Új hozzászólás Aktív témák

• Rowon

veterán

válasz dabadab #166 üzenetére

A józan paraszti észt és az egyéb szubjektív megítéléseket ne keverjük ide, a statisztikai adatok már érdekesebben hangzanak. Van-e erről forrásod, amit át lehetne olvasni?

Én személy szerint ritkán a Backblaze statisztikáira rá szoktam nézni, de ott inkább a különböző merevlemezek tartóssága, ami érdekes lehet. Ezeknek a nagy része Enterprise minőségű merevlemez, elég komoly minőséggel, na meg árral is, ami nem biztos, hogy eljut a hétköznapi userhez. Emlékeim szerint a Toshiba MG szériája elég jó adatokat produkál. Abból most jelenleg a 20 terás lemez kerül 130k forintba, míg a lentebb említett szutyok Samsung QVO 8 TB pedig 200k... de tudom, itt nem is az ár a kérdés, hanem a tartósságról beszélgetünk.

Table showing SSD and hard disk failure rates

Itt egy kép arról, hogy adott idő alatt mennyi SSD ment tönkre és mennyi HDD. Bennem azért felmerül a kérdés, hogy eltelt-e elég idő ahhoz, hogy biztosan meg tudjuk mondani, hogy mennyit bír ki egy SSD? Nem lehetséges-e, hogy a hosszú futamot a HDD-k nyerik? Azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy itt a merevlemezek speciális körülmények között működnek. Szigorúan temperált helyiség, a lemezek fizikai elmozdulásának lehetősége nélkül, mondhatni ilyen ideális körülmények nem lesznek otthon a usernél.

De ha a vezérlőelektronika hal meg, az mindkettőnél úgy néz ki, hogy egyik percben még minden fasza, a SMART értékek rendben vannak, a következő pillanatban meg se kép, se hang.

Ezzel kapcsolatban egy jó minőségű tápegység, megfelelően földelt hálózat, plusz egy szünetmentes biztosan sokat tud tenni mindkét típusnál.

Jelenleg tényleg úgy néz ki, hogy az SSD-knek több az előnyük, de hosszabb távon is így lesz-e? Én csak kíváncsi vagyok a témára.

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!

Új hozzászólás Aktív témák