- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Érdekes, de valóban nincs túl sok haszna, a weboldalt mikor először láttam......fene tudja, lehet az is, hogy a régit már megszoktad. Ez most modernebb kinézetet kapott, de.....szóval meg kell szokni. Mire megszokod, úgyis megújul, az előző sem volt annyira régi, bár jó pár éve mint ha nem is lett volna saját weboldaluk......valami gond volt vele. Épp pár napja írta valaki másik topikban.
A KDE-vel kapcsolatban tökéletes a diagnózisod, nekem is időbe telt végre megszoknom, de már pár hónapja fenn van a laptopon a Manjaro KDE és a Chakra is. Kicsit aggódok megint a Manjaro GRUB-ért, mert a Mint kernelt frissített. Mondjuk 3 perc helyreállítani a Mint GRUB-ban, így legalább nem felejtem el, hogyan kell.
-
Megnézegettem, amikor írtad valamelyik topikban tegnap.
Érdekes, de kifejezetten tetszik ez a választó megoldás. Egy fokkal egyszerűbb választani, mint Debiannál.
Szegény Gnome-okra nézve ez nem túl jó, de igaz.
Ha mind a 4 gombot benyomom, csak KDE meg XFCE marad.......
-
válasz
growler #66650 üzenetére
Nekem semmi bajom nem volt a válaszoddal, konkrétan nem tudtam beleilleszteni a saját képembe, amit a jelenlegi thread dobott. Ezért írtam, hogy akkor ezt a kombinációt inkább hagyjuk a fenébe.....szóval feléd semmilyen támadást nem állt szándékomban intézni!
Teljesen korrekt volt a válaszod így.
Ájuldozni vágyóknak:
-
válasz
Zsolty20 #66648 üzenetére
Köszi, szerencsére ilyen visszajelzést is kapok időnként. Utóbbi időben kicsit meguntam, hogy igazi nagytudásúak pökhendien azt tárgyalják ki, hogy milyen szakmaiatlan lett a Kezdő topik....na persze segítő hsz írásáig azért nem ereszkednek le.
Az is frusztrál kissé, hogy véletlenül nehogy olyat írjak ami miatt meg kell dorgálni a Tg-nek, hogy finomabban fogalmazzak!
Ilyenkor az ember szívesebben néz be idiótább topikokba, mint a Látóasszonyos topik.... -
válasz
kemotox #66646 üzenetére
Mindenki úgy galádkodja össze a rendszerét, ahogy neki tetszik, én csak attól óvnám a kollégát, hogy már telepítés előtt gyűjtse az ötleteket, mivel lehet egy igen jól összerakott disztró+DE párost szét......
Mát élete első telepítése előtt kapott is PPA-s linket, amiben 6 Ubuntu verziós Plank van, nagyon jó! Aki még semmit nem telepített, tutira ki fogja választani a megfelelőt. Én az ilyeneket nem bírom nézni már.... mégiscsak remek ötlet volt tőlem, hogy csak ro üzemmódban voltam jelen. -
válasz
Zsolty20 #66644 üzenetére
Dehogyis. Csak amikor kérdezted, mi a javaslatom, írtam, hogy ne akarj Windowst, kiegészítem, ne akarj OSX-et se. Sok DE van, amivel el lehet érni hasonló kinézetet. A Cinnamon nem ez. A mostani igen jól összeszedett páros, ilyenekkel el...... Szóval ha mégsem tetszik a Cinnamon, akkor használj mást, ezt írom, a Cinnamon kifejezetten egy klasszikus paneles, menüs szerkezetre van kitalálva.
Ott a Manjaro, attól mindeki hanyatesett már, hogy az összes felületre elkészítették, bezzeg a Mint....még a KDE-t is dobta.
Mit szűrsz le ebből?
-
válasz
Zsolty20 #66641 üzenetére
Most olvasom ezt a rockerdock-os dolgot......biztos vagy a Cinnamonban még mindig? Már telepítés/belakás előtt ez a dokkolós valami....
Nézegettél már más DE-ket is?
Amúgy van a tárolóban Plank, Latte és Docky is. KDE a legkonfigolhatóbb DE, azon sokan Latte-t használnak...
-
válasz
Zsolty20 #66639 üzenetére
Jó lehet túloztam, talán 15, franc se tudja, nem szoktam nézegetni és mérni a betöltési idejét.
Nekem anno a kávéfőzés ideje volt.
Viszont gondolkodom azon, hogy még ma elintézem a telepítést.
Ugorj neki, ha elrontod, újra felrakod. Ez másokkal is előfordul gyakorta. De azért ne kapkodd el, értelmezd a lépéseket.
-
válasz
Zsolty20 #66637 üzenetére
Látod látod, én mondtam, hogy lesznek még hülye kérdéseim.
Meg vagyok győzve!
A win is kb 25mp-n belül betöltődik. 25.....értem. Ezek szerint még mindig nem térek át Winx-re. (3-4 éve volt Debianon 3,2s bootidő SSD-vel öreg desktopon-persze ezt a GRUB inditójától kell érteni)
-
válasz
Zsolty20 #66634 üzenetére
Hülye kérdés Az!
A linux alapú rendszereknek mennyire számít, hogy épp SSD-re vannak-e telepítve, vagy HDD-re?
Minden oprendszer SSD-n száguld igazán, egyébként az ext4 miatt HDD-n a Linux jobban fut , mint a Windows NTFS-en.
Felteszem hasonló, vagy még nagyobb gyorsaságot lehet elérni, mint win esetében.
Ezt majd megmondják, akik használtak már Windowst SSD-n. Ha van lehetőséged SSD-re telepíteni, akkor nincs értelme a kérdésnek.
-
66625-ben ugyanezt linkeltem. 😉
-
válasz
s1999xx #66622 üzenetére
Ezen kár felkapnod a vizet, az alapkérdés kifejezetten Mint telepítés utáni helyzetről szólt!
(#66621) Zsolty20
Ha a viszonylag új hardvereiden működni fog minden, a 4.18-as kernel felrakásával főleg, akkor egy darabig elleszel a Mint-tel.
Azért volt már itt hasonló helyzet, amikor elcsábult a user Archklón irányba..... (egy időre)
-
válasz
Zsolty20 #66616 üzenetére
Épp az imént írtam össze az összes hibáját! Ha nálad ez így nem jelentkezett, így jártál.
Mint Cinnamon esetében amúgy nem én vagyok a leghatékonyabb lebeszélő.
Nálam anno ez volt az igazi winkiller!
(#66618) s1999xx
Eléggé ragaszkodom a debian-ubuntu vonalhoz, a mint csak ritkán fordult elő a gépeimen.
Ezt így hogy? Mint milyen vonal?
-
válasz
Zsolty20 #66613 üzenetére
S ha én nem akarok tovább menni a Mint-ről? Ha nekem az tökéletesen megfelel?
Megpróbáljalak lebeszélni? kb 6 éve én is így jártam.
Ha megismered, rájössz, hogy a kinézetét meg sok mást is egész jól testre lehet szabni. Ha van is ennél jobb, szebb, stabilabb, én még nem találtam rá, legalábis így egyben.
(#66609) Flowtation
Pár disztrót már én is telepítettem, szinte csak a Mint csinálja ezt, meg még valami, nem emlékszem. Csak a 19 és 19.1 verziót kb 20x telepítettem különböző gépekre, tuti, hogy meg kell csinálni, amit írtam.
De nem erőltetem a dolgot, ha ti másképpen tudjátok....
-
válasz
LantosBerry8 #66603 üzenetére
A Mint a karaktereket nem állítja át magyarra hiába jelölöd be az elején azt a telepítés nyelvének. Mielőtt megadod a jelszót meg kell nyitni a terminalt és a setxkbmap hu parancsot be kell írni és Enter
semmi nem történik, visszaadja a prompt-ot, de a rendszer átállításra került magyar karakterkészletre, ezután már nem lesz jelszóbeírási gond.
-
az Antergos ... de most épp nem tudnám ajánlani per hecc egy-két hétig, vagy ki tudja még meddig.
Na látod, ez is egy nagy különbség, mert én a Mint Cinnamont nyugodt szívvel ajánlgatom 6 éve kb.
Maya óta, ha jól emlékszem......
(#66594) Zsolty20
Egyelőre szerintem is jobban jársz csak a Mint-tel, később úgyis kíváncsibb leszel.
Lutris.....ja persze, nézegetted a LM csatornát. Nem ismerem szerencsére, de játékra úgyis ott a Xboxod, ha nem jönne be.
(#66597) csixy
Kizárólag Cinmanó!
-
válasz
Zsolty20 #66591 üzenetére
milyen Arch klonokra gondolsz és miben különbözik mondjuk a minttől?
Jaj, ettől tartottam, hogy megkérdezed......
Arch alapú disztrók, ezek rolling rendszerű frissítési metodikát követnek, míg a Debian/Ubuntu rendszerű klónok, ha már így nevezzük őket, különböző időszakonkénti kiadású disztrók. Előbbiek folyamatosan kapják a frissítéseket, utóbbiak pedig LTS, azaz hosszú távú támogatottságúak, inkább a stabil csomagokra építenek, az alaprendszer és a programok is jóval ritkábban frissülnek.
Ezen kívül vannak még csomagkezelés szerint csoportosítható disztrók, az Arch és a Debian/Ubuntu ebben is különbözik. Ezekbe célszerűbb később belemerülnöd, amikor már kicsit használsz is valamit, hogy jobban megértsd, egyáltalán mi az a csomagkezelés, frissítés, etc.!
-
válasz
Zsolty20 #66582 üzenetére
Kezdő topik ezért van, nem tudsz nyaggatni senkit! 😉 Valaki mindig benéz, vagy hozzáértő vagy csak egyszerű felhasználó, de mindig van, aki még nem unja a nokedlik kérdéseit! 😀
Nincs általános jó tanács, mert totál kezdők között is óriási különbségek vannak. Ja de, egy tanács van többnyire, ne akard Windowsként kezelni a Linuxot!
(ja és óvatosan az Archklónokkal, perceken belül fogsz azokra is javaslatot kapni) -
válasz
Zsolty20 #66576 üzenetére
radeon szoftvert feltenni
Nem tudom, mi az!
Nem, minden szükséges megvan a telepített disztróban vagy kernelben vagy a telepített rendszerrel fenn lesz vagy a tárolókból felrakható. Semmilyen külső driver nem fog kelleni. (ritkán előfordulhat persze ez is)
Itt nem úgy mennek a dolgok, mint Windowson. Majd meglátod.Ha a kollégák már tudják, hogy a VGA-d a 4.18-as kernellel fut jól, akkor nem lesz gond, a nyílt VGA driverrel meg addig is működik a nem discrete VGA. (lehet, hogy ezt nem így kéne írni....)
-
válasz
Zsolty20 #66573 üzenetére
A túl új gép nem bóknak van szánva, hanem azt jelenti, hogy az újabb kernelek kezelik már jól a VGA-dat.
Döntsd el, mit akarsz és ha kinézegetted magad a YT csatornán, akkor felejtsd el kicsit, mert ott jó ideje éppen nem Ubuntu vonalon járnak, nem részletezem jobban.
Mint kinézet nincs amúgy, mert a kinézetet a DE, azaz az asztali kezelőfelület nyújtja!
A Linux Mint Cinnamon a legjobb választás kezdőknek, neked a 19.2 verziót célszerű felrakni és ha telepítetted, már a hivatalos tárolókból is fel tudod rakni a javasolt kernelt, így ugyanazt kapod, mint ahol alapból 4.18-as kernel van.
Linux Mint 19.2 Cinnamon-ról készült a kép
-
válasz
Peet19 #66513 üzenetére
Akkor jól rémlett, hogy már kérdeztem, sorry!
Mert majdnem mindennek ez az alapja, a legstabilabb, biztonságos (ha már a NASA is ezt használja akkor csak jó lehet), programozni tanulok ...stb és plusz még nagyon tetszik is.
Tökéletes választás ezek alapján.
Átmásoltam a másik gépre (amire felraktam a Debiánt) kicsomagoltam, telepíteni akartam de nincs ./configure, se .bin .sh .run semmi. Tehát innen már nincs ötletem a telepítésre.
Ugyanezt csináld meg azzal a fájllal, amit linkeltem és azt telepítsd, ha jól látom még újabb is. Ez a legegyszerűbb most.
(#66512) Frawly
A kolléga indokai érthetőek, legfeljebb nem megy most túl könnyen az elején, de ez nem baj. Anno első Debianomnál nekem a desktop hálókártyáját nem ismerte fel a telepítő, úgy kellett Win7-re visszamenve olvasgatnom, mit csináljak.
A Debiannál ez a ez a non-free megoldás elég idegesítő, mert szinte csak az fut bele, aki nem tudja mi történt, miért nem ismeri fel az eszközt!? -
válasz
Peet19 #66509 üzenetére
Nem volt jó a firmware? Nem raktad be a sources.list-be a repo végére a nonfree kiegészítést?
deb http://ftp.de.debian.org/debian stable main contrib non-free
A firmware-ben benne van szerintem, ami kell, de le tudod tölteni csak a fw fájlt is, ha nem akarsz sources-t szerkeszteni.
Download Page for firmware-misc-nonfree_20161130-4_all.deb
Ezt meg Gdebi-vel könnyen telepíteni tudod. direktlink az előző linkből, ha rákatt, egyből feldobja a letöltő ablakot
Ezt honnan szedted, amit most telepíteni akarsz?
Honnan jött az ötlet amúgy, hogy Debiant telepíts? Ha még nem kérdeztem volna....
-
válasz
#20749568 #66435 üzenetére
Az kezdőknek javasolt?
Ja igen, már emlékszem.....
....én azt mondanám erre, hogy az a kezdő használja, aki tudja, miért van ez e két jelszavazási lehetőség, ahogy Debiannál is annak javaslom, hogy telepítse, aki ki tudja választani, melyik iso-ra van szüksége neki és a gépének főleg!
Ettől függetlenül használni próbálja boldog-boldogtalan! Sikerrel, tegyük hozzá! (egy ideig.....)
-
válasz
bacsis #66429 üzenetére
Szia!
Szerencsésen rátaláltál a Centos-ra, amit gyakorlatilag nem használnak kezdők. Ebben a guide-ban a 9. pontnál nem adtál meg külön user-t talán, sajnos a nem kezdőknek szánt disztróknál külön root és user jelszópárost is meg kell adni.
Itt is hasonlót említenek.
Csak te tudhatod, miket adtál meg az elején.....
Miért a CentOS?
Látom már csak 2. vagyok a kérdéseimmel, de a install guide hasznos lehet azért.....
0 tudással rendelkező, de linuxal ismerkedő felhasználó vagyok.
GUI nélkül szeretném használni...Érthető.
-
Mivel itt sok kezdő megfordul, ezt a !1 terminalos kezdőknek írt blogot átfutva jelezzétek, ha valami nem kerek vagy értelmetlen!
thnx
(még 1x írom, kezdőszemmel átnézve érdekesek a vélemények)
-
válasz
Frawly #66410 üzenetére
Nem baj, ha nem a nonfree iso-t töltötted le, a telepített rendszeren csak engedélyezd a nonfree tárolót és abból felteszed.
Csak amiatt baj mégis, mert nincs net így a kollégának!
Amúgy nem akar Debiant, OMV-t szeretne, de az önmagában nem működött, így marad az, hogy Debianra telepíti.
-
Én feladtam a debiannal való kínlódást.
LMDE-t másképp kell kezelni, mint a Debiant és másképpen, mint a Mint-et. Igazából sosem éreztem létjogosultságát, de van, aki megtalálja épp ebben, ami kell neki.
Debiannal nem kinlódik az ember, a Debiannal tanul!
Bocs, hogy így mondom, de az nem tolerálja a hebrencskedést!
-
Akkor ezzel eléggé elakadtunk itt, azért írd be a Debian topikjába, hátha...vagy az OMV. Ahogy láttam, ott meg script-tel kell telepíteni, azzal nem lehet valami gond?
Próbáltam a 10 alpha-ban valami ehhez az inteles driverhez hasonló nevút keresni, de nem nyert. Pedig valami már van abban, ha az is és az Ubuntu 18.10 is felismerte a kártyádat. -
Ez lenne az az opció. Úgy nem próbáltad, hogy a tar.gz.ben lévő mappát húzod csak rá pendrive-ra?
Ha nem megy, be kellene írnod a Debianos topikba, hátha valaki nem jár ide és beugrik neki, miként kell ezt a hiányzó drivert berakni menet közben, nekem ez 5+ év után nagyon nem ugrik be.
-
A Debiannál a nonfree iso tartalmazza a 3 party drivereket, az alaptelepítésben ezek nincsenek fenn, sok dologhoz ez a firmware csomag kell, van ez a firmware iso nonfree, ez szerintem a netisonak felel meg, próbáld ezzel a telepítést.[link]
Ne lepődj meg, teljesen a lap aljára görgess le.
Itt a lista, miket tartalmaz a firmware-
-
Én egy órája ezt az oldalt guberáltam elő, de nagyon nem emlékszem már, hogyan csináltam anno, milyen formátumban volt, azt tudom, hogy a Debian oldaláról kellett leszedni a hiányzó drivert v. fw-t.
Én csak ezt az egy fájlt másolnám penre kitömörítve persze, ha nem megy, akkor viszont bele kell ásnod magad a readme.txt fájlba, ahogy látom elég hosszú, de hátha.....
Lehet, hogy neked is a non-free iso-t kellett volna leszedned Debian 9.8-ból, most kezd beugrani, ahogy Frawly említi, hogy a drivernek benne kéne lennie a kernelben. Kicsit kiestem már a Debian telepítésekből.....
Nézd meg itt, hogy nonfree-t szedtél-e le előzőleg.
-
-
Mégiscsak az lesz a járható út, hogy vagy raksz bele hálókártyát, amit OMV topikban is említettetek vagy a stable verzióba kell integrálni azt a fw-t, ami tartalmazza a drivert, eddig ezt az Intel oldalán láttam. 5 éve telepítettem úgy Debiant, hogy nem ismerte fel a hálókártyát, de ott telepítés közben felajánlotta, hogy más adathordozóról töltsem be a fw-t és utána múködött is minden. Hogy az újabb Debianoknál ez miként van, fogalmam sincs. Mikor telepíted a Debiant, 9.8-ra gondolok, nincs olyan rész, ahol detektálja a hálózatot és ott kiírja, hogy rakhatsz be külön adathordozón drivert?
-
Ezek az érdekes dolgok, amiket én nem, legfeljebb azok ismernek, akik nem tudnak élni UEFI nélkül......
Debianon nincs fenn alapból az inxi, fel kell raknod, ha érdekel a kimenete
sudo apt install inxi
parancs telepíti terminalból.Egyébként telepítés után, ha a GRUB megfelelő meghajtóra települt, akkor semmilyen F11 vagy más funkció bill nem kéne, simán bootolnia kéne az utoljára felrakott disztrónak.
UEFI telepítés után nálam is tetrisezni kellett bootkor a sorok között, kerülöm is azóta erősen. -
Nem ismerem a Rufust, de rengetegszer olvastam a dd módot, Debian/Ubuntu alapoknál tuti.
A Cél-nál tudod megadni ha jól sejtem, particiós sémának pendrive esetén nem GPT-t kéne megadni. Mik vannak még ott? Nincs olyan, hogy
msdos
?A Fájlrendszer meg a többi jó lehet így.
Nem vagyok biztos a dologban, iso-hibryd-nél talán nem is dd kell, nincs Windowsom, ezért nem ismerem a Rufust, de a link alatt rengeteg hsz-t találsz erről.
-
A rufusban UEFI opciót választottam.
A dd mód-ot válaszd.
Ha live-ban van net, egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet csinálhatnál és bemásolhatnád* ide. Talán többet mond az alaplap kereskedelmi megnevezésénél.*a szöveget jelöld ki, amit kapsz terminalban és nyomj rá egy Programkód gombot
ilyet mond például a hálózatról:
Network
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK P8 series driver: r8169
v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 50:46:5d:b5:8f:44 -
válasz
Plasticbomb #66347 üzenetére
az ubuntu tulajdonkeppen nem "szereti" amikor kernelt cserelnek alatta
Ha a saját tárolóban frissülő LTS kernelre frissítesz, semmi gond nem lehet, amúgy más friss kernelekkel sem valószínű, én nemrég Mint-re felraktam az összes megjelenő friss stable kernelt és semmi gondja nem volt, de ez már függ gondolom a hardverkörnyezettől is.
-
válasz
Rimuru #66315 üzenetére
Mint írtam is, semmi bajom vele, egyszerűen nem tudtam róla semmit. Ti igen, én nem és más sem, aki nem discordos. Lathronos remastereiről volt blog, leírta, miről van szó, miből mit csinált. Erről a Magyarcs-ról van ilyen blog, hogy olvashattunk volna róla ezen az öreges fórum-felületen, ahogy a discordosok hívják!?
Bocs, tényleg igazad van, így utólag már pár infó kiderül erről is, de mehettem volna én is a Látóasszonyos topikba kideríteni, miről van szó!
-
válasz
Frawly #66307 üzenetére
Én nem mondtam, hogy jó vagy rossz, csak azt, hogy ismeretlen forrásból származó link-elt iso-t nem célszerű használni/propagálni. Azóta tudom, hogy egy csoportból származik, de ettől még ugyanúgy lehet jó és rossz is. Függetlenül attól, hogy én rövid ideig a csoport tagja voltam.
Aztán volt egy vitám, mikor WD Black-et javasoltam egy HDD vétel előtt lévő srácnak, lebeszéltem a WD Blue-ról és erre nekem ugrott egy hozzáértő, hogy ugyanolyan jó a Blue is, mert ő is ezer éve használja vegyesen szerverben a Black-kel. Gyanítom, hogy megdícsértem a szakértelmét, így aztán addig tartott a csoport tagságom. Biztosan nem minden csoport tag ennyire szakember ott sem, de előbbiek miatt sem éreztem meggyőzőnek az érvet, hogy a Magyarcs annyira jó lenne.
Azt inkább hagyjuk is, hogy mert magyar! Mi magyar benne?
Sírás kerülgeti az embert az ilyen értelmességektől.....
-
válasz
sh4d0w #66303 üzenetére
De, de nem is ez itt a lényeg most. Mint általában, megint nem sikerült érdemben hozzátenned a témához!
(B)(#66302) lck(/B)
Meggyőztél. Az ilyen esetekben csak az a baj, hogy valaki bedobja, de nem lesz itt, amikor a kipróbáló jön a kérdéseivel. Vagy megállt a látogatói növekedés a YT-on és Discordon?
Bocs, most esett le a lényeg.....
-
2. nem tudjuk honnan származó iso-ról nem telepítünk a számítógépünkre!
Ezt írtam, ezzel szemben felhozol egy olyan példát, amit weboldallal linkelsz.
Ellenben Te önkéntes mérvadóként lefikkantod, de nem szakmai alapon.
Ez egy kicsit durván hangzott, de nem baj, csak nekem kell odafigyelnem a finomabb fogalmazásra!
Ha lehet mellőzzük a személyeskedésbe hajló jelzős szerkezeteket!
Nem lehet szakmai alapon megítélni valamit, amit meg sem nézhetsz, mert egy zárt csoportból származó iso, ez persze ki sem derült a linkelésekor. Sajnálom, ha nem értitek a különbséget e közt meg azok között a disztrók között, amik láthatóak mondjuk a készítők weboldalán vagy külön topikban, fórumon jelenítik meg róla a részleteket.
Nem találom a topik gazdák kézikönyvét.
Segít ebben a Topikgazdánk. De akár ezen topik felső tájékoztató része is.
-
Nem olvastam a topikgazdák feladatkörét
Én igen, még régebben. Ez egy szaktopik. Pótold a mulasztásod, aztán beszélhetünk róla.
(#66289) CPT.Pirk
Rossz példa a Puppy, van ismert weboldal, ahol lehet akár nyomonkövetni, ellenőrizni, rengeteg fóruma van, magyar nyelvű is, nem csak egy link, hogy na ezt töltsétek srácok! Szerinted nincs különbség? Néha már meg sem lepődök, hogy akármit írok.....
(#66293) csixy
Engedd meg, hogy gratuláljak!
De legalább igazolod, hogy van alapja annak, amit írok, legfeljebb az a gond vele, hogy én írtam.
-
Ez a videó nem a te szintedhez készült
Naná, hogy nem. Nincs semmilyen szinten az Arch ismeretem, de annyit már tudok....illetve ezt a Pure Arch részt gondolom inkább iróniának szántad! Gyakorlatilag attól esik a legtávolabb. Belenéztem a videóba és már az tetszett, hogy a telepítő Cinnamon felülettel indul!
Jajistenem, na mindegy, de amikor odaért a videó, hogy a szokásos örömtánc, hogy hűgyerekek ez csak 31x MB memóriát foglal ám...
"Gyerekek, hát ez KDE! Mégiscsak plasma és csak ennyit eszik!" woooááááá....Ez már szinte minden videóban annyira vicces, nem tök mindegy mennyi a kezdeti memória foglalás? Előbb-utóbb csak elkezd netezni a user.
Nem akarom én bántani azt a disztrót, de amiatt említettem meg az előbbi intelmeimet, mert ez egy szakmai topik és itt lényeges, hogy x csoportosulások készítményeit fenntartásokkal kezeljék a kezdők a hivatalos kiadások ajánlottak inkább.
Mondjuk néhány kezdő elakad valahol és ide jön kérdezni, mert itt olvasta, hogy ez milyen jó!
Mit mondanak majd neki? Menjen a discord-ra? Mást nem tudnak tanácsolni.
példa erre - (#66286) csixy
Ami a discordon keletkezik, szerintem maradjon is ott, egyébként is az a vélekedés, hogy az ilyen fórumok öregesek....
(remélem a stílusom miatt nem borul ki senki...)
Külön elnézést kérek a Tg-től, hogy elvettem a munkáját, neki kéne a szaktopikot tisztogatni a nem hivatalos készítményektől!
-
válasz
s1999xx #66280 üzenetére
Az hát.
Bodros Puli is lehetne amúgy, ha már annyira.......de nem! Csak a párdunc a jó magyar nemzeti házőrző.
(jó lennél látóasszonynak)
(#66282) colomb2
Értem és gyakorlatilag 100%-ig biztos voltam ebben. Ettől még szerintem mindig ismeretlen eredetű iso-nak tekinthetjük. Ha valaki az itteniek közül csinálna ilyen, azt kipróbálnám, volt is erre példa már.
-ahonnan mar tavoztal-
Ahonnan is!
Ahogy azt beszéltük is anno, nekem ott túl vehemensen védtek totál idióta elméleteket. pl. WD Blue szerverbe WD Black mellé.....mert az ugyanolyan jó. Köszi, nekem az a közeg meredek. Remélem az iso-t nem ilyen szaki csinálta. A videátor is megzöldült eléggé, így az, hogy feldolgozta, semmit nem bizonyít. Sőt!
Mióta elmondta, hogy szar az Ubuntu, mert akár 500MB-ot is lefoglal a felesleges nyomtató és egyéb driver a memóriából......bezzeg az Arch, ami nem is pure Arch telepítés volt, de nem is mennék bele. Nem szokott igazam lenni ilyenekben sem soha. -
Nem akartam már elhagyni a terepemet, de csak leírom, mit üzennek a látóasszonyos topikból!
1. impresszum nélküli hírportáloknak nem dőlünk be
2. nem tudjuk honnan származó iso-ról nem telepítünk a számítógépünkre!No offense, de mi az a magyarch? Honnan származik, ki csinálta, mitől lenne bármivel is jobb, mint amiket régi tapasztalt profik raknak össze??? Mert magyar embör csinálta? És? Van már nemzeti disztró is igazi magyar állatnévvel.....
Konklúzió, csöppet használjuk a gondolkodókánkat ilyen alap dolgokra is!
(köszönöm, hogy meghallgattatok, mentem is vissza, nem szakmaiatlankodom itt)
-
How to know if I'm booting using UEFI?
Első válasz egyszerű, ha nem ír ki semmit a terminal, akkor nem UEFI.
-
válasz
FoxiestFox #66197 üzenetére
Ja, bocs, arra nem is gondoltam. Tegnap volt egy serial lekopós eset, egyébként nálam is akkusav ehetné meg max. Olvasgatni meg netezni azon a kisgépen bőven elég lenne egy desktop Linux is. Ha már úgyis öngyilkos lett rajta a Winx.
Egyébként egyik Linuxos installernek sincs joga semmihez sem.
Nekem most van kb 20 Linux iso a tároló HDD-n, de nem félek, hogy bármelyik előugrik és megeszi a fő disztrómat, amíg dolgozom rajta.
-
válasz
FoxiestFox #66195 üzenetére
Nem tudom leírni fordítva.
Ha azt mondom, visszafordíthatatlan, az segít?
Mondhatnám azt is, mielőtt felszállsz egy helikopáterral, ne cseréld ki a két rotorját.
-
válasz
FoxiestFox #66192 üzenetére
A kedvenc mindentudó topik azt mondja, hogy ez enyhén irreverzibilis.
A tegnapi hüppögős thread-ból kiindulva, reméljük a serial-t kiolvastad már.
-
válasz
CPT.Pirk #66186 üzenetére
Szóval ez működne a gyakorlatban, nem?
A szakmai részét még nem adtam fel.
A hsz kifejezetten hozzád, hozzáértőhöz szólt, nem kizárólag a kérdezőre gondoltam, amikor írtam, hogy felesleges volt leírnom.....Vagy volt válasz, csak nem vettem észre? Írtál azóta sokat.
-
válasz
CPT.Pirk #66183 üzenetére
Stílus? Nem bántok senkit, egyszerűen leírom, ha valami értelmetlen, mint ahogyan ez is az, amit írtál. Egy 850x bonyolultabb kérdést leír ide a kolléga, de azt a rövid mondatot a Windows topikban nem, hogy
Lekopott a serial szám a gépemről, hol tudom megnézni?
Szerintem ehhez amúgy a tucatnyi külső segédprogram sem kell, ott van a registryben is.
Én sem sértődöm meg, ha ilyen ultra szofisztikált magyarázattal nézel lütyőnek!
Ami fura, hogy arra senki nem reagál, amit a Linuxos kérdésére írtam a kérdezőnek!
nem is magától értetődő, hogy ki lehet olvasni a termékkódot
Aham, az viszont igen, hogy egy bonyolult klónozási folyamatot viszont végre lehet hajtani? Értem.
-
Lehet. Nem ez a lényeg, én hol nem finoman szólok, hol nem egy szakmai topik szintjéhez méltóan......ezt hallom állandóan. No de! Vagy ír valaki a kérdező problémájára egy komplex megoldást vagy nem. Ez, hogy mindenki kérdez egy kis részletre és arra majd jön válasz...ennek semmi értelme. A szaktopikban komplex válasz kell. Én próbáltam egyet, senki nem mond semmit rá, akik értenek hozzá. Szerintem az megoldás.
Most ül a kérdező és vár, hogy mi lesz a válasz a dd-re? OK, azt is megcsinálja és utána ül fél napot, hogy most akkor hogyan tovább? Ez egy kezdő topik, a haladóban elég egy rövid mondattal továbblökni a kérdezőt, nem az én szövegem ez, de igaz.
new out
(#66181) 7etape
Én már nem, mert olyankor többnyire elküldenek a fenébe!
-
Még ez az egy hsz-em hadd legyen ehhez a témához, utána tényleg nem szólok hozzá!
DD-zni Minek, utána FSTAB megy egyéb konfig szerkesztésekkel mi lesz? A dd-zés kezdőknél nem célszerű, mert ezt a Gpartedben is meg tudod csinálni egyszerű és közismert másol/beilleszt gombokkal. Csak arra kell figyelni, hogy a célmeghajtó minimum akkora, de inkább nagyobb legyen, mint a másolandó partíció teljes mérete. Ha jól emlékszem.....
off
uff
outCsak azóta, hogy én hozzászóltam a kolléga kérdéséhez, kb 50x lehetett volna úgy megcsinálni, ahogy javasoltam.
No de inkább szofisztikáljunk, ki ne mondjuk, hogy koma, ne akard ezt te így csinálni, mert nem vagy rá még képes. Én az első hónapokban kifejezetten örültem, ha rámszóltak, hogy ezt így még ne akard.....
-
válasz
CPT.Pirk #66175 üzenetére
Finomabban? Mit írjak finomabban? Nem szenvedés lesz ez így, mi ebben a sértő? Leírtam egy gyors egyszerű módot, ami kockázatmentes is, de nem, a kolléga olyanon agyalog tovább asszisztálásotokkal, ami nem fog menni a jelenlegi tudásszintjén.
Finomkodjunk vagy legyünk őszinték? Az egyik segít, de nem az etyele-petyele, jaj hátha sikerülne, volt már ilyen biztosan már....
Sorry, de ez nekem szenvedés. A szenvedés meg nem szitokszó.*********************
Most úgy egymás között, ha a Haladóban kérdez a kolléga, attól hány ezredmilliméterrel lesz előrébb?Na ugye!
-
válasz
Kenderice #66171 üzenetére
5+ éve nem használtam Windowst, de kb 1 perc alatt le lehet kérdezni a serialt a rendszerből.
Topikjában meg tudod kérdezni azt az egy tucat módszert/programot.Amit írtam imént, az max fél óra lenne, de te tudod, szenvedj napokig vele......tényleg felesleges volt leírnom is.
-
válasz
CPT.Pirk #66167 üzenetére
Én ezt írtam az előbb, de közben
rájöttemrávezettek, hogy szaktopikba írásra nem vagyok alkalmas:Ritkán írok olyat, amit még nem csináltam, de majd aki ért hozzá, felülbírálja. Én ha ebben a helyzetben lennék, új telepítést választanék, mert ez meg amit még el kéne végezni, sokkal hamarabb megvan és nagyságrendekkel esélyesebb, hogy jó is lesz.
-csinálnék egy listát a telepített fájlokról, *, **
-a /home partícióról csinálnék másolatot, kivéve a letöltött fájlokat
-felraknám a disztrót, frissíteném
-* amit az új disztrón egy terminal parancsba illesztve feltelepítenék
-live alól felülírnám a /home-otAz utóbbi kettő sorrendjében nem vagyok most biztos......
ha kell:
**How to List Installed Packages on Ubuntu and DebianSzóval ez működne a gyakorlatban, nem?
-
válasz
Kenderice #66059 üzenetére
Az "olvastam valahol, hogy".....és az ezt tetéző "szerinted futni fog" kérdésnek van már külön szaktopikja.
Egyedül te ismered a géped teljesítményét, itt csak annyit írtál, hogy SSD és HHD van benne. Ha viszont a Winx futott azon a gépen és a GE is, akkor nem lesz gond itt sem. Minden egyes programról és disztróról olvashatsz valahol olyat, hogy valakinél valamikor nem jól futott.
Két linket ideillesztek, az első egyszerűbbnek tűnik, a második sem bonyolult, de terminal használat kell hozzá. Ha az első nem működik, akkor viszont ez fog kelleni!
How to Install Google Earth for Ubuntu
How to install Google Earth on Ubuntu 18.04 Bionic Beaver Linux
Az is lehet, hogy már a disztró saját tárolóiból is fel lehet telepíteni, ezt nem tudom.....
-
Chakra “Hawking” RC3 próba - egy igazán smooth Linux nem csak pingvineknek
Az RC3-at kivettem a címből, mert már kiadási minőségű a disztró.
Tényleg rövid kedvcsináló, de érdemes kipróbálni a Chakra-t! Pár napja van fenn és nem bántásként, de biztosan megevett jó néhány Manjaro KDE-t, mire ilyenre csiszolódott! Tegyük gyorsan hozzá, hogy a Manjaro KDE-vel is szokatlanul kevés nyűgöm volt most. (mondjuk a Mint Cinnamon morgott a háttérben kicsit)Az írás végén nyereményjáték hirdetve!
-
válasz
Slownz #66022 üzenetére
Ez a Gnome Tweak, ami a képen van? Nincs most Gnome-om és mintha valami változott volna, de lehet csak a neve.
Ebben sincs külön screensaver beállítási opció? Ja, hogy az lenne az, ahol a Blank Screen van megadva.
Csak valami ilyen módon tudod kiküszöbölni az összeakadást, próbálgatni kell.
Amúgy nekem is segíthetett volna tegnap a látóasszony, akkor nem a KDE-s módszert írogattam volna neked!(#66024) Slownz
Bármi okozhat ilyet, ha amúgy is több folyamat egymásba akad akár, de ez milyen USB amúgy? Nekem az újra megdöglött Flair 64GB-os pen benn volt a múltkor és néha elég érdekes lassulást csinált, bootkor és valami más tranzitműveletnél is. Nem tudtam mi a fene van, akkor láttam a dmesg-ben, hogy birkózik a pennel a rendszer.
Az tuti, hogy az energiakezelésnek nem OK ez a rossz USB olyankor, amikor leküldi pihenni a gépet. (vagyis egy részét csak)
A TLP-t nem nézted meg? Vagyis nem szedted le? Bár azt elméletileg start paranccsal indítani kéne, de ki tudja Manjaronál nincs-e valamibe berakva.(#66025) s1999xx
Hogyne mondana, asztali segítő voltál! Az is egyféle látóasszony.
-
válasz
s1999xx #66018 üzenetére
Én is a routerekre való Linuxokra gondoltam, de azt nem akartam írni, mire egy ilyet belő, letelt a 2 hét.
Amúgy valóban az volt, hogy nem volt egyértelmű, miért nem használja az adott lehetőséget, persze ha volt valami spéci opció ott, arra miért volt baj rákérdezni? Na ezen utóbbiak miatt jó az a látóasszony mégis.
-
válasz
Frawly #66011 üzenetére
Tönkrement a routerem és a szolgáltatónak van valami aplikációja ,amit ha felteszek , ha van a környéken hasonló router akkor mint vendég hajlandó felcsatlakozni is menni.
Valami appot említ a kolléga, bár ez nekem fura, mert ha hozzáférési kódot kap, akkor ott nem kell már telón appot használni. Míg a Digi 2 napot karbantartott itt nemrég, én is a T Fon szolgáltatást használtam a laptopon. A telóra van Fon app, de nem azon jön a Wifi.
Szóval könnyebb lenne, ha a hasznosítható infókat írná le a kolléga, mert így nehéz kitalálni, miből kéne főznie.
-
válasz
tonyrulez #66005 üzenetére
Szia! Nem vagyok egy szakértő ebben, de amire gondolsz, az nem a TLP lenne? Egy része csak TP-ra alkalmazható, de elég jól használható már más laptopokra is. Ebben vannak linkek.
Az Archwiki vonatkozó részét is érdemes átolvasni. Power management
-
válasz
anorche1 #66003 üzenetére
Nekem amúgy tökéletesen múködik az energiatakarékossági beállításokkal a fenti képeken láthatod, feléled minden alkalommal, ha otthagyom és lezárás után is jól feláll újra minden, wifi is éled normálisan. Van, hogy reggel be akarom kapcsolni a gombbal és meglepődök, hogy egy pillanat alatt ott a böngészés, ahol hagytam előző nap.
Látszik a berakott képeken is, hogy az időket célszerű összehangolni, mert ha egy pillanatban veszi el az enrgiát és ugyanakkor próbál zárolni is, az okozhat gondot. Más DE-nél ezek az opciók egy helyen állíthatók, ott nem lehet ütközés, itt jóval több beállítási opció van, jobban kell figyelni, hol mit állítasz be.
szerintem
-
Aham, ezt akkor benéztem, végig az volt a fejemben......na mindegy, ha már eddig eljutottunk, legalább Slown kolléga cseréli a Gnome-ot KDE-re.
(hogy valami haszna is legyen a bejegyzésemnek)
Mondjuk a terminal parancsok kimenetei érvényesek bárhol..... (de azért jó, hogy szóltál, köszi)
-
válasz
Slownz #65999 üzenetére
OK, csak nem tudtam hová tenni ezt a blackscreen módot.
Nincs más hátra, állítgatnod kell az említett beállításoknál. Nekem laptopon van, így nem tudom lekövetni pontosan, de én a képernyúzárolást ki is iktattam, csak az energiatakarékosségnál vannak opciók, hogy ne üssék egymást. Ezekben kéne állítgatnod neked is.
Az sincs kizárva, hogy ezek valamely futó programmal vagy szolgáltatással akadnak össze, az említett két hibakereső parancsot is le kéne futtatnod terminalból.
(ötletelek csak, mert nem túlzottan ismerem az Arch alapot és a KDE-t sem) -
válasz
Slownz #65997 üzenetére
dmesg | grep error
journalctl -b -p 3
Ezek a kimenetek hátha mutatnak valamit.
Ez egy asztali gépnek néz ki, annál miért alkalmazol alvó módot amúgy? Úgy értem, mi a cél ezzel? Energia takarékosság vagy képernyő lezárás?
Manjaronál alapból fenn van a TLP, bár nem gondolnám, hogy desktopnál is aktív, de ki tudja, én leszedném azt a csomagot. -
válasz
kkdesign #65984 üzenetére
How to install the NVIDIA drivers on Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish Linux
Ahogy már elhangzott, a zárt drivert tedd fel fenti link alapján, akár a PPA-ból is nézhetsz frisset és valóban az Intelt érdemes alapból használni. Nem tudom miként van most ez megoldva Ubuntun, valami switcherre emlékszem, ami vált a kettő között, de a default beállítást nem ismerem.
Én egy HP8560w-re raktam eddig Linuxot, amiben volt Nvidia VGA, semmilyen fennakadást egyik driverrel sem tapasztaltam. Mint 19 Cinnamon volt, Gnome-os felülettel nem próbáltam.
Az Ubuntu 18.10 kétszer került fel a HP8470p-re, reboot után fejreállt a kép, szó szerint. Nem kínlódtam vele. Nem nagyon új hardverre értelmetlen 18.10-et feltenni. szerintem
-
válasz
s1999xx #65979 üzenetére
Debian ellen még egy: video codec.
Na jó, anno voltak keményen megjelenítéssel gondok, én is szívtam meg ATI-val meg fglrx-szel, de most már AMD APU-val is minden super, nem kell elfelejteni a va-api(vdpau) párost, különben már nincs annyira lemaradva mesa-val sem, igaz nekem talán testing repo-ból van az fenn a xorg-gal együtt, de a rollingok erősen fulladozva előzték csak be, amikor összehasonlítottam őket.
Azt képzeld el, mikor egy totál nokedli Win7-től szabadulna és karakteres telepítővel nekifog 5 éve Debian telepítésnek, ami már ott elakadt, hogy nem ismerte fel a hálókártyát.....na az sem 6 perces telepítés volt, mint egy mai desktop disztró SSD-re, bár a Debian most sem települ fel túl gyorsan.
A másik kedvencem az volt, amikor telepítés végén, következő install volt, kiírja, hogy nem települt a GRUB, aztán valahol írták, hogy a hibrid live-ból indítva nem rakja fel.......
Én ezért csípem a Debiant, nem adja könnyen magát!
Egyszóval, amit tapasztaltál 12.04 idővonalán, az már azért sokat javult, ha valaki nem ismeri és nem a nonfree iso-t szedi le, kicsit ma is szív.
-
A kérdés onnan indult, hogy érdemes-e eljárni ezt a LTS-rolling harci-táncot az Ubuntu kiadásain belül is kezdő felhasználó esetén. Teljesen egyértelmű, hogy kezdőnek a mindenkori LTS, jelenleg a 18.04 az ajánlott. Itt is javasolják újabb VGA-k esetén a 18.10-et, sőt a rolling kiadású Archklónokat is! Nem merült fel kérdésként, melyik a jó/nem jó. Akinek ez így nem felel meg, választhat innen is másik disztrót.
Egyébként ha már.....5 éve kezdte Mint-et használni és akkor felszenvedtem még a Debian Wheezy-t is, utána a Jessie totál ugyanolyan jó volt desktop rendszernek a Mint mellé Cinnamonnal, mint bármely asztali disztró. Sőt! PPA-t nem használtam benne, de a repok kutyulásával is szinte lehetetlen volt megölni. Kicsit érdemes figyelni, mit szed le és telepít az ember és van mivel birkózni a függőségek miatt, ha testing vagy más repot rak fel az ember egy friss program miatt, de legalább tanít kicsit.
CPT.Pirk
Most látom a DW-n is megjelent a RC3, délután megint rápróbálok, mert a múltkor nem sikerült wifi-t felismerni neki, most már a Manjaro trükközése alapján próbálok vele elbánni!
-
válasz
Frawly #65969 üzenetére
Persze, hogy nem értesz egyet, hiszen épp a LTS frissítési rendszer miatt nem is használsz ilyet, hanem rolling rendszert. Ettől még itt ez úgy van, ahogyan én írtam. Ezt a marhaságot még sehol nem olvastam, hogy cégeknek jó az LTS és home usereknek a rövid támogatású tesztelésre kiadott verziót kéne használni.
Kevered azzal a helyzettel, amikor új hardver miatt javasolják ezek használatát.Bajnak nem baj, ha valaki ezt rakja fel, működhet természetesen, de nem a legújabb kiadás ajánlott, hanem az LTS.
Ezek a tények, amit írtál, az meg az adott rendszert nem használó rollingos véleménye.
-
válasz
kkdesign #65965 üzenetére
Részletekben van az ördöng! :-) Amúgy ha AHCI, akkor a SATA-s múveletek jók hozzá, de ha valami nem tiszta, inkább hagyd és kérdezz rá. Az Ubuntu 18.04 való nekünk, a 18.10 fejlesztők, tesztelőké, de amúgy is csak rövid ideig kap támogatást, 9 hó azt hiszem.
Direkt nem a 18.04-et választottad? Engem minap eligazítottak finoman, mikor szóba került, hogy a kezdők nagy eséllyel nem a nekik való iso-t töltik le.
-
válasz
kkdesign #65957 üzenetére
Szia!
Ubuntut azt írtad, de verziót nem annyira, no meg a M.2 SSD....AHCI v NVME? Előbbi még SATA szabványok szerint működik, utóbbinál már a TRIM se ugyanaz. A SATA-kat ismerem valamennyire, de előbbiekről ennyit olvastam. Igazából ha felrakod a rendszert és csak használod, akkor se történik semmi, a rendszer home user használatra van optimalizálva, így a meghajtók kezelése is.
Ha nem NVME-s a meghajtód, akkor az itt található ellenőrző parancsokkal megnézegetheted, amire kíváncsi vagy, bár talán nagyrészt ugyanazok vannak itt is, mint az Összefoglalóban lévő írásban.
-
Te sem követted nagyon a thread-et, ahogy látom! Esélytelen teleírni.
(#65951) CPT.Pirk
Én is 5%-nak hittem, de csak a fele.
(#65952) sh4d0w
Tudom, anno HHD-vel kapcsolatosan elég sokat olvastam erről, mi a különbség a WD ilyen-olyan színű meghajtói és a RE meg a többi között. Gyakorlatilag megfizethetővé teszik home usereknek is a minőségi technológiát ennek minden logikus vonzatával együtt. Ezért is utaltam arra a kollégának, ha nem jól működik valami és nem custom minőség, akkor felhasználói hiba is lehet. Miért hisszük, hogy csak home usernél áll fenn az user error? Ha valaki rendszerüzemeltető, ott sem adott, hogy csak profin rak össze egy szervert.
-
válasz
Shyciii #65946 üzenetére
Tuti nem fogom kiírni végig, hogy openbox, ha valaki azt használ.😉
Ez a szerveres dolog meg olyan, hogy egy komponens csak a hw, van még sw is....és sajnos a legkritikusabb pont is, aki ezeket próbálja működtetni. Valami nem optimálisan működik? Hw vagy sw hiba lehet csak.....
Hát hogyne! 😁
Csak tippeltem most, nem mondok tényeket sosem, előbb csak poén volt. 😉 -
válasz
Shyciii #65944 üzenetére
Az a belga koma nagyon ott van a szeren, az biztos, eszméletlen mennyiségű dolgot csinált meg a honlapra is ebből az Arco-ból és más disztrókról is csinál videókat. Sajnos aki nem követte az ArchMerge óta, nagyon el tud tévedni, hogy most akkor mit és hogyan telepítsen fel.
Nincs olyan, hogy SSDM, csak SDDM
Mindig felcserélem ezeket, bocsi. Azt meg nem tudom, miért KDE-re asszociáltam, talán azért, mert OB-sek nem döbbennek le ilyen apró gubancon, mint a mostani!
Amúgy ha az SSD-nél hamarabb említed a szerver használatot, nem is okoskodok annyit. Abba inkább nem mennék bele, mekkora különbség van egy home user desktop és egy általad is említett szerver terheltsége között.
Szerverbe normális Intel SSD-t rakattunk
Ez az! Az Intel szerveres SSD-i valami oknál fogva nagyságrendekkel drágábbak, mint a mezei SSD-i. Igaz webáruházakban ritkán látni ezeket, de az sem véletlen. Vagy ezekre értetted a normális Intelt?
Ha már így kötekszel már megint az Arch miatt, akkor én is.
Nem kötekedtem amúgy, tényközlés volt!
-
válasz
Shyciii #65939 üzenetére
Szerencséd volt, hogy eszedbe jutottak dolgok.
Debiannal már egyszer javítottam így konzolbó összeomlást, bár az DE frissítés volt testing v experimentalból, de azzal nem lennél kisegítve, bár egyszer már írtam neked apt-os parancsokat!
Arch nem szereti a lightdm-et, nem is azt használják a klónok se, hanem ssdm-et tán.
Amúgy, ha nem az Archosoknak hittél volna, teljesen fel lennél készülve ezekre a rapido kampecákra rollingnál.(csak nem hagytam ki a végén...)
Szerverben futó SSD-t meg ne keverésszük desktop SSD-vel. Bár oda nem is ilyen custom kukavackot szoktak rakni.
-
válasz
Shyciii #65932 üzenetére
OK, tegyük fel, hogy a 480GB-ot ext4-re megparticionálod. Egyben vagy többfelé, ez mindegy. Itt a gyártó nem foglalt le helyet, de már van 12GB-od, amit lefoglalt a fájlrendszer. Ha kb 95%-osan telerakod az SSD-t adattal, akkor kb eléred a 7% minimumot, ami az optimalizált overprovisioning alja.
Nyugtass meg, hogy ha a particiókon 95% telítettséget eléred, azt már azért csak észreveszed!
No meg az UV400-at nagyon nincs értelme óvni semmitől!A default ext4 mount opciókra azokat az értékeket írja példaként, de akár.....na mindegy, nekem az a furcsa, hogy eddig más disztrók ezt nem használták, az async opció viszont egyes schedulerek esetén nem biztos, hogy szerencsés, most meg nem mondom, hogy a bfq vagy a noop vagy akármelyik az IO szinkronnal is ügyködik.
-
válasz
growler #65930 üzenetére
Nem kekeckedésből kérdeztem rá!
Egyébként valami viszonylagos támpont nem árthat vagy ha valaki nem tud erre figyelni, de van kis affinítása a rendszerhez, beállíthat discard opciót, így aztán az online TRIM-melés mellett nem lesz gondja...kivéve ha blacklist-ben van az SSD-je, de az se gáz már annyira.
Közben az SSD-s blogra gondolva eszembe jutott, hogy anno az Archklónok default berakták a
discard
opciót is.....Megnéztem a laptopon gyorsan a Manjarot és hopp benne van most is default a discard opció!
default, noatime, discard
- ezek vannak alapból az FSTAB-ban, mondjuk az elsővel nem tudok mit kezdeni, mert az zsákbamacska.Frawly komának külön ajánlom a fentieket!
az első sor az 85-től 100%-ig akart volna lenni !
Úgy már van értelme! (látod, én figyelek)
-
válasz
growler #65928 üzenetére
Erről még nem hallottam, mondjuk kicsit meglepő is így ez, mivel ha 60%-ig tele van az SSD, a maradék 40%-on operáló adatok törléséről van szó. Ezek miatt az adatsorod akkor lenne jó, ha a méretekről is szó esne, mert egy 500GB-os SSD 40%-a kb annyi, mint az én Intel 120GB-os SSD-m teljes területe.
Így aztán .....szóval akárhonnan ollóztad az infót, önmagában nem sokat ér. Ráadásul a
garbage collection
-ról még nem is esett szó!Szerintem a heti FSTRIM, ami többnyire be van állítva a desktop disztrókba, abszolút tökéletes home usernek.
Amúgy az első és negyedik sor önmagában is elég érdekes.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest