- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- iPad topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Androidos tablet topic
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #101542 üzenetére
Jelenleg nem kell, de nem biztos, hogy ez így is marad.
VNC egyébként felejtős, RDP Linux esetén nem értelmezhető. Talán az Apache-nak van vmi multiprotocol megoldása, de nem triviális a beállítása. Kicsit luxusnak érzem egyébként a teljes desktop streamelését egyetlen alkalmazás ablaka helyett. -
-
válasz
urandom0 #101532 üzenetére
Ilyenkor azert pont az X legfontosabb feature lenyeges kerdes lenne - az altalad is emlitett halozattranszparens grafikus felulet. Ne feledkezzunk meg arrol, hogy Linux szerverbol valoszinuleg sokkal tobb van, mint desktopbol es ott ez adott esetben akar showstopper feature is lehet.
-
válasz
urandom0 #101504 üzenetére
Felreertes ne essek, a Trabi tenyleg nem volt egy mives konstrukcio, de az igenytelensege biztositott egyfajta megbizhatosagot is. Szogegyszeru, benzintank, alatta motor es kormanyvalto, szabadonfuto, semmi tobb. Nincs vizhutes, nincs uzemanyagpumpa, nincs kulon kenesi rendszer, mert az uzemanyagbol jon az olaj. Nekunk egy evtized alatt volt egy parafa tomites a tanknal, meg ket gazrugo hiba, semmi tobb.
-
-
válasz
Steve_Brown #101370 üzenetére
Ez nagyon +1
-
válasz
tordaitibi #101351 üzenetére
Szerintem igy is szoktunk disputazni eleget
-
válasz
tordaitibi #101348 üzenetére
Rolad tudtam, hogy eleg sok kenyeret megettel mar (ennek koszonheto egyebkent, hogy sokszor nem irtam le, amit gondolok), de csixy-rol eszembe nem jutott volna, hogy ennyi idos.
-
-
En sem mai gyerek vagyok, kb. 0 alkalommal kellett szogelni a Debiant - legalabbis miota AMD hardverem van. A lenyege: olyan hardvert kell hasznalni, amit oob tamogat a rendszer.
-
-
-
válasz
tordaitibi #101193 üzenetére
Engem cseppet sem zavar, hogy sokan nem kovetik a javasolt utat, az o dolguk. Az picit zavar, hogy mondjuk a szuk csaladi korben is hosszu ido kell, mire megertik az emberek, mit miert kell csinalni. Az viszont nagyon zavar, ha valaki olyan kijelenteseket tulajdonit nekem, amiket sem eloszoban, sem irt formaban nem tettem.
-
válasz
tordaitibi #101182 üzenetére
Nem semmi, ahogy ki tudod forgatni azt, amit masok leirnak...
-
válasz
tordaitibi #101171 üzenetére
Azt tudod ugye, hogy az email nem titkositott?
-
-
válasz
Rowon #101130 üzenetére
Debian:
sudo iptables -L
[sudo] password for coresec:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
Ubuntu, Linux Mint pont ugyanilyen volt, amikor meg azok futottak nalam. -
-
válasz
Petya XT #101114 üzenetére
Noha nem allt szandekomban bantani, de nem kerek bocsanatot - meghozza azert nem, mert ez egy iszonyu rossz gyakorlat es igy mindig emlekezni fogsz ra.
Uby is eleg jol leirta, en meg megerositem: amennyiben igy hasznalod a sudo-t, nagyon csunyan osszekocolhatja a grafikus felulet autentikaciojahoz tartozo file-ok jogosultsagait. En biztosan allithatom, hogy megtortenhet, mert en egeszen konkretan beleszaladtam ebbe es kutattam eleget, mire rajottem, mit rontottam el.Azota ha valakitol latom ezt, ugrok ra.
-
válasz
Petya XT #101103 üzenetére
A Mercusys routerek azok, amiket a gyarto gyaran belul szabadna csak engedelyezni, azon kivul meg buntetest kellene kiszabni a gyartora veszelyes hulladek gyartasa miatt.
Altalaban veve meg baj, hogy a kinaiak fossak magukbol a routereket, de vagy szandekosan van benne hiba, vagy ha nem, akkor is tesznek magasrol a hibak javitasara. Mar csak ezert is jo, hogy az USA kitiltja a TP-Linket, mert akkor az EU sem tehet mast.
-
-
-
-
válasz
#47035369 #101006 üzenetére
Szia, a pendrive-on nincs ISO file, a tartalmabol lehet kesziteni ISO-t. Mivel ez Linux topic, feltetelezem Linuxos pendrive-rol van szo (Windows eseteben keresd fel valamelyik Windows topicot), ezert a parancs igy nez ki:
sudo dd if=/dev/sdX of=/home/egoria/egoriaLinux.iso bs=4M
, ahol az X helyen az a betujel szerepel, amelyik device-nak a Linux felcsatolta a pendrive-ot.
FIGYELEM: ha rosszat irsz be, megeshet, hogy olyat irsz felul, amit nem kellene! -
válasz
sicc_innen #100984 üzenetére
Kerdezd a mesterseges intelligencia topicban inkabb.
-
-
válasz
Rowon #100966 üzenetére
Az elso Celeronok tuninggal tudtak hozni a Pentiumok teljesitmenyet. A Celeron 300A "Mendocino" egyes peldanyai a 300 MHz helyett 450-en is hajlandoak voltak menni, az L2 ugyan a fele volt a Pentiumenak, de az teljes CPU sebessegen futott, mig a Pentium teljes L2-je csak a CPU sebesseg felen, igy hazon belul allitott az Intel konkurrenciat a sajat draga processzorainak. Kicsivel kesobb a 366-os Celeronok egyes peldanyai tudtak 550-en is szaguldani, nem volt veletlen aztan, hogy a P4-tol kezdodoen az Intel jobban megvagta a kepessegeiket, ne keruljon meg egyszer ilyen helyzetbe.
-
-
-
válasz
RaZroX #100760 üzenetére
Igenyli 3D megletet a Lightroom? Ha nem, akkor van eselyed. Ha igen, akkor at kell adnod a gyorsitot a VM-nek, de akkor kell egy masik is, amivel a host tud "gazdalkodni", plusz vagy ESXi kell hozza, vagy KVM, VirtualBox es VMware Workstation tudtommal nem alkalmas passthrough-ra - aztan kijavit vki, ha tevedek.
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #100509 üzenetére
Igy is le lehet irni, de attol meg panaszkodas, de mindezeken tul tenyleg nem ertelek. Szerinted annyira sok minden jobb Windows-on, miert hasznalsz Linuxot?
-
válasz
tordaitibi #100506 üzenetére
Mondjuk panaszkodj a kinaiaknal... abszolut nem a Linux hibaja, hogy ilyen balfaszul csinaltak meg a linuxos verziot.
-
válasz
tordaitibi #100357 üzenetére
Koszi. Szoval Canonicalek reszleges tamogatast adnak az LTS vegeig, mert a legutolso kiadott 2-es Python a 2.7.18 volt. Az ActiveState meg csinal hozza patcheket, ok a 2.7.18.6-nal jarnak.
Erdekes lenne tudni, hany ilyen egyeb cucc van meg a regebbi LTS-ekben, amikre semmilyen tamogatas nincs, Ubuntu Pro ide vagy oda.
-
válasz
tordaitibi #100354 üzenetére
Nagyon erdekes dologra vilagitottal ra, amit pusztan a kutato szemevel nezve erdemes lenne kozelebbrol is megvizsgalni, de nem fogok nekiallni: elvileg az Ubuntu Pro-n keresztul kapsz meg frissiteseket az LTS rendszerre - nyilvan azokra a csomagokra, amelyeket most is fejlesztenek, tehat aktiv tamogatasuak. A 2.7-es Python viszont nem az, tehat egyreszt kerdeses, hogy Canonicalek megcimzik-e a tamogatas megszunese ota felbukkano biztonsagi hibakat (mert vannak, komolyak is), masreszt az is kerdeses, hogy hogyan teszik ezt.
Bedobnal nekem egy 2-es Python verzioszamot ide?
-
-
-
válasz
Rowon #100344 üzenetére
Minek kuzdesz ennyit? Teljes lemez titkositas, oszt csokolom - persze ehhez annyi lemez kell, ahany rendszered van. De mint emlitettem volt, amig nem mondod a rendszernek, hogy piszkaljon a masik rendszer dolgaihoz, addig nem teszi, a Windows meg keptelen ra, mert nem ismeri az ext filesystemeket.
-
-
válasz
urandom0 #100338 üzenetére
Nem jo, bizony. Hiaba hivod a virtualis kornyezetben levo pip-et, attol az meg a rendszer python moduljaiba teszi be a requirements.txt-ben felsoroltakat.
A helyes parancssorrend:
python3 -m venv env
source ./env/bin/activate
pip install -r requirements.txt
python <programnev>
Ha ki akarsz lepni a virtualis kornyezetbol, akkor
deactivate
. Ha ezt eddig nem igy csinaltad, abbol fakadhatnak azok a hibak, amiket eddig tapasztaltal. -
válasz
urandom0 #100336 üzenetére
Allj, mikor aktivalod a virtualis kornyezetet?
coresec@executor:~/projects/adventure$ echo $PATH
/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
coresec@executor:~/projects/adventure$ . ./venv/bin/activate
(venv) coresec@executor:~/projects/adventure$ echo $PATH
/home/coresec/projects/adventure/venv/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
(venv) coresec@executor:~/projects/adventure$ deactivate
coresec@executor:~/projects/adventure$ echo $PATH
/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
-
-
-
válasz
tordaitibi #100320 üzenetére
Nem tudom megmondani, mit es hogyan hackeltel osszevissza, de alap, hogy nem tamogatott rendszert nem hasznalunk sem privat eletben, sem professzionalisban - de ha nagyon muszaj, akkor virtualisan, nagyon alaposan lekorlatozva.
Ebbol fakad a 2.7-es bajod is, lassan 5 eve nem tamogatott python volt jelen a rendszeredben es amikor feltelepitesz valamit, amit valaki csinalt es nem csinalsz neki virtualis kornyezetet, akkor a rendszer default kerul hasznalatba. Ami termeszetesen nem lesz kompatibilis az ujabbal, nem veletlenul mondja mindenki, hogy 2-es pythont nem hasznalunk mar.A fuggosegek pont ugyanez: a mar nem frissitett cuccok kikerulnek, hiszen senki nem akar olyan kornyezetet adni a userek kezebe, ahol nem biztosithato valamilyen szintu tamogatas. Errol a Kapitany nagyon sokat tudna meselni - meg meselt is, hogyan is mukodik.
A 6 eves apppimage-ed peldajara itt a valasz: "The key idea of the AppImage format is one app = one file. Every AppImage contains an app and all the files the app needs to run. In other words, each AppImage has no dependencies other than what is included in the targeted base operating system(s)." Ebbol altalaban a userek annyit latnak, hogy one app = one file, az utolso mondat meg kimarad. Mondjuk ugy, hogy "egy kicsit" szamit, mi a libc verzio es a hozza kotodo egyeb libek, headerek verzioja is.
Windows alatt azert tudod futtatni a regit, mert a regi libeket becsomagoljak az uj rendszerek melle is - termeszetesen ez olyan jellegu hordalek, amitol folyamatosan no a rendszer merete, folyamatosan no a disk es memoria terheles. Gyakorlatilag a mostani modernebb Windows-ok allandoan magukkal hurcolnak egy Windows XP-t, valamelyikben meg a GUI-ra is ki volt vezetve. Egyaltalan nem normalis allapot az IT-ban, hogy egy mar nem tamogatott rendszer gyokerei meg mindig jonnek velunk.
Az OT teljesen mas megiteles ala esik es ha dolgoznal OT rendszerekkel, rajonnel, hogy az altalad annyira emlegetett kompatibilitas Windows alatt sem letezik.
-
-
-
válasz
urandom0 #100313 üzenetére
A pip-nek honnan kellene tudnia, hogy Te most tenyleg rendszerszinten szeretnel egy modult telepiteni, vagy csak szeretnel kiprobalni valamit, amit a GitHubrol szedtel le?
Megint visszautalok arra, hogy a desktop Linuxok fele pythonban van irva: hogyan garantalod, hogy a rendszer mukodesehez szukseges modulokat nem vagja felul az, amit mokolsz? Biztos vagyok benne, hogy a teljes python kozosseg orommel udvozolne egy jol mukodo megoldast, egyelore a virtualis kornyezetek alkalmazasa ez.
-
Nem értelek titeket.
Eleve egy fél desktop Linux pythonban van írva. Le lehet törölni és csodálkozni, hogy szinte semmi sem működik.A virtuális környezet meg ezért kell: [link] .
-
Nezd csak Tibi, mit talaltam Neked: [link]
-
-
-
-
-
-
válasz
IstvánLászló #100197 üzenetére
"...bios passwordos..."
-
-
-
-
Engem azért érdekelne, hogy a fórumtárs 12.04-e hogyan frissült 14.04-re, mert ez utóbbi sem aktuális már 10 éve...
-
-
-
-
válasz
Petya XT #99981 üzenetére
Annyit hozzatennek urandom0 mondandojahoz, hogy a flatpaknel es a snapnel is az a security beallitas erkezik a csomaggal, amit az alkotoja beallitott, tehat ha pl. full access-t adott a filerendszerre, akkor barhova belenyulhat, amihez a futtato usernek jogosultsaga van, ha meg csak a /home/$(USER)/-re, akkor csak a futtato user home-jaba tud machinalni, ha vert izzad, akkor is (tibi olvtars tudna errol meselni). Azt is erdemes tudni, hogy a kulonbozo image store-ok nem vizsgaljak security szempontbol a feltoltott csomagokat, tehat akar malware is lehet bennuk, de a fejleszto kesobb is belerakhatja a mar bejaratott csomagjaba.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Nagyon furi hibam volt ma: elobb az egyik monitoromon mintha felrecsuszott volna a desktop, a hatterkepe felcsuszott a bal felso sarokba. Ezutan a hatterkep ugy viselkedett, mint ahogy kellett, de a fekete teruleteken nem tortent semmi. Gondoltam ujrainditom, ugyis mindig csak sleepbe ment hosszu ideje. Kaptam GRUB promptot, ott 'exit' beirasara bootolt a Windows. Ezutan beneztem BIOS-ba, ott csak az egyik SSD latszott, a masik nem. Megint Windows boot, elinditottam az Adata SSD Toolboxot, csak az egyik SSD-t mutatta, ahogy a Windows Disk Management is. Mar elkonyveltem magamban, hogy akkor a Linuxos SSD-nek sanyi, amikor meg egyszer turkaltam a BIOS-ban, semmin nem allitottam es bejott a Debian bootmenuje... Elinditva a Debiant, beleptem a rendszerbe es a nagyobb monitoron jo volt a kep, a kisebben viszont szemetes (KDE Plasma). Probaltam ujrainditani megint, letiltottam, ujraengedelyeztem a kisebb monitort, mindig szemetes volt a kepe (hozzateszem: Windows alatt tokeletesen mukodott). Felraktam GNOME Flashbacket, MATE-et, mindketto alatt tokeletesen mukodik mindket monitor. Meg plusz tudnivalo: a nagy monitor a VGA-n van, a kisebb az integralt Radeonrol kapja a kepet (alaplapi HDMI).
A monitor vegul is nem idegesit halalra, de az lehet, hogy az SSD vezerloje elkezdett haldoklani? nvme-cli szerint teljesen jo allapotban van a drive...
-
válasz
sicc_innen #99626 üzenetére
Mar irtam: a dokkolo egy fos. Csereld ki egy tisztessegesre, amiben nem vmi occo kinai vacak vezerlo van.
-
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #98924 üzenetére
"Linux kezdőknek"
-
Kicsi es gyors USB stick helyett vegyel egy kicsi, USB-s SSD-t, a sticket hamar ki fogja nyirni az iras - nem tud wear levelinget.
Egyebkent az nehezen hiheto, hogy halozati szimulator nincs Linuxra, Linux az alapja minden halozati termeknek, virtualizacionak es meg ki tudja minek.
-
válasz
tordaitibi #98916 üzenetére
Lehetne, hogy nem szemeteled tele Windows-os fassaggal a Linuxos topicot? Ha hozsannazni akarsz rola, semmi problema, vannak Windows topicok, van Logout - ott csinald, kerlek.
-
-
válasz
moleculez #98905 üzenetére
Ebben semmi ujdonsag nincs, eddig is megtehetted, atvaltasz rootra, cd / , rm -rf * , aztan jo ejt.
A Linux olyan, mint a unixok: feltetelezi, hogy tudod mit csinalsz, ezert vegrehajtja a parancsaidat, akkor is, ha baromsag, nem Windows, ami mindent is meg akar vedeni es kozben akadalyoz, ahol csak lehet. -
Te most fabol vaskarikat keresel. Egy app vagy desktop - standalone - vagy webes. Ha Linuxra kell, akkor standalone, ha platformfuggetlenre, akkor webes.
Roundcube esetleg szoba johetne, de az nem kliens es ha rendesen akarod hasznalni, nem csak onmagan belul, akkor bizony sok-sok idot el fogsz tolteni a konfiguraciojaval, aztan bongeszobol lehet belepni a kulonbozo accountokkal.
-
-
-
-
válasz
sicc_innen #98533 üzenetére
Nálad lesz a baj.
-
-
-
válasz
tordaitibi #98510 üzenetére
Igy van. A felhasznalok valaszthatnak, hogy vagy viszik tovabb, vagy keresnek masik disztribuciot.
urandom0-nak nagyon igaza van. Amikor a Full Circle Magazine-t forditottuk, ott is talalkoztunk egy magarol sokat kepzelo alakkal, aki nem tudta elkepzelni, miert vagyunk 1 honap csuszasban az angol szamhoz kepest, mert szerinte "csak forditani" kell, masreszt azt is jol megmondta, hogy akar sajatot is csinalhatnank, mert 2-3 nap alatt ezt meg lehet csinalni.
Tudom, hogy az mekkora melo volt, egy disztribucio elkeszitese, a kulonbozo reszek osszecsiszolasa annal sokkal nagyobb lehet. -
-
válasz
tordaitibi #98500 üzenetére
Megesik, hogy a fejlesztonek van tonnanyi szabadideje, amikor elkezdi, aztan ez elfogy. Torodj bele, nem lesz egyseges Linux, ha egyseges rendszer kell, akkor Windows vagy Mac OS.
-
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
A Mintet 1 ember fejleszti.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest