-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49084 üzenetére
Ha csak simán firefox van odaírva, vagy firefox helyett iceweasel?
sudo apt-get install firefox
vagy
sudo apt-get install iceweasel -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49081 üzenetére
Kb. 10 perc alatt letöltetett volna és kiírhatott volna egy Ubuntut vagy valami népszerű, kezdőbarát disztrót. Mindegy...
Első kérdés, a saját felhasználód jelszavát (sudo) és a root jelszót tudod? Ha egyiket sem, akkor nem tudunk továbbmenni.
-------------------------------------
Szóval, Linuxon van egy "home" könyvtárad, ahová alapból bekerülnek a letöltött cuccok, meg a személyes dolgaid. Ha nyitsz egy terminál ablakot, akkor az egyből oda fog nyílni. Abban a könyvátrban kell lennie a telepítő iso képfájlnak, aztán ha megvan, akkor ki kell adni ezt a parancsot:
dd bs=4M if=windowstelepitoneve.iso of=/dev/sdX
Ahol az sdX helyére a pendrive elérési útját kell írni, miután bedugtad a gépbe. Ezt a sudo fdisk -l parancs kiírja. Ez a dd parancs 1:1-ben kiírja az iso-t a /dev/sdX eszközre, szóval oda kell figyelni, hogy mit adsz meg neki paraméternek. Ha bizonytalan vagy, inkább kérdezz rá.
De először inkább kezdjük valami kicsivel. Csináljunk neked Firefoxot.
Írd be ezt a terminálba:sudo apt-get update
sudo apt-get install firefox-esr firefox-esr-l10n-hu -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49079 üzenetére
Kali Linuxot rakott fel az ismerősöd neked úgy, hogy nem használtál még Linuxot? Hát rosszat akar neked ez a valaki?
A Kali egy cél disztró, hekker hajlamú embereknek, célirányosan arra a területre megcsinálva. Kezdőknek ilyen rendszert nem teszünk fel, de többnyire magunknak se.Ugyan van viszonylag egyszerű, terminálos megoldás windows telepítő írására, de így, hogy totál nem ismered a rendszert, inkább azt mondom, hogy kérj meg valakit aki kiír neked egy telepítőt. Kollégák, barátok biztos csinálnak ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #49048 üzenetére
Egyébként ha már úgy is újratelepítések mennek, akár le is lehet kapcsolni ezt az efi cuccot. -1 probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #49042 üzenetére
Bemész a gpartedbe, ott lecsatolod a partíciót a jobb gomobos menüből. Kilépsz belőle, majd kiadod az fsck-s parancsot. Most h. sudo kell-e hozzá, azt majd mondja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #49037 üzenetére
Merevlemezt csak satuval lehet zsugorítani.
Mi történik, ha futtatsz egy fsck.ext4-et?
# fsck.ext4 /dev/sdb1
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48959 üzenetére
Ez valami egyéb gond lesz. Próbáltál másik böngészőt felrakni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48957 üzenetére
Azon belül mi? Görgetés? Videók?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48955 üzenetére
Egy magos proci, lassú vinyó és kevés ram. Gondoltam egy XFCE-s disztró nem lesz túl sok a gépre, de lehet a Fedora alatt valami nem úgy megy, ahogy kellene.
Még esetleg megnézheted az LXDE környezetes Fedorát: https://spins.fedoraproject.org/lxde/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48943 üzenetére
Na arra már nem tudok mit mondani. Esetleg még a másik Linux topicban kérdezz rá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48938 üzenetére
Igen, sajnos az a VIA cucc van benne amit írtam... Ha az xrandr nem ír nagyobb felbontást, akkor szerinte nem is lehet nagyobbat. Meg lehet próbálni kézzel rávenni, vagy még megpróbálhatsz egy 3. ágról származó disztrót, pl. fedora xfce (live képes image): https://spins.fedoraproject.org/xfce/download/
Itt van egy példa saját felbontás beállítására: https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_45221-45221.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48932 üzenetére
Mit mond az
xrandr
parancs kiadása a terminálban? Valamint még egylspci
is érdekelne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48920 üzenetére
Szerintem félreértett téged. Az Unetbootin nem egy túl jó képfájl kiíró progi, nem minden disztrót támogat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48909 üzenetére
Ez lesz a probléma forrása:
Integrated UniChromeTMPro graphics up to 64MB shared memoryEz a VIA egyik grafikus processzora, egy időben próbáltak ilyet is csinálni. PM800 vagy 880 lesz, ezek (a VIA graf procik) nem Linux barátságos hardverek. http://ubuntu.hu/node/39568
Meg lehet próbálni még egy nem Ubuntu / Debian alapú disztrót, pl. Manjaro XFCE [link], hátha Arch alapon jobban megy az a kártya.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48907 üzenetére
Milyen lapot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48870 üzenetére
Mert a PCI-os kártyák mindig másodrendűek szoktak lenni az integrált, merg a PCIe/APG mögött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48868 üzenetére
Ennek az első részét mondjuk az alaplap biosa csinálja, de örülünk!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48857 üzenetére
A Debian zárt tárolójában vannak a gyártói driverek. Debian topicban nem írták még, hogy tegyél fel olyat?
KunEmber: gondolom 2 évvel újabb kernel, és vele együtt újabb grafikus driver is van az újabban. Közelebbit nem tudok mondani, ezen az ágon ahol azok a disztrók is vannak, csak a Debiant használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KunEmber #48853 üzenetére
No de milyen videokártya van benne? Valamint ha az nem Intel, akkor milyen driver van hozzá használva? Bár érdekes az eset, mert annak a procinak mindenféle grafikus segítség nélkül is kellene vinnie egy 720p videót, még akkor is, ha csak Pentium.
H.Istvan25: amit írtam, azt nem próbálod ki?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48844 üzenetére
Sok erőforrást kér és a kinézete pont úgy megosztja a Linuxos tábort, mint a csempék a Windowsost.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48840 üzenetére
Debian se rosszabb, csak kicsit olvasni kell de van jó wiki oldaluk. A csomagok régebbiek kicsit az átlagnál, de azok az Ubuntu LTS (megbízhatóbb) verzióiban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48835 üzenetére
KDE-vel tegyél még próbát, mert annak a rendszerbeállítások menüjében állítható pár dolog, ami kihat a tearingre, ideális esetben meg is szüntetheti azt. A kompozitor beállításait kell megnézni.
Más asztali környezetek alatt ezek a dolgok nem feltétlen állíthatóak, legalább is nem a grafikus felületről.
*szerk:
továbbá érdemes lehet átváltani a zárt nVidia driverre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48823 üzenetére
A helyzet meglehetősen komplikált. Először a telepítő alá kell megfelelő drivert betölteni, amivel van kép. Majd a megfelelő drivert kell betölteni a telepített rendszeren, ahol szintén lehet gond. A HW felismerést szkriptek csinálják, HW azonosítók meg egyebek alapján. Nem kicsit bonyolult a helyzet, anno szívtunk vele a Chakra telepítőjével is. - természetesen nagyrészt csak az én gépemen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48814 üzenetére
A biosban letiltás nem elég, az nem olyan, mintha ki lenne véve a gépből. Tudom, integrált vga-s alaplapom van és hiába tiltom le, eléggé keresztbe tud tenni a telepítőknek.
ubyegon2: tegyél oda egy kisebb méretű / felbontású képet, amire rálinkeled a nagyot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48812 üzenetére
Lehet, hogy tovább fog bonyolódni a helyzet, mert így már két videó eszköz lesz a gépben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SirRasor #48756 üzenetére
A kész iso-k nem települnek olyan lassan. [http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/] Az alap rendszer telepítője mindössze 417MB.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48603 üzenetére
Először is mit keres ott a yandex a repók között? Honnan szedted le ezt a telepítőt amit használtál? Ez a yandexes dolog mintha valami mókolt telepítő lenne.
Itt vannak az aktuális friss, live képes telepítők: http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/bt-hybrid/, szerintem szedd le a neked tetszőt asztali környezetes kiadást és tedd újra a rendszert.
A dist-upgrade parancsot viszont ne add ki normál frissítésre, az főverzió váltásra való. Neked egy sima frissítés kell. Általában az apt-ot szoktuk használni, de az aptitude is jó erre.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Ha még nem vagy a sudo csoportban, akkor:
sudo adduser felhasználóneved sudo
ez betesz oda, csak egy ki és bejelentkezés kell utána. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
H.Istvan25 #48599 üzenetére
8.0? Most 8.6-nál tart a telepítő. Azt hiszem ezt a problémát már javították benne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
maglew #48528 üzenetére
Nem.
Melyik phaser nyomtatód van? Kapásból van pár találat ezekre: https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=xerox+phaser+linux
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balion #48455 üzenetére
Ez nem off, nyugodtan mehet simába. Telepítéskor csak simán formázd meg a partíciókat, vagy töröld és hozd létre újra. Vagy ha csak elindítottál egy live iso-t, akkor egy kparted vagy gparted partíció kezelő biztosan van benne, azzal bármit meg tudsz csinálni.
ubyegon2: szerintem folyamatos emberhiány van náluk, vagy csak túl sok dolguk van a fejlesztőknek és háttérbe szorult az új iso kérdése. Párszor már előkerült, de aztán mégsem készült el meg per pillanat vannak is még portolási gondok, pl. a kapudant eddig nem tudták portolni, mert annak pythonos függőségei voltak, a KDE5-ben meg ezek már nincsenek meg. Most ezt azt hiszem sikerült megoldaniuk.
Mire belejöttek kicsit a python scriptekbe KDE alatt a widgetekhez, addigra dobták a KDE-ből a pythont.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aleister #48421 üzenetére
A Chrome és a Firefox mindkettő tud szinkronizálni online fiókhoz. Állítsd be és az új telepítés után visszakapod a régi böngészőidet minden beállított dologgal együtt.
Az Adobe jellemzően nem egy Linux orientált cég, itt el kell gondolkozni az alternatívák használatán. A többi dolog megy gond nélkül. A logouton vannak jó telepítési bemutatók, nem kell több tudás egy normál Linux felrakásához, mint amennyi egy win telepítéséhez kell. Csak a partíciók kezelése van kicsit máshogy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez azért van így, mert jellemzően aki nas-t vesz, az csak be akarja vágni a szekrénybe és menjen. Nekik meg pont ez kell, hogy beraknak egy vinyót aztán megcsinálja nekik használhatóra a rendszer.
Ugyanakkor ennél jobban nem ismerem a nas-ok világát, de biztos van köztük olyan, ami az "advanced user" igényeit is kielégíti.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezeket a kérdéseket passzolom. Keress valamilyen ismertebb nas-t és nézd meg mi van rajta, valszeg lesz itt topicja ahol rá tudsz kérdezni ezekre.
Egyébként a nas oprendszere nem egy kis belső flash tárból szokott menni és a berakott vinyó(ka)t csak háttértárnak használja?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tud szoft linket a Linux mindenre kiterjedően, jellemzően még parancssor se kell hozzá. Menni szokott a fájlkezelőkben a jobb gombos menüből.
Viszont ennél kicsit több infót kellene megadnod, a nas típusa meg a rajta lévő rendszer fajtája lenne az érdekes. Maga a Linux úgy általában kezeli az NTFS fájlrendszert és ahogy nézem annak a linkjeit is, mert fent szokott lenni az ehhez kellő ntfs-3g csomag, de ha a nas-on olyan speckó Linux van ami EXT4 fájlrendszert akar használni háttértárnak, akkor kénytelen leszel azt használni a vinyón. Ami egyébként egy igen fejlett fájlrendszer, pariban van a konkurens megoldásokkal.
mefistofeles: az az öszvér rendszer okoz meglepetéseket.
Ha jól olvastam a google találatokat, akkor csak egy üzenet ami nem érdekes. Lehet eltűnik, ha a virtualbox csomagot telepíted, mert az behúzza a kernel modult is hozzá azt hiszem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48317 üzenetére
Hogyhogy? Az asztali környezet miért befolyásolja a frissítést? Nem működik rajta az apt-get dist-upgrade parancs?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48313 üzenetére
Nem lehetetlen. De mint mondtam, érdemes lenne egy bugreportot írni a problémával és a géped részleteivel nekik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48310 üzenetére
Igen frissítik, de mivel nem tudjuk mi okozza a fekete képernyős gondokat, így nem lehet kijelenteni, hogy pusztán a driver verzió váltástól lenne gond.
Nekem pl. attól szokott fekete képernyő lenni a Chakra telepítésekor, ha a zárt - Catalyst - drivert választom bootoláskor, mivel bár Radeon videokártya van a gépemben de az alaplapon is van egy integrált Radeon HD3000 valami ami bár nem aktív, de még is keresztbe tesz a telepítőnek. Ugyanakkor ha a nyílt driverrel telepítem a Chakrát akkor minden jó, és a felrakott rendszeren már át tudok váltani Catalystre gond nélkül, ha akarok.A Mint LTS koncepcióját nem ismerem, de szerintem ha az LTS-ben ilyen jellegű kritikus hibát találnak és ki is javítják, akkor frissítik az iso-t. Csak ehhez jelezni kell nekik a gondokat bugreport vagy fórum formájában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48307 üzenetére
Nehéz megmondani, ki kell próbálni. Csinálhatsz egy partíció mentést a jelenlegi állapotról a 17.3-on, aztán megpróbálhatod a frissítést, max visszarakod a régit. Igaz ez nem oldja meg a problémát, hogy ezzel megragadsz a régebbi verziónál ha gond van.
Meg kellene nézni, hogy mi a különbség a 17.3 és a 18.0 között. Gondolok itt arra, hogy milyen Xorg, Mesa és radeon/ati csomag verziók vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48184 üzenetére
Ezt passzolm, nem találtam rá semmit. Kérdezz rá a másik Linuxos topicban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48180 üzenetére
Meg kellene nézni, hogy mi történik. Az itt lévő systemd parancsokkal tudod elemezni, van amelyik grafikont is csinál: https://wiki.archlinux.org/index.php/Improving_performance/Boot_process#Using_systemd-analyze
Az eredményt berakhatnád ide, ha hosszú, akkor pastebinre bemásolva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48071 üzenetére
sudo update-grub
megkeresi neked az egyéb oprendszerket és be is teszi a listába. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48043 üzenetére
Dehogynem. Minden telepítőben van partíció szerkesztő, olyan és annyi partíciót hoz létre, amennyit szeretne. Amire én utaltam, az a szerintem veszélyes automatikus megoldás.
Nézd meg a Debian képes wikit a témában: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #48041 üzenetére
Őszintén szólva az automatikus dolgokat mint a Windows mellé és társai még soha nem mertem használni, ha rajtam múlna nem is tennék ilyen opciót a telepítőkbe.
A kívánt partíciót ki kell jelölni rootnak, ez általában '/'. Ha ezt megcsinálod, akkor oda fog települni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
southernsun #48029 üzenetére
Ha recovery konzolt sem tudsz behozni az indítás elején, akkor még annyit tudsz tenni, hogy egy live linux alól bemész rá chroot-tal. De lehet egyszerűbb lementeni az adatokat egy live disztróval és újrarakni az egészet, már ha a háttértár nem ment tönkre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
southernsun #48026 üzenetére
A /tmp-re nem tud írni. Nézd meg, hogy azzal mi van.
sudo fdisk -l és df -h
ad némi infót és az /etc/fstab fájl tartalma meg arról, hogy hol kell lennie. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #47935 üzenetére
Valszeg ugyanazon a gyártósoron készülnek a chipek, mint a neves cégek termékei is mert egy flash memóriát nem lehet annyira elszúrni, különben nem működne. Mondjuk most egy picit drágábbak, mint amikor én vettem az enyémet.
spammer: ahh, a hibernálásra gondoltam. Fáradt vagyok.
V.Stryker: az informatika már csak ilyen!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #47929 üzenetére
Veszel kínai SSD-t bele, azt 3-4k forintért kapsz 32GB méretben és akkor azzal olyan 30-50s bootidőt fog produkálni egy Debian LXDE-vel a gép, miközben már a böngészőt is betölti de mégsem érzed magad a kőkorban, mert van egy normális GUI-is.
Most attól, hogy nincs benne szövegszerkesztő meg filmlejátszó egy disztróban, attól nem lesz gyorsabb a gép mivel ezek nem futnak maguktól. De ha útban vannak, könnyen ki tudod gyomlálni őket bármelyik disztróból. Viszont csak azért letörölni őket egy 320GB-os háttértáras gépen nem érdemes, hogy gyorsabb legyen.
Felteszem néha előfordul, hogy meg kellene nyitni valamilyen szöveges dokumentumot a gépen amit letöltesz a netről...
NewmanHD: ideiglenes megoldásnak használj sleepet amíg nincs megoldás, azzal úgy is csak pár százalékot merül egy nap a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #47847 üzenetére
Több Core2-es ThinkPadem volt, az évek folyamán a 60-80e körüli sávba került régebbi laposokat vettem meg itthonra Chakra alá KDE-vel. Mindegyiken jól futott, nem volt gond a netezéssel. Hogy aztán mekkora frekin mentek, azt nem tudom.
A nagyszülők gépében mondjuk 3GHz-es C2D proci van, nincs is neki akadály.
Egy megváltás volt kidobni a P4 Celeronos előző gépet. A bootidő is konkrétan megfeleződött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
student #47837 üzenetére
A Skype még menne neki, ha mást nem futtatsz a gépen. A többi úgy van, ahogy Penty írta.
Inkább ruházzatok be valami olcsó, leszerelt Core2-es gépbe, azok még netre is jók. Pl. a Compaqnak vannak ilyen komplett gépei, időnként ki lehet fogni tök olcsón jóságokat közülük. Vagy egy régebbi ThinkPad ha laptopban gondolkodtok, azt is ki lehet hozni olcsón...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Normi™ #47825 üzenetére
A POL az gyakorlatilag egy felparaméterezett, adott alkalmazásra szabott egyedi Wine-t tartalmazó valami. A Wine meg mint olyan többnyire képes a Windowsos bináris fájlok futtatására, így elméletileg kaphat vírust is az ?emulált? környezet, mondjuk ha vírusos / trójais krekkel használod a játékot, ugyanis nincs UAC meg semmi ilyesmi ott... - bár jellemzően a POL-t nem tört játékhoz találták ki.
Viszont mivel böngészni amúgy sem egy Wine alá telepített internet explorerből fogsz (ami egyébként technikailag működik), így gy.k. ezzel a kérdéssel nem érdemes foglalkozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47805 üzenetére
Természetesen folytatja mert amit letöltött, az már ott van a csomagkezelő ?pacman? cache könyvtárában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az jutott eszembe, hogy milyen jó a Windows felhasználóknak, mert nekik nem kell terminállal szívni. Oh wait.
Ha el akarsz távolítani olyan programot Win10-en amit a cég vagy az oprendszer előtelepítője nem szeretne, akkor nyitni kell egy powershellt admin joggal, majd kiadni kisbetű-nagybetű helyesen egy ilyen parancsot:
Get-AppxPackage *3dbuilder* | Remove-AppxPackage
Szóval lényeg, hogy a Windows sokkal felhasználóbarátabb, ezt jegyezzétek meg. - Még vadászom, hogyan lehet gyártói szemetet eltávolítani...
Gondoltam megosztom ezt a sztorit veletek, mert belezsibbadt az agyam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47774 üzenetére
Qbittorrent és Ktorrent. Mindkettő frankó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van a VDPAU és a VA-API kimenet, ha szeretnél hardveres gyorsítást akkor ezek közül kell a kártyádnak és driverenek megfelelőt használod. Hogy ezen felül a nem hw gyorsított kimenetek közül melyik lehet jobb és érdemes-e a fentiek helyett olyat használni azt nem tudom, de szerintem nem.
lev258: Érdekes. Mondjuk Phoronixon ma jött a hír, hogy a 4.9-es kernelre lesz kész az SI támogatás, bár még egy ideig valószínűleg nem lesz alapból engedélyezve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, az MS nyílt forrásúvá tette és portolja a PowerShell-t Linuxra. Vajon mikor jön az Azure-on kívül egy MS disztró?
Iscariah: csak 29 vagyok, nem vagyok még elég öreg ahhoz, hogy nosztalgikus boldogságot okozzon egy cli program használata.
Dr.FantastiK: a megszüntetett python script támogatás hiányzik nekem belőle. Azzal egy csomó jó widgetet buktunk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47649 üzenetére
A KDE az öröm és a boldogság forrása Linuxon!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #47621 üzenetére
Igen, a 4.8-ra sem lesz kész, már én is emlékszem. 1.17.4-es Xorg és 4.5.7-es kernel van most Chakrán. Javasoltam korábban nekik, hogy addig meg kellene tartani így a dolgokat, amíg a GPU-PRO dolog le nem zajlik, különben a Catalyst felhasználókat kézzel kell átrakni a nyílt driverre, ami gondokat okozhat. Akkor is ha ők csinálják, meg akkor is ha a csomagkezelő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #47619 üzenetére
Még nem. A GPU-PRO jelenleg még nincs kész, csak a GCN1.2 és újabb kártyákhoz használható. A 4.8-as kerneltől vagy az után várható a teljes GCN széria támogatása, addig mi akiknek korábbi Radeon kártyája van, vagy a nyílt drivert használjuk, vagy a Catalystet, amíg kernel / xorg kötődései megengedik.
Valamint az új iso elkészítése parkolópályán van jelenleg, így nincs is benne még az új driver. Azt hiszem a csomagok között ott van, ha valaki használni szeretné.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47602 üzenetére
Igen, csak live módja van neki, onnan kell telepíteni is.
A fekete képernyő viszonylag ismerős AMD oldalon, a videó driver okozza. Chakránál annyi előnnyel vagy, hogy mindkettő lehetőséggel tudsz próbálkozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47592 üzenetére
Valamit keversz valamivel. Chakránál az iso bootolásakor lehet választani, hogy nyílt v. zárt (Catalyst) driverrel szeretnéd kipróbálni és telepíteni.
Manjaro és Chakra között az a különbség, hogy a Chakra nem az Arch csomagjait használja hiába onnan származik, hanem saját csomagjai vannak, kicsit tovább tesztelve egy félig rolling modellben. Meg hogy csak KDE van asztali környezetnek.
*szerk:
kicsit lemaradtam az elejéről, mi a gond az APU támogatással Uborka vonalon?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47567 üzenetére
Arch vonalon ott van a "SUSE studio imagewriter", tedd fel és írd meg azzal. A dd-vel én sem kínzom magam, ennyi év után sem tudom fejből a szintaxisát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47541 üzenetére
Ha 0-ra írod át, akkor meg sem jelenik a grub. - az 1s-es grubnak amúgy sincs túl sok értelme. A SHIFT-et nyomva tartod boot alatt, akkor így is elő lehet hozni.
A nano-ban ctrl+o a mentés, ctrl+x a kilépés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47531 üzenetére
"csak a windows ilyenkor még egy percig cuccol. a manjaro meg kész!" - Igen, a Linux ilyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47524 üzenetére
Nem azt írtad, hogy 10 másodperc a fekete képernyő? Ergo 10..12mp alatt bebootol a disztró. Lassú?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47521 üzenetére
Az nem feltétlen probléma. Gyakran azt szokta ott hibának írni, ha valamilyen USB-s eszköz azonosítóját nem tudja rendesen kiolvasni, de ettől még az eszköz működik. A /var/log alatt szokott lenni a kern.log, ami tartalmazza ezeket az üzeneteket és a többit is a boot ideje alatt.
A fekete képernyőt meg a videódriver működése okozza, nem probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #47519 üzenetére
Le kell venni a grub_timout értékét 0-ra és nyomni egy sudo update-grub -ot. Most fejből nem tudom merre van a grub timeout, de így már megtalálod a neten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De a 3.16-os kernel 2014 nyaráról kb. ugyanakkor jött ki, mint amikor az említett két platform. Ilyen "fiatal" környezetben nem régi kerneles disztrót használnék.
Atomos vagy Celeronos gépet nem vennék, de az utóbbi 6 évben mindig volt Inteles ThinkPadem, már 3 különféle is volt, de Chakra futott rajtuk az aktuális kernellel. Nem futottam bele ilyesmi gondokba. Egyszer kellett letiltanom egy Atheros drivert mert kettő is volt a disztrón az én wifimhez és amit alapból választott az nem volt jó az egyik kernel frissítés után, dobálta a netet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest