- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Fujifilm X
- Bluetooth hangszórók
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Barret001 #82985 üzenetére
Gondolom a Catalyst miatt vetted fel a tárolót (magától biztos nem került ide).
Mivel nincs Linux-ra, nem is szükséges, így természetes, hogy hibát dob. Van egy Removing a PPA rész a dokumentációban, töröld ezt a makson96-osat az alapján.
Maga a hiba nem kritikus, csak tájékoztat a rendszer. -
lev258
veterán
válasz
Barret001 #82982 üzenetére
Csak hozzátenném, hogy nem olyan gyenge az. Nálam egy hasonló gépen Ubuntu MATE fut, bár egy korábbi verzió. De szerintem nem okozna gondot a frissebb sem, más esetben meg ott a Xubuntu.
De nem látom okát, hogy a Linux Lite-ot lecseréld. Ubuntu alapú az is. Ha tetszik és megszokod, akkor nincs vele baj. -
lev258
veterán
válasz
Barret001 #82974 üzenetére
Nagyon sokan vannak, akik tudják használni Terminál nélkül is. De először az ember gondolkodásán kell egy kicsit változtatni. Sokszor elhangzik, hogy egyszer régen a Windows használatát is meg kellett tanulni; Linuxon is szükség van egyfajta tanulási folyamatra.
Mint már írták, nem kell a neten keresned programokat, ott a Szoftverközpont (vagy annak alternatívái).
És az úgynevezett ppa-kat is lehet ma már grafikusan kezelni. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #82946 üzenetére
Egy megnyitott Word (Writer) dokumentum egészen más, mint egy folytonos, erőforrásokat használó folyamat. Ha Firefox-ban elindítasz egy letöltést hibernálás előtt, kérdéses, tud-e folytatódni. Egy torrent viszont egészen más, hiszen ott minden egyes darab jól definiált és visszakövethető a program számára (tudja, hol tart, mi hiányzik).
Ha a programok meg se nyílnak, akkor valóban a hibernálással lesz valami probléma. -
lev258
veterán
válasz
lev258 #82944 üzenetére
A Handbrake-et munka közben küldöd hibernálásba? Nem tudom, mennyire tolerálja: képes-e követni hol tartott és onnan folytatni. Maga a program meg kellene, hogy nyíljon, de nem tudom elképzelni, hogy folytatná a megkezdett munkát.
Más programmal az elképzelések szerint megy a hibernálás? -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #82740 üzenetére
Az egyik probléma az EAC-kal, hogy Windows-on van egy kernel oldali driver része is. Linuxon ez problémákba ütközik. Zárt kód nem lesz a kernel része és Nvidia jellegű zárt drivert, ami beleforgatja magát a kernelbe, pedig nem egyik napról a másikra fognak összehozni. És folyamatos támogatást, javításokat is kellene biztosítani hozzá. A custom kernel-t azért írtam, mert abba beleforgathatnák, de a támogatást nem ússzák meg akkor sem (viszont így a Valve-val is szoros kapcsolatot kellene ápolniuk). Szóval nem éri meg a dolog (sok játékos esetén sem), csak ha teljesen új alapokra helyezik az anti-cheat rendszert.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #82726 üzenetére
Lehet olyat is, de ezen nem volt extra védelem.
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #82722 üzenetére
Másrészt nem tudom, hogy az angol tudás hiánya miatt vagy figyelmetlenségből, de olyan parancsokat is begépelsz, amiknek semmi keresnivalójuk nincs itt, másik rendszeren alkalmazhatóak.
Megértem, hogy frusztrált vagy, de a kapkodással nem jutsz előre. Már megvan, hogyan kellene előrejutni, csak az kellene, hogy a te fejedben is elkezdjen összeállni. -
lev258
veterán
válasz
Doky586 #82721 üzenetére
Az első korábban már működött. Akkor az mdadm-et is használtad. Ezek szerint hiába gondolod, hogy nincs RAID, mégis van (csak éppen 1 lemezes).
Vagy megpróbálsz logikusan, lépésenként nekiállni, vagy átviszed valakinek, aki ért hozzá. Persze kellene majd valami, amire le tudod menteni az adatokat.
Vagy tedd vissza őket a NAS-ba. -
lev258
veterán
válasz
Doky586 #82714 üzenetére
A "How to mount" részen kellene végigmenni. Elvileg ugyanúgy kell történnie mindennek nálad, mint a képeken (csak más LVM megnevezéssel).
Az LVM annyit takar, hogy a partíciók nem fix objektumok, hanem dinamikusan változtathatóak (csak absztrakt formában léteznek). Én nem használom, de sok helyen (pl. NAS-oknál) népszerű. -
lev258
veterán
válasz
j.bravo #82666 üzenetére
sudo nano
/etc/sysctl.conf
A nano egy egyszerű szövegszerkesztő. Megkeresed a vm.swappiness sort (elvileg alul van) és átírod a számot mondjuk 10-re. Mentés Ctrl+X, ha jól emlékszem, illetve Enter. Arra figyelj, hogy máshoz ne nyúlj. Ezutánsudo sysctl -p
parancs kell még. -
lev258
veterán
válasz
j.bravo #82662 üzenetére
"gondolom le kell venni a read only attribútumot, de addig még nem jutottam hogy hogyan"
Állj!
Olvass utána annak, amit csinálnál. Ha megtennéd a fentit, könnyen tönkreteheted a rendszert.
Nem kell külön admin felhasználó, sudo előtaggal sok dolgot szerkeszthetsz. DE csak óvatosan, tudva azt, hogy mit is csinálsz. -
lev258
veterán
válasz
Sokimm #82525 üzenetére
Windows-on a 3 soros .bat jellegű dolgok lényegében a Windows-os terminálban futó parancsokat tartalmaznak. Linuxon is megoldható, hogy a shell script (ami a Terminálban fut) két kattintásra fusson, miközben a parancssort nem is látod.
Ha nincs net, akkor úgy lehet telepíteni dolgokat, hogy pendrive-ra máshol letöltöd a .deb fájlokat és áthozod, telepíted. Az viszont lényeges, hogy ezeket a fájlokat a hivatalos helyekről töltsd le. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #82516 üzenetére
Hogy korrekt legyek:
"On a system with no swap, there's a point when the application data is using almost all the RAM, and so there is barely any room left for cache. Then the system is likely to be slow. The kernel will not start killing applications until it really has to. As long as applications only fill 99% of the available memory, the system keeps going, but very slowly because files data has to be loaded and reloaded from disk all the time."
A "very slow" a te esetedben a borzasztó lassú kategóriába esett már (nem percek kérdése).
Van viszont olyan telepíthető program, ami figyeli a telítettség mértékét és az egyéni beállításnak megfelelően beavatkozik. -
lev258
veterán
válasz
fatpingvin #82514 üzenetére
Az eredeti probléma az volt, hogy a Steam 32 bites csomagokat hiányolt. Utána arról beszéltél, hogy az utóbbiak telepítése problémát okozhat. Én erről érdeklődtem. Erre válaszul arról beszéltél, hogy milyen nagy gond, ha megtelik a lemez (rendszerpartíció).
Én csak szeretném megtalálni a logikai kapcsolatot.
Részemről fejezzük be itt, térjünk vissza a valós kérdésekhez, amikben másoknak segíteni tudunk. -
lev258
veterán
válasz
fatpingvin #82512 üzenetére
Itt állj meg.
Innentől te generálsz véletlenszerű problémákat, semmi köze nincs se a kiinduláshoz, se az aktuális kérdéshez.
Vagy játsszunk ilyet: Ha haldoklik a merevlemez, az nagyon érdekes hibajelenségeket tud generálni ...
És még írhatnék hasonlókat. -
lev258
veterán
válasz
Sidorovich #82498 üzenetére
A .deb fájlt melyik program kezeli nálad? Nekem a Gdebi-vel eddig mindig rendben ment.
Esetleg:sudo apt-get install libc6-i386
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #82490 üzenetére
Egyébként a kérdésed azért is fura, mert swap esetén is előfordulhat, hogy megtöltöd a memóriát és a swap-ot, ha annyira "intenzíven" használod. Szóval végső soron a swap létezése nem változtat a helyzeten. Live-ban a teljes rendszer a memóriában van, ezt ne felejtsd.
-
lev258
veterán
válasz
Tarokk79 #82284 üzenetére
Kernel, Mesa
Ezek rendszerkomponensek. A Debian relatíve "régieket" használ, míg a Ryzen 3 5300U újnak számít. Nincs kizárva (persze biztos én sem vagyok benne), hogy hiányos a támogatás. Ubuntu vonalon a 20.04.3-as is frissebb a Debian 11-nél (a többiről nem is beszélve).
Ha néhány alapfogalmat sem ismersz, akkor egyáltalán miért Debian-t választottál? -
lev258
veterán
válasz
Vibalazs #82253 üzenetére
Nem lehet, hogy valami firmware hiányzik neki? Debian-nál előfordul. Ragaszkodsz hozzá? Csak mert nem árt legalább egy kicsit érteni hozzá. Az Ubuntu/Mint variánsok viszont mennek maguktól is.
Az AMD driver része a rendszernek, azt nem kell telepíteni, sehonnan.
Most nézem, két videókártya és kimenet. Akkor kicsit bonyolultabb lesz, mivel alapból csak egyet használ. Utána kell nézni, ilyenkor mi a módja. -
lev258
veterán
válasz
MasterDeeJay #81978 üzenetére
Megnéztem. A VGA erősen limitált, nem éri el az OpenGL 2 képességeket sem. Ami viszont még régi játékok esetén is valamiféle minimumnak tekinthető. Szóval ennyit tud.
-
lev258
veterán
válasz
MasterDeeJay #81972 üzenetére
Azért nem szeretem az inxi-t, mert néhány dolog nem egyértelmű. Az OpenGL verzió lenne lényeges. Lehet amiatt vannak gondok a játékokkal.
-
lev258
veterán
válasz
MasterDeeJay #81968 üzenetére
Valaki erősítse meg, én swap-ot nem látok. De a VGA Intel, ami jó hír.
-
lev258
veterán
válasz
MasterDeeJay #81962 üzenetére
Néhány Atom VGA-nak nincs rendes Linux támogatása, még csak nem is Intel VGA van bennük. Lehetséges, hogy neked is sikerült kifognod. Majd kiderül.
Attól még, hogy usb-n megy ki a képinformáció, a VGA dolgozik. Ha t ámogatás nem megfelelő, akkor a proci próbálja kompenzálni, ez viszont lassítja a gépet és akadásokat okozhat. -
lev258
veterán
válasz
MasterDeeJay #81962 üzenetére
swap-od van? Az ilyen gépekhez 1-2 GB mindenképpen ajánlott.
-
lev258
veterán
Tronsmart Ara
Hogy ne legyen eltemetve a hozzászólások között: [link] ,#84-es megjegyzés. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81791 üzenetére
Ez ugye asztali gép?
Próbáld meg, hogy legalább fél órára még a falból is kihúzod a tápot, meg az ethernet kábelt is. Hátha ez elegendő idő ahhoz, hogy magától reset-elje a beállításokat, amit esetleg a Windows hagyott (ha tényleg erről van szó). Igazából nem tudom, hogy ez elég-e vagy valami drasztikusabb reset szükséges-e ilyen művelethez. -
lev258
veterán
válasz
Netszemete #81789 üzenetére
A driver be van töltve, méghozzá a jó driver. Ez már kiderült. Más irányokat kell most megvizsgálni. A Windows-ra vonatkozó tipp a linkeden viszont megér egy próbát.
-
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81780 üzenetére
Gonndolom a jobb alsó részen a Hálózati ikonra jobb gombbal kattintva nem úgy néz ki, ahogy nálam a legutóbbi kép.
Sajnos ebből is az látszik, hogy minden normális, de valamiért nem érzékel kapcsolatot a porton (azért nem kerül up állapotba). És továbbra sem érthető, miért. Használsz router-t? -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81764 üzenetére
Melyik 20.04 (van alverzió is)? Talán valamilyen rendszer információ menüben kiírja.
10ec:8168 (rev 0c)
Betűről betűre ugyanez van nekem is. Ez most már kétségtelen.
Linux Tronsmart 5.11.0-42-generic #46~20.04.1-Ubuntu SMP Tue Nov 30 14:20:24 UTC 2021 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Hogy a csudába van neked 5.11-es kerneled Lubuntu 20.04.1-en? -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #81757 üzenetére
Mint írtam, én sem fűzök sok reményt a Win-es dologhoz. De ki kell zárni, ugyanis bizonyítható, hogy egyes esetekben a gyorsindítás nemcsak fájlrendszert zárol, hanem akár hardvert is (illetve megzavarhatja annak működését).
Egyébként a következő javaslatom majd a dmesg lenne. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #81755 üzenetére
Lehet próbálkozni Live-okkal (kernelekkel), tetszőleges számban. De jó lenne, ha legalább néhány szálat sikerülne elvarrni és nem csak ugrálnánk ide-oda.
Azért voltam ellene előzőleg, mert az ötlet egy hibás feltevésből jött. Ez egy elég elterjedt, általános driver. Gond esetén bőven lenne találat róla az elmúlt 1-2 évből. De csak jóval régebbiek vannak. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #81748 üzenetére
Hardvert meg semmikepp nem tud "megfogni" .
Ez biztosan nem igaz. Több esetben is bizonyítottan okozott problémákat.
Bár ebben a konkrét esetben én sem fűzök hozzá sok reményt. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81737 üzenetére
Szóval látszólag hibaüzenet nélkül lefut, de mégsem változik semmi. Az viszont látható, hogy jelenleg a dkms driver van használva. Ebből is az látszik, hogy nem driver eredetű a probléma.
Windows 10?
Netszemete: Régen (sok éve) előfordult egy-két komolyabb bug kernelekben, de hamar javítva lettek. -
lev258
veterán
Tájékoztatásul.
Jelenleg Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller vezérlőjű gépnél ülök, r8169 driverrel, 5.10-es kernellel. Ez a gép már évek óta megy vezetékes internettel, probléma nélkül. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81732 üzenetére
Semmit.
Add ki asudo ip link set enp2s0 up
parancsot majd pedig azinxi -n
parancsot. Lesz-e változás. Ez esetleg még jól jöhet neked: [link]
Arra kérnék mindenkit, hogy egy kicsit álljunk le ezzel a régi kernel dologgal. Felesleges és értelmetlen felhozni most még. A kolléga pedig téves indokkal keverte ide. -
lev258
veterán
Ez is ott szerepel: "Installation of the r8168-dkms package will disable the in-kernel r8169 module"
Én eddig is ez alapján beszéltem. Arra vártam volna forrást, hogy az 5.9-es kernel óta problémák vannak a netkezeléssel. De te eddig csak wifit emlegettél ebben a témakörben. -
lev258
veterán
Én meg már írtam, hogy egy teljesen másik drivert ne keverj ide (Arch-ot meg végképp). Másrészt neked egy speciális wifi driverrel volt problémád, neki meg egy elég régóta működő vezetékes driverrel (bár jelenleg még nem tudjuk, valóban driver gond-e).
A kernelben az r8169 a használt driver (ami sok kártya támogatását biztosítja). Amennyiben ezzel probléma adódna (ami elsősorban új kártyáknál jellemző), akkor érdemes próbálkozni a ...68-as dkms csomaggal. Ez lényegében az eredeti (és egyben régi) Realtek driver, ami nincs fejlesztve, így a menet közbeni bug-ok elkerülték. De csak addig érdemes használni, amíg a ...69-esben nem javítják a problémákat. Én továbbra is úgy gondolom, hogy nem a driver okozza a gondját. De előbb jó lenne egyértelműen kizárni, megerősíteni. -
lev258
veterán
válasz
hunaqua #81717 üzenetére
Arra gondoltam, amit sok hozzászólással mások írtad, amiből down-t láttunk (csak lusta voltam keresni).
inxi -n
volt a parancs. A kérdés az, hogy asudo ip link set enp2s0 up
parancs után változott-e valami az inxi által közölt adatokban. Egyébként a kábel nem tud kilazulni, ellenőrizted? -
lev258
veterán
Egy teljesen más dkms csomagról beszélsz. Ubuntu vonalon van előre legyártott dkms csomag (ami blacklist-et csinál), más rendszerre meg természetesen fordítani kell (és esetleg manuálisan blacklist-elni).
Az, hogy Mint, Ubuntu vagy Lubuntu viszont semmiképpen sem releváns, ugyanazt használják és tudják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest