- Továbbfejlesztette az SP szériás, kompakt tápegységeit a Lian Li
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- Jegeli pénznyelő projektjét az Apple, az okosszemüvegben látják a jövőt
- Olcsónak ígérkező, madzagos egér jelent meg az ASUS ROG-os portfóliójában
- Kriptobányászatra használta az AI-ra vásárolt hardvereket a Northern Data?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Asztrofotózás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Rimuru #53853 üzenetére
Lesz rá példa, igyekszem minden hasznos funkciót bemutatni, most inkább az volt a lényeg, hogy több parancs is használható egy témakörben. A SED is nem csak erre jó, tudod te is, meg el is mondom, hogy kb. mintha atommal lőnék varjúra, de a tematikába passzol.
Majd a speckó karaktereknél kifejtem az ilyen dolgokat amit mondasz, visszahivatkozással.
Dupla nézőszám generálás ftw.
És köszi mint mindig a sasszemért -
törölt tag
Helló srácok. Elkészült az új rész, mindenkinek akit érdekel.
Terminál alapozó 2.0
-
törölt tag
A videó javítva, köszönöm az észrevételt.
-
törölt tag
-
törölt tag
Sziasztok!
Kint van a következő rész, ezúttal az asztali felületekről, és ablakkezelőkről osztok meg alap információkat. Jó szórakozást.
-
törölt tag
-
törölt tag
>> furcsa a stílusod, amikor fejtegetted, hogy neked volt eszed és előre megnézted a kamerádat egy weboldalon.
Valóban ezt mondtam, de itt azért tegyünk különbséget aközött, hogy ha valaki azt mondja, hogy
"Nekem volt eszem és megnéztem előre egy oldalon, te meg egy hülye gyökér életképtelen p*cs vagy ha nem teszed..."
és aközött, hogy
"Nekem volt eszem, és megnéztem előre egy oldalon, és tégy te is így, hiszen látod, hogy mennyi kellemetlenségtől kímélheted meg magad."
Mert én az utóbbit mondtam, és próbáltam átadni, életed párja meg (mint minden nő, azt ért amit akar, úgy ahogy akarja), az elsőt "vélte hallani". És nagyon nem mindegy. Hangsúlyban sem lenézően és kioktatóan beszéltem szerintem, hanem segítően, ráébresztően.
Mindenesetre köszi a visszajelzést, legközelebb figyelek az ilyesmire is.
-
törölt tag
válasz
szeredy #53657 üzenetére
Szia!
A lapozó fájl használatának gyakoriságát így tudod beállítani.
https://www.youtube.com/watch?v=XO7tSgt3tVI&feature=youtu.be&t=26m44s
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #53653 üzenetére
>> ahogy remélem a FB csoportokban le is lankad benned
Amm, igen ezt első kézből tapasztaltam pár napja mikor a Magyar linux felhasználók csoportjából anyázások mellett törölték a posztomat, hogy hogy képzelem, hogy merészelek egy segítő jellegű videót kitenni? Mit képzelek magamról, és amúgy is kamu ember vagyok mert nincs kitöltve a FB profilom, és ki kéne zárni még a csoportból is...
Én meg csak lestem, hogy... mi?
Mi van?
Azért vagyok kamu mert nem akarom az életemet facebookon élni, de muszáj egy profil az oldal adminisztrálásához? Jó ég.
Viszont tagadhatatlan, hogy követőbázist tudok onnan szerezni, és ez fontos, szóval muszáj. Mert sose jut el a tényleges célközönségig, ha nem tolom be olyan helyekre mint az, vagy ez a fórum éppen itt. Mert nem magamnak videózok, hanem azoknak akik ezeket nem tudják, és nem találnak magyar segítséget. -
törölt tag
ALFA
Lesz majd programokról is bemutató, hardver listázókról, tesztprogramokról, rendszer karbantartókról, mindennek meg lesz a maga helye és ideje, de sajnos egyedül vagyok, és én is bérből és fizetésből élő ember vagyok, korlátozott szabadidővel. Így is minden szabadidőmet ebbe tolom bele.
Igyekszem mindig olyan tartalmat választani ami felmerülhet egy kezdőnél hibaként. És hidd el az én megoldásaim sem tökéletesek, és nem az a frankó amit én mondok, csak próbálok egy szemléletet átadni, és, hogy egy problémának több megoldása is lehet. Pl. Facebookon, az Ubuntu csoportban is posztoltam, ott azt jegyezték meg, hogy ejnye-bejnye a libssl-t nem telepítjük kézzel! Ott se jött át, hogy nem egy egyetemes igazságot akarok átadni, hogy csak az a jó, és úgy, ahogy én csinálom. Ott is el kellett magyaráznom, hogy a szemlélet a lényeg, amit elmondok, hogy 1. gondolkozz mielőtt fórumra mész, 2. olvass GYIK-ot, 3. használj google-t. És ezzel is el lehet hárítani a hibák jó részét. Persze nem akkor ha specifikus, vagy lehetetlen. De legtöbb esetben egy 10 perces google túrás után jó eséllyel minden megtalálható. Csak az emberek lusták, kényelmesek, mert ezt szokták meg Win alatt. Ezt igyekeztem ebben a részben "kinevelni", illetve utat mutatni nekik, hogy másképp is lehet. Na.
De köszönöm, hidd el minden meglátás hasznos, és minden vélemény fontos a számomra. Komolyan!
Mondjuk az udvariasabb bevezetőn nem tudom mire gondolsz. Minden alkalommal köszönök, elmondom ki vagyok, és mit néz a néző és, hogy miről fog szólni az elővetkezendő X perc. Ennél udvariasabb nem tudom, hogy lehetnék?
ubyegon2
Köszi, hogy megvédesz minden alkalommal. Jól esik.
-
törölt tag
Sziasztok!
Új videó került a csatornára. Ezúttal azt mutatom be, hogy a kezdőknek hogyan érdemes kérdezni, illetve, 1-1 adott probléma elhárításának, hogyan érdemes nekiállni? (Inkább a szemlélet a lényeg, nem a konkrét példa)
Itt találjátok, jó szórakozást.
-
törölt tag
válasz
King Unique #53592 üzenetére
Na ezért szeretek ide járni, mert itt normális emberek vannak, és épkézláb kifejtik a mondandójukat.
Nem úgy mint Facebookon, mert ott először felháborodtak, hogy hogyan merészelek posztolni olyanról videót, hogy a "Linux eltávolítása", aztán kisvártatva törölték is a posztot. Hurrá. Az ember így akarjon segíteni.Na mindegy.
A lemezkezelő tekintetében pedig, igen nyilvánvalóan a bonyolultabb lemezműveletekhez, nem használnék én sem ezt a cuccot, de ehhez az egyszerű 2 kattintáshoz bőven jó, és átlátható felület. És ugye elvileg az a cél, hogy minél kevésbé zavarjuk össze a kezdőket.
Anélkül is nagy a zűrzavar a fejekben sajnos.
-
törölt tag
Jó estét srácok!
Elkészült, a "Hogyan távolítsd el" videó. Ez segít könnyen, gyorsan egyszerűen visszaállítani a Windows boot-ot, adatvesztés nélkül. Persze Ne csinálja senki, mert a linux az jó értem?
Jó szórakozást.
-
törölt tag
válasz
King Unique #53574 üzenetére
Egyébként igazad van, nincs is vita köztünk, a legacy korlátozott, és elavult, teljesen jogos. Én az UEFI-vel viszont úgy érzem magam, hogy a gép irányít engem, nem én őt. Pontosan ez a bajom a XP-től felfelé minden Windows-al is. Ez az elsődleges oka, hogy csak linuxot használok.
-
törölt tag
válasz
herdsman12 #53565 üzenetére
>> "de gyors legyél"
Ja voll mein general!
-
törölt tag
válasz
King Unique #53564 üzenetére
Igen, egyébként elég sokszor futok bele mostanában vadi új gépeknél az UEFI-be én is. Bár attól függ hol veszed.
Egyébként simán meglehet, hogy a te ismeretségi körödben mások a felhasználói szokások. Ami gépekhez engem hívni szoktak, 90%-ban már át van állítva Legacyra, pontosan azért mert aki tudja mit csinál nem fog bajlódni az UEFI-vel. Plusz ahogy mondod is, ott a rendszer visszaállító partíció, ami megint csak megeszik tizen X GB-ot tök feleslegesen. Mindig elmagyarázom az új tulajoknak, hogy szép meg jó, az 1 gombos visszaállítás, csak szokják meg, hogy akkor annyival kevesebb a tárhelyük. Rendre kérik, hogy tüntessem el onnan, ők a tárhelyet választják.
De persze más emberek, más szokások. -
törölt tag
válasz
King Unique #53557 üzenetére
Igen, és igen. Mindkettőben teljesen igazad van.
Az a tapasztalatom, egyébként hogy az emberek jelentős hányada ha új laptopot vesz, akkor azt előtelepített DOS / Liunx-al veszi a jelentős árkedvezmény miatt, és a szomszéd Józsika aki ért a géphez majd feltelepíti. Ami túlnyomó többségben Legacy-t fog szülni, még ha eredendően UEFI-re is van állítva, mivel mondjuk ki a szomorú valóságot, úgyis tört Windows fog rákerülni. Ezért nem tekintem az UEFI-t egyelőre számolandó tételnek. De nagyon jó, hogy említetted, mert így erről is tudok beszélni. -
törölt tag
válasz
herdsman12 #53554 üzenetére
Szia!
Nem sokára lesz ebből is egy videó a csatornámon, ha gondolod kövesd figyelemmel.
-
törölt tag
Vladi!
Inkább úgy kéne kezdeni, hogy akkor mi a csomag, mi a tároló, mi a 3rd party tároló...
Én tisztelem a guruságod, és leborulok nagyságod előtt,
de a videóban éppen, hogy el vannak magyarázva a tárolók. Pont annyira, amennyire egy kezdőnek arról tudnia kell. Igaz a csomagok nem. Még nem. De hát annyi anyag van, és olyan kevés az idő.
Csak annyit szeretnék kérni, (továbbra is fenntartva, hogy jöjjön csak a kritika, mert az kell) hogy ha már bele szeretnél kötni valamibe, olyanba tedd, ami nincs benne a videóban, és akkor tök jogos lesz. De legalább nézd meg a videót, annyi mindenbe bele lehet kötni, annyi hülyeséget mondok benne mint a fene, de spec. pont a tárolók el vannak magyarázva, a Main, a Restricteg, Universe, Multiverse, Partners, PPA.Nem kifejtősen, minden részletre kitérően, de egy kezdőnek ez nem is kell. Ha érdekli, utánaolvas, ha nem akkor is lesz kb. fogalma róla, mi az. Szóval plíz... érted.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #53491 üzenetére
> Annyira nyugodtan, lassan beszélt az ember. ááááááá.....szörnyű
Én is azt vallom, hogy gyorsan, tömören egyszerűen a lényeget. A figyelmet fenntartani kell, nem elaltatni a nézőt. Ettől függetlenül én is érzem, hogy ez 40p-es videó most kicsit tényleg sok lett.
Ez 4 normális átlagos videó ideje. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #53488 üzenetére
Cinizmus ubyegon2 a neved.
Nagyon jól mulattam. Feldobtad a reggelem.Ettől függetlenül tényleg szívesen fogadok minden kritikát, (amíg az kritika, és nem mocskolódás) legyen pozitív / negatív, mert ezeket a videókat nem magamnak csinálom, hanem azoknak akik már a linux hallatán is legyintenek, hogy mi az a szar?
Lassabb beszéd, és tágabb vágási tér. Megpróbáljuk így legközelebb, hátha bejön. Még én is keresem azt a stílust amivel egységesíthetem a videóat.
-
törölt tag
Köszönöm, a tanácsokat, minden vélemény fontos.
Ami a hadarást illeti, pont az a jellemző rám inkább, hogy mint a rétestészta elhúzom a mondanivalómat a halálba, ezért rettenetesen szűkre vágom.
Ez hadarásnak tűnhet, mert utálom, mikor egy mondat 5 percig tart."mod: vegyünk envidíjá kártyát, aztán rákereshetünk a pépéára. Na ez tök kínai egy kezdőnek."
Remélem nem, hiszen elmagyarázom a videóban mit jelent, és miért kell.
Ami az Ubuntu / Mint tároló kezelési módszereit illeti, Ian Murdock, és a Canonical lesz a illetékes, én csak elmondtam mit érdemes csinálni, ha nem akarsz 130 kbps-el tötymörögni egy Brazil szerverről pl.
Egyébként a sorozat bemutató részekben, lesz RPM disztró is, lesz Arch is, meg igyegykszem minél több mindent megmutatni, aztán a kezdő majd választ magának.
-
-
törölt tag
válasz
Rimuru #53399 üzenetére
Nem is gáz, nem vettem magamra, bírom én a negatív kritikát, sőt hálás is vagyok érte.
Hiszen én sem vagyok tökéletes, és néha beszélek orbitális marhaságokat, akaratlanul is, mint ahogy arra az imént berus.berus kolléga is rámutatott, és tök igaza van.És fontos az is amit te mondasz, sőt nagyon fontos, csak te egy folyamat 256.-ik lépését magyarázod, én meg a 7.-et, épp sorrendben.
És ezzel nem azt mondom, hogy a 256.-ik nem fontos, mert rohadtul az, de a 7.-ik nélkül egy Windowsról frissen áttérő nem fogja érteni.Ez a csatorna koncepciója.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #53395 üzenetére
Köszönöm, és igyekszem tényleg mindig olyan tartalmat készíteni, hogy az éppen Windowsról átszagoló kezdőnek, ne rögtön elmenjen a kedve, hanem pont azt lássa, hogy hé! Ez nem is olyan nehéz.
colomb2
Aztán, ha majd tetszik neki, guruvá képezheti magát, de akkor is volt egy stabil alapja, ami lehet hogy itt-ott tényleg rezeg, hiszen én sem vagyok guru, hiába van 15 éve kapcsolatom a különböző linuxokkal. Viszont látom azt, hogy hol buknak el a kezdők, és ezekre próbálok instant helpet adni. De ha figyeltél, és nem csak "áttekerted" (hopsz) akkor elhangzott benne legalább 1x, hogy ne ezt vegyék referenciának, hanem olvassanak minél több fórumot, és beszéljenek minél több emberrel, mert több tapasztalat == több megoldás == több hasznos aktív tudás. Azt azért te is belátod, hogy nem lehet egy frissen áttérőnek Linux From Scratchről beszélni.ubyegon2
Lesz nemsokára, a "Hogyan telepítsd" sorozatban Antergos, és talán Manjaro is.
Nem mintha értenék hozzá... -
törölt tag
Helló srácok!
Elkészült az új videó. Ezúttal kicsit elszaladt a ló 42 percesre sikerült, és 3 óra volt a nyersanyag.
Ez van ha belelendülök.Jó szórakozást.
-
törölt tag
válasz
kovaax #53366 üzenetére
Teljesen igazad van ebben, de az
inxi -G
kiad 4 sort, ami tök jól átlátható és értelmezhető pólyásként is, aglxinfo
meg kiad 3 képernyőnyi katyvaszt, amitől megijed, és azt se tudja mit lát, és adott esetben feleslegesen kópizza be a 3 oldalt, mert nem tudja mit akarunk látni.plusz ahogy mondtad, ha nincs fent a
mesa-utils
nem is tudja futtatni, és kezdődik az egész kör előröl. -
-
törölt tag
válasz
hódmaci #53272 üzenetére
Szia!
Hát már hogyne létezne.
Ráadásul nem is akármilyen, a Unigine Heaven-t tudom neked nagyon meleg szívvel ajánlani. Az egyik legjobb keresztplatformos teszt program. -
törölt tag
válasz
Rimuru #53199 üzenetére
Hmm. Érdekes. Na ennek a témának lehet, hogy nekiugrok, mert eléggé felizgatott.
A támogatással nincs gond mert i7-2600K.Itt inkább a technikai kivitelezés ami érdekel, mert Archra nagyon szép videók vannak, debianra meg ilyen so-so. és az is AMD kártyával. Ajj.
Azért köszi. Majd ha jutok valamire szólok.
-
törölt tag
Hmm. Srácok. Kérdeznék. (Bár nem feltétlen kezdő téma)
Qemu + GPU passthrough viszonylatában van valakinek tapasztalata?
Illetve Processzor Intel HD "VGA" + Nvidia kártya megfelel neki? Vagy mindenképp 2 külön kártya kell?
Illetve egy monitorral is meg lehet oldani? Mert az összes videó amit láttam 2 monitoros. Beleásnám magam a témába, ha valakinek van tapasztalata, érdekelne az alapozás.Köszi.
-
törölt tag
Helló srácok!
Új videó a csatornán, ezúttal a játékokról, és a Wineról beszélek.
Jó szórakozást hozzá. -
törölt tag
válasz
hódmaci #53164 üzenetére
Szia, az adattároló könyvtáradat fogja titkosítani, azaz a /home -ot. Ezt olyankor tanácsos bekapcsolni, ha mondjuk céges laptopról beszélünk, és hozod-viszed, esetleg fennállhat a veszélye, hogy ellopják, pl. autóból kilopják. Ekkor a tolvaj nem tudja az adatokat leszedni róla, mert titkosítva van.
-
törölt tag
Igen és hát ne feledkezzünk el a KillDisk-ról sem..
-
törölt tag
válasz
Luskan #53138 üzenetére
Sajnos nem tudom, de nekem is csinálja, sőt képes volt 1-1 beletekerésnél csontra fagyasztani magát. Csak killelni lehetett. SMplayer sosem csinál ilyet.
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt update
sudo apt install smplayer smplayer-skins smplayer-themesCsak, hogy ne a gusztustalan alap kinézetét kelljen bámulni.
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #53127 üzenetére
Igen, mivel a biztonsági réseket betömködték már, legalábbis ezt hazudják.
Ezért kellett manuálisan triggerelni az exe-t -
törölt tag
No srácok elkészült a videó erről a csodálatos vírusról.
Nem volt túl sok időm foglalkozni vele, ezért kicsit ez most összecsapott lett, én is érzem. Ettől függetlenül jó szórakozást hozzá. -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #53120 üzenetére
Rendben
-
törölt tag
Nálam már készülőben van egy rész ami pontosan ezzel foglalkozik. (Zsarolóvírus). Csak közben van 3 másik elkészült script, amit fel kéne venni, egy már felvett, de még nem aktuális, és közben CV-t írok, mert, munkát kéne váltani.
Az 53110-et meg majd beépítem valami 'sok kicsit apró dolog' videóba neked.
-
törölt tag
Nocsak, milyen népszerű lett a 'Windowson túl is van élet" kifejezés..
-
törölt tag
válasz
Anakin007 #53085 üzenetére
Támadás nem érte a rendszert, viszont nem butaság amit mondasz. 1-2 hónapja a céges laposon nekem is elkezdte eldobálni a wifi-t és utána teljesen megszakadt. 2 napig próbálkoztam, majd a vége az lett, hogy újrahúzás, 4-5 szinttű frissítések kizárása, és láss csodát azóta hibátlan. Vagy a friss kernelt nem szerette, vagy valami olyan változott ami valami másra kihatással volt, és döntötte a wifi-t. Most így level 4-5 nélkül tökéletes. Ez egy kis i3-as Acer noti, Mint 18.1 Cinna DE-vel. Ami érdekes, hogy az otthoni nagy desktop pc meg folyamatosan frissítve van level 5-ig, és semmi gondja nem volt.
Szóval amit tudok ajánlani neked is, hogy gyalu (mivel nem deríthető ki mivel van a hiba, így orvosolni se lehet), újrahúzás, level 4-5 kizárása, és egyből menni fog szépen.
-
törölt tag
válasz
szucstom #52996 üzenetére
Szia !
Részemről a Linux Mintet tudom a legjobban ajánlani, mert minden szükséges programot tartalmaz alapból!
A legkevesebb vele a vesződség.Tessék egy kis videó segítség, ha Windows mellé akarod telepíteni.
-
törölt tag
Egyébként lehet tudni, hogy ez az új hiszti vírus, a kibertámadásosatyaégmentsmegminketvégeavilágnak vírus mivel / hogyan terjed? Vagy hol lehet direktben bekapni? Úgy felvágnám a gépre, miközben felvenném, csinálnék belőle egy pár perces videót, hogy ott ül az évezred gyilkos windows vírusa, és csak néz hülyén magában, mert nem tud mit kezdeni
Abból király videó lenne. "Így védd ki a kibertámadást" Clickbait címmel.
-
törölt tag
válasz
hódmaci #52965 üzenetére
Szia!
Linux alatt, ettől semmiesetre sem! Emiatt aggódjanak a Windowsosok. Ott se lenne baj ezzel se, ha nem nyitogatnának ki mindenféle ismeretlen e-mail mellékleteket, nem adnának mindennek emelt jogosultságot, csak biztonságos helyről telepítenének, vagy linuxot használának.
Az emberi ostobaságot sajnos egy technológia sem tudja javítani. Báááár, talán a T-800-as.
-
törölt tag
válasz
jimmy399 #52964 üzenetére
Telepítettem már Arch-ot. Tisztát is, Antergost is, Manjarot is, többször is. Sőt az Antergos egyszer volt 2 hétig kizárólagos éles rendszerem is. Nekem nagyon tetszik az Arch, és az a vég cél jelenleg, hogy a Debian alapú disztrókról át tudjak állni az Arch-ra. Csak az még mindig csinál olyanokat, hogy sikítok tőle.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52916 üzenetére
Szerintem jó, hogy van egy igazi stabil disztró is
Persze, szerintem is. Én csak azt mondom, hogy nekem szubjektíve, nem fekszik az a téma, hogy egy program új funkcióját nem tudom használni, xx hónapig vagy évig (nem tudom mennyi az átkerülési idő), pusztán azért mert azt nem nyilvánították stabilnak. Ettől még ez jó dolog, és akinek ez a preferenciája, hát hajrá.
A Mint stabilitása nálam is bőven jó, egyáltalán nincs vele gondom, ha mégis, nem volt olyan, hogy ne tudtam volna bármi befagyott programot kilőni.Még csak véletlen sem akartam bántani a debiant, hiszen úgy is kezdtem a mondandómat.
-
törölt tag
válasz
#95488640 #52908 üzenetére
És... egyre nagyobb is a kísértés, hogy elkezdjem rendesen tanulmányozni az Archot. Főleg mikor ezt olvasom, hogy az Ubuntu elérhető Windows Storeból. Mi a fene történik itt?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52906 üzenetére
Én tisztelem a debian alkotóját, karbantartóit és a szellemiségét is. De én már alapból azt nem értem miért kell 2 évvel ezelőtti csomagokat használni (jó persze értem én, a halálra tesztelés és hibajavítás miatt) mikor up to date maradhat az ember minden nap?
Itt van a Kdenlive, amit használok napi szinten. Mindig a legfrissebb van fenn ppa-ból, és igen, néha omladozik is rendesen. (főleg az utolsó bejelentés óta röhögök rajtuk, mikor úgy adták ki az új verziót, hogy no more crashes... kb 5 perc után dőlt be az is.
)
Lehet, hogy a debianban 2 évvel ezelőtti csomag nem omladozik, és nincs vele gond, de a jelen funkcióinak a 30%-a is hiányzik. Úgyhogy én inkább feláldozom ebben az esetben a stabilitást, a funkcionalitásért, és otthoni környezetben nem is gondolom, hogy nagyon sok ember ezzel máshogy lenne. Persze szerver környezet az más.Viszont egyre több értelmet kezdek látni a rolling disztrókban.
-
törölt tag
válasz
#21078528 #52903 üzenetére
Igazad van címke témában, bár egy átlagfelhasználó nem nagyon találkozik ezzel a problémával.
A CLI installal semmi baj nincs az ég egy adta világon. Nekem, meg neked, meg még csomó embernek, de egy kezdő mit lát?
"Fú ez ilyen DOS-os felületű, akkó' fel se teszem". Hidd el, nagyon nagyon nagyon sokszor hallottam már ezt CLI vonatkozásában. Úgyhogy ja, semmi baj a CLI-vel, de én nem azt a közönséget igyekszem megszólítani akinek ezzel semmi baja, hanem azt akit nem akarok elriasztani vele.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52899 üzenetére
Igen, én is pontosan így jártam első telepítésnél mint te.
A Debian Desktop Environment egy Gnome 3
Gondolom kell neki az alapok miatt mindenképp. Bár akkor nem értem miért engedi kivenni? Na mindegy.
A finomhangolás meg igen... ezek okozták a legtöbb "gondot", mikor nagyon régen először aktívba feltettem a debiant, gondoltam enélkül útnak ereszteni az érdeklődőt olyan mintha adnál neki egy kocsit, hogy próbáld ki, de nem tennél bele benzint. Ha nem tud telepíteni, nem tud sudot használni, mi lesz a reakció? "Ez szar, ez nehéz, és nem használom". Így valamelyest könnyebb elindulni. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52897 üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, már hozzá is adtam kiegészítésként.
Na ezért jó a közösség, hogy ki tudjuk egészíteni egymást.
Az elsődleges partíció meg, hogy "abból baj nem lehet" ez nálam sajnos kötőszó, túl sokat használom. Olyan mint másnak az őőőőzés, vagy a kis hazánkban oly népszerű b@szdmeg.
Szóval semmi tartalmi funkciója nincs. -
törölt tag
Minden érdeklődőnek. Új videó a csatornán. Ezúttal a Debian telepítéséről és a Virtualbox alap beállításáról esik pár szó, a kezdőknek. Jó szórakozást.
-
törölt tag
válasz
#38314240 #52821 üzenetére
Ne vedd magadra, előttem is vannak még fekete foltok, 15 év után.
pl. az éppen aktuális 4.4.0.-xx kernellel + nvidia driverrel 90+ FPS egy játékban, de ha lecserélem a kernelt egy újabbra, pl a legfrissebb 4.10-re, alig karcolgatja a 29-et. Úgy, hogy minden más változatlan. Én már fel se veszem az ilyen dolgokat. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #52795 üzenetére
akkor gondolom sosem probaltal meg Slackware-t
Ami azt illeti, kezdő koromban, az volt fent a legtovább a gépemen, közel 1 évig. Olyan 2005 körül. Nagyon szerettem. Valóban pokoli gyors volt. És röhej, de minden működött alatta, én nem emlékszem, hogy kézzel kellett volna hegeszteni. Telepítőben persze cli, beikszeltem ami kellett, és .. várjál, talán tényleg valahova mintha be kellett volna írni egy startx-et, de ennél többet nem szerintem. Ráadásul akkor még ATI 9550SE-m volt, vga ügyileg, és az is simán ment... Ami meg kellett tgz-ből felkúszott. Nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak Slacware-el. Nagyon kedveltem.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52791 üzenetére
Ez szuper, majd jelezd itt léci, ha megjelenik egy új bemutató!
Okés, majd akkor bedobok ide is egy linket ha felkerül egy új videó.
A debian tekintetében, én alighanem a Woodyval találkoztam először. És hatalmas nagy embernek gondoltam magam, hogy mint a "nagyok" én is debiant használok.... ahha, amíg nem fogadott a csupasz terminál látványa. Akkor még kézzel kellett alá hegeszteni az X-et.
Mondjuk úgy, hogy nem volt túl sokáig a gépen. Ment vissza a SuSE 7.3? 8.1? Valamelyik a kettő közül.
Azért az mégiscsak na. És ment alatta a TV kártyám is... édes istenem, de öregnek érzem magam ilyenkor. -
törölt tag
válasz
SATA_boy #52778 üzenetére
Köszönöm szépen, jól esik, hogy hasznosnak gondoltok.
Terminálos vonalon még egy videót tervezek, tényleg csak az alap parancsokkal, másolás áthelyezés, link, grep, de semmi komoly, mert így is rettegnek az emberek a termináltól, mint ha minimum egy fogorvos lenne.
Inkább próbálom a desktop környezetet erősíteni, hogy lássák semmi félnivaló nincs, minden nagyon hasonlóan működik itt is mint... a másik alatt, aminek a nevét nem mondjuk ki.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #52777 üzenetére
A Debian telepítésénél észnél kell lenni, úgy látom a particionálás még mindig elég nyögvenyelős...
Igen, az kezdőként engem is szivatott meg 1x 2x. De csak meg kell tanulni, semmi ördöngősség nincs benne. Tervezek majd disztribúció bemutatókat, ha nyilván nem is mindent, de mondjuk a népszerű TOP 10-et.
Az összefoglaló remek lett, köszi. Nem is kell ennél több. Csak semmi hivalkodás.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- E-roller topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Battlefield 6
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Jegeli pénznyelő projektjét az Apple, az okosszemüvegben látják a jövőt
- Apple Watch
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Metal topik
- További aktív témák...
- SzoftverPremium.hu
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3408
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Sound Blaster AE-7 (B-Stock)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest