- Canon MILC: EOS R és M topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- CPU léghűtés kibeszélő
- Autóhifi
- SSD kibeszélő
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #80633 üzenetére
Bíztam azért benne, hogy legalább Te nem bírod ki helyeslés nélkül!
Mindig is példaértékű önkritikával bírtam, más kérdés, hogy nem különösebben érdekelt meg amúgy ja, én sem fiatalodom. Sajna mire egész barátságossá válok, addigra tényleg nem fogok tudni semmit, így a távolmaradásom permanenssé válik ezáltal. Megnyugtató volt eme válaszom?
-
válasz
tordaitibi #80631 üzenetére
& (#80630) májkimiki
Elég rég foglalkoztam ilyennel, de úgy rémlett, ha egy disztró valahogyan bebootolt, akkor ott a futó rendszer alatt fel lehetett rakni a GRUB-ot és onnantól az volt az operatív bootoló disztró. Live rendszer alól akkor kell GRUB-install, ha nem bootol valamiért a rendszer. Mivel erre emlékeztem, rá is kerestem és anno tényleg így volt, de csak a legacy módszereket ismertem, így ezekbe a boottal kapcsolatos kérdésekbe már nem szoktam belefolyni, legyen ez most kivétel.
ezeket is találtam még, ahol konkrétan említve is van a dolog:
- futó rendszernél terminalból futtasd le a sudo grub-install /dev/sda parancsot.
- utána még egy sudo update-grub parancs sem árt, bár ez lehet felesleges, de ártani nem fog.
[link]ez a parancs újratelepíti neked a grub-ot, nem kell hozzá live-ból futtatás:
sudo grub-install /dev/sda (az a az változhat)
utána futtasd le azért a sudo update-grub-ot
[link](egy ilyen keresésnél döbben rá az ember, mennyit okoskodott anno, nem is csoda, ha mindenki agyára mentem)
-
Próbáltam, de nem tetszett az Arch filozófiával szembemenő 4gigabájtra felpuffasztott telepítője kitömve mindenfélével, még talán a Mari néni tyúkszemével is.
Csakhogy az Arch filozófia dögunalmas, millió disztró épül Archra és mind messze áll a KISS-től, egyedül a konzolos telepítéssel felrakható pure Arch nem! Rápillantottam erre a Garuda-ra és valami haladó gondolkodást fedeztem fel, egy dolog, hogy mindent belepakolnak, de nézzük csak meg, mit ír a weboldal defaultnak egyből! Amit senki sem preferál, mert régen kevés memória mellé hozták létre, a zram default benne! Sokakkal ellentétben én ezt preferálnám, minap győzködtem is egy kollégát itt róla, talán a legnagyszerűbb swap megoldás a 3 közül! Ugye sokan SSD-t használnak és azt hiszik, hogy az gyors, jó arra is a swap, és tényleg gyors....csakhogy van valami, ami nagyságrendekkel gyorsabb annál is, ez maga a RAM és a zram meg ügyesen ezt használja, ha a CPU nem nagyon gyengusz, márpedig mai gépeknél nem az, akkor minimális plusz processzor használattal jóval gyorsabb lesz a swappolás, márpedig használ swapot a rendszer mostanában még sok RAM mellett is! És a zram használatával ez nem fog lassítani.
Egyszóval ha egy disztró régi megoldások újraértelmezését preferálja, az bizony igen érdekes dolgokat rejtegethet még! BTRFS fájlrendszer is ugye modern valami, szóval engem érdekel a dolog, lehet ki is próbálom. Idén még szinte nem is raktam fel semmit kíváncsiságból, most először megnézem, mi van még az Mint 20.2 Edge Cinnamonnal aztán lehet ez a Garuda jön.
Azt a csoda Magyarch-ot meghagyom neked.
(#80243) hcl
Elég tartós darab lehet, még MLC NAND-ok vannak benne! Ha valaki ilyenre cserélte az IDE-s HDD-t, az tuti eldobta a haját meglepetésében!
Komoly darab, tényleg nem tudtam, hogy van ilyen, mondjuk nem is nagyon lehetett kapni, mivel industrial célú volt, ha jól látom.
-
válasz
#63718632 #80235 üzenetére
Én tizedennyit sem ismerek, de legtöbbet szívesen használnám! Lehet azért vagyok én meg retard gyakorta, mert nem használhatom ezeket a szépségeket!
(#80236) hcl
Szóval akkor nem egyedi eset, ha valaki flexeli, farigcsálja az SSD-ket!
IDE-s Transcend? Ilyenről nem is hallottam, igaz csak Sata-nál cuppantam rá a témára pont 7 éve.
-
válasz
#63718632 #80233 üzenetére
Aztaaa....ez valami eszméletlen, amúgy is kedvelem ezeket az .50-es fegyvereket, de ez valóban csúcsminőség! Egy ilyennel a tetőről ellőtézgetnék, asszem pont rálátni a Hős utcai blokkra!
(#80230) májkimiki
Egyszer nekem is hoztak egy öreg Dell notit, amit két szerviz is kidobásra javasolt, régi Mint 17.3-as XFCE csak megmentette.
Sajna már ezekkel az újabb disztrókkal nehéz lenne ilyen varázslatokat elkövetni, de ha netezni nem akar valaki, akkor egy régi bevált disztró simán jó lesz még. Ezt a ketyerét is csak zenelejátszásra akarták használni.
-
válasz
#63718632 #80224 üzenetére
Kitartás....ha rácuppan, a kipurcant fűnyírójára is elkezd valami disztrót hegeszteni, amíg felx van, tuti nem adja fel! Pedig civilben nem is sebész, szerencsénkre!
(#80226) csixy
Ne már, pont a BIOS nyírta ki azt a csodamasinát? No de legalább a Samu SSD tényleg megölhetetlen!
Pedig Te mindent megtettél.....
(#80227) májkimiki
Akkor nagy fegyveres népek vagytok! Lassan nekem is be kéne szereznem valamit, mert már rég szagoltam puskaport. És hát az orkok nem fogyatkoznak.
Jók az ilyen összeáll pár zenész alakítások, néha ráakadok ilyenekre.
Ebéd után kis laza Motörhead, nem éppen notira való, keresek is valami jobban szólót, hadd kedveljék meg a szomszédok is!
-
Most, hogy mondod, valóban így van! Egy régi Fujitsu Amilo-ba kolléga vett SSD-t és elkezdtem cserélni a HDD-t, akkor láttam, hogy még IDE csatolós....szerencse, hogy kaptunk bele CD meghajtó helyére átalakítós optibay-t, no az a gép is szinte megvadult! Fura egyébként, hogy SSD paramétereknél is csak a szekvenciális sebességet írják mindenütt és erre koncentrálnak az userek is, pedig az access time a lényeg. Sokan hogy beugranak az NVMe 3000+-os sebességének is....
Transcend....jó is, hogy említed, épp azon gondolkodtam, milyen jobb mSata SSD-k vannak még és ez az egyik márka, amit érdemes venni.
-
válasz
#63718632 #80209 üzenetére
Dehogy heftelek, HO-ban dolgozom, termékeket viszek fel egy magyar webshop oldalára nagykerektől, paraméterezem, képeket rakok fel, ilyesmi.
Aztán onnan megveszitek.
Látom meglep benneteket csixy komám munkássága!
Én már régóta csodálattal figyelem, max akkor akadt el a szavam, mikor az SSD-t felxelte bele a kis házba, hogy beférjen.
Azért is mondtam neki tegnap, hogy épp elég varázsló ő maga is, nem kell neki Kandalfra támaszkodnia.
(#80219) májkimiki
Clapton gitárjátékát szeretem, de ezt a Cale nevűt még életemben nem hallottam.
Ez a most linkelt csapat is ismeretlen, valahogy megrekedtem azoknál, akik régen nagyon bejöttek, igaz az se volt kevés. Utóbbi időben talán legtöbbet Rúzsa Magdit hallgattam meg Amy-t....
Innen is jó 7végét mindenkinek! Ja és megnyílt a Vadászati Világkiállítás!
-
válasz
#63718632 #80205 üzenetére
Vannak ilyen esetek, de igen ritkák, mikor egyes vezérlők az adott alaplap chipset-jével nem szeretnek együttműködni, de szerintem a topikos szakik ilyet nem fognak beleírni az Összefoglalóba, jó szakik amúgy, bár elég sokat vitáztam már velük, nem mindent látunk egyformán.
Amúgy alapból a régebbi Sata csatoló nem lenne gond, nekem Intel 520 ment Sata2-vel úgy, hogy nforce chipset csak Sata1-ként volt hajlandó kezelni. Amúgy lassan kikopnak ezek az inkompatibilitások, vagy azért, mert lecserélik a népek a régi eszközöket vagy fw upgrade-et kap az SSD. De tény, hogy még Samunál is volt olyan alaplap, amivel ellenjavallott volt a használat. Azt hiszem ezt éppen javították talán....
Jaja, nagyon ready vagyok már, ha be tudom fejezni melót mára, le is futtatok pár ACDC számot, mert az agyam már belezsibbadt a sok hülye számtech termék paraméterezésébe.....
Például ilyenekről nem is hallottam, de ha ez jön, ezzel kell vacakolni!
HyperX ChargePlay Clutch™ Charging Case for Nintendo Switch™
(webshopba viszek fel termékeket)
-
válasz
#63718632 #80193 üzenetére
Pár éve eléggé beleáskáltam magam az SSD-k világába, sok minden rámragadt.
De tökéletes a javaslatod valóban, mondjuk egy 540-as HDD-nél még egy cache nélküli alap SSD is sokkal élhetőbb egy másodgépnél. Viszont kollégánk már megoldotta a kérdést, ha nem is a legszerencsésebben. Csak érdekességképpen, a Dell M4700-ba elméletileg Sata2-es csatolón van a WD Blue 3D és még így is piszok gyors, ugye az access time Sata2-nél is kb megvan, szekvenciális írás meg lényegtelen. Van benne egy gyárilag berakott OEM Samsung, de azt nem találtam valahogy, ja és Win7 van rajta!
Majd még egy 3. SSD-t is teszek bele, de az sajna csak mSata lehet.
Fő gépben amúgy nem adtam alább Samsung 860 1TB-nál, erre megy minden, torrent, anyámtyúkja is. Bírni fogja rohadt sokáig.
Nekem az AC/DC kell néha, hogy felrázzon!
(#80194) I02S3F
Sebaj, azért használd egészséggel!
-
válasz
I02S3F #80189 üzenetére
Az van, amit májkimiki mond, ne is próbálkozz, ha a másik gép után ezt használod, mindig lassúnak fogod érezni. Ha csak ezt használnád, nem lenne ennyire vészes egyébként. Egyszóval a SSD access time többszázszorosa egy 5400rpm-es HDD-hez képest, ez a különbség megmarad, bármilyen disztrót is teszel fel rá. Rakj bele egy belépő szintű olcsó SSD-t vagy fogadd el, hogy ez ilyen.
-
válasz
#63718632 #80156 üzenetére
OK, egy-egy betű elcsúszkál, de a lényeg nem változik, amúgy hallás alapján mindenki Runcájsznak mondta anno is.
Jicsiny, ez de jó! Nem emlékeztem a mesélőre, de tényleg.
Mai gyerekek ilyeneket már nem látnak, pedig....
Azért simán lejön, hogy legtöbben nem 20-30 évesek lebzselnek itt!
-
válasz
#63718632 #80154 üzenetére
Jó, hát nem akartam felsorolni az összes gyerekkori kedvencet, mert anno mind nagyon jó volt, de ja, Runcájsz is a kedvencem volt meg a Moha és Páfrány, Frakk, Mézga család Dr Bubó, meg ezernyi más is...sok már be sem ugrik.
Hanka volt az, nem Manka! És volt gyerek is meg az a csoda puskája!
No és az abszolút retro a Futrinka utca!
-
Értelek....én meg a Lolka Bolkát kedveltem, de hát elszállt az idő.....
(#80147) V.Stryker
Ez nagyon jól néz ki. Első látásra szinte szerelem.
Minden fullos DE-vel szerelt disztró úgy néz ki, ahogy akarod, hogy kinézzen. Semmit nem veszítesz, ha a legkevésbé színes-szagost választod és semmit nem nyersz, ha azt választod.
-
válasz
V.Stryker #80144 üzenetére
Partícionálás: Szóval csak egy / -t hozzak létre és kész?
Szerintem ez így működik, párszáz disztrót telepítettem már így. Megcsinálod a szükséges méretű partíciót, telepítéskor bejelölöd a /-t és a telepítő megcsinálja azon belül az összes szükséges mappát, így a home-ot is. De ha gondolod, csinálhatsz külön is, de ez tényleg függhet a szándékod szerint attól, milyen méretű meghajtóról van szó, egyedüli OS lesz-e, etc...
Szóval a Mint jöhet végülis. Hogy Edge kell-e? Hát 5. generációs intel procis Dell E7450 noti, szóval nem hiszem, hogy nagy kaland.
Mivel ma láttam először, hogy van a Mint Cinnamonnak Edge verziója is, hivatalosan persze, maradj a normál verziónál, felesleges a legújabb kernel (gondolom stable, de nem tudom)
(#80143) csixy
Te magad nagy varázsló vagy a kütyüdre telepítésekkel, minek neked Kandalf?
-
válasz
V.Stryker #80138 üzenetére
Mivel már két Cinnamon verzió is van, ha elég újak a hw-ek, akkor az Edge Cinnamon verziót szedd le. [link]
/home minek? Persze attól függ, miként használsz egy meghajtót/particiót. Én sose csináltam /home-ot.
16 GB RAM-n ál is fog a rendszer csinálni swapfile-t, ezzel sem kell foglalkoznod.
Nem csípod az agyonhype-olt KDE-t? hmmm
-
válasz
Mustármag #80033 üzenetére
A htop parancsra csak annyit közölt hogy nem található, de telepíthető, és azt is leírta hogy hogyan.
Ilyenek miatt írtam, hogy hamar meg tudja kedvelni kezdő is a terminal használatát! Csomagok telepítése és rendszerfrissítés nagyon egyszerű és vannak tök jó monitorozó programok is, amik ott futnak. Pár példa ilyenekre.
sudo apt update && sudo apt upgrade
Majd próbáld ki ezt a frissítés parancsot is és figyeld, mennyire informatív! Ha van a rendszernek felesleges csomag, ki fogja írni a terminal, hogy ezeket törölheted. A már használt parancsokat a fel bill nyomogatásával tudod előhívni ill a Ctrl+R gombokkal előhívott sorba beírsz pár általad ismert karaktert....
A Gparted jobb klikkes műveleteit is fogod tudni használni, mindössze annyit kell tudnod, hogy felcsatolt meghajtót előbb le kell választani:
Ezt követően jobbgombos menüből már működnek a műveleti gombok! Átméretezés/Mozgatás gomb felhoz egy ablakot, ott működnie kell a csúszkás és a méret beírásos módszernek is. A lényeg, hogy ha a kis ablakon megnyomod a műveleti gombot, akkor még nem fogja végrehajtani, csak látni fogod, hogyan fog kinézni a meghajtó particionálása a művelet után:
A végén a fenn lévő kis pipát kell lenyomni, akkor kerül végrehajtásra a dolog.
Ezeket nyilván tudtad, no és ami miatt nálad nem működik, az az, hogy
csatolva van a / partició
és értelemszerűen a rendszer alól nem tudod kihúzni, ezért eztcsak live alól tudod megcsinálni!
-
válasz
Mustármag #80014 üzenetére
Érdekes, most vagyok gépközelben, csak tippem van, mi változott, de most nem tudtam kielemezni, csak megnéztem a notin, mi a fene van. Már nem particióként jeleníti meg a rendszer, de a következő parancsokkal nézzük meg, mi a helyzet:
htop
a mennyiséget(nálam kicsit érdekes lett, mert eddig 8GB swap file volt, szóval a htop azt mutatja, nem a 4x1,5GB zram-ot)
swapon -s
a zram darabszámát mutatjaubyegon@Mint-C-20:~$ swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/swapfile file 1942928 0 -2
/dev/zram0 partition 1516136 0 5
/dev/zram1 partition 1516136 0 5
/dev/zram2 partition 1516136 0 5
/dev/zram3 partition 1516136 0 5ez még jobb: (itt minden swap-ot felsorol legalább)
swapon --show
ubyegon@Mint-C-20:~$ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 1,9G 0B -2
/dev/zram0 partition 1,5G 0B 5
/dev/zram1 partition 1,5G 0B 5
/dev/zram2 partition 1,5G 0B 5
/dev/zram3 partition 1,5G 0B 5Ha el akarod távolítani a zram-ot, csak kiadod az alábbi parancsot és volt nincs(reboot után):
sudo apt remove zram-config
ubyegon@Mint-C-20:~$ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/swapfile file 1,9G 0B -2
ubyegon@Mint-C-20:~$ swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/swapfile file 1942928 0 -2Mi baj a Szoftverközpont-al? Azt hittem az a legegyszerűbb és biztosságosabb út a telepítésre, legalábbis nekem ez jött le a "miért érdemes linuxot használni" szövegekből.
Semmi, de átmeneti megoldásnak jó, később majd úgyis inkább terminal parancsokkal fogsz operálni.
Vagy köztes megoldásnak rakd fel a Synaptic csomagkezelőt, ez egy GUI-s megoldás, a Szoftverközpont azért veszélyes, mert csilivili és meglátja ott a user a Flatpak megoldásokat és akkor annyi is neki.
-
válasz
tordaitibi #79997 üzenetére
Nyilván a rendszer annyi RAM-ot használ okosan optimalizálva, amennyi van és jól csinálja.
Kell-e a zram, ez egyedi döntés.
Nem mondanám, hogy kell, nagyon egyértelműen akkor lenne ajánlottabb, ha HDD-n futna a rendszer. Én amúgy azt hittem, hogy kollégánál már fenn van és úgy kérdezte, hogy lehet-e 4giga RAM esetén is, most már maradjon, anno olvastam sokat a zram-ról és sokan használták, nem csak kevés RAM-mal. Jelen esetben kb mindegy, melyik típusú swap van használatban. Talán annyi a különbség, hogy a rendszer swap file-ból negyedannyit csinál, mint amennyi fizikai RAM van, a zram meg feleannyit. De legalább egyik sem foglal helyet alapból, főleg a zram nem, az még akkor sem, ha használatba vette a rendszer, kis meghajtó esetén ez is lehet akár előny.
-
válasz
Mustármag #79994 üzenetére
De nem lattam változást a abban amit ki írt a zram előtt és után, azért kérdeztem hogy én rontottam el, vagy azt még állítani kell.
Ja értem már, tehát felraktad, megvolt a reboot é utána nem jelent meg x darab olyan sor, amit én is linkeltem nemrég? Ha nem volt reboot, akkor érthető, mivel a zram olyan rendszerszintű változtatást eszközöl(kernelszinten), amihez mindenképpen kell újraindítás.
Egyébként ha már megy a terminal megnyitása, egyszerűbb lett volna oda beírni egy sort és szép lassan(inkább gyorsan) elfeledni azt a szép Szoftverközpont nevű valamit.
sudo apt install zram-config
Ha állítgatni akarnád, akkor kéne a zram-tools is, de nem kell állítgatni, automatikusan csinál szerintem 2x1giga swap-ot, ami a RAM-ba fog dolgozni 3:1 tömörítéssel.
-
válasz
Mustármag #79991 üzenetére
Szoftverkezelőn keresztül letöltöttem a zram-ot de nincs változás ha beírom a "ini -p" parancsot. Nem kell azon valamit állítani?
Akkor először ezt tegyük tisztába! Már tanultunk is valamit ma, ha terminal parancsot látsz leírva, azt másol/beilleszt módszerrel használjuk, mindig!(néha itt is kell másra is figyelni, de ez most még nem érdekes) Nézd meg a hsz-t, amiben a parancsot írtam és rá fogsz jönni miért!
Chrome-ot nem ismerem, lehet ott fel kell rakni valami kieg-et ehhez.
Ha megnéztük a terminal kimenetet, utána megoldjuk a gparted-del való műveletet is.
-
válasz
Mustármag #79981 üzenetére
Nincs ezzel az auto particionálással semmi gond, főleg ha csak ez az egy OS lesz az SSD-n, max nekem kicsit meglepő volt, ahogy megoldotta a telepítő.
Kérdés, 4gb-al is ajánlott a fizikai RAM szoftveres tömörítése a zram-config?
Az super, ha sikerül bővítened 4GB-ra a RAM készletet, igen, mindenképpen hagyd fenn így is a zram-ot. Egyrészt a kevés memória ma már a 4GB-ra is érvényes, másrészt minimál CPU használattal a tömörített megoldás akár gyorsabb is lehet a normál swap-nál. Elméletileg a fizikai RAM felét csinálja meg a rendszer zram-nak, így tudod megnézni:
Terminalba
inxi -p
parancs kimenete. (Ctrl+Alt+T nyit terminalt) a kimenetet be is rakhatod ide! (teljes szöveg kijelölés és Programkód gomb, ahogy ebben is láthatod. (épp a zram a téma ebben a hsz-ben)Továbbá, be lehet valahogy kapcsolni azt a funkciót hogy a görgő kattra előjön a 4 irányú navigációs "gomb" és a weblapokon elég valamelyik irányba eltolni a görgetéshez a kurzort, nem kell görgetgetni?
Nincs egerem, de tapipadon működik a két egérgomb egyszerre lenyomására a 4irányú tologatás, sajna nem emlékszem egérrel hogyan volt, de működött anno.
-
válasz
tordaitibi #79976 üzenetére
Kollégánál szerencsére tök egyszerű volt a felállás és pont egy szögegyszerű rendszer particionálót fogott ki, ami egészen rugalmasan ment végig a telepítés ezen részén. Fura, de lehet, hogy azon a gépen is az előzőleg fenn lévő Win miatti beállítások EFI-t érzékeltek, emiatt a telepítő csinált is egy ennek megfelelő boot particiót, majd amikor továbblépett, azt gondolta, hogy ekkora méret miatt MBR-t inicializál, ha ezt nem a kolléga követte el és aztán így végigfuttatta az installt. Ha a telepítőnek így jó, akkor működni is fog így. Amúgy kíváncsi lennék, egy nem home user nokedliknek való super Manjaro hogyan oldotta volna meg.
(ami még lényeges, hogy nála egyetlen meghajtó volt a gépben)A Te esetedben sem hiszem, hogy a Manjaro particionáló kalibrálta el a dolgokat, max a küldött infókat nem megfelelően értékelve ráeresztetted ily módon, aminek az lett az eredménye, amire a rendszer előre figyelmeztetett. Azért a több meghajtó és partició séma egy eszközön belül néha kiemelt figyelmet igényel, ráadásul nincs erre bevett módszer sem, mivel nagyon függ az adott gép UEFI felkészítettségétől is. Jó példa erre a HP Elitebook sorozat EFI/bios-a, amire én is épp Manjaro alatt akartam EFI-ben telepíteni, a gép vagy a telepítő nem annyira akarta ezt, azóta is MBR-en döcögök tovább.
Meglepő konklúzió lesz ez tőlem, de ha valaki nagyon kezdő és nagyon nem érti, mit kell csinálni, főleg szűz meghajtó esetén, akkor az esetek többségében számára a legjobb választás a Linux Mint. Erre is én vagyok a legjobb példa, sok éve csak az, amit képes vagyok felrakni bármilyen gépre. Az én tudásom ennyi, talán egyszer eljutok a Manjaroig is.
-
válasz
Mustármag #79974 üzenetére
Ezzel a szűz SSD-vel csináltál valamit vagy maga a rendszer particionálta/ inicializálta ilyenre?
Ilyen érdekességet ugyanis még nem láttam, de ezek szerint MBR sémára van inicializálva és nem GPT-re, ami annál a gépnél ill SSD-nél teljesen normális, de ha nem GPT, akkor miért csinált az autoinstall sda1-re EFI particiót? Az extended ugyanis kizárólag MBR partició sémára értelmezhető.
-
válasz
lev258 #79938 üzenetére
Itt van para az ath11k miatt, de gondolom nem frissült a lap mostanában. Egyébként alapból nem lennék nyugodt, ha nem Intel, hanem Qualcom wifi device lenne a gépemben.
5.10 +-tól már kb AX500 sem gond. Vagy kvalo fw.
No de alapból a Dell az utolsó a gyártók között, akinél gond lehet az eszközök Linux támogatásával, igaz az általuk felrakott Ubuntu nem minden esetben volt régen szerencsés, ma nem tudom, milyenek.....
-
válasz
GreenGoblin #79926 üzenetére
Mivel a Dell az egyik, aki régóta Ubuntuval és Windows-zal is szereli a notebookjait, így nagyon nem lőhetsz mellé. Canonical's Ubuntu 20.04 Linux now available on Dell XPS 13
Dell XPS 13 Developer Edition with Ubuntu 20.04 LTS pre-installed is now available
Eddig mondjuk XPS Ubuntu verzióval nem találkoztam, de nyugodt lehetsz, Dell gépek szeretik a Linuxot.
Épp egy Dell munkaállomásba rakott SSD-ről fut most egy régebben telepített verzió, csak beleszereltem az SSD-t és fut minden.
(#79927) I02S3F
A linked nem túl informatív.
-
válasz
CPT.Pirk #79924 üzenetére
Igen, néztem én is, hogy nagyon komoly paraméterezhetősége van GUI-n, de sajna az említett esetben szerintem a Menu-t kéne konfigolni, hogy maradjon aktív az Onboard használatakor, a Virtual billentyűzetet gondolom beleírták a Mint fejlesztők, hogy ne tűnjön el a karatkterek használatakor. Fél perc alatt ennyit tudtam kiokoskodni, így tévedhetek is.
-
Hát azt nem mondtad, hogy életszerű is legyen!
Nyilván valami kombináció kell, ha elő akarod hívni az alternatív karaktereket, ezt nem tudod megúszni. Sajna a Menu meg minden kattra eltűnik, egyedül ez a virtual bill, amivel együttműködik, no de megvárjuk mit ókumulál ki holnap Tibi komám! Sajna én életemben nem használtam ezt a virtuál bill-t, Onboard-ot is csak egyszer kipróbáltam.
Egyébként hosszabb novellákat meg ne virtuál billen írjál, ez is egy megoldás, nem? De!
-
Tapipadon megnéztem a virtuális billt, elég csak a betűn tartani a lenyomott balegeret és úgy ugrik elő a plusz lista. Eltűnés rövid balegér. (gondolom normál egérrel is ez van)
Onboard-dal kár vesződnötök, nem fog összejönni, ahogy szeretnéd.
Bár Tibi komám nem félpercet szán ilyesmire, mint én, szóval ki tudja.
-
válasz
GreenGoblin #79843 üzenetére
Mielőtt totálisan belegabalyodnátok, mint majom a házicérnába....telepítsd fel a rendszert, ahogy szeretnéd és terminalból majd nézd meg a htop paranccsal, hogy ott lesz alul a 2giga swap file(nálam 8gb-ra 1GB swapot csinált, 12gigára meg 2gigát). Automatikusan megcsinálják az Ubuntu alapúak, neked azt sem kéne tudni, hogy létezik a swap.
itt van e:
Szóval ez megoldva, mehetsz tovább, nincs értelme ezen polemizálgatni. A kollégák biztosan sok okosat mondanak, de feleslegesen.
Eddig azért nem szóltam hozzá, mert nem tudjuk, hogy van számítógéped, csak azt, hogy 16GB RAM-od van. Pont nem mindegy, hogy desktop vagy laptop, utóbbi esetben a hibernálás értelmét veszti, ott a suspend, ami ezeknél működik, kb mindegyiknél most már, ha lehajtod a fedelet.
Szóval telepíts lassan, mert vége a nyárnak, ha így haladsz, az ősznek is vége lesz!
-
válasz
Mustármag #79816 üzenetére
Akkor legyen jó az a RAM, mert az említett SSD-ben SDR cache van, pont úgy, mint ebben a tök ugyanolyan SSD-ben
Viszont ha lesz 4GB RAM, akkor teljesen jó lesz az a gép, amit páran mondtak, hogy ki kell dobni, az azért elég meredek nekem. Még mindig ott lesz az említett RAM tömörítő eljárás, amit nemrég kolléga be is írt ide, a zram.Viszont amit gyakorlatban nem nagyon próbáltam jó ideje, azok a YT player appok, amik jóval kisebb erőforrást használva játszanak le link alapján, mint browserből használva a YT-ot! Aki még használ ilyet, leírja, melyik ami most működik!
A jó SSD-k 250GB-osak, általában a méretből tudni, mire számíthat az ember. A 240-es értelemszerűen több GB-ot rejt el a user elől, hogy a vezérlő tudjon jobban trükközni, mivel nincs cache. Gyaníthatóan overprovisioning célokra van ez a 16GB főleg félretéve.
Ha látnál aprón 860 vagy 870 EVO 250GB-os SSD-t azzal járnál a legjobban egyébként, de még a WD Blue 3D 250GB is jó lenne! Előbbiekben 500MB, Blue-ban 250MB a DRAM cache. Bár tény, hogy ez inkább szekvenciális írásnál lényeges.....
-
válasz
Mustármag #79795 üzenetére
Ha csak a 2giga RAM marad, akkor ezzel úgy kellene kalkulálnod, hogy nem noncache SSD-t veszel bele, mert számítani fog, az legalább saját magát ellátja cache-sel, másrészt érdemes lesz itt beiktatni a fizikai RAM szoftveres tömörítését! Ha majd felrakod a Mint Mate vagy XFCE verziót, jelezd, hogy áll a helyzet és ezt megoldjuk pikkpakk, viszont ha SSD-t akarsz venni, közöld a kereteket és az ahhoz legközelebb álló értelmes SSD-t is kiválasztjuk! Ha ezek megvannak, még lehet a rendszeren finomítani, hogy a lehető legkevesebb erőforrást egye!
(#79798) Vasti74
Szerencsére a fenti módszereken túl ott van még az is, hogy a Linux optimalizálni fog a kevesebb RAM-mal, anno nálma x GB fogyasztása volt a gépnek, RAM bővítés után ugyanazon felhasználás jóval több fizikai memóriát használ. Szerintem az általam javasoltakkal még éppen élhető lesz egy Mint Mate/XFCE ennyi RAM-mal is, de a lehető legminimalistábbra optimalizálva.
-
válasz
Kazakovian35 #79708 üzenetére
Itt is hasonlót írnak, mint amit fórumtárs említ, de elég általános a tipp, szóval érdemes a smart adatokat leellenőrizni.
-
válasz
Kazakovian35 #79692 üzenetére
annyira megtetszett az a minimalista esztétika, amivel dolgozik, hogy itt a dizájn elég erősen nyomást gyakorolt rám
Van pár erre kihegyezett disztró ezen kívül is, mint az elementaryOS például, csak ott lesz a gond, ha a minimalizmus az alkalmazások terén is nagyon jelen van! Viszont igazad van, nézegetni egy ilyet valóban nagyszerű élmény lesz, aztán majd kis kűzdelem, ha mégis valami funkcionalítással is meg akarod vadítani!
Szerintem a Gnome alapú csodák tényleg a design-t helyezik előtérbe, a funkcionalítás meg majd, ha tudja a user, mit akar....
kezdésből 1 GB RAM kicsit több
Ezt ne is nézd a disztrók leírásaiban, totál értelmetlen, mert ha valaki elkezd böngészni, gyakorlatilag totál ugyanannyit fogyaszt RAM-ból minden. Persze ha nem akarsz elindítani egy fia programot sem, akkor van azért különbség, de itt is a Gnome alapúak viszik a prímet!
-
válasz
Kazakovian35 #79689 üzenetére
OK, ez a 4 adat már mutatja is, hogy egy olyan hw összetételű gépről van szó, amin bármi könnyen elmegy és nincs benne nVidia VGA sem.
mert nagyon minimalista vagyok és agyfrászt kapok a bloattól, vagy attól, hogy olyan dolgok vannak a rendszerben, vagy olyan csilli-villi dolgokat csinál, amikre nekem semmi szükségem
Értem, látszik is, hogy bölcsész vagy, mert fentiek ellenére kiválasztod az egyik legbloatabb disztrót, a Zorin OS-t!
Ha kompjutermágus sem vagy, akkor a helyedben tényleg a lehető legkönnyebben élhető disztrót raknám fel, az pedig egy Mint Cinnamon és attól, hogy kb fullos az asztali kezelőfelülete, abszolut nem mondható bloat-nak, legalábbis tudását tekintve nem jobban, mint más fullos DE-vel szerelt disztró. Ha ezt felraktam egy addigi Windowsos embernek, kb azonnal eligazodott a Menüben és használta vígan. No de próbálgass ki minél több disztrót, sokan így csinálják ezt, aztán egyik nagyon megtalál majd és azt fogod preferálni, szerencsére van választék bőven.
Ja és ha még nem mondtam volna, egyik DE-vel szerelt disztrón sem kell a terminal-t használni, ez csak egy könnyítés, mint opció, még ha ez furán is hangzik kezdőknek elsőre!
Szóval sok sikert a próbálkozáshoz, ha általános dolgokban elakadsz, tuti tudnak itt segíteni....
Egyébként jó ideje én is csak felrakom a Mint-et, max fontokat állítom be és sötét témát rakok fel plusz pár megszokott programot és úgy jó, ahogy van, ez a mostani január óta van fenn, csak frissítem időnként meg a menet közben szükséges programokat felrakom. Annyira könnyű, hogy kb mostanra totál kezdem elfelejteni, amit 8 év alatt laikusként magamba szívtam a Linuxról.
-
válasz
tordaitibi #79683 üzenetére
Na jó, az általános az erős túlzás, de tény, hogy sokkal békésebb mostanában a topik! Bár tény, hogy mostanában elég türelmes vagyok, például a kolléga IdeaPad 3 gépére is rákérdeztem párszor totál higgadtan, mert ugye egy marketingnév nem mond semmit, lehet benne akár i7-es, akár Ryzen 7-es CPU is, de VGA-nál főleg nem mindegy, hogy Intel UHD Graphics vagy integrált Radeon, de akár dedikált Radeon is lehet benne, szóval kb 60-80 féle felépítésben lehet kapni.
A kolléga viszont ezeket nem árulja el, hanem lightos Linuxokat keres, de minek? Bármelyik felépítésben bármi bőven elfut egy IdeaPad 3 notebookon. Ilyenek miatt nem jó nekem ez a topik, mert ha valamibe belefolyok, mindig próbálok maximalista lenni. De úgy őszintén, ha egy fullos Mint Cinnamon kell a gépére, akkor minek vacakolni fapados LXDE és társaival? Mikor ott a pure Arch is ráadásul!
Egyébként mit akarsz a képernyődre statikusan kiíratni? Akár egy egyszerű kis sticky app is lehet elég lenne, ha tud transparent módot.
-
válasz
tordaitibi #79679 üzenetére
Mindenki öregszik sajnos.
Ja, de nem ez az oka itt, más topikokban azért elvagyok én, de itt inkább ritkán már, körbeért az általános kiutálás, nagybetűsök, kezdők is meg a régi topikosok is állandóan nekem ugrottak, a vége ott volt, mikor nekemugrottak valamiért, aminek épp az ellenkezőjét írtam, szóval nem is a tartalom miatt volt, hanem mert írtam bármit is. Azóta elvagyok userként, nem erőltetem magam senkire.
-
válasz
anorche1 #79678 üzenetére
Billentyuzet, eger es a wifi drivert tartalmazza a kernel, nem kell semmit csinalni, tobbnyire.
Biil és egér esetén nem a drivert akartam írni, hanem azt, hogy valamit be kell állítani, hogy egyáltalán majd máködjön, a wifi driver meg jó esetben benne van a kerneleben, de nemrég épp két eset is volt itt a topikban, amikor valami zárt driver miatt külön kellett a fw-t felrakni, DE alól sem volt egyszerű, gondolom konzolból, őgy hogy valakinek fogalma sincs a létezéséről sem, biztosan elég nehéz lehet.
Az angol arch wikit celszeru kovetni, ott minden szepen lepesrol lepesre le van irva.
OK, ebben biztosan igazad van, legyen.
-
válasz
tordaitibi #79676 üzenetére
Super, benned lehet bízni, ha ilyesmiről van szó!
Azért a Bleachbit-et erőltettem, mivel a kolléga konkrétan azt rakott fel és mi arra mondtuk, hogy felejtse el!
Főnök görgessen feljebb, a Win 10-em éppen 7 éves (én lennék a főnök? nagyon jóóóó)
Nem kell ehhez nekem görgetni, amúgy is tudom, hogy Winx fan vagy ezer éve.
És ugye itt Linuxon is elég sok epizód utal arra, hogy Winesként élsz még Ubuntu-n is, jó OK, nekem nincsenek ilyen régi mániáim, mint neked, szóval tényleg nem piszkálni akarnálak, csak pár dologban egyeztettünk, new user kollégánk meg elég érdeklődő ahhoz, hogy előbb-utóbb formálódik nála is valami értékelhető és akkor már tud konkrétabb irányba is kérdezgetni!
No meg gondolom neked is feltűnt, mennyire nem is vagyok kekec már annyira, mint fénykoromban!
-
válasz
anorche1 #79673 üzenetére
Verziot minek? Jo a legfrissebb
Persze, például egy régebbi nVidia VGA-nak rohadtul jó lesz a legfrissebb driver. De gondoljunk bele, ha valaki első Linuxát elkezdi konzolba parancsokat bepötyögve telepíteni, de mindent ám, billentyűzet, egér illesztőke, de például wifi drivert is kapásból felrakja csak úgy fejből kitalálva, de azelőtt persze megadja a megfelelő tükrök elérési helyeit, particiókat bekonfigolja, etc..
Azért én megnézném ki rakta fel eddig így első Linuxát.
No de ne legyek semmi jónak elrontója, itt van egy egyszerű és magyar leírás, felőlem neki is ugorhat a kolléga:
-
válasz
anorche1 #79669 üzenetére
Egy Arch telepítéshez az is kell, hogy amikor végigmész az összes telepítési parancson, ott pontosan tudd, mit kell adott esetben megadnod, ismerned kell az összes szükséges program nevét és az összes hw-hez szükséges fw és driver megfelelő verzióját is. Mindezt kizárólag konzolból ill terminalból. Utána nem árt frissítések után is tisztában lenni, milyen parancsok kellenek, hogy rendbetedd a rendszert, ha gond van, persze ezt el lehet kerülni azzal, amit Kapitány ír, más kérdés, hogy azokból a frissítési hírekből egy totál kezdő egy kukkot nem fog érteni.
No és ugye a kolléga kifejezetten olyan rendszert keres, ahol nem kell terminalt használni.
Plusz telepites kozben rajosz, hogy semmi ertelme a distro hoppingnak.
Szerintem telepítés közben rájön, hogy a lehető legmesszebb szeretne menekülni a világ minden Linuxától!
-
válasz
Kazakovian35 #79664 üzenetére
nem kell mindent terminalban csinálni
No várjunk, mondta bárki is, hogy ezekben a kezdőknek is való disztrókban kell a terminalt használni? Tibi kománk nyekergése ne tévesszen meg, ha nem akarsz, nem kell sohasem terminalt használni. Én egy disztrót már javasoltam, de ugyanannak az XFCE verziója felel meg a mostani leírtaknak.
Innen az első bekezdés eljutott?
-
válasz
tordaitibi #79657 üzenetére
Ez a bugyuta Stacer....no mindegy, annyit majd megtennél, hogy összehasonlítod a root joggal indított Bleachbit opcióival? De úgy, hogy minden opciót be is pipálsz és lefuttatod! Az rendben van, hogy Winről átjött felhasználót nem kell elijeszteni a terminallal, már amennyiben valaki attól megretten, de ennyire óvodás szintre sem kéne rakni, hogy Stacer-t mutogatunk neki!
Nem téged cikizlek most ezzel, Te már matuzsálem vagy, nálad belefér!
Egyébként teljesen korrekt, hogy az ezeréves XP-t hozod fel példának, de ma már nem azt a WInt használják ám a népek, nem tudtad? Nyilván szemetelődik a Windows registry-je, ez nem kérdés, ezen kár fennakadnod.
Az meg, hogy ragaszkodsz valamihez, mert rugalmatlan vagy egy alternatívát megismerni, inkább egy apró programhoz Wine-t használsz.....
No de ahogy kolléga mondta, mindenkinek mások a felhasználói szokásai és ez így van jól!
-
válasz
I02S3F #79649 üzenetére
Én ilyen mélységben nem értek hozzá, Te tanulod ezerrel.....
Annyira biztos, hogy ez az alias a rövidített szavas indításon túl korlátozza a normál néven történő indítást? Sose használtam, de ha mindezt meg is csinálod, mindent kiszedsz az Indítópultból, akkor megnyugodhatsz? Ha valamit nem az
/opt
-ba teszel külön fájlból telepítéskor, hanem saját tárolóból rakod fel és nem root joggal indul, akkor én a helyedbe megnéznék pár programot, hogy indul-e a saját nevű fájlra kattintva!?innen például:
/usr/share/applications(én kipróbáltam jó párral és indult, mint a kisangyal)
Szerintem biztosabb a külön user fiók, persze ha valaki nagyon guru, akkor nincs akadály, de erre kicsi az esély....
-
válasz
Kazakovian35 #79647 üzenetére
PoPOS sokkal tetszetősebb, ahogy a Manjaro is, sokan ezeket választják. A Mint alapból mindig szürke, sötétszürke volt alapvetően, de kb olyan kinézetet csinálsz, amilyet akarsz, én például Cinnamon felületen épp a PoP OS témáját használom.
Egyébként azért is javasoltam az Összefoglalót, mert valamikor még ott volt ez is :
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok) .....hát jelenleg épp karbantartás alatt van az ubuntu.hu.
Nem érdekes, amit javaslok, használd a terminal-t, mivel ott az az apt csomagkezelőt használó összes disztró ugyanazon parancsokkal működik.
Eleinte csak pár parancsra lesz szükséged!
tárolók frissítése és csomagok frissítése:
összevont parancs frissítéshez:
sudo apt update && sudo apt upgradetisztogatáshoz:
gyorsítótár törlése
sudo apt clean
feleslegessé vált csomagok eltávolítása:
sudo apt autoremove
CHKDSK helyett vannak alternatívák, de egyelőre ismerkedj a rendszerrel, mert ezek a CLI programok igényelnek bizonyos ismeretet és a meghajtókat egyébként boot során a rendszer ellenőrzi is!
fdisk - ezt elkezdheted nézegetni éppen....
Hirtelen ezek jutottak eszembe, elég régóta már csak user vagyok és kopnak a dolgok rohamosan, inkább a ma már egyedüliként használt Mint Cinnamont ismerem.
Szóval az általam most adminként letöltött programokat egy ujonnan létrehozott felhasználó hogyan fogja nem tudni használni, de még nem nagyon ástam bele magam egyelőre az igaz.
Hát próbáld meg használni egy másik fiókban! Tényleg csinálj egyet és jelentkezz be ott, meg fogsz lepődni, hogy kb egy szűz rendszert találsz és nyoma sincs a saját fiókodban felrakott programnak!
-
válasz
Kazakovian35 #79640 üzenetére
PopOS-t nem ismerem, de a géped marketinges neve semmit nem ér, a hw összetevők a lényegesek, gondolom nem meglepő ez azért számodra sem!
Amiatt is lényeges, mert ha nVidia VGA van a gépben, akkor a PoPOS-nél arra egy külön nVidia iso-t kell letölteni!
GUI-s beállításokban értelemszerűen nem tudok segíteni, mert egy átalakított Gnome felületről van szó. Amit I02S3F kolléga említett(kicsit sokat emlegetve a Zorin-t), az nagyon igaz, a BleachBit-et engedd el szépen, két ikonja van, mivel egyik user, másik root módban indítja a programot. Utóbbival tudod megnyekkenteni a rendszert, ha nem tudod mit csinál, amit bepipálsz, aki meg tudja, az azért nem használ ilyet. Terminalból egyszerűen lehet pár tisztító parancsot kiadni, egyébként itt a rendszer nem szemeteli tele a registryt, mint Windowson.
Amiben még tudok segíteni az ez a GUI-s Exiftool:
Ha nem kifejezetten game miatt szedted le a friss PoPOS-t, én is javaslom, hogy nézd meg a leginkább kezdőknek összerakott és igen kiforrott Linux Mint Cinnamon-t, mehet akár a 20.2 verzió is.
Ha csinálsz magadnak egy fiókot, akkor ott érdemes jelszavazni a belépést, max másoknak csinálsz egy jelszó nélküli másik usert.
A többi kérdés mind az OS asztali kezelőfelületének ismeretét igényelné, szerintem túl sokan nem használják, így lassabban kapsz majd választ.
Terminalba(Ctrl+Alt+T) írd be az
inxi -Fxxx
parancsot és annak a kimenetét majd ide illeszd be(Programkód gomb használatával) az mindent elmond a gépedről, ami itt kellhet.Ja igen, mielőtt továbbmennél, az itteni Összefoglalót is javaslom tanulmányozni!
-
válasz
tordaitibi #79581 üzenetére
A gnome-shell-extensiongondja az is lehet, hogy az eredeti konfigjai nem lettek leszedve, bár ezeket valami weboldalon regisztrálva tudod felrakni. Nagyon nem ismerem a Gnome-ot, de ilyen lehet a háttérben szerintem. Jól bele kéne mélyedned abba a githubos leírásba!
Azt meg nem szereted....
Azt a Cinnamonost nem tudom telepíteni?
Szerintem azt csak Cinnamonra tudod, mivel saját applet, máson nemigen működne, ill felrakni sem tudom, hogy lehetne-e....
Lehet, hogy csak Mint Cinnamonnal OK ez is csak.
-
válasz
tordaitibi #79578 üzenetére
ppa:gnome-shell-extensions
gnome-weather-t innen rakd fel [link], mert a normál oldalon lévő extension-ok eléggé le vannak maradva a Gnome verzióktól.
De a mint-re meg ne erőltess ilyeneket, ha Cinnamonról van szó, főleg!
Van saját appunk.
(#79579) growler
nekem csak : -tal működik
https://wttr.in/:moszkva
-
válasz
wd.taz #79519 üzenetére
Miért LMDE, miért 32bit? LMDE totál kezdőnek a lehető legrosszabb, vagy Debian és annál lehet tudni, mi miért nem működik, mondjuk a nonfree firmware csomag hiánya miatt vagy Linux Mint, ami működni fog alapból 99%-ban. (legutóbb épp volt ott is egy bcm driver, amit külön fel kellett tenni, de itt ez nem jellemző).
Ahogy látom, itt csak a multimedia-metacodecs csomag van külön no free-ben
Szóval rakj fel egy bármilyen Linux Mint 20.1-est és utána terminalba írd be az
inxi -Fxxx
parancsot és annak a kimenetét rakd be ide, az egész szöveget kijelölve és Programkód gombbal formázva.(#79524) growler
Minek a 32bites? 2GB alatt kell az, 4GB RAM-nál értelmetlen, lassan nem lesznek hozzá programok sem!
Mindegy, én leírtam, szerintem mit kéne csinálnia, akár egy Mint Cinnamon 20.1 is simán elmegy azon a gépen.
-
válasz
growler #79486 üzenetére
Net kapcsolat nélkül hogy érik el a tárolókat ?
Sehogy, de itt most azokról a csomagokról volt szó, amik az iso-n is fenn vannak! Azokat meg egyszeruen felrakja terminal is live boot után. A firmware b43-installer meg nem kell.
Most meg is néztem a bivalyölő gépen, úgyis elő kellett kotornom TV adás miatt, persze nincs rajta hosszú ü betü,,,,szóval nem csak tárolóból dolgozik a csomagkezelő és .deb sem kell, elég a kiirt iso, no hosszú i sincs....
Get:1 cdrom://Linux Mint 20.2 _Uma_ - Release amd64 20210703 focal/contrib amd64 b43-fwcutter amd64 1:019-4 [25.7 kB]
(#79487) Schiano
Tényleg szerencséd volt, hogy ennyi hozzáértő szaki lebzselt erre, ja meg én is kontárként, de én csak azért vauztam bele, mert az Elitebook 8xxx sorozatot ismertem valamennyire, nem is gondoltam volna, hogy azon a fura gépen nem Intel Centrino wlan van.
Viszont most a bivalyölőn legalább nem üres a Driver manager ablak sem:
Más kérdés, hogy a Quadro K2000M nVidiához tuti nem ezt a gyári drivert tenném fel, ha már....
(fel is dobom gyorsan a Mint 20.2-est erre a Dell gépre, ha már igy alakult)
Valaki nem tudja fejből a hosszú i és ü kódját?
-
válasz
growler #79482 üzenetére
Netkapcsolat nélkül azért nem megy, mert a firmware-b43-installer nincs rajta a iso-n.
Az a két csomag van, amit előbb felsoroltam. De nem is kell az installer, mivel a Kapitány által mutatott Illesztőprogram kezelő rakja fel. Meg egyébként is, terminalból miért kéne az installer, ha ott van maga a csomag?(#79481) Schiano
Szerencséd volt most, kellett a csapatmunka ide!
Én például sose jöttem volna rá arra, amit Kapitány írt, mivel nekem abban az Illesztőprogramok ablakban ezer éve semmi nincs listázva.
Egyébként a screenshotod elég látóasszonyos, mert írja a képernyőn, hogy Sikerülni fog! -
válasz
Schiano #79464 üzenetére
Hálózatra csak a sokat mondó No connection jelenik meg.
No várjunk, egy live-ot indítva kb minden egyes gépen ez fog megjelenni. A jobb alsó panelrészen van egy hálózati app ikon, azzal is kéne valamit csinálni! Jobb vagy bal gombra feljön egy beállító ablak, ahol meg kell adnod a megfelelő paramétereket. Cinnamon felületen bal kattra betallózza az elérhető wlan-okat. Ezzel próbálkozhatnál még.
Turns the wireless feature on or off but does not establish a wireless connection
A poen kedvéért az 5. gombra ezt írja a kézikönyv is.
[link]
Aham, látom már, ez a 3 féle wlan lehet abban az eszközben:
Intel Centrino Ultimate-N 6300
Intel Centrino Advanced-N 6200
Broadcom 4312G 802.11b/g WiFi Adapter -
válasz
growler #79457 üzenetére
b43-fwcutter viszont benne van az iso-ban, most néztem be ebbe: Linux Mint 20.1 Xfce 64-bit/dists/focal/contrib/binary-amd64
Linux Mint 20.1 Xfce 64-bit/dists/focal/main/binary-amd64-ben is van egy ilyen:
Package: bcmwl-kernel-source
Architecture: amd64
Version: 6.30.223.271+bdcom-0ubuntu5
Priority: optional
Section: admin
Source: bcmwl
Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Original-Maintainer: Alberto Milone <alberto.milone@canonical.com>
Installed-Size: 7879
Depends: dkms, linux-libc-dev, libc6-dev
Conflicts: bcmwl-modaliases
Replaces: bcmwl-modaliases
Filename: pool/main/b/bcmwl/bcmwl-kernel-source_6.30.223.271+bdcom-0ubuntu5_amd64.deb
Size: 1543896
MD5sum: 5def162ce8d4e8ad398a4776d156fc9a
SHA1: f1310db91d3ff3c973eeb8e5d5c45d15f028b112
SHA256: 5da6040535448013c805ebb4be894bc991c8c457f5939c0c02feab9bb14fea9c
SHA512: d2aa4c4915dc6cc565afe18e159de84d7c8a055a8462a8b1c7d85e2cda76f5fd646c350fd0dbcca6c9232a8b6af3fe6622fbe6e419748e48c6365c0e7853237a
Description: Broadcom 802.11 Linux STA wireless driver source
This package contains Broadcom 802.11 Linux STA wireless driver
for use with Broadcom's BCM4311-, BCM4312-, BCM4313-, BCM4321-,
BCM4322-, BCM43224-, and BCM43225-, BCM43227- and BCM43228-based
hardware.Innentől a live-ból szerintem kéne mennie a wifinek, azzal a BT/Wifi közös fizikai kapcsolóval lesz a gond, alapból működnie kéne, de lehet nyomogatni kell, esetleg hosszan nyomni....nem tudom, mert a 8x70-es sorozaton nincsenek ilyen gombok.
-
válasz
Schiano #79438 üzenetére
8470p és a 8xxx sorozat több kiadásán működött nekem az összes Linux Mint. Sajnos az iwlwifi-nek többnyire olyan kiadása volt eddig a Manjaro-n, hogy azt jelen esetben én éppen nem ajánlanám. [link]
Intel® Centrino® Advanced-N 6235 lehet abban a gépben, a mostani 8570p-mben Intel® Centrino® Advanced-N 6300 van.
Régi logban megnéztem a 8470p-ben ez van:
Card-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300
driver: iwlwifi bus-ID: 25:00.0 chip-ID: 8086:422b -
-
Nem hát, de az is dettó ez esetben, mivel a kettő közt csak a gépházban található különbség! Meg talán nem olyan friss a Cinnamon benne, de a vertikális panel már jó régen default ebben a DE-ben is. Gyakorlatilag jobb gomb a panelen és egy kattintással kijelölöd hol legyen és kész. 😉
A .deb meg alap.
-
válasz
#68216320 #79413 üzenetére
Gyakorlatilag két dologtól függ nekem a linux distro választásom jelenleg:
- függőleges taskbar használattal DE elérhető legyen, könnyen telepíthetően (mint Unity esetében vagy ubi20.04 gnome3 alapbeállításban) (jelen gépeim esetében az erőforrás igény sem számít)
- deb csomagkezelő (megszokás és sok innen-onnan package miatt)Akkor kivételesen meg merészelem még egyszer említeni a Mint Cinnamon-t.
-
válasz
moongoose #79389 üzenetére
Super! Erre most én se gondoltam, pedig kollégához hasonlóan én is belefutottam már olyan thread-be, ahol fizikai kapcsolós gondja volt a wifinek. Bár ott hamar kapcsoltam, mert nekem is volt Toshiba Satellite notim, arról meg beugrott a dolog.
Ma már ez elég távolinak tűnik....
-
válasz
I02S3F #79383 üzenetére
Igazad van, minap Ubuntu topikban szó is esett erről, csak megzavart egy leírás, ami épp 10 dolog, amit csináljunk, ha felraktuk a 21.04-et témájú volt, gondolom ott is rutinból írt a cikkíró.
Úgy néz ki ez a 21.04 sokaknál okoz gondot a függőségek miatt, no de ez ilyen....
-
válasz
#68216320 #79377 üzenetére
universe repo fenn van?
Menj végig ezen: Install Gnome Tweak Tools on Ubuntu 20.04
Ja most olvasom, hogy ez 21.04m de mindegy, annál is ugyanez lenne a helyzet, ha nincs univ repo.
Egyébként nem gnome-tweaks, hanem gnome-tweak-tool a csomag neve, ez is okozhat gondot!
sudo apt install gnome-tweak-tool
Ha marhaságot írnék, bocsi! Nincs jó ideje Ubuntum.
-
válasz
moongoose #79376 üzenetére
Ez esetben valóban jobb, ha otthon wifi aktiválással telepíted és ott két eset lehetséges, működni fog ill be lesz kapcsolva alapból és a látható wifiket listázni fogja ha bal gombbal rákkattansz vagy ugyanez a hiba fog előjönni, akkor viszont bonyolultabb a megoldás, mert hw/driver/fw probléma van!
-
válasz
MostaPista #79342 üzenetére
mindenhol azt olvasom, hogy valoban az exfat a legjobb a pen/flashdrive-ok-hoz, de csak nehany linux tamogatja es kulso program kell hozza.
Régebbi leírások lehetnek ezek, mint ez is:
How to Mount and Use an exFAT Drive on Ubuntu Linux [Quick Tip]
Az 5.7-es kerneltől már nincs ilyen gond, in Jun 2020, Linux kernel itself implemented an exFAT driver. [link]
-
Ezt neked silentben frissítette?
Dehogyis, azért is mutattam a képet, hogy látható legyen a többi frissített csomaggal együtt. Nincs autófrissítés, csak manuális. A következő képen is láthatod, hogy a 90-es FF ott vár az upgrade parancsra szépen, ha most megnézném, még mindig vár talán....és ja!
Szóval nincs ilyen, hogy a FF frissítgeti magát, persze itt Mint alatt nincs snap meg flatpak sem. Ezek lehet bekavarnak, sőt biztos.
-
válasz
tordaitibi #79287 üzenetére
Nem kicsi 21GB?
Fő rendszernek már kicsi lenne, az nekem is 40GB és év eleje óta 20.15GB fel is lett használva. A többi az tartalék, hátha valakinek kedve szottyanna új disztrókat kipróbálni.
Meg van valami SD card is 32GB mérettel, de az 1terás SSD-t kezdem kinőni, át kell lassan költöznöm a bivalyölő Dell notiba, abban 3 különböző SSD is elfér, de a tapipadja nem szerette a borral locsolgatást.
Mára meg már annyira megszoktam a HP 8570p-n a tapipadozást, hogy nincs kedvem mással szórakozni. Praktikus, mivel bárhová megyek, kidobom a táskából az asztalra és kezelem. (csak neked elárulom, hogy a Dell masinán van egy jól elrejtett SSD, amin egyszerűen ott egy Win7! tesómé volt, elvan ott)
meg a nyuves snap, csak az maga 7,5 G nalam
No ez még nálam a Windows kategória, simán kibírtam eddig, hogy ne használjam.
Frissitesre KDE Discovert hasznalok, roppant latvanyos guija van.
Biztosan szép!
De egyszer nézd meg, van-e különbség terminalhoz képest, mint az (#79284) ubyegon2-ben! Én inkább részleteiben szeretem látni a csomagokat, nem fantázianévvel. Igaz már jó ideje nem is értem a dolgokat, de ez berögződés.
-
válasz
growler #79285 üzenetére
Köszi, láttam és itt is olvastam.
De ezen nem frissítek, valamikor megszokásból felrakom mellé a 20.2-est, aztán a régit használva nézegetem és egyszer csak már az lesz a fő rendszerem. Mint látszik, a 21GB-os particiók mind új telepítésre várnak január óta, értelemszerűen ha már a topikokban inaktív vagyok, nem is nagyon hopperkedem. Idén két friss telepítésem volt, két gépen vadiúj SSD berakása miatt. Ez még egész jól megy nekem is.
Frissítéskezelőt meg nem használom, csak visual célokra van. Látható az előbbi hsz-emben is, mennyivel informatívabb a terminal, minden szempontból, szóval azt kell használni mindenkinek.
-
válasz
ubyegon2 #79281 üzenetére
Most látom, hogy a 90-es FF-ről van szó sorry. Az meg most ugrott elő, gondolom nem minden nap frissítgetek, de ami a lényeg, nem önállósította magát Mint 20.1-en a FF:
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
firefox firefox-locale-en firefox-locale-hu librados2 librbd1
5 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 63,3 MB.
A művelet után 1.039 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.
ubyegon@Mint-C-20:~$ apt list --upgradable
Felsorolás... Kész
firefox-locale-en/ulyssa 90.0+linuxmint1+uma amd64 [frissíthető erről: 89.0.2+linuxmint1+uma]
firefox-locale-hu/ulyssa 90.0+linuxmint1+uma amd64 [frissíthető erről: 89.0.2+linuxmint1+uma]
firefox/ulyssa 90.0+linuxmint1+uma amd64 [frissíthető erről: 89.0.2+linuxmint1+uma]
librados2/focal-updates 15.2.13-0ubuntu0.20.04.1 amd64 [frissíthető erről: 15.2.12-0ubuntu0.20.04.1]
librbd1/focal-updates 15.2.13-0ubuntu0.20.04.1 amd64 [frissíthető erről: 15.2.12-0ubuntu0.20.04.1]Más megközelítés...
-
válasz
Doky586 #79209 üzenetére
sudo gzip -k9 /usr/lib/python3/dist-packages/speedtest.py
sudo wget https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/v2.1.3/speedtest.py -O /usr/lib/python3/dist-packages/speedtest.py
Nálam 2 hónapja nem működött, fenti két parancs helyrerakta. Most nem találom a cikket, amiben találtam a megoldást, de a history-ban megnéztem a speedtest-cli után kiadott parancsokat.
-
válasz
meoindil #79184 üzenetére
AutoKey egy Linuxos alternatíva. Mivel valamilyen Linuxot használsz, így valamelyik módszert javaslom a telepítésére.
Amúgy bármilyen Wines program helyett keresnél alternatív megoldást, a fent linkelt oldal ebben komoly segítség!
-
válasz
#68216320 #79155 üzenetére
Ahogy látom, ebben mindent megtalálsz, ami most szükséges! A cron valóban 16.04-ig volt default, azóta systemd timers van a fstrim-hez is, mivel utóbbi a default Ubuntuknál, érdemesebb is azt állítani, minek fusson kettő egymástól függetlenül?
Ez meg érdekességképpen, látványosabb így állítgatni:
-
válasz
#68216320 #79138 üzenetére
Sokan nem hiszik el, OMV topikban a Tg is urban legend-nek gondolja, ettől még létezik, transmission-daemon egy CPU szálat használ, itt is említik és valakinél azt olvastam, hogy 200 mbps/500 mbps bővítés után találkozott azzal a jelenséggel, amit most gigabites bővítésnél tapasztaltál.
itt is feltünik a dolog:
transmission-daemon contains 4 threads, but only 1 of them is really works. (a linket nem bogarásztam végig, szóval lehet kiderül, hogy nem is így van....) -
válasz
onkelz #79121 üzenetére
Igazán nincs mit! Ha ez a gondja, akkor segíthet, nemrég állandóan leálló HP 8470p-t fújtam ki rendesen és meg is szűnt a túlmelegedés. Ahogy meglátod a ventiját, már tudni fogod, hogy segíthet-e a takarítás. Még a CPU pasztázást szokták említeni, az is sokat hoz, ha kiszáradt a hűtőpaszta. Ilyet még notiban nem csináltam, desktopban igen, sokat dob az is. (laptopnál nem mindig egyszerű ez a művelet)
Remélem nálad is csak ez lesz a gond és nyilván ilyen meleg nyári napokon jön elő a jelenség.
-
válasz
onkelz #79119 üzenetére
sudo watch sensors
Ezzel folyamatos a kijelzés 2s frissítéssel. De van ennek frontendje is a Psensor, az grafikusan írja ki ugyanezen értékeket, ill amit beállítasz.
Ezt a linket mentsd el, elég sok hasznos CLI és GUI-s monitorozó és más hasznos app van tematikusan felsorolva:
List of applications/Utilities
Tuti, hogy túlhevül a gépedben a CPU, talán egy szétszedés és sűrített levegővel kifúvás is segítene. Vagy ecset porszívó kombó.
-
Ahogy olvasgattam régi probléma ez bizonyos hardverkonfigurációk és Mint esetén.
Ja, sajna előfordul jó pár hw-kombóval, hogy egyszerűen nem passzolnak egymáshoz x disztróval. Anno nekem meg szinte csak a Mint 13 működött egyből meg a Debian egy nap kűzdelem után, sok más csak blackscreen-ig jutott, ez még a régi fglrx-es ATI VGA-s időszak volt. Erre a HP 8570p-re is felraktam nemrég egy nem LTS Ubuntu-t és első boot után fejjel lefelé jött be a kép. Manjaro is szívat mindig valamivel.....szóval ja, létezik optimális hw/OS páros és az ellentettje is.
Nvidiás VGA-val szerelt HP meg Dell WS gépeknél meg mondták, hogy elég nyűgös lesz a használata, aztán elsőre totál jól működik minden. Féltem kicsit ettől, mivel egyik ilyen gépet hamar oda is adtam a usernek, de azóta is használja, minimum 2 éve. Aztán vannak nagyon egzotikus hardverek/gépek, no azokkal tényleg hetekig lehet szórakozni....
-
Ez volt a működő megoldás!
Juhúú! Tényleg igazán nincs mit! Még ezután b*sztasson valaki, mikor emlegetem látóasszonyi mivoltomat!
Igazából elég sok leírást átnéztem és azt vettem le az eddigiekből, hogy jórészt már minden ki lett próbálva ill említve lett, kivéve ez az egy csomag.
(megint az van egyébként, hogy ha Mint-en alapból ez is fenn volt, akkor okkal érezzük, hogy tényleg kevesebb gonddal szembesül az, aki ezt rakja fel Ubuntu helyett)
-
válasz
Rimuru #79081 üzenetére
Amit talaltal annyibol jo hogy iio eszkozokhoz van viszont mar boven magasabb szintu cucc.
OK, érthető, ha Te mondod!
Szóval annyi volt, hogy több leírásnál írtak erről, így rákerestem, fogalmam sincs most se, konkrétan milyen szintű eszközöket támogat.
Amúgy sem vagyok olyan expert, hogy Ubuntu-t tudjak használni a notikon. (ezt most nem poenból írom) -
válasz
moleculez #79075 üzenetére
Természetesen root userként törölgetek.
Aki ügyes, az home userként csinálja!
kirántja maga alól rendszert ha úgy van,
Ja, én nagyon az elején jártam így Debiannal, pedig csak a legfrissebb Cinnamont akartam
felraknifrissíteni experimental repo-ból, boot után ott pislogott a konzol és épp sehol semmi help nem volt. Azóta sem értem, hogyan tudtam előhívni a memóriámból, miket kell konzolba beírni, de sikerült feléleszteni. Sem azelőtt sem azután nem tudtam ezeket a parancsokat, de valamikor tuti olvashattam és vészhelyzetben előjött a tartós memómból.The Linux Command Line c könyvet akárki is ajánlotta, okosan tette, valamelyik meghajtón nekem is le van szedve, de lehet venni kéne Amazonról vagy akárhonnan egyet, még a nyamvadt angol nemtudásommal is érdekes lehet. Neked meg ugye ez nem gond.
aztán bootkor szól, hogy hát izé, ez meg az hiányzik
Ja Te erre számítasz! Fenéket, sokkal rövidebben közli, hogy ezt most megszívtad, kb néhány rövid szóban, most hirtelen nem ugrik be, de láttam párszor.
-
válasz
Rimuru #79074 üzenetére
https://github.com/hadess/iio-sensor-proxy
Erre gondolsz? Láttam egy leírásban, de épp ezt az ALS funkciót nem vettem észre benne. Ha Gnome-ot használnék az ebben lévő beállítással próbálkoznék először
https://itsfoss.com/automatic-brightness-ubuntu/
Az
iio-sensor-proxy
csomag Mint 20-nál default fenn van, Ubuntuban nem tudom. -
válasz
moleculez #79070 üzenetére
Szóval a kérdésem az, hogy szólna-e a rendszer ha olyan csomit akarok törölni, ami rendszer működéséhez (is) kell?
Szólna az, ha bamba user-ként próbálnál törölni, de ugye valami okbók csak rendszergizdaként(root-ként) tudsz. Így aztán majd a következő boot-kor fog szólni, hogy bocsi ez most nem jött össze!
Törölj terminalból, a
-s
kapcsolóval mutatja, miket szed még le, így ha nem indul majd, azokat a csomagokat jó esetben konzolból vissza tudod rakni.egy példa, itt a fájlkezelő viszi magával a DE-t is, tuti nem lesz jó vége:
ubyegon@Mint-C-20:~$ sudo apt remove nemo -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
meld
Ezt az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
cinnamon cinnamon-dbg mint-meta-cinnamon nemo nemo-compare nemo-dbg nemo-fileroller nemo-preview nemo-share
0 frissített, 0 újonnan telepített, 9 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv cinnamon-dbg [4.8.6+ulyssa]
Remv mint-meta-cinnamon [2021.01.02]
Remv cinnamon [4.8.6+ulyssa]
Remv nemo-fileroller [4.6.0+ulyana]
Remv nemo-share [4.6.0+ulyana]
Remv nemo [4.8.6+ulyssa] [nemo-compare:amd64 nemo-dbg:amd64 nemo-preview:amd64 ]
Remv nemo-compare [4.6.0+ulyana] [nemo-dbg:amd64 nemo-preview:amd64 ]
Remv nemo-dbg [4.8.6+ulyssa] [nemo-preview:amd64 ]
Remv nemo-preview [4.6.0+ulyana]Megvan így kb, miről van szó?
-
válasz
tordaitibi #78995 üzenetére
egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
Gyakorlatilag ha mondtad volna, azzal se lenne semmi gond, de tényleg az van, amit kéklufi(Rimuru) szaki írt, hogy azt ott picit érteni kell, ha belemódosítgatsz. Én is írkáltam már bele nagyon rég, mikor a kétmagos CPU-nak csak egyetlen magját használta a rendszer, no meg a kedvenc Manjaro-m, mikor mellette lévő rendszer GRUB update-ja felülírta a Manjaro GRUB-ját és jött a kernel panic. Ez utóbbi jött elő nálad is nemrég. Szóval a fallback opció azóta is működik nálad, gyakorlatilag azon a szinten a leghasznosabb opció a Manjaro GRUB-ban.
De látom, Te már nagyon profin átszerkesztgeted a grub.cfg-t is.
Szóval nem ördögtől való ez, de Kezdő topikban tényleg nem fogja ezt javasolni senki.
Ez a BIOS-ban való HDD letiltás is jó ötlet, de erre sosem gondolok, mert ahány BIOS, annyi fajta....
Én egyébként desktopnál mindig nyomtam egy Entert, ha elkezdte a boot utáni visszaszámlálást, úgyis ott ültem a gép előtt, ilyen apró probléma miatt nem kezdtem belepiszkálni.
-
válasz
Doky586 #78990 üzenetére
Jogos, bocs, nem láttam a kép alját meg bootképernyőt se vagy féléve....akkor nyomj egy Entert, írja is a képeden, sajna évek óta nem foglalkoztam GRUB állítgatásokkal, valami viszont bugos nálad, ha nullán van mindkét érték és mégis 10 s-ről indul a boot. (ha megtalálom a GRUB-os blogomat vagy olvasok valami okosat, visszanézek)
(#78992) májkimiki
Te nekem itt tartsál kioktatást. Légy szíves!!
Ezt lefordítanád az ismert nyelvek egyikére?
(.)
-
válasz
Doky586 #78986 üzenetére
Te mondtad hogy ez csak szétszedéssel törölhető a menüből és minden frissítésnél visszajön ha nem húzom le.
Nem pont ezt jelenti, amit mondtam.
Ezzel csak azt éred el, hogy a GRUB úgy tallózza a rendszert, hogy nem fog találni más OS-t tartalmazó meghajtót/particiót. Egyébként látod a boot során a visszaszámlálást? Ha igen, akkor Entert nyomva azonnal felülíródik és elkezdődik a boot, de ha nem látsz visszaszámlálást akkor más a helyzet. (ha semmit nem látsz, nyomj TAB-ot és megjelenik a bootsplash vagy mi a neve)
Egyébként a GRUB-nál default a 0(nulla) és ez akkor változik, ha talál másik rendszert, de akkor a bootplash is láthatóvá válik, értelemszerűen. Szóval nálad lehet nem is ez van!
Nézned kéne egy
systemd-analyze
kimenetet!systemd-analyze blame
még jobb, ha magas az érték.(no de látom megérkezett a levegőminőség felelős ft is, be is fejeztem, mielőtt megint nyekergés lenne.....ennyi szaktekintély már megoldja hamar)
-services inaktiválást kérdezd majd tőlük, ha magas értéket kapsz az előbbi kimenetnél
-
válasz
Doky586 #78981 üzenetére
Ki gondolta hogy a linux frissítés rosszabb mint a win10 frissítés, és így szétcseszi a bootot.
Ezt kát volt a végére biggyesztened, mivel marhabaromság! Itt akkor van frissítés, amikor te nyomsz rá a gombra és még a GUI-s Frissítéskezelő is pontosan kilistázza, mik kerülnek frissítésre.
A boot-ot meg nem cseszi szét, mivel pontosan és szakszerűen az történt, ami elvárható ilyenkor, ha vannak egyéb OS-ek a gépben, akkor a multiboot miatt a rendszer azokat betallózza. Ez van.Ha te nem ismered egy adott rendszer működését és pislogsz meglepetten, attól még nem az adott rendszer lesz a rossz.
Egyébként a választómenü késleltetési idejének csökkentése és amit én javasoltam, az két külön dolog. A 10 sec-et sem kell megvárnod, ha nyomsz egy képeden is elmagyarázott gombot! De ettől még az ősrégi vacak HDD-t végigkerregeti majd a rendszered. Próbáltam gyakorlati tapasztalataim alapján ötleteket adni, de ezek szerint nem a szöveget próbálod értelmezni, hanem azt nézed, ki írja!
Te bajod.
(#78982) vadkörte
Akkor ez a dolog nyitja, hasonló karcos stílus! Még szerencse, hogy nem egyedül vagyok ilyen. Néha így is oly egyedül érzem magam itt..... brühühü....
(csak poen volt, mielőtt valaki félreértelmezi)
-
válasz
Doky586 #78976 üzenetére
Ha a Frissítéskezelőt használtad, az ugyanúgy frissít minden csomagot, ha van új belőle, mint az update/upgrade parancs. Pár napja jött ki a GRUB-2 új verziója, így nyilván azt kell látnod, amit képeken csatoltál. A splasscreen-t meg látod bootkor, ha nyomsz egy ESC-et. Ha lassú a WIn7-es HDD és le tudod húzni fizikailag az alaplapról, érdemes megtenned és míg nincs rádugva, frissíted a GRUB-ot, utána visszadugod a Sata csatlakozót, így nem kerregteti a boot a Win-es HDD-t minden esetben. Ezt sajna minden frissítésnél meg kéne csinálnod, amikor GRUB frissítés is lefut, mint az említett új kernel. (ha elegendőnek érzed a kéklufi által javasolt visszaszámlálás csökkentését, akkor ez felesleges)
grub.cfg-ot inkább ne töröld, ahogy kéklufi is említi, még a módosításnál is pontosan kell tudni mit csinálsz. Törlés után mondjuk lesz egy vadiúj telepítésed.
Egyébként a grub.cfg képét csak akkor látod, ha a bootképes OS során nyomsz egy e betűt, normál esetben az nem jöhet elő.
(#78977) tordaitibi
De hibadnak ehhez semmi koze
Mivel nincs is hiba, a rendszer tökéletesen azt teszi és úgy, ahogyan azt kell neki ilyen esetben!
Lehet, hogy kollégánál még a régi fajta fekete-fehér karakteres Grub volt, így nem csoda, ha meghökkent az új Grub-tól. -
válasz
vadkörte #78974 üzenetére
Én köszönöm, hogy emlékszel és ezt meg is említed itt!
Szerintem közös ötletelésekkel tényleg elég jól haladtunk és kb erről szólna egy Kezdőknek fenntartott topik!
Nekem amúgy megvan az is, hogy itt kicsit morogtál velem, mint mindenki eleinte és utána derült ki, hogy másik topikban (Manjaro talán) azelőtt elég jól és olajozottan tudtunk már kommunikálni.
Nyilván ilyen kérdez/válaszol helyzetben sok függ az adott hangulati állapottól is. Néha velem is előfordult, hogy morcos voltam valamiért vagy valóban elég pokróc stílusban írok.Egyébként nekem tök jó látni, mikor ide benézek, hogy mennyi régi arc maradt azért itt tartósan, még ha már nem is mindennapi a jelenlét.
Nyilván a régi kedvenc topikjait mindenki olvassa, ha nem ment el a PH-ról.
-
Teljesen igazad van egyébként, de nem is nagyon jövök már, Winről jövőnek idén szerintem nem is írtam, de egyébként közöttük elég sok olyan van, aki hamar ideges lesz és elkezdi fitymálni a Linuxot, vele nem kell semmit kezdeni, értelmetlen a kínlódás. Akik komolyan gondolják, azokkal meg elég hamar megtaláltuk a hangot eddig is, ha eleinte nem is ment zökkenők nélkül minden.
jön egy mogorva megmondóember, aki minden szavukba beleköt
Éppen ennek igen praktikus oka van, ha pongyolán és Windowsos nyelvezettel fogalmazzák meg, mit szeretnének, egyszerűen nem tudom értelmezni. Ilyenkor sokan továbbgörgetnek én meg elkezdtem basztatni az embert, hátha kijön belőle, mit is akar, mik a hibajelenségek, utóbbiak esetén pontosan tudod, ha nem írja le valaki pontosan a hiba minden részletét, akkor csak a látóasszonyban bízhat.
De lassan úgyis kiesek a körforgásból, idén egyetlen disztrót raktam fel két gépre, szóval már mezei user szinten vagyok, pár napja már én is segítségért jöttem ide. Szóval van remény, hogy végleg eltakarodok és kellemes lesz a légkör.
(ja és a lényeg, én is sokat tanultam, ha valakivel konstruktívan végig tudtuk vinni egy hiba kiderítését/megoldását, mivel ténylegesen laikus voltam mindig is)
-
Erről azért már leszoktam, max akkor írok, ha képtelen vagyok x dolgot felfogni és muszáj rákérdeznem a miért-re. Erre persze többnyire sértődés van, mivel mindenki úgy gondolja, hogy ésszerűen döntve csinálja, azt amit csinál erre jön a koma, aki nyíltan rákérdez, hogy eztmostmérígy? Kolléga esete pont ilyen volt, tökéletesen futott neki sok disztró, Mint is például, erre felrak egy olyat, aminek az eredetije is a függőségek varázslata maga, azt meg tudjuk, hogy a systemd-vel inkább azoknak van baja, akik már értik is, melyik init rendszer miért és hogyan működik. Én például sík tök lehetek, mert 8 év userkedés alatt sem jöttem rá, mi bajom lehetne a systemd-vel. Mondjuk rühellhetném Pöttering frizuráját és akkor dobnám a Mint-et és szopatnám magam Gentoo-val.....
Ja a mondatodra, egész sokan viszont nem értenek félre, így aztán én megnyugodhatok, nem bennem van a hiba!
-
válasz
#63718632 #78968 üzenetére
L
De különösebben sok baja nem is lesz, ha néha felpezsdül egy kicsit. Ha valaki rühelli a pofámat és nem örül, hogy néha láthat.....hát istenem, soha ennél nagyobb galádságot ne kövessek el.
Rád egyébként elég nagy szükség van itt! Addig elég jól elvoltam veled is, míg valószínűleg nem véletlen pont ellenkező értelmet tulajdonítva a rövid kijelentésemnek.....no mindegy, szóval addig egész jól elvoltam is sokakkal. No, akkor ezt is megbeszéltük, folytassátok tovább békésen.
(remélem azt még te sem kiabálod rám, hogy azért alapvetően segítő szándékkal jöttem ide mindig) -
válasz
#63718632 #78966 üzenetére
Légkör miatt ezután sem kell aggódnod, a felhígult állomány miatt elég ritkán járok erre. Épp te voltál az, aki egy egyszerű könnyen érthető kijelentésemnek az ellenkező értelme miatt kezdtél el toporzékolni. Erre aztán már tényleg nem tudtam én sem mit mondani.
Azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki nem érti, amit írnak neki, de elkezd pattogni. Szóval higgadalom!Már nem is írtam volna többet, ha nem érzed úgy, hogy neked mindenképpen be kell szólnod. Azért ahogy eddig is, havonta cc 10 hsz erejéig ezután is megjelenek.
ДарСтав
Visszaolvastam, amit neked írtam, csak nem a nokedli user jelzőn akadtál ki? Azt kezdő home userre használom, én is kb az vagyok. No mindegy, ha ez sértés....
AnyDesk-kel kapcsolatos javaslatommal mi volt a bajod? Tudnom kellett volna, hogy azzal is van valami hasonló mentalitásbéli problémád? Mivel a TW-ről épp itt írták, hogy nem az igazi már meg időkorlátos a free verziója, az AnyDesk-et javasolták, kipróbáltam és javasoltam neked is. Utólag is elnézésed kérem, ha ez is annyira vérig sértett!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Canon MILC: EOS R és M topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- CPU léghűtés kibeszélő
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Autóhifi
- SSD kibeszélő
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest