Hirdetés
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Akadozásmentesítő csúcskiterjesztést kapott a Vulkan API
- Titkos Aluminiumot tervez a Google a PC-khez
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- M.2 csatlakozók terén (is) jónak ígérkezik az MSI közelgő AMD-s alaplapja
- Autós kamerák
- Milyen videókártyát?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Amazon Kindle
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Autóhifi
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Egyébként mostanában erősen ráálltak a nyílt nVidia driver fejlesztésére, miután a cég már nem gátolja a fontos komponensek visszatartásával, feltehetően az AMD-s Steamdeck sikere miatt, mert ők is szeretnének olyan cuccba hardvert eladni, de oda nem elfogadható a zárt gyári driver...
Igaz itt nagy előnye van az AMD-nek akik ezt korábban meglépték, de amennyit fejlődött egy év alatt a nyílt driver, az viszonylag hamar (1-2 év) hasonló szintre fejlődhet és ez mindenkinek jó lesz.
-
cigam
titán
válasz
sicc_innen
üzenetére
De a wint nem veri meg még egy ideig,
Nem a Windowst nem veri a Linux, csak a rajta futó (általad használt programok) hiányoznak/mások. A kettő nem ugyanaz, és egyszerű piaci döntés. Meg tudnák oldani, hogy Linux-on is fussanak az Adobe cuccai, de nincs rá megfelelő számú fizetőképes kereslet.Amúgy elég sok programot találtam, pl.DisplayCAL ismer pár kalibráló eszközt.
Azért sem a színkalibrálás, sem az Adobe profi programjai sem igazán otthoni felhasználás. Ezért a fapados kifejezést túlzásnak tartom. A GIMP, vagy a Krita elég sok mindenre képes, igaz én csak fHD képeket varázsoltam velük. Viszont való igaz, hogy pár aprósággal pl. a betűk élsimításával megyült a bajom, néha éreztem a korlátait. Ez otthonra bőven jó kategória, de üzleti felhasználás esetén több munka van vele mint PS-ben. Munkában én is AE-t használok Windows-on, de folyamatosan rajta tartom a szemem az alternatívákon.Azért jó volt hallani, hogy kitartóan próbálkoztál. Én arra kérlek, hogy időnként nézz rá a nyílt forráskódú alternatívákra(Windows alatt is futtathatóak), hátha már megfelelnek az elvárásaidnak.
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Amiket leírtál, azokat én is így tapasztaltam és iszonyat mennyiségű dolgot kell mókolni, ha éppen szokatlan szoftvert kell futtatnod, míg Winen csak rányomsz egy asztali ikonra aztán vajsimán fut az egész. Egy darabig tényleg nem lesz asztali Linux éve.
Másfelől van sok pozitív tulajdonsága, például az, hogy részletekbe menően módosítani tudod az egész rendszert, a saját igényeidhez tudod testre szabni a kezelőfelületet, de nem csak azt, hanem pl. Gentoo telepítésről is néztem egy videót valamelyik nap, ott konkrétan a vasra tudod testre szabni a rendszert. Öreg számítógépeket életre tud kelteni frissen támogatott rendszerekkel, azért az nem mindegy, hogy egy 20 éves gépet Windows XP-ről akarsz a netre felvinni, vagy pedig egy frissen támogatott Debian 12-ről, ami a 32 bites architektúrát is támogatja.
Szóval én bármennyire is szeretném, nem tudom leszólni a Linuxot, mert ebben is látszik a rengeteg munka még akkor is, ha sok ember igényét jelenleg nem tudja kielégíteni. Nagyszerű rendszerek ezek.
BUÉK! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Kíváncsi vagyok meddig lesz alternatíva a "mókolt" verzió Windows alatt. PS is megy a böngészőbe havidíj ellenében ahogy nézem a híreket és ma ez a divat.
Amúgy szerintem van csatornánkénti szín kalibrálás lehetősége Linux alatt is. A gyári nVidia driverrel biztosan, elérhető az nvidia-settingsből.
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Hát dugd be és megtudod
Ha meg még nincs telepített Linuxod, bootolj be egyről, live pendrive. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Mit mond a dmesg kimenete, mikor rádugod a gépre?
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Szia,
ddccontrol és a guija a gddccontrol.
Szinte minden disztróra van, tárolóba, aurba stb.
Tudja a monitort natívan vezérelni i2c buszon.
Amire neked kell azt tudja, + kontraszt, fényerő, meg egy rakás funkció. -
törölt tag
válasz
sicc_innen
üzenetére
Próbáld innen:Mx csomagtelepítő>Desktop Enviroments>KDE5 Standard csomag.
Ha felment, kijelentkezel és előbb kivélasztod a jobbfelső sarokban a Plasma-t. -
Sonja
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
Ha nem teszi fel alapból, akkor telepítsd te külön.
sudo apt install nvidia-settings -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
https://www.fosslinux.com/60444/how-to-install-kde-on-mx-linux.htm
https://daylifetips.com/install-kde-desktop-environment-mx-linux/Tulajdonképpen csak annyi, hogy letöltöd a kellő csomagokat, kijelentkezel és bejelentkezéskor a kde-t választod. Ez a két leírás simán végigvezet rajta.
tvamos: ha csak vga felbontás van, az gyakran annak a jele, hogy nem tudott EDID infókat kiszedni a monitorból. Az meg mélyebb problémára utal.
Nem tudom a helyreállítás óta egy sima frissítést csináltál-e, ha nem akkor szerintem tedd meg mert lehet, hogy egy felemás állapotban van most a Mint-ed.Mondjuk ezen a ponton lehet megérné frissen újrarakni, most le tudsz menteni mindent.
-
Sonja
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
Ha rendesen telepítetted az nvidia drivert, akkor lenni kell alapból egy
nvidia-settings(NVIDIA X Server Settings) programnak is. Azt kell elindítani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Ezt nem igazán értem. De egyébkén az MX-nek is van KDE-s verziója, akár átmehetsz arra is. Amennyit hízott az XFCE (ami az alap MX asztali környezet) az utóbbi időkben, nem lesz lassabb a géped KDE-vel sem de közben ott lesz benne minden ami kell és még több is.
Mondjuk a Mint-nek már nincs KDE-s spinje mert lusták voltak csinálni, de rajtuk kívül kb. mindenkinek van.
tvamos: próbálhatod ki-be kapcsolni a beállításokban a zárt drivereknél az nVidia drivert, hátha az helyrerakja.
-
Sonja
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Vannak erre célprogramok, pl. displaycal, xcalib, azokat nézted már? Itt van róluk mindenféle infó: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Dehogy is esélytelen!
Ezt általában az asztali környezetben lehet állítani, nem magában a vga driverben. KDE-s disztróknál kijelző menüpont alatt van, Mint-en ?Cinnamon? azt hiszem a beállítások alatt van egy "color" és ott, de MX alatt is szerintem fogsz találni ilyet a beállításokban.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- ÚJ Quansheng UV-K6 adóvevő eladó
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB FSP CMT510 Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
All Channels-nél ki lehet választani külön a Red, Green, Blue színeket, és csak azoknak az értékét változtatni.
CPT.Pirk