3242
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3364
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest