- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HP EliteBook / ZBook topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
systemd-analyze blame
Ha systemd-s rendszered van, nézegesd meg a fenti paranccsal, valóban beugrik-e valahol a swap!
6 giga fizikai memónál szerintem meglepő lenne, ha már bootnál a swapot használná a rendszer!(#51382) Lacc
8 GB fizikai memóriánál elég a /-t létrehozni, sokan javasolnak valamennyi swap-ot, hogy legyen, ha SSD-n hozzák létre, érdemes a swappines értékét kisebbre állítani.
SSD esetében miért is kell a Swap?
Nem sok összefüggés van, az SSD meghajtó, mint a HDD. Swap a fizikai memóriától függ meg attól, hogyan használod a gépet, például talán altatásba küldésnél, ha jól emlékszem. (vagy a másik ilyen művelettel keverem)
-
Mi az a DE?
az asztali kezelőfelület
Úgy látom nem egyszerű ez a Fedora sem, de szereted a bonyolultabb lelkületű disztrókat!
Szerintem a gnome classic felrakása nem változott sokat,# yum install gnome-classic-session
Ja feltelepítettem egy Gpartedet, látszólag elindul, de mégse.
Ez jó, de majd kialakul ez is!
Amit írtál a partícionálási részről, az nagyon érdekes volt, de ennyire bonyolult szerintem nem lehetne még Fedorán sem.(#51303) hcl
OK! Ahogy látom lassan megoldod magadnak!
Ez nem biztos, hogy pörgésfüggő, látod, hogy a guruk nagy része ide be sem néz én meg egy kukkot se értek abból, amit írsz, így biztosan nem kezdő szint.
-
válasz
spammer #51296 üzenetére
Ez nagyon jó!
Ennek ellenére még elég életszerű is! Elég sok analóg eset van, szerencsére egyik se jut eszembe pontosan....
(#51297) csixy
Vágódeszkaszerű!
Akkor az biztosan nem Fedora volt, az ha teheti kéknek álcázza magát. Elég érdekes amúgy, hogy az alapkinézetből indulunk ki esetenként, mert hát lássuk be, a wintől eltérően itt azért igencsak át lehet könnyedén szabni a kinézetet!
Ezt például eddig hajóhorgonynak néztem, most látom, hogy inkább ritkásabb cannabisra hasonlít a logó!
Az oldalon szerintem nyomogasd a random disztró gombot, hátha előugrik a vágódeszkád!
-
válasz
DrojDtroll #51292 üzenetére
mindig kiír néhány hibaüzenetet
Ezt ne csináljátok már legyetek kedvesek!
Hogy a fenébe lehet ilyen kérdésre válaszolni? Attól függene a válasz, hogy milyen hibaüzenet jelenik meg !!!!
Az autószerelőt se érdemes azzal felhívni, hogy mintha valahogy szokatlanul viselkedik az autó, mi lehet a baja?
Sok esetben az amit hibaüzenetnek hisztek, nem is hiba, csak figyelmeztet valamire, mint a Gtk-WARNING tip figyelmeztetések!
A lot of `gtk-warnings` in terminal. Is this serious?
(#51294) csixy
Egyszer már volt Fedorám , tetszett a nem hivalkodó egyszerűsége és a precizitása.
Ez lehet csak a különleges disztró!
A többi se nagyon hivalkodó, ha nagyon úgy nézzük, hanem a DE, ami rajta van, az hivalkodó. Milyen DE-vel teszed fel a Fedorát? Vagy WM-mel lesz nem hivalkodó?
-
válasz
Flowtation #51284 üzenetére
Bocsánat, mikor írtam még nem jelezted.
Tudom, ilyen becsúszik még, de azért írtam inkább, hogy kerüljön át, mert kezd kibontakozni és amott tényleg jól ki lehet ezt beszélni, mert van benne/mögötte elég sok érdekesség. Itt viszont elég zavaró lesz, ha beindul!
(#51282) csixy
Milyen alkalmazást kerestél amúgy? Még nincs kinevezve Magyar Nemzeti Oprendszerügyi Kormánybiztos és a Felcsúti Nemzeti Oprendszer Akadémia sem épült fel.
Na, ilyen az igazi off!
(tényleg elhúzok én is ezzel amoda)
-
-
Foglalt?
Mit akarsz min ellenőrizni és miért?
Van egy sejtésem, hogy a hdd-vel nincs minden rendben, milyen programmal tesztelhetem le alaposan?
Ez a sejtésed így nem túl informatív!
azt mondja, hogy nem lehet csatolni, mert foglalt.
Ha azt mondja foglalt, akkor foglalt valami miatt, az még nem biztos, hogy hiba!
Mit produkál, ami miatt hibára gyanakszol? Rendszermeghajtó vagy másodmeghajtó?
-
Nem. Nem is fogom. Egyszer akartam telepíteni, de valami olyan fura dolgot olvastam a frissítési v. telepítési metodikájáról, hogy égnek állt a hajam és inkább maradtam a kaptafánál.
Szerintem felesleges erőltetni, csak azért, hogy legyen magyar disztró is, inkább sok magyar fejlesztő legyen itt-ott. Magyar űrhajót se akarok, inkább legyen az, mint most, hogy azért ott vagyunk az űrkutatásban. -
válasz
agy73p #51132 üzenetére
Most, hogy mondod, beugrott a dolog, nekem is tegnap volt olyan, hogy vagy 10 alkalommal felhozta a teló a fájlkezelőt és rájöttem, hogy az usb csatlakozója hol érintkezik, hol nem!
Bosszantó minőségűek ezek a kábelcsatlakozók sajnos, de nem merk venni egy drágábbat, mert az is kihal a sok mozgástól!
-
válasz
zenwalk #51131 üzenetére
Szia!
King Uniqe ft a nagy HDD guru itt közülünk, hátha olvassa a hsz-edet, ha nem rá is írhatsz privátban.
Én annyit tudok, hogy a Lemezek(Disks) programmal nézd meg, hogy van beállítva az idle ciklusa a HDD-nek, a WD Red-ek elméletileg parkolóba helyezik magukat normál csatlakozással (SATA 2-3), de mobil módban csatolva lehet, hogy nem. Usb-n keresztül nem úgy megy minden, mint SATA csatolással.
Azért próbáld meg a Lemezek-kel az alvó módotbeállítani x percre, hátha. Látni fogod majd a kis jelet, ha elalszik! Három z betű.Amúgy az fstab sorban a
szerintem túl sok opciót hagy a meghajtónak, én lecserélném a defaultot erre:/media/ubyegon/Data ext4
noatime,nosuid,nodev,nofail
0 0Nekem ennyi van a csatolt HDD-nál, igaz ez SATA kapcsolattal van csatolva.
-
Ezen te kacajgassz?
Már ezer éve nem használtam sms-t, de pár hónapja muszáj volt vagy ezret írnom/fogadnom, ezeket jó, hogy lementem!
Nem vagyok ősember, de ez így alakult. Ismerem a 21. század lehetőségeit.
(még azt is tudom, hogyan tudok voipon kersztül sms-t küldeni, hogy ne írja ki a számomat)
-
válasz
Lathronos #51125 üzenetére
Naná, hogy nem szeretnék a gyártók, hogy ez legyen, hogy évekig használod ugyanazt a telót. Az Xcover3-ra is volt egy frissítés és kész, 5.1.1-en vége is, de akkor se veszek más készüléket tőlük, pedig tetszenek. Sajna csak strapatelókat használok, bár ebbe meg vicc a 2200 mah-es akku.
-
válasz
Lathronos #51123 üzenetére
A Defy-vel nekem se volt gondom, valószínű, hogy az android verziók is bekavarhatnak, mert már az Xcover3-mal sincs sok gond, de némelyik disztró egyszerűen valamiért nem akarja jól kezelni, ez a wammu/gammu egyáltalán nem kezeli sehol.
Ha nem kutyulna bele sok gyártó az androidba pluszban, talán jobb lenne...Minap épp az sms-ekkel voltak problémák, csak a sim-re érkeztek meg jelzés nélkül és ezeket nem olvasta be az Airdroid is, szégyenszemre Win8.1-et kellett használnom, hogy lementsem az sms-eimet!
Így aztán már megszoktam az Airdroidot, nem is próbálkozok usb-s csatlakozással Linuxon.
-
Hogyan mondjam meg a terminálnak, hogy tüntessen el mindent, ami ffmpeg upgrade után történt?
Pont így, ahogy itt : (#51119) berus.berus le van írva, ezek a parancsok tudják.
Attól, hogy a history-ban egymás után jön sok parancs, azzal ez esetben nem kéne foglalkoznod. Igazából máskor sem, nem így működik ez a rendszer.(#51121) KaiotEch
Örülök, hogy te legalább előrébb vagy, te működést akarsz, másik fórumtársunk meg az integrálszámítást megérteni alsósként.
-
válasz
teleahocipöm #51087 üzenetére
TV-boxon keresztül is meg lehet oldani ezt valahogyan, de ez nem ennek a topiknak a témája meg nem is igazán értek hozzá. Az tuti, hogy ha vannak pendrive-ok a közelemben, akkor emiatt nem kinlódnék napokig, de te soha nem adod fel a szívást, azt tudjuk!
A nagy igyekezetben azért ne felejtsd el, hogy 5/15 percen belül ha eszedbe jut még valami, akkor bizony bele kell szerkesztened a még élő hozzászólásodba!
ihol a gomb hozzá:
Közben észrevettem, hogy használtad már a Szerkesztés gombot.
-
válasz
#59070464 #51068 üzenetére
a terminal szinezese teljesen helyen valo ebben a topic-ban.
Igaz, csak szerintem nem így:
urxvt-t szinezni szeretnem
...addig a lynx miert ilyen? De pld. a mutt is problemas, tehat nem csak a lynx-t erinti.
"hogy amit az
urxvt-re konfiguralok
az .Xresources
-ben, az mindenurxvt-ben
megnyitott programra ervenyes legyen."Ha szerinted ez kezdő szintű, akkor tényleg feladom. A kezdők, ha már terminalt akarnak szinezni, azt megteszik a konzol kezelő beállításaiban. Ez a kezdők terminal szinezése:
Látszik, hogy te haladó szinten próbálsz minden beállítást megoldani, nem kezdő szinten.
De rakd be ide a kérdésed, majd jönnek a haladó topikból és megválaszolják. -
Szia!
Köszöntelek sorainkban!
Elsőnek megemlíteném az Összefoglaló olvasását. esetedben már a legelső sorok elolvasása is előrébb viheti az ügyedet:
"Amennyiben itt segítséget kérsz valamilyen témában, pár dolgot írj le, így te is hamarabb kapsz értékelhető segítséget. Ezek:
*a disztribúció fajtája, ha van, akkor a verziószáma is. Ha bizonytalan vagy, akkor a terminálos uname -a parancs kimenetét másold be.
*főbb adatok a számítógépről, ha az itteni profil lapodon nem adtad meg őket.
*a probléma részletes és érthető leírása, ha olyan, akkor mellékelt terminál kimenettel. Amennyiben az túl hosszú a bemásoláshoz, akkor feltöltve a pastebin oldalára, majd belinkelve." -
válasz
Keef_Lee #51023 üzenetére
Mert, akkor anno minek raktad bele?
Azért rakta bele, hogy benne legyen, mint ahogy az összes többi programot, ami eddig működött! Épp ez a célja a remastereinek, hogy jóval több már telepített, működő program van benne, mint egy normál Ubuntuban vagy akár Mint-ben!
Nem hiszem, hogy Lathronos ft garanciát tudna vállalni arra, hogy ezek a programok és úgy összességében az egész rendszer működni fog frissítések után is! Ilyen garancia az alap disztrókra sincs, ha végigtúrod az Ubuntu vagy akár ezt a topikot, erről szólnak a hsz-ek, hogy frissítés után összeomlott, nem működik, etc.
Nem kell, hogy használja az összes programot az, aki remastert készít, elég ha azt tudja, milyen gyakori kedvelt programokat szoktak általában telepíteni az user-ek és azokat berakta egy remaster disztróba. Akinek ez így tetszik, az használja!
Millió oka lehet, ha valami frissítés után nem működik, a topikot olvasgatva ez neked is nyilvánvalóvá válhatna!
Nálam 17.3-on simán működik a nálad megnyekkent verzió, gondolom, ha normál Mint 17.3-at használnál, akkor ugyanúgy megnyekkent volna nálad a Kodi 17, mert a hardvereid közül valami nem működik együtt vele.
Szerintem előbb írj a Kodi fejlesztőknek, utána az Ubuntu és a Mint developer team-nek is, valami csak kisül belőle! De ne azt kárhoztasd, aki komoly munkát fektetett abba, hogy megkönnyítse az extra lusta userek életét!
(próbáltam szofisztikált lenni)
-
Igazán nincs mit! Ez legalább könnyen megoldódott! Lehetőleg mindíg LTS verziót használj az Ubuntukból, ha csak nem kifejezetten kísérletezni van kedved, mint nekem nemrég a 17.04-es Ubival!
Topicba bevéstem a HW/SW-t, WLAN chip ID-t és köszönöm nektek a segítséget!
Ezt meg én köszönöm!
-
Nekem az jött le, hogy csak egy rendszert akarsz a gépre, de mi van az sda meghajtóval, mert a képen sdb van csak. A pendrive-ot látja sda-nak?
Egyébként régebben láttam már ilyet, hogy a GRUB nem települ a target könyvtárba, még Debian Wheezynél volt. Ott az volt a gond, hogy live-ból indítva nem tudta telepíteni a GRUB-ot, csak ha boot-nál egyből a telepítést választottam a live-ból indulás helyett. Nem mondom, hogy itt is ez volt, de a hibajelenség ismerős és a megoldása ez volt.
6 More Great Linux Operating Systems For Netbooks
Ha sikerrel jársz, írd be ide hsz-be léci: Melyik Linuxot Notebookra
hadd gyűljenek a működő megoldások a táblázathoz!
-
válasz
Keef_Lee #50952 üzenetére
Érdekes ez, átmentem 17.3-ra és nekem simán működik a meghajtón lévő filmet lejátssza minden gond nélkül. A 17 verziót rakta fel. A javasolt és ajánlott csomagokat nem telepítettem:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get install kodi
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
kodi-bin libao4 libbluetooth3 libcec4 libcrossguid1 libgif5 libmicrohttpd10
libmysqlclient18 libnfs1 libp8-platform2 libpcrecpp0 libshairplay0
libtinyxml2.6.2 mysql-common python-bluez
Javasolt csomagok:
kodi-pvr-mythtv kodi-pvr-vuplus kodi-pvr-vdr-vnsi kodi-pvr-njoy
kodi-pvr-nextpvr kodi-pvr-mediaportal-tvserver kodi-pvr-tvheadend-hts
kodi-pvr-dvbviewer kodi-pvr-argustv kodi-pvr-iptvsimple
kodi-audioencoder-vorbis kodi-audioencoder-flac kodi-audioencoder-lame
libesd0 libesd-alsa0
Ajánlott csomagok:
libva-intel-vaapi-driver
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
kodi kodi-bin libao4 libbluetooth3 libcec4 libcrossguid1 libgif5
libmicrohttpd10 libmysqlclient18 libnfs1 libp8-platform2 libpcrecpp0
libshairplay0 libtinyxml2.6.2 mysql-common python-bluez
0 frissített, 16 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 42 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 33,3 MB.(#50955) teleahocipöm
cigam ft-vel értek egyet, egy használt üzleti laptoppal sokkal jobban jársz, még évek múlva is használni fogod! Nekem is mindenki azt ajánlotta a Milyen laptopot topikban anno!
-
válasz
Keef_Lee #50948 üzenetére
Ja, hogy 17.3 van fenn! Akkor jó az a ppa, azt nem tudom, hogy az ilyen remastereknél nincs-e valami, ami esetleg hiányzik...
Lehet, hogy most a legjobb lenne, ha törölnéd a ppa-t és a csomagban lévőt telepítenéd, amíg nem lehet rögzíteni a verziót, mert lehet, hogy a 17 a függőségek miatt nem lesz jó neked.
Vagy próbáld ki így telepíteni
sudo apt-get remove --purge kodi*
után asudo apt-get install kodi*
paranccsalNekem 18.1-en függőségi hibákat dobott, de lehet, hogy trusty ppa-val nem fog ez lenni a 17.3-on!
-
válasz
God Vazzeg #50942 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam én is, csak kicsit túlbonyolítottam.
-
válasz
ubyegon2 #50940 üzenetére
ppa:team-xbmc/ppa
törölnöd kell a PPA-t, ha nem ez van fenn nálad!
aztán felrakni ezt és a következő parancsokon végigmenni, ha ez a ppa van fenn, akkor csak az uz utolsó 3 parancsot kell lefuttatnod!
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get remove kodi kodi-bin
sudo apt-get install kodi -
válasz
ubyegon2 #50939 üzenetére
A 17 az még béta és szerintem kodi*-gal kéne telepítened, de annak meg teljesíthetetlen függőségei vannak.
Verzió zárolás meg úgy működik, hogy az alapértelmezettől eltérőt lehet zárolni. Most nézem, úgy lehet kényszeríteni nálam a 15.2 verziót, ha előbb kijelölöm telepítésre és utána megyek a verzió kényszerítése menüpontra.
Itt az 1.4-ben viszont másképp írják a downgrade-et, lehet, hogy ez az eltérő módszer lesz a megoldás!
innen nézd át a linkben:
1.4 Downgrading to a stable version from a development version
-
válasz
Keef_Lee #50930 üzenetére
How to Downgrade Packages on Ubuntu
Itt leírják, hogyan kell a csomagot downgrade-elni. Synapticból csináld szerintem, ott látod, mi történik és ne felejtsd el zárolni a működő verziót!
Itt az apt-get módszer van leírva röviden.
Ha elakadsz azzal, mit hogyan kell, jelezd!
Annyi az egész, hogy kijelölöd a csomagot és a Csomag - Verzió kényszerítése menügombbal megadod a szükséges verziót, és utána a Verzió zárolása menüpontot bepipálod a megfelelő verziónál.
-
-
-
Nem használom a TV Go-t, de biztosan kell hozzá a Wine?
Ahogy beírom a böngészőbe Mint alatt, simán menne, ha lenne hozzá accountom.
Vagy az android appot is megpróbálhatod, de ahhoz fel kell raknod a Kodi-t. (ezt lehet, hogy keverem, mert van androidos Kodi is, mediaboxokhoz) -
A telepítésnél a
kézi telepítést
kell választanod, gyakorlatilag a telepítés végén lefutó GRUB install berakja az összes oprendszert a választható oprendszerek közé, ha több meghajtó van, az nem számít.ha UEFI is képbe kerül
[link]Az optibay-es csatlakozástól függhet a TRIM. Hogyan csatlakozik az SSD az optibayben? sata x?
-
válasz
spammer #50867 üzenetére
Ezek a disztrószédelgő népek...tobzódnak a sok jóban!
Én meg felraktam az Arch-ot, azóta nem kell másik.
Nem csoda, azt hitted minden disztrót fél nap feltelepíteni!
(az Arch kisöcséjét 6+2 perc alatt felraktam már egyszer)Próbálj ki bátran több disztrót, vannak felhasználóbarát fajták is!
(#50857) csixy
Még/már újra működik? Meglátjuk holnap mi lesz fenn!
(#50869) berus.berus
Köszi, látom kihagytam egy vesszőt.
Megint előkerült a Mageia? Biztosan rád gondolt imént spammer szaki!
-
válasz
#21078528 #50863 üzenetére
OK, hogy nem mindig jó, de home usernek nem sűrűn kell a logokat nézegetnie!
Ha meg érzi, hogy valami nem úgy működik, még mindig kiveheti a kettőskeresztet a sor elől.# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0A méretet gondolom ide a végére:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777
size=400M 0 0
-
válasz
#21078528 #50859 üzenetére
Ja, hogy a HDD halódik! Akkor értem.
Lehet, hogy marhaság részemről, de ha tmpfs-be rakjuk a /var/log-ot, akkor megenné a memóriát meg a swapot is?
Mennyire gyakori ez, hogy a logok gigányira híznak, eddig ezt elképzeni sem tudtam! (a múltkori ubuntu.hu fórumos esetet kivéve) -
válasz
#21078528 #50853 üzenetére
Erre említetted, hogy a /var-t HDD-re tennéd mindig, csak mégse?
(#50855) Datti
Töröld nyugodtan, minek az oda, úgyis újrahizlalja magát. Itt is volt hasonló, de nem is derült ki, mitől híznak a logok!
Esetleg tedd tmpfs-be, amíg nem hagyja abba a hízást.
(#50854) csixy
Szóval már a jó kis befagyott Chakrával is szédelegtél egy kört!
Szerintem várd meg az új kiadást, valamelyik tavasszal kész lesz!
-
Egyre trükkösebb dolgokat tudsz csinálni! Én ezekre nem lennék képes, még ha tízen bíztatnának sem!
Hogy a manóba lehet el*ni a Manjaro fájlrendszerét? Hogy a manóba képes bootkor elindulni a gparted?
Valami nagyon olyat csinálsz, ami a megszokottól nagyon eltér, de viszont roppant érdekes, ahogy valamikor mégis hajlamossá válik a rendszer a működésre.Kapitány egyébként Chakra processzor, nem Manjaro, bár az alapok majdnem ugyanazok. Egy tőröl fakad a két disztró.
-
válasz
CPT.Pirk #50792 üzenetére
Mágyárul persze, de láthatod, hogy kollégánk még a terminalos indítással is bukdácsolgat. (nem bántásból mondom, elvégre ez a kezdő topik)
Olvastam én már sok leírást magyarul, de fel kellett adnom egy félóra múlva. Nem lehet mindenki genie.
Gyakorlatilag a terminalos parancsok manjai is lehetnének magyarul, nem értené jobban az átlag user, mer' én se értem, márpedig amit én nem értek, azt egy kezdő nem érti a személyemben, ebből indulok ki!
Speciel a fstab leírást értem, még az eredeti Archwikiből is, de ennek más oka van, nem az, hogy nem tudok englisül.
Pár napja volt éppen itt, hogy egyik fórumtársunk YT video alapján olyan fsatb-ot rettyintett, hogy csak pislogtam egy ideig. Nem hitte el nekem, hogy az elképzelhetetlen, hogy működjön.....rebootolt.
-
válasz
ubyegon2 #50789 üzenetére
Az FSTAB-ot egyébként hogyan szerkesztetted? Az OK, hogy az Archwiki alapján, de annyira azért az sem egyszerű, mint ahogy Kapitány gondolja.
cat /etc/fstab
kimenet kéne(#50790) hcl
Furcsállottam is, hogy nem veszitek észre
Amúgy nem is akartam hozzászólni, mert megosztásokhoz nem értek. Azt sem tudom elképzelni, fórumtársunk milyen indíttatásból írta be ilyen cifrán, mert sehol nem olvasni hasonlót!
-
válasz
Victoryus #50786 üzenetére
A programneveket egyébként miért írod ennyi nagy betűvel? Úgy soha nem fogja indítani! Terminalba csak bizonyos kapcsolók esetén kell nagybetűket írni szerintem, de majd a guruk kijavítanak, ha nem így van.
gksu GeDit - nem indul
gksu gedit - indulinxi -f
és ainxi -F
teljesen mást fog kiírni.Egyébként ezek a Gtk-WARNING-ok nem hibák, nem kell velük foglalkozni.
-
válasz
Polllen #50768 üzenetére
Igazán nincs mit! Nem számít milyen módon, csak elérd a célod.
Én is mindig ilyen brute force megoldásokat alkalmazok, mivel nem vagyok hozzáértő. Akkor már a Haladó topikban lebzselnék valószínűleg.
Lehet, hogy csak ennyit kellett volna írnom:
ne adj írás jogot a desktophoz
Nem mindig tudom, ki mennyire mélyedt már el a Linuxban! (sokszor adtam már tök noob tanácsokat olyanoknak, akik ezerszer gurubbak nálam)
Nem baj, a chmod-os linkek jól jöhetnek másoknak is még!
Én letiltanám az egész /home-ot.
-
válasz
ubyegon2 #50766 üzenetére
Jogok, felhasználók módosítására szolgáló parancsok:
adduser "felhasználó csoport" : Hozzáadhatjuk a felhasználót az adott csoporthoz.
adduser "új felhasználó neve" : Új felhasználó hozzáadása.
chmod : Jogosultságok beállítása.
chown : Fájl, könyvtár tulajdonosának megváltoztatása.
usermod: A felhasználó accountjának módosítása.
chroot: Parancs futtatása egy másik root könyvtárban.Ha ismerném a fájlkezelőt Lubuntuban, egyszerűbben le tudnám írni ott hogyan lehet módosítani a mappákhoz, fájlokhoz való hozzáférést. Valaki csak jön, aki használja/ismeri az LXDE-t.
-
válasz
Polllen #50765 üzenetére
Szia!
Nem tudom Lubuntu alatt hogyan tudsz hozzáadni a usereket, de ha te ezt tudod, terminalból a sudo adduser parancs kell hozzá akkor itt leírják amire szükséged van:
-
Egyébként Lathronos ft remastereit mégiscsak érdemes kipróbálnod, most látom, hogy 14.04 alapú, az volt az igazán stabil Ubuntu az utóbbi időkben.
Nagy előnye ezeknek a remastereknek, hogy tényleg fogyasztásra készek, jóval több szükséges/hasznos dolog van bennük, mint az alap Ubuntuban, főleg ha az alap DE-t ki tudta belőle szedni maradéktalanul.
-
No, ha már Cinnamon is fut azon a képen, akkor viszont tényleg a Mint-re szavazok. Azon van a Mintnél a fő hangsúly!
(#50762) safranyek
Nem is mondtam, hogy probléma van vele, viszont lehet, hogy akkor érdemesebb az újabbal kezdeni és ha mégis van probléma vele, mert azért sokaknál már volt, akkor jöhet a 16.04/18.
Az, hogy nálad nem volt vele probléma, az nem sokat nyom a latba, mint ahogy az sem, hogy nálam sincs vele probléma, mármint a 18.1-re gondolok itt csak. Ubuntuból a 17.04-et próbáltam 14.04 után.Amúgy legalább egy hónapot érdemes kivárni a 18.1-nél.
-
Bármelyiket, de először ne a 16.10/18.1 párost válaszd, hanem a 16.04/18-at.
Én inkább a Mint felé hajlanék, mivel egyik saját DE-jük, szerintem jobban össze van csiszolva, mint Ubuntun.
Sokan viszont a Ubuntu Mate-t javasolnák. Gyakorlatilag mindkettő jó, de a fenti párost vedd figyelembe. -
Mit kell beírni a darkstar login -nak és mi lesz a jelszava ?
Ha nem változtattad meg e gépnevet, akkor ezt adta gépnévnek a slackware. Mindig adni kell hálózati gépnevet minden telepítés elején, ha nem változtatod meg, akkor ad a gép, ez minden disztróbán így van.
Szerintem ilyenkor a root szót kell beírnod és a megadott jelszót. Ha nem, akkor amit megadtál a telepítéskor.
Itt valami ilyesmit írnak. -
válasz
pocokxx #50710 üzenetére
Ha Mint párti vagy, abban az XFCE a legkisebb erőforrás igényű, azzal tehetsz egy próbát, de valószinűleg valóban a Lubuntu vagy a Crunchbang++ lesz az igazi, amit a kollégák ajánlottak!
Valóban a böngészést kell nagyon optimalizálni, az szűk keresztmetszet, ahogy mondod.
-
válasz
Black&White #50691 üzenetére
Jobb lenne a csatolást UUID alapján csinálni, mint a többinél is, ha az elérési út pontos.
Ja, most látom, vedd ki a kettőskeresztet, mert ami előtt ott van, azt nem veszi figyelembe az fstab!
A külső médiaeszközök ettől függetlenül csatolódnak auto módban.
-
válasz
spammer #50682 üzenetére
Köszi, ezt nem ismertem, igaz nem is volt honnan.
Én mindig azt hittem, hogy a KDE jó volt úgy, ahogy volt. Most akkor megnyitok egy viszonylag kis ablakban valamit és a menüjét feldobja felső panelnek? Biztosan van akinek tetszik, mivel az Unity is tetszik pár embernek. -
Egyre inkább sürgetővé válik, hogy a GPT rendszer miatt átnézzem a leírást. Az fdisk jó az MBR rendszerre, de a GPT-nek a gdisk a megfelelő. berus.berus szaki szerencsére már GPT-t használ, lassan nekem is ki kell próbálnom.
(#50678) BoB
Esküszöm nem vettem le a videóból, mi az a globális menü. Persze biztosan haszontalan valami, ha a Cinmanóban nincs ilyen!
Szokás szerint egy szép valamit látunk a videón, hogy aztán miként lesz kedve működni...az ördöng a részletekben bújkál és KDE-ben meg igen sok részlet rejlik. -
válasz
Black&White #50673 üzenetére
OK! Volt egy kis félreértés valóban, tényleg volt pici éle annak,amit írtam, ilyen esetekben mindig van, nem tudom elkerülni.
De így utólag már látod miért van ez. A félreérthetőségért bocsi!
Amiket már többen javasoltunk, tényleg nem véletlenül írjuk egyébként! Most már menni fog a dolog és bármivel elakadsz, inkább ide írd le, ezeket az egzotikus YT-kat erre a célra ne alkalmazd, vannak jó videós ismertetők, de nehéz kiszűrni a zagyvaságot, ha nem tudod mi történik.
Nézd meg a Linux Mint topik Összefoglalóját, ott is vannak hasznos linkek, nem csak az itteniben.
Amit Vladi maestro említett, a Mint 17.3 és 18 az Ubuntu 14.04-re, a Mint 18.1 pedig már a 16.04-re épül.
-
válasz
Black&White #50669 üzenetére
Dehogy rúgtam én beléd.
Egyszerűen csak nem értem, hogy ha linkelem neked a legkomolyabb Linuxos wikit és ezt is leírtam utána :
"Azért is kérdeztem, mert meglepett volna, ha felcsatolódik. Nem YT alapján kéne ezeket beállítani."
Ezek után ezt írtad:
Ebből nekem az jött le, hogy majd megnézed azt is, amit én javasoltam, ezért írtam, hogy akkor próbáld ki azt. Ha te azt egyenértékűnek tartod az általam linkeltekkel......tényleg nem fogok erőszakoskodni, de ha neked a segítségkérésre adott válasz ennyi értékkel bír.....
Archwiki vs. OhHeyItsLou
Egyébként meg syl fórumtársunk is írhat néha marhaságokat! Meg persze bárki rajtam kívül.
De lehet csak sz@r napod van, passz.
Ja, szar napom van, ha tök feleslegesen próbálok segíteni, mert inkább valami ökörséget választ valaki, mert arról film is készült!
Amúgy 2 évig vittem egy mobilos topicot
Akkor képzeld el ott ugyanezt a szituációt....csak megkérdezted volna, hogy akkor miért kérdezel minket, ha úgyis azt csinálod, amitől erősen óvnak!?
-
De milyen vagy már....
Dehogy....nem vagyok ilyen!
(tán néha) Ha a fórumtársunk a képi tájékoztatókat preferálja, mit tegyek? Azért mégse kényszeríthetünk senkit, hogy nekünk higgyen. Én se hiszek el senkinek semmit!
Az viszont biztos, hogy a hibaelhárítás elsajátításához érdemesebb ilyen OhHeyItsLou YT videókat nézni! Ezek után lehet megtanulni, ami igazán hasznos.
-
válasz
Black&White #50663 üzenetére
Én csak azért mondtam, hogy próbáld ki, mert láttam, hogy nem nagyon hiszel nekem.
De ezután majd talán....
Emergency Mode? Ezt nem nagyon ismerem, leírhatnád konkrétan, mit ír ki a monitorra, mi történik. (ha helyre akarod hozni, akkor kénytelen leszel pontosabban leírni mi a helyzet)YT-n kerestél már videókat erről?
-
válasz
Black&White #50660 üzenetére
Próbáld ki, hogy nálad működik-e. Egyébként ezek az opciók nem befolyásolják a működést, inkább jórészük az optimalizálást szolgálja, de a sebességre is hatással vannak (la. atime és a tmpfs fejezetet). Ha végignézed az opciók leírását, te is láthatod. Rengeteg beállítási mód van, függ a hw elemektől és attól is mire használod a meghajtókat.
Amúgy miért van, hogy ennyire eltérő "hogyanokat"találni?
Sok Linux hw/sw felállás létezik és azon belül is sok metodika. Linuxon mindenre több megoldási módszer van, a kezdőknek vannak az egyszerű GUI-s megoldások, akár a meghajtók csatolására is van ilyen, például a Lemezek(disks) alkalmazás, de a legegyszerűbb mégis az fstab szerkesztése!
Ha a géped SSD-ről fut, akkor ahhoz is érdemes elolvasni pár dolgot, akár ezt az írást is. Ha mást nem a tmpfs alkalmazását érdemes megfontolni belőle:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ha valami nem tiszta, inkább kérdezz! YT-n inkább csak érdekességeket nézz Linuxos témában, beállításokhoz használd a normális leírásokat!
-
válasz
Black&White #50658 üzenetére
Azért is kérdeztem, mert meglepett volna, ha felcsatolódik. Nem YT alapján kéne ezeket beállítani.
Olvasd át a linkelt leírást és, ha van valami, ami nem tiszta, kérdezz.
De ha csak azt a sort írod be, amit bemásoltam, azzal már működne minden.
Ezek az /olaj utáni elérési utak így néznek ki? Az a fuseblk elég gyanús.
-
válasz
Black&White #50656 üzenetére
Sikerült az automatikus felcsatolás reboot után? honnan olvastad, hogy ezeket a paramétereket kell beleírni?
Az user id rész a nullákig nekem elég furcsa.
A fájlrendszer kimaradt az elejéről vagy az auto is jó oda. Ha nem akarod a lemezelérések naplózását (nem szervert üzemeltetsz) akkor a noatime opció kéne a relatime helyett.
A nofail esetén a boot nem áll le hibajelentéssel, ha nem sikerült csatolni az adott meghajtót.Itt megnézheted az opciók leírását.
/media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
-
válasz
#21078528 #50650 üzenetére
~ $ free --si -h
total used free shared buff/cache available
Mem: 7,3G 1,3G 4,7G 51M 1,4G 5,7G
Swap: 8,4G 0B 8,4G
(winen nem látok semmit persze)Nekem mindkettő 8 giga.
Kollégánál nem a vga memóriát vonja le belőle? Vagy keverem valamivel?
Végre már nem ilyen anime rajzfilmcsajokat teszel be háttérképnek, bár mostanában szivesebben látnék latinos kinézetű csajokat, mint ilyen jeges feelinget!
-
válasz
okoska74 #50640 üzenetére
Szerintem nem érthetted a kérdést! Tudható volt a Kapitány Chakra elkötelezettsége, így provokatíve kérdeztem rá, mivel jó ideje készül az új/használható kiadás.
Amúgy keres a fene stabil rendszert, a Mint Cinnamont minimum 3 éve használom gond nélkül, de ott a Jessie is, amit majd 2 éve és egyikkel se kell vacakolni 2 hétig. Utóbbi rendszer 3-4 sec alatt feláll.
Azért rendes tőletek, hogy segíteni próbáltok!
KDE-t meg csak Chakra-val fogok használni, ha fogok! -
válasz
Black&White #50614 üzenetére
-
válasz
CPT.Pirk #50621 üzenetére
Mindeközben.....szóval nehéz az élet no! Arrafelé is, winen azért jáccódunk, ahelyett, hogy bedobnád magad a közösbe és felpörögne a Chakra. Már újra kezdek kíváncsi lenni rá! Debian után az ízzasztott meg eddig legjobban, persze engem, mint laikust nem olyan nehéz, viszont a Jessie még mindig működik.
Most először vagyok úgy, hogy se a nyílt, se a Catalyst driver alatt nincs tearing, megy minden.
Azér' ez sem akármi!
-
Tudtam, hogy ezt meg fogja valaki kérdezni.
Igazság szerint először úgy csináltam, de rájöttem, hogy sokkal kényelmesebb két kattintással rebootolni, mint a kijelentkezési procedúrát végigcsinálni jelszóbeírással. Időben nincs szignifikáns különbség SSD-nél, nem az idő kivárásától kaptam agyhugykövet, hanem attól, hogy nem állt vissza az a rohadt betűszin.
KDE nálam mindig produkál valami kiborítót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fotók, videók mobillal
- Revolut
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest