Hirdetés
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Androidos tablet topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Minden korábbinál jobb lett az új Cinebench tesztprogram
Aktív témák
-
_lupin_
csendes tag
válasz
[HUN]Zolee
üzenetére
Először az a3-at határozzuk meg, így könnyebb lesz számolni.
S5 = a3-2d + a3-d + a3 + a3+d + a3+2d = 5a3 = 60 => a3 = 12
Most nézzük a szorzást:
(12-2d)*(12-d)*12*(12+d)*(12+2d) = 2*(6-d)*(12-d)*12*(12+d)*2*(6+d) =
= 48*(6-d)*(6+d)*(12-d)*(12+d) = 122880 /osztok 48-al
(6-d)*(6+d)*(12-d)*(12+d) = 2560 /beszorzok a bal oldaol
d^4 - 180d^2 + 5184 = 2560 / -2560
d^4 - 180d^2 + 2624 = 0
másodfokú megoldóképlet d^2-re:
(180-gyök(32400-10496)) / 2 = (180 + 148) / 2 = 164 vagy 16
=> d = 4, -4, gyök(164), -gyök(164)
a1 = a3-2d = 4, 20, 12-2*gyök(164), 12+2*gyök(164)
Azért számold át te is, mert lehet, hogy elszámoltam.
edit:
Valószinű mégsem számoltam el. de egy kicsit lassú voltam
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
feltételezve, hogy a másik egyenlete helyes (nem számoltam utána), szvsz egy 5-ödfokú egyenletet fog kapni, ami ráadásul teljes.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
[HUN]Zolee
üzenetére
az ilyen példáknál sokszor segít úgy elindulni, hogy nem a1-et és d-t keresed, hanem ebben az esetben pl a3-at és d-t, hiszen az első 5 tag az a3-ra szimmetrikus, így az első 5 tag összege nem más, mint 5*a3, vagyis a3=12, továbbra is vedd a3-at alapul, és így biztos meg tudod oldani.
ha valaki tud szebb megoldást, engem is érdekel.
a megoldások egyébként (ha nem tévedtem valahol valami nagyot...):
I. a1=4 d=4
II. a1=20 d=-4
III. a1=12-2*gyök(164) d=gyök(164)
IV. a1=12+2*gyök(164) d=-gyök(164) -
Apollo17hu
őstag
válasz
[HUN]Zolee
üzenetére
10a1+20d=120 vagyis a1=12-2d, ezt pedig behelyettesíted a másik egyenletbe, és egyismeretlenes lesz.
-
[HUN]Zolee
őstag
kéne kis segítség. a feladat: számtanisorozat a1 és d érték kell, és ami meg van adva:
S5=60
a1*a2*a3*a4*a5=122880
eddig jutottam el:
s5=60 => 10a1+20d=120
a1*a2*a3*a4*a5=122880 => a1(1+10d+35d^2+50d^3+24d^4)=122880
és innen nem tok tovább menni
-
corm
senior tag
Bővebben: link - eszerint a sorrend:
Budapest 1,8 millió
Debrecen 203000
Miskolc 172000
Szeged 158000
Pécs 157000
és bár az adatok 99-esek, de a 6. győr nem hiszem, hogy beférkőzött volna, 30(hármoszá) ezres lemaradásával... -
Korcsii
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
Hát én is ezekre gondoltam, de valaki nem tudja pontosan?
-
Korcsii
őstag
Igazábol nem is matek, de matek órára kell, ilyen halmazos akármibe.
A kérdés:
Mi Magyrország öt legnagyobb vátosa?
Tudom Bp a legnagyobb, de a többi négy?
thx -
kíváncsi
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
Szia!
Igazad van elég kuszára sikeredett
Akkor mégegyszer. n-dik fibonacci számot állítsuk elő a biomiális együtthatók segítségével. Miután ezt megtettük:
Fibonacci rekurzió segítségével meg kell vizsgálni első néhány esetben és ha igaz rájuk akkor teljesül. -
concret_hp
addikt
válasz
kíváncsi
üzenetére
nekem nem teljesen tiszta mi a feladat

esetleg ha a teljes feladatot beírnád, az segítene, mert van 1 olyan érzésem h ez nem a teljes feladat
''n-dik fibonacci számot állítsuk elő binomiális együtthatók segítségével akkor teljesül rájúk ha a fibonacci rekurzió első néhány esetben igaz.'' ennek a mondatnak ugyanis szvsz az akkor szóval nincs értelme
-
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek a következő feladatban
:
n-dik fibonacci számot állítsuk elő binomiális együtthatók segítségével akkor teljesül rájúk ha a fibonacci rekurzió első néhány esetben igaz.
bármelyik összege a következőt adja.
na ezt kellene valahogy megcsinálni
köszönöm előre is -
pitom
tag
Tudnátok egy kicsit segíteni ebben:?
1. Egy háromszög oldalai: a, a gyök2, a gyök3. Határozza meg a háromszög legnagyobb szögét!
2. Mennyi a valószínűsége annak, hogy egy szabályos játékkockát többször feldobva, a második dobásnál kapunk először hatost?
3. Adott 4 számkártya: a, a, b, b, ahol a és b rögzített egymástól és nullától különböző két számjegy.
A. Hányféle négyjegyű szám állítható elő ezekből?
B. Melyik a legnagyobb az a) -beli számok közül, ha a > b?
C. Bizonyítsa be, hogy a legnagyobb és legkisebb így előállítható négyjegyű szám különbsége osztható kilenccel!
D. Hogyan kell megválasztani a-t és b-t, hogy ez a különbség 18-cal is osztható legyen!
Előre is köszi!! Segítsetek PLEASE

-
concret_hp
addikt
ez attól függ h számít e a pontos hely vagy csak az egymáshoz képest való viszonyuk (azaz pl tőlem jobbra/balra 1-2-3stb hellyel ki ül?) ha számít a pontos hely akkor nyilván n! * 2 az n ediken. ha nme számít a pontos hely akkor csak (n-1)! féleképpen ülhetnek le a párok, de a 2 az n ediken es szorzó ugyanúgy megmarad. az 1párral való ellenpélda érdekes
de ezek a dolgok általában 1 alsó küszöbtől működnek csak. jelen esetben ez asszem 2pár.
2 párra pl ha nem számít a pontos hely akkor ugye (2-1)! * 2 ad 2 = 4 lehetőség:
1.: f1 n1 f2 n2 (f1)
2.: n1 f1 f2 n2 (n1)
3.: n1 f1 n2 f2 (n1)
4.: f1 n1 n2 f2 (f1)
remélem érthető voltam
-
GP-Sz
senior tag
válasz
kíváncsi
üzenetére
Üdv!
Úgy kell nézni, hogy van n hely n házaspárnak, ezek n! különböző helyzetben ülhetnek le (ha a konkrét hely nem számít, csak a sorrend a kör mentén, akkor (n-1)!), ezt pedig meg kell szorozni kettővel, mert minden pár kétféleképpen foglalhat helyet. Szerintem ez így jó. -
Hmmz
senior tag
-
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek
főleg Apollo17hunak :>
KÜlönben eredetileg így hangzott a feladat:
Írjunk az x tengely es az y=4-xnégyzet egyenletű parabola által határolt síkrészbe maximális területű téglalapot.
Megoldás:
Ugye a koordinátákat ismertük félig :>
A(x;0)
D(-x;0)
B(x;4-xnégyzet)
C(-x;4-xnégyzet)
AD=2x
AB=4-xnégyzet
T=AD*AB=2x*(4-xnégyzet)
deriváltam.
kijött, hogy x=gyok(4/3)=2/gyök3=(2*gyök3)/3 esetén lesz maximális a területe.
Na van még egy kombinatorikás feladatom.
van egy kör alakú asztal.
van n számú házaspár
minden férfi a felesége mellé akar ülni.
Mennyi féleképpen ülhetnek? annyit már kitaláltam, hogy ha így ülnek, hogy férfi-nő akkor n pár (n-1)! de ülhetnek úgyis hogy a nő a férfi másik oldalán van.
Előre is köszi
[Szerkesztve] -
Apollo17hu
őstag
Persze, a maximalizálási feladat megoldását én sem írtam le, csak azt, h sztem van ilyen téglalap.
[A max. megoldását úgy képzelem, ahogy #371-ben írtam. Azokból az egyenletekből pedig fel lehet írni a téglalap 4 csúcsának paraméteres koordinátáit - immár kevesebb változóval -, és a csúcsokra pedig lehet alkalmazni a távolságképletet. Így lesz 2 egyenlet a két oldal hosszára, amik az a*b -> max feltételei lesznek (a és b a téglalap oldalainak hossza). Ha ez meglenne, akkor már csak a Lagrange-függvényt kellene felírni...] -
jeges
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
nem elég szerintem, mert ugyanígy bármely másik két pontot is kijelölheted a parabolán, mint a kör átmérőjét.
ezt valszeg valahogy úgy lehetne megoldani, hogy megkeressük azokat a pontokat, amiken keresztül két, egyymást felező, egyforma hosszúságú szakasz húzható úgy, hogy az egyik szakasz két vége a parabolán, a másik szakasz egyik vége a parabolán, a másik vége pedig az x tengelyen legyen. ezek közül a kitüntetett pontok közül kellene kiválasztani azt, amelyikre a maximális terület érvényes.
a probléma ott van, hogy mely halmaz elégíti ki a fenti feltételeket. ha ez megvan, akkor a megfelelő összefüggéssel (valszeg a sinus-tétel) megkereshető a maximális területű téglalap.
de lehet, csak oltári baromságokat firkálok itt össze
-
luciferc
őstag
nos, ugyanezeket megkérdezhetném arról, hogy minek kell megtanulni, hogy pl melyik költő éppen mikor fingott vagy böffentett, meg úgy általában, minek kell nekem pl Csokonai életét tanulni. Szóval a ''hasznos ez a könyvnélküli tudás'' kezdetű kérdésekkel vigyázni kell. Annál is inkább, mert míg a matek esetében nem a könyvnélküli tudás a lényeg, hanem a gondolkodás fejlesztése, addig költők életrajzának beseggelése totál öncélú (memóriafejlesztésre ott vannak a versek, annak már több értelme van). Azzal, hogy végigküzdötted magad a matek feladatokon, az elméd lett élesebb. és bár nem veszed észre, de a mindennapi életben is hasznos, hogy annak idején pallérozták az agyad matekkal kapcsolatos részét is.
Szóval szvsz inkább az irodalom órák egy részét kellene nyelvórára váltani... -
Apollo17hu
őstag
Én is csak tippet próbáltam adni neki.
Legyen két pont a parabola 2 szárán: ezeket összekötve kapunk egy szakaszt, ami a félkör átmérője. A félkör és a parabola további metszéspontja lesz a háromszög derékszögű csúcsa. Ha az x tengely módosító szerepét is vizsgáljuk, akkor elég, ha az eredeti két pont egyikének helyzetét megfelelően változtatjuk a parabola íve mentén, s így a téglalap 4. csúcsa is az x tengelyre kerül. -
jeges
senior tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
ilyesmikkel vagy 12-13 éve foglalkoztam utoljára, úgyhogy lámaként kérdezem:
''lényegében egy derékszögű háromszög 3 csúcsa érinti a parabolát'' <- ez a kijelentés hogy állja meg a helyét, ha - már ha jól emlékszem - félkörben a félkör két ''végéből'' bármely, a köríven található pontba húzott két egyenes derékszöget ''produkál''? ha meg akarod szerkeszteni a parabola ívén fekvő 3 pontot (már ha létezik ilyen), találnod kellene egy olyan félkört, aminek két ''vége'' a parabola ívén van, és a félkör metszi a parabolát még valahol. a feladat bonyolódik azzal, h a ''félkör'' átmérője egyáltalán nem biztos, h az x tengellyel párhuzamos.
azaz: kéne találni egy olyan körvonalat, ami épp az átmérőjével metszi a parabola ívét, íve még egy helyen metszi a parabola-ívet, és éppen úgy metszi az x tengelyt, h az x-tengely-körív metszéspont és a parabola-körív metszéspont is éppen a kör átmérője legyen.
szerintem...
(aztán nem lehetetlen, h tévedek, de legalább megmozgattam a szürkeállományt kicsit
) -
Apollo17hu
őstag
válasz
kíváncsi
üzenetére
tipp: Felírod a parabolát érintő 3 csúcshoz tartozó y = 4 - x^2 egyenletet, majd az oldalak egyenletét - paraméteresen [a 4. pont y koordinátája meg is van adva (nulla)
]. Ezután az oldalak párhuzamosság és merőlegesség szempontjából megvizsgálod, majd a kapott feltételeket összehasonlítod a legelőször felírt y = 4 - x^2 -es egyenletekkel, és ha nem ütik egymást, akkor lehetséges ilyen téglalapot beleírni a parabolába.
Most jut eszembe, h tuti, h lehet ilyen téglalapot belerajzolni, mert lényegében egy derékszögű háromszög 3 csúcsa érinti a parabolát, a kiegészített téglalap 4. csúcsát pedig csak az x tengelytől való távolság határozza meg.
mod: 32[3-2*2^(1/2)] lett a területe?
[Szerkesztve] -
Hmmz
senior tag
válasz
kíváncsi
üzenetére
Mióta elkezdtem olvasni ezt a topicot -meg amúgy is-
azon tünődöm hogy, mi az istennyilának terhelik az ember fiát ilyen és hasonló feladatokkal...
hasznos ez a könyvélküli tudás bárkinek az utászokat kivéve?
Anno biztos nekem is meg köllött tanulni, és lám milyen hasznos volt...
arra se emléxem hogy valaha tanultam e...
Vagy csak én vagyok láma és ez még az ''általános müveltség'' kategóriába tartozik?
Ahelyett hogy benyomnának még heti x nyelvórát pl ami esetleg hasznos is lenne ha már európa felé ?tartunk?...ráadásul meg a star wars 3 hoz is jól jön...
Gozsó ha hallasz, esetleg másik tanár? -
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
feladat:
Írjunk az x tengely és az y=4-xnégyzet egyenletű parabola által határolt síkrészbe maximális területű téglalapot.
A feladatot megcsináltam de lenne olyan kérdésem, hogy létezik e ennél a parabolánál a második esetben felrajzolt megoldása.
MAgyarul van-e olyan téglalap amelynek 3 pontja a parabolán 1 pedig az x tengelyen van rajta?
Ha igen akkor milyen thx előre.
Bővebben: link
a két képen ugyanaz a parabola található csak a rajz nem az igazi :> -
kíváncsi
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Szia!
a c egy sima paraméter? -
Batman
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
danke schön

-
Batman
őstag
hali!
Adott a térben két pont és ismerjuk a kordniatait.Hogyan írom fel annak az egyenesnek az egyenletet amit a két pont meghatároz.
Köszike
Üdv -
luciferc
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
ez az, komolyan mondom, ez a rohadt deriválás időnként úgy lefogja az agyat. középsuliban meg se kottyant volna ez. most meg... deriválom oszt kész van. de a te megoldásod jobban tetszik 
-
luciferc
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
persze persze, de engem az érdekel, hogy ha nem súgja meg a feladat, hogy 2*gyök(2) a minimum, csak azt kéri, hogy az eredeti feladat bal oldalának (magyarul x+2/x-nek) minimumát keressük meg, akkor azt deriválás nélkül hogy lehet megtenni? ha meg lehet... ez a deriválás lustává teszi az agyat...

[Szerkesztve] -
-
luciferc
őstag
válasz
kíváncsi
üzenetére
(a*a+b*b)/(a-b)=( (a-b)*(a-b)+2*a*b) )/(a-b)=(a-b) + 2*a*b/(a-b) mivel a feladat szerint a*b=1, így tovább =(a-b)+2/(a-b) legyen x=(a-b), így
tovább =x+2/x a feladat tehát belátni, hogy x+2/x mindig >=2*gyök(2). Itt x>0 mindig, mivel a>b és a*b=1
ezt meg lehet tenni deriválással, ha megkeressük az x+2/x minimum értékét, vagy meg lehet tenni egy egyenlőtlenség megoldásával, azaz
x+2/x>=2*gyök(2)
ebből x*x-2*gyök(2)*x+2>0
mivel a bal oldal nem más, mint (x-gyök(2))*(x-gyök(2)), így az egyenlőtlenség minden x-re igaz, és minimuma x=gyök(2)-nél van a minimum értéke pedig pont 2*gyök(2).
Most nem ugrik be olyan megoldás, ahol deriválás nélkül keressük meg x+2/x minimumát. Ha valakinek beugrik, akkor érdekel. -
Sihto_
tag
válasz
kíváncsi
üzenetére
Indulásképpen, most sajna nincs időm befejezni, de este befejezem, ha ez kevés volna:
a*a+b*b = (a-b)*(a-b) - 2*a*b
ha ezt figyelembe vesszük, akkor igy módosul a feladat:
a-b -2/(a-b) >= 2gyök2
a-b=x
x-2/x >=2gyök2
átrenddezük 0-ra és szorzunk x-el, mert x biztos, hogy nagyobb, mint 0, igy nem borul a reláció
x*x -2gyök2*x-2 >=0
teljes négyzetté alakitjuk
(x-gyök2)*(x-gyök2) -4>=0
átrendezzük
(x-gyök2)*(x-gyök2)>=4
MOst gyököt vonhatunk, mert mindkét oldalt pozitiv szám áll.
x-gyök2>=2
figyelembe veszzük, hogy x= a-b és a*b=1, tehát x=a-1/a ezt behelyetesítjük és szorzunk a-val
a*a -(2+gyök2)*a-1 >=0
a*a -gyök8*a-1 >=0
(a-gyök8/2)*(a-gyök8/2)-3 >=0, nah majd eset még folytatom vagy valaol elnéztem, vagy van valami -
kíváncsi
őstag
Sziasztok!
Légyszíves segítsetek a következő feladat megoldásában:
Bővebben: link
előre is köszönöm -
RedAnt
aktív tag
Hat ilyennel meg nem talalkoztam hogy matrix tomegkozeppontja, pedig eleg komolyan nyomattak egy evig a linearis algebrat.
De szerintem az lehet a feladat hogy mintha ez egy koordinatarendszer pontjai lennenek, mindegyik adott tomeggel. Mondjuk a bal also a (0,0) pont, balra tole (1,0), es meg kell hatarozni hol a tomegkozeppont (mik a koordinatai).
Hat azt meg ugy kellene hogy
x koordinata= ( (23+2+8)*0 + (5+8+0)*1 + (7+11+6)*2 ) / (23+2+3+5+8+0+7+11+6)
y koordinata= ( (3+0+6)*0 + (2+8+11)*1 + (23+5+7)*2) / (3+0+6+2+8+11+23+5+7)
Ez konnyen algoritmizalhato.
De javitson ki ha valaki tudja konkretan hogy mi ez a matrix tomegkozeppont, szakkonyvekben nem talaltam ilyet! Bocs ha baromsagot irtam!
-
Batman
őstag
Hali!
Hogyan számolom ki egy mátrix tömegközéppontját??
23 5 7
2 8 11
3 0 6
pl ennek hol van?
Programot kell írni es, egy részfeladat,hogy x-el kell jelolnom a matrix tömegközéppontját ,csak az a baj nem tudom hogy szamoljuk ki
köszi
Batman
szerk:
Bocs de kicsit szetcsusztak, kepzeljetek sorokba meg oszlopokba a matrixot 3x3-as
[Szerkesztve] -
RedAnt
aktív tag
Azer annyira nem egyszeru, en tobb honapig szenvedtem mire talaltam egy Hamilton utat legalabb elvoltam unalmas orakon
, kort nem sikerult, azt egy konyvben talaltam, itt van:
(Andrasfai Bela: Ismerkedes a grafelmelettel, 78. old)
(mindenhova olyan szamot irtam ahanyadik lepes)
50 11 24 63 14 37 26 35
23 62 51 12 25 34 15 38
10 49 64 21 40 13 36 27
61 22 09 52 33 28 39 16
48 07 60 01 20 41 54 29
59 04 45 08 53 32 17 42
06 47 02 57 44 19 30 55
03 58 05 46 31 56 43 18
Ja es az az erdekesseg meg hogy minden sor es oszlop osszege 260 (ezt nem ellenoriztem le
) -
Sihto_
tag
Szia
Szerintem valami olyasmi a megoldás, hogy feltérképezed a sakktábla mezőit, hogy hányféle irányba lehet ugrani arról az adott mezőröl.
Talán lesz 4 specifikus (a sarkok) és vagy 26 amelyek nem sarkok de oldalsók aztán olyanok ahonnan minden irányba tudsz lépni lóugrással stb és belátod, hogy megoldható vagy sem a feladat, azaz szerintem elég a megoldáshoz adni egy jó lépés kombinációt és bizonyitva van. Úg yemlékszem, hogy a teljes bejárásra van megoldás, de hogy visszatérsz a kiinduló helyzetre arra nem biztos.
A helyes megoldást pedig ugy tudod megtalálni, hogy elindulsz az egyik sarokból és mindig olyan mezőre lépsz, amelyikről több vagy ugyanannyi irányba tudsz ugrani, ha véletlen zsákutcába jutsz, akkor visszalépsz eggyel és nézel egy másik irányt (back track algoritmus)
A másik bizonyitás, az hogy elkezdessz okoskodni, hogy ha innen indulok és ilyen helyeken kell átmennem stb.
Valamikor megoldottam programozásból, de már tényleg nem emlékszem rá. -
Salak
aktív tag
Hi,
Megköszönném,ha valaki segítene megoldani az alábbi feladatot:
Bejárható-e a 8*8-as sakktábla lóugrással úgy, hogy minden mezőre pontosan egyszer lépünk és visszatérünk a kiindulás mezőre?
Valami kombinatorikai megoldás lehet,mert az a témakör
(ja és középiskolai szint, úgyhogy annyira elvileg nem lehetne nehéz 
Kösz szépen! -
Sihto_
tag
Valaki segitene megoldani:
mbit=RGB ?
-
Sihto_
tag
tg0=0
ctg0=1/0 nem?
ez pedig végtelen! (mindjárt scannelek képet egy könyvből...)
Nem, ctg0 nincs értelmezve a valós számok halmazán.
Csak tart a végtelenhez, ahogy tartunk a 0-hoz.De a 0 pontban nem értelmezhető, szakadása van a bal és a jobb oldali határérték nem egyezik meg. -
concret_hp
addikt
mbit : sajnos menthetetlen vagy...

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
I_Am
veterán
mbit, kezd elmenni a téma a totyik eredeti témájától.

-
mbit
tag
''A fénysebesség nem végtelen.''
és, mondtam, hogy az? kb 299k
''Bizonyos esetekben lehet reciprokszerűségként használni a végtelent, például, ha van az 1/x sorozatod, az a nullához tart, a sorozat elemeinek reciprokát véve pedig kapod az x sorozatot, ez a végtelenhez tart.''
vajon nem azért mert ha eléri a 0át, akkor végtelen lesz??? -
-
mbit
tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
pont ezért magyarázom a fizikával te!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
concret_hp
üzenetére
Szerintem te most vmit benéztél
faster =|= mbit mégha ugyanaz az avatárjuk akkor sem 
-
Cathfaern
nagyúr
mbit:
Értsd már meg, hogy sem általános iskolában sem gimiben nem tanítanak elég magas szintű matekot, hogy megérthesd a dolog lényegét. Sőt tulajdonképpen egyetemi szint alatt matek elméletet szinte nem is tanul az ember, ide pedig az kéne...szóval tényleg nem mi beszélünk hülyeségeket hanem te nem vagy hajlandó elfogadni az igazat. Vki korábban belinkelt egy jegyzetet, fogadjunk bele se néztél
Ajánlom nézz bele, ha meg tudod érteni, akkor hajrá olvasd végig és akkor érteni fogod miről beszélünk. Ha meg nem értesz belőle semmit, akkor meg csak annyit tudok mondani, hogy tanulnod kell még ahhoz hogy erről a témáról érdemben tudj nyilatkozni. -
dantes
tag
Nem akarok bekapcsolódni a vitába, csak ezeket leírom, aztán ahogy gondolod...
A reciprok definicióját nem tudom, de gondolom egy valós számok halmazán (kivétel 0) értelmezett függvény. Azért nincs értelmezve a 0-n, mert nem lenne egyértelmű, a függvény pedig középiskolás megfogalmazás szerint egy halmaz minden egyes eleméhez _pontosan egy_ elemet rendel.
A végtelen nem egy valós szám.
A fénysebesség nem végtelen.
Bizonyos esetekben lehet reciprokszerűségként használni a végtelent, például, ha van az 1/x sorozatod, az a nullához tart, a sorozat elemeinek reciprokát véve pedig kapod az x sorozatot, ez a végtelenhez tart.
De itt véletlenül sem arról van szó, hogy a 0-nak végtelen lenne a reciproka. A ''reciprok sorozatnak'' a _határértéke_ végtelen.
Az a baj, hogy hallottál dolgokról, aztán azok alapján próbálsz elméleteket gyártani, de bizonyos alapvető tudás hiányzik. -
RedAnt
aktív tag
Nah de itt mar csak a hulyeseg meg az off megy, semmi ertelme

-
RedAnt
aktív tag
Igazad van, nyugvo foton nem letezik. Akkor mit akarsz a nyugvo foton tomegevel?
Egy olyan dolog ami nem letezik, annak a tomege nem 0, hanem nincs ilyen. Vili?
Amugy meg folosleges idekeverni a fizikat. Matematikai kerdesre a valaszt ne az atomfizikabol probald mar meg visszavezetni! -
mbit
tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
miért a matek hülyévé tesz?
hülye kérdés, fogalmazni, értelmezni nem tetszik tudni!
szóval még én vagyok hülye? -
RedAnt
aktív tag
-
mbit
tag
folytatom:
''viszont a foton ''eredeti'', nyugalmi tömege 0 és szorozható a végletennel (ami v=c miatt 0 vá teszi az osztót és a hányadost végtelenné) és kapjuk meg a foton tömegét, ami egy valós szám.''
a foton tömege 0, ha c-vel megy (fényseb), akkor végletenszer 0, ami adja a tömegét (ami valósszám, nem 0). ha a szorzó bármennyira is nagy (de nem végtelen) akkor a foton tömege 0 lenne, ez akkor lépne fel, ha az osztó nem 0 lenne. ha nem 0, akkor lassabb a foton, vagyis kisebb a foton v-je mint c, de ezért lehetetlen, hogy a foton nem fénysebessen menjen, hiszen ekkor megszűnne. Inkánn az idő lassul le. relativitáselmélet!
[Szerkesztve] -
mbit
tag
''Eppen ezert nem erhetik el a fenysebesseget!''
igen!
miért nem érhetik el?
mert a tömeg ekkor végletenszere az eredetinek.
az osztó ekkor 0, tehát konklózió????
viszont a foton ''eredeti'', nyugalmi tömege 0 és szorozható a végletennel (ami v=c miatt 0 vá teszi az osztót és a hányadost végtelenné) és kapjuk meg a foton tömegét, ami egy valós szám.
mert a tömeg végtelen és ha a gyorsító erő valós szám Newton a gyorsulás 0 ekkor (x/végtelen=0)(F/m=a) -
luciferc
őstag
Van egy rossz hírem. a végtelen nem része a valós számok testének (lásd az általam linkelt jegyzet). értelemzhető a bővített valós számok halmaza, ami tartalmazza a végtelent, de a 0*végtelen az nem értelmezett ott sem. természetesen megpróbálhatsz adni egy olyan halmazdefiníciót, ami kielégíti a valós számok testaxiómáit és ráadásul van benne a nullának is multiplikatív inverze, és elnevezheted mbit-valós számoknak, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a valós számok között a nullának nincs multiplikatív inverze és 0*végtelen az nem értelmezett a bővített valós számok halmazában sem.
Akagi: természetesen én tudom, hogy a végtelen az nem része a valós számok halmazának, de mbit ezt képtelen felfogni. szerinte 0*végtelen az bármennyi lehet. ha úgy akarja, akkor 5, ha meg úgy, akkor 1213131315,4654456464646464. zseniális nem?
Amúgy én hanyagolom mostantól mbitnek a környékét is. Megint kezd hülye RGB lenni. kár a billentyűkopásért. nem tanulni akar, csak a hülyeségét és tanulatlanságát reklámozza.
[Szerkesztve] -
Akagi
tag
Aki bejár matekórára annak evidens, hogy a 0-nak _nincs_ multiplikativ inverze (ertsd:1/0 nem létezik) a valós számok testében! Szerintem néz meg pár lineáris algebra/analízis/számelmélet jegyzetet..
Talán rájössz, hogy nincs igazad.
luciferc: Ha jól tudom nem definiált, mivel olyan konkrét valós szám hogy végtelen nincs..
Természetesen ha ezek 0-hoz és végtelenhez tartó sorozatok, akkor esetleg értelmehető a szorzat határértéke.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
-
mbit
tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
hogyne lenne már!
Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Robotporszívók
- Társasjáték topic
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Warhammer 40.000
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó projektorok!
- Bomba ár! Dell Vostro 5490 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air 15" (M3, 8 GB RAM, 512 GB SSD)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

DE ha valaki talál frissebbet amiben más városok vannak akkor az szóljon. (sorrend nem számít)
. Állandó lakosok száma szerint.

]. Ezután az oldalak párhuzamosság és merőlegesség szempontjából megvizsgálod, majd a kapott feltételeket összehasonlítod a legelőször felírt y = 4 - x^2 -es egyenletekkel, és ha nem ütik egymást, akkor lehetséges ilyen téglalapot beleírni a parabolába.

![[kép] [kép]](http://instagiber.net/smiliesdotcom/cwm/cwm3d/3dbiggrin3.gif)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)