Hirdetés

Aktív témák

• jeges

senior tag

válasz Apollo17hu #371 üzenetére

ilyesmikkel vagy 12-13 éve foglalkoztam utoljára, úgyhogy lámaként kérdezem:
    ''lényegében egy derékszögű háromszög 3 csúcsa érinti a parabolát'' <- ez a kijelentés hogy állja meg a helyét, ha - már ha jól emlékszem - félkörben a félkör két ''végéből'' bármely, a köríven található pontba húzott két egyenes derékszöget ''produkál''? ha meg akarod szerkeszteni a parabola ívén fekvő 3 pontot (már ha létezik ilyen), találnod kellene egy olyan félkört, aminek két ''vége'' a parabola ívén van, és a félkör metszi a parabolát még valahol. a feladat bonyolódik azzal, h a ''félkör'' átmérője egyáltalán nem biztos, h az x tengellyel párhuzamos.
    azaz: kéne találni egy olyan körvonalat, ami épp az átmérőjével metszi a parabola ívét, íve még egy helyen metszi a parabola-ívet, és éppen úgy metszi az x tengelyt, h az x-tengely-körív metszéspont és a parabola-körív metszéspont is éppen a kör átmérője legyen.
    szerintem...
    (aztán nem lehetetlen, h tévedek, de legalább megmozgattam a szürkeállományt kicsit :DDD)

Aktív témák