Aktív témák
-
Den
veterán
-
Den
veterán
''Nem tudom mennyi a jogdíj egy műsoros cd-n, de ha már 1000-2000 Ft kedvezményt adnának az 4000-5000 forintos cd-ből, akkor elgondolkoznék azon, hogy megveszem, ahelyett, hogy letöltsem...''
Oké akkor te a kevesek egyike vagy :) Én bevallom őszintén, hogy vannak zenék amiket ma is megveszek 5k-ért is és vannak filmek amiket szintén megveszek dvd-n, és vannak olyanok amiket akkor is inkább letöltenék ha csak 500 forint lenne. .) -
sky77
aktív tag
Mondjuk én eddig bármit töltöttem le, ha nagyon tetszett, megvettem magamnak eredetiben, ha volt rá pénzem, és sok felvétel van amit eddig még nem sikerült, de biztosan meg fogok venni.
Szerintem elsősorban az emberekben kellene felkelteni az igényt arra, hogy eredetit vásároljanak. Gondolom ha a művészet megbecsültebb lenne és többen vennék meg a dolgokat, nem kellene ilyen drágán árulni őket. Valahol ez egy ördögi kör. -
KSanya
tag
valóban ''kicsit'' pongyolán fogalmaztam. De a lényeg az, hogy szerintem nem korrekt, hogy annyira védi a jog a szerzőt, hogy többször kell ugyanazért jogdíjat fizetni.
Nem azt akarom mondani, hogy ha van egy 30 éves bakelitem, akkor ugyanazt 200Ft-ért vehessem meg cd-n, csak mondjuk korrekt hozzáállás lenne egy kedvezményes csere.
Nem tudom mennyi a jogdíj egy műsoros cd-n, de ha már 1000-2000 Ft kedvezményt adnának az 4000-5000 forintos cd-ből, akkor elgondolkoznék azon, hogy megveszem, ahelyett, hogy letöltsem... -
sky77
aktív tag
Ennyi erőből a molyrágta gyerekkori mesekönyveidet is ki kellene cserélni vadiújra. Amiéert ez nem így van az az, hogy te egy lemez árában egyrészt jogdíjat fizetsz, másrészt megvásárolsz egy terméket. Itt van a kutya elásva.
Más. Igaz hogy a legjobban a kiadók járnak, de (itthon legalábbis így van) ha megveszel egy lemezt, igenis juttatasz vele az előadónak pénzt (igaz hogy nem mérhető összeget) ugyanis a szerzői jogdíj negyedévente v. félévente jár (már nem emklékszem pontosan) a piaci részesedésnek megfelelő mértékben. Tehát ha növeled a piaci részesedést, több jogdíjat kap a szerző is.
Szerk.: Egyetértek DEN #44 hsz-ával, magam sem mondhattam volna szebben.
[Szerkesztve] -
burgatshow
veterán
válasz
-=Sawtooth=- #42 üzenetére
Hol lesz 10 év múlva a cd??? :F
Hát még egy olyan 3-5 évet adok a cd technologiának és kész! -
Den
veterán
Az egy dolog hogy neked mi lenne jó meg hogy hogy van a valóságban. Ha úgy lenne ahogy szeretnéd, akkor azzal hogy megnézted a moziban a filmet, automatikusan jogod lenne azt megvenni a hordozó nyersanyagáráért, vhs-en, meg dvd-n, és ingyen vehetnéd ki a kölcsönzőből :) A valóságban ha moizjegyet veszel akkor arra veszel jogot hogy egyszer moziban megnézd, mikor vhs-en megveszed akkor arra veszel jogot hogy vhs-en korlátlanszor megnézd, mikor kikölcsönzöd akkor arra hogy a bérlet ideje alatt megnézd hányszor akarod és tudod.
-
KSanya
tag
Azért szerintem ez nem ilyen egyszerű, hogy azt a jogdíjat azért a felvételért fizettem - legalábbis szerintem.
A jogdíjnak az kellene hogy legyen a lényege, hogy egy másik ember/zenekar saját szerzeményét én felhasználhatom (jelen esetben arra, hogy hallgatom), És nem a kazettáért, vagy cd-ért mint adathordozóért fizetem a jogdíjat, hanem azért, amit a szerzők találtak ki/ők alkottak meg. Ha a szerzők jogait nézzük, akkor az, hogy a dalokat hol tárolom érdektelen, így nem lehetne arra hivatkozni, hogy semmi sem tart örökké, tönkrement az adathordozó, ez van.
Az, hogy újra meg kell venni, és ki kell fizetni kifejezetten a kiadóknak jó... Nme hiszem, hogy pl. ha most veszek egy Freddy Mercury cd-t, akkor a kiadó bárkinek is adna a befolyt pénzből -
Den
veterán
te is tudod hogyx nem erről szól a történet. Lehet kitalálni extrém szitukat, de a netről zenét letöltő milliók (köztük én is) mai zenéket töltenek le, amiket soha semilyen hordozón nem vettek meg, és tudatában vannak anak hogy ezt boltban is megvehetnék legálisan. Nincs ezen mit szépíteni. Kár álideológiákat gyártani. Azért töltjük le mert ingyen van, és így másra költhetjük azt a pénzt amit lemezért adnánk, és a nagytöbbség akkor is az ingyen letöltést választaná ha csak ötszáz forint lenne egy cd. Ez van, ilyenek vagyunk, a különböző kifogások csak önnyugtatásra, a felelőség áthárítására jók.
-
-=Sawtooth=-
tag
igy is tul sok vasat latnak belole. miert van artisjuj cimke az irhato cdken? ..sztem ezt kene az egesz vilagon. az eladott irhato cdk es dvd-k arabol kene nekik juttatni vmi kis plusszt...
amgy nem kell sajnalni oket...vagy tan egeszseges, hogy egy britni szpirsz ennyi penzt keressel ezzel? a sarga meg majd megszakad a rizsfoldon napi 48 oraban...
ugyanmar...vagy, hogy egy szinesz 20millio dollart kap egy szerepert. igy nem fognak ilyen sokat keresni :D remelem -
sky77
aktív tag
Persz,e én is vettem már CD-t, otthon kibontottam, és akkor láttam, hogy van rajta egy karc és ugrik az egyik szám. Visszavittem, szó nélkül kicserélték. De olyan ez, mint a garancia. Viszed magaddal a blokkot, és minden rendben (persze nem tudom mennyi ideig, gondolom ez az üzlet jóindulatán is működik, de lehet hogy utána kéne nézni, hogy hivatalosan ez hogy is néz ki).
[Szerkesztve] -
sky77
aktív tag
Így van. Azért a felvételért fizettél. Az, hogy ma nem tudod hallgatni, az a te bajod. Mi köze van hozzá az előadónak :F
Vagy szerinted ki kellene díjmentesen cserélniük a régi hanghordozókat a hanglemezboltoknak? Nekem is van egy csomó tönkrement kazettám. Ez van. Ha bármit veszel, azzal számolnod kell, hogy nem tart örökké. Ez van, bele kell törődni. Amúgy ennek a kérdésnek nemes egyszerűséggel semmi köze sincs a jogdíjhoz (ami elvileg azért van, hogy az alkotót védje), úgyhogy szvsz ne kanyarodjunk ennyire el, nincs értelme.
[Szerkesztve] -
sky77
aktív tag
Ááááááá! Keeeedves baráááátom! Há' van itten óccsó lemezjáccó! Szinte ingyé'! Kell? Ha nem, vedd meg a régebbi dalokat CD-n, idejében másold át egyéb hanghordozóra, stb., avagy minek veszel bakelitet, ha nincs is lemezjátszód?
Amúgy a jogdíjakról: engem baromira idegesítene a tudat, hogy valamiért gürcölök egy életen át, aztán a halálom után a gyermekeimnek ebből semmi sem jut. Holott ezt értük is tettem még fénykoromban. Szóval én nem sajnálnám a jogdíjat a 'halott' művészektől.
Szóval gondold ezt át mégegyszer :P
[Szerkesztve] -
KSanya
tag
Tételezzük fel, hogy engem egy régebbi együttes dalai érdekelnek (akik akkor adtak ki zenét, amikor csak bakelitlemez és kazetta volt). Ekkor megvettem egy csomó albumukat, amiben akkoriban is rengeteg jogdíj volt.
Szerinted az normális, hogy ha most újra meg akarom hallgatni a dalokat, akkor újra ki kell fizetnem a jogdíjakat? (mert lemezjátszót ma már nemigen lehet kapni).
Szerinted az normális, hogy az előadó már nem is él, de még mindig fizetjük neki (a halottnak) a jogdíjakat? -
Notes
senior tag
Szerintem is irreálisan drágák a DVD-k illetve a CD-k, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy Nyugaton egy 30 eurós DVD nem akkora anyagi megterhelés egy ottani emberkének, mint nekünk itt Magyarisztánban...
-
sky77
aktív tag
OFF
Megvan, megkaptam mail-ben :). Gondolom ha keresett személy lennék, ez kiindulásnak épp elég lenne (bár ha jól tévedek ez az IP cím még csak a szolgáltatómig vezet el, de egy nyomozás csak kiderítené a forrást. azért ma már van technika, főleg így az interneten. minden naplózható, nyoma van, stb...).
ON -
simonzé
addikt
Az mp3 letöltése nem ütközik semmiféle törvénybe. A szoftverletöltés, illetve szftver és mp3 letöltésre felkínálása viszont büntetendő asszem 5 évig terjedő fegyházbüntetéssel.
Tehát a kazaa-n mp3 letöltése legális, de feltöltése illegális. Ezt nem árt tudni! -
sky77
aktív tag
Ld. Napster. Ha jól tudom, fizetős. Kényszermegállapodás, de ez is lehet egy járható út. A program készítőit ill. forgalmazóját pedig meg lehet találni. Ha pedig használod és tényleg terjesztő vagy... nincs mese, a törvény mindenkire érvényes kell hogy legyen. És mint tudjuk tökéletes törvény nem létezik, meg kell találni a legkevésbé rossz megoldást.
Amúgy engem tényleg zavarna, ha mondjuk letöltök egy ingyenes zenét valami olyan oldalról, ami hivatalosnak látszik, aztán kiderül hogy üldözendő bűnöző vagyok, mert illegális, csak épp nem tudtam róla.
Ott van pl. a Bahia (moderáld ki, ha nem írhatom ide), ami legálisan tesz fel zenéken, promóciós célzattal, mégis volt egy-két olyan szám, aminek a szerzője aztán jelentkezett, hogy nem ő, hanem egy olyan személy egyezett bele a felrakásába, akinek nem volt hozzá joga. Akkor most ha én letöltöttem azt a számot akkor bűnöző vagyok?
Az illegális honlapokról pedig: a szolgáltatón keresztül csak meg lehet mondani, hogy ki hozta létre. Kellő körültekintéssel kel üzemeltetni.
Apropó! Megvan az IP címem?
[Szerkesztve] -
Den
veterán
ugyan már. ez nem drog, hogy külön labor meg termőterület, meg terjesztőhálózat kell hozzá.
Hogy szünteted meg a forrást? Mi kell egy zene illegális netre kerüléséhez? Benyomom a cd-t a gépbe, le grabbelem tömörítem és felnyomom a netre... Ezt hogy szünteted meg?
És akkor mi van a filecserélőkkel? Ott nem csak letöltesz, hanem tőled is töltenek, tehát már ''terjesztő'' vagy. -
sky77
aktív tag
Lehet, de ha a kis halak értelmetlen macárálása helyett inkább a forrás megszüntetésébe fekteted ugyanazt az energiát (merthogy megoldást csak ez jelenthet), akkor megszűnik a probléma. Nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy magyarázatot, kifogásokat kelljen keresned, mert nem lesz mit letölteni illegálisan.
-
tomi_mod
aktív tag
Csak részben adok neked igazat.
Azt szerintem mindenki nagyon jól tudja/sejti, hogy a neten levő mp3 anyag -meg sok más- nagy része illegális.
Biztos, hogy mindenkinek pont azok a dolgok kellenek amik nem a free kategóriába tartoznak.
Kérdem én?, ez nem csak egy védekezési reakció, hogy hát én nem tudtam nem volt odaírva stb..
Azt is hallottam, hogy egy két ilyen oldalon feltüntetik, hogy az ilyen letöltött anyagot 24h-n belül törölni kell a gépről.
Ez egyáltalán legális így??? -hát nem tom... ...mi van ha felírom cd-re, a gépről töröltem nem? -
sky77
aktív tag
Sztem nem erről szól a törvény. Nem beleegyezés, hanem egyszerűen egy korrekt hozzáállás. Büntetni azt kell, aki illegálisan terjeszti ezeket a cuccokat (tehát aki illegálisan feltette az adott oldalra). Nehogy már nekem kelljen egy-egy linknél utánajárnom, hogy annak vajon milyen jogi háttere van, tiszta-e, ki üzemelteti, milyen szerződéssel stb. Mi vagyok én? Internet rendőrség?
-
Club
őstag
Arról nem is beszélve hogy:
Aki zenét ír, és Jó zenét ír(nem ilyen magyar csurjongatós, meg bunyós pityu, meg fekete szemek, meg fijeszta, meg sorolhatnám mennyi hányingerkeltő szemét), annak kijár érte a sok sok millió.
Oakenfoldot tudom felhozni példának:
Bunka Album:800 000 eladott példány.
Jó lett az album?
Jó.(bár nem teljesen az én zenei világom minde szám)
Megvették?
Meg.
Mennyit nyert rajta?
(Ha minden cd-ből csak 1k-t kap meg, de kapjon csak 500Ft-ot)800, ill 400 millió forint.
Megérdemlte.
Ja, és hogy sok sok millióért ugrálnak?
Igen.
Mert sztárok.
Te amikor bemész egy partyba, vagy koncert-re, te nem azt fizeted meg, ami hallasz, hanem a Feelinget, az érzéseket, a hangulatot.
Ennyi.
A cd-ket sajna itthon még nem nagyon veszik, de kinn már rájöttek, hogyha szeretek egy előadót, és az ő zenéje nekem ad érzéseket, feeelinget, akármit, akkor tiszteljem már meg annyival, hogy megveszem a cd-jét.
Mo-n sajnos anyagilag ez még nem annyira megengedhető mint külföldön.
De én azt gondolom, hogy ha valakinek igazán teccik egy cd, akkor azt vegye meg.
De az, amit itthon látok, az sokesetben inkább undormány, mintsem zene.
Nem kommentálnám inkább.
Az elektronikus zenei ipar itthon egy káosz.
Nevetésges ahogy az utolsó bőr-t is lehuzzák arról, amiről lehet.
[Szerkesztve] -
Club
őstag
És akkor szerinted ha én írok egy zenét, és kiadják, akkor pölö:nekem a Philips ad egy csomó pénzt, ha csak mittomén 6000db-t adnak el belőle?
Mert akkor mehetek az ügyvédemmel hogy:''De hát kérem, azt a 3millió üres cd-re az én számaimat írták rá.
Aztmojndja erre a Philips:''Bizonyítsa be''
Erre én''Bizonyítsa be hogy nem!!!''
És ennyi.
Ez egy baromság. -
L3zl13
nagyúr
Személy szerint nem sajnálom a sztároktól a pénzt, de a lemezkiadóktól igen!
Nevetségesen túlárazottak az eredeti lemezek, akár filmről, akár zenéről van szó.
És nevetségesen túlárazottak a legális zeneletöltő próbálkozások is. 1EUR/szám!
Szerintem összességében valószinűleg jobban járnának, ha max 1000FT volna egy zeneCD vagy DVD film, letöltve pedig még olcsóbb valamivel, mert nincs előállítási költség.
Ennyiért már valószinűleg megvenném azt ami kell, minthogy pár forintért szívjak a szar alapanyagokkal, újrakódolással, másolásvédelmekkel stb.
Az össz bevétel valószinűleg ugyanannyi lenne, és a vevőknek is jobb lenne. -
X-COM
nagyúr
remélem nem lesznek drágábbak az eredeti cd-k :F
[Szerkesztve] -
Naras
őstag
Namost...
Miután egy kiadott cd után az előadó elég kevés honoráriumot zsebelhet be db-onként és a kiadó rakja el a horribilis összegeket, addig nem hiszem, hogy nagyon nagy problémát okozna bárki is ezzel az előadónak. A cd kiadás tulajdonképpen inkább arra jó, hogy valaki hírnevet szerezzen és terjessze a zenéit, majd ezek után meghívják valahova fellépni, és elkérhessen fél óráért 130 rongyot... Biztos forrás: Az egyik nagysikerű magyar társulat pl fél órára 260e-ret kért a fellépésért, és úgy hogy csak 4 főt küldött a nyolcból... Na mind1... A cd-kből tulajdonképpen a kiadók szakítják a baromi nagy hasznot, igaz ők is teszik bele a lét... A sztárocskának meg csak jó, ha letöltöd az mp3-mát, hiszen azzal is csak népszerüsödik. Nem is ők, hanem a kiadók csinálják a balhét...
Persze lehet, hogy én látom rosszul a dolgot... -
jerry311
nagyúr
Nem újdonság, M.o-n eddig is így volt.
Még az ARTISJUS állásfoglalása is a letöltések ''mellett'' szól.
http://www.artisjus.hu/faq/ [L]http://www.artisjus.hu/faq/[/L] -
klepto
addikt
Amúgy simán legális lehetne az mp3...''
Hogy lehetne legális az, ami már legális :F
A törvényileg legális, már sehogy sem lehetne legálisabb :DDD
Egyébként a kispénzűeket úgy lehetne rávenni, hogy eredetit vegyenek, ahogy azt a filmkiadók csinálják. A 6-7k-s filmek jelentős részét 1500-2500.-Ft közötti áron meg lehet venni a megjelenését követő 1 év után újságmellékletként. Így jól jár mindenki: a kiadó, a kisember, és a film jogtulajdonosa is. Én, mint kisember, nem veszek gyári dvd-t, mert drága. A másolatot nem szeretem, arra jó, és olcsóbb is a VHS. Viszont ha egy film kell, mert hiányozna a gyüjteményemből, megveszem egy újság mellékleteként. Amíg nem kezdtek el megjelenni ezek az újságok, addig nem volt dvd lejátszóm sem. Amióta léteznek ilyen ujságok, azóta kb. 50 filmet gyüjtöttem össze kb. 2 év alatt, és emellett mindössze csak 3 db másolt filmem van cd-n, de egyik sem dvd minőség, és ahogy megjelennek újságmellékletben azonnal megveszem eredetiben. Az egyik ilyen filmem: A kaptár, amit a jövő hónapban veszek meg eredetiben a Házimozi magazinban.
[Szerkesztve] -
Legolas
senior tag
Dehogynem. Csak te egy extrém helyzetet feltételezel!
Ez a törvény a gyakorlatban pont jól fog működni. A kispénzűek továbbra is ''lopják'' a zenét, csak legálisan, a többiek meg megveszik.
Így az előadónak is rengeteg pénze lesz, csak kevesebb mint eddig, de ez így is van jól!
Amúgy simán legális lehetne az mp3, hiszen a minősége nem egyezik meg az eredeti audió formátuméval! -
klepto
addikt
Aki nem néz híradót, az nem ismeri a parlamenti törvényeket sem... :t
Ha neked nem tetszik, vétózd meg a már elfogadott törvényt az Európai Parlamentben :t
Egyébként, ha logikusan gondolkozunk, akkor a szerzői jogdíj minden írható cd árába bele van kalkulálva minden országban! Ha ez nem így lenne, hanem ez Magyar specialitás lenne, akkor az EU nem alkotta volna meg ezt a törvényt, és nem terjesztette volna ki minden tagállamára kötelező jelleggel!
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Én igen, mert sok embernek nincs pénze megvenni a gyári lemezeket, mert irreálisan drága :(((
Hogy ez a kiadókat megkárosítja?
Ők kaszálnak eleget!
Hogy a zenészek emiatt éhenhalnak?
Ugyanmár! Kb.: 3 hete foglalkozott a TV (ha jól tévedek, a Juszt László) az irható cd-k árába beépített szerzői jogdíjról, ami cd-nként 41-Ft!!!
Eddig is kifizettük a jogdíjjat a művészeknek még a saját fényképeink után is, most legalább a zenéket is hallgathatjuk legálisan, hisz jogdíjat már évek óta fizetünk értük, pontosabban azért a cd-ért, amire felvesszük :U -
klepto
addikt
Bizonyára van aki hallotta a hírekben, van aki nem. Az EU új törvényt fogadott el, amely kimondja, hogy az internetről letöltött MP3 zenei állományok letöltése, és saját felhasználású birtoklása, még az illegális honlapról letöltve is legális, ha aaz csak 1 példányban készül, és semmilyen módon nincs terjesztve: nincs anyunak, apunak, havernak, szomszédnak, stb. kölcsönadva.
Ez már tény. De vajon a filmek, szoftverek, stb. tekintetében mikor fog ilyen törvény születni, és születni fog-e egyálltalán :F
A fenti törvény azonban kishazánkra még nem, vagyis nálunk még büncselekmény a fent felsorolt tevékenység, de Május 1. után azonnali hatállyal kötelező érvényű lesz :C
Aktív témák
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- HyperX Cloud Alpha Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteB650M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB Lian Li O11 ROG Dynamic XL 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest