Hirdetés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101891 üzenetére
Konkrét összeomlást én Debian 8-on láttam utoljára, de a kisebb bugokba azért viszonylag gyakran belefutottam. Főleg az új főverzióknál, ott mindig volt valami gebasz.
Amennyit a Gnome nyújt, az nekem szinte teljesen elég. Kiegészítők közül csak a Dash to dock-ot, a Clipboard historyt, és a GSConnectet használom, de egyik sem létszükséglet. A KDE a Dash to docknak megfelelő funkciókat tudja gyárilag, a többi ott is külön kiegészítőként van jelen.
-
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101884 üzenetére
A KDE mindig is instabil volt, mindegy, milyen disztróval használod.
Én használok Aeon-t, ami sűrűbb frissítésű, mint a Fedora (gyakorlatilag ez egy Tumbleweed), használok Fedora Silverbluet (ugyanúgy frissül, mint a workstation), csak mindkettőt Gnome-mal, és soha semmilyen asztali környezettel kapcsolatos problémába nem ütközök. Viszont még Debian KDE 4-gyel is sikerült olyanokat csinálnom, hogy a widgetszerkesztő nézetben kétszer-háromszor rossz helyre kattintottam, és összeomlott a plasma-desktop...Egyrészt a KDE kódbázisa borzasztó nagy, a Gnome ezért is hagyott el egy csomó feature-t a 2 -> 3 váltásnál, hogy csak egy "slimmed down" kódbázissal kelljen foglalkozni, ne egy böszme nagy szörnyeteggel. És nagyon lassan kerülnek bele újítások, a KDE-be viszont szinte minden minor verzióban van valami újdonság. És sok esetben olyanok, amik nagy része szerintem felesleges, mint pl. a floating dock. Vagy ha már beleteszik, akkor tegyék bele kiegészítőként, mint ahogy Gnome-nál, az alap dash egyszerű, mint egy százas szög, de a kiegészítőkkel felturbozható. A KDE akkor járna a legjobban, ha leállnának az új feature-ok belepakolásával, és jó darabig csak a hibák javításával foglalkoznának.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101882 üzenetére
A jó öreg KDE, nem is ő lenne, ha nem merülnének fel folyamatosan ilyen és ehhez hasonló hibák... ha visszaolvasol, előtted is egy KDE-s problémával szenved a kollega.
Én megnézném, hogy a powerdevil nem küld-e hibákat a logba (journalctl -u powerdevil vagy journalctl -u plasma-powerdevil), vagy hogy egyáltalán fut-e (systemctl status plasma-powerdevil). Lehet, hogy találsz valami releváns infót, amin el tudsz indulni. Esetleg próbáld meg törölni a konfig fájlait, és újraindítani a Plasmát (csak előtte csinálj másolatot a fájlokról):
rm -rf ~/.config/powermanagementprofilesrc
rm -rf ~/.config/kded5rc
kquitapp5 plasmashell && kstart5 plasmashellEsetleg lehetne downgrade-elni valamelyik csomagot: dnf downgrade powerdevil vagy dnf downgrade plasma-shell, csak azért ezzel óvatosan, nézd meg, hogy milyen más csomagokat érint! És ha így működik, akkor lockolni az adott csomagot ( [link] ).
Vagy végső esetben próbáld meg a ddcutilt: https://www.ddcutil.com/#introduction
Azt hiszem, ebben Tibi tudna segíteni, ha jól emlékszem, ő használja. -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101874 üzenetére
Akartam mondani, hogy próbálj meg egy másik DE-t, de annyira írtad, hogy csak a KDE jöhet szóba, hogy mondom áhh...
Meg egyébként nincsenek jó tapasztalataim a DE-k keverésével, futottam már bele olyanba, hogy Leap KDE-re Gnome-ot telepítettem, és kb. használhatatlan volt. Nem csináltál egy snapshotot előtte? Ha kijavítják a bugot, akkor szerintem állj vissza egy olyan snaphotra, amikor a Cinnamon még nem volt fent, és onnan dup-olj.
De ha Cinnamonnal működik a BT, akkor ezek szerint nem a Pipewire-ben és nem a Pulseaudio-ban van a hiba. Lehet, hogy tényleg a Bluez a hibás, és másik BT kezelővel megoldódna. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101868 üzenetére
Miért gondolod ezt?
Én nem vettem észre különbséget használhatóságban.Engem tegnap a Tumbleweed "mentett meg". Fedora Silverblue alatt akartam Ansible-t használni, ez egy olyan progi, amivel sok gépen lehet egy-egy műveletsort lefuttatni. A Fedorás Ansible folyamatosan elakadt a 2-3. gép után, úgyhogy Distroboxba feldobtam egy Tumbleweedet, abba az Ansible-t, bekonfiguráltam a Sambát (WINS támogatás, winbindd, stb.), aztán elindítottam a folyamatot, szépen végig is ment az összes gépen.
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101865 üzenetére
Valahogy úgy van, hogy a timeline snapshotokra idő van megadva, de ez alapból azt hiszem, le van tiltva. Az installation snapshotok azok, amiket telepítésnél készít a rendszer, ezeknél valóban darabszám van megadva, 10 az alapértelmezett, de ez az adminisztrációs snapshotokkal együtt értendő. Innen lesem ám, mert fejből nem tudom. És itt van, hogy hogyan kell beállítani, mennyi snapshotot tartson meg. Én most beállítom a NUMBER_LIMIT-et és a NUMBER_LIMIT_IMPORTANT-et 10-20-ra, a SPACE_LIMIT-et beállítom 0.7-re, és meglátjuk, mikor telik be az SSD-m
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101861 üzenetére
Most én is megnéztem, csak január 15-ig vannak meg a snapshotjaim, pedig tegnapelőtt még megvoltak december elejéig
Lehet, hogy érdemes lenne rászokni arra, hogy néhanapján az ember manuálisan is csináljon egy-egy snapshotot (azt nem törli az algoritmus). Vagy be kell állítani a snappert, hogy egy évig visszamenőleg őrizze meg a snapshotokat -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101857 üzenetére
Ez az: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=499605 ?
Itt azt írják, hogyTemporary workaround: Remove the bluetooth device and re-pair it. This case the high quality audio will be available and will work.
Esetleg ezt megpróbálhatod, ha még nem próbáltad.Vagy esetleg másik bluetooth kezelőt telepíteni, és azzal megpróbálni párosítani, bár ez valószínűleg nem fog segíteni, mert nem itt lesz a hiba.
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #101852 üzenetére
Rollbackelj vissza addig az időpontig, amikor még működött. Ha december eleje az, akkor december eleje, de ha találsz későbbi időpontot, az még jobb.
Esetleg utána telepítheted a patcheket (zypper patch), vagy ha tudod, melyik csomag okozza a hibát, az akkori állapotában azt lockolhatod ([link]), és utána dupolhatsz. Én ezt tenném. -
urandom0
senior tag
válasz
MasterDeeJay #101847 üzenetére
Igen, valószínűleg a HDD miatt lassú. Egy SSD nem ártana bele. Fájlösszehasonlításhoz bdiff.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #101760 üzenetére
Javítom magam: NE úgy add hozzá a repót, ahogy leírtam, hanem így:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/Essentials' packman-essentials
Ez csak az essentials-t adja hozzá, szerintem az is elég. Abban van a broadcom-wl csomag, szerintem azt kell telepítened. -
urandom0
senior tag
válasz
webzyus #101759 üzenetére
Elméletileg a broadcom-wl-kmp-desktop (vagy valami hasonló nevű) csomagot kellene telepítened a Packman repóból. Először hozzáadod a Packmant a rendszeredhez:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/' packman
Utána distro-upgrade kell:
sudo zypper dup --from packman --allow-vendor-change
Majd mehet fel a csomag:
sudo zypper in broadcom-wl-kmp-desktop
Végül újraindítod a gépet.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #101752 üzenetére
Én is egyre inkább hajlok afelé, hogy érdemes mindent inkább angolul használni. LibreOffice Calc-ban rendszeresen belefutok abba, hogy úgy vannak a menük, hogy "Sorok beszúrása fölé", "Sorok beszúrása alá", "Delete rows", "Tartalom törlése". És fél percig keresem, hogy hol van a sorok törlése...
A beállításokban is, ahol három színséma közül lehet választani: "System", "Light", "Dark". Ezek úgy vannak fordítva, hogy "Rendszer", "Finom", "Sötét"...
Finom..... -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101738 üzenetére
Az utóbbi években sok ilyen és ehhez hasonló panasz volt rá. Én is belefutottam hasonlóba, mint Vasti, hogy csak futott a folyamatjelző, de sehol semmi. De szerintem az se normális, amit Vastinál művelt, hogy felzabálta a /tmp-t...
Egyébként 2021-es az utolsó release, és az is csak macOS-es javítás volt, az azelőtti komolyabb verzió 2020-as. És igazából vannak rá jobbak programok, azok, amiket leírtam (és a Gnome Disks-et ki is hagytam, Linuxos ISO-t azzal is ki lehet írni). -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101735 üzenetére
unetbootin pár éve már a nem ajánlott programok között van. Mit szeretnél vele kiírni? Linuxos ISO-hoz jó a sima dd, a Balena Etcher, a Ventoy, a Fedora Media Writer, az Impression, Windows-hoz pedig a Balena Etcher, a Ventoy vagy a WoeUSB.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101729 üzenetére
Hova dolgozik a progi, a /tmp-be? Ha igen, átszerkeszted a tmp.mount-ot (systemctl edit tmp.mount), a végén az Options= sorban tudod megadni a méretét. Nálam alapból size=50%%, ha jól tudom ez azt jelenti, hogy a fizikai RAM felét használhatja maximum.
Egyébként on the fly így tudsz tmpfs-t létrehozni:
mount -o size=16G -t tmpfs none /mnt/tmpfs
Meg lehet próbálni esetleg lecsatolni a /tmp-t és felcsatolni helyette egy ilyet, de szerintem jobb az első megoldás (a tmp.mount átírása).
-
urandom0
senior tag
válasz
Coulson #101724 üzenetére
Én decemberben használtam egy keveset a Silverblue-t, de csak pár napig volt fent, aztán múlt hét pénteken feldobtam erre a gépre, amiről most vagyok, most ismerkedem vele. Aeon után azért nem olyan vészes, nagyon sok minden hasonlóan működik (bár a mögöttes megoldás teljesen más több helyen is, pl. a snapshotoknál).
A két linkelt cikket én írtam -
urandom0
senior tag
válasz
Rimuru #101718 üzenetére
Szeretned hogy ott legyen?
Eddig is ott volt, az új verzió óta nincs ott.
Probald ki ezt (about:config-ban): browser.tabs.inTitlebar -> 0
De ez visszakapcsolja a címsort, nekem nem ez kell. Úgy kellene kinéznie, mint itt a screenshoton: https://github.com/rafaelmardojai/firefox-gnome-theme
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101712 üzenetére
amik korábban csak az AURban voltak azok kezdenek feljebb kúszni: flatpakbe, vagy akár még a repoba is
És milyen jól teszik!
Én csak el nézegetem itt, ahogy az emberek folyamatosan az AUR-ra hivatkoznak, miközben a döglött lőtéri kutya nem ellenőrzi, hogy oda mi kerül be. Nagyon kíváncsi lennék, hogy ha valaki most feltöltene oda egy malware-t, mennyi ideig tartana, míg kiderülne (egyébként volt már rá példa). -
urandom0
senior tag
A múltkori skálázási témához. Akkor mutattam egy képet arról, hogy Gnome alatt milyen, ha be van kapcsolva a fractional scaling, csak ezt külön engedélyezni kell paranccsorban.
Azon a képen Aeon van, ami gyakorlatilag Tumbleweed, tehát nagyonfriss. A hétvégén az egyik gépemre feldobtam egy Fedora Silverblue-t is, és meglepődve néztem, hogy ennél már gyárilag engedélyezve van:
Pedig nem hiszem, hogy frissebb lenne a Gnome, mint az Aeonos gépemen, szerintem azon is 47-es van (ha hazaérek, meglesem). -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101671 üzenetére
A Fedora nyelvén ezeket "deploymenteknek" hívják, de ugyanazt a célt szolgálják, mint a snapshotok.
Sakab
Ha a korábban írt paranccsal nem sikerülne, próbáld meg így.
Ezzel meg tudod nézni az elérhető rendszerváltozatokat (deploymenteket):
sudo ostree admin status
Ezzel pedig ki tudod törölni az N-ediket:
sudo ostree admin undeploy NCsak az aktuálisat ne töröld ki, mert akkor nem fog bootolni a rendszered
-
urandom0
senior tag
válasz
hódmaci #101672 üzenetére
Én simán ráeengednék egy dd if=/dev/null of=/dev/sdX bs=1024 count=1 parancsot, ez felülírja a pendrive elejét (de csak óvatosan, mert ha az of-hez véletlenül rossz útvonalat adsz meg, a rendszered is simán felülírja!), vagy Gparted megpróbálnék új partíciós táblát létrehozni (az Eszköz menüben van). Windows alatt diskpart -> clean disk.
Ezek mind "kiürítik" a pendrive-ot, nem lesz rajta partíciós tábla sem, így ha a hiba abból ered, akkor ezt ki tudod javítani.
Ha így sem sikerül, akkor gyanús, hogy haldoklik a pendrive. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101633 üzenetére
A Mintent nem szoktuk corporate-nek hívni, mert az nagyrészt közösségi fejlesztés, és nem kontrollálja semmilyen nagy cég, ellentétben az OpenSuse-val és a Fedorával.
ezekkel próbálkoztam: de a katarzis valahogy elmaradt... ;-)
Mert neked olyan disztró kell, ami out of the box működik, és nem érdekel, ha régebbiek a programok. Nekem meg olyan, amit én rakok össze, és nem baj, ha frissek a programjai.
Már csak ezért se lenne jó, ha csak egy disztró lenne, mert mindenki mást keres egy Linuxban. -
urandom0
senior tag
válasz
pigatt #101630 üzenetére
Gondolom ethernettel fog menni a szerver, ez esetben nem lesznek elérési gondjaid. Wifi esetén lehetnek.
Peppermint helyett javaslom bármelyik másik disztrót a Distrowatch első 20 helyéről, pl. a Mintet.Távoli asztal is van, de jobban jársz VNC-vel, NoMachine-nel, vagy esetleg RustDeskkel.
-
urandom0
senior tag
válasz
GuMipOkE #101618 üzenetére
Az ingyenes projectek ritkán kapnak annyi munkaórát, mint a fizetősek.
Na, én pont ezért használok inkább corporate disztrókat. Tudom, hogy itt sokan ilyen corporate ellenes világban élnek, de nekem sosem volt a corporate disztrókkal különösebb gondom, ellenben a teljesen szabadon fejlesztett disztrókkal.
Meg én az olyan disztrókat szeretem, ahol nincs előtelepítve minden szir-szar. Nekem ne legyen fent Office csomag, ne legyen fent printer manager, ne legyen fent report tool, ne legyen fent tűzfal GUI, character map, notes, backup tool, warpinator, szkennelő program, font választó, és semmi ilyesmi. Az a disztró, amit most használok, ennyi előtelepített programmal érkezik (illetve minusz egy, mert a telepítő abban már nincs benne): [link]
Én tudom, hogy mit akarok használni, és fel is telepítem magamnak. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101610 üzenetére
A te problémádon pont nem segítene az, ha csak egy vagy néhány disztró lenne. Ugye neked a képernyőskálázós problémád az X-ből ill. a Wayland-ből ered. A megoldás erre az lenne, ha nem 5 programozó foglalkozna a Waylanddel, hanem 25.
De aki disztrót hegeszt, az nem lesz egyik napról a másikra Wayland fejlesztő, ha pedig igen, akkor valószínűleg ótvar gány munkát fog végezni, mert egy Hanna Montana disztrót összerakni sokkal sokkal egyszerűbb, mint a core dolgokba belelátni. Én legalábbis így látom. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101607 üzenetére
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy nem az a lényeg, hogy hány fejlesztő van a Linuxos közösségben, hanem az, hogy hány foglalkozik a core dolgokkal (kernel, Wayland, eszközmeghajtók, stb.). És ezekkel nagyon kevesen foglalkoznak, és akkor sem foglalkoznának többen, ha csak egy (vagy néhány) disztró lenne. Illetve a tudás most is megosztódik, mert aki Waylandbe fejleszt, az teljesen mindegy, milyen disztról használ, előbb-utóbb úgyis eljut minden disztróhoz eljut az adott fejlesztés.
De nincs azért 20 fő csapásirány. Van a Debian/MX+Ubuntu/Mint vonal, a RHEL/Fedora/CentOS/Rocky/Alma vonal, az Arch/Manjaro/Endeavour/Garuda vonal, az OpenSuse, meg a NixOS, és ezzel lefedtük a Distrowatch első 20 helyét.
-
urandom0
senior tag
válasz
Dagohun #101604 üzenetére
Próbáld meg a secure bootot visszakapcsolni.
Esetleg meg lehet próbálni "nomodeset" paraméterrel indítani: https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000123893/manual-nomodeset-kernel-boot-line-option-for-linux-booting
Ha esetleg a Garudának van olyan boot menüje, ahol ki lehet választani, hogy propietary vagy open driverrel bootoljon, akkor próbáld meg mindkettőt.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101593 üzenetére
Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
Nyílt forráskódú fejlesztésnél ez ugye eleve lehetetlen, de ha még így is lenne, az sem hozná magával a Linux általános minőségének javulását. Egyrészt nem biztos, hogy aki disztrót fejleszt, az akkor is ezzel foglalkozna, ha csak egyetlen disztró lenne. Lehet, hogy átpártolna inkább más rendszerre, vagy elkezdene Androidra játékot fejleszteni.
Másrészt a disztrók között most is megoszlik a tudás, mert amit az egyik disztróba bekerül, azt bármelyik másik fejlesztő beépítheti a saját disztrójába. Nem csak úgy értve, hogy ha valami megjelenik Debian testingbe, az bekerül Ubuntuba is, hanem ha valami megjelnik pl. Ubuntubam, az átkerülhet mondjuk a Manjaroba is. Különösebb akadálya nincsen.
A baj inkább az, hogy a fontosabb fejlesztésekre kevesebb erőforrás jut, mint a kevésbé fontosakra. Sokkal kevesebben foglalkoznak pl. Wayland fejlesztésekkel, mint ahányan appokat gyártanak Gnome-hoz. És ennek az az oka, hogy a komolyabb fejlesztésekbe eleve nehezebb becsatlakozni, mert sokkal több tudást, időt és energiát igényelnek, mint írni egy appot.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101543 üzenetére
2021-2022 körül kapott Wayland támogatást: https://github.com/search?q=repo%3Aflameshot-org%2Fflameshot+wayland&type=commits&p=1
De egyrészt Debianban alighanem régebbi csomag van, lehet, hogy abban még nincs támogatás, másrészt a xdg-desktop-portal és a xdg-desktop-portal-gnome csomagokat is telepíteni kell hozzá, illetve a QT_QPA_PLATFORM=wayland környezeti változóval kell (vagy legalábbis azzal érdemes) indítani.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101524 üzenetére
Inkább mi a hasonlóság, az a kérdés
Szinte semmi, azon kívül, hogy mindkettő egy "display server", azaz mindkettő tud grafikát megjeleníteni, és ablakokat kezelni. Teljesen más felépítésű a kettő, az X egy 40 éves, hálózatos megjelenítő protokoll, aminek nagyon nagy méretű és komplex forráskódja van (még saját print szervert is implementál), és nagyon sok mai elvárásnak nem felel meg. Alapesetben nem túl biztonságos, nincs benne direkt renderelés, nem kezeli a tearinget, a hálózati felépítés miatt eléggé laggos tud lenni, és olyan dolgokat, mint a HDR, a VRR, főleg többmonitoros setup esetén, nagyon nehéz (ha nem lehetetlen) megoldani, stb. Összeségében baromi elavult, túl komplex, és a mai igényeknek nem felel meg.A Wayland egy 2008-ban indult projekt, sokkal modernebb és egyszerűbb fejleszteni. Legalábbis elméletben, a gyakorlatban még mindig vannak vele problémák, és még mindig sok olyan funkció van az X-ben, amit a Wayland nem tud, ráadásul a tipikus X-es segédprogramok (xrandr, xdo, xdotool, xinput, stb.) nem működnek Wayland alatt, és soknak nincs is helyettesítője (adott esetben azért, mert nem lehet megoldani Wayland alatt).
Jelenleg a Gnome használja legaktívabban a Waylandet, ott az a default. A KDE-nél a legtöbb disztrón a 6-os verziótól alapértelmezett, az Xfce a nem rég megjelent 4.20-as verzióval kezdte el részben támogatni a Waylandet, a Pantheon Desktop (Elementary OS) az új, 8-as verziótól kezdve használ Wayland-et, a Cinnamon tudtommal most kísérletezik vele, az LXQt-t pedig nem rég kezdték el felkészíteni rá, a legtöbb plugin már támogatja, a MATE felől pedig nincs információm. Az ilyen Budgie, Cosmic, Enlightenment, stb. környezetekről pedig még annyira sincs.
Én kb. másfél-két éve váltottam X-ről Wayland-re, KDE és Gnome alatt is. KDE alatt voltak kisebb problémák, Gnome alatt annyi, hogy volt egy videórögzítő szoftver, ami nem volt hajlandó rögzíteni, illetve a Rustdeskben még csak kezdeti Wayland támogatás van. Ezen kívül azt vettem észre, hogy régi gépen, ahol nagyon gyenge az iGPU, Wayland alatt az egérmutató mintha kicsit laggosabb lenne, mint X alatt. Egyébként átlagos használatra a Wayland szerintem teljesen jó.
Egyébként Wayland alatt sokkal "smoothabbak" az animációk. -
urandom0
senior tag
Egyébként a frakcionális skálázra volt valami patch Ubuntuhoz, még évekkel ezelőtt olvastam róla, én sosem használtam. Elméletileg így néz ki az Ubuntu-féle Gnome control center, ha be van kapcsolva ez az opció. Én tennék vele egy próbát, hogy most hogy áll a dolog.
Vasti kolléga biztosan X-et használ, Wayland-es rendszeren nem szokott fent lenni az xrandr. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101487 üzenetére
Linuxon jellemzően az fejlődik, amit a nagy cégek használnak, tehát a szerveroldal. A kliensoldal, ami inkább az átlagfelhasználót célozza, az borzasztóan le van maradva. A Wayland pl. most van kb. abban az állapotban, ahol a Windows kompozitora volt a Vista megjelenésekor, 20 évvel ezelőtt.
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #101485 üzenetére
Ez a stabil ági Manjaron volt?
Igen.
hogyha a Manjaro taroloit kiegeszited az AUR-al, akkor telepitsd a "base-devel" csomagot - mert az kell hogy leforduljanak az AUR-os csomagok.
Ezt írják az Arch wikiben is, úgyhogy én is feltelepítettem. Akkoriban egyébként mindenki a Trizent ajánlgatta, hogy az a legjobb AUR helper. Én is kipróbáltam, nálam is volt olyan csomag, ami pamaccal nem buildelt, trizennel igen.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #101481 üzenetére
Én pont egy ilyen autós példát akartam írni, el is kezdtem, de töröltem.
Engem abszolút nem érdekelnek a kocsik, nekünk is csak azért van, mert feleségem akarta. Én nem is nagyon foglalkozok vele, csak a minimálisat. De ha mindezeket produkálná, amiket leírtál, hengerfej, stb., én úgy adnám el, hogy csak úgy zuhogna. Abszolút megértem, ha valakinek nem azt a hobbija, hogy szögelje a vackát. Én is utálom, amikor gond van a rendszerrel, amikor az kellene, hogy menjen.
Az megint más dolog, ha azért ülök le, hogy kipróbáljak valami újat, mert érdekel, hogyan működik. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #101476 üzenetére
Én kb. 6-8 hónapig használtam Manjarot, de kezdve onnan, hogy minden harmadik-negyedik AUR-ból pamaccal telepített program képtelen volt lefordulni, a GPG problémákon keresztül egészen odáig, hogy a többi disztrón stabilan futó programok is hajlamosak voltak crashelni, egészen változatos problémáim voltak vele. Bár lehet, hogy csak a hardverem nem tetszett neki.
De én rolling disztrót amúgy sem adnék kezdő kezébe, legfeljebb úgy, ha be van állítva a snapper, és bármikor vissza tud bootolni korábbi snapshotra. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #101470 üzenetére
Azért az az 500 milliárd dollár rengeteg pénz, abból azért lehet alkotni. Az AI hype valóban lecsengőben van, de ez általában minden új technológiával így van. Az elején van egy gyors felfutás, aztán beáll az érdeklődés egy szintre, és akkor az nagyjából konstans marad. A hypetól függetlenül, azért az MI tényleg nagyon hasznos tud lenni kódolásnál.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101467 üzenetére
Köszönjük ezt a míves ábrázolást, azt gondolom, mielőbb a világörökség részévé kellene tenni!
telepítés után különösebb konfigurálást egyik sem igényel és mindegyikben megvannak az alapvető programok
Kivéve, amelyikben nincsenek például kodekek sem, mint mondjuk egy Fedorában vagy egy OpenSuse-ban. Vagy ahol nincsen GUI a frissítések kezeléséhez, vagy ahol egyáltalán a csomagtelepítéshez sincs GUI, vagy ahol mondjuk a tűzfalkezeléshez sincs GUI, a szerencsétlen user meg ki akarna engedni valamit a tűzfalon, de fogalma sincs, hogy hol is kellene.
De állítom neked, egy Fedora telepítést a kezdők 90%-a nem tudna megcsinálni önállóan, mert 10 percig szórakozna vele, utána elmenne a kedve tőle, és letöltene egy Mintet, amit sokkal egyszerűbb telepíteni.A kezdő alatt ne azt a kezdőt értsük már, aki életében nem látott még Linuxot, hanem azt, aki legalább odáig eljutott, hogy fel tudott telepíteni egy Ubuntut vagy Mintet. Mint alatt pl. sok kis apró tool van, amik megkönnyítik a kezdők életét. Ennél egy fokkal nehezebb az Ubuntu, ami a Gnome-os felületével eleve nem olyan könnyű egy kezdőnek. Ennél is nehezebb egy Fedora Gnome, vagy egy OpenSuse Gnome, és így lehetne folytatni a sort...
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101463 üzenetére
Szerintem közvetlenül semmilyet. Az Oracle nincs benne annyira mélyen a Linux fejlesztésben, hogy ez a lépés közvetlen előnyöket tartogasson a Linux számára.
Az nem derül ki, hogy pontosan milyen célú fejlesztések fognak ott folyni. Nyilván van célja ennek az egésznek, csak nem kötik a jónép orrára.
Hogy melyik terület fog közvetetten profitálni ebből az egészből, az nagyon jó kérdés. Én azt gondolom, hogy ha a programozást segítő MI is profitál ebből, akkor pár éven belül tényleg elérjük ezt a szintet, hogy sokkal kevesebb programozóra lesz szükség. Igazából az MI részfeladatokat most is nagyon jól meg tud oldani, vagy például a C -> Rust konverziót. Szóval valamilyen szinten biztos fog a Linux is részesülni ezekből az előnyökből, a kérdés csak az, hogy milyen módon és mennyire.
Én egyébként ősszel tervezem elkezdeni a programtervező informatikust, de lehet, hogy mire végzek, már nem lesz szükség a munkámra, az MI megcsinálja helyettem. -
urandom0
senior tag
válasz
cigam #101460 üzenetére
Most az idő meg a tanulás ára hogy jön ide? A brand gépek árában benne van a Windows licenc ára, szerintem ezzel mindenki tisztában van. Én ennyit írtam, nem többet.
Egyébként a Windowst is meg kell tanulni használni, senki nem úgy születik, hogy tudja. És javítani is kell néha, amit vagy megtanulsz, vagy megfizeted a szakembert, tehát így is-úgy is fizetned kell.Ha te meg vagy elégedve az Apple cuccaiddal, akkor neked nyilván megérte. Én ahányszor próbáltam használni az Apple cuccokat, sosem éreztem azt, hogy annyival produktívabb lennék, mint amennyibe kerül. Az Mac-es ismerőseimnél meg jellemzően azt látom, hogy olyan dolgokra használják a Mac-et, amire én az 80 ezres Thinkpaddel is simán képes vagyok.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101454 üzenetére
Szerintem amúgy a linux az linux teljesen mindegy, hogy Mint, Manjaro, Fedora vagy Debian, legalábbis itt a kezdő topicban tökmindegy, nincs különbség.
Pont, hogy kezdő szinten van nagy különbség a disztrók között. Egy kezdő fennakad olyan dolgokon, amiken egy tapasztaltabb ember simán megold, mert tudja, hogyan kell megoldani. Illetve egy haladó azért tudja már, hogy mik azok a dolgok, amiket jobb nem erőltetni, mert valószínűleg nem lesz jó vége.
Haladó(bb) szinten azért az ember már elég sok mindent nem is tekint problémának, mert simán megoldja. -
urandom0
senior tag
Ilyen előfordul néha.
Az mpv-nél meg a rá épülő programoknál én azt vettem észre, hogy gyengébb gépen, integrált GPU-val hajlamos kihagyni frameket 4K-s, magas bitrátájú videóknál, és így a 24 FPS-es videót olyan 20 körüli FPS-sel játssza le. Nem nagy diffi, de szemmel látható. VLC ugyanezen a gépen szépen, folyamatosan játssza le. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101412 üzenetére
Vagy flatpakos VLC a Flathubról. Én még olyan videóval nem találkoztam, amit az ne játszott volna le.
Semmi értelme ennek a kodekes szenvedésnek 2025-ben. Ez olyan 2001-es feeling, amikor azzal szórakoztunk, hogy melyik kodek packban hány kodek van, az egyikben "csak" 97 volt, a másikban meg 103, és akkor melyiket telepítsük... ez legfeljebb azoknak jó, akiknek különleges igényeik vannak, vagy ezzel foglalkoznak.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #101408 üzenetére
Ja, meg volt olyan, hogy egyes disztrók alatt egyszerűen nem tudtam úgy megírni egy CD-t, hogy Windows alatt is lehessen olvasni. Más disztrók alatt, ugyanazzal a programmal, ugyanazokkal a beállításokkal probléma nélkül ment. Végigpróbáltam 4-5 disztrót, a felén ment, a másik felén nem.
Pár évvel ezelőtt Debian és Ubuntu alatt csak úgy volt hajlandó működni az egerem a laptopon alvó állapotból való visszatérés után, ha írtam egy scriptet, ami sleep után futott le és kilőtte a psmouse modult, és újra betöltötte. Fedora alá is átvittem a scriptet, és amikor nekiálltam belőni, akkor vettem észre, hogy Fedora alatt nincs is psmouse modul
Ott a kernelbe van fordítva.
Olyan is volt, hogy egyik disztró alatt fél napot görcsöltem azzal, hogy ebillentyűleütésre NE ébredjen fel a gép, másik disztró viszont gyárilag így volt beállítva. Régi "szép" idők, mikor az embernek órái, sőt volt, hogy napjai elmentek ilyen hülyeségekre...
Ilyen különbségek szerintem mindig voltak, és lesznek is a disztrók között. -
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101405 üzenetére
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember
Azért itt eléggé bejátszik a nosztalgiafaktor, azt hiszem
Én közel sem Linuxozok olyan régen, mint te, de azért arra emlékszem, hogy régebben még arra is kellett gondolni, hogy a kedvenc weboldalad megy-e Linux alatt, mert ha úgy volt megírva, hogy csak IE alatt ment rendesen, akkor Linux alatt cseszhetted.
Meg arra is emlékszem, amikor a KDE olyan instabil volt, hogy egy widget áthelyezésétől magába zuhant az egész.
Meg hogy volt olyan időszak, amikor még az ethernettel is küzdeni kellett, hogy menjen, nem hogy a wifi-vel.Összeségében szerintem sokkal kevesebb komoly probléma van manapság a disztrókkal, mint régen. Olyan sajnos mindig lesz, hogy valami nem megy vagy nem jól megy, ez elkerülhetetlen. Jelen pillanatban a 4K, a VRR és a HDR az, ami elég problémás sokaknál, kell még pár év, mire ezek rendben lesznek. De addigra lesz majd más, ami problémás lesz
Én egyébként a kodek problémát úgy oldottam meg, hogy flatpakos VLC-t használok, flatpakos Firefoxot és flatpakos gthumb-ot, mindegyikben benne van minden, ami nekem kell, aztán jóidő.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101389 üzenetére
Kár, hogy erről a kodekes vonalról lemondtál, pedig érdekes lett volna, hogy mi a megoldás. Nekem egyedül a HEIC képekkel volt problémám, a videókkal nem. Amiket neked leírtam, azokat a parancsokat be szoktam másolni telepítés után, és onnantól fogva nem szokott gond lenni.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101381 üzenetére
A második képeden kattintassz egy üres helyre, ott van olyan opció, hogy mappák rendezése a fájlok előtt, azt bepipálod.
A LibreOffice és sok más program GTK-s fájlkiválasztó ablakot használ, az teljesen független a Dolphintól, azért kell külön beállítani.A kodekproblémára: egy ilyen lejátszhatatlan videót feltölthetnél valahova fájlként (ne videómegosztóra!), hogy megnézhessük, milyen kodek kell hozzá.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #101323 üzenetére
RPMFusion felvétele ahogy cigam leírta, majd utána kodekek telepítése:
dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
dnf install -y lame\* --exclude=lame-devel
dnf install -y gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y --allowerasing
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y --allowerasing
dnf install libdvdcss -y --allowerasing
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y --allowerasing
dnf install libva-intel-driver -y --allowerasing
dnf install intel-media-driver -y --allowerasing
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils
dnf install mesa-dri-drivers.i686 mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
Az Inteles dolgokat a végén kihagyhatod, ha nincs rá szükséged.
A flatpakos VLC-ben benne vannak a lejátszáshoz szükséges kodekek, de NE a Fedorás flatpakból telepítsd, mert abban nincsenek, hanem vedd fel a Flathubot, és onnan.
-
urandom0
senior tag
válasz
sicc_innen #101297 üzenetére
Telepített fontokat csak a /usr/share/fonts mappa almappáiban találtam.
Igen, az a rendszerszintű font mappa. Oda kell bemásolni a betűtípusokat, lefuttatni a font cache frissítését, és akkor elméletileg minden program látja őket.
~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts mappákat nem találtam a gépen.
Ezek a felhasználói szintű font mappák, ha nincsenek, akkor csak simán létre kell hozni őket. De most ne hozd létre őket, inkább a rendszerszintű mappába másold be fontokat.
-
urandom0
senior tag
válasz
sicc_innen #101277 üzenetére
Flatpakos LibreOffice?
Próbáld meg első körben frissíteni a font cache-t: fc-cache -fv
Hova vannak telepítve a fontok? Ha a ~/.fonts vagy a ~/.local/share/fonts-ba, akkor próbáld meg bemásolni őket az /usr/share/fonts-ba, és után megint frissíteni a cache-t. -
urandom0
senior tag
A Gnome és a Cinnamon erőforráshasználata között azért van némi diffi, bár mai viszonylatban nem túl jelentős. A Gnome többet eszik RAM-ból is, illetve ha nagyon régi a gépi, csak integrált GPU van benne és több ablak is meg van nyitva, akkor a Gnome hajlamos akadozva megjeleníteni az animációkat, még az egérmozgást is. Ehhez képest mondjuk a KDE animációi vajsimák még egy krumplin is.
-
urandom0
senior tag
Ha 5-6x telepít az ember Fedorát, utána már egészen jól megtanulja
A partícionálós rész tényleg nem egyszerű. -
urandom0
senior tag
válasz
kenguru99 #101211 üzenetére
Nincsenek nagy elvárások csak internet böngészés.
A normális böngészés elég nagy elvárás manapság. Egy mai böngésző tulajdonképpen egy komplett hálózatos multimédia center+futtatókörnyezet, hiszen képet/videót/hangot játszik le hardvergyorsítottan, miközben folyamatosan kommunikál a hálózaton, és JavaScript kódokat futtat, akár olyan bonyolultakat, amik meghaladják egy-egy asztali program komplexitását...
A géped sok mindenre jó lehet még, de böngészésre sajnos már csak korlátozottan. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #101203 üzenetére
Ilyen esetekre jó a Snapper, a btrfs-es snapshotokkal, mindennel együtt (meg a transactional-update, de az tudtommal nem érhető el Mintre). Amióta tudom, hogy létezik, azóta így használom az összes rendszerem, és erősen tudom javasolni mindenkinek, hogy btrfs+Snapper+minden frissítés előtt snaphot.
-
urandom0
senior tag
válasz
webzyus #101157 üzenetére
Az ikonok szerintem a rendszer saját ikonjai. A langpack és a locale külön csomag szokott lenni (thunderbird-locale-* néven), azt is távolítsd el. Felülről a második szerintem az Orca saját mappája. Egyedül a /lib gyanús, abban lehetnek ilyen maradvány fájlok, de nem értem, a Thunderbird mit matat ott.
-
urandom0
senior tag
válasz
Petya XT #101101 üzenetére
Sok helyen olvastam, hogy olyan mintha nem is lenne, nem sokat ér a router tűzfala.
El tudom képzelni, hogy ilyen is van, de azért egy normálisabb, márkásabb routere tűzfala szerintem nem ilyen. Oké, ha nem frissül, az más kérdés, akkor valóban gáz lehet (de még akkor sem biztos).
Mondjuk én OpenWRT-s routereket használok, ebből indulok ki. Ezek mellé halál felesleges tűzfal a gépre, főleg úgy, hogy szinte semmi sem hallgatózik. -
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #100967 üzenetére
Compton helyett a Picomt ajánlják újabban.
-
urandom0
senior tag
válasz
csixy #100940 üzenetére
Hát, én most végignéztem mindkét programot, még a beállításaik is tökéletesen azonosak. Kb. mintha frissen forkolták volna a gThumbot. Amúgy Tumbleweed alatt repóból telepíthető a Pix is, és a gThumb pedig elérhető Flathubról. És mindkét program telepíthető distrobox konténerbe, ha kellene valakinek, én is onnan futtatom a Pixet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új akksi! Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 100%sRGB 1 év garancia + billentyűzet opciók!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD+ I DP I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest