- Computex 2025: apró AI szuperszámítógép az ASUS-nál
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD FX
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-book olvasók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14579 üzenetére
"Akkor Bios vagy alaplap szinten rossz valami. Szerintem ne tulajdoníts ennek túl nagy jelentőséget, a lényeg, hogy működjön."
Nos... az ember nem adja fel...
A BIOS beállítások variálását követően az alaplapi érzékelő felismerte a rákötött ventri-t, így már kijelzi a fordulatot az új ventillátorra is, korrektül.
Ezzel egyúttal választ is kaptam arra a kérdésemre, hogy az újonnan vásárolt SWiF2 1200-as ventri vajon maximális fordulaton forog, vagy sem.
Jelenleg 474 RPM-el forog. Van tehát tartalék a nyári, meleg időszakokra is.
Ráadásul a merevlemez hőmérsékletén jó 3-4°C fokot javított így is. (Most már volt időm hosszabban figyelni a hőmérsékletek alakulását.)
Szóval eddig jónak tűnik. Az 5 év jótállás is pozitívum. Ha figyelembe veszem, hogy 2.000 forint körüli áron megvásárolható, a halk, 12 cm-es ventrik között tényleg "best buy"-nak tűnik.
Egyébként a CM Elite 335 házam elejét az 5 1/4-es helyeken belül szépen leragasztottam, hátul a kártyahelyeknél szintén, valamint az oldalán lévő szellőző rácsokat is.
Így a házon belül egy "légfolyosó" alakult ki. Levegő csak alul, a SWiF ventrinél jön be, hátul pedig a tápon, s az alatta lévő 12 cm-es CM ventrin át távozik.
Nem akarom elkiabálni (KOPP! KOPP! KOPP!), de úgy tűnik egyelőre, hogy jótékony hatással lett a szellőzésre, s a gép belsejének hőmérsékletére.
Ha minden jól megy, hétfőn a gyári Intel hűtő helyett bekerül a Hyper TX3 a processzorra, ami szintén segítheti a légmozgást.
Persze a nyár lesz az igazi erőpróba a gép, ill. a szellőzés számára.
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14568 üzenetére
"Szerintem az, hogy az alaplapon rosszul vannak elnevezve a csatlakozók, az nem befolyásolja a fordulatszám visszajelzést."
Nem az alaplapon vannak rosszul elnevezve, hanem a BIOS írja ki rosszul, mint az tegnap kiderült. Nekem még a 0027-es verziójú BIOS van az alaplapban, a kimásolt sor ("Fixed Rear/Front fan duty cycle setting swapped.") pedig a 0035-ös BIOS bugjavítási listájában szerepel.
Egyébként 0040-nél jár ennek a típusnak a BIOS-a jelenleg.
Szóval egy BIOS frissítést azért majd eszközölök, hogy ne cserélje fel "írásban" sem az első és hátsó ventrit a BIOS.
"Nézd meg, hogy biztos jól van-e bedugva, egyébként ha jól működik, akkor mindegy hogy visszajelez-e.
Más ventivel kiírja rendesen?"Természetesen jól van bedugva.
(A 3 pin-est nem is lehet rosszul bedugni a csatlakozón lévő "anya sín" miatt, ami az alaplapi csatlakozó "apa" kiálló részbe kell belefeküdjön.)
Átdugtam a ventrik kábeleit és változatlan a helyzet a Cooler Master ventrivel is. Az alaplapi "Front fan" csatlakozóra dugott ventri sebességét továbbra sem ismeri fel a BIOS.
(Az mindenesetre kiderült, hogy a SWiF2-t még lassabban jártatja a lap; ez 445 RPM-en fut jelenleg a "Rear fan" csatlakozón.)
Ezek szerint csatlakozó, vagy BIOS szinten rossz valami?
(#14569) Nordic válasza Piftuka (#14566) üzenetére
"Az 1. pontra: Valószínűleg a biosod érzékelő szenzora nem lehet tökéletes, és nem tudja megmondani mennyin pörög a venti, [..] Ez inkább csak bosszantó dolog, mintsem lenne gyakorlati kára is. Ha szemmel láthatóan forog a venti nem lesz gond."Köszönöm a választ!
Sajnos ez gond, nem csak bosszantó.
Mivel a lap minden csatlakozója PWM-es, ha az egyik case fan csati érzékelője rossz, akkor nem fogom tudni szabályozni akkor sem, ha PWM-es ventrit csatlakoztatok rá.
Pedig sajnos úgy néz ki, hogy ezzel a 800-as SWiF2-vel mellényúltam kicsit.
Igaz... a saját csatlakozója 0-át ír ki, így nem tudom, hogy ott is 4445 RPM-en forog-e, vagy a maximális 800-on, s a halláspróba sem segít, mert max. fordulaton is teljesen hangtalan (8.5 dB).. nekem most kevésnek tűnik a teljesítménye.
Közvetlenül a merevlemezre fújja a levegőt (a HDD a ventri síkját éppen "elfelezi"), de gyakorlatilag 1-2°C-ot javított a hőmérsékletén, a légmozgást pedig kézzel, a ventri előt 1 cm-el is alig érzem.
Nyári kánikulában lehet, hogy kevés lesz. (A másik ventrinek még ott a tartalék, mert a gyári, CM házventri 1200 RPM-es.)
S akkor vennem kell egy PWM-est. De ha rossz az érzékelő, akkor azt nem fogom tudni szabályozni.
(#14570) bsh válasza Nordic (#14569) üzenetére
"nem a biosból olvas, hanem közvetlenül a monitorozást végző csipből. csakvalószínűleg olyan új vagy olyan egzotikus alaplapja van, ami még nincs benne az aida adatbázisában, [..]"Köszönöm a választ neked is!
Viszont, ha figyelmesen elolvasod, láthatod, hogy már a BIOS is 0 RPM-et ír az erre a csatlakozóra kötött ventrire.
Amellett az adatlapomon látható a konfigom. Semmi "exotic"-us, vagy nagyon új nincsen az alaplapomban.
Intel DH55HC a típusa. Ha jól tudom, több mint 1 éves modell. (Ráadásul az AIDA - természetesen - gyönyörűen felismeri.)
Összefoglalva: ha a BIOS frissítés nem segít, s valóban az érzékelő rossz, akkor ez indok a garanciális cserére?
(Hiszen a lap által gyárilag garantált PWM funkciót az adott csatlakozón nem tudom kihasználni.)
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14396 üzenetére
"A PWM-es SWiF2 elvileg 800 alá nem tud lemenni, viszont az 1200RPM-es SWiF2-nek valószínűleg ugyanúgy kb. 500 RPM lenne a fordulata.
Mondjuk az oldalon azt írjak, hogy 7 V-on indul csak el, ezzel az alaplap nem tudom mit tud kezdeni. Lehet a hogy a PWM-es lesz a tuti, 800 RPM, szerintem azt se fogod hallani."
Na, ma végre meg tudtam venni a hűtőt. Mivel PWM-es nem volt készleten, s egyébként is majd' egy ezressel többe kerül, így a 800 RPM-es változatra (SWiF2 1200) esett a választásom.
A hangját eddig nem hallom, viszont egy dolgot nem értek:
1. A BIOS szerint 0 RPM a sebessége, az AIDA64 pedig meg sem jeleníti. Pedig forog, jól kötöttem rá az alaplapra. Mitől van ez?
2. A másik furcsa dolog, hogy az alaplapi leírással és a NYÁK feliratozásával ellentétben a BIOS (s ezért az AIDA is) "INLET FAN"-nak, avagy "FRON FAN"-nak írja a hátsót. (Azt, amelyikre az 500-as fordulatot írja.)
Tehát felcserélte. Ezt mi okozza?
Szerk.: Erre a BIOS revíziók ismertetőjében ezt találtam:
"Fixed Rear/Front fan duty cycle setting swapped."
Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy a korábbi BIOS (ami nekem is van), felcseréli az első és hátsó ventrit, ugye?
Lehet, hogy mindkét problémát ez okozza?
-
Scorpus
csendes tag
válasz
ilyennincs #14508 üzenetére
És ezek a fajták mehetnek a Mugen 2-re is? Látom, hogy a COOLINK SWiF2-ből van többféle is (1200,1201,120P), ebből csak a 120P ami PWM-es, ez a procihűtőnél lényeges, mert a másik két rendszerhűtőnél az alaplapnál csak 3 pines csatlakozó van, ami nem PWM-es. Vagy érdemes elgondolkozni azon, hogy PWM-es ventiket venni, és egy 5,25-ös helyre beépíthető szabályzóval azokat szabályozni? Vagy ezek a beépíthető szabályzók a nem PWM-es ventiket is tudják szabályozni?
A Scythe Gentle Typhoon-ból is többféle van így nehéz a választás.
-
greenfairy
tag
válasz
ilyennincs #14456 üzenetére
Ha jól értem, akkor ezzel a legtöbb, amit elérhetek, hogy kikapcsol, ha nincs szükség a ventire és bekapcsol (akár egy meghatározott fordulattal), ha kell. Viszont tovább nem erősödik előre beállított értékek szerint. (Mint, ahogyan azt a procihűtővel meg lehet oldani.)
-
Telda
addikt
válasz
ilyennincs #14410 üzenetére
Nekem a speed01-02-03 az 0, a 04-05-06 az 100-30-100, de barmit is allitok a fordulatszam nem csokken.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
ilyennincs #14422 üzenetére
Én tőből forrasztottam ki 2 db felesleges SATA kábelkorbácsot a Zalman 450-esemből
Nem terveztem gariztatni. -
Telda
addikt
válasz
ilyennincs #14410 üzenetére
köszönöm mindenkinek a segitseget, a speedfan-os szabalyozast meg mindjart kiprobalom
-
válasz
ilyennincs #14402 üzenetére
ez elektrotechnika
, engem érdekelne de ezzel szívatnak sajnos egyetemen
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14397 üzenetére
"Lehet a hogy a PWM-es lesz a tuti, 800 RPM, szerintem azt se fogod hallani.
[..]
Szóval a PWM-es lesz a befutó szerintem is."Köszi!
Kérdezhetek még?
Az mitől van, hogy a "fix" 1200-as (de lehetne 2000-es, vagy 2400-as is) ventrit tudja a megadott értéknél lassabban - tehát akár 500-on is - futtatni a rendszer, de a 800-1700 közé "kalibrált" PWM-est nem? Ezt nem értem.
Egyébként ennyi erővel akkor a gyárilag "fix" 800-assal jobban járok nem? Egy ötszázassal olcsóbb, s akkor az elvileg min. 500 RPM és max. 800 RPM között fog forogni, nem? (Míg a PWM-es min. 800 és max. 1700 RPM között az általad elmondottak alapján.)
A másik...
A feszültségértéket a Coolink cég mindhárom SWiF2 modell esetében így tünteti fel: 7-13 Volt.
Amit írtál a 7 Volt-os fordulatról, azt mi alapján "számoltad ki"?
Honnan lehet tudni, hogy adott ventillátornak, adott feszültség mellett mennyi lesz a fordulata?
-
ilyennincs
tag
válasz
ilyennincs #14396 üzenetére
Lejárt a szerkesztés
, 7 V-on 500RPM-nél több lesz az 1200as ventilátor fordulata is. Szóval a PWM-es lesz a befutó szerintem is.
-
Attila8006
aktív tag
válasz
ilyennincs #14391 üzenetére
Köszi!
Akkor megnyugodtam hogy a hütés rendszer korrektül teljesít -
válasz
ilyennincs #14378 üzenetére
-
Milka 78
nagyúr
válasz
ilyennincs #14380 üzenetére
Viszont az arctic f12 pro-k hangja bántja a fülemet(lehet,mert kívülről van felrakva,helyhiány miatt).Lehet be kéne iktatnom egy kapcsolót és csak vész esetére bekapcsolnom?A Felső 14-esektől meg fogok fázni.Rendesen veri a hónomat a huzat
-
válasz
ilyennincs #14376 üzenetére
Ez lapátolja ki a meleget hátul a házból, szóval akkor ennél érezhetően halkabb, de közel hasonló légszállításút ne is keressek?
-
TaaT
nagyúr
válasz
ilyennincs #14366 üzenetére
igen, annyi különbséggel hogy IFX-es mert nem férne el mugen2-től
sCr89: nekem is TT V3 házam van
csak a fordulatszámban más a pwm, ha befér a slip stream akkor befér más 25mm vastag venti is oda.
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14357 üzenetére
"Bármelyik megteszi."
Köszi! Akkor csak még annyit árulj el kérlek, hogy mi értelme van ennek a hangzatos "PWM" technológiának! Több gyártó külön kiemeli, hogy ilyet tud a ventilátoruk, s egy "-tól-ig" tartományban adják meg a ventri fordulatszámát. (Pl. a sokat emlegetett SWiF120P esetében is.)
Ha az alaplap a nem PWM-es ventrik fordulatszámát is tudja szabályozni, akkor mi értelme van a "gyárilg" PWM garantált ventriknek?
(#14358) bluyoo:
Köszi a tippeket bluyoo!
Körülnéztem, s a helyi boltokban is lehet kapni ezeket a ventriket. Ráadásul 5 év jótállást ad rá a gyártó. Magyarul, ha zajos lesz, vagy megáll 5 éven belül, akkor kicseréltetem, s kész.
-
bluyoo
nagyúr
válasz
ilyennincs #14357 üzenetére
Én ezeket a tipusokat használom vagy 4hónapja és megvagyok vele elégedve.
És tényleg olcsóbb mint a többi tipus és nem rosszabb.(szerintem) -
bluyoo
nagyúr
válasz
ilyennincs #14354 üzenetére
Csodára biztos nem képes de jó venti.
SWIF2 teszt CFM adatokal.
Váltótáblázat. -
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14352 üzenetére
Valóban igaza van. Viszont jó lenne tudni mennyi a helyes "átváltási" arány.
Az ő példájából - "Pl.:Levegő szállítás: 56.3 CFM /94.7 m3/h" - számítva (bármely gyártó oldaláról másolta is) kiindulva nem 0,58, hanem 0,5945.......
Persze ez minimális különbség. Az arányokat jól mutatja.
Mindenesetre nekem még mindig elég hihetetlennek tűnik, hogy míg a Cooler Master Ultra Silent "airflow" értéke 720 RPM mellett 11.27 CFM, addig a 800 RPM-es 35.02 CFM!!
Rendben... utóbbi kicsivel gyorsabb, de ez akkor is majdnem 3,5-szer jobb teljesítmény!
(1 m3/h = 0.58 CFM átváltási arány mellett.)
De nézzük az 1200 RPM-es modelleket, mert ott egyezik a sebesség:
"Cooler Master Super Fan 120 SU2" 1200 RPM; airflow: 44.73CFM
"Coolink SWiF2" 12 cm; 1200 RPM; airflow: 54.636 CFM!Tényleg ennyit számít az a 11 lapát?
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14346 üzenetére
A színe nem számít, hacsak nem világít.
A Cooler Master Elite 335 házam előlapján "átszűrődve" ugyanis elég hülyén nézne ki ez a "neon-citromsárgás-zöld" szín.
Egyébként sem vagyok oda a "csilli-villi" dolgokért. Az egyszerű, konzervatív, világítástól mentes házakat kedvelem.
A Coolink jónak tűnik, de tényleg nem ártana tudni, hogy a Cooler Master 12 cm-es ventrikhez képest milyen teljesítményt nyújt levegőszállításban!?
Utóbbinak ugyebár ott van az "Ultra Silent" változata, amely garantáltan maximum 13 dB (a gépemben valószínűleg még halkabb lenne az 500-as fordulatra szabályozás miatt).
Azt viszont a legolcsóbb helyen is min. 700-800 forinttal drágábban adják.
A SWiF2 esetében viszont szimpatikus a 11 lapát; feltételezem, hogy ennek köszönhetően alacsonyabb fordulaton is több levegőt mozgat meg, mint a Cooler Master 7 db lapáttal szerelt modelljei.
Vagy tévedek?
A másik "örök" kérdés: ugye jól tudom, hogy a csúszócsapágyas ventri mindig halkabb, mint a golyóscsapágyas, és bár rövidebb élettartammal rendelkezik, nem lesz soha "csapágyhangja", hanem megáll?
A SWiF2-ben alkalmazott "hidro-dinamikus csapágyról" viszont nem tudok semmit.
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14342 üzenetére
Köszi! Azt hittem, hogy a szabályozott ventilátorok esetében mindig egy "tól-ig" RPM értéket adnak meg. Pl.: 800-1800 RPM. Ezek szerint nem ezen múlik.
Egyébként van még egy szabad csatlakozó; arra szándékozom rákötni.
Csak egy dolgot nem értek... Felkeltette érdeklődésemet a "Coolink Swif2" ventilátorcsalád: [link]
Ha jól tudom, az "Airflow" (vagyis "levegőszállítási mennyiség") értéket a gyártók m3/h mértékegységben adják meg.
Ebben az esetben viszont nem világos, hogyan tud a 12 cm-es 800 RPM-es Swif2 60,4-es értéket felmutatni...
a Coolermaster fent említett 1200 RPM-es modellek 44 körüli értékeivel szemben!?
Az 1200 RPM-es Swif2 94.2-es értéke ennek több, mint a duplája!
Ezek "kamu-adatok", vagy tényleg ennyivel jobb a Coolink Swif2-es ventilátor?
Mert ha tényleg ennyire jó, akkor egyértelmű, hogy egy 800 RPM-es lesz az ideális választott. Fele annyiba kerül, mint a Coolermaster fentebb említett 720 RPM-es "Ultra Silent" modellje, s annál ötször több levegőt mozgat meg azonos idő alatt.
-
Piftuka
veterán
válasz
ilyennincs #14340 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget! Ezt a tesztet még nem láttam, de az információ alapján keresgéltem, s alighanem megtaláltam a kérdéses típust:
"Original fan for most of coolermaster chassis.
(A12025-12CB-3BN-F1)"A honlapon a termékek között tehát ezért nem találtam. Gondolom a házaikba szerelik; külön nem forgalmazzák.
A külön is megvásárolható 12 cm-es "standard", 1200 RPM-es ventilátoraik neve:"Silent Fan 120 SI1" és "Silent Fan 120 SI2".
("R4-S2S-12AK-GP" és "R4-S2S-124K-GP" típuskódokkal.)Az alapvető tulajdonságaikban nem látok sok különbséget.
Most már ennyivel is okosabbak vagyunk.
A kérdés most már csak az, hogy a forgalmazott: [link] 12 cm-es Coolermaster ventrik közül melyik a házba szerelthez hasonlóan fordulatszámszabályozós?
Esetleg manapság már mindegyik olyan?
-
Milka 78
nagyúr
válasz
ilyennincs #14312 üzenetére
Simán!
Elméletileg keddre jönnek meg.Oldalra is teszek 2 erősebb ventit,de kívülről szerelve(belülről csak egy fér el).AC 12f pro-k mennek rá mert az legalább halk,tesztek szerint van benne kraft,1000 ft és van rajta védőrács is.Kiderül ért e valamit az egész mizéria.Csak azért nem fáj annyira,mert amúgy is haldokolt 2 gyári aerocool ventim és nem csak gyenge de még hangos is volt.Ígyis-úgyis invesztálnom kellett volna bele...
-
Milka 78
nagyúr
válasz
ilyennincs #14305 üzenetére
Most próbáltam 1.465v-n felső ventiket kiszedtem és 61 foknál meguntam.Úgy érzem a felső ventik nélkül gyengébben muzsikál,hiába kicsi ma hely.Mindegy,mert már megrendeltem a 140-eseket.Majd kiderül,hogy mit hoz a dolgon.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
ilyennincs #14302 üzenetére
Szeva!Mint fent említettem 2db. Swif2 120p-s venti van rajta,csak amikor a kép készült még nem volt rajta.A 2db 140-es le lesz szabályozva,de amikor meghúzom a procit,akkor inkább a teljesítmény dominál és ez volt a leghúzósabb amit ebben az árban találtam.A probléma az,hogy túl közel van a ház és a proci venti egymáshoz és úgy érzem akadályozza az áramlást.Ezért arra gondoltam,hogy lecserélem erősebb 140mm-es ventikre a mostani Revo 120-asokat és kívülről szerelem fel a tetejére(ventiráccsal),hogy nagyobb legyen a légtér a procihűtő felett,mert baromi nagy a zsufi.Olyan érzésem van mintha a procihűtőből nem tud távozni a meleg levegő,mert beleütközik a 120-as ventikbe és onnan "visszaveri a hűtő tömbre.Talán ez megoldást jelent...
-
JoolsNOS
veterán
válasz
ilyennincs #14289 üzenetére
Én a sima csavar alá gumibelsőböl vágtam alátétet.
-
somasz
addikt
válasz
ilyennincs #14291 üzenetére
csavar nélkül vannak gumi alátéten, de rezonálnak...
-
somasz
addikt
válasz
ilyennincs #14289 üzenetére
Sejtettem, de jobb volna, egy osztrák bolt, hogy a posta ne legyen több, mint a rendelt cucc...
Bármi más megoldás érdekel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- ViewSonic CDE4600-L 46" LED Monitor
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- iKing.Hu - Samsung S24 Ultra - Gold - Használt, karcmentes
- Honor Magic7 Lite / 8/ 512 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest