- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- iPad topik
- Házimozi haladó szinten
- Home server / házi szerver építése
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1910 üzenetére
... vagy ha grafikus felületen vagy, és grafikus filekezelőd van, akkor duplán kattintassz a file nevére. ha futtatható, akkor elindul. ha nem, akkor jobb klikk rajta, és a file tulajdonságainál a jogosultságok között pipáld/ixeld be, hogy a tulajdonos számára futtatható.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1904 üzenetére
először is: a gkrellm, mint kinézet nem jön be, vagy nem hajlandó futni nálad?
ha leírod szép sorban, hogy mely alkönyvtárakra gondolsz, akkor megpróbálok segíteni. az összes (/etc, /usr, /lib, /var alkönyvtárait most inkább nem kezdeném el ecsetelni, mert az egy fél napomba telne szerintem... ). a legtöbbnek amúgy elég beszédes a neve.
és az elszállás-visszaállítást jól hallottad. nálam is volt egy rendszer (ki is van mentve), ami alatt kb. 4x cseréltem komplett vasat. apróbb dolgokat (saját kernel, graf. kártya cuccai, stb) persze váltás után kellett cserélni, de maga a rendszer rendesen ment tovább. ha a nagyon változó kt-kat különveszed, akkor pl. tar segítségével tudsz egy ''képet'' lementeni. linux esetén nem kell az, mint win esetén, hogy a partíció 1. szektorában legyen egy bizonyos file. itt a kernel helyét a boot manager találja meg, tehát arra kell csak vigyázni, vagy tudni kell, hogy lehet visszatenni. vissza lehet tenni pl. live cd-ről bootolva (ez is hamarosan megy az ubuntu 1. hsz-ába, mert arra kicsit ki van hegyezve... más disztribnél kicsit eltérhet, de az elv ugyan az). -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1901 üzenetére
nem gkrellm, de az is hasonló.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1898 üzenetére
az /etc/alternatives-ben azok vannak, amit a neve mutat: alternatív progik közül az ''alapőrtelmezett''. ezáltal lehet a gépeden 3-féle c-fordító, 2-féle java környezet, meg hasonlók, hogy melyik indul alapból, ez határozza meg.
ha megnézed pl. a /usr/bin/gcc-t, az mutat az /etc/alternatives/gcc-re, ami viszont mutat pl. a /usr/bin/gcc-3.3 binárisra.
tehát ha futtatod a gcc-t, akkor valójában a 3.3-as gcc fog futni.
ennek a módszernek előnye, hogy elég egy helyen, az /etc/alternatives-ben megváltoztatni a linket, és akkor minden át van állítva.
az első kérdésedre a válasz pedig valóban az előbbi link, legalábbis egy nagyon jó alap. -
ngabor2
nagyúr
segítsünk egymásnak könnyebben eligazodni. szedjük össze azokat a hsz-okat, vagy forrásokat, amik sokszor előkerülnek, és olymértékben alapvetőek, hogy az 1. hsz-ben a helyük. egy rövid szösszenetet a partíciókról már betettem oda, egyéb, disztribfüggetlen dolgok is jöhetnek.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1883 üzenetére
nem, a cat az cat, kiírja a stdout-ra a paraméterként kapott file tartalmát. amiatt kell, hogyha több cuccot szedsz le, akkor lesz, ami 2x van a listában. ezt rendezni kell, majd egyelni, hogy egy file-t 1x töltsön le. (man cat, man sort, man uniq.)
a telepítés pedig igen, annyi, hogy apt-get install program. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1880 üzenetére
igen a > átirányítás. és pontosan azt csinálja, amit mondassz, függőségekkel együtt megadja a letöltendő cuccokat.
a további menet is le van írva, olvasd tovább (/var/cache/apt/packages-be másolás, és apt-get install kubuntu-desktop). ott nem volt szerecsés a <> jeleket zárójelként alkalmazni, oda a feltelepítendő csomag neve megy. ekkor kiírja, hogy le kell töltenie 0B-ot a x MB-ból, és megy tovább a telepítés.
vamzi:
a tar.gz-t először le kell fordítani, amihez fordítóproginak is kell lenni a gépen. nem tudom, hogy a suse pakol-e fel alapból. majd ha komolyabb gép előtt leszek, megnézem.
mp3-ra az xmms-t, dvd-re az ogle-t ajánlom. az ogle alapból karakteres, de van hozzá graf. frontend (okle a neve, ha jól tudom). ezt kell telepíteni. hogy suse alatt hogy megy a csomagból telepítés... talán a yast2-ben megtalálod, nagyon rég foglalkoztam vele (és nem tetszett... de ez magánvélemény). -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1874 üzenetére
nekem még érdekesebb dolgaim voltak: otthon modem, az egyetemen meg win. mégis megoldottam a dist-upgradet is
otthon: apt-get update (ezt macerásabb lett volna elkerülni, de ki lehetne)
apt-get dist-upgrade --print-uris -qq | cut -d''''' -f2 > dl.txt
(a cut -d után két '' között egy ' van)
a dl.txt-ben vannak a letöltendő csomagok, teljes elérési úttal. ezt tetszőleges letöltéskezelővel megeteted, és a leszedett csomagokat hazaviszed.
otthon bemásolod a /var/cache/apt/archives kt-ba, majd mehet az apt-get dist-upgrade.
dist-upgrade helyett install <csomag> is mehet, a lényeg a --print-uris. ha több cuccot is fel akarsz tenni, akkor egy darabig ismételgeted változó csomagnevekkel, > helyett >>-t alkalmazva, hogy hozzáfűzze, a végén
cat dl.txt | sort | uniq > dl2.txt
[aki beleköt, hogy cat nélkül is meg lehet csinálni, vagy van más út... meg lehet, van más út, de ez is működik, és azt adja, amit akarunk.] -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1848 üzenetére
ajánlani egyértelműen az ubuntut ajánlom.
az 1GB swap nem kell, hogy pontosan 1048576kB legyen. kb. 1GB, partícionáló progitól függ, hogy miben kéri. mondj neki 1024MB-ot, legfeljebb nem annyit ad... nekem is valami 985MB van.
és itt egy kicsit vitatkoznék Batmannel: 6GB elég. sőt, ha az adatok (vagy akár a teljes /home az adatokkal) másik partíció, akkor 6gb bőven elég. én is 7 GB-on vagyok úgy, hogy ha nekiállnék a felesleget leszedni, még 2 GB felszabadulna.
az uhu azért nem, mert nagyon kicsi disztrib, kevés háttértámogatással. egyetlen előnye, hogy magyar.
az ubuntunak majdnem akkora a támogatottsága, mint a debiannak, tehát meglehetősen nagy a linuxok között. jó eséllyel szinte minden linuxos progit megtalálsz rá. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1846 üzenetére
(nem láma, egyelőre kezdő
)
lehet akárhány partíciód, nem az a lényeg. akkor ajánlott leginkább, ha nagyon éles rendszerben megy a dolog, ha valamelyik kiesik, akkor egyből lehet cserélni. otthoni rendszer esetén is meg lehet csinálni, de leginkább ízlés dolga.
persze, lehet külön az adatoknak is, nekem is van egy ideje külön a filmeknek, de dolgozni általában ugyan azon a partíción maradok.
általában (az eddig látott disztribek mindegyikénél) a boot során felkínálja a gépen levő többi oprendszert is, így a wint is, tehát ezzel se lehet elvileg probléma.
a win alapból nem látja a linuxos partíciókat, de pl. a tc-hez van egy jó kis plugin, amivel lehet mászkálni és olvasni a reiserfs/ext2/ext3 partíciókon. az írást direkt nem csinálták meg. ha akarták volna, akkor meg tudták volna, hisz a fs leírása nyílt. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1844 üzenetére
valszeg inkább 3.6, és a swap-et leszámítva igen. a swap-et a rendszer intézi, azzal nem kell különösebben foglalkozni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1841 üzenetére
1 gb swap elég.
a /dev kt-ban nem igazán driver, hanem eszköz-hivatkozások vannak. a driver linux alatt általában kernelmodult jelent.
vamzi: a tar.gz általában forráskód szokott lenni, néhány kivételtől eltekintve. nem tudom, hogy az mplayernek van-e suse-s változata, én az ubuntut ismerem. ha még nem mélyedtél nagyon bele, akkor inkább azt ajánlanám, egyrészt itt többen ismerik/használják, másrészt arra a telepítés egyszerűbb, mert sokkal szélesebb a fejlesztői köre, mint a suse-nak. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #1828 üzenetére
a fat32 azért jobb, mert azt a win és a linux is tudja írni alapból. fálrendszernek én inkább reisserfs-t ajánlanék, bár az ext3-mal sincs bajom (az időnkénti boot során elkövetett ellenőrzések kivételével). az e-ből én 2 partíciót csinálnék:
- 1 GB swap (linux swap típusú)
a többi pedig a rendszer. otthoni használat esetén nem sok értelmét látom különszedni a /boot-ot, a /home-ot, a /-t és hasonlókat.
a ''d-n'' levő file-okat tudod használni minden további nélkül. -
ngabor2
nagyúr
először is melyik disztribúciót tetted fel? magyarul ''melyik linuxot''? mert attól függ, hogy tud-e valamit kezdeni az rpm-mel.
milyen divx kodek van tar.gz-ben? melyik progihoz? csak mert amíg csomagból lehet telepíteni cuccokat, addig nem érdemes (különösen kezdőknek) egyéb forrásból telepakolni a rendszert. azért lett a csomagkezelés kitalálva, hogy egyszerűbbé, átláthatóbbá tegye a rendszert (amúgy szerintem a winnek is ez hiányzik).
egy kicsit próbálj meg összefogottabban, részletesebben kérdezni.
- disztribúció
- mi a probléma
- mit próbáltál
- hol olvastál utána, hogy még mindig nem megy -
ngabor2
nagyúr
adj meg neki egyet... valszeg új felhasználót akar létrehozni.
és root-ként csak addig legyél benn linux alatt, míg feltétlen muszáj. a rootnak mindenhez joga van, egy rossz mozdulat, és tönkre is tette a rendszert. a sima felhasználónak erre sokkal kisebb az esélye, legfeljebb saját magát lehetetleníti el, de a rendszer ép marad. -
ngabor2
nagyúr
a swap előny, ha külön partíción van. a linuxnak nem kell 10gb, nekem is 7 gb-on van, kényelmesen elfér.
de ha nincs külön, az se gond. különösen, ha sok memed van (512... az még épp nem sok, emellé ajánlott 1gb swap).
lehet file-ból is swappelni, csak egy picit macerásabb a beállítás (3 parancs).
adatod csak a linuxnak előkészített partícióról fog elveszni, a másik kettőről nem. -
ngabor2
nagyúr
mikor kiválasztod, hogy hova telepítsen, akkor megadod neki, hogy hova telepítsen
egy partíciót, ahol van annyi hely, amennyi kell neki. ehez létrehoz egy filerendszert (ext3, vagy reiserfs), tehát ami előtte volt, az elvész. win alatt ezt formázásnak hívják.
swap esetén hasonló.
a többi (nem formázott) partíció esetén valszeg a rajta található filerendszert írta ki. esetleg nem ntfs/hpfs akart lenni? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Laprasi991 #1714 üzenetére
apt-cache search apache
apt-cache search mysql
apt-cache search php
válogatsz a listából, majd apt-get install <kiválasztott csomagok> ...
bár ennek előfeltétele, hogy legyen net (bár ha nem lenne, minek apache), meg egy jól beállított sources.list.
ha nem kezdő lista lenne, akkor azt mondanám, man apt-get... -
-
ngabor2
nagyúr
disztót költöztetnék hálón keresztül. egyelőre egy igen gyány és helypazatló módon megy: tarral ''összenyomom'' a költöztetendő partíciót, átmásolom, majd kibontom.
van ennek kultúráltabb módja is, csak azt nem ismerem. valaki el tudná mondani? asszem valahogy scp-vel menne, de a részleteket nem tudom... -
ngabor2
nagyúr
szivat továbbra is a net...
hol van tárolva az alap iptables beállítás? találtam egy leírást, ami elvileg megosztja a netet, de ehelyett annyit csinált, hogy a megosztó gépről se tudtam kimenni. bármit faragtam az iptables-szal, csak rosszabb lett (eleinte ment a ping, aztán már az se...).
a rebootot is csak egy init-váltással úsztam meg (init 1-nél nincs háló, és ott az iptables se játszik épp emiatt. de hogy melyik init.d-s cucc hozza fel, azt megintcsak nem tudom)
úgyhogy net szintjén lesüllyedtem abszolút kezdő szintre -
ngabor2
nagyúr
no, megoldódott. egy alap konfigot átmásoltam (xorg.conf.vesa -> xorg.conf), és megy.60hz, de úgyse az lesz nézegetve sokáig
már csak egy gnuplotot lövök rá (slacki csomagból), és akkor hepi leszek. no meg egy kis szkriptelés... de mindent a maga helyén. -
ngabor2
nagyúr
válasz
--=Gefi=-- #1670 üzenetére
xfree86 vs. xorg? nem próbáltam, de a 2 konfigfile között nem túl nagy a különbség?
-
ngabor2
nagyúr
azért ennyire zöld nem vagyok
csak ugyebár az ember hozzászokott a dpkg-reconfigure xserver-xorg felületéhez, utána meg nem áll kézre a kézi barkács...
ilyenhez kerestem volna beállítási lehetőséget. amúgy valami ősi s3 pci-os kártya van benne, szerintem kevés memmel, azért nem megy (egy 16mb-os savage4-hez volt belőve, azzal ment, ennél lentebb viszem a felbontást és színmélységet, hátha.) -
ngabor2
nagyúr
nem ismerem a slackware-t és a vector linuxot mélyebben, de most azt kellene beállítanom. pontosabban az X-et rajta (xorg). deben meg tudnám oldani... de itt nem deb van. valaki, aki slacki-guru, dobhatna egy kis helpet, semmi hangulatom újratelepíteni más disztrót rá.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Moddingfan #1656 üzenetére
igen, annyi.
hogy az uhu alapból grub-ot, vagy lilo-t tesz-e fel, azt nem tudom. mikor bootol, akkor nem írja ki, hogy LILO boot:, vagy GRUB menu? leginkább innen lehet megtudni.
mod: most meg te előzél meg -
ngabor2
nagyúr
válasz
Moddingfan #1653 üzenetére
milyen disztrib, és ami még fontosabb: milyen boot manager? tippre azt mondanám, hogy valószínűleg grubod van.
/boor/grub/menu.lst-ben a default értékét kell 0-ról a win sorszámára átírni. ha ez a listában a 4., akkor 3-ra (mert 0-val kezdődik a számozás) -
ngabor2
nagyúr
a grub-ot átállítani pl. kedvenc szövegszerkesztőddel, root módban tudod. a /boot/grub/menu.lst file-ban a default 0 sort átírod, hogy a win betöltősora legyen az aktuális. megszámolod, hányféle cuccot tud betölteni, ha az utolsó a win, akkor n-1-et írsz (tehát 0-tól kezdődik a számolás).
a mountos problémára: ha létezik a megadott könyvtár, és az azt tartalmazó partíció nem nomount opcióval van felcsatolva (jelen esetben jó a beállítás), akkor át lehet írni.
a vfat bárki általi írhatóságát a umask=000 opcióval lehet beállítani. a jelenlegi beállítás épp az írási jogokat veszi le. -
ngabor2
nagyúr
mikor bebootol, akkor ad egy boot: promptot. oda beírod, hogy linux nodma (valamelyik képernyőn ott a help). lehet, hogy nem linux az alapkernel neve, de ez is ott van, nézegesd végig az oldalakat. utána meg pl. fordíts kernelt, amiben benne van az alaplapi chipset támogatása.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
TitiRii #1543 üzenetére
no, akkor a zanzásított válasz, aminek a részleteivel majd talán könnyebb lesz keresni, vagy kérdezni. előrebocsátom, hogy nem tudom mindre a választ.
nagyon olyanok ezek a kérdések, mintha egy vizsga tételsora lenne...
a) A Linux Kernel felépítése
user-szintű hozzáállás: kit érdekel? működik
• A rendszerbetöltés folyamata
ebbe se merültem bele, de a kernelforrás doksija valszeg jó támpont.
• Statikus és dinamikus eszközkezelés
gondolom itt a hagyományos /dev és az udev/devfs összehasonlítására lennél kiváncsi. statikus esetben akkor is van eszköz, ha annak nincs a kernelben támogatása. dinamikus esetben az eszköz a hozzá tartozó modul, vagy a kernelbe fordított rész hatására jön létre az eszközkezelő rendszer által.
b) Linux: a root biztonsága
• A root (rendszeradminisztrátor) jellemzői
mindent megtehet. épp ezért az újabb disztibekben korlátozva van, pl. grafikus felületen. ez a korlátozás persze feloldható, de akkor tényleg ''veszéles'' lehet a rendszerre.
• A su és a sudo parancs
a su (set user) usert lehet váltani. ha nem írsz paramétert, akkor root-ként tudsz belépni. a sudo 1 parancsot hajt végre más userként. ez a parancs a sudo paramétere. természetesen a kiválasztott user jelszava kell. alapból root jogon akarja végrehajtani. szabályozni az /etc/sudoers file szerkesztésével lehet.
c) Linux: Rendszerbetöltés
• LILO, Grub, partíciók
lilo esetén új kernelnél mindig le kell futtatni a lilo parancsot, mert a kernel fizikai elhelyezkedését jegyzi be a boot recordba. a grub máshogy csinálja, ott csak az első telepítésnél kell a grub-install-t lefuttatni.
feladatuk a kernel betöltése, és hogy lehetőséget adjanak annak paraméterezésére. más oprendszereket is be tudnak tölteni.
a partíciók nem tudom, hogy miért itt vetődnek fel, inkább a lemezkezelésnél lenne a helye.
• Initrd, Init
az initrd egy érdekes állatfaj, még nem sikerült vele megbarátkoznom. tulajdonképpen egy tömörített ramdisk, amit a kernel kicsomagol. ezzel a betöltés idejére függetleníti magát a merevlemez partícióitól. ebbe lehet pl. a szükséges modulokat, vagy egyéb parancsokat pakolni. ha nem tudunk minden, boot során szükséges dolgot a kernelbe pakolni, akkor van értelme.
az init a rendszer 1. számú processe. ebből indulnak a legalapvetőbb programok, ez tart kapcsolatot a kernel és a user-programok között. ha ezt leállítjuk, akkor a rendszert állítjuk le.
d) Linux: Fájlrendszerek
• Használt és ismert fájlrendszerek (pl.Ext2)
ext2 már kissé elavult. helyette egy naplózással kibővített változat, az ext3 van. népszerű még a reiserfs. van még jópár fajta (pl. xfs), nem igazán merültem el bennük. a linux alatti rendszerpartíciókon levő fs-eknek kezelniük kell a linuxos jogrendszert, valamint a linkeket. bizonyára van még néhány hasonló fontosságú kritérium, ez a 2 biztos. lehetnek extra feature-ök, pl. naplózás a filerendszer sérülésének elkerülése érdekében, vagy pl. titkosítás, vagy tömörítés.
• Linux alatti virtuális memóriakezelés
a rendszernek 2-féle memóriája van: fizikai, és swap. a swap arra szolgál, hogyha a fizikai memóriában helyre van szükség, akkor az ott levő, nem használtnak ítélt részeket kitegye rá. egy process önmagától nem tudja, hogy teljes egészében a memóriában tartózkodik, vagy egyes részei a swap-ben vannak-e.
ha a fizikai memória nincs kihasználva, akkor azt a rendszer lemez-cache-nek használja.
e) Linux: Csomagkezelés
a disztibúciók csomagokból épülnek fel. ahányféle rendszer, csaknem annyiféle csomagkezelés lehet. a legrégebbi csomagtípusokat leszámítva a csomagok függőség-kezelést is tartalmaznak. ha egy csomag függ egy másiktól, akkor addig nem lehet/érdemes feltenni, míg ez fenn nincs. például a kde-t x nélkül nem sok értelme van feltenni, ha használni is akarjuk.
• Csomagformátumok
az egyik legelső, ami eredetileg nem tartalmaz függőségkezelést a tgz. egyszerűen tar.gz-be össze van csomagolva a cucc, kicsomagolod, és fenn van. sok régebbi disztrib használta, illetve használja. a slackware (az első valódi disztrib) is ezt használja. ha jól tudom, már van valahogy függőségkezelés is építve.
egy igen népszerű csomagformátum az rpm. itt van függőségkezelés, van lehetőség frissítésre. a redhat vezette be, azóta több disztrib használja (suse, mandriva, fedora, hogy csak a legismertebbeket említsem). eredetileg nem volt lehetőség benne teljes rendszer-frissítésre, de megoldották
talán a legnépszerűbb módszer a deb típusú csomagkezelés. függőségkezelés alapból van, és lehetőség van benne a teljes rendszerfrissítésnek. használja többek között a debian, az ubuntu, az uhu.
• Csomagkezelő programok
tgz: tar, ill. gz. frontendeket majd mondanak a slackware-esek
rpm: meglepő módon: rpm...
deb: dpkg, illetve apt-implementációk, első sorban az apt-get.
mindegyikhez lehetnek karakteres vagy grafikus frontendek, amik a használatot egyszerűsítik.
f) Linux: Hálózatkezelés
• Helyi hálózat
linux hálózat nélkül nincs. ha egy gépen belül van minden, akkor is ''hálózaton'' keresztül kommunikálnak egymással a dolgok. gondolom itt elsősorban a lan-ra gondolsz. erről több könyvet is írtak, konkretizáld a kérdést, úgy egyszerűbb a válasz.
• Csomagkapcsolt (Point-to-Point) elérések
ppp, pppoe. ez megintcsak nem linux-specifikus, szabványos protokollok, szabványosan használva.
megj.: ha valami őrült nagy hülyeséget írtam, akkor kérem, javítsatok ki. ha valaki úgy érzi, hogy kb. ''nesze semmi fogd meg jól'' választ adtam, akkor üzenem, hogy lehet, de ez alapján már könnyebben darabolható a konkrét kérdés. -
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas #1547 üzenetére
csak ha nem tud a google-tól rendesen kérdezni, akkor nem arra válaszol, amire kiváncsi. és igen, van, akinek egyszerűbb, ha már egy tapasztalt emberke elmagyarázza neki a dolgokat, akitől tud is kérdezni.
TitiRii: a sört szeretemha van msn-ed, akkor este vegyél fel, a ''rövidebb'' kérdés-felelekre sokkal hatékonyabb.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
cortez25 #1541 üzenetére
mountolni kell. tehát fel kell csatolni a könyvtárrendszerbe egy (majdnem) tetszőleges könyvtárba. érdemes az /etc/fstab-ba beírni megfelelő paraméterekkel, hogy hogyan szeretnéd felcsatolni, utána sokkal egyszerűbb.
az újabb disztribeknél van automatikus mountolás is, de nnek a mikéntjét nem tudom, első dolgom szokott lenni ennek kikapcsolása.
az apt-get-es problémához: root-ként kell kiadni a parancsot.
TitiRii: mikorra kellene? mert ha én nekidurálom magam, akkor lehet, hogy le tudnám írni részletesen, de csak este. ha addig valaki megírja, vagy az már késő, akkor mindegy.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
DarkByte #1533 üzenetére
a 2. és 3. lépés között ott van egy fordítás is. a /lib/modules/fglrx/build_mod kt-ban lesz a modulhoz a forrás. ott ./make.sh, majd a szülő könyvtárában ./make_install.sh
ez megcsinálja, és feltelepíti a modult. ezután mehet a modprobe fglrx, meg az fglrxconfig.
elvileg a mesa-ból lecserél pár file-t. -
ngabor2
nagyúr
válasz
cortez25 #1508 üzenetére
modprobe snd_intel8x0
ne zavarjon, ha amd-s a lapod esetleg, egy kalap alá veszi a közeli drivereket.ezután elvileg mennie kellene.
előtte és utána nézz egy lsmod | grep snd kimenetet. akár be is teheted ide.
ja, és ha nem root-ként csinálod, akkor elé tedd oda, hogy sudo. -
ngabor2
nagyúr
először is mekkora a rászánt vinyó, illetve mennyi helyet tudsz a 2 rendszernek áldozni. nomeg mennyi memóriád van.
egy kis számolnivaló: ha 1 gb-nál kevesebb memóriád van, akkor a fizikai mem 2x-esét érdemes swap-nek adni. ha 1 gb, vagy több, akkor max. 1 gb-ot. nézd meg, hogy mennyit akarsz hagyni a winnek, aztán a fennmaradó részt oszd ketté testvériesen a 2 rendszer között. 4-6gb-on már kényelmesen elférnek.
a pm-et boot managerként nem ismerem.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1496 üzenetére
no, akkor picit részletezzük tomikának:
partícionálás: 1 partíció a winnek
1-1 a 2 linuxnak
1 a swap-nek, egyszerre úgyis csak egy fog menni.
tetszőleges sorrendben felteszed a 2 disztribet, a boot managert (ami nagy valószínűség szerint a grub lesz) az mbr-be telepíted. szerintem automatice meg fogja találni a másik linuxot meg a win-t is. -
ngabor2
nagyúr
válasz
cortez25 #1494 üzenetére
ha adsz egy lspci kimenetet, akkor könnyebb segíteni. mivel nekem nf3 van, ezért tippre forcedeth-et, vagy nvnet-et mondanék. nálam asszem az elsővel megy a net (vagy sk98lin-nel, de az a gigabites), a második naz nv saját drivere. nem találtam eddig okot rá, hogy feltegyem, a kernelben levő is rendesen megy.
-
ngabor2
nagyúr
no, egy kezdő kérdés tőlem... valamire eddig nem sikerült rájönnöm.
felpakolom az lm-sensors csomagot. sensor-detect, végigmegy, megtalál mindent, beírja a megfelelő konfigfile-okba a betöltendő modulokat.
utána kézzel betöltögetem én is, nyomok egy sensors -s-t, majd
sensors
No sensors detected
restart, és utána már mindent kiír rendesen. mit hagyok ki, ami rebootkor lefut? egy pár linuxot telepítettem, de ebbe a problémába mindig beleütköztem. -
ngabor2
nagyúr
/etc/init.d/boot.misc van? ha nincs, akkor csinálj, és csinálj rá egy linket a /etc/rc2.d-be, S99zboot néven. a z csak azért van benne, hogy biztos utolsóként fusson le. ha az /etc/inittab-ban az alapértelmezett futási szint a 3 lenne, akkor értelemszerűen az /etc/rc3.d kt-ba csináld a linket. vagy mindkettőbe, az a legegyszerűbb.
-
ngabor2
nagyúr
gondolom az a 1.5mb inkább 1.5gb...
ezesetben is nehezen fog felmenni rá. hacsak nem valami kizáró ok van, inkább egy ubuntut dobj fel, az nagyobb valószínűséggel felmegy. különösen, ha csak a gnome-ot teszed fel, és utána okosan válogatsz a programok között. az OOo magában vagy 150mb, úgyhogy az fogja a legtöbbet elfoglalni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1411 üzenetére
kösz, majd leszedem, kipróbálom. mert (mindennemű programozási ismeret nélkül) nekem úgy tűnik, nagyon egyszerű és egyértelmű a használata, tehát egy normális frontendet nem nagy munka megírni hozzá annak, aki ért valamelyik grafikát jól kezelő programnyelvhez.
-
ngabor2
nagyúr
kipróbáltam a gphoto2-t. azt hittem, van hozzá graf frontend. lényegében működik, csak kissé macerás.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas #1391 üzenetére
A fényképezőgépek némelyikét meg nem látja a pingvin szabványos USB háttértárként, ilyen pl. több Canon típus. Ebben az esetben a megoldás: veszel egy 2500Ft-os kártyaolvasót
vagy apt-get install gphoto2... bár még nem próbáltam ki, de ha lesz egy kis időm, kipróbálom. -
ngabor2
nagyúr
válasz
country #1255 üzenetére
egyszerű, pontosabban winen szocializálódott júzernek talán eleinte nehéz átállni egy többfelhasználós rendszerre. itt alapból több felhasználó van, és van egy, a root, aki a rendszer ura. csak ő tud telepíteni és a rendszer mélyére benyúlni. viszont ő az, aki egy rossz mozdulattal az egész rendszert tönkre tudja tenni.
az ubuntu és családja ''alapból'' elrejti ezt a felhasználót, épp azért, mert ''kezdőknek'' is való oprendszert csinált.
ha tudod, hogy mit szeretnél telepíteni, akkor pl. a ph ubuntu topikját is nézegetheted, előtte érdemes átolvasni.
filecserélő (dc):
terminálablakba: sudo apt-get install valknut
torrentnek az azureus egy kicsit bonyolultabb (először egy normális java kell neki), de pár parancs az is.
(ha véletlenül debreceni vagy, akkor egyszer el tudok menni, segíteni az alapokban. nagyon sokat segíthet egy ''személyes konzultáció'')
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1253 üzenetére
egy hp 610c tintás nekem is ment, csak kicsit lassú és drága volt.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
.:MIKe:. #1242 üzenetére
nekem is jobban tetszik a kde, mint a gnome, legalábbis összeszedettebbnek. erről Sianissal késhegyig menő vallási vitákat folytattunk
aztán abban maradtunk, hogy mindenki azt használja, amit jobban szeret/ismer. mondjuk nekem a régebbi kde jobban tetszett, ott a usernek is a szokásos fa struktúrában hozta ki a kcontol-t, de ez apróság. A gnome-ot is nagyon jól testre lehet szabni, de mivel az kevésbé kötött, ezért a nagyobb szabadság mellé több beavatkozás szükséges. a kde alatt a sessionmanager és a winmanager össze van kapcsolva, tehát ennek a kötése csaknem fix. gnome alatt ilyen nincs, és a winről átálló emberkék ezzel nem igazán boldogulnak alapból (oké, próbálkoznak, és ha rájönnek, akkor megy is).
terminálban dolgozni meg annyi, hogy legyen nyitva egy xterm/gnome-terminal/rxvt/akármi, és dolgozhatsz benne. -
ngabor2
nagyúr
no, akkor megvárom, míg lesz netem, aztán csinálok neki helyet. asszem van valahol elfekvőben egy 10gb-os partícióm, épp ilyen célokra
tegnap ubuntu alatt próbáltam újraforgatni az mplayert, mert a deb alól áthozott dob egy hátast a végén glibc miatt, aztán kiderült, hogy az x-es fejlesztőcuccok sincsenek fenn... hát igen, új a rendszerem
-
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1195 üzenetére
azért vannak benne segítő szkriptek, már nem csak a mazochistáknak való
bár eddig én se éreztem igényt arra, hogy megpróbálkozzak vele. majd egyszer, ha túl sok időm lesz.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1193 üzenetére
a gentoo-t te magad fordítod az adott gépre. tehát nem i386-ra optimálsz, hanem arra a procira, és chipsetre, amit használsz.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
qwertly #1147 üzenetére
egyrészt ragazzo kollégának adok igazat, az ubuntuval jobban jársz.
másrészt: a tévékártyán milyen tuner van? mert nekem eddig csak az analóg tuneres kártyákat sikerült életre keltenem, a digitálist nem, szilícium-tuneressel meg még nem találkoztam. a konkrét hangkártyában nem tudok segíteni, de valszeg van hozzá modul. a hálókártya 100%, hogy megy, otthon azt használom, egyből felismerte. a vidkártyához az ubuntuban alapból benne van a szükséges modul, nem kell kézzel hegesztgetni. a grubban pedig szintén könnyű beállítani, hogy mi legyen az alapértelmezett oprendszer. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #1133 üzenetére
de init 1 esetén alapból root leszel, a bin/mount múködni fog... utána a /usr felcsatolásával a passwd is.
már csak azt nem értem, hogyhogy nem húzza fel a rencer hirtelen azonnalisággal betöltés során a /usr partíciót?az a /etc/fstab érdekes lehet...
azért a shadow kézi szerkesztésétől inkább eltekintenékegyszer emiatt kellett (vagy így volt kényelmesebb) újrahúzni egy frissen telepített rendszert. nekem úgy tűnt, hogy függ a felh. névtől a titkosítás. pedig asszem nem kellene.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #1131 üzenetére
és a / partíción milyen alkönyvtárak vannak? egy pár, a /-től el nem választandó kt azért van, ezt ''illik'' betartani. az egyik ilyen a /bin, amiben ott a mount, vagy a bash. boot során a pprompt-hoz, hogy az induljon (a grub szintaxisát nem ismerem), és akkor rootként vagy benn.
vagy runlevel 1-en indítani, és akkor szintén root leszel, passwd-vel be tudod állítani a jelszót.
(először azt akartam írni, hogy a /usr-t nem szokták különválasztani. aztán rájöttem, hogy demondjuk meglátásom szerint a sudo-nak inkább a /bin-ben lenne a helye, mert rendszerközeli parancs, még akkor is, ha userek használják...)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
gergo186 #1119 üzenetére
Fedora linuxot kell, hogy felrakjak,
ha nem titok, miért pont ezt? ha itt körülnézel, legtöbben az ubuntut használjuk, nagy megelégedéssel, tehát ebben könnyebben tudunk segíteni. ne értsd félre, ha fc4, akkor fc4, tedd azt fel. de rendszerközeli dolgokban eléggé más, mint az itteni ''kemény mag'' által használt rendszer. ha jól értelmezem, egyelőre még telepítő médiumod sincs, ezért ha nincs kőbe vésve, hogy milyen disztribet használj, az ubut ajánljuk szerintem többen is.
de: fel lehet rakni úgy, hogy megmaradjon az xp is, és bootolni is lehessen. milyen felosztásban van a vinyó? a linuxnak 5-10gb-ot érdemes hagyni, plusz mellette egy memóriaméret*2, de max 1gb méretű partíciót swap-nek. a telepítő kérdezni fogja, hogy hova pakolja. itt válaszd a kézi partícionálást. a win partíciójához ne nyúlj, a linuxnak szánt típusát állítsd linux native-ra, a swap-ét linux swap-re, a linuxosnak mount point-nak (csatolási pont) add meg, hogy ő legyen a /. aztán mehet a telepítés. -
ngabor2
nagyúr
a szomszéd srác egyszer megcsinálta valami howto alapján régebben. mondta, hogy nem volt egyszerű, de megoldható.
kellett hozzá a linuxos partíció elejére telepített boot szektor (nála lilo volt annakidején), és le volt írv, hogy win alatt mit hol hogyan kell beállítani. de a howtot nem tudja, honnan szedte. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1080 üzenetére
repó=repository, tehát (csomag)gyűjtemény. jelen esetben az adott disztribhez (remélem ezt nem kell kifejteni
) tartozó csomagok elérhetőségi helye. a az/etc/apt/sources.list-ben vannak leírva, a deb-bel kezdődő sorok.
a Sid pedig a Debian permanently unstable ''kiadása''. ebből nem készül dvdimage, mert gyakorlatilag naponta változik. ebbe kerülnek be mindig a friss dolgok, és mint a neve is mutatja, nem feltétlenül munkaszerverre való, hanem inkább próbálgatásra, tesztelésre. bár tapasdztalatom szerint meglehetősen stabil, ha karban van tartva. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1076 üzenetére
nekem ilyen ''nem hitelesíthető'' warningot akkor írt ki, mikor nem ubuntus repóból telepített. asszem a múlt héten szívtam utána vagy 2-3 órát, hogy visszagöngyölítsem az ilyen csomagokat, mert semmi nem volt hajlandó addig normálisan teleülni, míg ki nem takarítottam a sidből behozott cuccokat. a /etc/apt/sources.list-ben vannak nem-ubuntus repók? ha igen, próbáld meg megszűntetni, nem túl gyakorlott felhasználóknak nagyon meggyűlhet vele a baja.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1063 üzenetére
link létrehozás legegyszerűbben mc-ben:
rámész a /usr/loca/lib/codecs kt-ra
Ctrl-x s
és az előugró ablak alsó sorába beírod, hogy win32. hogy miért ott keresi megint, azt nem tudom. talán ott még nem lett átállítva. mondom, tegnap este óta nálam is hülyéskedik.
a link futtatásáról: ha az, amire mutat, futtatható, akkor a link is futtatható lesz. (amúgy man ln, ha parancssorból akarod csinálni.) -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1054 üzenetére
[link]
itt download, Codecs, és letöltöd. vagy [link], esetleg [link]. én ez utóbbit ajánlanám.
sajnos az avisynth.dll egyikben sincs benne, pedig az kell. azt csak exe-ként (valszeg önkicsomagoló) találtam meg...
ha letöltötted a cuccot, akkor ki kell csomagolni a /usr/local/lib/codecs kt-ba. ennyi.
monnyuk az avisynth.dll-t /usr/lib/win32/avisynth.dll, /usr/local/lib/win32/avisynth.dll helyeken keresi. csinálsz egy symlinket a /usr/local/lib/codecs-ra /usr/local/lib/win32/ néven, és ha sikerül megszerezni a hiányzó dll-t, akkor bemásolni, és úgy próbálni. én a http://media01.interware.hu/hirtv.asf-t próbáltam, akkor hozta ki a hibát. -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1043 üzenetére
a vi egy olyan szövegszerkesztő, amit az első próbálkozás után vagy megimád az ember, vagy egy életre megutálja. mivel én azelőtt winen szocializálódtam, ezért én megutáltam. nem is volt hangulatom tanulgatni, mikor ott volt az egyszerűbben kezelhető alternatíva (nem is egy).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Renault, Dacia topik
- Fotók, videók mobillal
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Háztartási gépek
- Futás, futópályák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 512GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3295
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2107, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24B1XHS 60Hz FHD IPS 7ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest