-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
Emberek, segítsetek, mert eret vágok magamon ;-)
Próbálgatom az openSUSE Tumbleweed-et újra.
Feltelepítem - a codec-eket is - VLC - nem látja a dlna szervert (NAS)
Letörlöm a VLC-t, feltelepítem a VLC oldaláról - nem látja a dlna szervert.
Rákeresek a beállításoknál, hogy tűzfal - nem talál ilyet.
A NAS jól működik, minden kütyü látja, pl. a Fedora alatt a VLC is, ami előtt most ülök.
Ilyenkor mi van?! Hol keressem a hibát? -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101978 üzenetére
A monitorom 2016-os gyártmány, szóval akkor már biztosan voltak 4k kijelzők ;-) Feltételezem ezzel kb. egyidős a skálázásra való igény is. Amit a többi rendszer alatt ennek megfelelően már rég meg is oldottak. Ez nem szemrehányás a linuxnak ;-) , csak ténymegállapítás.
Nincs benne elég pénzt... Hát én eddig úgy tudtam, mert mindenhol azzal ródsóznak úgy >20 éve, hogy ingyenes, és mégis jó, sőt! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101971 üzenetére
Persze, értem - csak azt nem értem, hogy egy ennyire csúcsteljesítményre kihegyezett rendszernek miért probléma pl. a fractional scaling?!
Mert miközben vígan akadozik a megjelenítés, valahogy nem tudok neki őszintén örülni, hogy de legalább közben a ritkán használt dolgok a memóriából nem az nvme ssd-re kerülnek a swap fájlba (ahonnan egyébként manapság kb.3-6GB/s sebességgel tudja beolvasni azt a mit tudom én, pár 100 MB-ot, amikor kell) , hanem a memóriában tárolja őket tömörítve. Hurrá!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
V.Stryker #101906 üzenetére
Helló!
Csak hogy én is leírjam a véleményemet ;-)
Szerintem 3 partíció "kell": efi, root (ez a rendszer, és jelölik úgy, hogy / ) és home.
Külön adat felesleges: elvégre a home az, ami nem a rendszer, hanem az adataid tárolására való, akkor minek kettévágni?
swap - ízlés kérdése. Én maradiságból csinálok swap partíciót, de simán lehet swap fájlt is használni, pont ugyanazt fogja tudni.(Valaki említette a memóriában lévő swap-et, amit nem értek: elvégre a swap azért van, hogy oda pakolja a rendszer azokat a dolgokat, amiket nem akar a memóriában tartani, vagy már nem férnek el a memóriában. Akkor miért akarnánk a memóriában létrehozni? ;-)
Ja, a 100GB-ot a root-nak szerintem piszok sok... OK, ha játszani akarsz stb. kellhet, nem tudom, nem játszok. De nekem a kb. minden szükségest tartalmazó Fedora 41 Plasma rendszerem 16GB-ot foglal, és gyanítom, hogy nem kevés helyet foglalnak a letöltött frissítések - de még nem volt kedvem utánaolvasni, hogy Fedora-n hogyan kell lepucolni őket ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101901 üzenetére
Tényleg nem vagyok kötekedős fajta egyébként! ;-) De nem értem.
Miért ne lehetne egy asztali monitor is 4k felbontású, aztán lehetne élvezni rajta a mindennapi melót a 4k előnyeivel, a játékokat meg kisebb felbontásra állítani, oszt' annyi?
Szerintem az ok inkább a minimálisan elégséges, még eladható dolgok gyártására való törekvés (a lehető legmagasabb profit) , ami nem hogy kiveszne, hanem egyre inkább jellemző.Új gép: nem új, hanem használt, itt találtam a Hardveraprón. Küldi az eladó a családhoz, de majd csak úgy két hét múlva megyünk haza (Ausztriában élünk) , akkor kaparintom meg ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101898 üzenetére
A legnagyobb pontosság kedvéért: 2019-es 24"-os Retina kijelzős iMac-em volt, annak meg 4096 x 2304 a felbontása, szóval van itt kavarc ;-)
De sajnos a macOS-t nem bírtam megszeretni, úgyhogy visszaküldtem.
Aztán újra meg akartam szeretni, vettem egy 2019-es mac Mini-t - nem szerettem meg - eladtam ;-)Na ezért próbálom nem megutálni így lassan 30 év linuxozás után a linuxot, mert mi az alternatíva? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #101895 üzenetére
Mi az egyedi egy 4k monitoron 2025-ben?! Érdekes egyébként, hogy laptopokban 13 meg 14"-on is szuper felbontások vannak sok éve, monitorban meg még mindig az van, hogy elég lesz a FullHD is a népnek... Akár 27"-ra is.
OK, szóval szerinted vegyek egy nagyobb monitort, hogy aztán messzebb tegyem? Ez jó ötlet: mert akkor vehetek egy új asztalt, meg egy új monitort, aztán a végén ugyanakkora valamit nézek (nagyobbat messzebbről) , elköltöttem némi pénzt, és az alapproblémám megmaradna. Szuper, ezen még elgondolkodok! Elgondolkodtam - marad így ;-)
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #101885 üzenetére
...az utolsó esély annak szól, hogy rendeltem AMD procis gépet alá ;-) Hátha azzal gördülékenyebb lesz a megjelenítés, és nem akadnak meg sokszor, amik most megakadnak (pl. a Youtube rendszeresen: a hang megy, a kép áll) , nem villog az ablakok kerete néha, meg hasonlók. Mert ezeket - egyelőre - az UHD630 nem megfelelő támogatottságának tudom be ;-)
Úgy 2 hét múlva lesz nálam, addig valószínűleg keresek egy olyan disztribúciót, ami khm... nekem jobban megfelel, tehát feltelepítem, MINDEN működik, néha megfrissítem, és az sem csesz el semmit ;-)
A tegnapi kalandomat egy egyszerű neofetch telepítéssel el sem mesélem inkább ;-) Na jó, mégis ;-) Szóval telepítettem volna, letöltötte, és kiírta, hogy a checksum nem jó, nem lehet telepíteni. Na mondom akkor frissítsük meg a rendszert, hátha. Megfrissítettem, újraindult 2x, ahogy kell (?!?!?!) , újra megpróbáltam - nincs ilyen csomag. Discover, rákeresek, van launch_neofetch, de jó! Telepíteném, indít egy parancssort, kéri a rendszergazda jelszót - nincs ilyen csomag. Utánanézek a neten: leváltotta a fastfetch. De a Discover még ma sem tudja, pedig azóta már frissült is a rendszer újra, mert még mindig van launc_neofetch... Ügyelnek a részletekre ;-)
Szóval biztosan tök jó, hogy hetente akár többször is több 100MB - GB frissítést tölt le a rendszer, aztán újraindítgatva feltelepíti (ettől tényleg hülyét kapok, mert a legutóbb megnéztem egy kisebb adag frissítésnél, hogy miket frissít: szerintem csupa olyan dolog volt, amit úgy általában nem is használok, meg a rendszer sem, de újraindítani biztosan nem kellene a frissülésük miatt 2x a gépet ;-)
De még jobb lenne, ha nem csesznék össze a dolgokat ennyire vaksin: mert ha számomra látható felszín is ennyire zavaros, akkor mit rejthet a mély?! ;-)
OK, tudom, vannak ritkábban és stabilabban frissülő disztrók, csak azok meg általában komoly lemaradásban vannak a rendszerösszetevők frissességében... Szóval azokban még meg nem oldott 5-6 éves problémák, a nagyon frissekben, de ezért kevésbé stabilakban meg csak meg nem oldott 3-4 éves porblémákat találni ;-) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Fedora 41 Plasma + monitor fényerő, ami éppen szívat...
Nemrég írtam, hogy működött, éppen megszoktam, aztán eltűnt a funkció.
Mármint az a funkció, hogy bár asztali gépem van DP porton lógó monitorral, az óra mellett ott egy fényerő ikon, és ott tudom állítani a monitor fényerejét (és valóban a monitoron állította, mert ha megnéztem a monitor menüjében, ott is azt mutatta, amit beállítottam)
Aztán egy frissítés után visszajött a funkció, hurrá!
De pár napja egy frissítés után újra eltűnt... Imádom a Fedora Plasma-t!
(Az eltűnt azt jelenti, hogy ott van a napocska ikon, de nincs fényerő csúsztak)
Ami kellemetlen még ebben, hogy a gép újraindítása után 100%-ra teszi a fényerőt :-(
Erre van valakinek ötlete? Kerestem a neten, de csak annyi találtam, hogy mások is belefutottak a problémába, de megoldást nem találtam.
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101846 üzenetére
Passz - nincs kedvem mélyebben utánanézni.
Azt tuti támogatja, amit az UHD630 - az meg nekem elég ;-)Nagy felbontás: kell! :-)
Ha nem kellene, elég lenne egy 6"-os mobiltelefonra 320x240-es felbontás... ;-)
Nekem kicsi a számítógépasztalom, a 24"-os monitort alig nézem messzebbről, mint a telefont. Na jó, kb. 60 centire saccolom a távolságot.
Az eddigi amúgy tök jó 24"-os monitoromon a pixeleket néztem: aztán volt nálam egy 2019-es 24"-os iMac 4k-s kijelzővel, akkor eldöntöttem, hogy nekem kell egy 24"-os 4k kijelző ;-) Lett is - most már "csak" egy gép, és azon egy operációs rendszer kellene, ami meghajtja, és nem Windows ;-)
Szóval ott áll össze a dolog, hogy attól, felskálázom a képernyőtartalmat a 4k monitoron, attól az még 4k monitor marad: nem látsz képpontokat, lépcsőket, töréseket, minden olyan, amilyennek lennie kell.
Tegyél egymás mellé egy 24"os FullHD monitort 100%-on, meg egy 24"-os 4k monitort 200%-on, és rájössz, hogy nagyon nem ugyanazt látod!!! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101845 üzenetére
A gonoszkodás, az megy ;-)
Ezt az utolsó esélyt még megadom a linuxnak: teszek alá egy izmosabb vasat azért, hogy talán megoldja valahogy azt, ami a másik két elterjedt operációs rendszernek ;-) egy, a mostani gépemnél is gyengébb hardveren sem jelent problémát.
Nem egy nagy összeg egy ilyen gép, ha nem jön be, egy kis buktával eladom, meg a most felszabadulót is, és alig kell egy kicsi egy mac Mini M2-höz ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101843 üzenetére
A h265-öt a az UHD630 is tudja - sőt, elvileg mindkettő pont ugyanazt tudja, a VP9-et is.
Az UHD630-al "csak" annyi a bajom, hogy a képernyő skálázás kinyírja...
Illetve ugye nem is a hardverrel van a baj, ez az egész inkább a linux, illetve a linuxos intel driver hibája, de azt remélem, hogy az AMD-vel gördülékenyebb lesz majd a dolog.
Már előre érzem, hogy "koppani" fogok, de teszek még egy próbát ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101841 üzenetére
Annyira nem régi (a Lenovo Shop-ban van még ilyen gép újan ;-) , és azért újabb, meg izmosabb, meg elvileg jobban támogatott, mint az i5-8400 + UHD630.
Megveszem: visszaküldeni nem tudom (magáneladó) , és nem is akarom, mert szerintem tök jó áron adja, valamire még jó lesz akkor is, ha nem ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White #101839 üzenetére
Az a problémám, hogy vettem egy 4k monitort ;-)
A gépemben i5-8400 proci van, Intel UHD 630 IGP-vel.
Mint Cinnamon-t használtam, de ha nem 100 vagy 200%-ra volt a skálázva a munkaasztal, akkor halál volt minden videólejátszás (Youtube, VLC) , főleg a 4k, de a FullHD is akadozott.
Itteni javaslatra váltottam Plasma-ra, (Fedora 41 Plasma) , de még mindig nem az igazi.
Valószínűleg a grafikus kártyám támogatottsága nem az igazi linux alatt...
Úgy tudom, hogy a legjobban támogatott manapság az AMD.
Csak nem akarok belefutni egy olyanba, hogy pont a Vega 7 nem ;-)
A hétvége messze van, ma kellene eldöntenem, hogy megveszem-e a gépet.... Szerintem igen. -
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White #101837 üzenetére
Nem játszok, csak a desktop-dolgok működjenek végre jól!
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam vásárlás előtt kérdezek ;-)
Vennék egy gépet Ryzen 5 Pro 4650G procival, integrált Vega 7 grafikus kütyüvel.
Használ ilyet valaki? Mennyire támogatott ez (a grafikus rész) linux alatt?
Várhatok tőle sokkal jobb teljesítményt, mint a mostani i5-8400 procis, UHD630 IGP-s gépemtől?
Mert még mindig ott tartok, hogy a 4k monitor nem 100 vagy 200%-ra méretezve döcögős :-(
Előre is köszönöm a segítséget, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #101786 üzenetére
OK, értem én, hogy ki lehet játszani a kompatibilitási dolgokat, mert igazából nincs is szüksége rá a rendszernek, csak (összeessküvés-lemélet ;-) nem fogytak eléggé az új gépek, mert még a régiek is elég jók voltak (pl. akinek megfelel egy i3-8100, annak egy i5-7500 merthogy a kettő kb. ugyanaz tudja, az utóbbin mégsem fut elvileg a Win11) , ezért kellett valamit tenni.
Viszont szerintem tök felesleges manapság nekiállni egy régi géppel szórakozni (csak proci, memória, VGA kártya és SSD kellett bele, és már van is egy 2. gen. i3 procis géped ;-) , amikor egy 6.-7. generációs komplett brand gépet elve SSD-vel, eleve elég memóriával, és eleve támogatott grafikus kártyával, ráadásul 3x gyorsabb procival (i3-2120 vs i5-6500) bagóért adnak.
De mondom, ez csak az én véleményem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101730 üzenetére
Áh, hagyom... A program amúgy is kaka. Megáll munka közben, kérdezne valamit egy ablakban, de üres az ablak - illetve csak egy beviteli mező van, amibe nem lehet írni, és csak egy cancel gomb van ezen kívül. Ha megnyomom a cancel-t, eltűnik az ablak, de a program (folyamatjelző) áll, és vár, további hibaüzenet nélkül.
Kb. mint amikor "gyerekkoromban" ismerkedtem Delphi-vel, összedobtam valamit, és először elindítottam hogy lássuk, mi lesz belőle. (unetbootin a program neve)Következő két kérdések ;-) Hátha valaki tud valamit... De egyre inkább úgy néz ki, hogy így kb. 30 év után "elengedem" a linuxot.
- A Fedora 41 Plasma rendszerem a mai frissítés után egy eléggé sötét kijelzővel fogadott. Eddig is elállítgatta valamiért a fényerőt az asztali gépemen (!!!) , de ott van alul az óra mellett az ikon, csúszka, és világosítottam rajtra. Viszont most már nincs ott a csúszka, nem tudom állítani a fényerőt. Pedig már éppen kezdtem megszokni, hogy ott van, fényviszonyoktól függően használtam is ;-) Csak éjszakai fény van, de azt sem lehet beállítani... Erre valami ötlet?!
- Már többször rákerestem a neten, de nem jutottam előbbre: van egy USB-s DAC + fejhallgató erősítőm (FX-Audio DAC-X6) , ami pár hónapja elkezdett olyat csinálni, hogy két "hang" között (pl. két videó megnézése között: egyiket bezárom, másikat megnyitom) elkezd fehér zaj generátor lenni. Ahogy frissítgetem a rendszert, egyre gyakrabban csinálja :-( Csak az USB-ből kihúzás-bedugás segít, de lassan már elkopik az USB csati. Viszont legalább a feleségem is megtudta, mi az az USB csatlakozó, mert ő is egyfolytában ezzel szórakozik. A neten találok bőven ilyen problémákat, de megoldást sajnos nem: esetleg erre valami jótanács?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Emberek, árulja el valaki, hogy hogyan lehet Fedora 41 alatt a tmpfs méretét növelni?!
Esküszöm keresem, de nem találom...
Van egy progi, ami csinálta valamit, de azonnal elfogy a tmpfs-en a hely, a progi meg elhasal. -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101628 üzenetére
A cinizmus az alaptermészetem ;-)
Nincs mókuskerék, mert az IT szakmával már úgy 12 éve szakítottam, azóta meg a negyedik tök mást csinálom ;-) Nagyon ritkán nyúlok a saját gépemen kívül máshoz, mert nincs már hozzá idegrendszerem...
Én elvoltam kellemesen a Mint-el sok-sok évig, és nem vártam soha semmitől tökéletességet, mert semmi sem tökéletes ;-) , egyszerűen csak legyen használható, és annyi. De most olyan helyzetben vagyok, hogy rendszeresen átcsap a dolog használhatatlanba :-( Na ez tök idegesítő. -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101616 üzenetére
Valamikor '96 környékén kezdtem a linuxozást, "természetesen" a szerverek miatt. Akkoriban nagyon jók voltak a MLF-es levelezőlisták, komoly forgalom volt rajtuk, komoly szakikkal, akik mindig segítettek, mindenre született megoldás!
De egyébként ez a legtöbb szakmai fórumra igaz: a 2000-es években piszok jók voltak, aztán kezdtek hanyatlani, később megjelentek a trollok, a szakik ezt nehezen viselték - eltűntek, és ennyi :-(
Szoktam régebben hardveres meg hálózatos fórumokon, topicokban segíteni próbálni, de általában csak beszólást kaptam olyanoktól, akik szerintem a google-en tanulták a szakmát, szigorúan elméletben, és még erősen a "zongoraleckét adok-veszek" szinten tartanak. Szinte sohasem tudtam egyet sem meggyőzni közülük, hogy finoman szólva hülyeséget terjesztenek, nem lehetett őket kizökkenteni az ügyeletes mindent tudó észosztó szerepből. Így én is meguntam már rég a dolgot, pedig van annyi tapasztalatom pl. a hálózatokkal, nagyokkal is, wifi-vel, nagyokkal és kültérivel is stb., hogy egy otthoni felhasználónak biztosan tudnék segíteni a komoly hálózatos problémáiban ;-)
Több elektronikai és hifis fórumon is ott vagyok "a kezdetektől", mindegyik árnyéka már csak önmagának. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101622 üzenetére
Szuper, erre vártam!
Akkor légyszi áruld el, melyik az a fizetős disztribúció, ami úgy működik, ahogy kell?
Tehát feldobom a gépemre, átméretezem 150%-ra a 4k kijelzőmet, és mindenféle akadozás nélkül működik minden, természetesek codec-ek is vannak, ha már fizetős, stb.
Szívesen fizetek érte, de komolyan! -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101609 üzenetére
Á, azért ennyire nem párhuzamos ez a két dolog! A valamilyen szintű rend, rendszer, tervezettség stb. nem ördögtől való ;-) Azt is mondhatnám, hogy korlátlan szabadság egy piszok jó dolog! Annak, aki felnőtt hozzá minden téren ;-)
"egyre több disztró fektet egyre nagyobb figyelmet azokra a userekre, akik nem akarnak érteni a linuxhoz"
Én már lehet, hogy elfelejtettem, milyen volt "régen", de nem emlékszem szívásokra.
Sok-sok éve Mint-et használok (régebben MATE, aztán pár éve Cinnamon) , feltelepítettem, és kb. minden működött: hálózati meghajtók beállítása, nyomtató és szkenner driverek telepítése, ennyi, de codec telepítgetéssel meg hasonlókkal sohasem kellett szórakoznom.
Aztán most, hogy kipróbáltam több disztribúciót a 4k felbontás miatt, kiderült, hogy ez erősen nem alapvető dolog máshol!
A Fedora alatt nem is sikerült még mindig codec-eket telepítenem (OK, kb. 5 percet szántam rá, mert ha annál többet kell, akkor ott valami nem stimmel ;-)
openSUSE alatt kb. 2 perc sem volt, és szerintem annak is ment volna, aki most vált linuxra.De a legnagyobb probléma: elkezdenék linuxot használni. Feldobom a Fedora-t, és ott van kapásból a codec probléma. Semmi gond, van egy haverom, ő már egy ideje Mint-et használ! Ad pár tanácsot, de amit mond és beírogatok, nem működik. Felhívom a másikat, aki openSUSE-t használ szintén hónapok óta, ő is mond pár ötletet - totál nem működik. A harmadik valami Arch alapúval boldog: szintén esélyem sincs segítséget kapni tőle.
(És itt tenném hozzá, hogy a pár verzióval régebbi Fedora alatt született megoldás ugyanerre a problémára szintén nem működik, mert megváltoztak a parancsok, és/vagy a kapcsolóik, és/vagy az akármik ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74 #101607 üzenetére
Vagy pl: tök jó, hogy van sok szép ablakkezelő (...amik aztán próbálnak kb. ugyanúgy kinézni és működni ;-) , de ha az ember belefut, akkor viszont nagyon belefut abba, hogy mögöttük - alattuk az X11 már rég elavult, a Wayland meg még nincs készen és / vagy a kinézett ablakkezelővel nem, vagy még nem teljesen jól működik együtt.
Egy kicsit olyan ez, mint a Peugeot 206 reklám, csak itt 150 csapat próbál ahelyett, hogy egy rendes autót összerakna, 150 ilyen 206-ost csinálni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101594 üzenetére
Persze, szabadság, nyílt forráskód meg minden... Csak talán belátható, hogy a fejlesztést elaprózni nem túl jó ötlet.
Mert így pl. 2 fő csapásirány 5 szuper arra épülő disztribúció helyett (amiben szerintem minden fejlesztő megtalálhatná a számára szimpatikusat, és dolgozhatna azon) fejlesztődik nem is tudom, 20 fő csapásirányra alapozó 150 disztribúció, csak sajnos ki nem fejlődnek igazán soha :-( -
Vasti74
senior tag
Olvasva itt ezt a sok mindent, a sokféle disztribúció követhetetlen számú változatát, a csomagkezelőket, amikről még a haladó linuxosok - nem hogy nem ismerik, de még nem is hallottak róla elgondolkodtam.
Hogy ez itt a baj ;-)
Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
Tudom, igazából mindegyik azt fejleszti, csak a saját elképzelése szerint: így lesz egy debian-ból származó rendszerből származó rendszerből származó rendszerből egy 1235. olyan disztribúció, amiben már majdnem minden működik, csak nem, és egy haladó linux felhasználó is, ha feltelepíti, kutatnia kell ahhoz a neten, hogy és akkor most hogyan telepítem fel a htop-ot?! ;-)
Olyan ez, mintha a MS-nál minden asztalnál egy kicsit másfajta Windows-t, az Apple-nél meg egy kicsit másfajta macOS-t fejlesztenének, aztán mindegyikből lenne a végén 1000 különböző változat, amikben még az is különbözik, hogy ha beírom a "blabla" parancsot, akkor van-e olyan, és ha igen, mit fog csinálni?! Izgalmas lenne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101522 üzenetére
Nem, ennyi időm volt egyelőre szórakozni vele...
Nem az opi-s utat választottam, hanem a másodikat ez alapján - ami kb. ugyanazokat és ugyanúgy telepíti, mint ahogy Fedora alatt is próbáltam. Csak itt működött is ;-)
-
Vasti74
senior tag
Új Plasma-a tapasztalat, újabb "nem értem"-ek... :-)
openSUSE Tumbleweed, legfrissebb, ráadásul "netinstall" telepítő, HP 290 G1-re gyalult SSD-re telepítés. Mert rákerestem a neten, hogy melyik a legjobb Plasma-s rendszer, és ez jött ki ;-)
Telepítéskor Plasma-t választottam, feltelepül, bejelentkezek, átméretezek 175%-ra, alkalmaz - nem történik semmi, meg sem kérdezi, ahogy kellene, hogy megtartom-e az új beállításokat? De mintha ebben az ablakban nagyobbak lennének a betűk! Kijelentkezek-bejelentkezek, már minden át van méretezve - kivéve az egérmutatót, az még mindig 4k 100%, elég mini ;-)
Újra méretezek - újra semmi, csak ki és bejelentkezés után.
Codec-hiány van itt is, a VLC sem akar h.265-öt lejátszani, ugyanaz, mint a Fedora-n: de legalább a neten talált első leírás alapján 1 perc alatt fent van minden, a VLC-t is lecseréli, játszik mindent, hurrá!
Feltűnik viszont innen-onnan, hogy X11 van a háttérben, nem Wayland... Némi keresés: a bejelentkező képernyőn bal oldalt alul egy mini "felirat", szemüveg nélkül elolvasni sem lehet ;-) , na ott lehet kiválasztani, hogy Plasma + X11 vagy Plasma + Wayland. OK, megvan, na de miért X11 az alapértelmezett?! Szerintem minimum furcsa...
Kapásból még egy furcsaság: van egy NAS-om, smb, nfs és dlna megosztásokkal. A fájlkezelő nem látja a smb-t, a VLC a dlna-t, na ilyen még nem volt egy rendszer alatt sem :-) De legalább az nfs-t be tudtam csatolni kézzel (nfs-client telepítése után persze)
Hát, mit mondjak... Kár volt kitekintenem a Mint Cinnamon-os nyugodt életből ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101497 üzenetére
Elnézést - kipróbáltam, csak már késő este volt, és elfelejtettem válaszolni.
(Szerintem Wayland dolgozik a gépemen amúgy...)
Eredménye:vasti@fusi-d738:~$ xrandr --output DP-1 --scale 0.5x0.66
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 7 (RRSetScreenSize)
Serial number of failed request: 22
Current serial number in output stream: 24És nem történik semmi.
De nem tudom, mi a különbség az parancssorból és a grafikus felületen beállított skálázás között? Mert a grafikus felületen is be tudom állítani... :-)
Viszont mintha azt az infót kaptam volna itt, hogy a fractional scaling eleve szívás, mert ha használom, akkor nincs rendes hardveres gyorsítás (legalábbis X11 és gnome-szerű DM-ek esetén) , a Wayland + Plasma sokkal jobb ebből a szempontból.
Ezért váltottam rendszert :-)
-
Vasti74
senior tag
Na most akkor összefoglalom a dolgot, mert nagyon elment már minden irányba, és a segítségek nagy része (amiket természetesen nagyon köszönök) már rég nem az eredeti problémámra adna megoldást ;-)
Szóval onnan indult a dolog, hogy az Intel UHD 630 IGP-s gépemen régóta használtam a Mint Cinnamon-t totál elégedetten. Aztán vettem egy 4k monitort... És jöttek a problémák ;-)
A Mint Cinnamon alatt ugyanis ha nem 100%-on (túl kicsi minden) vagy 200%-on (túl nagy minden) van az asztal skálázása, akkor eléggé meghal a megjelenítés :-( Gondolom nem véletlenül kell külön bekapcsolni, hogy lehessen 125-150-175%-ra is skálázni...
A meghal azt jelenti, hogy akadozik szinte minden: egy 4k videó lejátszása (mkv) szinte lehetetlen, egy Youtube 4k videó lejátszása szintén akadozik, miközben kb. 80%-on hajtja a 6 magját a processzornak. De egy FullHD Youtube is megakasztja, másodpercekig nem reagál az egérkattintásra, a hang megy, de a kép áll, stb.Erre kaptam válaszul, hogy a MATE - Cinnamon stb. elavult, használjak KDE Plasma-t.
(Előtte persze körbejártuk a dolgot: mindenhol minden hardveres támogatás telepítve, bekapcsolva, és "működik", csak - ennyit tud)
Kipróbáltam a Fedora 41-et, meg a Debian 12-t Plasma-val: tényleg jobb, mint a Cinnamon, de nem "tökéletes". Néha ez is megakad, néha ez sem reagál, néha itt is a hang megy, de a kép áll... Ritkán, de idegesítő. A procihasználat sokkal alacsonyabb, 4k Youtube közben 20% körül van, vagy alatta, ez jó.
Az a baj, hogy közben kezdek rájönni, hogy miért váltottam KDE-ről nem is tudom mire, amikor jött a Plasma valamikor jó régen... ;-) Sok dolog van benne, ami szerintem feleslegesen bonyolult, körülményes, túlkomplikált.
Meg ugye a megfelelő disztribúciót is keresem a Plasma alá, mert az ajánlott Fedora 41 nagyon nem bejövős ;-) Lehet, hogy a Debian 12 lesz az, még nem tudom. Maradnék "deb" vonalon, mert már régóta csak azt használom, és már semmi kedvem tanulni.
Egyelőre nincs időm vele szórakozni, mert amikor a gép előtt ülök, használni szeretném, nem telepítgetni... Majd talán a jövő héten.
Az eddigi segítségeket még egyszer köszönöm! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101495 üzenetére
Itt van a kimenet:
Screen 0: minimum 16 x 16, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
DP-1 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 600mm x 340mm
3840x2160 59.98*+
2048x1536 59.95
1920x1440 59.90
1600x1200 59.87
1440x1080 59.99
1400x1050 59.98
1280x1024 59.89
1280x960 59.94
1152x864 59.96
1024x768 59.92
800x600 59.86
640x480 59.38
320x240 59.52
2560x1600 59.94
1920x1200 59.88
1680x1050 59.95
1440x900 59.89
1280x800 59.81
1152x720 59.75
960x600 59.63
928x580 59.88
800x500 59.50
768x480 59.90
720x480 59.71
640x400 59.95
320x200 58.96
3200x1800 59.96
2880x1620 59.96
2560x1440 59.96
2048x1152 59.90
1920x1080 59.96
1600x900 59.95
1368x768 59.88
1280x720 59.86
1024x576 59.90
864x486 59.92
720x400 59.55
640x350 59.77 -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101493 üzenetére
A skálázás nagyít, de a felbontás marad!
Tehát a teljes képernyőn, akárhogy is számoljuk, kb. 4x annyi képpont van - vagy nézhetjük úgy is, hogy ami a FullHD monitoron 1 képpont, az a 4k-n 4 képpont, ami igen nagy különbség.
A múltkor egy 2 monitoros próba miatt visszadugtam a régi monitoromat: DARABOS, nagyon ;-) Ezen a kis (24"-os) 4k monitoron még szemüvegben sem látok képpontokat. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101489 üzenetére
Én ezt értem: de a linux úgy indult, és sokáig afelé is haladt, hogy egy ingyenes, használható desktop rendszer lesz. Erre majdnem 30 év után azt kapom, hogy ne csodálkozzak rajta (hogy olyan, amilyen) , mert mivel ingyenes, desktop rendszerként kb. 20 év a lemaradása?! Szuper :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101488 üzenetére
...hogy nem a natív felbontásában használjam a monitoromat??? Meg sem nézem, mert szó sem lehet róla ;-) Ha kisebb felbontást szeretnék, egyszerűen feldobnék az asztalomra egy kisebb felbontású monitort. Mert szerintem a 4k monitor 200%-ra méretezett munkaasztallal nagyon nem ugyanaz, mint a FullHD 100%-on ;-)
-
Vasti74
senior tag
Jól kis párbeszéd kerekedett itt :-)
Én még mindig úgy vagyok vele sajnos ;-) , hogy nekem valamilyen linux a megfelelő rendszer - nem véletlenül használom ilyen régóta, pedig nem lenne kötelező ;-)
A macOS szóba jöhetne még, de nekem erősen "furcsa" - persze, tuti megszoknám hamar, túl sok időt nem fordítottam rá, amíg volt mac-em próbálgatni. És nem ismerem, mert amíg ezzel foglalkoztam otthon, a 20 év alatt csak pár mac-et láttam...
A Windows-t elég jól ismerem, de szerintem azt sohasem tudnám megszokni ;-)Eddig nem állítottam kihívások elé ;-) a desktop linuxot, mert kb. a totál mezei vason a telepítés utáni alapbeállításokkal tökéletesen elvoltam egy akármivel, az utóbbi időben Mint-el.
Ezért piszok nagy meglepetés ért, amikor először egy olyan egyszerű dolgot akartam használni, mint a kijelző átméretezése... Ez más rendszereken annyira nem probléma, hogy a felbontás és a kijelzőméret ismeretében a rendszer automatikusan át is méretezi az asztalt! De hogy ezt linuxon úgy néz ki, hogy "halál" megoldani (legalábbis egy átlagos vason) , az szíven ütött, mert ennek úgy nem is tudom, 10 éve? működnie kellene, mivel azóta vannak nagy felbontású kijelzők, amiket átméretezés nélkül nem igazán lehet használni - a 100 és 200% általában pont nem jó, hanem közte valahol. És nem értem, hogy ez eddig nem tűnt fel senkinek (fejlesztők) ??? Vagy nem lehet megoldani? Vagy nem tudják megoldani? Vagy simán csak nem érdekel senkit? Na ez nagy gáz :-(
Brand gépek és szoftver árak: használt gépeket veszek "fillérekért", szerintem még sohasem adtam annyit gépért (8. gen Intel, legalább 8GB memória, nvme SSD) , amennyibe egy Win11 Pro, vagy akár Home licenc kerül. Ami ezekben benne van ;-) A neten €3,70-ért számlával vehető ilyen-olyan Win11 Pro licencekről nem is beszéve: szóval nem az árral van a baj ;-) A mac tényleg más téma, de mivel nem lehet macOS-t venni gép nélkül, ezért kérdés, hogy mennyi lehet az ára?! Abból kiindulva, hogy egy Windows Pro licenc brand géppel együtt pár 10 Euro, szerintem az sem sokkal több. Simán megéri: ha lenne egy olyan linux verzió 30-40 Euróért, ami nekem mindenben megfelel, azonnal megvenném!!! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101454 üzenetére
Juj. Az "ingyen volt" az kb. minden rendszerre igaz ám! Mert a brand gépek eleve "tartalmaznak" Windows Pro licencet, szóval feltehetnék egy Win11 Pro-t, nem kerülne az sem semmibe... (És a mac gépekhez sem kell külön rendszert venni.)
Szóval khm... Ne reklámozzuk a linuxot azzal, hogy ingyen van, úgyhogy ez ilyen ;-)A disztribúció meg pont a kezdők szempontjából nem mindegy szerintem - ezt tényleg nem azért mondom, mert szeretek vitatkozni (pedig úgy nézhet ki, hogy igen ;-), de ha megnézel egy Fedora-t meg egy Mint-et, hát, jó nagy a különbség kezelésben, kezelhetőségben. Szintén szerintem egy KDE is nehezebben kezelhető, mint pl. egy MATE vagy Cinnamon, stb. stb.
Egyébként valószínűleg rohadtul nincs szerencsém a Fedora-val... Tegnap először akartam nyomtatni vele, mindig egy sok oldalas pdf bizonyols oldalait nyomtatom. Rákattintok, megnyílik, nyomtatás. Ha az Oldalak-hoz írom be, hogy pl. 25, nem nyomtat, ha az Oldalak tól-ig helyre meg hogy 25-25, akkor nyomtat :-o És következetesen így. Tényleg élvezem vele a munkát :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101451 üzenetére
Ennek nagyon örülök :-)
A kijelződ is 4k felbontású?
És skálázod is a munkaasztalt 100 és 200% között valahová? ;-)
Mert vagy nekem mindkét gépem, amivel szórakozok vacak (csak brand gépeim vannak, egy Fujitsu D738 napi használatban, és egy HP 290 G1 amin most kipróbáltam a Debian-t) , vagy - nem tudom... -
Vasti74
senior tag
válasz
growler #101444 üzenetére
OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
Mások vagyunk.
Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101442 üzenetére
OK, csak nem tudom, kit mennyire zavar a hosszúra nyúló agóniám - a szürkét könnyebb átugrani ;-)
Nem érted a problémámat az Arch-al! ;-)
Nem az a problémám, hogy ha nagyon akartam volna, nem tudtam volna gyorsan kinyomozni, hogy mi legyen - és igen, tudom, hogy a javasolt választási lehetőség nagybetűvel van ott, és érdemes azt választani ;-)
És azt is választottam, mivel nem akartam utánanézni, ezért elfogadtam a javasoltat.Az a problémám, hogy egyáltalán nem akarok ilyen ablakokat látni, és főleg nem több eldöntendő kérdésre válaszolni egy egyszerű (napi) frissítésnél... Azt hittem, hogy az a világ már elmúlt ;-)
Csinálja meg egy "akar frissíteni - igen" gombnyomásra csendben, kérdés nélkül a frissítést, és ennyi.
Mert pl. mi értelme van több kérdést feltenni, amire gyakorlatilag csak IGEN lehet a válasz, ha az ember nem akar mindig mindennek utánanézni?! az ilyen kérdést nem is kell feltenni, szerintem.
Vagy legyen földi halandóknak (és a gépet csak használni akaróknak) egy kérdés nélküli frissítés, a ráérőknek - barkácsolóknak meg egy olyan, ami minden fájlra rákérdez, hogy letöltse? Kicsomagolja? Telepítse? De tényleg? Biztos? Aztán szórakozzanak vele ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101426 üzenetére
...én csak a saját tapasztalatomat tudtam leírni, másét nem ;-)
Örülök, hogy nálad okosan működik, de nálam nem.
És ennyi sok év linuxozás után azért elég hamar el tudom dönteni, hogy akarom-e magam szívatni valamivel, vagy nem ;-)
De ez amúgy sem sok jót vetít előre: nálam kapásból (szerintem) hülyeségeket csinált telepítés után, nálad nem. Szóval lehet, hogy nálam évekig nem csinálna több hülyeséget, nálad meg holnap lesz valami hasonló okossága ;-) Na ilyenekkel nem akarom magam szórakoztatni. -
Vasti74
senior tag
válasz
tompa torma #101431 üzenetére
Intel UHD 630 IGP-d van 4k kijelzővel? ;-) Mert nekem az, és ez a probléma forrása, amin úgy néz ki, hogy a diszkrét grafikus kártya, vagy váltás sokkal jobb(an támogatott) IGP-s kis gépre segítene csak :-(
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101433 üzenetére
Ez bosszant engem is, de nagyon.
A procim 2017-ben jelent meg, a monitorom is már legalább 6-7 éves (használtam vettem, mert 24"-os UHD monitor talán két típus létezett, mindkettő LG, és rég nem gyártják egyiket sem - de nekem meg nincs helyem 27"-os monitornak, meg túl nagy is lenne ekkora távolságról nézni)
Szóval azért az, hogy egy ennyire elterjed IGP, mint az Intel UHD 630 ilyen szinten vacak driverrel van még mindig meghajtva, nagyon gáz.
Ezért nem is töröm magam egyelőre a további megoldáskereséssel, mert kb. garantált, hogy csak az időmet cseszem el vele: amíg az Intel IGP-t használom, nem lesz rendesen működő 4k felbontásom, akárhogy cserélgetem a rendszereket és a DM-eket, mivel a grafikus driver valószínűleg mindegyikben kb. ugyanaz lesz, onnantól meg vége a dalnak.
Gratulálok... ;-)
Aztán lehet, hogy a vasam MÁR nem támogatott, és ha egy 5 éves rendszert töltenék le, aztán nem frissíteném, az jól működne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
GuMipOkE #101432 üzenetére
Az a csökött IGP Windows és macOS alatt döccenésmentesen csinál mindent (hardveresen gyorsítva természetesen, mert elméletileg az UHD 630 egyszerre 3 dartab 4k videót tud dekódolni) , amit linux alatt nagyon nem...
A diszkrét grafikus kártyával meg csak annyi a bajom, hogy szerintem a gépembe eleve bele sem tudnám tenni (Fujitsu SFF) , mert a táp gyenge, tápcsatlakozó sincs neki, és eleve csak LP kártya fér bele. De amúgy sem vennék, mert - lásd a következő hozzászólásom ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
tompa torma #101420 üzenetére
A helyzet azért nem ilyen egyszerű, mert az alapproblémám megoldása (4k kijelző normális meghajtása) hozott be újabb problémákat ;-)
De egyelőre olyan nagyon elment a kedvem az egésztől (főleg, hogy rájöttem, a Plasma is csak jobb, mint a MATE - Cinnamon, de távolról sem jó) , használom a Fedora-t, tulajdonképpen böngészni lehet vele ;-) , a többit meg elintézem a tévén... Mert az a nulla hardver + buta szoftver is tudja azt, amit egyelőre egyik linux sem tudott, amit próbáltam.
OK, persze, vehetnék egy izmosabb gépet valami jó VGA kártyával, az valószínűleg megoldaná a problémát izomból, de eldöntöttem, hogy nem veszek, és kész ;-) Ha egy i5-8400 + 16GB DualChannel memória + gyors nvme SSD nem elég linux alatt arra a kb. semmire, amire nekem kell a gép, akkor - ennyi. Egyértelműen a rendszer a hibás, és nem fogok azért pénzt költeni hardverre, hogy a szoftver hibáit megpróbáljam elfedni vele... Ez ilyen elvi kérdés ;-)
Igazából most már kb. értem, hogy miért nem szívatják magukat az emberek egy ideje PC-vel ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101406 üzenetére
...szóval azért vegyek egy mac-et, hogy linuxot tegyek rá?
Mert nem éppen a linux miatt szívok? ;-)
mac-et akkor fogok venni, ha meg bírok végre barátkozni a macOS-el.
Bár így visszagondolva, nem is volt az olyan rossz, amikor akadozásmentesen működött a gép, nem villogtak az ablakkeretek, nem váltott a hang random fehérzajra az USB-s hangkártyámon (ez is újdonság, de nincs kedvem foglalkozni vele, inkább a kezem ügyébe tettem, és kihúzom-bedugom az USB kábelt ;-) , szóval egyszerűen csak működött...
Egyre gyakrabban gondolok arra, hogy akik megveszik a mac-et, bedugják a konnektorba, és használják, talán tudnak valamit, nekem meg még tanulnom kell ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #101403 üzenetére
Nem csüggedek - csak kiábrándult, és kissé ideges vagyok ;-)
Mert én >25 (ami kb. 28 :-) év linuxozás után most léptem először sz*rba, a 4k monitorral.
Azóta kaka ez-az, de sokáig nem volt lelkierőm nekiállni kinyomozni, hogy merre tovább.Most nekiálltam - tessék, ide jutottam ;-)
Nekem mindegy lenne, hogy Arch, Fedora vagy valami Debian-származék, csak egyszerűen, és működjön: erre most kb. ott tartok, hogy szívathatom magamat totál más "alapú" és elvileg szuper disztribúciókkal, de az alap problémámon (megjelenítés lassúsága) igazából sokat egyik sem segít, viszont behoz a képbe még néhány új kellemetlenséget - problémát, csak hogy még egyszerűbb legyen az életem!!! :-)
Mert azért azt el kell mondanom, hogy ugyan csak Fedoda és Debian alatt próbáltam most a Plasma csodát, de itt is nagyon magas videolejátszás közben a procihasználat (a két másik rendszerhez képest) , bár az igaz, hogy alacsonyabb, mint MATE és Cinnamon alatt, mert ott simán megzabálta az i5 proci 6 magját... Bár ritkábban, de itt is előfordul, hogy nézek egy Youtube videót, és kattintgatok ("beletekerés"), de nem történik semmi másodpercekig, megakad a kép, de hang van, meg hasonlók.
Szóval a Plasma nem rossz, csak a jótól van rohadt messze sajnos, és most éppen azon filózok, hogy ha lesz kedvem, visszadobom a Mint-et, mert a megjelenítés ugyan rosszabb, de a rendszer amúgy nekem a monitor megvásárlásáig ;-) nagyon bevált...
Tehát most el kell döntenem, hogy melyik rosszat válasszam ;-)
Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember (én főleg Debian-t használtam, aztán sok éve Mint-et, de volt SuSE és RedHat időszak is, még a 90-es évek vége felé) Most meg nézd meg ezt, és döntsd el, hogy akkor melyiket is kellene kipróbálni???? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101401 üzenetére
Hát igen, nagy a csábítás... Vettem is nemrég próbára egy mac Mini-t (a legutolsó Intel procisat, de a rendszer azon is a legújabb) , használtam néha, telepítgettem, frissítgettem, de valahogy nem szerettem meg :-( Nagyon más, mint egy linux. De hogy legalább minden kapásból és jól működik, az tényleg nagy előnye ;-)
Ezt a gépet le akarom cserélni hamarosan, előtte teszek újra egy próbát a macOS-el, és ha kibírom ;-) , akkor egy új mac Mini lesz. Ha nem, akkor eladok mindent, és netezek a tévén, az legalább a videókat is lejátssza ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Warton #101400 üzenetére
Az tuti nem ;-) Ismerem (20 + 1 évig számtech szervizes + rendszergazda voltam) , de megszeretni nem bírtam soha. Utoljára NT WS 3.51-et használtam. azóta linuxot :-)
Most is rendszeresen ülök Windows előtt (gyerekek gépei, és családban - ismerősöknek még elvállalok sírva egy újratelepítést, stb.) , de még mindig nem kéne ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101396 üzenetére
Lehet, hogy a disztribúció összeállítói azt is kiherélték, szigorúan jogi - licencelési okok miatt?! Passz, Debian alatt kapásból működik minden a csomagkezelővel telepített VLC-ben.
Nem hiszem, hogy rosszul csináltam valamit - feltelepítettem, rákattintottam, itt nem működik (még mindig a Fedora alatt "szenvedek", újratelepíteni a gépemet már megint nincs kedvem - mindegy, az is valami, hogy egy 6 magos 8. generációs Intel i5 proci + 16GB memória internetezésre legalább korlátozottan alkalmas ;-) , az asztalom mellett egy másik majdnem ugyanilyen gép Debian + Plasma párossal, ugyanúgy feltelepítettem mindent, és minden működik.
Annyira minden, hogy még az ablakok keretének villogása is! Ha-Ha ;-)
Komolyan eret vágok már magamon, a feleségem felváltva nevet rajtam és sajnál a szívásaim miatt, amikbe az elmúlt kb. 2 hétben belefutottam :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101395 üzenetére
Könnyen feladom ;-)
Bemásoltam - nem működött - ennyi.
Hogy miért nem működött, baromira nem volt kedvem kitalálni (elfelejtettem már totál a Rőt Süveges dolgokat, utoljára valami Red Hat 5.2-re emlékszem, azt még használtam. De az még nem RHEL volt, csak simán RH, és a '90-es évek végén volt - legalábbis így emlékszem, a dátum és a verzió nem biztos ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101394 üzenetére
Egy innen letöltött "EndeavourOS_Endeavour_neo-2024.09.22.iso" nevű fájlból telepítettem egy rendszert egy virtuális gépre. Aztán az első indítás után, a megjelenő "üdvözlő" ablakban volt olyan lehetőség, hogy frissítés. Elindítottam. A többit már tudod ;-)
Na itt rögtön éreztem is, hogy ez a rendszer nem nekem készült... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101392 üzenetére
A legfrissebb letöltött ISO-ból telepítettem, mivel eddig nem is hallottam erről a rendszerről ;-) Hogy másoknál működik, annak szívből örülök: de ha nálam nem igazán, azzal egyrészt nem vagyok előbbre, másrészt meg azt vetíti előre, hogy ha ma nincs is, de holnap, vagy a jövő héten, vagy a jövő hónapban ettől még lehet problémám - azt meg tényleg nem hiányzik. Feldobnék végre egy rendszert, ami egyszerűen működik, évekig, hardvercsere miatti újratelepítésig, meg hasonlók - mint régen ;-)
...vagy visszateszem a Mint Cinnamon-t, meg persze a nagyobbik lányom asztaláról a régi jó HP Z24i G2 monitoromat: annak a felbontásával még megbirkózott a linux. Ő meg megkapja a 4k-s monitort, mert a Windows megbirkózik egy ilyen hatalmas kihívással ;-) Csak sajnos ennek a monitornak nagyon jó képe van... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101390 üzenetére
Köszi, de Arch-vonalra már tényleg totál nem akarok tévedni! Kipróbáltam, megijesztett ;-)
A frissítés egy halom dolgot kérdezett, pl. akarom-e a GipszJakab@akármi kulcsát telepíteni (most erre mit mondjak, honnan tudjam?!) , aztán egy halom csomagra (nem néztem a nevüket) kiírta, hogy megbízhatatlan forrásból származik, vagy mi, ezért törli (érted, a frissen telepített rendszer, az első frissítésnél úgy, hogy kézzel semmihez sem nyúltam!) Szóval - na neeeeee ;-)Én egy operációs rendszert (lehetőleg linuxot ;-) szeretnék, ami egyszerűen csak működik, feltelepítem, aztán használom.
Ja tényleg: ki találta ki a Fedora-nál azt a "Windows-szerű" frissítést, hogy letölti, újraindul, nézem a csíkot, újraindul, éééés már készen is van?! Eddig azt is szerettem a linuxban, hogy frissült, maximum a böngésző indult újra, ha az is frissült, de folytatta, ahol abbahagyta, a kernel miatti újraindítást meg, pillanatok alatt, amikor majd kedvem lesz.
Tizensok éve ez így működött. Most már nem...Fejlődik a dolog minden téren, látszik, hogy gőzerővel dolgoznak a szoftverfejlesztőpk, csak éppen a szakmát nem tanulták még ki, vagy nem tudom... Most éppen egy IT-hullámvölgyben vagyok, úgyhogy mindenundorom van ;-)
- Itt van ugye a linux. Hagyjuk ;-)
- Van egy kijelzőbe épített Raspberry-m Volumio-val: megkérdezte, hogy frissítem? Mondom igen. Belehalt (eddig soha) Szétkap, mert a memóriakártya még véletlenül sem hozzáférhető, újratelepítem, elindul, de kaka, nem működik rendesen. Elment a kedvem tőle, inkább zenét sem hallgatok.
- Laptopom, Win11, frissíteném a TomTom navit. A program kiírja, hogy biztonsági okokból azonnal frissítsem - megtettem, mint már annyiszor. Utána nem jelentkezik be, csak homokórázik, akarom mondani köröz, és ennyi.
- Vettem egy LG WebOS tévét a kisebbik lányomnak (van már kettő itthon, 2 és kb. 6 évesek) , hát ez... Az első, ami már kb. 6 éves még csak-csak, bár az előző nem-WebOS LG tévé után az is egy hulladék rendszer volt. A 2 éves már egy idegesítő vacak volt a 6 éves után. Ez az új meg - én nem is értem, ki fejleszti és teszteli ezeket?!Elnézést a folyamatos offtopic nyavalygásért, de olyan szinten van tele a hócipőm mindennel, amin program fut, hogy a legszívesebben kiköltöznék egy erdőbe, ahol villany sincs, és már nézegetem, milyen "gombos" telefonokat lehet kapni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101383 üzenetére
Ááááá, ez az :-) odakatt, bepipál, elöl vannak! Köszönöm!
(Az érdekes az a dologban, hogy az utóbbi >10 évben nulla Dolphin volt a gépemen, mert a Plasma megjelenésével ment a KDE a gépemről: de ilyen hülyeséget alapértelmezés szerint még nem láttam)A videókkal nem foglalkozok tovább: nincs erre szabadidőm és energiám. Ha ez a Fedora nem tud kapásból (és némi codec-telepítés próbálkozás után sem) több olyan videót lejátszani, amit eddig minden rendszerem lejátszott, akkor ez a Fedora nagyon nem nekem (és átlagfelhasználóknak) való, úgyhogy kár volt feltelepítenem, lépek tovább valami másra.
Hogy mire, nem tudom: Mint MATE - Cinnamon alatt nem 100-200%-ra méretezett képernyővel a használhatatlanság határát súrolja a 4k felbontású kijelző, a Plasma alatt kicsit jobb a helyzet, de itt meg ugye a villogás, szóval... Passz.
Egyelőre megpróbálom a Debian + Plasma-t, mert ugyan villog néha az ablakok kerete és olyan szétesős, de legalább nem használhatatlanul akadozik (de azért akadozik, minden, még ha ritkábban is, és nem is olyan erősen, mint MATE és Cinnamon alatt)
Aztán - nem tudom. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #101380 üzenetére
OK, ez majdnem OK ;-) De ahogy írtam: a Dolphin-ban jó, de ha valahol (böngésző, LibreOffice, akármi) menteni akarok egy fájlt, akkor már ömlesztve vannak a dolgok. Vagy pl. most itt is, amikor fel akarom tölteni a képeket: ömlesztve hozz a fájlokat és könyvtárakat :-(
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Próbálok megismerkedni a Fedora 41 + KDE Plasma párossal, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel :-(
A codec telepítés az edigi leírások szerint nem jött még össze, a legegyszerűbb videókkal is gondom van: pl. a Samsung telefonommal készített videókat sem a Dragon, sem a VLC nem játssza le, pedig ezt-azt már telepítettem - de egyelőre tényleg kezdő üzemmódban nyomom, internetes és itteni leírásokból copy-paste, és valami hibaüzenet mindig van. Pl. már nem úgy kell használni bizonyos parancsokat - kapcsolókat - akármiket, de egyelőre nem volt erőm kinyomozni, hogy akkor mit hogyan?
De éppen volt kéznél egy nem használt HP gépem (i3-8100, 8GB memória, nvme SSD) , dobtam rá egy Debian 12 rendszert + Plasma Desktop, na, ott legalább a videók kapásból működnek, a h.265 4k mkv fájlok is :-)
Viszont van két dolog, ami nagyon idegesít, és ez mindkét rendszeren ugyanúgy ott van:
- Az ablakok kerete néha villog, amikor mozgatom az egeret, valahogy így. Két gép, Fedora-Debian, ugyanúgy...
- A Dolphin-ban a könyvtárak és fájlok úgy listázódnak, ahogy (szerintem) kell: először a könyvtárak, aztán a fájlok abc sorrendben. De ha valahol el akarom menteni valamit, akkor össze vannak keverve, tehát abc sorrendben a fájlok és a könyvtárak ömlesztve. Na ez mi?! Piszok idegesítő - persze lehet kezdeni pötyögni a keresésben, na de azért ez így erősen nem normális, és ilyet még eddig egy rendszeren sem láttam alapesetben.Van ezekre valami ötletetek?
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #101361 üzenetére
Ez igazából logikus... A "fiatalok" szinte egyáltalán nem használnak már számítógépet, jól elvannak a telefonnal és a táblagéppel. Android, iOS-iPadOS. Vagy az irodai, esetleges otthoni gépen, ami Windows vagy macOS. Linuxot reszelni 99,99%-ban már csak a vén h*lyék szoktak, akik megszokták, hogy az élet nem egyszerű, és mindenért meg kell dolgozni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
sh4d0w #101347 üzenetére
Akkor láttál már ezt-azt te is :-)
Én gyerek vagyok még ;-) , de néha belegondolok, hogy mikkel kezdtem a számítógépes ismerkedést, és hová jutott a technika, hát, döbbenet!
Ha valakinek ma azt mondanám, hogy lehet programot futtatni pl. 3,125MHz-es 8 bites processzoron magnókazettáról betöltve 8kB memóriában, az nem is értené, hogy miről beszélek!
Főleg, ha hozzátenném hogy pl. 8Mhz-es 16 bites procin 1MB (vagy 640kB) memóriában, 20MB-os merevlemezről, ami kb. pár 100kB/s átviteli sebességet tud Windows-t meg Office-t, és még sok-sok hely is marad a merevlemezen... ;-)
Régen minden jobb volt! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Rowon #101331 üzenetére
Ezen én pl. elég nehezen tudom túltenni magam - akkor is, ha majd egyszer eljutok oda, hogy egyáltalán működjön! ;-)
Felteszek egy Debian - Ubuntu - Mint akármit, és minden működik (mármint ezek a dolgok)
Azok is ingyenes rendszerek.
Szóval nem hiszem, hogy nagy dolog lenne egy szintén nem tegnap kitalált disztribúciótól, hogy egyszerűen működjön...
Nem szeretek ilyen dolgokba belemenni, de most már tisztán látni vélem, hogy mi az oka a linux el nem terjedésnek!
Hát ez.
Én tényleg nem ma kezdtem, Debian Bo-ból már szervereket telepítettünk, majdnem 20 évig rendszergazdáskodtam, egész komoly szervereket is felügyeltem. A desktop dolgokba mondjuk nem nagyon ástam bele magam, csak használtam, mert a böngészőn meg az irodai progikon kívül nem kellett más - az meg eddig működött nagyjából. És most itt vagyok >25 év ilyen-olyan linuxos tapasztalattal, szóval elmondhatjuk, hogy láttam már pl. parancssort ;-) , és napok óta (na jó, napi 10-20 percet szórakozok csak vele ;-) szívok olyan dolgokkal, amiknek kapásból működnie kellene, és egyelőre nem működnek...
Akkor mit kezdjen ezzel a helyzettel valaki, aki még nem látott linuxot?!
Azt már nem is mondom, hogy Mint Cinnamon-ról a megjelenítési problémák miatt váltottam Fedora KDE-re, és ugyan egy kicsit ez tényleg jobb, de a jótól még piszok messze van :-(
Elnézést a nagyon offtopicért, de tényleg olyan szinten kezdek kiábrándulni a rendszerből, hogy az már fáj. Elmúltam 50, a barkácsolás már rég nem a hobbim, a számítógépet csak használni akarom, de úgy látszik, hogy a három rendszer közül most éppen a linux a legkevésbé alkalmas a használatra :-( Csak sok mindent annyira megszoktam már benne, hogy nagyon fájna a váltás. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101325 üzenetére
Köszi, de most meg ott akad el a dolog, hogy nincs dnf groupupdate.
root@fusi-d738:/home/vasti# dnf groupupdate core -y
Unknown argument "groupupdate" for command "dnf5". A kapcsolók további információiért adja hozzá a „--help” kapcsolót.
Lehet, hogy egy bővítmény által biztosított parancs, próbálja ki ezt: dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'root@fusi-d738:/home/vasti# dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'
Tárolók frissítése és betöltése:
Tárolók betöltése.
Failed to resolve the transaction:
No match for argument: dnf-command(groupupdate)
You can try to add to command line:
--skip-unavailable to skip unavailable packages
Megy ez, mint a karikacsapás ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #101322 üzenetére
Köszi, de a 26 szerintem már rég volt. A videólejátszó a Dragon Player, ami nem akar hiányzó codeceket telepíteni. Amik a leírásodban szerepelnek, azok ha jól látom telepítve vannak: több leírás alapján is próbáltam már, gondolom közben valami sikerült, csak az még nem elég.
Kezdem elveszíteni a fonalat lassan 30 év linuxozás után, de komolyan... Már a harmadik linux disztribúciót - "ablakkezelőt" próbálom, az egyikkel a megjelenítés nem OK (4k monitor + skálázás) , ezzel meg most így a 21. században egyszerűen csak egy 4k videót szeretnék lejátszani, de valahogy nem akar összejönni - nem hogy kapásból nem működik, ahogy működnie kellene, hanem keresgélés és próbálgatás után sem... Ez mondjuk legalább kapásból működött azzal a rendszerrel, amin meg a skálázás volt használhatatlan.
Amíg nem volt 4k monitorom, meg sem fordult a fejemben, hogy majd emiatt fogok most már napokat szívni a gépemmel, amit egyszerűen csak használni szeretnék... És nem vadi új csúcs fejlesztéseket, mert a 4k megjelenítő és a h.265 szerintem legalább 10 éves technológiák. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
El tudja nekem mondani valaki, hogy hogyan tudok Fedora 41 KDE rendszerre codeceket telepíteni? Mindenfélét, mindenhez ;-) , kb. úgy, hogy az az eddigi Mint Cinnamon vagy MATE rendszereimben kapásból benne volt.
Keresem a leírást a neten, de ötből öt totál mást akar csináltatni velem, párat kipróbáltam, de azok meg legalább nem is működtek.
Így meg pl. a VLC nem játszik le h.265 fájlokat, a Youtube letöltögető is codec-et hiányol: hirtelen ezt a két programot akartam használni, és 2:0 a rendszernek :-(
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
Graphics #101310 üzenetére
A linux jelszavak megváltoztatása nem nagy dolog alapesetben: a grub menüben (ha nem jön automatikusan, akkor SHIFT-et kell nyomni ha jól emlékszem) "e"-t nyomsz a legfelső soron, amin áll, a ro-t átírod rw-re, és a sor végére odaírod, hogy init=/bin/bash, vagy ha az nincs a gépen, akkor /bin/sh, aztán ha minden igaz F10-re tölti a rendszert.
Így elindul a rendszer egy rendszergazda parancssorral: passwd felhasználónév, anélkül meg a root jelszavát módosítod, és - ennyi :-)
A végén adj ki egy sync-et - én többször is szoktam, biztos, ami biztos ;-) , aztán reboot (init 6, vagy ctrl-alt-del) -
Vasti74
senior tag
válasz
webzyus #101095 üzenetére
Helló!
Nem tudom hol tartanak a különböző tűzfal scriptek ;-) , de én amíg használtam ilyet (szervereken is) az arno-iptables-firewall nevű cuccot használam.
Akkoriban az volt úgy általában a vélekedés, hogy ennél jobbat és egyszerűbbet nem lehet összehegeszteni ;-)
Egy próbát megér, nem kérdez sokat a telepítő, a konfigfájlokkal egyszer az igényekre szabni, nekem nagyon bejött. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101040 üzenetére
Alapvetően a problémák a 4k monitorra váltással kezdődtek, előtte az UWXGA felbontásúval ment minden rendesen.
De a 4k felbontás ennek a vasnak nem kellene hogy problémát okozzon: és Windows illetve macOS alatt nem is okoz, oda méretezek, ahová akarok és azt játszok le, amit akarok akadozás nélkül, tehát a probléma egyértelműen valahol a Mint, vagy a linux problémája :-(
A dmesg-et megnéztem már párszor, semmi feltűnő...
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Problémám van a linuxommal, de nem jövök rá, hogy mi :-(
Mint Cinnamon fut a gépemen, a legújabb, folyamatosan frissítve.A gépet a fórumok olvasgatásán kívül ;-) videónézésre használom, Youtube és mkv fájlok FullHD és 4k felbontásban.
A gépem: Fujitsu D738 i5-8400 procival, az UHD630 IGP-t használom, 16GB DualChannel memória és gyors nvme SSD. A monitorom 4k felbontású, DP kábelen a gépre dugva.
A problémám: Firefox és Chrome alatt is egy 4k Youtube videó nézése kb. 60-80% között hajtja folyamatosan a hat procimagot... Ez még nem is érdekelne, mert azért vannak, hogy dolgozzanak: de sokszor miközben a videó fut, megakad a "felület", pl. másodpercekig nem reagál az egérre, ha bele akarok tekerni, stb., a mutató mozog, de hiába kattintgatok.
Eleve az is gáz, hogy csak 100 vagy 200%-ra méretezett munkaasztallal működik rendesen a gép, ha pl. 150 vagy 175%-ra állítom, ami nekem sokkal jobban megfelelne, akkor szinte minden megjelenítés akadozik, a videók nézhetetlenül.
Előkaptam a laptopomat ma már, mert piszkosul zavar a dolog, hogy egy 4 magos ARM procis médialejátszó 2GB memóriával, ami még okostelefonnak is kevés lenne manapság szuperül elboldogul a 4k akármivel, ez a nem gyenge gép meg haldoklik.
Az egy Fujitsu laptop i3-1005G1 procival, szintén IGP, 8GB memóriával és nvme SSD-vel.
Rajta Mint MATE, szintén friss és frissítve. A proci gyengébb, mint az i5-8400, az IGP kicsit erősebb - újabb.HDMI-n rádugtam a 4k monitort, indítottam Chrome-ban egy 4k Youtube videót - a négy mag (tudom, 2 HT-el) kb. 100%-on hajtva folyamatosan. Akadozik a videó, akadozik az egérmutató, halál.
A gépen van egy Win10 is, azon is kipróbáltam: ugyanaz a felállás, második 4k monitoron Chrome + 4k Youtube. A videó szép folyamatos, a gép nem akadozik, a procihasználat 20-30% között...
Valakinek van ötlete, hogy hol a hiba?
Másik disztribúciót kellene választanom a Mint helyett?
Másik ablakkezelőt?Előre is köszönök minden ötletet!
Majdnem beleugrottam karácsony előtt egy új gép vásárlásába, gondoltam hátha az segít, de jó hogy nem tettem meg, mert szerintem a hiba szoftveres, rendszerszintű, és nem a hardverem gyenge... Kidobtam volna egy szép összeget az ablakon.
Kezdem megutálni a számítógépeket :-(
OK, a Windows sohasem volt a barátom, NT4 WS volt utoljára a gépemen, azt már Debian Bo vagy Hamm váltotta. Most erősen elgondolkodtam a váltáson, de nem bírom rávenni magam...
Az Apple-t többször próbáltam, de egyszerűen nem bírom: pár hete adtam el a Mac Mini-t, pedig nagyon akartam szeretni, mert azon legalább minden futott, mint a vaj.
Eddig jól elvoltam a linuxokkal, de egy ideje azt veszem észre, hogy valami nagyon nem kerek: én csak használni akarom, ahogy eddig, de valahogy nem megy. Régen mindenki azt rótta fel a linuxnak, hogy nem támogat egy csomó hardvert, én meg csak mosolyogtam magamban, hogy dehogynem... Aztán most én érzem egyre inkább úgy, hogy itt lenne egy jó kis rendszer, de a hardverek támogatása finoman szólva nem az igazi :-( -
Vasti74
senior tag
berus.berus, lev258:
köszönöm az Acrobat Rader-es ötleteket. Már kipróbáltam őket, de nem segítettek :-(
Lehet, hogy az újabb Mint-hez kellene valami, ami így még mindig nincs fent / nem úgy van fent (mert a netes leírások is addig jutnak, ameddig már eljutottam, és eddig a régebbi verziókkal mindig megoldódott a dolog) , de nincs most kedvem vele szórakozni.
Igazából már nem is tudom, hogy miért akarom még mindig használni ;-)
Üdv: Vasti -
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Mint MATE 20.3 alatt használom az Adobe Rader-t (tudom, régi és vacak, vannak egyszerűbben jobbak, de én mégis ezt szeretem ;-)
Rendszer újratelepítés óta a szokásos font problémám van: bizonyos dokumentumoknál a nagybetűk túl nagyok...
Felírtam valahová egyszer a megoldást, és az elmúlt sok-sok évben újratelepítések után be is vált a dolog, de nem találom természetesen ;-)
Van valakinek ötlete, hogy milyen fontokat kell telepítenem? A ttf-mscorefonts-installer telepítve van, meg persze vele a fontok is ;-) , meg szerintem minden szokásos font, amit még fel szoktam telepíteni, de ez most kevés ;-)
Így néz ki, ami rosszul néz ki:Üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre #84521 üzenetére
Helló!
Nem tudom, milyen erős géped van, de egy új - másik operációs rendszert kipróbálni jobb egy virtuális gépen, a használt rendszered "alatt".
Mert ha mellé telepíted, piszok keveset fogod használni, ugyanis valamiért mindig a megszokott rendszeredet indítod majd ;-)
Ha virtuális gépen van, akkor meg a megszokott felhasználás mellet, ha éppen van kedved és időd, elindítod, és ismerkedsz vele.
Ráadásul így egyszerűbb különböző disztribúciókat is próbálgatni, mert ha van elég háttértárad, akkor akármennyi különböző rendszered is lehet virtuális gépeken: elindítod, amelyiket éppen akarod ;-)
Attól függően, hogy mire használod a gépedet, valami i3 kaliberű processzor és 8GB memória is elég lehet arra, hogy a Windows alatt virtuális gépeket futtass (Virtualbox-ban pl.) , bár mintha lennének már olyan disztribúciók, amik nem akarnak 8GB memória alatt települni... 16GB amúgy is jobb ;-)
Vasti74
senior tag
válasz
fatpingvin #84511 üzenetére
Nekem pl. már piszok régen (több, mint 20 éve) eljött a linux éve, és maradt is ;-)
Ki mire használja a gépét? Ennyi a kérdés.
Amire én használom, arra annyira tökéletes a linux, hogy jobb nem is lehetne :-)
És ezt nem azért mondom, mert nem ismerem a Windows-t: >10 évig miközben linuxot használtam, napi 10-12 órában Windows előtt ültem, mivel számtech szervizes voltam.
Aztán az elmúlt kb. 10 évben már csak az ismerősök, meg a család többi gépén látok Windows-t, de valahogy nem vágyok rá egyáltalán.
Annak ellenére sem, hogy itthon van az én linuxos asztali gépemen, és a dual boot-os laptopomon kívül két laptop és két asztali gép a gyerekeknek Win10-el, mindegyik minőségi és izmos hardver, minden csakis jogtiszta szoftverrel, még a vírusellenőrzőt is megvettem, stb., szóval semmi "mókolás".
De valahogy nem az én világom a Windows...
Viszont! Én még sohasem akartam rábeszélni senkit arra, hogy linux-ra váltson ;-) Eszembe sem jutna. Akinél (ismerős, családtag) látom, hogy kb. a Firefox - Chrome, amit használ, és ennyi, annak esetleg megemlítem, hogy lenne egy alternatíva, ami problémamentesebb. Aztán ha nem csillan fel a szeme, ennyi, többé soha ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
gregory91 #84510 üzenetére
Ugyan...
Nekem pár hónappal ezelőttig 120GB-os SSD volt a laptopomban, rajta Win10 és Mint MATE. Csak azért cseréltem nagyobbra, mert a lányok asztali gépeibe vettem nvme-s SSD-ket, és maradt két 240GB-os SATA SSD ;-)
A Win úgy nézett ki, hogy Win10 Pro, Office 365 Enterpirse, mert be volt állítva a gép a lányaimnak még a távsuli idején tartaléknak, hogy ha a saját gépükkel van valami, előveszik, bekapcsolják, és lehet tovább tanulni. Mindkettőjük felhasználói fiókjánál az OneDrive 1-1,5GB körüli cuccot leszinkronizált a laptopra (mert én így szeretem.) Plusz azon a laptopon szoktam frissíteni a TomTom és a Garmin navigációinkat is, az is 6-8Gb-ot jelent programonként akkor is, ha nem hagyom "megnőni".
A linux csak netezésre volt használva.
Bőven elfért ez így a 120GB-on... Igaz, minden más cucc a NAS-on van. -
Vasti74
senior tag
válasz
Angelotti #84491 üzenetére
Helló!
Nekem MATE van, néhány (1-2GB) pluszban telepített programmal az alap telepítésen felül.
A rendszer külön partíción van, és 14GB helyet foglal úgy, hogy kb. 1 éve csak használom, néha nyomok egy apt autoremove-ot, meg clean-t, és ennyi.
A /home partíción is gyűlnek azért cuccok (ami neked a rendszer partíción lesz, ha csak egy partíciót hozol létre a linuxnak) Nekem a .cache, .config, .mozilla stb. könyvtárakban van még úgy 3GB-nyi cucc.
Az adatok meg gondolom úgyis közös partíción lesznek a Windows-al: úgyhogy ha "csak" használni akarod, akkor 25GB biztosan elég lesz még olyankor is, amikor jön sok-sok frissítés.
Vasti74
senior tag
válasz
Lasersailing #84286 üzenetére
Helló!
Ha "brand" gép, és van rajta Windows matrica (valami hologramos Microsoft meg Windows feliratok vannak rajta ;-) , akkor biztos, hogy van digitális licence. Ilyenkor a verziót (Home, Pro) nem kell kiválasztani, de a megfelelő nyelvű telepítőt kell létrehozni (mármint amilyet használni akarsz, mert minden nyelvet el szoktak ezek fogadni)
A vinyó legyalulásához nem kell feltétlenül linux: vannak live partíció piszkáló programok (MiniTools, AOMEI pl.) , amiben van Wipe Disk funkció, na az még annál is jobb szerintem, mint linux alól "csak" particionálni ;-) Nem kell végigengedni, elég pl. 1%-ig, akkor már tuti, hogy nem marad vírus a vinyón.
Ha a live linux (a legtöbb telepítő az, nem kell külön trükközni) nem látja a vinyót, az eléggé furcsa: írd meg, milyen gép, milyen háttértár van benne?Mondjuk ha a gép 3 hete nem volt használatban, nem sokat cicóznék vele... Használnám ;-)
Persze, fő az óvatosság, egy újratelepítés meg nem egy nagy dolog: de ha újra is telepíted, a partíció gyalulással nem kell foglalkozni, elég, ha a telepítőben törlöd az összeset, aztán telepítés - az majd létrehozza, amit akar.A biztonság kedvéért amíg működik az a Windows, ami most rajta van, valamilyen progival olvasd ki a Windows kulcsot, és írd fel egy papírra ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
zoltanz #84216 üzenetére
Mit nem lehet ezen érteni?
Amikor valaki szoftverfejlesztésbe kezd, eldönti, hogy nyílt forráskódú lesz, vagy nem.
Ha nem, akkor annak a visszafejtése és felhasználása lopás. Jogellenes.
Ennyi...
Hogy mekkora feladat meg titok egy akármilyen program vagy driver, azt majd akkor tudod megítélni, ha legalább láttál olyan embert, aki beszélt már olyannal, aki csinált már ilyet ;-) És felméred azt, hogy mennyi erőforrás és pénz (beruházás, idő, bér, akármi) létrehozni egy olyan kis semmiséget. -
Vasti74
senior tag
válasz
sisi22 #84160 üzenetére
Huh, de jó, hogy nem adtad meg a telefonszámodat!!!
Látszik azért, hogy ravasz vagy, téged nem lehet csak úgy csőbe húzni ilyenekkel ;-)
Utána állandóan téged hívogatott volna a Google, hogy mi van veled, ettél-e rendesen, mostál-e fogat, stb...:-)
Istenem... Ez már fáj, de nagyon! :-)
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
sisi22 #84143 üzenetére
Azt a baromságot ki mondta neked, hogy nem lehet regisztráció nélkül Google-t és Youtube-ot használni????
Sőt! Nekem pl. nincs fészbúkom, de ha néha kell (pl. egy étterem étlapja csak ott van fent, stb.) , simán elolvasom rajta, amit akarok.
Egy debian telepítőt nem meg találni...
Ha lenne itthon 6 év körüli gyerekem, kipróbálnám, hogy sikerül-e nekik pár perc alatt úgy, hogy azt sem tudják, mi az, csak annyit mondanék nekik, hogy mit keressenek? Biztos vagyok benne, hogy lazán megoldanák a problémát ;-)Én néha olvasom ezt a fórumot, ritkán írok: de amilyen műsort te itt lenyomsz, azt már nem bírtam szó nélkül hagyni.
-
Vasti74
senior tag
válasz
SunMount3r #83721 üzenetére
Igen, pont így szoktak az emberek "távoli" gépeken dolgozni :-)
Pl. egy szervernek általában nincsen billentyűzete - monitora, vagy ha van is, messze van, plusz a szerverhostingokba sem lehet csak úgy betoppanni.
De nem is kell ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
fatpingvin #83710 üzenetére
...az mc editora az mcedit ;-)
OK, az első szerkesztéskor megkérdezi, hogy mit használjon szerkesztőként: ott lehet a SAJÁT editorán kívül a többi telepítettet is választani ;-) -
Vasti74
senior tag
Hú, nekem is vannak emlékeim ezekről a masinákról :-)
Amikor még újak voltak, pár ügyfélnek megtetszett, hogy de kis aranyos! Lebeszélni nem tudtuk őket, megvették, aztán a fiók mélyén landolt szerintem mindegyik, mert már akkor is használhatatlanok voltak gyakorlatilag mindenre... Használhatatlan méretű és felbontású kijelző, használhatatlanul lassú hardverrel, és akkora háttértárral, amire nem fért fel egy operációs rendszer sem igazán - remek összeállítás :-)
Szóval ez a gép 15 éve is használhatatlan volt sajnos... Nem is értem, milyen célból hozták létre?! A mai világban teljesen felesleges akár csak gondolni is rá, hogy még valamire használná az ember.
Illetve de, ahogy sh4d0w írta: valami parancssoros rendszer rá, és ha nincs más, pl. szervereket adminisztrálni jó, mert kicsi és könnyű ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
SunMount3r #83689 üzenetére
Szerintem manapság kb. bármelyik linux telepítő vagy eleve egy live rendszerrel indul, amit próbálgathatsz, aztán ha tetszik, egy kattintással telepítheted.
De én is az ssh-s megoldást javaslom: aztán telepíts pl. egy mc-t, azzal bolyonghatsz egyszerűen a fájlrendszerben, és az editora is teljesen felhasználóbarát. -
Vasti74
senior tag
válasz
fatpingvin #83607 üzenetére
Ja, ha megfelel neki ez a méret, akkor OK. Az én szememnek egérmozi ;-)
Ennyi pénzért az a kis masina elég jó vétel, egy "Refurbed" nem magyar billentyűzetes, sok-sok generációval régebbi laptopot sem kapsz ennyiért...
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Felpúposodott egy Galaxy Ring, a Samsung besegített
- Sebtapasz: telepíthető az iOS 26.0.1
- Kuponkunyeráló
- Anime filmek és sorozatok
- Formula-1
- Hálózati / IP kamera
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Itt a Xiaomi Android 16-os frissítési ütemterve a kompatibilis készülékekre
- Háztartási gépek
- Bevásárol helyetted a ChatGPT
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3382, 95% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- BESZÁMÍTÁS! HP EliteDesk 800 G1 TWR brand számítógép garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest