- A GlobalFoundries kezébe került a MIPS
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- CPU léghűtés kibeszélő
- Az Intel volt vezére beismerte, hogy benézte az AI-t
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Silimon #27697 üzenetére
A notimon hasonló gondokkal küszködtem csak tovább, mert nem akartam elhinni, hogy valami hibádzik a gépben. Sokadik Linux kisérlet után az Win XP felrakása közben derült ki, hogy a HDD hibája miatt nem folytatható a telepítés. A HDD csere után kiderült, hogy az addig tökéletesnek tűnő DVD író is rossz, akadályozta az vinyo bootolását, most az is cseréltem.
Tegnap notira tesztelésnek Lubuntut 13.10 raktam, frissítettem is és végre normálisan működött, indításkor nem jelentkezett hibaüzenet, mint az asztali gépemen.Érdemes lehet megpróbálni az XP-t visszarakni, a telepítője jelezni fogja, ha hibás a HDD.
Ha nemakarsz kinlódni, akkor van néhány szervíz, ahol ingyen bevizsgálák a gépet. Én kettőnél voltam az egyik javíthatatlannak itélte a gépem a másik segített.
-
teleahocipöm
senior tag
Korábban írtam, "..ha a notebookban benne van a optikai meghajtó, akkor nem ismeri fel a HDD-t, amint kiveszem működik rendesen?? A HDD jó, állítólag az alaplap is. A gyári HHD-t felismeri, de az rossz."
A megoldás az optikai meghajtó a rossz, az érintkezővel lehet valami gond és ilyenkor előfordul, hogy akadályozza a HDD működését! A szervízben próbaképp beraktak egy másik DVD-írót és rögtön ment a gép. Az érdekes az, hogy eddig rendesn működött, semmi nem jelezte a hibáját.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27541 üzenetére
2006-os a gép és BIOS frissítése nem volt még, de ebbe nem merek belevágni.
Két szervízben is volt a gép egyikben azt mondták alaplapi chipset hibás és javíthatatlan -szerintem hozzá sem nyúltak- a másikban azt mondták jó az alaplap, kipróbálták egy másik HDD-vel és azzal müködött amivel bevittem az viszont bootszektor hibás. Visszavittem a HDD-t akitől vettem, berakott egy másikból kivett XP-s vinyot, nem működött, kivette a dvd-írót és, rendesen bootolt a gép, de sajnos megoldást nem tudottm ondani. -
teleahocipöm
senior tag
Mi lehet az oka annak, ha a notebookban benne van a optikai meghajtó, akkor nem ismeri fel a HDD-t, amint kiveszem működik rendesen?? A HDD jó, állítólag az alaplap is. A gyári HHD-t felismeri, de az rossz.
Legközelebb majd a kövi hónap végén kel utalnom, feltelepítetettem az openjdk7-etés maj kiderül segítette-e valamit.
-
teleahocipöm
senior tag
Hogy tudom megnézni milyen java verzió van a gépen?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
_Dumber_ #27399 üzenetére
A múlthónap vége felé próbáltam -ha jól emlékszem- Firefox, Quipzilla, Midori, Chromium valamint tegnap. Firefoxal. Az XP-ről pár perc alatt megoldottam, amit Linux alatt többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült. Pedig nagyon úgy tűnik a Linuxnak van köze!
A másik érdekesség, hogy a nem működő HDD-m is újra működött XP alatt, cserébe lenullázódott a gépen lévő pendrájv. A gép felismerte, hogy ott van, de rá kattintva kérte a lemez behelyezését, semmit nem tudtam vele kezdeni. Most Lubunta alatt formáztam meg és pakoltam vissza rá.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
joecontra #27390 üzenetére
Igen, az ügyfélszolgálat szerint benne van a hírlevelükben, hogy Linux alatt nem működik, de nem találtam erre utalást, csak az ajánlott böngészőre, igaz csak gyorsan futottam át. Úgy rémlik mintha itt valaki írta volna, hogy neki semmi gondja ezzel a K&H netbankkal.
-
teleahocipöm
senior tag
Levettem a Lubuntus HDD-t és felraktam a az XP-set, de sajnos újra kellett telepítenem, 09.38-kor kezdtem el, meghajtók keresése, telepítése, SP2, LibreOffice stb és pár perce már a netbankkal is végeztem, semmi gond nem volt. Érdekes módon a FireFox is gyorsabb mint Lubuntu alatt, nem tudom mi lehet ott a gond, elképzelhető, hogy valamelyik vagy több drájvert kellene lecserélni, korábban próbálkoztam is, de nem jöttem rá hogy kell.
-
teleahocipöm
senior tag
Úgy nézki. hogy tudok a számlán belül nézelődni, beállításokat módosítani, csak utalni nem, pont a lényeget érthetetlen
-
teleahocipöm
senior tag
Most a FireFoxot, de korábban próbáltam, Chrommal, Quipzillával, Midorival és is mind hasonló tüneteket produkált.
Nem tudom most hanyadszor léptem be, de az előbb elírtam a dátumot azóta pörög az kis bizbasz, közben megengedte, hogy javítsam, de semmi, totál nem értem és tiszta ideg vagyok. -
teleahocipöm
senior tag
Mondtam, hogy megpróbálom a netbankolást, most jött el az ideje. Elsőnek egy állandó megbízás módosítás, majd új megbízás adatainak bevitel, majd katt az "új megbízás rögzítése" gombra és itt vége, a tovább gomb mellett forog egy bizbasz körbe-körbe, de most már nem is forog. A gép nem fagyott le, a netbank felületen mozgatott egérmutatót érzékeli az oldal, de hiába kattintok bármire, semmi....
Az "aláírandó megbízások"-nál látható a két megbízás, tehát bevette az adatokat.
Mivel semmit nem tudok csinálni, bezártam az ablakot és újból megnyitva a böngészőt léptem be a netbankba. Az aláírandó megbízásoknál már nem látszik semmi. Megpróbáltam egyesével, a módosítás sikerült, rögzítette a rendszer, de utalás adtainak bevitele után a tovább gombra kattintva, megint csak az a forgó bizbasz és kész, nem lépett tovább. Megpróbáltam új belépéssel, de a pörgö bizbasználnál nem jutok tovább.
A CPU használat 14%, RAM használat 45%. Eddig az összes próbálkozásom így halt el Linux alatt, de Win alatt ilyen soha nem fordult elő! Nem hiszem, hogy ez hardver hiba lenne. Sajnos a netbankoláshoz Win kell, legalábbis nekem!
-
teleahocipöm
senior tag
Hogy tudnám megállapítani, hogy valóban HW hibás a gépem? Tegnap csatoltam a DVD-RAM-ot és most megint sehol. A Lemezkezelőben a "Tartalom : UDF - Nincs csatolva", de a "További műveletek" - "Csatolási beállítások szerkesztése" -ben a beálítások ott vannak, ahol tegnap hagytam, megnéztem terminálban az "lsblk -f" -vel és valóban nincs csatolva.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
teleahocipöm #27077 üzenetére
Végre működik, a dvd-ram
-
teleahocipöm
senior tag
Megnéztem az /etc/fstab -ot, ez van benne:
/dev/disk/by-id/ata-XL=DT-ST0DVDRA__WSQ-X10N0_0_0_0_0_0_0_0__03E5MQ0401_0_0_0_0 /cdrom auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-label/LinuxUDF /mnt/LinuxUDF auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show,noauto 0 0és ez a fájlom van:
/dev/disk/by-id/ata-HL-DT-ST_DVDRAM_GSA-4167B_49B8EB84B899Azon gondolkodom, hogy az fstab fenti első sorát ez utóbbira átírom.
-
-
teleahocipöm
senior tag
Létezik még olyan, hogy Mount Manager? Ahol írnak róla nincs link hivatkozás, Synapticban nincs, terminálból telepítve, ezt kapom a végén: "E: Ez a csomag nem található: mountmanager" Valószínűleg ez a -nem terminálos progi- megkönnyíteni az időnkén eltünő csatolási pontok visszaállítását. Mára eltünt a DVD-RAM csatolási pontja.
Attól tartok nem nekem való a linux, kezdek belefáradni
Tegnapra a gparted tünt el, azt kellett újratelepítenem. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #26988 üzenetére
N0zer0
"Ha azzal indítom", hogy "gksu"? Asztalon, hogy? Amikor a letöltött programjaim sem jelennek meg a menüben. Egy egyszerű felhasználó vagyok, sajna nem kenem-vágom mág a linuxot.
Megnéztem a PCLInuxOS-ban van a "Root PCManFM" erre katt, jelszó és már indul is, a Lubuntu-ban csak a root nélküli van, Synapticban sincs legalábbis nekem.ubyegon2
Nekem egyszerűbb rákattintani egy ikonra -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26986 üzenetére
Hát ez elég bonyolult, pedig valamelyik linux verzióban volt külön root jogu file manager, csak már nem tudom melyikben, mert annyit kipróbáltam.
Köszi, így legalább ki tudtam törölni a Chrome maradványt és megtaláltam a letöltött progikat, - growisofs, nautilus - csak azt nem értem miért nem rakja ki ezeket a menübe?! -
teleahocipöm
senior tag
Lubuntura keresek root joggal rendelkező File Manager-t, mert ami alapból telepítve van, nem nyitja meg a /root mappát, ja és nem terminálból szeretném használni.
Hogyan tudnám kitörölni a "/etc/chromium-browser/default" -t mert, ilyen hibaüzenetet kapok, ha megpróbálom: " default: Hiba a fájl eltávolítása közben: Engedély megtagadva"
Még egy, telepítettem a growisofs progit és nincs sehol, hogy tudom megtalálni?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26941 üzenetére
Megnéztem a Synaptic-ban és magyar nyelvi csomagok nincsenek telepítettnek jelölve, pedig tutira telepítettem őket, magyar is volt, ezért is lepődtem meg a változáson. Amikor először frissítettem Lubunt 13-ról 14-re, akkor az összes általam felrakott progit törölte, újraindítás után telepíthettem vissza. A notin ezt megúsztam, ott nem törölte a frissítés, a fene sem érti.Talán szerencsém van az SMPlayer-rel, hogy nem minden videó lejátszásnál omlik össze. A Pepperminten folymatosan összeomlott, használhatatlan volt.
A nagy mázli, hogy volt pár letöltött puppy verzió és az egyik felfért egy hányódó 256MB-os Sony usb-s kártyára, így lehet HDD nélkül is használni a notit, igaz kell hozzá a Plop Boot Manager LiveCD-n, hogy bootolhatóvá tegye az usb-t, de legalább megy és mentéstis csinált, legalábbis úgy tűnt.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #26924 üzenetére
Ég a pofám természetesen, hogy fölöslegesen fárasztottam a segíteni akarókat, de mentségemül
Ha nem döglött volna be előtte két hdd, ha nem szenvedtem volna mind a három gépen a linuxokkal, mert frissítésről frissítésre egyre rosszabb lett mind, akkor valószínűleg hamarabb abbahagyom, de nem így volt. Már a Lubuntu-n is összeomlik az SMPlayer, állandó system hibaüzenettel indul a rendszer, a LibreOffice meg vissza angolosodott, az időnkénti böngésző összeomlásokról meg ne is beszéljünk. Persze lehet itt is HW hiba...., de mi?A fórumokon azért találkozni rajtam kívűl másokkal is akiknek gonduk támadt az egyes Linux verziókkal.
Ezek a HDD nem fiatalok, de azért az ember nehezen hiszi el, hogy ilyen hamar három is beadja kulcsot, abból az egyik a HDSentinel szerin 100/100%-os volt és keveset használt.
Érdekes módon a sokak által -általam is- szídott XP jelezte konkrétan a notebook HDD hibáját, egy egyszerű lemez ellenőző program a telepítés előtt nem volna rossz a linuxban sem, sok kellemetlenségtől megkímélné az embert.Az én asztali gépeim alaplapjaihoz nincs dokumentáció, ha meg lenne az angol nyelvű lenne, mert a forgalmazóknak általában derogál magyarra fordítani.
Csak érdekességképpen, a kidobástól megmentett ASUS alaplapos gépen pár órája cseréltem a Peppermintet XP-re kíváncsiságból, hogy fel megy-e és felment, amíg sok linuxnak még LiveCD-je is lefagyott -WattOS, Sabayon- ha meg nem, akkor telepítés közeben -mint a Debian- vagy a frissítés után. Persze még itt is lehet HW hiba, de majd meglátom. Drájverek persze nincsenek, most hajtom őket, keresek HW teszt progikat, HDSentinel is megvan s amint lehet ellenőrzöm vele a megmaradt 2db HDD-t.
Az XP persze nem marad fenn, de hogy mi lesz helyette?
Mindenkinek megköszönöm a segítséget, sajnos rászorlutam, rá is szorulok, és még egyszer elnézést.
-
teleahocipöm
senior tag
Lathronos
A PCLinuxOS 2013.12 volt fenn elsőnek, jól is működött, majd egy nap a frissítés után lefagyott, és innentől kezdve nem tudtam felrakni semmit, vagy ha fel is ment, nem volt wifi. A 2014-es már telepítés közben lefagyott, ha jól emlékszem. Egyébként youtube ment rajta, nem panaszkodtak.CPT.Pirk
Pár hete kaptam egy rossz -nem indult- asztali gépet, amit beüzemeltem, majd Bios/boot önállósodás miatt most félreraktam hogy a notebookkal tudjak foglalkozni.Nagyon úgy tűnik a dolog, hogy a notebook winchester meghalt, az XP-sem ment föl, hdd hibaüzenettel megállt, előtte már formázni sem tudta, igaz én korábban megformáztam LiveCD-ről és ott nem jelzett hibát. Bosszantó egy kicsit, hogy pár hét alatt elszállt 3 vinyo, 1 döglődik 1 cd-íróval együtt.
Megköszönöm mindenkinek a segítséget, de fölöslegesen zaklattalak titeket problémáimmal, ezért elnézést kérek!
-
teleahocipöm
senior tag
Keresgéltem IDE - SATA átalakítót, de sehol nem írták, hogy notebookhoz jó-e, de valószínűleg nem, mert elég nagyok voltak.
60GB-os Kingstone SSD-t néztem ki: http://aqua.hu/60gb-kingston-ssd-sata3-25-meghajto-7mm-adapter-sv300s37a60g-200363.html
-
teleahocipöm
senior tag
Elindítottam újra, és most a kernel betöltés után meg is állt:
"Error opening symlink definitions fille '/temp/stage2/share/symlinks'
FATAL ERROR IN INIT: Fatal error finishing initialization (colud not create symlink)
I can't recover from this, please reboot manually and send bugreport." -
teleahocipöm
senior tag
Már meg is szakadt a telepítés
azzal, hogy indítsam újra safety módban. A LIbreOfiice meg vissza angolosította magát, nem is tudom magyarra állítani
biztos egy Lubuntu frissítés áldozata lett, örvendek.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Blum1866_2 #26901 üzenetére
Blum1866_2
A Manjaro-n sokáig gondolkoztam, Openbox nem tetszett és már a LiveCD-jén is szinte csak terminálos alkalmazások voltak, ráadásul le is beszéltek róla és itt is megszívta már valaki. Lehet azért még megnézem. ArchBang, hát annyira nem vágom a linuxot, hogy mindent magam pötyögjek és állítsak be, ha tudnám valószínűleg megtenném.CPT.Pirk
Kicsit nehéz követni,hogy három gépen is szenvedek a linux-al, de Zorin-t és az LXLE-t a notin próbáltam ki az asztali gépeken még nem, ezeken még elműködik valahogy a rendszer. Most a notira keresek valami normálisan működő Linuxot, de nem találok, nagyon sokat kipróbáltam és most gyakorlatilag használhatatlan. A notin nem volt Debian és az ezzel kapcsolatos Grub problémát más is jelezte, ám ettől függetlenül elképzelhető a HW gond, de mind a három gépen? Ennyire peches lennék?!
Valóban érthetetlen, hogy egy linux sem működik feltelepítve, így felmerült bennem a HDD hiba lehetősége, nézegetem is hol mennyiért lehetne venni, esetleg SSD-t, de szinte már csak SATA3 csatolóval lehet kapni, akkor hozzá még az IDE átalakító, lehet nem is fér a notiba. -
teleahocipöm
senior tag
Nagy reményeim voltak a Zorin Lite és az LXLE -vel kapcsolatban, mert Live módban gyorsak voltak, de amint telepítettem ... az utóbbinak az (második) újraindítás után 13 perc kellett, hogy a felületen legyek és használni tudjam, de mivel állandóan lefagyott, semmire sem volt alkalmas, még wifi is eltünt. A Zorin a frissítésig jó volt, de attól kezdve.. Felraktam a LibreOffice-t de meg sem nyílt.
-
teleahocipöm
senior tag
Össze-vissza müködik a billentyűzetem nem azt a betüt írja, amelyiket lenyomom és nem oda ahova kellene, de csak a netes felületen, szövegszerkesztőben rendesen működik
-
teleahocipöm
senior tag
Feltaktam a notira a Zorin OS 6 Lite verzióját, mert LiveUSB nagyon tetszett, gyors volt, de telepítve gyalázat, fagy, lassú a net, frissítéseket nem mind töltötte le.
Megnézek még párat ( LXLE, Mageia, Sabayon, Siduction) de a végén még lehet csak puppy lesz MetroOpera esetleg MacPup. A végére hagyom ezeket, met nagyon szaszélyesen működnek.
-
teleahocipöm
senior tag
Összeraktam a notebookot, az elem kiszedés törölte a jelszó, és már be tudok lépni a BIOS-ba, de usb boot lehetőség nincs felfoghatatlan, hogy miért, bezzeg FDD boot az van, igaz gépben nincs beépítve.
Próbálkoztam a Supr Grub2-vel, látja az usb-t, villog is, de nem indítja, viszont
Plop Boot Manager sikeresen bootolta a pendrájvot, így megtudtam nézni az Unetbotin-nal rárakott Fedora 16-Live -t, ami nem igazán jött be, wifi-t sem müködk rajta, úgyhogy a Korora-val felülírom.
-
teleahocipöm
senior tag
Megpróbáltam még egyszer a BIOS-ban az USB HDD beállítást, de nem bootol. Arra gondoltam, hogy van ez a Super Grub2 Disk nevü LiveCD-ről futó program, ennek segítségével nem tudom a pendrájvon lévő Linux-ot elindítani? Vagy esetleg valami hasonló progi, Floppy-on futo progi van, de csak pár Linux-hoz jó.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26765 üzenetére
Neked lehet igazad, megnéztem a hírdetmény -ügyfélszolgálat szerint ott le van írva- én nem találtam igaz, csak gyorsan átfutottam, de azt megtaláltam, hogy az IE és FF böngészőket kell használni és elképzelhető, hogy ezekkel keverte a hölgy, bár az utóbbival is sikertelenül próbáltam és nem egy nap. Ha nektek megy nem igazán értem, hogy miért nem megy nekem
.... megpróbálom még és ha nem, akkor.... akkor jelzem a banknak, mást nem igen tudok tenni.
-
teleahocipöm
senior tag
Nekem állandóan lefagyot az oldal, akármelyik böngészővel próbáltam, ügyfélszolgálat "megnyugtatott", hogy valóban nem lehet linux rendszerrel bankolni, írjak a már nem tudom kinek,- nem jegyeztem meg, mert nem voltam jókedvemben- és megpróbálnak segíteni. Nem a géppel és nem a hálzattal volt probléma, mert minden mást tudta tudtam csinálni. A Raiffeisen vagy az AXA, már nem tudom, csak a FireFoxot preferálta ott Chrommal jártam így, ottis az ügyfélszolgálat világosított fel.
-
teleahocipöm
senior tag
A Peppermintes géppel, ma csak a bejelenkezésig jutotlam el, hirtelen még lett GRUB is lett rajta, eddig nem volt, átraktam a Lubuntus HDD-t és azzal is ugyanaddig jutottam. Lehet csinálok egy Bios frissítést, 2003-as a jelenlegi.
Cserébe működik a pár napja bedöglött HDD-m, és az Unetbootin-nal harmadjára, sikerült kiírni a Fedora 16 Llve változatát, a régi Lubuntus gépemmel.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #26751 üzenetére
Az XP-t letöröltem valóban, bíztam a Linuxban. Kár volt?! Két desktop gépem van, az egyikben egy 2001 Mercury alaplap van Lubuntu-val ez döglődött nem oly rég -de most már működik- ezért félre raktam, kipakoltam egy-két dolgot belőle és kaptam egy kidobásra ítéltet, abban egy 2004-es ASUS P4P8X alaplap van Peppermin-tel, erről írok most. Az utóbbi jobban bővíthető, úgyhogy ezt fogom használni, be akartam rakni azt a HDD-t amin a Lubuntu van, de csak a kék háttér jelent meg és lefagyott, de majd megoldom.
Van egy öreg noti is egy félig használhatatlan PCLinuxOS-sal, a net fut rajta, de frissítések után beállításokat nem lehet rajta végezni, a jelszót kéri, villan képernyő és semmi. Most erre keresek valami használható Linuxot, de eddig nem nagyon van, mind elhasalt, túl nagy falat ez nekik.
Azért köszönöm..... -
teleahocipöm
senior tag
Nem tudtam letölteni a SUSE Studio Imagewriter az oldal nem található.
-
teleahocipöm
senior tag
Nem találtam az USB-Creator-t, nincs a menüben, de ha bírőm a "Futtatás"-ba, :usb-creator-gtk akkor elindul az "Indító lemezkészítő", A Lubuntu-ban a menüben volt, hogy lehetne oda berakni?
-
teleahocipöm
senior tag
Lefuttam a ClamAV-t és 4 fenygető elemet talált a home könyvtárban
Fájl ...................................................Állapot ..........................Felismerhető művelett
/chromium/Default/Cache/f-000063_ I PUA.HTML.Infected.WebPage-1 I Nincs
/chromium/Default/Cache/f-00014___I PUA.JS.Obfus-7 ____________ I Nincs
/midori/web/2513393541__________I PUA.Script.Packed-1_________ I Nincs
/midori/web/3867763383__________I PUA.JS.Xored_______________ I NincsMennyire megbízható ez a víruskereső, törölhetem ezeket?
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #26736 üzenetére
Linux alól, Win alatt nem lenne probléma, ott nem kell csatolni. Itt már korábban CPT.Pirk fórumtárs -ha szabad így- javasolta a suse studio imagewriter -t, meg is néztem, de közben a notbookra való sikertelen idegőrlő telepítési kísérletek elvették az időt a behatóbb tanulmányozásra.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26734 üzenetére
A Midori, összeomlik, a Chromium a megnyitott oldalakat becsukja egy "Hoppá..." az oldal nem jeleníthető meg, a FireFox meg csiga, a Quipzilla meg itt nincs.
A Szoftver Maneger. csak olvasható, nem lehet telepíteni onna semmit.
A frissítések végén kiírja, hogy nem sikerült mindent letöltenie.Az SMPlayer - SMTube nem minden videót játszik le, összeomlik, be kellene állítani, hogy az "mplayer" milyen beállításokkal menjen, de amikor megnyitom vagy száz fájl, na abból válassza ki az ember melyik kell, segédlet nincs, próbálkoztam, de csak rosszabb lett. Alapbeállítás visszaállítása nem létezik, vagy csak nem találtam meg. Töröltem jó párszor és telepítettem, de mindíg az általam először beálított értékekkel fut.
A Lubuntun alapból megy minden vidó, berhelés nélkül.Egy csomó minden nincs fenn alapból, például dvd-író, rendszer manager, még tán a gparted sem volt fenn, A Lubin alapból lehetett ISO-t készíteni a rendszerről, vagy CD-ről, itt nincs, letöltöttem, de valószínűleg terminálos volt mert nem találom.
A pendrájv problémát már írtam.
Sok jót nem tudok elmondani róla, talán azt, hogy van, lehet a frissítésekkel majd jobb lesz, de maradok a Lubinál.
WattOS: "I/O error, dev sr0 error"
Bodhi: " stdin:error 0
Elementary : frissítés után lefagy, egy nagy fehér képernyő -
teleahocipöm
senior tag
ubyegon2
A HDD nem tökéletes azt tudom, de Peppermintet felraktam és az is csak a frissítések után rosszalkodik. Egy tesztet lefuttatnék az egész gépre kiterjedően, nem tudom létezik-e ilyen linuxra, pláne grafikus és pláne magyar. Majd nézeget a neten.Lathronos
Ezen most Peppermint van, a pendrájv csatlakozik, az adatok olvashatóak rajra, csak az Unetbootin nem akar felrakni rá semmit, amíg nem csatolom a /dev/sdb -hez, a "Lemezek" -ben állítgattam, látható volt, hogy jó helyre csatoltam, ellenőriztem a "lsblk -f" kiadásával.CPT.Pirk
Egy ASUS P4P8X alaplap, talán 2004-es 2 IDE- 2 SATA -val, de csak 1db IDE-s HDD és 1db IDE-s DVD-rw van benne, külön külön bábelen vannak a Biosban ott láthatóak, ahova valóban kötöttem őket. Nincsenek rosszul bekötve. A kábelek elég gyűröttek voltak, de mit újonnan csomagoltam ki az is eléggé össze volt hajtogatva, majdnem élre vasalva. Szerintem a kábelek bekötése jó, törés persze lehet, ami nem tökéletes az a HDD, de csak "tesztelés" miatt van benne, mert ez kidobásra ítélt gép. A veterán nézegettem, már 1500 körül lehet venni 100/100% IDE v. SATA csatis 40GB-os HDD-t. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Blum1866_2 #26726 üzenetére
Hát igen régebben XP alatt hamar megcsináltam, csak Linux alatt szenvedés az egész. Hardver hiba lenne, nem tudom, valami tesztprogramot kellene futtatni, talán az kimutatná, talán. A pendrájv az OK, új, a Debian fájlokat láttam rajta, tehát a rendszer olvasta, csak formázni esett nehezére és rárakni egy linuxot, mert ahoz már nem látta.
-
teleahocipöm
senior tag
Na felhagyok a pendrájvra való linux telepítéssel, sikerült linuxéknak annyira túlkoplikálni, mintha direkt csinálták volna:
Error creating file system: Command-line `mkfs.vfat -I -n "Új kötet" "/dev/sdb"' exited with non-zero exit status 1:
stdout: `mkfs.vfat 3.0.14 (23 Jan 2023)
'
stderr: `mkfs.vfat: /dev/sdb contains a mounted file system.
' (udisks-error-quark, 0)Amikor ezt megoldottam akkor megint a csatolási probléma, végig mentem a lehetőségeken és dafke kéri a csatolást, de minek ??? a XXI. században, hát aki ezt felhasználóbarátnak meri nevezni...
-
teleahocipöm
senior tag
Nagyszerű ez a Peppermint, frissítések után a Midori használhatatlan, összeomlik, a Chromium már előtte is az volt, a Firefox meg lassú, Quipzilla meg nincs
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26718 üzenetére
Vártam egy darabig, ki- majd bekapcs ugyanaz, sötét képernyőn villogó kurzor, LiveCD-be újraindítom, de megint ugyan az, következőre belépek a BIOS/Boot, onnan törölve a DVD
, beállítom a boot sorrendet 1,DVD, 2, HDD, újraindítom nem történt semmi, újra Bios, HDD van első boot-ra állítva
. ????
Nem foglalkozom a Debián-nal, esetleg LiveCD-n. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26709 üzenetére
Ez a Lucid 5.12 XP Puppy valóban magyar? A notin LiveCD-n kipróbáltam, menni ment rajta, telepíteni is akartam, el is indítottam, de feltünően hamar végzett és csak kikapcsoláskor derült ki, hogy nem telepített.
A sevenPuppyt is VESA-val próbáltam, de az kockásodott, a többi beállítás hibaüzenetet produkált.
Köszi kipróbálom próba cseresznye, de ha ez sem megy, akkor már tényleg nem sok választásom marad, visszarakom az XP-t max SP2-vel frissítések kikapcsol és bányászhatok a neten drivererek után. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26706 üzenetére
Azt hittem az Unetbootin Live USB csinál, de nem, elindítottam a Debiant és mire rájöttem, hogy ez telepít már késő volt, kb 35 perc telepítgetés -lehet, hogy több is volt- még csak 50%-on volt, ráadásul kiírja, hogy :
"A GRUB /dev/sda eszközre telepítése sikertelenül zárult. A grub-install /dev/sda hiát adott. Egy végzetes hiba. A telepítőléspés meghiúsult. "
"Kézi indítás ..bla bla bla, " végül is teljesen mindegy mert, nem idult újra a rendszer. Fekete képenyőn villogó kurzor..... Ennyit a Debianról. Ráadásúl és mivel hagytam, hogy letörölje a Peppermintet, van még egy OS nélküli gépem a noti mellett, amire nem tudtam visszatelepíteni a letörölt rendszert, mert lefagyott telepítés közben.
Korábban dicsértem a PCLinuxOS, most visszaszívom, délben kezdtem és 4 órakor ötödszöri telepítésre indult el csak a rendszer, de frissítés után, már le is fagyott, semmit nem lehetett vele kezdeni. Az mentette meg a gépet a földhözcsapástól, hogy nem voltam egyedül. Nagyon, de nagyon pipa vagyok. Már tényleg nem tudok mit kipróbálni. MÁr azon gondolkodtam, hogy LiveCD-ről használok valamit, mert amíg nincsenek telepítve egész jól futnak.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #26704 üzenetére
Már töröltem, nem tudom melyik verzió, de a legújabb a 14.3-as és biztos nem ez volt. Nem mindegyik videót játszotta le, valamit manuálisan kellett volna állítgatni, de fogalmam sincs mit kellett volna, hol összeomlott, hol nem, de nem ment már rajta semmi, még az alapbeállításra sem lehet visszaállítana, nincs ilyen lehetőség.
Letöltöttem az tar.bz2 fájlok formájában őket, na erre most találtam meg a .deb kiterjesztéseket.Már telepítettem is és ugyan azok a beállítások, mint az összetevőkkel való teljes törlés előtt, vagyis adtam a .. egy pofont. Nem csináltam semmit.
Egyre rosszabb, most már minimalizálni sem lehet az SMPlayer ablakát állandóan visszanyílik, -
teleahocipöm
senior tag
Törölni akarom az SMPlayert és a SMTubot minden összetevőjével, beállításával együtt, mert nem működik rendesen, de Synapticcal nem lehet, mert amikor visszatelepítettem, a törlés előtt beállítások voltak érvényben. Gondoltam esetleg terminálban :sudo aptitude purge smplayer smtube parancs kiadásával törölhetőek lennének az összes összetevővel együtt. Jól gondolom?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26699 üzenetére
Szia!
Melyik puppy-ra gondolsz?
Egyébként magyar Puppy-t már próbáltam a LiveCD-s TurboPuppy el sem indult, már a betöltésnél megakadt ":..pup_420.sfs not found" hibaüzenettel.
A sevenPuppy-t az asztali gépen próbáltam és úgy emlékszem a vga driver volt a gond, nem találtam meg az igazit és állandóan bekockásodott a videó és nagyon sok alkalmazás volt, szinte átláthatatlan, -remélem nem keverem egy másikkal-, persze ez utóbbi nem nagy probléma, amúgy nem lenne rossz.
Az officePuppy-t terveztem még, letöltöttem, csak nem tudom kiírni még.
Megnézem ezt openSUSE oldalt. A DD-linket megnéztem, de szerintem ez még nem nagyon menne nekem.
Azért köszönöm a segítséget -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Blum1866_2 #26697 üzenetére
Azért valljuk be, hogy nem teljesen normális vagy inkább nem felhasználóbarát az ha egy op-rendszer nem ismeri fel a csatlakoztatott meghajtó. XP-vel ilyen gondom csak akkor amikor a meghajtó döglődött, vagy a bios-ban elbabráltam én vagy a rendszer valamit. Van egy alapvetően gyors rendszer és az ilyen apróságokkal bosszantja a linux ez egyszerű felhasználót, mint a "mount" meg a terminál, meg az frissítésekkori állandó hibaüzenetekkel, böngészők összeomlása.. Vagy csak én fogom ki és mind a három gépen???
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Blum1866_2 #26692 üzenetére
Megnéztem, a "Lemezek"-ben az "Azonosítás mint"-ben lehetett állítani és erre raktam:
/dev/disk/by-id/usb-_USB_DISK_2.0_...... és akkor a "Csatolás pont" automatikusan ez lett:
/mnt/usb-_USB_DISK_2.0_...... Beütöttem az "lsblk -f" parancsot és az utóbbit mutatja az sdb -vel egy vonalban. Ha ezt tudom, nem írom át sem a csatolási pontot, /dev/sdb -re, utána már bárhogy állítottam nem lett jó. -
teleahocipöm
senior tag
Egyesével átnéztem a könyvtárakat és ahol találtam USB-s valamit oda állítottam a lemezekben a csatolás pontot, de nem /dev/sdb volt
, Na végül a Debian fenn a pendrájvon.
-
teleahocipöm
senior tag
Nem tudom Unetbootin-nal pendrájvra rakni a CrunchBang-et, amikor nyomok egy "ok"-t akkor kiírja hogy előbb csatoljam a /dev/sdb csatolási ponthoz. A "Lemezek"-ben hiába írom át a csatolási pontot arra amit kér, mindíg ugyanazt kéri. Tele a hócipőm de nagyon! Csináltam már ilyet, igaz xp alatt és nem volt ennyi problémám vele.
Na most már error is van
"Error mounting system-managed device /dev/sdb: Command-line `mount "/mnt/usb-_USB_DISK_2.0_C000424EB83BC124-0:0"' exited with non-zero exit status 32: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb, missing codepage or helper program, or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or soAmikor a linuxot kitalálták, nem az egyszerű használókra gondoltak, ez a csatolás..., hogy nem jutott az Bill Gates eszébe, most nem lenne gond a sok XP használó.
-
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26682 üzenetére
Nem, egyet letöltöttem, de nem LiveCD volt, nem tudtam kipróbálni, a többi meg dvd, de most már mindegy, mert a Peppermint, telepítő lefagyott, grub van, de nem indul semmi, így már le sem tudok tölteni semmit. Kipróbáltam a Slacko Puppyt valami ilyen gyorsaságú, de magyarra fordított kellene.
-
teleahocipöm
senior tag
Az Elementary OS LiveCD-n frankó, de telepítve egy kalap ... túró. Lefagyott, vagy töltögetett végeláthatatlan ideig.
most helyette felrakom a Peppermint-et, ideiglenes jelleggel -mert a asztalin sem fut rendesen- ... tanácstalan vagyok, nem tudom melyik disztró futna végre normálisan, fagyás nélkül, frissíthetően ezen a nyomorult notebookon.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26677 üzenetére
Nem rég bekapcsoltam és beindult, a fene sem érti ....a RAM-okat is átpakoltam a másikba, csak egy 256-os maradt, gyanum, hogy nem ismeri föl, nem láttam számolni. A kondikat megnéztem, az alaplapon ott jók a tápegységet nem szedtem szét, pont azon voltam mielőtt beindult, de most már ne nyúlok hozzá.
Majd holnap másik RAM-mal teszek egy próbát és szépen egyesével bepakol cuccokat, most a notira rakom az Elementary-t, adok neki egy esélyt.
a Peppermintet akartam, de annak frissítésével is gondok vannak.
-
teleahocipöm
senior tag
Nagyon lassú kábelen a Peppermint, amíg wifi-ről ment nem tűnt fel ennyire, szakadozik a kapcsolat, akadoznak a böngészök, ott tart, mint egy hete a Lubuntu.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26674 üzenetére
Amelyik meghalt azon Fat-32, -ha jól emlékszem- de most már az alaplap is elhunyt, be sem kapcsolt valószínűleg ez nyírta ki a vinyót, mert a HD Sentinel szerint 100/100%-os volt pár hete, ezért erre pakoltam a a döglődőről, kár volt.
Érdekes mióta Lubuntu volt a gépen két hdd, 1 cd- és 1 DVD-író szállt el. Persze nem gondolom, hogy a Lubi miatt lenne.Pár hete kaptam egy kidobásra ítélt gépet, -nem indult, -hdd nélkül, bele telt pár napomba még elkezdett működni, most Peppermint-ről írok, mert arról a hdd-ről amelyiken Lubuntu van lefagy.
-
teleahocipöm
senior tag
Már kezdtem örülni, hogy legalább az asztali gépemen jó a Lubuntu, erre:
"Error mounting /dev/sdb5 at /media/vinetu/9052-1A691: Command-line `mount -t "vfat" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush" "/dev/sdb5" "/media/vinetu/9052-1A691"' exited with non-zero exit status 32: mount: /dev/sdb5: can't read superblock"
Nem tudom a másik hdd-t olvasni. Totál nem értem
-
teleahocipöm
senior tag
Elegem van a Lubuntuból, törlöm a notiról, de nem tudom mit rakok fel helyette. Most megnézem a Damn Small-t =re
-
teleahocipöm
senior tag
Beírtam a sources.list -be "Ubuntu Sources List Generator" megadott listát, most van ugyan már SMtube, de nem idul el. Újratelepítettem az SMPlayer-t, töröltem az SMTube-t de nem sok eredménnyel
" A változások alkalmazva
Nem minden módosítás és frissítés sikerült. Részletek:(synaptic:12896): GLib-CRITICAL **: g_child_watch_add_full: assertion 'pid > 0' failed
Bus error (core dumped)
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 186413 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Removing smtube (2.1-1~trusty1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1) ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.13-1) ...
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 186358 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Preparing to unpack .../smplayer_14.3.0-1~trusty1_i386.deb ...
Unpacking smplayer (14.3.0-1~trusty1) over (0.8.6-2) ...
Replacing files in old package smplayer-translations (0.8.6-2) ...
Preparing to unpack .../smplayer-translations_0.8.6-2_all.deb ...
Unpacking smplayer-translations (0.8.6-2) over (0.8.6-2) ...
Replaced by files in installed package smplayer (14.3.0-1~trusty1) ...
A korábban ki nem választott smplayer-skins csomag kiválasztása.
Preparing to unpack .../smplayer-skins_1%3a20130605-1~trusty1_all.deb ...
Unpacking smplayer-skins (1:20130605-1~trusty1) ...
Preparing to unpack .../smplayer-themes_1%3a20131003-1~trusty1_all.deb ...
Unpacking smplayer-themes (1:20131003-1~trusty1) over (0.1.20+dfsg-1) ...
Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1) ...
dpkg: error processing package man-db (--unpack):
subprocess installed post-installation script was killed by signal (Busz hiba), core dumped
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1) ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.13-1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
man-db
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Egy csomag telepítése meghiúsult. Kísérlet a helyreállításra:
Beállítás: man-db (2.6.7.1-1) ...
dpkg: error processing package man-db (--configure):
subprocess installed post-installation script was killed by signal (Busz hiba), core dumped
Beállítás: smplayer (14.3.0-1~trusty1) ...
Beállítás: smplayer-translations (0.8.6-2) ...
Beállítás: smplayer-themes (1:20131003-1~trusty1) ...
Beállítás: smplayer-skins (1:20130605-1~trusty1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
man-db"Hiba történt
A következő részletek ismertek:
E: man-db: subprocess installed post-installation script was killed by signal (Busz hiba), core dumped"Indítom az SMPlayert, : "MPlayer összeomlott! Részletek:
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo xv, -nokeepaspect -dr -double -input conf=/usr/share/smplayer/input.conf -stop-xscreensaver -wid 23068711 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/packard/.config/smplayer/styles.ass -subfont-autoscale 0 -subfont-text-scale 20 -subcp ISO-8859-1 -subpos 100 -cache 2048 -osdlevel 0 -prefer-ipv4 -vf-add screenshot -noslices -channels 2 -af equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 110 "Próbálom törölni az SMPlayert, állítólag törött fájlok vannak, amiket előbb ki kellene javítanom!
Pipa vagyok már nagyon -
teleahocipöm
senior tag
Köszönöm a segítségeteket, holnap nekiesem. Azért érdekes, mert pár perce frissítettem a desktopot és azzal nincs semmi gond.
-
teleahocipöm
senior tag
Terminálban nyisssam meg a "sources.list"-et és a .... Repos alatt lévő "deb http......" -ket írjam be?
-
teleahocipöm
senior tag
Fel akartam telepíteni az SMtube-t a notira és ezt írja ki :
"Sikertelen letöltés: http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu/dist/saucy-updates/Release-gpg. Nem lehet feloldani a következőt: ubuntu.sth.sze.hu"
A szofver és frissítése: Legjobb kiszolgáló keresése: "Legjobb kiszolgáló nem található." Nagyon úgy tűnik a Lubi nem a notira való!? -
teleahocipöm
senior tag
A DVD problémám miatt nézegetm a könyvtárakat és miat látok, ott az /etc -ben a törölt Chromium egy mappája és nem lehet törölni.
"Néhány fájlt nem lehet áthelyezni a kukába, mivel az alattuk lévő fájlrendszer nem támogatja ezt a műveletet. Törlöd őket inkább?" Igen
"chromium-browser: Hiba a fájl eltávolítása közben: Engedély megtagadva" Faja!!
Az ilyenek miatt lenne jó egy grafikus takarító alkalmazás!
-
teleahocipöm
senior tag
ubyegon2
Újraírható cd-ket használok, ha nem tetszik, megy rá másik, újraírható dvd vásárlás meg egyszerűen kimegy a fejemből, így amíg az nem lesz addig dvd-s verziókat nem tudok kipróbálni. Meg igazából a két gépre amennyiben lehetséget azonos linuxokat raknék.Decepticon
Az Elementary, ahogy nézem valóban Gnome, így elsőre valóban kellemes, de nem jöttem rá, hogy lehetne a tálcán lévő dolgokat lecserélni, bővíteni. Persze nem lett volna gond ez a kevés alkalmazás, ha azok vannak fent, amik kellenek, de pont azok nem voltak, és éreztem, hogy ebből csak problémám lesz, így már töröltem is cd-ről. Azért köszönöm a felkínált segítséget -
teleahocipöm
senior tag
Mivel a notin a Lubuntu döglődik, fagynak a böngészök, összeomlanak, nincs szofverközpont... ezért kipróbáltam az Elementary-t tetszett, fel is raktam volna végleg, de nem találtam a tálca beállítását, hogy lehetne azt bővíteni, és hol a többi progi...?
Újból megnéztem a "Little Susie feat KDE"-t hát ennél gyorsabb LiveCD-s linuxot nem próbáltam, de nem találta a noti wifi kártyáját, beállítási lehetőséget sem találtam hozzá(csak új hálózat beállítás volt), bezzeg irda, bluetooth, távírányító az volt, pedig a telepített szofverek listályán ott voltak a driverek, érthetetlen.... A másik gond, hogy noti tapipadjának kétujjas kezelését, görgetést lefele, oldalra nem támogatta. Ráadásul a fórumuk is angol nyelvű...
Nagyon tetszett ez a linux verzió, épp ezért sajnálom, hogy nem rakhattam fel.Csak most vettem észre, hogy van egy ilyen lehetőség : „A tárolókat (repository) aktualizáló szkript
(töltsd le, tedd futtathatóvá, és root-ként, konzolon futtasd le)” esetleg elképzelhető,ha ezt megteszem lesz wifim? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26451 üzenetére
Lehet, hogy kicsit paranoid vagyok... , de jelennek meg hírek, linuxon terjedő kártevőkről.
Én a helpből sem hámozok ki semmit, legfeljeb anyázok, a nano-on is nyomkodtam én mindenfélét a végén CTRL+x (kilépés) mentem? Igen.
Midegy azért visszamentem és beírtam, kiírtam meg a "mount -a" is bepötyögtem.
Köszi a segítséget! Attól tartokbedöglött a dvd-író, más lehetőséget nem látok -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26440 üzenetére
Szét volt szedve darabokra a noti, zsanér törés miatt, vettem egy házat és átépítettem belé az én cuccomat, és amikör beüzemeltem jöttem rá, hogy elfelejtettem az elemet kiszedni,
még nem raktam teljesen össze, pár burkolat darab nincs a helyén, mert tervezem RAM bővítés, estleg CPU cserét.... Úgyhogy megcsinálom előbb-utóbb az általad is javasolt elemkivételt.
Cleaner: olvastam valahol, hogy a linux sem tünteti el maradékalanul a törölt progi minden "nyomát".
Rkhunter: megnéztem a linket, de nekem nem tűnik egyszerűnek, Te már profi vagy alvás közben is bepötyögöd
, míg én csak kinlódom.
ClamAV-t tettem a notira amikor, még a PClinuxOS volt rajta el is indult, de semmit nem tudtam állítani, se frissíteni..., a Lubira már fel sem raktam, Comodo van a desktopon, de nem 100."sudo nano /etc/fstab": beírtam a terminálba két sort ki tudtam törölni, de nem igazán látok változást.
Köszi a segítséget. de szerintem a Lubi sem tökéletes,
-
teleahocipöm
senior tag
Most töltöm le az Elementaryt, ha nem lesz jó akkor megnézem a LXLE-t, CrunchBang-et, vagy Slax, Slitaz, valamelyik csak fog nomálisan működni.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26399 üzenetére
Az összes beállításon végigmentem, de nem bootolt, pedig csináltam már működőképes boototlható pendrájvot amikor még az előző alaplap volt a gépben, de megpróbálom megint, mert történnek nálam furcsa dolgok. Sajnos a noti sem bootol usb-ről, nincs az F12-vel előhívható bootmenüben, a jelszóval védett biosba meg nem tudok belépni
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #26404 üzenetére
Törlés után nem tudom menteni. A "sudo gedit /etc/fstab " eredménye "command not found". A "Lemezek" - "Csatolási beállítások szerkesztése" - Au.. csat.. beáll. : ott kikapcsoltam. Most sem látszik a fájlkezelőben, csak a Lemezkezelőben, viszont a DVD tálca kinyitás után be is csukódik rögtön.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26394 üzenetére
Há ez baj, így érthető, hogy winr-ről kevesen térnek át. Már én is többször próbáltam, még nagyon régen volt SUSE, 4 lemezes föl sem bírtam rakni, ismerős csinálta, volt fenn UHU,de mindegyikkel volt gondom, ígymaradt az win. Most meg a kényszer vit rá tetszik, hogy gyorsabb lett a gépem, de cserébe kaptam egy sor problámát és ez már kevésbé szimpi.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2 #26380 üzenetére
Köszi, megvan, de gőzöm sincs.....
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb1 during installation
UUID=be297654-0c6a-40f6-a979-6e3e042bb454 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
#UUID=b0f619bf-1fc5-4da3-9895-07b3eea197bf none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/mapper/cryptswap1 none swap sw 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26381 üzenetére
Kipróbáltam a Salx-ot, a Seven Puppyt, a Slacko Puppy sokáig fent volt az XP mellett és ezek a mini linuxok legalább annyira voltak grafikusak mint a Lubi, nyugodtan lehetett volna a méret rovására több grafikus progit bele tenni. Már a Seven Puppy is roskadásig tömve van kis mérete ellenére, meg is lepődtem.
De vannak olyan progik, amiknek talán nincs is grafikus változata, pl.:rkhunter, nem találtam. Lemerném fogadni, hogy a KDE is tele van terminálos progival, de elfogadható lenne, ha meglennének a grafikus változatai és a csomagkezelőben jelezni is ezt valami. Sajnos linuxban még ma sem lehet terminál nélkül létezni. A kezdő linuxosokra kellene gondolni a készítőknek. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #26372 üzenetére
Hát nem tudom a XXI. században ár had ne kelljen terminálozni, annak aki nem akar, vagy legallább, aki akarja a terminálos programok helyett választhatna grafikusat. A debián sajnos a dvd problémám miatt nem rakható fel.
„etc/fstab.d” -t megnyitom és nincs ott semmi, nem én hoztam létre -tudtommal- ott volt üresen.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26348 üzenetére
Lubuntu, de egyre problémásabb, és egyre lassab minden frissítéssel, hibaüzenetek. Lubi van a desktopon és a notin is, de a notin nem működik a lubuntu-szofverközpont, megnyit és becsuk. Az ubuntu-szofverközpontot legalább megtudom ott nyitni, de telepíteni onnan sem tudok. A desktopra felraktam az smtubot, ha jól emlékszem a szoftverközpontból, de a notira már nem tudom, synapticban nincs.
Mi az az LMDE? -
teleahocipöm
senior tag
válasz
lionhearted #26347 üzenetére
Nem temetem, de sokkal jobb is lehetne, ha gondolnának azokra, akik csak egyszerűen használni szeretnék és nem akarnak a terminálban matatni.
Lehet, hogy van grafikus megldás, de hol? Rendszergazdaként nem tudok fájlkezekőt indítani, mert csak egy van belőle, azt normál felhasználóként tudom indítani.
A Lemezkezelőben a CD-meghajtó, Kötetek, "Csatolási beállítások szerkesztése" -ben állítgattam, de így már látszik, hogy van dvd-meghajtó. Lehet, holy hülye dolog, de egy egyszerű felhasználó lennék és az xp-vel egész jól elboldogultam. Az fstab üres nekem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest