-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
5leteseN #99215 üzenetére
a Grub menünél csak valami *System-et ír ki
Akkor "valami" hiba van. Ezt úgy tudod javítani, hogy elindítod a hogyishívjákot, ami ami majd kijavít "valami"t.Egy pontos üzenetet miért olyan nehéz beírni/lefotózni? A "nem jutok dűlőre" is egy olyan pontos meghatározás volt, hogy abból mindenki megérti mit csináltál vele, mi volt a válasza.
MBR, vagy GPT? Mit csináltál elötte, hogy elromlott?
-
cigam
titán
Sajnos nem. A tároló digitális aláírását kellene felvenni, mert csak a megbízható tárolókból lehet telepíteni. Meglepne, ha ez Mint alatt nem okozna gondot, de ha nem, akkor ott hogyan oldották meg?
Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default. -
cigam
titán
válasz
moongoose #99186 üzenetére
The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 0E98404D386FA1D9 NO_PUBKEY 6ED0E7B82643E131
Ennek a hibának mi a megoldása? Annyit sikerült kideríteni, hogy az apt-key "deprecated" státuszba került, de nem igazán látom mi van helyette. Ha pedig elavult, miért nem álnak át automatikusan az új rendszer használatára?
-
cigam
titán
Egy kicsit elakadtam a pimpelésben. Innen letöltöttem egy .tar fájlt. És az oldal jobboldalán található leírás lépéseit követtem.
- Kicsomagoltam a /boot/grub/themes mappába. (nem volt themes mappa, azt kézzel hoztam létre)
- Szerkesztettem a grub.cfg-t, hozzáadtam a megfelelő sort.
- Frissítettem a konfigot
Újraindítás, és semmi. Maradt ugyanaz a szöveges boot menü. Mit rontottam el? -
cigam
titán
válasz
ballington #99032 üzenetére
"fejes"
(Miért kell ilyen sznobul hívni a fejhallgatót?)
Amúgy jól körülírtad, de pontos parancsokat nem írtál, ami alapján le lehetne követni, pontosan mit mire módosítottál, és hogy mivel/hogyan javítottad ki. -
cigam
titán
Mert abból a könyvtárból indul ki, amiből indítod. Jelen esetben a home könyvtáradban keresi a "Vintagestory" programot, és nem ott, ahol van. Előbb bele kell lépni abba a könyvtárba, ahol a run.sh van, és onnan indítani.
Ezt vagy az indítóikonban állítod be, (gnome alatt .desktop), vagy a run.sh-t átírod, hogy ugorjon abba a könyvtárba, ahol nálad éppen megtalálható.
Milyen ablakkezelőt használsz? Mert ez sem mindegy. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98973 üzenetére
Most maga a Clonezilla nem indul el, vagy a Clonezillával másolnád a az sdc-t?
A sector 0 pedig az MBR és partíciós tábla otthona. Nem lehet, hogy elromlott, és csak olvashatóvá vált az eszköz?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98924 üzenetére
Ne is törődj vele. májkimiki-nek már múltkor is eldurrant az agya a Windows említésére, és ezért lépett le ilyen teátrálisan
Bezzeg blogolni vígan lehet, az csak engem zavar...sh4d0w
Moderáld magad! -» fassaggal Lehet véleményed, csak ne ilyen "stílusban" add elő.Rowon
nem itt kéne ajnározni a Wint, itt csak fikázni szabad -
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98895 üzenetére
Ezt miért nem a Windows-os topikban kérded?
- A service-eket be lehet állítani automatikus indulásra, sőt, függőségeket is be lehet állítani.
- Az is megoldható a Feladatütemezőben, hogy a gép indulásakor indítsa el a megfelelő programot.Linux alatt elég a
netstat 192.168.0.120|grep 3000
parancs válaszát figyelni x percenként egy kis scriptel. -
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98820 üzenetére
Kukkants már bele a konfig fájlba:
sudo nano /etc/vsftpd.confVan ott ilyen sor, hogy local_enable=YES? Van # az elején? Azt töröld ki(ez a jel hatástalanítja az utána következő szöveget), hogy csak ennyi legyen a sor:
local_enable=YESDe amúgy fel is tölthetnéd az egészet egy szövegmegosztóra. Megint csak nincs előttem Linux, így csak este tudom megnézni mi az aktuális alap állapota. Esetleg olvasd át addig ezt: [link]
-
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98816 üzenetére
Szinte biztosan nem, mert ott 470-es jogoat állított be, ha jól emlékszem. Ez pedig azt jelenti, hogy a tulajdonos tudja olvasni, a csoporttagok írni és olvasni. Mindegy is a "mindenki más"-nak van belépési joga.
drwxr-sr-x+2 user1 g1 4096 home/mentes/s1
Ez alapján az user1-nek minden joga megvan, de a g1 csoport csak olvashatja azt a könyvtárat. A
sudo chown -R 775 /home/mentes/s1
parancs, a tulajdonosnak (user1), és a csoportnak(g1) is ad írás/olvasás jogot az s1 mappára.
A naplóban /var/log/vsftpd.log vagy hasonló nevű fájlban nézted, hogy miért utasítja el? Most nem vagyok Linux előtt nem tudom megnézni pontosabban, talán a többiek segítenek pontosítani. -
cigam
titán
válasz
gyuri860213 #98813 üzenetére
Most akkor User1 vagy user1? Nem mindegy, a kis és nagybetű nem ugyanaz.
user1-ként jelentkezel be?
A felsőbb könyvtárakra (/home ill. /home/mentes) is megvan az user1-nek(vagy a g1 csoportnak) a belépési joga (x)? (Feltéve hogy az user1 tagja a g1 csoportnak)
A g1 csoportnak miért nincs írás (w) joga arra a mappára? -
cigam
titán
válasz
paolinho #98786 üzenetére
De miért nem a saját repójából teszed fel?! Ha követed a topikot, nem egyszer lett leírva mostanában, hogy a distro saját programkönyvtárából telepíts! Ott berántja maga mellé automatikusan az összes függőségét, így nem egyesével neked kell kisakkozni, hogy mi kell neki.
Amúgy a válasz ott van a kérdésedben. Hiányzik neki egy komponens, és írja is, hogy telepítsd a libxcb-cursor0 vagy az xcb-cursor csomagot.
-
cigam
titán
válasz
V.Stryker #98773 üzenetére
A .deb az csak egy "csomagformátum". Olyasmi mint az telepítő. Megadja, mit hova másoljon, és milyen függőségekkel (plusz telepíteendő csomagok, amik futtatókörnyezetek, programkönyvtárak, vagy más programok) rendelkezik.
Itt is figyelembe kell venni, hogy általában distro specifikus a csomagok. Egyrészt eltérő architektúrára fordított fájlok vannak benne( Intel, arm, ppc,...), másrészt a különféle distro-k különféle verziókat tartanak. Tehát lehet, hogy a program.deb az egyik distróban még 1.0, a másikban 0.9, a harmadikban 1.1. Ez gyakran azt is jelenti, hogy futtatásához szükséges programkönyvtárak is eltérő verziójúak. Vagyis ha telepítenéd a proram.deb-et, és ahhoz a pitypang 2.2 library szükséges, de a distród kínálatában csak a pitypang 2.1 érhető el hiába telepíted (ha épp engedi), nem fog futni, mert neki újabb pitypangra van szüksége.
Ezért aranyszabály, hogy telepíteni a saját csomagoktárolóból szabad, mert könnyen katyvasz lehet belőle. Ha nem találod a saját distrodban, vagy annál frissebb verziót szeretnél, akkor érdemes a készítőnél az adot distrohoz készített verziót letölteni. pl. [link] Itt is kiválaszthatod, hogy melyiket használod, és annak megfelelő kiadást ajánlja fel letöltésre. A másik megoldás a különféle konténerek használata.
Vagyis a rövid válasz nem. Egy akárhonnan letöltött .deb nem feltétlenül telepíthető fel bármelyik .deb alapú csomagkezelőt használó rendszerre. -
cigam
titán
válasz
V.Stryker #98767 üzenetére
Nem kell!
Pontosan milyen extra kell? Ami nincs fent alapból az esetek többségében telepíthető/átállítható.
Ha stabilitás kell akkor a debian aktuális stabil kiadását ajánlom. Ha mégis ragaszkodsz az Ubuntu-hoz, ott is inkább az LTS verziókat javaslom. Ubuntuéknál létezik egy pro előfizetés, ami magánszemélyeknek ingyenes. Ez 10 év támogatást biztosít, és egy új frissítési mechanizmust, ami miatt még a kernel frissítésekor sem szükséges újraindítani a rendszert.
Plusz a live rendszerekkel telepítés nélkül kipróbálhatod a különféle "ízeítésű" kiadásokat. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98765 üzenetére
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Az hogy nálad nem lett baja, vagy boot közben csendben kijavította, az nem jelenti azt, hogy soha semmikor senki másnál nem fog előfordulni. Tök hülyék ezek a programozók is, hogy lezárnak minden folyamatot, és csak azután engedik el a fájlrendszert, hiszen nálad ez még soha nem volt gond. Csak feleslegesen növelik a kikapcsoláshoz szükséges időt.
A busznak, és a repülőnek is az a célja, hogy eljussak A-ból B-be. Mégse gondolnám, hogy a kettő egy és ugyanaz, pedig mindkettőnek "egy folyamat lerövidítése" a célja.Csavargasd még a mondandómat hátha kijön belőle, hogy akkor is neked van igazad, hiszen László is megmondta ki a király, a többi meg mind csak trollkodni jár ide.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló #98754 üzenetére
Azt tapasztalom meglepődve - hogy vannk itt trollok,akik osztják az észt mindenkinek
Megneveznél 1-2 nicket?! -
cigam
titán
válasz
V.Stryker #98745 üzenetére
Itt a Linux-al szállított laptopok között is találni pár Ryzen-est, és az op.rendszer nélkül szállítottak között még többet. A Windows-os gépekre is feltelepíthető, de miért fizetnél plusz pénzt a Windows-ért, ha azzal kezded, hogy letörlöd, és Linux-ot telepítesz?
A System76 direkt Linux-os PC-ket árul, még saját distrojuk is van. Náluk is kapni jópár Ryzen-el szerelt laptopot, desktopot.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98668 üzenetére
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Ne ferdíts! Már megint olyan szavakat adsz a számba, amiket nem mondtam.
Ketten is leírtuk, hogy a fast boot, meg a fast startup nem ugyanaz. Erre te jössz azzal, hogy "Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup". Igen ilyenkor ajánlott megfogadni a tanácsot, mert ha nekünk nem hiszel, legalább az Interneten fellelhető leírásokból informálodva okulhatnál. Nem a saját kútfőből előkapott elméletre ráerősíteni, mert még a végén a butaság marad meg.Amúgy meg menjetek be a BIOS-ba, ahogy Tibi mutatja, kapcsoljátok ki/be a fast boot-ot, és nézzétek meg hogy a A Windows fast startup beállítás módosult-e, ill. fordítva, a Windows beállítás átbillenti-e a BIOS-ban ezt a beállítást.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98666 üzenetére
Amikor a "fast startup" be van kapcsolva, a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza. Ezek a változások még nincsenek kiírva, lezárva a fájlrendszerben. Ezért ha leállás és indulás között más rendszer pl. Linux hozzáfér a meghajtóhoz, az adatvesztést okozhat, mivel egy köztes állapotban van. Így ez adatvesztést okozhat, ezért is szokták kikapcsolni, ha dualboot-ot használnak, és Linux is matatni akarnak a Windows fájlrendszerébe.
A BIOS-okban található "fast boot" opciónak teljesen más hatása van: [link] Nem inicializálják a perifériákat, hogy lenyomhasd a gombot, hogy be akarsz lépni a BIOS-ba, vagy az USB eszközöket, hogy arról szeretnéd indítani a rendszert, hanem egyből elkezdi betölteni az OS-t.
A kifigurázásom helyett te is utánnaolvashatnál 1-2 dolognak.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98658 üzenetére
Mondjuk én megelégednék azzal is, ha elindul a Windows. Ha Ő Windows-t akar, úgy is az lesz felteszi/átbootol rá.
Amúgy a powercfg /H off parancs a hibernalást kapcsolja ki (ezért nem lesz fast startup sem).
Lehetsz rá büszke hogy nem ismered, de akkor ne kezd el "megjavítani", bízd olyanra aki ismeri, és tudja mit hogyan kell meggyógyítani rajt. -
cigam
titán
Plusz egy biztonsági réteg, még akkor is ha "bicebóca".
Ha jól tippelek ezt egy Windows frissítés okozta. [link]
Bocs, ez kritikán aluli ferdítés :
Ok: A frissíteni A Microsoft ezt a frissítést a havi javítás részeként adta ki. Le akarták zárni Gyengeség két éves korban be grubegy nyílt forráskódú rendszertöltő, amelyet számos Linux-eszköz indítására használnak.
Az MS oldala sem túl bőbeszédű:
[Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) és Linux Extensible Firmware Interface (EFI)] Ez a frissítés az SBAT-t a Windows rendszert futtató rendszerekre alkalmazza. Ez megakadályozza, hogy a sebezhető Linux EFI (Shim bootloaders) fusson. Ez az SBAT-frissítés nem vonatkozik a kettős rendszerindítású Windows és Linux rendszerekre. Az SBAT-frissítés alkalmazása után előfordulhat, hogy a régebbi Linux ISO-rendszerképek nem indulnak el. Ha ez történik, a Linux-szállítóval együttműködve szerezzen be egy frissített ISO-rendszerképet. -
-
cigam
titán
A TimeShift cél meghajtója miért nem lehet egy NAS?
-
cigam
titán
válasz
RaZroX #98463 üzenetére
Egy egyszerű kérdésnek tűnik, de előjönnek az egyéni preferenciák, ill. az elméleti tudás megléte/hiánya. Ha rákeresel, hogy ext4 vs btrfs, rengeteg találatot kapsz pro és kontra érvekkel.
Pl. a btrfs képes pillanatképet készíteni magáról a futó rendszerről, de az adatbiztonságot garantáló "copy on write" növel(het)i a nagy fájlokmentés idejét, mert előbb lemásolja (a módosításokat), és csak ezután írja felül az adatokat), stb...Ha nem használod ki az előnyeit, akkor simán maradhatsz az ex4-nél is, de ha már Fedora-t választottad, miért ne használnád az ő alapértelmezett választásukat?
peterattila
Fura függőségi hiba. A 0.188-2.1-hez ragaszkodik de egy nálánál frissebb 0.191-1 érhető csak el? Van beállítva plusz repo?
Mihez kellene a csomag? Nem lehet máshogy áthidalni a problémát? -
cigam
titán
Nagyon
PC-kmegértőek vagytok a fejlesztőkkel szemben. Hetekig, hónapok rá se néznek a hibabejelentésekre. Volt, hogy egy változónév el volt írva a forráskódban (az én hibám volt, és napokon belül jeleztem, hogy elrontottam, de hónapokig nem javították). A GitHub-on jelentettem a ministick hálózatos anomáliáját, de nem hiszem hogy bármi hatása lenne. Egy 2020-as hibajelentésre 2 évvel később reagáltak! [link]
Persze vannak ellenpéldák, hogy napokig próbálnak segíteni, rájönni mi lehet a gond, de ez jóval ritkább sajnos.Pl. [link] "Es igen, van a hobbi felhasznalas, aki nem akar Xboxot venni, mert az draga, helyette azzal szorakozik, hogy megvarja, amig valami update elkurja a rendszeret, es akkor lehet ujra reszelgetni rajta."
Sok érdekes szempont merül fel a hozzászólásokban. -
cigam
titán
válasz
Ricsii2001 #98425 üzenetére
Igen, az lenne a legegyszerűbb, ha egy olyan személy, aki lát, nézze végig ezt a folyamatot, és mesélje el, hogy mi történik a kijelzőn.
Az a baj ezekkel a fura hibákkal, hogy bármi is lehet, de egy képernyőfotó is jó lenne, ha induláskor panaszkodik valamire. Az üzenetből kikövetkeztethető, hogy mi a baja. -
cigam
titán
válasz
Balerik #98416 üzenetére
Ez így teljesen rendben van, szépen kilistázta a megosztásokat. Milyen desktop rendszer milyen, milyen fájlkezelővel?
A naplókba belekukkantottál, hogy panaszkodik-e bármire?
Ha parancssorból csatolod fel mi történik?
Pl. készítesz neki egy könyvtárat:
sudo mkdir /media/NAS
Aztán ebbe a könyvtárba felcsatolod a NAS megosztást:
sudo mount -t cifs //192.168.72.103/NAS /media/NAS -
cigam
titán
válasz
Balerik #98405 üzenetére
A moOde beállításait ne bántsd, hiszen az írtad Kodi-val simán eléred. No meg ez a konfig kb jó.
A debianon parancssorban próbáld meg elérni, pl.smbclient -L 192.168.1.111
Így csatlakozik? Mutatja a megosztott erőforrásokat? Lehet van benne spéci karakter?
Lehet alapból nincs fent ez a csomag, akkor telepíteni kell: sudo apt install smbclient
A debianra megpróbálhatod feltenni a samba-t, ártani nem fog. Az a fura, hogy megjelenik a hálózatok listájában, vagyis valamennyire látja, de hogy miért nem enged be ....
Esetleg a moOde-on kukkants bele a kernel/smb naplóba a /var/log mappán belül, hátha abból kiderül mi történik amikor belépnél, panaszkodik-e valamire. -
cigam
titán
válasz
Balerik #98403 üzenetére
Kb igen. Ugyanakkor az is lehet ,hogy olyan régi samba verziót használ (1.0), ami a másik rendszereken már tilltva van alapból (2.0 vagy nagyobb verziójúra tud csak csatlakozni)
Fogalmam nincs hogy alapból milyen kliensel próbálkozik, ha nincs telepítve a samba(cifs-util, gvfs,...?), és annak milyen korlátai vannak. -
cigam
titán
válasz
Balerik #98400 üzenetére
én úgy gondolom (gondoltam), ha a többit (NAS) az is SMB elérem akkor nem kell a sambat telepíteni.
Lehet gondoltad, de nem írtad le. Mi meg csak azt tudjuk, amit megosztasz velünk.
Kodi alatt kért user/pass-t? Miért tibi az user? Csak mert ha jól értem az utolsó sort, guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98356 üzenetére
ha megvoltak a driverei, és a kiegészítő gyári szoftverei, ne működtek
Ez egy elég nagy "ha". Vajon a HW gyártók egy 80+-os piaci részesedéssel rendelkező op.rendszerre fejlesztenek, adnak ki meghajtó/kezelő programot, vagy törődnek a piac kisebb szereplőivel, ami töredék bevételt hoz?
Senki és semmi nem garantálja, hogy egy Windows-on működő HW működni fog Linux alatt is. "nehogymár bárki megszabja nekem a bútorzatot" Senki nem szabja meg, csak használni nem fogod tudni. El kell fogadni, hogy ha ilyen kis piacot lefedő op.rendszert használsz, jól meg kell nézni, milyen lakást veszel, hogy ott kényelmesen elférjenek a bútoraid.
Ne keverjük ide a munkát, itt mindenki otthoni használatra gondol. Persze itt is lehetnek extrém esetek, de egy átlag felhasználó ugyanúgy tud internetezni, receptet gyűjteni, vagy játszani, megírni a házi feladatot.
Persze biztosan találni olyan játékot, házi feladatot, stb... amihez Windows kell, de nem is ez volt a kezdő kérdés!Totron azt kérdezte, hogy Nem zavar titeket, hogy linuxra van a legkevesebb szoftver?
Erre a válasz pedig az, hogy nem. Szerintem rengeteg szoftver érhető el a legkülönfélébb témákban. -
cigam
titán
?? A packages-en kívül ott ports, plusz rengeteg Linux-ra fordított programot is tud futtatni.
Plusz egy distro minőségét nem az elérhető programok számossága határozza meg. Ott van pl. az Android. A Google áruháza roskadásig tele van programmal. A sok szemétből úgy kel kikaparni a valóban használható, jól működő programot. -
cigam
titán
válasz
roseben #98314 üzenetére
Látni kellett volna a teljes fstab sort, és az lsblk -f kimenetét.
pl. az ntfs-3g már nem is kell, az újabb kernelek alapból ismerik.--
Ez a mergefs mit lép arra, ha x mappába mentek, de azon a lemezen, ahol az x mappa van elfogy a hely? Egy másik lemezen is létrehozza azt a könyvtárstruktúrát, és ott folytatja tovább a fájlok tárolását? -
cigam
titán
válasz
Csabu82 #98290 üzenetére
A legegyszerűbb /Data1 /Data2 ... alá felcsatolni. Minden másnak vannak buktatói. Amúgy meg nem nagy varázslat egyik sem. Attól függ mennyire pótolhatatlan/fontos amit tárolni akarsz. Ha csak bittorrent, akkor lehet /sorozat /mozi /warez. Ha fontos adatok (munka doksi, házi média), akkor raid5 és rendszeres mentés.
-
cigam
titán
válasz
vizcsap #98248 üzenetére
Ez fura, mert egy partíciót több helyre felcsatolni nem tűnik jó ötletnek. De nem ismerem a btrfs(subvolume)-t, se a Silverblue-t.
Én nem szoktam játszani, nincs tapasztalatom, de szinte bármelyik rendszerre feltelepíthető a Steam és társai. Nem kell hozzá se btrfs se silverblue. Nagyon ragaszkodsz ehhez a distrho-hoz? Nem lenne jobb pl. egy Pop!_OS? -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #98246 üzenetére
Nem feltétlen az ő választása, a distro készítői gondolhatták úgy, hogy jó ötlet.
vizcsap
Ez nagyon érdekes és furcsa. ugyanazt a partíciót csatolja fel root-nak, /home-nak, és /var-nak?
Telepítéskor ezeket kérdezte, és te állítottad be így, vagy magától gondolta, hogy ez így okés?No és a másik parancs kimenete? Milyen partíciók vannak azon a lemezen?
-
cigam
titán
válasz
szuszinho #98238 üzenetére
Csak tippjeim vannak. A törlés napló fájl elkészül? Abba mi szerepel? rm helyett tegyél be egy echo-t. Az jól kilistázza a törlendő fájlokat?
Vagy tegyél hozzá egy -f paramétert, ami ignorálja a nemlétező fájlokat, és paramétereket.
find /ide -type f -mtime +15 -exec rm -f {} \; >> log.txt 2>&1A Shell script topikban talán többen jobban értenek hozzá.
-
cigam
titán
válasz
vizcsap #98236 üzenetére
Amikor elindult a rendszer, nyiss egy terminált, és add ki a két következő parancsot:
sudo cat /etc/fstab
Ennek a kimenete megmutatja, hogy induláskor melyik lemezt melyik mappába csatolja fel.Az
lsblk -f
pedig megmutatja, hogy melyik lemeznek mi az azonosítója (UUID)Ebből és a hibaüzenetekből már talán kisakkozható, hogy melyik lemezt hiányolja induláskor, és miért.
Sikerült a legismeretlenebb distro-t felkutatnod
A Fedora Silverblue-val nincs semmi tapasztalatom.
-
cigam
titán
A Mint, Pendrive lemezkép-író csak engem nem szeret?
Írás közben nem mutatja azon az alsó csíkon hogy hol tart az írásban? Mert az, hogy eltűnteti a kijelölt eszközt, hogy hosszú percekre beszürkül minden, nem túl bizalomgerjesztő. Azt is hihetném, hogy lefagyott. Igaz hálózatból kellene dolgoznia, de nem reklamált miután behúztam az ISO-t, sőt az online ellenőrzőösszeg kiszámolása/összehasonlítása nem volt gond. -
cigam
titán
Ejnye, bejnye...
Plusz valószínű a belefektetünk is múlt idő akar lenni két t-vel.growler
Köszi! Nem is a visszatartott csomagok a gond, hanem a csak olvashatóként felcsatolt (fájl)rendszer. -
cigam
titán
válasz
growler #98051 üzenetére
Lassúnak lassú, és volt ami frissült, volt ami nem.
Első körben több mint 100 csomagot frissített, köztük a kernelt ...38-ról ...41-re. Ez nem jött össze neki, a csak olvasható fájlrendszeren nem tudott új initramfs-t létrehozni. Újraindítás után már csak 16 csomagot frissítene, de ezek "visszatartott" csomagok. Szóval a frissítése sikerült is meg nem is. Az /etc/apt/source.list fájlban csak egy cdrom sor van Mint alatt. Kiiktattam egy #-al az elején, reboot után ott volt a #-os cdrom sor, és alatta egy új cdrom.... bejegyzés.
Szóval felemás az eredmény.
Ja, és kikacsolásnál is panaszkodott a naplózásra csak olvasható fájlrendszeren. -
cigam
titán
Adott egy live pendrive, rufussal hozzáadtam perzisztenciát(+ partíciót)
Mi történik, ha ezen a live-on lefuttatok egy frissítést?
Ez mennyire lesz más, mintha pendrive-ra telepítettem volna? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98013 üzenetére
Amíg nem nézted meg a Store-os verziót, korainak tűnik a kijelentésed.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #97980 üzenetére
Ugye te sem hiszed el, hogy a cinamon belefér egyetlen 500kb-os csomagba?! Nézd csak meg a függőségeit.
A többi konténerese megoldásban nem találtam meg a Nemot, pedig voltak fájlkezelők is.
-
cigam
titán
Mert nem egészséges keverni a különböző grafikus felületek programjait, pláne a Qt-t a gtk futtatókörnyezeteket. Magával hoz függőségként olyan programokat, futtatókörnyezetet (akár a komplett KDE-t), amire a jelenleg használt ablakkezelő rendszernek nincs szüksége. Ez nem csak feleslegesen nagy helyfoglalást okoz, adott esetben össze is veszhetnek 1-1 felülírt konfiguráción/szolgáltatáson. Itt is sokan méltatlankodnak a konténer formátumok miatt, mondván feleslegesen pazarolják az erőforrást. Hát ez is egy ilyen felesleges pazarlás. 1 program miatt telepítesz 100 másik csomagot.
Mivel alapból más környezetben futtatod (Qt kontra gtk), nem ér el olyan rutinokat, szolgáltatásokat, amiket a másik grafikus környezetben talán nincsenek is, vagy másképpen kell őket elérni. Általában látszik a "tájidegen" megjelenés.
Nem véletlen, hogy egy csomó programnak - pl. a DC-nek is - van Qt ill. gtk kiadása. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #97939 üzenetére
A Bonjour is az Apple nevéhez kötődik, egyfajta automata hálózati tallózó.
"Az Avahi megkönnyíti a szolgáltatások felderítését a helyi hálózatban, mDNS/DNS-SD protokoll segítségével. Ha csatlakoztatunk egy laptopot vagy egy számítógépet a hálózatra, azonnal láthatóvá válnak más emberek nyomtatói, fájlmegosztásai. Kompatibilis a az Apple MacOS X („Bonjour” vagy „Zeroconf”) technológiájával." Forrás: [link]
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97928 üzenetére
Ez a gép ami HW-esen át van alakítva? pl. kilóg belőle az SSD? Lehet boot közben bekadt egy forgács darabba az egyik fogaskereke
Hiba kód nélkül bármi okozhatta, de kilazult kábelre/kártyára, kontakthibára gyanakodnék. -
cigam
titán
válasz
#78522999 #97923 üzenetére
Azt nem írtad, hogy mikor volt a "korábban". Szinte tegnap volt 2023... És mint írtam, csak egy tipp volt.
Itt egy kicsit másképpen írják felül, lehet ez is számít.
Azt nézted már, hogy a /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve fájlnak mik a jogosultságai, ki a tulajdonosa? Nem lehet, hogy SElinux vagy hasonló plusz jogosutlság kiosztás is van a rendszeren?ubyegon2
Akkor ennek a logikának a mentén hálózati erőforrást is kitehetsz az asztalra, vagy a saját mappádba, és ha megnyitod, megjelenik a megosztott erőforrás. Ez akár DC-ben is működhet, és akkor nem kell az fstabb-al szívnia. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97916 üzenetére
Pedig jó helyen jársz. Az a "NAS" az egy gépet(eszközt) szimbolizál a hálózatodon. Ha lenne több eszközöd, amiken van smb megosztása, akkor több ilyen ikont látnál.
Nyisd meg, és akkor fogod látni, hogy az adott eszközön milyen megosztások vannak beállítva. Ezek közül kell választanod egyet, és ennek a megosztásnak a nevét kell beírni az fstabba, az ip cím után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 11
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Milyen NAS-t vegyek?
- Mafia: The Old Country teszt
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Nintendo Switch V2
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3352
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest