- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali médialejátszót?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
azbest
félisten
Emlékszem, amikor megjelentek a TLC-s SSD-k, mindenki azt mondta, hogy ne vegyetek olyat. Most már elterjedt a QLC és mindenki azt mondja, hogy TLC-t vegyetek.
Egy fontos részletet érdemes emellett figyelembe venni. Hogy a kapacitás is nőtt. Anno még 64-128-256 vonalon azért könyebb volt telerakni és kapacitáshoz közeli írásmennyiségeket csinálni. Igaz, nött a programok és akár bizonyos fajta adatfájlok mérete is sokat. De 1-2TB méretnél már sok olyan terület lehet, amin csak áll adat. Az ssd vezérlője ezeket is rotálja időnként, ha már más cellákat koptatott. Na mondjuk kis méretű qlc lehet hamarabb ledöglik, ha forog az adat. Egyébként meglepő helykről is jöhet sok írás. Például jira vagy más webes rendszer, ami pár másodpercenként pollozza, hogy változott-e a weboldalon megjelenítendő adat, az a böngésző coocie tárolójár írja minden hívásnál, s az ssd több megás blokkban írja az adatot egyben. Így nekem régebben 30GB adatot írt ki egy munkanapon a böngésző azért, mert nyitva volt 3-4 jira tab folyamatosan.
Na jó nem egyet, kettőt A technika is fejlődött azért, a vezérlők sokkal ügyesebbek ma már, bár gondolom ki van számolva precízen, hogy olcsó legyen és egy minimumot teljesítsen.
Más, a teszt kapcsán nekem két mondat bökte a szememet:
"Az írási tesztben már más a szituáció, itt láthatóvá válik a DRAM cache hiánya, mégpedig 480 GB környékén, ahol a korábbi 3500 MB/s-ról körülbelül 200 MB/s-ra esik vissza a sávszélesség. ""ha egész nap rengeteg adatot írunk, mozgatunk, akkor érezni fogjuk a DRAM gyorsítótár hiányát és az SLC cache korlátos voltát."
Ezzel az a bibi, hogy a dram az ssd-n nem adat írás cache, hanem ott tartja a cellák nyilvántartását, hogy tudja a rotálgatás közben, hogy valójában hol az adat. Ez szokott a rendszermemóriából foglalódni, a dram nélküli táraknál.
Egyébként a Solidigm cég (intel sdd részleg örököse) azzal hirdeti magát, hogy saját nvme drivert adnak, ami hatékonyabb, mint az alap windowsos. Mondjuk akkora különbséget nem látok tesztben [link]
[ Szerkesztve ]
-
Lessmessino
csendes tag
Azt megkérdezhetem, véletlenül nem Gábornak hívták a kollégát?
AMD Ryzen 7 7800x3d; AMD Powercolor RX 6700XT Hellhound; MSI Mag B650 Tomahawk Wifi; G.Skill 32gb DDR5 6000Mhz; Kingston Fury Renegade 2TB; Corsair HX750; LG 24GN650-B 144Hz; Redragon Kumara; Razer Deathadder V3; Steelseries Arctis 3; Meta Quest 3
-
tibaimp
nagyúr
Én konkrétan nem reagáltam rá, mert egyszer felnyomott valamiért, bár fogalmam sincs miért, és eltiltást is kaptam. A Belső HDD topikban is okoskodott, nekem nem hiányzik....
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
dabadab
titán
Nem mondom, hogy egy HDD megbízhatóbb tároló, de az SSD-nél spontán elhalálozás is lehet teljes adatvesztéssel, míg HDD-nél
...szintén.
A SMART HDD és SSD esetén is az ellen véd, ha maga az adathordozó (tányérok mágneses bevonata és a mechanika ill. a flash chipek) rész kezdi megadni magát.
De ha a vezérlőelektronika hal meg, az mindkettőnél úgy néz ki, hogy egyik percben még minden fasza, a SMART értékek rendben vannak, a következő pillanatban meg se kép, se hang.
Egyébként meg a statisztikai adatok meg a józan paraszti ész is azt mondja, hogy az SSD a megbízhatóbb, mert abban nincsenek mozgó alkatrészek.DRM is theft
-
tasiadam
veterán
A P300-bol vegyes, nekem pl a 3TB P300-am CMR. Van egy letolto VM-em, ez egy L200-ason van (nem mitsubishi, hanem toshiba laptop 2TB), az mar SMR, es seedre meg filmezni siman jo.
Wd Blue 4tb folott egy ideig mind CMR-ek voltak, alatta csak SMR. Ma mar nemtom.Még mindig másodrangú állampolgár
-
tasiadam
veterán
Amikor hattertarat veszel, azt kell merlegelned, mire kell. Ha cold storage, vagy read intensive a feladat, akkor SMR HDD untig eleg, ha par dolog fut parhuzamosan. Ha tobb dolgot kell olvass, akkor QLC SSD.
Vagy raid-et csinalsz es scalelodik az eleres es a sebesseg.
Ha write intensive, pl kamera rendszer, oda van kulon high endurance ssd, hdd es sd kartya is. Sokat ir relative. Ide ugye vannak a combosabb TLC, MLC SSD-k.
Ha nagyon durva irasintenziv taskra kell, akkor MLC ssd, semmi mas. De ezek mar enterprise kategoriak.
Atlag halabdokent a TLC, akar a QLC (ugye te sem toltesz 1TB filmet le minden nap? Ha igen, akkor is majd 2 ev egy 2tb-s qlc ssd) es az SMR a 2 feladatra eleg.
Még mindig másodrangú állampolgár
-
Graphics
Jómunkásember
Ezzel az a baj ,hogy próbálj meg párhuzamosan több dolgot csinálni erre a HDD-re...
Megnyekken.. Nekem is egy viszonylag tempósabb típus van...
Ha már egy MicroSD-ről lapátolok rá 2-3 könyvtárból szekvenciálisan nagy fájlokat is behasal...
Az SSD-nél legalább párhuzamosan is mehet több dolog. Almát körtéhez ne is hasonlítsunk, van ahová jó a HDD, van ahová meg felejtős már.
( Nemrég vettem 1TB-os Micron 2450-est, alap Phison cucc, de jó tempóval, 15 ropi. Én már újan nem is veszek SSD-t...
Tele a piac jó áras termékekkel.[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
morcosharcos
őstag
Akkor az lesz, hogy mind ugyanaz a fajta Seagate volt. SFF-ben voltak, lényegében az "állítva építettem be" azt jelenti, hogy a gépház álló kialakítása miatt állítva voltak használva, de szerencsére amúgy winnek ott volt mellettük a kis 120-as SSD, szal nem volt vészes a dolog. Meg ahogy más is írta, a HDsentinel jóelőre jelzett.
[ Szerkesztve ]
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
cucka
addikt
Ez a fos alsó polcos ssd a tesztből
- szekvenciálisan kb. 20-30x gyorsabb
- random 4k-ban meg legalább 100x gyorsabb, de van, ahol 500 szoros a különbség.De amúgy tök jó ez az Ultrastar, nagyon szép sebességeket produkál, abszolut van létjogosultsága
Különben is, a részvétel számít, nem a győzelem
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Pedig valszeg jól írta, hogy nem tudnak 120GB-s HDD gyártani 5k-ért. Mert nem a kapacítás számít, hanem hogy maga a vezérlőelektronika + a mechanika drágább mint 5k.
Egy darab nyákra meg rápattintani egy bóvli vezérlőt + flashchipet meg lazán meg van 5k-ból.
Azok a régi HDD-k sem 5k-ba kerültek, hanem lehet többe mint ma egy 2 terás SSD. -
morcosharcos
őstag
Asszem 2015-ben business szegmensben már a leggyakoribb kialakítás az egytányéros, azon 500gb-nyi tárhelyes HDD volt, a legtöbb business class Desktop meg Small Form Factor gépben az volt akkoriban vagy 2-3 évig, én számtalan ThinkCentre m8x meg m9x szériát, vagy éppen a Dell 3010 3020 3030 szériákat szedtem szét, mikor win10-re segítettem átállítani jópár ügyvédi irodát vagy 3-4 éve, és gyakorlatilag mindben ez volt, pontosabban Seagate meg WD 500 gigás, 1 platteres merevlemezek. Nagyon ritkán 2 tányérps 320-as, és minden esetben 7200rpm.
szerk: ja, és persze ezekből a gépekből mi is kiszedtük/elajándékozgattuk a hdd-ket (tesztelés nélkül), mert olcsó volt a 120 gigás ssd, és nyilván arra raktunk oprendszert a kollégáknak, hogy azé' ne szopjanak a lassú böngészéssel/cégnyilvántartással/jogtárral.
[ Szerkesztve ]
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
morcosharcos
őstag
Win11-nél feltolták végülis a 23H2-ben a követelményt az OS-nek 240+gb-os tárolóra, vagy nem sír még ha 120-asra telepíted? Azt tudom, hogy a core2 architektúra már elvileg nem fog vele jövőre működni, legalábbis nagyon mondogatják, de volt valami kavarás a tárhellyel is........
-
morcosharcos
őstag
"Más játékoknál is szűk keresztmetszet a HDD, pl. az olyanoknál is, ahol nagyobb térképet kell betölteni,"
Igen, erre is van példa, uncsitesóm BG3-azni pl. nem fog tudni élvezhetően HDD-ről.... szal ezt az érvet elfogadom.Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
PTM
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vicces képek
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Opel topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Interactive Brokers társalgó
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Óra topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- További aktív témák...
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- 512GB Gen4 x4 WD SN5000S/ új/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP)
- Eladó Western Digital 1TB Blue HDD