- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HP notebook topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- VR topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darkhorse #99732 üzenetére
Kész megoldás az nem annyira, de össze tudod magadnak rakni, pl. KDE alatt az R and R cuccra bármit ki tudsz tenni, ami szolgáltat adatokat, beleértve a VGA dolgait is:
Egy dolgot nem sikerült eddig betennem, a Zen4-nél a powert, úgy látszik még túl új a proci. Mondjuk nincs sok jelentősége gyakorlati szempontból, gondolom egy későbbi kernel verzióval majd azt is be tudom majd tenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kitiltották az Apex Legends Linuxos játékosait, beleértve a decken játszókat is. No de nem is csak azért, mert Linux alatt könnyebb csalni, hanem mert már Windows alatt emulálnak Linuxos környezetet, eszközöket és azokkal csalnak... [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99598 üzenetére
Próbáltad a Gparted-et?
Amikor bent volt a gépben, akkor a sudo fdsik... parancs ott nem írta, hogy hibás a GPT?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #99554 üzenetére
Linux Mint Cinnamon. Egy kattintás a driver kezelőjéből feltenni az nVidia drivert. Auto frissítés is pár kattintásból megvan, aztán nincs rá gond (*a régi kernelek eltávolítása legyen bepipálva).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99551 üzenetére
Elvileg ha indítasz egy gparted partíciókezelőt [link] , az is felismeri ezt a problémát és fogja tudni javítani.
A másik út a gdisks a terminálban, de az igényel angol tudást és némi ismeretet is ezekről a programokról, így elsőre ezt nem javasolnám.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99551 üzenetére
Mert ez csak egy vizsgálat volt és írja is, hogy az egyik GPT tábla hibás. Ezért kezeli máshogy Windows és a Linux. Van erre javítási lehetőség, de utána kell nézzek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99539 üzenetére
Látja, csak engedély kell neki. Tedd elé, hogy sudo
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99536 üzenetére
Külső tápos. Szerintem az a gond, hogy van egy beépített USB hub is benne és egyszerűen túl sok a TV-nek... Vettem olyan külső 2TB HDD-t ami kis vinyós és nincs benne hub, azt gond nélkül kezeli a TV.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99532 üzenetére
Ott a lényeg a dmesg kimenetben, hogy gond van a GPT partíciós táblával. Nézzük meg ennek a kimenetét:
fdisk -l /dev/sdk
Dhampir: igen, ilyenkor úgy még nem sikerült megoldanom. Igazából nem is tudom mi történik, mert rádugom TV-re akkor betölti a tartalmát, elkezdi játszani a filmet, aztán rögtön bele is fagy az egész tévé úgy, hogy csak az áramtalanítás segít. Samsung... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99530 üzenetére
A kép nem tölt be. PH!-s képfeltöltő?
Amúgy még terminálból egy
sudo fdisk -l
kimenet is hasznos lenne. Meg egysudo dmesg
utolsó pár sora is az után, hogy a dokkolódat a hdd-vel rádugtad a gépre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99523 üzenetére
Nem tudom, hogy mi a konkrét ok de ezeknek a dokkolóknak kínai a belseje... Simán lehet, hogy a benne lévő IC Linuxos drivere egyszerűen nem olyan jó, mint a Windows alatti társa. Ki kéne próbálni a HDD-det egy másik dokkolóval.
De az is lehet, hogy egyszer csak egy újabb kernellel már menni fog ez is. Nyomozni kellene, esetleg bugreportot beküldeni az ezzel foglalkozó köröknek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99518 üzenetére
A dokkolóban lévő IC lehet esetleg limitáló tényező. Én rendszeresen használom a 4TB-os külső hdd-met a gépen, az inkább a tévéknek szokta feladni a leckét. Időnként akad róla a filmek lejátszása, olyankor dughatom rá egy wines gépre ellenőrizni a fájlrendszert és szabályosan leválasztani, hogy megint menjen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #99500 üzenetére
Figyelj, nem vagyunk varázslók... Elég lett volna annyit mondanod, hogy KDE neon.
A rendszerbeállítások -> egér -> extra gombok hozzáadás menüben már jártál?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #99494 üzenetére
Ehhez kellene tudni, hogy milyen disztró milyen asztali környezettel. A komolyabbakban valszeg lehet GUI alól ilyet csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az ilyen letöltött mp4 meg társai alacsony szinten tömörített videókat ha átkülditek egy x264, illetve 4K esetén x265 encoderen, akkor meglepően nagy arányban tömöríthetitek a videókat minőségromlás nélkül. Ráadásul főleg az x264-et bármi mai vga tudja proci nélkül dekódolni.
Van erre gui-s program, a handbrake. De lehet terminálból is az ffmpeg-el. Mindkettő tud batch-ben is dolgozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Így van, térjünk vissza a topic témájához pls.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #99408 üzenetére
Nem világos, hogy mit értesz teleszemetelés alatt.
Az apt nem szemetel, csomagokat cserél frissebb verzióra. Egy cache tartozik hozzá a letöltött dolgok számára, valamint maradhat fent olyan csomag, ami valaminek a függősége volt de már nincs rá szükség, mert törölted azt ami miatt felkerült. Amit írtam parancsot, az ezt a két dolgot oldja meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #99401 üzenetére
Röviden sehogy. Hosszabban meg úgy, ha átváltasz mondjuk a testing repóra, de aztán vagy megborul, vagy nem a rendszered.
lanszelot: régen még volt ilyen, hogy a telepítő médiát hozzáadtad a szoftverforrásokhoz és akkor onnan olvasott be csomagokat. De hogy ilyesmi van-e még manapság, arról fogalmam sincs. Lehet egy még kisebb disztróra kellene váltanod azon a kis tárhelyen.
Amúgy egy
sudo apt autoremove && sudo apt clean
után sincs elég helyed? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #99395 üzenetére
Én még az elején vettem, amikor várni kellett hónapokat, mire legyártották. Most már azt hiszem 1 hét körül házhoz szállítják. A SteamDeck topicban érdeklődj, pont úgy megy a vásárlás mintha vennél egy játékot a Steamen: [link]
V.Stryker: arra gondoltam, hogy legacy módban, vagy uefi módban bootoltál be a telepítőről? Ahhoz, hogy a két OS számára legyen egy boot menü, ahhoz az Ubuntut úgy kell telepítened, ahogy anno a Windows is. Ha azt legacy módban csináltad, akkor az Ubit is úgy kell telepíteni.
Kicsit nehéz így átlátni, hogy most mi van nálad. Az ubi telepítő alól tudnál csinálni képeket a helyzetről. Meg egy
sudo fdisk -l
parancs kimenete is hasznos lenne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #99388 üzenetére
A SteamDeck az kapható itthon, a Steamből tudod megvenni, nekem is van. Egy teljesen AMD belsős gép ami valóban Arch alapú, de a csomagokat a Valve fordítja, a saját patcheivel.
Amit most kötöttek együttműködést, az arról szól, hogy a csomagok fordításához és hitelesítéséhez kellő infrastruktúrát ad a Valve, mert eddig ezeket az Arch-nál jellemzően a szabad időben azzal csinálták, ami éppen volt otthon.
V.Stryker: ezek az átméretezések már a telepítés után történtek? Mindkét rendszer azonos, EFI-s módon lett telepítve?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #99309 üzenetére
Nem kell, de csinálhatsz. Rajtad áll, hogy futtatsz-e olyat, amivel kifutsz a meglévő ramból. Nekem egy játékom volt, aminek több kellett, mint 16GB, ott volt swap csinálva. A swap mérete is rád van bízva és ehhez tartozik egy swappinnes érték is, én azt a minimumra tenném, hogy amíg van szabad ram, addig ne nyúljon a swap fájlhoz / partícióhoz. Igaz a amai brutál gyors nVME-s ssd-k korában már kb. mindegy.
Rowon: Ubeygont kérdezd a témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99298 üzenetére
Őőő a böngészőről írtam legutóbb. Ez a proci amit mutattál, ez mindenképpen előrelépés.
Nekem anno az egyik céges fejlesztőmérnöki gépem volt "megáldva" egy i3 3220 procival, 2 mag 4 szálas csoda, még a Win7-es időben... Oké, akkor még tűrhető volt, mert a nyáktervező amit használtunk az ma sem tud érdemben egy procimagnál többet kihasználni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszi a videót, viszont már a 720p-ben is meg-megakad a kép, látszik mielőtt felváltasz 1080p-be. Értem, hogy ezt így meg lehet szokni, de ezt ki tudná váltani egy tablettel, ahol nem akad meg a kép.
Pityu.: sok szempontból jobb, de nem gyorsabb. És a legtöbb embernek a gyorsaság a lényeg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #99283 üzenetére
Menni fog persze, de mennyire lassan? Vannak ilyen régi gépek a környezetemben, nem egy nagy élmény használni őket a neten. Most aki Chrome-ot használna annak meg kinyírják az uBlock és társai reklámblokkolókat a manifest-v2 kivezetésével, szóval marad a lassabb Firefox...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99277 üzenetére
Akkor szerintem maradj annál... LTSC kiadása 2027-ig támogatott.
Ez a rész growler-nek is szól:
Nem tudom, hogy most a proci számol-e, vagy a gpu csinál valamilyen hardveres gyorsítást. Mindenesetre a Youtube erősen megy át a VP-9 kodek használatára, így régi, nagyrészt csak x264-et gyorsítani tudó gpu-k el fognak vérezni idővel.
Mindenesetre a hardveres videó gyorsítás a böngészőkben sosem volt egy erős pontja a Linuxoknak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99270 üzenetére
Figyi, ezt azért mondom, hogy ne érjen csalódás. Hiába raksz Linuxot arra a gépre, és bár önmagában kicsit gyorsabb lesz mint a Windows, az a 11 éves proci azzal a két szállal amit kezelni tud, az nem alkalmas a mai internet értelmes használatára. Facebook kínlódás lesz, híroldalak képenként fognak betölteni, youtube videók meg kb. 720p felett már kétséges, hogy bírja-e a proci a lejátszást.
Kéne ssd, kéne ram a gépbe, de attól a proci még az marad, ami. Őszintén mondom, hogy mindketten jobban járnátok egy Androidos tablettel, ezt a gépet inkább engedjétek el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99265 üzenetére
Erősebb procis, ssd-s gépre raktam Mintet. Elég lassan bootol be... Korábban Lubuntu volt rajta, az gyorsabb volt, de kevésbé kényelmes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pityu. #99263 üzenetére
Mire szeretné használni? Facebook és Youtube is elég nehezen élvezhető egy ilyen 2 mag 2 szál procis gépen.
Valami light megoldást kéne nézni rá... Talán Peppermint OS-t. A hdd vs. ssd meg mondjuk 1-2 perc bootidő vs. 30 másodperc bootidő különbséget jelent.
Egy tablettel nem járna jobban?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #99203 üzenetére
Nincs ilyen program, ugyanazok a lehetőségeid vannak, mint Windows alatt. ADB-n rá tudsz menni a telóra terminálból, ha korábban engedélyezted ezt a fajta hozzáférést. Esetleg találhatsz még teló, illetve SOC specifikus célprogramot, de azt szinte biztosan Windows alá lesz és ez ügyben a teló topicjában kérdezz utána.
moleculez: pedig a megmihálylott az gyakori kifejezés mindenféle kivitelezői szakmában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, a backports az egy hozzáadható tároló, ahonnan tudsz telepíteni. Itt [link] van hozzá egy nem túl intuitív kereső, ha találsz benne olyan progit amit használsz, akkor onnan fel lehet tenni az újabb verzióját, amit egyébként nem kapnál meg a Debian 12 életciklusa alatt, csak a következő kiadásban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Mint egy nagyon barátságos rendszer, relatíve friss csomagokkal. Debian az az egész Debian -> Ubuntu -> Mint vonal alapja, de jellemzően régebbi csomagokat használ a stabilitás jegyében, ezért van rajta pl. 2 évvel ezelőtti SMPlayer nálad... Régebben kernel és mesa verziókban is eléggé konzervatív volt, de a 12-es Debiannál ezen kénytelenek voltak változtatni, mert a világ elhaladt volna mellettük.
Igazából azt mondanám, hogy Debiant az szokott választani, akinek már van némi tapasztalta, azt nem a kezdőknek csinálják. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99091 üzenetére
De tusi_ Debiant rakott fel, annál a régi csomagok a normális... Kivéve pár backportsos csomagot.
Viszont az utóbbi 6..8 évben AMD kártyákkal gond nélkül ment a HW gyorsítás nálam mind SMPlayer, mind VLC alatt, mindegy melyik disztrót nézzük, használtam párat.Az elején volt probléma, hogy jellemzően egyszerűen nem volt a disztrók alap telepítésének része az a pár csomag, ami a HW gyorsítást tette elérhetővé, mert csak. Idő kellett, mire megváltozott ez a szemlélet és most már egy Debianon is ott vannak ezek alapból.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elvileg az van, hogy a most már alapnak számító Wayland compositor alatt még alapból nem engedi a Firefox a HW gyorsítást, csak a régi X11 alatt, ami már kikopóban van.
Elvileg ezt a kulcsot kell true-ra állítanod, majd újraindítani a böngészőt, és itt a média alatt is látni fogod a sorok egy részének bezöldülését:
media.hardware-video-decoding.force-enabled
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Alapból az AMD nyílt driverével működik, nem kell hozzá külön az AMD gyári drivere.
Ami itt kérdés, hogy megvannak-e a hardveres gyorsításhoz kellő csomagok, és h. olyan böngészőt használsz-e, amivel tudja a Youtube VP-9 gyorsítást.
Kezdésnek sokat segítene, ha bemásolnád a
vainfo
parancs kimenetét. Ha alapból nincs fent a vainfo, akkor telepíteni kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #99067 üzenetére
A Youtube már alapból nem azt használja, hanem a VP9-et. Még per pillanat egy kieggel vissza tudod kényszeríteni a videókat az x264 codecre, de csak 1080p felbontásig működik. Valszeg végleg ki fogják vezetni az x264-et idővel.
Jó kártyák voltak, főleg az RX570-ek érték meg, de lassan 7 éves technika.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #99065 üzenetére
Támogatott, persze. Berakod, működik, driverrel sem kell foglalkoznod. A kártya maga régi, a h264 videókat ugyan tudja hardverből, de játékra lassú.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #99049 üzenetére
Igen van, a skanlite
Én ezzel használom azt a régi Canon szkenneremet, amihez utoljára az XP alá adtak ki drivert.
sh4d0w: ahh, tényleg. Végül mindenki nyert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #99024 üzenetére
131... De a Debi az ESR-t használja, viszont legalább frissítik. Úgy emlékszem még ezzel is volt gondjuk korábban.
Most másfél év után lezárták az egyik Ubuntus bugreportomat, hogy a Jammy-ban a libqt5pas verziója egyszerűen túl régi volt a mellé csomagolt Lazarus számára és így használhatatlan volt... Na lezárták azzal, hogy a Nobel kiadásban már javították. Fasza... A Jammyban marad a nem működő verzió.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krystal_s #98980 üzenetére
Nem lesz jó a live disztró. Gyakran kell a wine-hez különféle wines összetevőket felrakni winetricks segítségével, pl. .net keretrendszer xyz verzióját, azt minden indításkor végig kéne játszanod...
Ha a virtualbox neked nem okés, akkor az a megoldás, hogy USB-s eszközre tudsz telepíteni bármi disztrót és akkor azt fogod tudni használni normálisan. Ez rövid távra lehet egy pendrive, de hosszabb távra nem mert a pendrive nem fogja bírni egy OS adatforgalmát.
Arra persze semmi garancia, hogy a wine képes lesz olyan bonyolult progit elindítani, mint egy videó szerkesztő amihez valszeg kell hardveres gyorsítás is meg hasonlók...
Van a wine-nek egy app db oldala, ott meg tudod nézni a programjaidat, hogy mennek-e vele, vagy ha mennek, akkor milyen szinten. [link]A Puppy disztrók egyébként krumpli szintű gyenge PC-k számára készülnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
petiwr #98940 üzenetére
Dolgoztam már HW szinten Type-C IC-vel, ez belülről minden, csak nem egyszerű.
Azt kellene kideríteni, hogy hol van a probléma. Két parancsot javaslok amit bedugás előtt és után futtass le terminálban, az egyik az lsusb, a másik pedig a sudo dmesg.
Előbbi az USB-s eszközöket listázza, utóbbi meg a kernel eseménynaplóját tolja ki, az utolsó pár sornál látszani fog, hogy mi történik mikor ezt a cuccot rádugod a gépre. Ha szerencséd van, akkor valami infó is lesz ott, ha valami nem úgy megy ahogy kéne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Visszakanyarodva az ON topichoz... Érdekes hír, hogy a Valve fordító és kód szignáló (uhh magyarul de furcsa) infrastruktúrákat ad az Arch Linux fejlesztői csapatának, akik ennek eléggé örülnek, mert az egyébként nagyon népszerű Arch az eddig a fejlesztői szabadidejében készült.
Nyilván ez a Valve érdeke is, mivel a SteamDeck az Arch alapon működik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #98890 üzenetére
Félreolvastam, azt hittem 2 hónapja frissült a szkript... Reális amit mondasz, én csak annyit mondanék, hogy legyen hozzá külön wine instance.
Pacmannál mintha lenne olyan, hogy a repókból újrarakja a csomagokat. Szerintem csak az a megoldás mert a lokál csomagjaidnál a verzió sztring nem jó, az mindig magasabb lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #98884 üzenetére
Pl. az ingyenes Virtualbox simán kezel megosztott mappát oprendszerek között, nem kell hozzá külön ntfs drive, én is használtam így. Csak legyen telepítve a virtualbox guest additions, emlékeim szerint a VM-ben. Windowson azt külön kell letölteni, némi guglizás után lett meg anno.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #98873 üzenetére
Nem tartom jó ötletnek, mert az alap wine az közös mindenhez. Az egyik proginak ezt kell felrakni, a másiknak azt, beállítani amazt, ezek összekeveredhetnek és aztán meg egy wine verzió frissítés is bekavarhat.
Akkor már legalább külön wine instance-ot csináljon csak a WoT-nak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CirrMee #98868 üzenetére
Egy virtuális, de elég csupasz Windows telepítést hoz létre a wine, ami alapból a saját mappád alatt jön létre. Ha nem csinálsz külön wine környezetet mindenhez, akkor egy közös lesz ami nem biztos, hogy hosszabb távon jó.
A mappák tallózásánál felfelé menve ki kell tudnod jutni a gyökér fájlrendszerbe, ahonnan elérheted az egyéb meghajtóidat is...Viszont jobban jársz szerintem, ha Steam alól telepíted a WoT-ot. Anno én is onnan toltam, míg rá nem untam, hogy T6 felett csak prémiummal lett volna jövedelmező egy-egy csata... A Steamhez van protondb, ott még hasznos infókat is találsz mert ahogy nézem manapság gondjai vannak a játéknak a CPU szálak kezelésével: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki, hogy előbb-utóbb arm-re és androidra írt játékok futtatását is tudni fogja a Steam a Proton-on keresztül. Vlaszeg arról van szó, hogy a Steamdeck képessé válhat ezek futtatására a jövőben. Nice.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs Linuxra olyan, mint a HWinfo meg Aida64 Windowsra... De pl. a KDE-ben fasza dolgokat lehet összepakolni. Egy dolog nem megy, legalább is most, az a Zen4-es Ryzeneknél a felvett teljesítmény lekérdezése, gondolom idővel majd meglesz az is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linux fut Intel 4004-en. Emulálva, napok alatt bootolva, de akkor is nagy teljesítmény! [link]
Csak referenciának, a 4004-es kortársa az F-14 Tomcat repülés felügyelő számítógépében lévő IC, ezek ketten voltak az első mikroprocesszorok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #98756 üzenetére
NVMe-nél berakod és megy, semmit nem kell vele kézzel csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #98745 üzenetére
A full Intel belsőnek régebben volt értelme, mikor még pl. kellett Catalystot telepíteni AMD vga-hoz, aminek a minősége borzalmas volt Linux alatt... De már sok éve nem kell, csak felrakod a neked tetsző disztrót egy AMD-s gépre és rögtön indíthatod a Steam-et meg a játékaidat.
Egy konkrét részt tudok mondani ami anno nem volt tökéletes, az az első generációs Ryzenes laptopokon az alvás vagy a hibernálás, már nem tudom pontosan. De már jó ideje ezzel sem találkoztam, szóval feltételezem megoldódott.
Laptopnál inkább a kiegészítőket nézném meg... pl ha Broadcom wifi van benne, akkor annak van egy külön programja, ami felrakja hozzá a drivert mert a Broadcom az nem opensource, míg az egyéb wifik meg jellemzően mennek simán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobilizmo #98625 üzenetére
Terminálba:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Ez az, amit más disztrókon a sudo update-grub parancs (alias) csinál.
Egyébként hogy legközelebb ne kelljen újrarakni ilyen esetben, van egy leírás az összefoglalóban, hogy hogyan tudsz bejelentkezni a telepített Manjarora egy boot pendrive-ra kiírt valamilyen disztróról, illetve van egy olyan cucc, hogy super grub2 disk amivel ha bebootolsz pikk-pakk felderíti mi van a gépen és el tudod indítani, utána meg már újra tudod rakni a grubot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
RaZroX #98602 üzenetére
ExFAT? Azt natívan támogatja mindkét oprendszer. Igaz az EXT4-hez képest nincs rajta hozzáférés kezelés és naplózás sem. Ez utóbbi a fájóbb pont, ha áramszünet vagy valami összeomlás történik.
Még egy járható út, ha telepítesz valamilyen EXT4 drivert Windows alá... De talán az a jobb megoldás, ha a két rendszer nem közösködik.
Azt viszont nem teljesen értem, hogy ntfs-en miért ne indulna el valami, hiszen jogosultság kezelés nélkül mindennek 777, azaz teljes hozzáférése van mindenhez azon a meghajtón. Régebben sokszor futtattam ezt-azt ntfs-es partícióról Linux alól wine-val.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
Aztán eltelt két nap és meg is oldották a protontricks problémát, mostanra minden disztrón.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #98574 üzenetére
Az alsamixer egy nagyon régi örökség, már 98 óta velünk van... Néha láttam olyat, hogy nem lehetett a GUI-ról állítani, de csak addig amíg egyszer be nem állítottad, utána örökös volt. Hogy aztán ez mitől van, azt nem tudom.
Arch vonalon vagyok, EndeavourOS-t használok. EQ-t viszont én abszolút nem használnék, ezt az "audio fül" énem mondja mert az EQ-val egy átviteli lánc amplitúdómenet hibáit lehetne helyre hozni (cserébe bevitt fázis tolásokkal), de azt meg mérő mikrofon hiányában nem tudod úgy megcsinálni, hogy jó legyen.
Aztán jobb híján az ember rátolja a V beállítást az EQ-ra, és lesz valami... Ha ehhez az EQ-val feljavított számokhoz nagyon hozzászoksz, akkor meg a "normális" hangzás már nem fog tetszeni...Én vettem egy Audio Technica M40X fejhallgatót mert emberi áron akartam megúszni a részletgazdag és kiegyensúlyozott hangzású fejhallgató vásárlását, és ha azt tisztességes erősítőről járatom, akkor bármilyen EQ csak ártana neki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #98563 üzenetére
Ezt nem próbáltam, viszont szerintem vess egy pillantást a CoreCtrl progira is. Most nem vagyok otthon, de emlékeim szerint a procit is engedte konfigurálni, nem csak a VGA-t. [link]
tordaitibi: NTFS-en nincs jogosultság kezelés (ami felülvágja a Linuxos biztonság alapját), valamint főleg régebbi rendszeren ahol még az ntfs-3G csomagon át van kezelve, ott lassabb az írás-olvasás rá, mint egy Ext4 partícióra.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mikor iso-t írsz ki, akkor a Rufus alatt a DD módot javaslom, nem az iso módot. Utána mennie kell a Mint-nek is.
Csinálhatsz olyat is, hogy egyik penről bebootolsz, és egy másikra feltelepíted a neked tetsző disztrót. Mivel régi laptopról van szó, egy 16..32GB-os USB2-es pendrive is megfelel a célra. Ott meg aztán VLC-t, SMPlayert vagy bármit feltehetsz és akkor pl. a wifi jelszót nem kell minden bootnál megadni.
Rowon: nincs vele tapasztalatom, csak úgy nézett ki elég jól össze van rakva a mai, modern igényeknek játékra is.
RaZroX: a napi frissülésű disztrók nem jönnek szóba? Van pl. Manjaro KDE, EndeavourOS KDE...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
Ez most más helyzet, ez python. Az platformfüggetlen, Windows alatt is pont ilyen trágya.
Sajnos munkában időnként dolgozok ilyen python dolgokkal mindkét platformon
de ekkora rakás trágyát mint a python környezetek, még nem láttam.Amúgy a folyamat elindult, hogy átvegyék a csomagot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest