- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Steam Deck
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Penész Gomba #14088 üzenetére
Touchpadot elvileg nem kell telepíteni, működnie kellene, legalábbis nálam még egyik gépnél sem kellett. Rendszer beállításoknál, vagy dconf-editorban kellene keresni a beállításait.
A gombok átpakolása:
ALT+F2 gconf-editor
Ebben bal oldalon apps, azon belül metacity, general. Ekkor a jobb oldalon megkeresed a button layout-ot, és átírod az értékét:
menu:maximize,minimize,close
Ubuntu topikban sztem egy perc alatt megmondják ha vmi kérdésed van, ott sokan vannak. Jobban örültem volna, ha pl. Xubuntut vagy Mintet választod, azok sztem barátságosabbak -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #14080 üzenetére
Háát, igazából annyit foglalkoztam az elmúlt 1,5 hónapban a saját gépemmel, h a windóz 2× lett újrahúzva, most talán minden frankón működik. VGA csere megviselte, elég sz@rul tűrte a váltást, síma driver le, driver fel nem volt elég, de most talán jó. A progik is elszálltak, az ilyen 0x000763hjf errorokkal meg a f... fejem tele. inkább újrahúztam, és csinálok pár lemezképet róla, mert nem igazán tudtam kiszűrni a hibát...
Próbáltam virtuálboxban windózt, háát ott is csak a gond meg a baj, kaptam tippet, h XP-t kellene oda rakni, majd vmikor kipróbálom azzal minden műXik-e.
Közben egyik melóból a másikba, meg van még pár "kisebb" nehézség, de nem akarok panaszkodni
...ja, és Maszi cikke után kicsit rákattantam a Nadirim-re, kezdem kiheverni, erre jönnek az új részek -
ViZion
félisten
válasz
Penész Gomba #14078 üzenetére
Haladjunk sorban:
lusta vok keresni, kérlek linkeld a géped, h mi van a "lelkében".
Zorin OS az új már jobb, ez is Ubuntu alapú, szal. elkezdhetsz vele ismerkedni.
Hogy melyik Linux lesz a "Tiéd", az több dologtól függ: elő sorban a géped, másod sorban az igényeid, harmad sorban ízléseden múlik. 64 vs. 32 bit géptől függ, én 64 bitest javaslok ha nem túl régi a masina, mert az lesz a default. Elég régi cikk lehet, ahol ilyent írnak a 64 bitről, ez kb. 5 éve lehetett igaz.
Kezdőként mindenképpen Ubuntut, vagy vmelyik variánsát ajánlanám: Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint...
Itt van cikk, ami segíthet a választásban. Minden képp LiveUSB-ként tegyél próbát, h mi tetszik és kiderül melyikkel milyen HW működik már LiveUSB-vel is. Ami nem működik elsőre, azt is működésre lehet bírni, az nem para.Rákerestem a gépedre, erre bármit rakhatsz. 64 bitest tölts le, az kell neki
-
ViZion
félisten
ext2 nem naplóz. EXT4-nél root-nak hagy 5%-ot, nem csak naplózásra foglal. Ezt az 5%-ot lehet csökkenteni, vagy kikapcsolni viszont ha megtelik pl. véletlen másolásnál, akkor nem tudsz belépni takarítani sem... mondjuk felcsatolva live alól gondolom lehet, csak macera.
EXT4-et használnám, a reservedet meg 1%-ra kell belőni, kész.
sudo tune2fs -m 0 /dev/sda1
ez kikapcsoljaVladi: marad a super Grub Disk
nem engedte símán átrakni sda2-re, force-t nem akartam, nehogy elbaszcsizzam, Fedorát nem akarom újrahúzni
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Jelenleg a felállás: SSD-n SDA1 Win7, SDA2 Fedora. Grub2 az SDA-ra telepítve. A helyzet a következő: win7 haldoklik, reinstall lenne, viszont ugrik a Grub is. Ami nem nagy gond, mert Super Grub Disk megtalálja a Fedorát, csak ugye némileg át van hegesztve a Grub, Defaultal elég macerás indítani: helyreállítási mód, ott kikeresni miket kell átírni, javítgatás-hegesztés... fél óra plussz terminálban/nanoban pötyögés, tök feleslegesen.
A terv: Grub2 reinstall SDA2-re, ezt megtalálja a Super Grub Disk Win7 telepítés után is érintetlenül, és csak ki kell adni újra a reinstall-t SDA2-re, meg egy frissítés.
Jelenleg SDA-n lévővel mi lesz, ha nyomok egy "sudo grub2-install /dev/sda2" -t? Azt el kell távolítani vagy ilyesmi? Erről nem találtam infót, csak a komplett eltávolításról.
Köszönöm! -
ViZion
félisten
Hááát, nem lett jobb kedvem! Akkor bizony behódolok az
asszonyM$ akaratának -
ViZion
félisten
Asszony megmon'ta: legyen Skype!
...mert a Gtalk mire nem elég?De neeeem...
Viszont én azt mondtam nem kell MS kliens! De mivel lehet csatlakozni hozzá? Pidginnel nem... De vmi ópenszósz kliensel csak lehet, nem? -
ViZion
félisten
válasz
anxius #13991 üzenetére
Én a kézi partícionálást javaslom, megbízhatóbb. Windows alól a doc&settingset mentsd, meg windows/fonts mappát, azok jól jöhetnek majd. Ha a két partíciód mérete eltérő, akkor nem lesz gond a manuális választás. Logouton van Fedora 17 telepítős cikk, de a neten van Ubuntus is, olvasd át azért előtte.
-
ViZion
félisten
válasz
Blaise7 #13984 üzenetére
Leginkább az a probléma, h épp azt a partíciót használod... Live CD vagy Live USB alatt csináld.
Иван: tweak az magyarul kb. trükk, vagy egyszerűen hegesztés...
ide tartozik a felesleges folyamatok automatikus indulásának tiltása, szolgáltatások kikapcsolása, stb... Ubuntutól nagy csodát nem kell várni, de kicsit lehet faragni a bootidőn. Ha ez fontos, akkor Ubuntu topikban esetleg többet tudnak segíteni, ha másik disztrót (pl. Fedora
) választasz, abban tudok konkrétan segíteni. AMD zárt driverrel kb 5 sec a boot grub után nálam, de van a neten ~2,5 sec bootidő is, kicsontozva. Arra nem tudok válaszolni mi okozza a terhelést, ill. ez energiagazdálkodás miért nem jól működik... Gép adatok (proci, mobo, VGA, stb.) kellene.
-
ViZion
félisten
NE a telepítéskor partícionálj, indítsd el a GParted-et külön (ha nincs fent, akkor synaptic vagy a SW centerből telepítsd). Telepítéskor a kézi verziót válaszd, és jelöld ki / -nak az előkészített helyet. Mielőtt belevágsz el kellene olvasni pár telepítéssel foglalkozó cikket, hogy tudd mit-hova, mekkorát... pl.: swap kell vagy nem, mekkora legyen, / mérete, home külön legyen-e, stb...
-
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #13933 üzenetére
gondolom arra gondolok
netbúkón nyomkodtam és tetszett, de nem néztem a "lelkébe"
.
-
ViZion
félisten
Logout blogon van Próbáld ki a linuxot cikk, azt fusd át, jobban képben leszel majd...
Mondtam is, hogy többet ki kell próbálni. Nekem a sorrend (szigorúan szubjektíven!)
Gnome Shell: átszabva kb. Gnome 2 kinézetre
Gnome Shell: Pear OS-féle átalakított
LXDE
Enlightenment
Xfce
Továbbiak, de nem igazán kedvenceim: Gnome 2, Win7, Unity, XP, Win'98, Dos, ..., KDEAzt csak Te tudod majd megmondani, hogy Neked melyik a legjobb. A MeeGo és a Joli OS kimaradt, azok sztem Gnome 2 alapon valamik, de táblagépre valók inkább, és nem is túl frissek. Ne írj CD-t, jobb a LiveUSB, mert nem egyet kell kipróbálni!
Nem kell belépni csak egyszer, és engedélyezni induláskor a boot opciót, amivel POST alatt F12 (esetleg F8) előjön a boot menü...
-
ViZion
félisten
Írtunk választ, javasoltunk OS-t. Amíg nem telepíted addíg nem derül ki mivel lesz gond (ha lesz egyáltalán). Vagy nem látható amit írtam korábban
Blaise7: előtte érdemes kialakítani neki a helyet. W7 elsődleges partíciót kíván, legalább 30 GB hely legyen. Grub helyreállítására sztem egyszerűbb a super grub disk, az megtalálja és elindítja az Ubuntut, majd ubin belül kiadod a grub reinstall-t és frissítést.
De W7 bootloaderébe is bele lehet a linuxot hegeszteni, bár az nem a legjobb megoldás szvsz. -
ViZion
félisten
Nem reménytelen, csak win-es hozzáállással nem fog sikerülni. Az a baj, h a linux nem olyan, hogy felrakod és az lesz... Sokféle van, mi sem vagyunk egyformák. Pl. én a Puppy-t nem szeretem, akkor inkább Xubuntu, Lubuntu, Bodhi linux... De az is jó lehet, csak nem szabad 1 disztró alapján ítélkezni.
-
ViZion
félisten
Windowsnál ha vmit nem ismer fel és nem telepíti frissítéssel (amit kikapcsolnak az nCore liszenszes változatokban
) akkor tudnod kell azonosítani a HW-t, és felrakni a letöltött drivert... Linux az utóbbi ~4 év HW-it jól támogatja, persze régebbi nyomtató, hangkártya, wifi stick, ilyesmik lehetnek problémásak, de nem ez a jellemző.
Többet nézz meg, próbálj ki, az első 10 lehet nem fog tetszeni -
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #13824 üzenetére
Nem tudom mit nézett el, de rengetegszer rákérdez, h tényleg akarod? Írjam? Legyen? De komolyan? Fedora 17 telepítős cikkben írtam hányszor kérdez, legalább 3×, még a kézzel beállított particionáláskor is... Telepítője sztem az Ubuntu-féléknek a legbarátibb, de azért utánaolvasva a Fedoráé sem bonyolult. Ami nincs fizikailag is felülírva azt valszeg vissza lehetett volna hozni. Remélem ad majd még esélyt a jó Fedorának
Gebriel: ikonok a baj... ohh.
annyi van, hogy sok is... [link]
Mondjuk nem szoktam keresgélni, de van pár híresebb, pl. Faenza amit nézz meg. De témákat, háttereket, indikátorokat is lehet letölteni, csak rá kell keresni. Ha egy fain Gnome Shell-es OS-ed lenne, akkor többet tudnék segíteni -
ViZion
félisten
válasz
Gebriel #13801 üzenetére
Na ezt nem kellett volna... nem egy linux topikban....
A történelemhez kell nyúlni... mikor még csak XP volt, linuxon már akkor voltak effektek, átlátszóság, 3D kocka, rugalmas ablakkeretek, animált (vagy 10 féle, nem csak a gagyi XP-s nagyítós-halványodós) ablak bezárás, nyitás...
Win7 esztétikai orgiája össz. az aero, ami kb. egy 0 (nulla), ehhez hozzávesszük a designtől teljesen idegen start menü kerek gombját... hááát fel van adva a lecke
kb. 6 évvel korábbi Ubuntu szebb volt, sebaj. Win startmenü vs. Unity dash vagy Gnome Shell: egy vicc a startmenü, ahogy a progikat "rendezi", az ikonméret (van kicsi meg nagy...) igazán fain.
Compiz effekteket már ajánlották, nézegesd és tájékozódj, mert a kövi ilyen beszólásért "megrootollak"Jah, kimaradt: szabjuk testre a desktopot! Win-en van a klasszikus, a win7 meg már a metro felület... meg a widgetek (nem igazán azok, de mondjuk) az asztalra. Hűűű, de tud.
Linuxodon több asztali környezet közül választhatsz, _ÉS_ azokat is át lehet szabni (win-el ellentétben ez nem az asztali ikonok csoportosítását jelenti...). Nálam Gnome Shell van, de nagyon átszabva, inkább Gnome2-re hajaz. KDE usernek mondjad, h ingerszegény DE: megkeresne......mindjárt azzal is jössz, h win jobb, ott van vírusírtó meg töredezettség-mentesítő. Registry takarításra keress jó progit Ubuntun
Ezek standard win problémák, mint az "aero a design netovábbja"
písz. -
ViZion
félisten
válasz
Gebriel #13794 üzenetére
grub customizer
sorry a rövidségért, de játszom -
ViZion
félisten
válasz
Gebriel #13788 üzenetére
Frissíts, ill a területi-nyelvi beállításokban magyar felül, alatta angol a többi megy magától...
Sajna alapból már nincs synaptic. Mit keresnél? Firefox az oldalsávon van... elvileg
Terminál:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install synapticDe használhatsz CHrome vagy Chromium böngészőt is. Minden magyar, ha a nyelvi beállítások jók.
-
ViZion
félisten
De ha a teljes lemezt engeded neki, és az NTFS volt, akkor azért átrendezi a biteket
Az a "jó", hogy most a linux sz@r, és akivel beszél annak elmondja, h EKKKORA sz@r a linux, mert így megszívatta... pedig szvsz ilyen szövegértéssel a szívás benne van a pakliban, többszörösen is. -
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #13778 üzenetére
Mi van???
Most mia p...van?
Minden, ismétlem _MINDEN_ OS törli a partíciót, ha telepítéskor azt választod, h a teljes merevlemezt használja. Nem, nem írja tele 0-val (aki wipe-olt már az tudja, hogy az 1×-es írás sem pár perc...), de csinál egy teljesen más fájlrendszert, ami odaver ha korábban pl. NTFS volt, az tény. Az adatok kis szerencsével helyreállíthatóak (a fizikailag felülírtakon kívül).
Másrészt a hülyeségre nincs gyógyszer. Ezerszer le lett írva, h a partícionálás, telepítés nem játék, olvasson utána (inkább előtte), nézzen meg cikkeket, ahol a _magyar nyelvű_ telepítő szűk leírásánál bővebben leírják mi mit csinál. Végül többen mondták: legyen mentés. Ez OS független. +1: csak a manuális telepítés a tuti, előre elkészített partíciókkal. Nem kell megbízni semmiféle okosságos automatikus telepítőkben...Sajnálom a barátodat, de azért a telepítőben meghozott rossz döntésért ne az OS-t hibáztassuk már
Gebriel: jah, sorry az uname -r -ből nekem nem esett le, h az Ubuntun csak a daily, Fedoránál ez már stabil
-
ViZion
félisten
válasz
Gebriel #13732 üzenetére
Hmm. Pedig Ubuntu topikban sokan vannak.
akkor terminálba:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install --reinstall software-center
uname -r
software-centersoronként kell beadni, utolsó kettő eredményét dobd ide. Másrészt a kolléga javasolta a TeamViewer-t, amivel vki bele tud nézni hol a gond. Amúgy mi a hiba? SW center nem indul, ezen kívül is van vmi?
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Gebriel #13710 üzenetére
Nah. ikonok az Unity dash-ban vannak, bal felső ikon, ott alul a minden program vagy ilyesmire katt és megjelennek. Ablakok zárása az ablak keret bal oldalán vannak ikonok, vagy alt+f4. és még az Ubuntu a felhasználóbarát
sztem Unity nem a legjobb ismerkedéshez, esetleg cseréld le Mintre, Xubuntura vagy Lubuntura
-
ViZion
félisten
válasz
Vanek Eduard #13703 üzenetére
akár win, akár linux alól lehet pl. kiírni CD-re a hiren's boot CD-t, de linux live disztrót is lehet CD-re vagy a pendrivelinux.com oldalról lehet LiveUSB-t csinálni
-
ViZion
félisten
válasz
Vanek Eduard #13701 üzenetére
MeeGo-ban is van. Felesleges lecserélni, XP retek lassú lesz rajta, ha van rá driver egyáltalán. Linux live USB vagy Hiren boot CD-vel törölheted a vinyót, és ntfs-re formázhatod.
-
ViZion
félisten
válasz
PumpkinSeed #13689 üzenetére
Van olyan, hogy legjobb! De mindenkinek más... mert mi sem vagyunk egyformák
Ki kell próbálni többet (nem csak órákra, telepítve, belakva!), majd egy fél év múlva tudni fogod melyik a legjobb: NEKED (felhasználás, konfig, egyéni ízlés, stb. alapján).
Csinálj még egy ext4 partíciót és telepíts vmit. Ott "élesben" teszteled, de mégis lesz egy Ubuntud, amihez visszatérhetsz, ha vmi gáz van. Logouton van disztró ajánló, meg próbáld ki a linuxot cikk, ott is van pár. -
ViZion
félisten
válasz
MasterMark #13686 üzenetére
nem olvasol híreket
. Nagy oldalakon is helyeztek el "fertőző" reklámokat. De pl. nekünk a regionális újság honlapjába is raktak vmi js kódot, török IP-ről...
Szal. windowson mindenképpen kell vírusírtó, ha netre van kötve a gép, vagy hozol mástól állományokat. És az nem érv, hogy 100 éve AV nélkül netezel XP-vel, és semmi fagyás vagy ilyesmi... az új vírusoktól, trójaiaktól nem lesz "baj", nem dob fel üzenetet, nem fagy a gép, nem lassul... nem is veszed észre, hogy ott van. DE adatokat gyűjt, terjed, esetleg mások távolról felhasználják túlterheléses támadásokhoz, stb...
Ezért is inkább linux, nem kell ilyesmitől tartani egyelőre. -
ViZion
félisten
válasz
erdey_a #13638 üzenetére
Esetleg másik disztrót próbálj ki, ami elindul Live-ként, azzal nagy baj nem lehet. Felrakod OpenSuse helyett, utána a fájlkezelővel tudod bogarászni az NTFS partíciót is.
Bootloadert a merevlemezre rakd, pár disztró ha pendrájvról van telepítve, akkor alapból oda akarja rakni a grubot, ami nem szerencsés... -
ViZion
félisten
válasz
Gebriel #13561 üzenetére
Easeus partition master free edition. Ingyenes, gyors. Vigyázz vele, nehogy törölj, csak át kell méretezni. Linux nak mindegy hol van, lehet az utolsó partíción is. Mielőtt nekikezdesz, olvass el pár telepítős írást. Konfigod nincs kitöltve, nem tudom akarsz-e, kell-e swap is, stb...
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Romano #13516 üzenetére
Xubuntu, Lubuntu, Bodhi Linux, vagy más alacsony gépigényű cucc...
-
ViZion
félisten
Az alkalmazások ikonjait hova menti, és milyen formátum kell? Nem találom...
Illetve ami van .png azt nem akarja vmiért... -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #13464 üzenetére
"minden egyszerű és gyors"
Éljen, még egy Fedora-user...csak vicc volt, ált. szoktam ilyennel ugratni a népet. Fedora fan vagyok, de kinek-mi
-
ViZion
félisten
válasz
Sas madár #13462 üzenetére
Nem nagyon kell túrkálni a fájlrendszerben. Persze vannak kivételek, pár beállítás, stb. De alapból itt nem kell vele foglalkozni, szépen rendben tartja. Nem tudom milyen disztrót használsz, meg mit szeretnél látni, kb. ilyen. Tuxcommander elég jó, Nautilus kétablakos mód nekem elég szokott lenni, nem mozgatok sok cuccot.
-
ViZion
félisten
válasz
Sas madár #13459 üzenetére
Persze áramszünet nem használ, de helyreállítja ha esetleg írás közben volt vmi. Konkrétan arra írtam, h pl. win alatt elfelejtettem párszor menteni reinstall előtt a doc&settings-t és huss...
Linux le tud fagyni, le is fog sokszor
Nem azért mert baj van vele, hanem mert bennünk van a "lehet hegeszteni, mert linux, akkor én ezt meghegesztem" - és zsupsz, már csak terminál van
Nálam a Gnome Shell szokott, mikor próbálgatok kiegészítőket, és összegabalyodnak. Ilyenkor kijelentkezik, kikapcsol minden kieget, és újra lehet próbálkozni-azaz még restart sem kell.
Ne parázz, adataid sokkal jobb helyen vannak, mint win alatt -
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #13436 üzenetére
Igen, azt csináltam (lásd pl. Fedora 17 cikkemben a tippeknél), viszont a mount a boot időt növeli - feleslegesen, mert ezeket nem akarom csatolni igazán. Kaptam udev-es megoldást, de nem a rendszerből akarom rejteni, csak Nautilusból.
Sas madár: ne bonyolítsd, h innen-onnan, meg nyesegetés a HDD-ből... szerintem csak a / és a swap, ha nincs elég ramod (4+ GB). Ha félsz az adatvesztéstől (pl. reinstall hirtelen felindulásból, a home mentése nélkül), akkor csinálj /home -ot is. Ha nem lesz dual vagy multiboot, akkor a /boot felesleges. @13444 lionhearted -nek teljesen igaza van. Később méretezgetni partíciókat sokkal macerásabb. Miért nem jó, hogy /home alatt videó, zene, képek, akármik mappaként? Programokat NE Te akard jó helyre rakni, ez nem win, itt minden a helyére kerül "csak úgy"...
Persze utánaolvashatsz, ártani nem árt. Pár alap parancsot meg kell tanulni, később lustasági okokból ajánlott fájlba vagy scriptbe menteni
-
ViZion
félisten
Valaki esetleg tudja, h Nautilusban hogy lehet rejteni a fel _nem_ csatolt, de csatolható partíciókat (dual boot, W7 partíciók). Ne jelenjen meg a kedvencek felett, ennyi lenne a kérés...
-
ViZion
félisten
az "udev-settle.service" az meg mi a bánat? Kell-e nekem?
A másik a fedora-wait-storage.service. Ne várjon
Másik kettő érdekes a:
auditd.service loaded failed failed Security Auditing Service
lvm2-monitor.service loaded failed failed Monitoring of LVM2 mirrors, snapshots etc.A felső az SElinux gondolom, nem tudom miért fail, esetleg autologintól? Másik az miaz? Kell nekem?
Amúgy minden szép meg jó, gyors is, de csak kellene faragni...
systemd-analyze
Startup finished in 2076ms (kernel) + 2133ms (userspace) = 4210ms
Köszönöm! -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #13401 üzenetére
Az a régebbi Chakra volt, azzal ment. De már Ubuntuval sem működött utóbb, amikor Ubuntu alapú disztrókat felraktam kipróbálásra. Az a baj, h ha több linux van a gépen és nincs boot partíció, akkor ezek mindenfelé pakolják a vackaikat, így minden frissítés után volt grub reinstall, akkor jó.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #13398 üzenetére
Lehet. Fedora gyorsan fejlődik, van, aki lemarad...
Itt is annyi, h kmod catalyst, de restart után nem talál kijelzőt, néha nem frissült a grub, meg ilyen marhaságok. HD4770 amúgy is ilyen "semmilyen", hogy már az 5xxx series volt a menő, amikor kiadták, így eléggé hányattatott sorsú, pedig jó cucc.
-
ViZion
félisten
Halijó!
VGA-t nézegetek, HD7770 támogatása milyen már? Valahol találok ezekről infót, h zártal fog-e működni, vagy inkább nézzek használt GTX460-at? Köszi. -
ViZion
félisten
válasz
St3ven #13359 üzenetére
Szomorú, de a KDE elég sok erőforrást igényel. Mivel Kubuntut ismered, így Lubuntut, vagy sokkal inkább Xubuntut javasolnék, azok szerényebb gépigényűek.
Ha ezek is lassúnak bizonyulnak, akkor lehet keresgélni: Bodhi Linux, DSL, Slax, Tiny Core... de inkább fusson a Xubuntu jól, mint Tiny Core -
ViZion
félisten
válasz
Baltásgyilko #13348 üzenetére
Nem tudom, nálam anno volt telepítve a 4-es, most virtuálgépbe az 5-ös, nem volt velük gond. Mondjuk a Gnome Shell kicsit több erőforrást igényel, mint a Cinnamon, szal. nem kizárt, h az jobb. Frissíteni megpróbáltad terminálból?
Ha gyorsat akarsz és Ubuntu-félét, akkor Xubuntu (nekem jobban tetszik mint a Lubuntu), vagy Lubuntu. -
ViZion
félisten
válasz
Baltásgyilko #13344 üzenetére
hmmm... ilyennel nem találkoztam. Live-ként elindult? Live-ból indítottad a telepítést, vagy rögtön a telepítést választottad?
ISO rendben van? Próbáld újra, esetleg Live-ban indítsd, és úgy. Ubuntu topikban kérdezd még meg, mert ez is az, lehet ott tudják mi az oka. -
ViZion
félisten
válasz
Baltásgyilko #13340 üzenetére
? Az a kis ablak mutatja a telepítés befejezését (kb 5-8 perc még). Ha bejelölted az elején, h töltse le a frissítéseket közben, akkor lehet, h az a baj. Engem ez régen megszívatott, azóta ez nélkül telepítek minden hasonlót, mert utána is lehet frissíteni, időben az sem sok, veszélytelen, stb. Viszont itt nem tudni melyik kiszolgálót keresi, megtalálta-e, stb... Remélem tudtam segíteni.
-
ViZion
félisten
válasz
Baltásgyilko #13338 üzenetére
Létre kell hozni egy usert. neve legyen egybe, csupa kis betű, ne túl hosszú.
Utána jelszót kell megadni és megismételni. Bejelölöd az auto bejelentkezést, és folytatásra böksz alul. Ezután telepít még ezt-azt, türelem. -
ViZion
félisten
válasz
hegegabi80 #13335 üzenetére
Pontosan. Lehet 32 bitest is, nem lesz hátrány, de a 64 bitest is használhatod, nekem az van/volt a legtöbből.
Érdekes, hogy aki Ubuntut használt és tudott váltani az mást ajánl...
Ubuntu kezdésnek jó, van SW center, pár kényelmi dolog, de amúgy az lassan inkább Windows, mint linux, annyira nem lehet testreszabni. Ha valami pofás asztalt akarsz, akkor KDE vagy Gnome Shell, ha minimált akkor Xfce vagy LXDE, enlightenment, ilyesmik. Nézzél pár videót, akkor kb. tudni fogod mit próbálj ki. -
ViZion
félisten
válasz
hegegabi80 #13332 üzenetére
Szinte mindennek van Live változata. Virtualboxal a gépeden lesz egy marhanagy fájl, amit a virtualboxba indított linuxok majd merevlemeznek (illetve komplett gépnek) látnak. Elmondani tovább tart, mint csinálni
-
ViZion
félisten
válasz
St3ven #13327 üzenetére
Háát, bug-e vagy sem azt nem tudom, de Gnome Shell alatt is így működik, ha rádugod nem fog automatikusan csatlakozni, át kell billenteni (akkor is, ha a beállításokban be van jelölve az automatikus csatlakozás). Esetleg vmi script kellene, de ehhez én kevéske vagyok...
-
ViZion
félisten
válasz
hegegabi80 #13309 üzenetére
A legtöbb telepítőn csak a telepítéshez szükséges lokalizáció van meg, a teljes rendszert utána frissíti. Fentebb egy oldallal kb. linkeltünk cikkeket, amiket át kellene futni, hogy mégis hogyan megy a telepítés, mit
kellérdemes tenni utána. -
ViZion
félisten
válasz
flash- #13305 üzenetére
nem mi nyomjuk a gombot
Biztonsági mentés amúgy is kell, h legyen. Ha rosszul állítod be a dolgokat, akkor hamar lehet "új" vinyót csinálni, ezért is ajánlja mindenki a mentést. Nem tudom mekkora a HDD, mi az ami pótolható (filmek, zenék, játékok, stb.), és mi az amit menteni kellene (családi képek, munkák, stb.) Ezeket Te tudod, Te döntesz. Nem szokott baj lenni
Ami a lényeg, olyant ne állíts, amiről nem tudod mit csinál.
Ha a takarítás, töredezettség-mentesítés megvan, akkor jelöld ki az XP partíciót, méretezés és mozgatás. A jobb szélét húzod befelé, mutatja, h mennyi hely van, azért ne húzd koppra, maradjon üres hely a partíción >1 GB. Utána alkalmaz, ekkor újraindul és elintézi.
Ha ez kész, és ninc problem (miért is lenne?) akkor a d:-t jelölöd ki, a jobb szélét húzd be, majd az egészet told el balra, a rendszer partícióig (köztük ha a progi hagy pár MB-ot üresen azzal ne foglalkozz, jelen esetben nem érdekes). alkalmaz. Így a HDD végén lesz egy üres hely, ahová mehet a linux. -
ViZion
félisten
válasz
flash- #13303 üzenetére
Linux nem érzékeny a partíció pozíciójára, viszont a fájlrendszerre igen. Tehát a megoldás, hogy Live disztróval a pár hsz-el fentebbi módon átszabod a partíciókat.
Sőt, win alól kellene, mert az Easeus Partition magic free változata gyorsabb ha win-es partíciókat kell tologatni. Windows partíciókat kitakaríítod (lomtár, temp, stb), töredezettség mentesíted (Smart defrag), majd a partition magic-el összehúzod a c és d partíciót kisebbre, hogy valahol egyben legyen 8-15 GB hely. Ide kerül majd a linux. -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #13299 üzenetére
...háát, KDE-vel odáig még soha nem jutottam el
Azért is kipróbáltam, Gnome Shellbe elég beírni, hogy part és ott a GParted.
Komolyan: azt nem ismerem, nem akartam nagy hülyeséget írni.St3ven:
telefonos wifi: neten azt írják ad-hoc -ra kell rakni, de lehet, h linux tűzfal blokkolja, vagy ilyesmi... nem használom, szal. csak tipp.
trés mobilnet: beállítások szerkesztése, automatikus csatlakozáshoz pipa, problem solved.
VLC: eszközök/beállítások/hang/ kimeneti modul: itt állítsd Pulse vagy alsa. Ha ez sem segít, akkor XBMC-t használd, azzal minden szép és jó, viszont az teljes képernyős cucc, zenére nem a legjobb ezért, de filmekhez tökéletes szerintem. -
ViZion
félisten
válasz
St3ven #13297 üzenetére
Ennél nagyobb problémád az életedben NE legyen soha!!!
Mivel ez KDE, így inkább Cpt.Pirk vagy HCL lesz a Te embered. LiveCD-ről bootolsz, a programoknál gparted (KDE-nél más van, majd mondják, hogy mi), ott kijelölöd a swap partíciót, és swap off. Ezután a swap méretét vedd kisebbre, ha nem akarsz hibernálni, akkor kár ekkora. Ezt később is megteheted, ha gondolod használd így, és rakj fel valami indicatort, hogy mennyire swappol, pár hét után látod majd, h mennyire lenne szükség. Utána kijelölöd az XP partíciót, és törlés (ha már mentettél róla ami kell, pl. doc&settingsből). Ezután az extended partíciót kihúzod nagyobbra, majd a linux partíciót is úgy, hogy kitöltse.
Felsorolja a műveleteket, nézd át, és gondold végig, hogy logikus legyen, ne legyen benne "kanyar" (pl. átméretezés ugyan arra 2×, vagy mozgatás feleslegesen), mert az időben több.
Rákattintasz az alkalmaz-ra, szépen átalakítja a vinyót. Ez sztem fél óra max, de lehet, h több. Utána swap partíció, és swap on. Újraindítod a merevlemezről, és egy sudo update-grub kell majd, hogy frissítse a bootloadert.Linuxnak is elég ennyi hely, szal. ha biztosítani akarod magad, akkor hagyd még az XP-t, hátha vmi nem sikerül. Esetleg ha kedved szottyan másik disztrót felrakni, akkor az mehet az XP helyére, élesben ki tudod próbálni (azért telepítve más a sebesség, mint LiveCD-n).
Ja és ide is dicsekvés
:
uname -r
3.5.0-2.fc17.x86_64
systemd-analyze
Startup finished in 2076ms (kernel) + 2814ms (userspace) = 4891msÉs pár rövid hír
-
ViZion
félisten
válasz
flash- #13294 üzenetére
Könnyen megoldható. Azonos eszközön (hdd, ssd) lehetnek, de más partíción. Linux lehet logikain is, nem hisztizik érte. Automatikusan belerakja a windowst is a bootloaderbe, azt is választhatod. Nem nehéz, de elsőre sok olyan dolog lehet, amit nem ismersz, és ha élesben csinálod, akkor -ha nincs másik gép- nem tudsz pl. itt segítséget kérni. Neked is előbb a virtualboxos telepítést ajánlom, illetve LiveUSB-vel pár próbát, utána az "éles" telepítés biztosan problémamentes lesz. Olvass vissza pár oldalt, van sok link meg ilyesmik.
-
ViZion
félisten
válasz
hegegabi80 #13291 üzenetére
El kell keserítselek, 35 MB-re nem fér el
. Kellene vagy 5 GB, de inkább 10
Jól értelmezed. Ha az egyedi telepítést választod, és másik partícióra nem jelölöd be a formázást, akkor marad minden. Friss Ubuntu ahogy fentebb írtam kb. 4 GB alatt van, progikkal. Nekem a Fedora sok progival, belakva is 11 GB.
Jó tanács az ismerkedéshez: ha a win-t ismered, akkor ott virtualboxban egy gépre telepítsd, particionálj, próbálj egy dual-boot telepítést, meg ilyesmi. 1-2 telepítés után teljesen világos lesz sztem amiről beszélünk. Így eléggé nehéz, de virtuálgépen kárt nem okozol, ha elakadsz tudsz screenshotot küldeni, meg fórumozni... -
ViZion
félisten
válasz
Jester01 #13281 üzenetére
na, akkor csak para volt, mert nem kerestem meg, csak felhúztam rajta magam
DE. Felrakva az Ubuntu SSD-re nagyon gyors, alap tweak-ek voltak csak, másra nincs szükség, a régi cerka+ 40 GB HDD után a ~15 sec boot (amiből vagy a fele a bios) nagyon jó. Viszont pár "laza" bugot találtam: ha elrontom a kódot, akkor a keyring lefagy, és vele az egész retek, csak restart van... Már a boldog usernél van, mondtam nekik a kódot ne b.szák el
Másik, hogy xdiag valamit az user konfigba átírt (mivel SSD-n a betöltő pöttyös bigyó csak felvillant, ezt akartam kikapcsolni, ezt írták neten, h itt lehet), és onnantól csak 2D unity van. Új userrel rendbejött, nem kerestem mit állít át, grubot is újraraktam, de nem abba írt. Újra indítva nem is mutatta, h állítottam, szal. símán passz.
Vendég fiók nem kikapcsolható, ez sem tetszett, első user error az is volt, h kijelentkeztek, és vendéggel akartak belépni...
Telepítve, frissítve, progikkal együtt, stb. 3,6 GB, ami teljesen jó. Lekapcsolás idő kb. 2 sec, amin meg is lepődtem, ebben nekem az Ubuntu mindig gyenge volt.St3ven: 4 GB swappnak akkor kell, ha 256 MB ramod van és bilboardokat szeretnél Gimp-el nyomdára készíteni. Halgass Cpt.Pirk-re, ne ubuntuval kezdj
Az "alap" dolgokat (netezés, zene, film, wifi, torrent, Office alkalmazások, pdf olvasó, alap kép szerkesztők) minden nagyobb linux tartalmazza. Egy-egy összeállítás különböző progikból áll, de ezt később kitapasztalod és kedvedre kicseréled a cuccokat (vannak némi megkötések). Pl. alap a Firefox, de 1 perc a Chromium vagy a Chrome telepítése. Filmre pl. ott a Totem, de VLC egy klikkre van csak, vagy ha nagyobbak az igények, akkor ott az XBMC... stb. stb. Persze van eltérés, de szinte minden-mindenre letölthető. A Neked legmegfelelőbbet időbe telik megtalálni, kísérletezni kell.
-
ViZion
félisten
válasz
hegegabi80 #13266 üzenetére
ITT kezdjed. Meg a disztribúciók oldalán is van sok infó.
Az általad felsoroltak natívan elérhetők, nem kell trükközni a windowsos programok hegesztésével. -
ViZion
félisten
válasz
Jester01 #13250 üzenetére
Van, amit le lehetne szedni, de nem engedi mert ubuntu-desktop ott van a függőségben...
de ezek a social-network kliensek nem hinném, h élet-halál kérdés lenne, meg van még pár felesleges progi, de azért kibírható, csak hát hol a szabadság?mokiber: esetleg próbáld ki a Pear OS-t, vagy Lubuntu-t, Xubuntu-t.
-
ViZion
félisten
Most raktam Sandy Bridge-re ubuntu 12.04-et LiveUSB-ről, abban is alapból a pendrájvot jelölte meg a grub telepítési helyének. alul, egy kis fika legördülő, épp csak észrevettem. Amúgy hasít, SSD+2GB ram jót tett neki
Dícséret off, mérgelődés on:
Unity továbbra sem kellene, meg a sok töcskölő-app amit beleraktak. Értem én, hogy előre telepítenek mindent, mert erre van igény, de:
1. aki nem ismeri a programokat, az nem indítgatja el, mert "nehogy baj legyen belőle" (kéretik nem magatokat venni átlag-usernek, itt azokra gondolok, akik ha más színű a guglikróm ikon, már nem klikkelnek rá)
2. a telepítés marha bonyolult, főleg Ubin az sw centerrel... miért ne az user dobná fel, amit akar? (szocialista netwörk marhaságokra gondolok, azért pl. Libre office maradjon...)
3. ha már telepítve van, miért nem lehet a sok vackot leszedni, miért nem engedi a függőségek megtörését, ha nekem x cucc nem kell (ilyenkor írigylem az openSUSE csomagkezelését)
4. ha úgyis online frissít telepítéskor, miért nem kérdezi meg mire mit használnék? (netezés, zene, képnézegető, stb...) ubuntus időmben ezt felvetettem párszor, több fórumon, volt canonical kérdőív, ott is felvázoltam a szerintem ideálisat. Másnak is eszébe jutott természetesen, de az angol fórumon leoltottak minket, h van fontosabb, meg amúgy is lehet törölni-telepíteni... omg, akkor engedjen törölni.
Lassan kellene egy Ubuntu single player edition -
ViZion
félisten
válasz
mokiber #13225 üzenetére
mivel ezek szerint nem olvastad el a linkeket...
ahogy szeretnéd. Lehet jkülön a felhasználói mappa, akkor ennek is kell partíció.
Lehet minden egyben, akkor csak / kell. Ha akarsz hibernálni, vagy kevés a ram, akkor kell cserehely is...
Ahogy én csinálnám: minden / és 1-2 GB cserehely -mivel nem tudom mi a konfig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest