- Amazon Kindle
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A partnerektől függ, hogy lesz-e Arc csúcs-VGA az aktuális generációban
- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ZIDOO médialejátszók
- Ráfordult a célegyenesre a SiPearl első szerverprocesszora
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
GuMipOkE #101618 üzenetére
Az ingyenes projectek ritkán kapnak annyi munkaórát, mint a fizetősek.
Na, én pont ezért használok inkább corporate disztrókat. Tudom, hogy itt sokan ilyen corporate ellenes világban élnek, de nekem sosem volt a corporate disztrókkal különösebb gondom, ellenben a teljesen szabadon fejlesztett disztrókkal.
Meg én az olyan disztrókat szeretem, ahol nincs előtelepítve minden szir-szar. Nekem ne legyen fent Office csomag, ne legyen fent printer manager, ne legyen fent report tool, ne legyen fent tűzfal GUI, character map, notes, backup tool, warpinator, szkennelő program, font választó, és semmi ilyesmi. Az a disztró, amit most használok, ennyi előtelepített programmal érkezik (illetve minusz egy, mert a telepítő abban már nincs benne): [link]
Én tudom, hogy mit akarok használni, és fel is telepítem magamnak. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101610 üzenetére
A te problémádon pont nem segítene az, ha csak egy vagy néhány disztró lenne. Ugye neked a képernyőskálázós problémád az X-ből ill. a Wayland-ből ered. A megoldás erre az lenne, ha nem 5 programozó foglalkozna a Waylanddel, hanem 25.
De aki disztrót hegeszt, az nem lesz egyik napról a másikra Wayland fejlesztő, ha pedig igen, akkor valószínűleg ótvar gány munkát fog végezni, mert egy Hanna Montana disztrót összerakni sokkal sokkal egyszerűbb, mint a core dolgokba belelátni. Én legalábbis így látom. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101607 üzenetére
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy nem az a lényeg, hogy hány fejlesztő van a Linuxos közösségben, hanem az, hogy hány foglalkozik a core dolgokkal (kernel, Wayland, eszközmeghajtók, stb.). És ezekkel nagyon kevesen foglalkoznak, és akkor sem foglalkoznának többen, ha csak egy (vagy néhány) disztró lenne. Illetve a tudás most is megosztódik, mert aki Waylandbe fejleszt, az teljesen mindegy, milyen disztról használ, előbb-utóbb úgyis eljut minden disztróhoz eljut az adott fejlesztés.
De nincs azért 20 fő csapásirány. Van a Debian/MX+Ubuntu/Mint vonal, a RHEL/Fedora/CentOS/Rocky/Alma vonal, az Arch/Manjaro/Endeavour/Garuda vonal, az OpenSuse, meg a NixOS, és ezzel lefedtük a Distrowatch első 20 helyét.
-
urandom0
senior tag
válasz
Dagohun #101604 üzenetére
Próbáld meg a secure bootot visszakapcsolni.
Esetleg meg lehet próbálni "nomodeset" paraméterrel indítani: https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000123893/manual-nomodeset-kernel-boot-line-option-for-linux-booting
Ha esetleg a Garudának van olyan boot menüje, ahol ki lehet választani, hogy propietary vagy open driverrel bootoljon, akkor próbáld meg mindkettőt.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101593 üzenetére
Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
Nyílt forráskódú fejlesztésnél ez ugye eleve lehetetlen, de ha még így is lenne, az sem hozná magával a Linux általános minőségének javulását. Egyrészt nem biztos, hogy aki disztrót fejleszt, az akkor is ezzel foglalkozna, ha csak egyetlen disztró lenne. Lehet, hogy átpártolna inkább más rendszerre, vagy elkezdene Androidra játékot fejleszteni.
Másrészt a disztrók között most is megoszlik a tudás, mert amit az egyik disztróba bekerül, azt bármelyik másik fejlesztő beépítheti a saját disztrójába. Nem csak úgy értve, hogy ha valami megjelenik Debian testingbe, az bekerül Ubuntuba is, hanem ha valami megjelnik pl. Ubuntubam, az átkerülhet mondjuk a Manjaroba is. Különösebb akadálya nincsen.
A baj inkább az, hogy a fontosabb fejlesztésekre kevesebb erőforrás jut, mint a kevésbé fontosakra. Sokkal kevesebben foglalkoznak pl. Wayland fejlesztésekkel, mint ahányan appokat gyártanak Gnome-hoz. És ennek az az oka, hogy a komolyabb fejlesztésekbe eleve nehezebb becsatlakozni, mert sokkal több tudást, időt és energiát igényelnek, mint írni egy appot.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101543 üzenetére
2021-2022 körül kapott Wayland támogatást: https://github.com/search?q=repo%3Aflameshot-org%2Fflameshot+wayland&type=commits&p=1
De egyrészt Debianban alighanem régebbi csomag van, lehet, hogy abban még nincs támogatás, másrészt a xdg-desktop-portal és a xdg-desktop-portal-gnome csomagokat is telepíteni kell hozzá, illetve a QT_QPA_PLATFORM=wayland környezeti változóval kell (vagy legalábbis azzal érdemes) indítani.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101524 üzenetére
Inkább mi a hasonlóság, az a kérdés
Szinte semmi, azon kívül, hogy mindkettő egy "display server", azaz mindkettő tud grafikát megjeleníteni, és ablakokat kezelni. Teljesen más felépítésű a kettő, az X egy 40 éves, hálózatos megjelenítő protokoll, aminek nagyon nagy méretű és komplex forráskódja van (még saját print szervert is implementál), és nagyon sok mai elvárásnak nem felel meg. Alapesetben nem túl biztonságos, nincs benne direkt renderelés, nem kezeli a tearinget, a hálózati felépítés miatt eléggé laggos tud lenni, és olyan dolgokat, mint a HDR, a VRR, főleg többmonitoros setup esetén, nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) megoldani, stb. Összeségében baromi elavult, túl komplex, és a mai igényeknek nem felel meg.A Wayland egy 2008-ban indult projekt, sokkal modernebb és egyszerűbb fejleszteni. Legalábbis elméletben, a gyakorlatban még mindig vannak vele problémák, és még mindig sok olyan funkció van az X-ben, amit a Wayland nem tud, ráadásul a tipikus X-es segédprogramok (xrandr, xdo, xdotool, xinput, stb.) nem működnek Wayland alatt, és soknak nincs is helyettesítője (adott esetben azért, mert nem lehet megoldani Wayland alatt).
Jelenleg a Gnome használja legaktívabban a Waylandet, ott az a default. A KDE-nél a legtöbb disztrón a 6-os verziótól alapértelmezett, az Xfce a nem rég megjelent 4.20-as verzióval kezdte el részben támogatni a Waylandet, a Pantheon Desktop (Elementary OS) az új, 8-as verziótól kezdve használ Wayland-et, a Cinnamon tudtommal most kísérletezik vele, az LXQt-t pedig nem rég kezdték el felkészíteni rá, a legtöbb plugin már támogatja, a MATE felől pedig nincs információm. Az ilyen Budgie, Cosmic, Enlightenment, stb. környezetekről pedig még annyira sincs.
Én kb. másfél-két éve váltottam X-ről Wayland-re, KDE és Gnome alatt is. KDE alatt voltak kisebb problémák, Gnome alatt annyi, hogy volt egy videórögzítő szoftver, ami nem volt hajlandó rögzíteni, illetve a Rustdeskben még csak kezdeti Wayland támogatás van. Ezen kívül azt vettem észre, hogy régi gépen, ahol nagyon gyenge az iGPU, Wayland alatt az egérmutató mintha kicsit laggosabb lenne, mint X alatt. Egyébként átlagos használatra a Wayland szerintem teljesen jó.
Egyébként Wayland alatt sokkal "smoothabbak" az animációk. -
urandom0
senior tag
Egyébként a frakcionális skálázra volt valami patch Ubuntuhoz, még évekkel ezelőtt olvastam róla, én sosem használtam. Elméletileg így néz ki az Ubuntu-féle Gnome control center, ha be van kapcsolva ez az opció. Én tennék vele egy próbát, hogy most hogy áll a dolog.
Vasti kolléga biztosan X-et használ, Wayland-es rendszeren nem szokott fent lenni az xrandr. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101487 üzenetére
Linuxon jellemzően az fejlődik, amit a nagy cégek használnak, tehát a szerveroldal. A kliensoldal, ami inkább az átlagfelhasználót célozza, az borzasztóan le van maradva. A Wayland pl. most van kb. abban az állapotban, ahol a Windows kompozitora volt a Vista megjelenésekor, 20 évvel ezelőtt.
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #101485 üzenetére
Ez a stabil ági Manjaron volt?
Igen.
hogyha a Manjaro taroloit kiegeszited az AUR-al, akkor telepitsd a "base-devel" csomagot - mert az kell hogy leforduljanak az AUR-os csomagok.
Ezt írják az Arch wikiben is, úgyhogy én is feltelepítettem. Akkoriban egyébként mindenki a Trizent ajánlgatta, hogy az a legjobb AUR helper. Én is kipróbáltam, nálam is volt olyan csomag, ami pamaccal nem buildelt, trizennel igen.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #101481 üzenetére
Én pont egy ilyen autós példát akartam írni, el is kezdtem, de töröltem.
Engem abszolút nem érdekelnek a kocsik, nekünk is csak azért van, mert feleségem akarta. Én nem is nagyon foglalkozok vele, csak a minimálisat. De ha mindezeket produkálná, amiket leírtál, hengerfej, stb., én úgy adnám el, hogy csak úgy zuhogna. Abszolút megértem, ha valakinek nem azt a hobbija, hogy szögelje a vackát. Én is utálom, amikor gond van a rendszerrel, amikor az kellene, hogy menjen.
Az megint más dolog, ha azért ülök le, hogy kipróbáljak valami újat, mert érdekel, hogyan működik. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #101476 üzenetére
Én kb. 6-8 hónapig használtam Manjarot, de kezdve onnan, hogy minden harmadik-negyedik AUR-ból pamaccal telepített program képtelen volt lefordulni, a GPG problémákon keresztül egészen odáig, hogy a többi disztrón stabilan futó programok is hajlamosak voltak crashelni, egészen változatos problémáim voltak vele. Bár lehet, hogy csak a hardverem nem tetszett neki.
De én rolling disztrót amúgy sem adnék kezdő kezébe, legfeljebb úgy, ha be van állítva a snapper, és bármikor vissza tud bootolni korábbi snapshotra. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #101470 üzenetére
Azért az az 500 milliárd dollár rengeteg pénz, abból azért lehet alkotni. Az AI hype valóban lecsengőben van, de ez általában minden új technológiával így van. Az elején van egy gyors felfutás, aztán beáll az érdeklődés egy szintre, és akkor az nagyjából konstans marad. A hypetól függetlenül, azért az MI tényleg nagyon hasznos tud lenni kódolásnál.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101467 üzenetére
Köszönjük ezt a míves ábrázolást, azt gondolom, mielőbb a világörökség részévé kellene tenni!
telepítés után különösebb konfigurálást egyik sem igényel és mindegyikben megvannak az alapvető programok
Kivéve, amelyikben nincsenek például kodekek sem, mint mondjuk egy Fedorában vagy egy OpenSuse-ban. Vagy ahol nincsen GUI a frissítések kezeléséhez, vagy ahol egyáltalán a csomagtelepítéshez sincs GUI, vagy ahol mondjuk a tűzfalkezeléshez sincs GUI, a szerencsétlen user meg ki akarna engedni valamit a tűzfalon, de fogalma sincs, hogy hol is kellene.
De állítom neked, egy Fedora telepítést a kezdők 90%-a nem tudna megcsinálni önállóan, mert 10 percig szórakozna vele, utána elmenne a kedve tőle, és letöltene egy Mintet, amit sokkal egyszerűbb telepíteni.A kezdő alatt ne azt a kezdőt értsük már, aki életében nem látott még Linuxot, hanem azt, aki legalább odáig eljutott, hogy fel tudott telepíteni egy Ubuntut vagy Mintet. Mint alatt pl. sok kis apró tool van, amik megkönnyítik a kezdők életét. Ennél egy fokkal nehezebb az Ubuntu, ami a Gnome-os felületével eleve nem olyan könnyű egy kezdőnek. Ennél is nehezebb egy Fedora Gnome, vagy egy OpenSuse Gnome, és így lehetne folytatni a sort...
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101463 üzenetére
Szerintem közvetlenül semmilyet. Az Oracle nincs benne annyira mélyen a Linux fejlesztésben, hogy ez a lépés közvetlen előnyöket tartogasson a Linux számára.
Az nem derül ki, hogy pontosan milyen célú fejlesztések fognak ott folyni. Nyilván van célja ennek az egésznek, csak nem kötik a jónép orrára.
Hogy melyik terület fog közvetetten profitálni ebből az egészből, az nagyon jó kérdés. Én azt gondolom, hogy ha a programozást segítő MI is profitál ebből, akkor pár éven belül tényleg elérjük ezt a szintet, hogy sokkal kevesebb programozóra lesz szükség. Igazából az MI részfeladatokat most is nagyon jól meg tud oldani, vagy például a C -> Rust konverziót. Szóval valamilyen szinten biztos fog a Linux is részesülni ezekből az előnyökből, a kérdés csak az, hogy milyen módon és mennyire.
Én egyébként ősszel tervezem elkezdeni a programtervező informatikust, de lehet, hogy mire végzek, már nem lesz szükség a munkámra, az MI megcsinálja helyettem. -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101460 üzenetére
Most az idő meg a tanulás ára hogy jön ide? A brand gépek árában benne van a Windows licenc ára, szerintem ezzel mindenki tisztában van. Én ennyit írtam, nem többet.
Egyébként a Windowst is meg kell tanulni használni, senki nem úgy születik, hogy tudja. És javítani is kell néha, amit vagy megtanulsz, vagy megfizeted a szakembert, tehát így is-úgy is fizetned kell.Ha te meg vagy elégedve az Apple cuccaiddal, akkor neked nyilván megérte. Én ahányszor próbáltam használni az Apple cuccokat, sosem éreztem azt, hogy annyival produktívabb lennék, mint amennyibe kerül. Az Mac-es ismerőseimnél meg jellemzően azt látom, hogy olyan dolgokra használják a Mac-et, amire én az 80 ezres Thinkpaddel is simán képes vagyok.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101454 üzenetére
Szerintem amúgy a linux az linux teljesen mindegy, hogy Mint, Manjaro, Fedora vagy Debian, legalábbis itt a kezdő topicban tökmindegy, nincs különbség.
Pont, hogy kezdő szinten van nagy különbség a disztrók között. Egy kezdő fennakad olyan dolgokon, amiken egy tapasztaltabb ember simán megold, mert tudja, hogyan kell megoldani. Illetve egy haladó azért tudja már, hogy mik azok a dolgok, amiket jobb nem erőltetni, mert valószínűleg nem lesz jó vége.
Haladó(bb) szinten azért az ember már elég sok mindent nem is tekint problémának, mert simán megoldja. -
urandom0
senior tag
Ilyen előfordul néha.
Az mpv-nél meg a rá épülő programoknál én azt vettem észre, hogy gyengébb gépen, integrált GPU-val hajlamos kihagyni frameket 4K-s, magas bitrátájú videóknál, és így a 24 FPS-es videót olyan 20 körüli FPS-sel játssza le. Nem nagy diffi, de szemmel látható. VLC ugyanezen a gépen szépen, folyamatosan játssza le. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101412 üzenetére
Vagy flatpakos VLC a Flathubról. Én még olyan videóval nem találkoztam, amit az ne játszott volna le.
Semmi értelme ennek a kodekes szenvedésnek 2025-ben. Ez olyan 2001-es feeling, amikor azzal szórakoztunk, hogy melyik kodek packban hány kodek van, az egyikben "csak" 97 volt, a másikban meg 103, és akkor melyiket telepítsük... ez legfeljebb azoknak jó, akiknek különleges igényeik vannak, vagy ezzel foglalkoznak.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #101408 üzenetére
Ja, meg volt olyan, hogy egyes disztrók alatt egyszerűen nem tudtam úgy megírni egy CD-t, hogy Windows alatt is lehessen olvasni. Más disztrók alatt, ugyanazzal a programmal, ugyanazokkal a beállításokkal probléma nélkül ment. Végigpróbáltam 4-5 disztrót, a felén ment, a másik felén nem.
Pár évvel ezelőtt Debian és Ubuntu alatt csak úgy volt hajlandó működni az egerem a laptopon alvó állapotból való visszatérés után, ha írtam egy scriptet, ami sleep után futott le és kilőtte a psmouse modult, és újra betöltötte. Fedora alá is átvittem a scriptet, és amikor nekiálltam belőni, akkor vettem észre, hogy Fedora alatt nincs is psmouse modul
Ott a kernelbe van fordítva.
Olyan is volt, hogy egyik disztró alatt fél napot görcsöltem azzal, hogy ebillentyűleütésre NE ébredjen fel a gép, másik disztró viszont gyárilag így volt beállítva. Régi "szép" idők, mikor az embernek órái, sőt volt, hogy napjai elmentek ilyen hülyeségekre...
Ilyen különbségek szerintem mindig voltak, és lesznek is a disztrók között. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101405 üzenetére
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember
Azért itt eléggé bejátszik a nosztalgiafaktor, azt hiszem
Én közel sem Linuxozok olyan régen, mint te, de azért arra emlékszem, hogy régebben még arra is kellett gondolni, hogy a kedvenc weboldalad megy-e Linux alatt, mert ha úgy volt megírva, hogy csak IE alatt ment rendesen, akkor Linux alatt cseszhetted.
Meg arra is emlékszem, amikor a KDE olyan instabil volt, hogy egy widget áthelyezésétől magába zuhant az egész.
Meg hogy volt olyan időszak, amikor még az ethernettel is küzdeni kellett, hogy menjen, nem hogy a wifi-vel.Összeségében szerintem sokkal kevesebb komoly probléma van manapság a disztrókkal, mint régen. Olyan sajnos mindig lesz, hogy valami nem megy vagy nem jól megy, ez elkerülhetetlen. Jelen pillanatban a 4K, a VRR és a HDR az, ami elég problémás sokaknál, kell még pár év, mire ezek rendben lesznek. De addigra lesz majd más, ami problémás lesz
Én egyébként a kodek problémát úgy oldottam meg, hogy flatpakos VLC-t használok, flatpakos Firefoxot és flatpakos gthumb-ot, mindegyikben benne van minden, ami nekem kell, aztán jóidő.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101389 üzenetére
Kár, hogy erről a kodekes vonalról lemondtál, pedig érdekes lett volna, hogy mi a megoldás. Nekem egyedül a HEIC képekkel volt problémám, a videókkal nem. Amiket neked leírtam, azokat a parancsokat be szoktam másolni telepítés után, és onnantól fogva nem szokott gond lenni.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101381 üzenetére
A második képeden kattintassz egy üres helyre, ott van olyan opció, hogy mappák rendezése a fájlok előtt, azt bepipálod.
A LibreOffice és sok más program GTK-s fájlkiválasztó ablakot használ, az teljesen független a Dolphintól, azért kell külön beállítani.A kodekproblémára: egy ilyen lejátszhatatlan videót feltölthetnél valahova fájlként (ne videómegosztóra!), hogy megnézhessük, milyen kodek kell hozzá.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101323 üzenetére
RPMFusion felvétele ahogy cigam leírta, majd utána kodekek telepítése:
dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install libva-intel-driver -y --allowerasing
dnf install intel-media-driver -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
Az Inteles dolgokat a végén kihagyhatod, ha nincs rá szükséged.
A flatpakos VLC-ben benne vannak a lejátszáshoz szükséges kodekek, de NE a Fedorás flatpakból telepítsd, mert abban nincsenek, hanem vedd fel a Flathubot, és onnan.
-
urandom0
senior tag
válasz
sicc_innen #101297 üzenetére
Telepített fontokat csak a /usr/share/fonts mappa almappáiban találtam.
Igen, az a rendszerszintű font mappa. Oda kell bemásolni a betűtípusokat, lefuttatni a font cache frissítését, és akkor elméletileg minden program látja őket.
~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts mappákat nem találtam a gépen.
Ezek a felhasználói szintű font mappák, ha nincsenek, akkor csak simán létre kell hozni őket. De most ne hozd létre őket, inkább a rendszerszintű mappába másold be fontokat.
-
urandom0
senior tag
válasz
sicc_innen #101277 üzenetére
Flatpakos LibreOffice?
Próbáld meg első körben frissíteni a font cache-t: fc-cache -fv
Hova vannak telepítve a fontok? Ha a ~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts-ba, akkor próbáld meg bemásolni őket az /usr/share/fonts-ba, és után megint frissíteni a cache-t. -
urandom0
senior tag
A Gnome és a Cinnamon erőforráshasználata között azért van némi diffi, bár mai viszonylatban nem túl jelentős. A Gnome többet eszik RAM-ból is, illetve ha nagyon régi a gépi, csak integrált GPU van benne és több ablak is meg van nyitva, akkor a Gnome hajlamos akadozva megjeleníteni az animációkat, még az egérmozgást is. Ehhez képest mondjuk a KDE animációi vajsimák még egy krumplin is.
-
urandom0
senior tag
Ha 5-6x telepít az ember Fedorát, utána már egészen jól megtanulja
A partícionálós rész tényleg nem egyszerű. -
urandom0
senior tag
válasz
kenguru99 #101211 üzenetére
Nincsenek nagy elvárások csak internet böngészés.
A normális böngészés elég nagy elvárás manapság. Egy mai böngésző tulajdonképpen egy komplett hálózatos multimédia center+futtatókörnyezet, hiszen képet/videót/hangot játszik le hardvergyorsítottan, miközben folyamatosan kommunikál a hálózaton, és JavaScript kódokat futtat, akár olyan bonyolultakat, amik meghaladják egy-egy asztali program komplexitását...
A géped sok mindenre jó lehet még, de böngészésre sajnos már csak korlátozottan. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101203 üzenetére
Ilyen esetekre jó a Snapper, a btrfs-es snapshotokkal, mindennel együtt (meg a transactional-update, de az tudtommal nem érhető el Mintre). Amióta tudom, hogy létezik, azóta így használom az összes rendszerem, és erősen tudom javasolni mindenkinek, hogy btrfs+Snapper+minden frissítés előtt snaphot.
-
urandom0
senior tag
válasz
webzyus #101157 üzenetére
Az ikonok szerintem a rendszer saját ikonjai. A langpack és a locale külön csomag szokott lenni (thunderbird-locale-* néven), azt is távolítsd el. Felülről a második szerintem az Orca saját mappája. Egyedül a /lib gyanús, abban lehetnek ilyen maradvány fájlok, de nem értem, a Thunderbird mit matat ott.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #101101 üzenetére
Sok helyen olvastam, hogy olyan mintha nem is lenne, nem sokat ér a router tűzfala.
El tudom képzelni, hogy ilyen is van, de azért egy normálisabb, márkásabb routere tűzfala szerintem nem ilyen. Oké, ha nem frissül, az más kérdés, akkor valóban gáz lehet (de még akkor sem biztos).
Mondjuk én OpenWRT-s routereket használok, ebből indulok ki. Ezek mellé halál felesleges tűzfal a gépre, főleg úgy, hogy szinte semmi sem hallgatózik. -
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #100967 üzenetére
Compton helyett a Picomt ajánlják újabban.
-
urandom0
senior tag
válasz
csixy #100940 üzenetére
Hát, én most végignéztem mindkét programot, még a beállításaik is tökéletesen azonosak. Kb. mintha frissen forkolták volna a gThumbot. Amúgy Tumbleweed alatt repóból telepíthető a Pix is, és a gThumb pedig elérhető Flathubról. És mindkét program telepíthető distrobox konténerbe, ha kellene valakinek, én is onnan futtatom a Pixet.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #100928 üzenetére
Legnagyobb meglepetésem egy snap app volt amiről kiderült hogy tulajdonképpen Wines exe.
Nem az Irfanview-ra gondolsz? Az is ilyen.
-
urandom0
senior tag
válasz
szbalogh #100914 üzenetére
A Samba a legszívatósabb rész az egész Linuxos világban. Olyat én még nem láttam, hogy ami nálam működött, az másnál is működött volna, vagy fordítva.
Az /etc/samba/smb.conf-ot kell szerkeszteni (rootként), és valami ilyesmit kell összeraknod benne:[myshare]
path = /path/to/share
writeable = yes
browseable = yes
guest ok = yes
read only = no
public = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755Ahol myshare a megosztás neve, path pedig a megosztott mappa elérés útja (ennek a jogosultsága legyen 777). Utána indítsd újra a szolgáltatást:
systemctl restart smb nmb
vagysystemctl restart smbd nmbd
Disztrófüggő, hogy hogyan hívják a Samba szolgáltatásait. Ubuntunál azt hiszem smbd és nmbd lesz.
Ha esetleg nem működik (szinte biztos, hogy nem fog), akkor az smb.conf [global] szekciójába írd be ezt:
map to guest = Bad User
guest account = nobodyA [myshare] szekciójába pedig ezt:
force user = nobodyÉs vedd ki a guest ok = yes sort. Utána megint indítsd újra a szolgáltatásokat, és próbáld ki, működik-e (megeszem a kalapom, ha működni fog
)...
Én évek nem használok Sambát, ssh-n keresztül érek el mindent. Sokkal egyszerűbb, a hátránya annyi, hogy Windows alól csak plusz programmal tudod használni, és sajnos elég lassú.
Távoli asztal helyett helyi hálózaton NoMachine-t használok, távoli hálózaton RustDesket. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100873 üzenetére
EFI-s géphez mindig érdemes GPT-re formázni mindent, BIOS-os géphez pedig MBR-re. Ezzel én is megszívtam már, volt, hogy sikerült úgy klónoznom egy EFI-s gépben lévő HDD-t, hogy a másik gépen legacy boot volt beállítva. Nem is nagyon akart elindulni a Windows... aztán valahogy helyretettem, és kb. 2 hét múlva jöttem rá, mekkora hülyeséget csináltam
EFI-s gépben legacy (BIOS) bootos Windows GPT-s partíciókiosztással úgy, hogy ott az EFI partíció (teljesen feleslegesen), miközben valójában MBR-es volt a lemez...És igazából csak azt rontottam el, hogy MBR-re volt formázva az a HDD, amire klónoztam, ha GPT lett volna, semmi gond nem lett volna.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100871 üzenetére
Én általában azt használom, ami azon a gépen van, ami előtt épp ülök
Windows ISO-t nem is tudom, mikor írtam ki utoljára itthon, talán évekkel ezelőtt. Azt tudom, hogy általában WoeUSB-vel szoktam csinálni.
Céges gépen szoktam Windows-t kiírni, ott Rufus van, és speciálisan összeállított Windows ISO-t használunk.
Céges Linuxos gépemen pedig általában dd-t vagy Impressiont használok. Ha Impression-ben benne van az a disztró, amit ki akarok írni, akkor inkább azt választom.De ha gépet javítani megyek, akkor Ventoyyal szoktam kiírni egy Windows ISO-t, egy Hiren's Boot CD-t, egy memtest-et, és régebbi gépekhez egy Bunsenlabs-ot, újabbakhoz pedig egy OpenSuse-t.
-
urandom0
senior tag
Fájlok neve előtt a ~ a home mappádat jelenti. Nem tudom, mi a felhasználóneved a gépeden, de ha pl. kisi, akkor a home mappád a /home/kisi lesz, így a ~ is erre fog mutatni.
A .-tal kezdődő fájlnevek pedig rejtett fájlok, be kell kapcsolnod a fájlkezelődben a rejtett fájlok mutatását, különben nem fogod látni őket.Shelltől és disztrótól is függ, hogy a leírásban szereplő fájlok közül melyik létezik nálad, lehet, hogy egyik sem. Én világ életben a ~/.bashrc-be szoktam rakni az ilyen dolgokat, de használhatod a ~/.profile-t is, az elég egységes (de ezt az interactive shell nem olvassa be, csak a login shell).
Ezeken kívül egyébként létezik még ~/.bash_profile és ~/.bash_login is, bár ezek elég ritkák manapság. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100862 üzenetére
A Windows képfájlokat szoktam csak Ventoyal készíteni, mert az valamiért nem jön össze soha vele.
A Windows ISO-k elég speciálisak, azokat se dd-vel, se Gnome Diskssel, se hasonló programokkal nem lehet csinálni. Ventoyyal, Etcherrel és WoeUSB-vel ki lehet írni őket, de ha EFI-s gépről van szó, akkor csak simán rá kell másolni a pendrive-ra az ISO tartalmát és kész: https://logout.hu/bejegyzes/doky586_windows_telepito_pendrive_elkeszitese_linux_alol.html
-
urandom0
senior tag
Szerintem a .net visszafelé van annyira kompatibilis, hogy a 7-es verzió helyettesíthető a 8-as verzióval. Próbáld meg telepíteni a 8-ast, és azzal elindítani a játékot.
Ha máshogy nem megy, próbáld meg a flatpak csomagot: https://flathub.org/apps/at.vintagestory.VintageStoryKipróbáltam, nálam megy.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100836 üzenetére
Van, amire én is a Gnome Disks-et használom, de azokat az opciókat beírni fstabba, amiket fejből tudok, semmivel sem tart tovább, mint elindítani a Disks-et, és oda beírni
Új meghajtó esetén az esetek többségében annyi a teendő, hogy /etc/mtab-ból az azt egy sort bemásolni fstabba. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100833 üzenetére
Gondolom úgy érti, hogy saját felhasználóval, sudo-val formázta a meghajtót.
Én egyébként minden ilyesmit úgy csinálok, hogy a csatolási pontot a user tulajdonába veszem, illetve az allow_other és az rw opciókat be szoktam írni a csatolási az fstabba, ha nincs bent. Bár én NTFS-t nem használok.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100779 üzenetére
Az sdbootutil nem olyan program
Ezzel a systemd-boot bejegyzéseit lehet menedzselni: https://github.com/openSUSE/sdbootutilCsak arra vagyok kíváncsi, hogy más disztrók is használják-e, vagy teljesen Suse-only.
Horvi: köszi!
-
urandom0
senior tag
Az sdbootutil kinél van még telepítve alapból? Archosok, Mintesek, Fedorások...?
-
urandom0
senior tag
Az enyémben "Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev 83)" van, ezzel még sosem volt gondom.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100668 üzenetére
Én értelmét se nagyon látom ezeket törölgetni. Most ha van egy több éves levelezésed, az indexfájlok akkor is csak ilyen pár száz MB-ot tesznek ki, de ha kitörlöd őket, akkor a Thunderbird indexelheti újra a leveleid, és amíg ez nem történik meg, addig a keresés szét fog esni (nem talál meg leveleket, fals találatokat dob ki, stb.).
És nincs is rendesen megmagyarázva, hogy mik azok az index fájlok, csak annyi van odaírva, hogy "Index: Fájlok törlése".
Szóval oda kell figyelni, ha az ember használni akarja. -
urandom0
senior tag
Én nem használok ilyen programot. Nem rosszak amúgy, de tényleg meg kell nézni, hogy mit pipál be az ember. A Bleachbit pl. képes a Thunderbirdben tárolj jelszavakat és index fájlokat kitörölni, szerintem ez inkább káros, mint hasznos.
Ilyen programok leginkább arra jók, hogy pár MB helyet visszanyerjen velük az ember.
-
urandom0
senior tag
válasz
Kacsasült #100641 üzenetére
Milyen csomagok azok, milyen programokhoz tartoznak? Ha te telepítetted őket, akkor biztosan tudod, hogy mik azok, és el tudod dönteni, hogy szükséged van-e rájuk.
Nagyon ritkán előfordulhat olyan, hogy letöltesz egy telepítőt scriptet, és az wget-tel lehúz egy csomagot, feltelepíti, és utána telepíti fel magát. De ilyen én eddig összesen egy vagy kettő ilyen csomaggal találkoztam.
-
urandom0
senior tag
válasz
Kacsasült #100629 üzenetére
Terminálban én így szoktam:
du -h ~ | sort -h
Ez csak a /home alatt lévő mappákat listázza ki.
Ha a teljes fájlrendszer kell, akkor így:
sudo du -h / | sort -h
Aztán ha azt látod, hogy valamelyik mappa túl nagy méretű, akkor belépsz abba a mappába, aztán ott megint kiadod a
du -h | sort -h
parancsot. -
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100622 üzenetére
Szerintem 8821 lesz.
Olyan is előfordul időnként, hogy chipet váltanak, az egyik szériába még 8821 van, a másikban már valami más, pl. 8852.
Meg ezek nagyon legacy cuccok, ha megnézitek az install.sh-t abban a Github repóban, amit Kacsasült linkelt, 2010-es dátum van benne. Azért az se tegnap volt
Szerintem 6-os kernelhez nem is készült driver, csak 4-es/5-höz. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
funkmester #100599 üzenetére
Másik könyvtár: cd ~/valami
Mondjuk cd ~/LetöltésekRoot:
sudo git clone https://github.com/brektrou/rtl8821CU.git
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #100523 üzenetére
Nálunk olyan volt, hogy a feleségem heteken keresztül nem tudott elérni egy olyan oldalt, ami a munkahelyéről simán ment. Digisek vagyunk, úgyhogy írtunk a Diginek, nézzenek már rá, hátha náluk van a hiba.
Egy órán belül visszaírtak, hogy náluk minden oké, nincs semmilyen korlátozás, semmi... ránéztünk az oldalra, valami furcsa oknál fogva akkor már működött -
urandom0
senior tag
Chromium, Ungoogled Chromium, Opera, Brave, Vivaldi, van egy rakat böngésző a Firefoxon kívül is, lehet válogatni
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #100436 üzenetére
Nem értem ezt a hirtelen szigort
Ezt úgy hívják, hogy biztonságtudatosság
Most vesd össze ezt azzal, amikor átlagpistike meglátja torrenten, hogy Photoshop.CC.2024.cracked.ISO, és már tölti is le, tökéletesen les*arva, hogy mi van benne vagy mit csinál. És akkor csodálkozik, hogy másnap 25 kriptovírus, 7 adware meg 2 trójai van a gépén
Ehhez képest mi meg azon aggodalmaskodunk, hogy verified vagy unverified...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Amazon Kindle
- Opel topik
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen légkondit a lakásba?
- Interactive Brokers társalgó
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Windows 10
- Linux kezdőknek
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest