-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
Valószínûleg nem a firefox eszi, hanem a rendszer használja gyorsítótárnak (cache) illetve buffernek. A top parancs fejlécében vagy a vmstat parancs kimenetében láthatod ezt.
Amint valami programnak szüksége lesz rá, meg fogja kapni. A bajok ott kezdõdnek, ha intenzív swappelésbe kezd a gép.
Légyszíves a továbbiakban egy kérdést egy topikban tegyél fel. Köszi. -
Jester01
veterán
válasz
OptimusPrime #2720 üzenetére
Ha közben igazi egér nincs, akkor én a fifo-s megoldást választanám, az totál egyszerű és biztos működik. Linuxon persze.
-
Jester01
veterán
válasz
OptimusPrime #2718 üzenetére
Konzolra gpm, X-re vnc. Így hirtelen ezek biztos
De ha elárulnád mit akarsz csinálni akkor biztos többet tudnánk segíteni. Mert így nagyon gyanús, hogy nem is ezt akarod.
A windowsos kérdést meg nem értem. -
Jester01
veterán
válasz
OptimusPrime #2708 üzenetére
Feladattól függően többféleképpen lehet. Kernel modul leginkább akkor kell, ha ténylegesen ismeretlen hardvered van. Amúgy elég egy sima progi ami vagy direktben hívja a megfelelő egérmozgató függvényeket (konzol vagy X), avagy egy fifo-n ontja valamelyik egér szabványnak megfelelő byte sorozatot (ezt aztán gpm-nek vagy X-nek meg lehet adni forrásnak).
-
Jester01
veterán
Aha. Szerintem esetleg érdemes próbálkozni egy apt-get build-dep vice paranccsal, ez elvileg felpakolja a vice csomaghoz szükséges fejlesztõi cuccokat. Az ilyen nem létezõ fájlos problémára pedig az az általános megoldás, hogy elmész a packages.debian.org (vagy ubuntu, ha az van) oldalra és megkeresed melyik csomagban van, majd azt jól fel is rakod. (ez most a libxt-dev ha jól látom).
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
hangyatojás #2602 üzenetére
Vagy nincs beállítva rendesen a debian repository vagy nem i386-os architektúrán vagy.
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #2569 üzenetére
A restart parancsnak tudtommal csak az offset kell és az utána következő le/feltöltés parancsra vonatkozik.
Hálózatkihasználtságra én csak adatgyűjtő démonos megoldást ismerek (pl. munin). Kézzel is lehet, ha kétszer megnézed az ifconfig kimenetében a küldött/fogadott adatmennyiséget és szépen elosztod az eltelt idővel.
Az ssh-s kérdésedet nem is értem. Most akkor hány gép van? Ha csak 2, akkor miért nem az adsl-es gépről jelentkezel be a fix ipsre? Ha meg tunnel van, akkor minek még egy ssh? Amúgy a HostName értékét meg lehet adni a -o kapcsolóval, nem tudom ez segít-e neked valamit. -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2530 üzenetére
Igen, ott figyel az udev bejegyzés. Doksi szerint egyébként:
Very early in the boot process, the /dev directory should get a 'tmpfs'
filesystem mounted, which is populated from scratch by udev. Created nodes
or changed permissions will not survive a reboot, which is intentional.
Mindjárt körülnézek egy példa után, de guglizz te is nyugodtan az udev és symlink szavakra
Szerk: Na azt hiszem meg is van:
The content of /lib/udev/devices directory which contains the nodes,
symlinks and directories, which are always expected to be in /dev
Szóval akkor a /lib/udev/devices alá csináld meg a symlinked és akkor remélhetõleg megmarad (pontosabban újracsinálódik, de ez most mindegy)
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Jester01 #2528 üzenetére
Illetve manapság ezt udev-nek hívják. A config fájlok elvileg az /etc/udev alatt vannak, oda kell hozzáadni egy szabályt miszerint szükséged lenne erre a linkre és akkor majd jól megcsinálja neked.
A magam részérõl sosem bajlódtam ilyen dinamikus /dev directory dolgokkal, megfelel nekem a jó öreg statikus /dev is -
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #2440 üzenetére
-aid <ID> (also see -alang)
Select audio channel (MPEG: 0-31, AVI/OGM: 1-99, ASF/RM: 0-127, VOB(AC3): 128-159, VOB(LPCM):
160-191, MPEG-TS 17-8190). MPlayer prints the available audio IDs when run in verbose (-v)
mode. When playing an MPEG-TS stream, MPlayer/MEncoder will use the first program (if pre
sent) with the chosen audio stream.
Úgyhogy feltételezem sima -oac copy -ovc copy -aid xxx talán jó lehet.
Nekem egyébként a fordított irány lenne jó, több hangsávos avit kellene gyártanom. Ehhez tudja valaki a megfelelõ opciót? -
Jester01
veterán
Türelmesen vártál és nem lõtted le, ugye? Mondjuk jó volna valami aktivitásjelzõ...
Vagy próbáld meg mencoder-rel, az írkál közben dolgokat:
mencoder -ovc copy -oac copy -o fixtv.avi mms://www.fixtv.hu/fixdsl
Bár nekem ez nem lépett ki a végén (meg amúgy is sopánkodott egy csomót mindenféle duplicate frame-k miatt). -
Jester01
veterán
válasz
#64791808 #2416 üzenetére
Nem akarok distro-wart, csak megjegyzem, hogy én debiannal kezdtem 9 éve és azóta is azt használom amikor csak lehet
Az itthoni gépem újrarakva egyszer sem volt, mindig csak dist-upgrade. Az eredeti konfigból már csak a floppy lehet meg a többi mind cserélõdött. Már azon filózok, hogy a 64 bites disztribre hogy lehet majd frissíteni
-
Jester01
veterán
válasz
Mandrake833 #2350 üzenetére
Valószínűleg kimaradt valami a kernelből, vagy valami probléma van a power management körül. A parancs az jó.
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2311 üzenetére
Utána a távoli asztalnak a csatlakozáskor a helyi gép (tehát ami elõtt ülsz, és nem pedig az otthoni linux vagy win gép) 89-es portját adtad meg, ugye? Ja és bocs, hogy ilyesmivel gyanúsítalak, de ugye magát az ssh parancsot is azon a gépen indítod ahol ülsz (lokálisan)? Tehát van 3 gép: legyen I mint Iskola, L mint Linux és W mint Windows. Az ssh parancsot az I gépen kell kiadni, hogy kapcsolódjon az L gép publikus ipjén figyelõ sshd-hez, ugyanakkor hozzon létre egy tunnelt az I gép tetszõleges portja (jelen esetben 89, de mivel ez a forgalom routing szempontjából nem megy ki az I géprõl így erre nem is vonatkoznak az iskolai megkötések) és a W gép 3389-es portja között. Ezekután az I gép 89-es portjára irányuló forgalom az ssh tunnelen keresztül a W gép 3389-es portjára fog kerülni (ahol úgy fog látszani, mintha az L géprõl jönne). Ezért a távoli asztalhoz való csatlakozáskor az I gép 89-es portját kell megadni. Amíg az az ssh session él, addig szépen csinálja a tunnelt.
Egyébiránt kipróbáltam az általad írt iptables parancsokat. Nálam kifogástalanul teszi a dolgát, igaz, én csak magát a portforward tényét ellenõriztem nem pedig távoli asztalt próbáltam. -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2306 üzenetére
Hajnali 3kor már azt hittem bezárhatom a linux supportot, de úgy látszik tévedtem
A port forwardos dolog jónak tûnik, arra tudok gondolni, hogy esetleg más port is kell neki. ethereal vagy tcpdump segítségével nézd meg a linuxon milyen forgalom zajlik. Valamint nem lehet, hogy udp és nem tcp?
Egyébként ilyen célra én inkább ssh tunnelt használok, biztonságosabb és kevesebb szívás van velessh -L 3389:192.168.0.200:3389 linux_kulso_ip_cime Ezután a lokális 3389 port forgalma az ssh tunnelen keresztül szépen elmegy az otthoni win géphez. Az elsõ szám a lokális port, oda természetesen bármit írhatsz.
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2303 üzenetére
ld a linker és nem találja az X11 libraryt (libX11.so). Vagy nincs is fent, vagy rossz helyen keresi. libx11-dev csomag telepítve van? /usr/lib/libX11.so (ez egy symlink) és amire mutat az létezik? Az is lehet, hogy nem a /usr/lib alatt van, azt hiszem régebben a /usr/X11R6/lib alatt lakott, ekkor az /etc/ld.so.conf fájlba fel kell venni ezt a directoryt majd ldconfig parancsot kell futtatni avagy meg kell adni a -L/usr/X11R6/lib kapcsolóval a linkernek (gcc is érti, továbbadja).
MOD: a gpm-es kérdéshez: /dev/gpmdata akkor lesz, ha a gpm repeater módban fut (-R kapcsoló). Ellenõrizd, hogy ez így van-e.
$ ps -f -C gpm
UID PID PPID C STIME TTY TIME CMD
root 1425 1 0 Oct13 ? 00:00:02 /usr/sbin/gpm -m /dev/psaux -t imps2 -Rraw
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
dr_strange #2278 üzenetére
Vagy a /usr/local/bin alá, jólnevelt programok esetén inkább ez a default.
De a ./configure --help megmondja, illetve a make install kimenetében is benne kellene lennie. -
Jester01
veterán
Ja, akkor már van települt rendszered ami el is indul, csak a grafikus felület nem megy?
Akkor egyszerűen meg kell szabadulni az agp moduloktól(remélem modulban van)
Mozgasd el őket valahová a /lib/modules/.../kernel/drivers/agp alól, hogy később vissza tudd rakni ha kell. Van ennél szebb megoldás is, de ez a legegyszerűbb. -
Jester01
veterán
Az egész egyszerűen nem kell, hiszen nem agps a lapod.
Milyen procid is van? Ha athlon64, akkor a kernelnek add meg, hogy iommu=noagp.
Bár abszolút nem biztos, hogy az agp miatt van, simán lehet, hogy az az utolsó ami még sikerült és a következő művelet okozza a hibát. A pci=noacpi opciót amit már ajánlottam régebben azt próbáltad? -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
Halkan jegyzem meg, hogy i386 architektúrán alapból az összes rendszerhívás a 0x80-as szoftveres megszakításon keresztül megy, és mint ilyen elég gyakori
(bár manapság már a sysenter utasítást használja)
Amúgy a PCI óta a megszakításokon elvben több eszköz osztozhat, a PCIE pedig ráadásul nem is használ fizikai megszakítás vezetékeket. Ettõl még persze lehet inkompatibilis hardver ami csûnyán viselkedik. A tv kártya ideiglenes eltávolítása valóban jó ötlet illetve próbálkozhatsz még a pci=noacpi kernel paraméterrel is. -
Jester01
veterán
válasz
rollins #2091 üzenetére
Figyelem, a linkelt cikkben a hangsúly ezen van: Később pedig még a ''make clean''-t is a helyfelszabadítás érdekében. Ha csak simán kimaradt egy modul akkor azt nyugodtan lehet a szokásos módon csinálni, nem fordítja újra az egész kernelt (éppen azért mert make-t használ)
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2076 üzenetére
Tseng powa, nekem is van egy elfekvõben
A modulos dolog érdekes, ilyet akkor szokott mondani, ha nem passzolnak a kernelhez. Mindenesetre ha csak arra a 2re panaszkodik és nincs rá szükséged akkor tüneti kezelésképpen pakold el õket valahová, hogy ne zavarja a depmod érzékeny lelkivilágát . Amúgy meg depmod -e megmondja konkrétan milyen szimbólumok hiányoznak, abból elvileg kiderül mi a gubanc oka. -
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2074 üzenetére
Hopp, ezt benéztem.
Azt hittem a see az maga a képnézegetõ, de nem. Az csak egy alias a run-mailcap progira, ami elindítja a bekonfigurált képnézegetõt. A packages.debian.org szerint [link] a mime-support csomagban van.
Nemtom, hogy az aktuális hardvereden esetleg lehet-e framebuffert csiholni, azzal már egész élvezhetõ böngészést lehetneHmm, links2 elvileg tudja a javascriptet de valóban nem mûködik, valamiért ''undefined'' dolgokat gyárt az urlbe.
-
Jester01
veterán
válasz
VladimirR #2071 üzenetére
1) Javascript: tudtommal sehogy
2) see: az egy külön prog, sztm csak a képeket fogja külön megmutatni (de ne legyen igazam) Fel kell telepíteni.
3) torrent: gõzöm sincs, mldonkey elvileg torrentet is tud. Vagy 2 éve mintha próbáltam is volna.
4) dc kliens: nem tudom
5) netradio: lehet, hogy overkill, de az mplayer szépen játszik netrádiót is -
Jester01
veterán
válasz
Laprasi991 #1757 üzenetére
Először egy statikus htmlt próbálj ki. Ha az megy, akkor jöhet egy sima php. Ha az is megy akkor jöhet a bonyolult.
A másik kérdésedre: linux alól cifs fájlrendszer támogatással (mount -t cifs //wingep/mappa /mnt/ahova/akarod -o user=x,workgroup=y) láthatod a win megosztott mappáit. Fordított irányhoz samba servert kell felraknod a linuxra, ekkor a win simán megosztott mappaként fogja látni.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
1. Kicsomagolod: tar xvzf akarmi.tar.gz
2. Belépsz a kicsomagolt directoryba.
3. ./configure
4. make
5. make install (rootként)
A ./configure --help megmutatja miket lehet állítgatni.
Tipikusan a /usr/local alá települnek így a programok, hogy elkülönüljenek a csomagból felrakott verzióktól. A fordításhoz rendszerint kell gcc és make, illetve a használt könyvtárakból a fejlesztői csomagok (-dev). Ha valami hiányzik, akkor a configure fog érte sírni, figyelni kell mit ír a képernyőre illetve a logba. -
Jester01
veterán
válasz
emitter #1463 üzenetére
Amit kézzel tettél fel, azt bizony nem fogod leszedni a csomagkezelővel.
Próbáld meg a make uninstall parancsot a lib forrásában kiadni.
Ha ezt nem csinálták meg, akkor kénytelen leszel kézzel takarítani.
Az 1 nem frissített csomag üzenetnek ehhez nincs köze.
MOD: Dehogynem, ott a verzió. Ez pl. a 0.4-es:
libsmpeg0c2: /usr/lib/libsmpeg-0.4.so.0
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
maxthor #1344 üzenetére
Ne viccelj már. Én elég régóta gaimot használok (még win alatt is!), és emlékezetem szerint csoportok mindig is voltak... És természetesen lehet több címed is. Milyen butasága van még szerinted? Nem akarok háborút (mindenki azt használ amit akar) de komolyan érdekel mi nem tetszik a gaimban.
Ráadásul a Kmess az csak msn. -
Jester01
veterán
Amúgy feltehetõleg érdemes a windowst az automatikus blokk elé tenni (és akkor persze 0-n hagyni a defaultot), mert ha késõbb bõvül a lista, akkor gondolom elcsúszik az index. Van valakinek ilyen tapasztalata?
MOD: Ja és 5 percen belül voltam, mit nyertem?
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Én nem vagyok guru, de nekem se gnome se kde. Akkor nekem most rossz
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #1132 üzenetére
passwd-vel be tudod állítani a jelszót.
Ugye nem nézted meg, hol van a passwd?
Segítek: ez is a /usr/bin alatt van, szóval nincs...
(Persze lehet kézzel szerkeszteni a passwd/shadow filet. Ha a titkosítás független a felhasználónévtõl, akkor pl. a saját jelszavad át lehet másolni)
mondjuk meglátásom szerint a sudo-nak inkább a /bin-ben lenne a helye, mert rendszerközeli parancs, még akkor is, ha userek használják
Erre próbáltam én is rámutatni -
Jester01
veterán
#1127: csak a root partíció elérhetõ
Pendrive-os boot rendszert csináltam egyébként. Naivan azt hittem, hogy elég hozzá a root fs (mivelhogy a debianommal simán mûködött). Szóval össze kellett szednem még ezt-azt, újragyártani az imaget, felballagni a gépterembe (szerencsére nincs messze, csak nehéz bejutni) és rebootolni (merthogy azt sem tudtam távolról, pedig az imaget ki tudtam cserélni userként is). -
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #1120 üzenetére
legtöbben az ubuntut használjuk, nagy megelégedéssel
Jelentem engem alaposan megszívatott az ubuntu a múltkor.
Ugye alapból nincs root jelszó, minden sudo-val megy.
De az okostojások a /usr/bin-be rakták a sudo-t és így ha csak a root partíció elérhetõ, akkor nem tudom hogyan kell root shellt szerezni... -
Jester01
veterán
válasz
T. Almeida #1050 üzenetére
miután egy egyszerű mc-t se sikerlt feltenni 2 nap alatt
Nem értem a példád. mc-n még csak nem is kell semmit beállítani. apt-get install mc és mûködik. -
Jester01
veterán
Ajánlott olvasmány: A Linux Nem Windows [link]
-
-
Jester01
veterán
hogyan tudom mondjuk egy könyvtár és a benne lévő összes fájl/alkönyvtár jogosultságait átállítani? most root-on vannak, de nekem sima júzerként kellenének
chown -R user:group dir
./wfcmgr: error while loading shared libraries: libXm.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
apt-get install libmotif3/lesstif1/lesstif2 <- amelyik van és tetszik
ezek a hibaüzik a progi hibái, vagy a linuxban kéne állítanom valamit?
A proginak nem tetszik valami. -
Jester01
veterán
bash-t feltételezve:
export LANG=akarmi
Illetve a .bashrc, .bash_profile (a home dirben) olyanok mint az autoexec.bat dos alatt, vagyis shell induláskor illetve login shell esetén lefutnak.
Más: olvastad ezt? [link] cifs-t kell használni nem smbfs-t és akkor jók lesznek az ékezetek. -
Jester01
veterán
A $ jel a shellben speciális karakter, backslash-el meg kell védeni. (//192.168.1.100/F\$)
MOD: bocs az ijedelemért, azt hittem direkt akartad a /home/emitter dirre mountolni. Persze ha kicsit gondolkodtam volna, akkor rájövök, hogy biztos nem ezt akarod.
Valószínûleg azért volt busy mert benne álltál a directoryban.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Az opciókat vesszõvel kell elválasztani.
mount -t smbfs -o workgroup=OTTHON,guest //192.168.1.100/c /home/emitter
Wines felhasználói username és password a guest helyére írható.
Remélem jót írtam, mert most a cégnél nem használható egyik linuxos gép sem, itthon meg nincs win -
Jester01
veterán
Ezenkívül még mindig kérdésem, hogy minek Linux alá a nyomtató-driver, ha az xp-s gépen van a nyomtató?
Clients that are attempting to print on remote computers do not need a local print driver installed. When the print request is made to the print server computer, the client will check to see if a print driver exists. If not or its print driver is older than the print driver on the server, the print server sends a copy of its print driver to the client computer which keeps it until the session ends.
Rövid összefoglalás: win alatt a szerver átküldi a drivert a kliensnek ha szükséges. Ezzel persze a linux nem nagyon tudna mit kezdeni...
Éljen a m$! Rögvest meg is kérdezem a wmf bugos topikban, hogy ehhez mit szólnak, mert szerintem security hole... -
Jester01
veterán
Mondom, hogy már lefordult. Azért sipítozik, mert nem lehet kétszer egymás után fordítani. Mehet a make install. Ami egyébként azt csinálja amit dr_strange írt.
Egyébként a sysutils csomagban van, fromdos és todos néven. Nekem debianon a unix2dos és dos2unix szimbólikus linkek ezekre.
Az smbmount nem elég egyszerû neked? Semmi mást nem kell csinálni ha csak a linuxról akarod látni az xp-t.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
make clean; make
De lehet, hogy szimplán rossz a makefile. Ha dobsz egy urlt, akkor megnézem, hogy nekem fordul-e.
Amúgy megkérdezhetem, hogy miért akarod ezt lefordítani?
MOD: Na megnéztem, béna a makefile. Még clean sincs. De már lefordult, ha addig eljutott. Mehet root-ként a make install. De ha dos2unix progi kell, azt feltehetted volna csomagból.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Androidos tablet topic
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Wii U
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest