- TCL LCD és LED TV-k
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
válasz
Aprósólyom #99 üzenetére
Azért elszállni se kell... én összesen 100e-t fizettem két részletben alkalmanként 2x8GB DDR4 RAM-ért(adatlapomon megtalálod), egyszer 67e-t 2017-ben, egyszer meg 2021-ben 33-at...
A DDR5 ugyan drága most, de semmi olyan, amit már ne láttunk volna korábban... -
Chaser
legenda
tudom, azért mondtam gyenge vrm-es lapba pláne vrm hűtés nélkül nem raknám
szebb napokon ugye lehetett kapni a b550 mortar wifit 40e-ért, vagy a tomát 44-5 körül, vagy a gaming edge plus-t a kettő között..na azokba 5950 is mehetne : ) na de nem rívok' :d az elmúlt
most nézem satnya ft ide vagy oda, 190e-től van 5950, 5900 meg 136-tól...pffff -
Rick4
félisten
Mindenki úgy képzeli el a jövőt, hogy ő háromszor annyit keres, miközben minden ár marad a régi. Ugyanez volt az EU s bérekkel is, sokan gondolták azt hogy majd ő kétezer eurót keres, és ugyanúgy megveszi a boltban a 250 Ft os kenyeret, meg a fodrász megcsinálja a haját 1000 Ft ért, mint tíz évvel ezelőtt.
Észre kell venni sajnos, hogy önmaga a drágulás egy piaci folyamat, sem válság sem háború sem egyéb nem befolyásolja, egész egyszerűen az emberek többet akarnak keresni mint tavaly, ezért aztán az általuk elvégzett munka vagy legyártott termék is többe fog kerülni mint egy évvel ezelőtt. Soha egyetlen országban sem fordult elő hogy bármi olcsóbb lenne most mint 10 évvel ezelőtt, és tíz évvel ezelőtt sem volt olyan olcsó semmi mint húsz évvel ezelőtt.
-
Kansas
addikt
Melyik kettő, a B550 és az X570 közt? Úgy OK, azt hittem egy AM5-ös laphoz mérve... ott inkább annak a 3-5x-öse.
Mondjuk a VR-szemüvegekre valóban nem gondoltam... de a front-panel csati az nem a ház függvénye inkább? Én ha megszakadok se tudok a MasterBox NR400-amra USB-C front csatit varázsolni(nem, a Type-A helyére bekendácsolást nem veszem számításba)... ha csak nem valami 5,25-ös helyre berakható front-panel egységgel.
-
opr
nagyúr
Jatekon dolgozok, ami tudni fog VR-t is, ha egyszer eljutok addig.
Ha a gep elejebe tudom dugni a kabelt, nyerek vele 75 centit, ami a nagyon max 4-4,5 meteres kabeleknel nagyon sokat tud jelenteni(raadasul ebbol a 4-4,5 meterbol ugye kapasbol lejon az, hogy a foldtol a fejedig fel kell mennie a kabelnek).
Szoval ha van VR, akkor nagyon jol tud jonni. Minden VR szemuveg usb-c-vel mukodik. Minimum 5gbps kell nekik ha jol emlekszem, de ajanlott a 10-es csati.Pcie m.2 kartya: Konkretan kb ennyi (~13khuf) az arkulonbseg a ket lap kozott.
-
Kansas
addikt
"- Kell nagy sebessegu elolapi usb-c"
Ez mindig érdekelt, hogy minek? Van valami olyan eszközöd, ami csak akkor csatlakozik, ha a kábel mindkét oldalán USB-C csati van? Az USB 3.2 kábelek 90%-án az egyik végen A, a másikon C csati van, azzal a setuppal mi a gond?Az m.2-t adom, bár persze 3-5e Ft-tól van PCIe-be m.2 kártya, ami akár 2 SSD-t is fogad... OK, a PCIe v4-es az inkább a duplája, de még mindig a közelében nincs az alaplap felárának.
Persze ezek teljes ATX lapban adják ki leginkább, különösen ha valami 3-4 slotos monstrum VGA megy mellé(mondjuk ha arra a VGA-ra futja, akkor fussa az új alaplapra is), igazából ITX az ahol a régi chipset meg a házméret korlátoz, de az amúgy se a kispénzűek sportja jó ideje. -
Chaser
legenda
persze ha vannak spéci igények, akkor vannak
hokuszpk
az nem olyan rossz lapocska, ránéztem
b450m s2h-ban teszteltem 3800x-et, azért full kimaxolni nem lehetett volna hosszú távon sztem, gondolok itt ac 4,2+ g órajelre
4g kényelmesen megvolt, még 4,2 is emlékeim szerint erősebb terhelésnél - ami mondjuk bőven oké, de még a 4g is - de azon a lapon legalább van némi vrm borda - ezért mondtam a fentebbi asus lap azért necces, pláne xt alá - -
opr
nagyúr
Vegul jobb lesz, par okbol:
- Kell nagy sebessegu elolapi usb-c
- Jol jonne tobb m.2
- Jol jonne 1-2 nagyobb sebessegu usb a seggebeUgyhogy r7 3800XT+Gigabyte X570S UD lesz a dologbol, mert utobbi pont akcios lett, es tudasahoz merten pofatlanul olcson jutok hozza (£118, ~50khuf).
-
Chaser
legenda
olcsóbb lappal és a rammal olyan 105e ft...10-12 ezerrel drágább mint egy 7600x csupaszon : )
na most két év múlva ezt az ember eladja esélyesen lazán 60-70e körül, mert kb esélytelen hogy az am5 lapok ára emberi legyen, onnantól meg mindegy hogy a ddr5 olcsóbb lesz meg a 7xxx-ek 5xxx szintre kerülnek, de mondjuk addigra legalább kiforrják magukat a ramok és bios-ok
ddr4 ára addigra meg már bőve felfelé fog menni
ez a gép meg azért egy 3070 szintű vga-val "szépen" elvan, de éppen egy 3080 alá se szégyellném berakni
nyilván kinek mi az igénye... -
Chaser
legenda
válasz
BusinessGuy #82 üzenetére
ASRock B550M Phantom Gaming 4 37e ft
zen 5600 54e ft
Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2x16GB) 3600MHz 39e ft
ezek itthoni kisker bruttó árak, lapból 5600 alá éppen még mehet 7-8e-rel olcsóbb is, meg ramból is mehet 3200-es ami 30e körül is van, mondjuk aegis a gskilltől
szóval na... -
Chaser
legenda
azért 3800xt alá egy picivel urasabb' lapot raknék, ez nagyon ergya'
de amúgy jah, ez nem rossz konfi
bár ha a kicsit drágább 5600 megy bele azzal sem rossz, most nézem 55e ft foramaxnál, iwaynél meg 54e
vicc...csak jó értelemben....a nyomorult am4 lapok ára meg rossz értelemben vicc
amúgy 2-3 év múlva már nem kell ebbe sztem 5950-et dobni - fentebbi lapba meg pláne nem : ) - , újan kb esélytelen hogy lesz, használtan meg lesz ára mert csúcs és nem adják apróért, de újan sem fogják ha esetleg lesz
na de akkor teljes konfig elad és lehet venni olyan kategóriát mint most az 5xxx, ami esélyesen akkor 7xxx lesz aktuálisan
úh. ha vkinek most nem kell extra power am4 bőven oké sztem is, aztán mikor kevés platform váltás -
opr
nagyúr
válasz
BusinessGuy #80 üzenetére
Lehet sokkolni fog ez az informacio, de az angol arakon mar van AFA. Igaz, nem 27%, hanem "csak" 20, de van. Azontul szinten sokkoloan hathat, de nem azert neztem az angol arakat, mert nem volt jobb otletem, hanem mert itt elek, az itteni boltokat ismerem, meg mert mar amugy is kineztem magamnak.
A tobbire nem is reagalok, amennyi baromsagot osszehordtal az valami hihetetlen, a tenylekkel koszono viszonyban sincs az egesz, es amikor ezen a szinten megy a vita, mint ahogy csinalod, szokas szerint kizarolag a jatek letezik. Es annak ellenere, hogy erintolegesen se vagy kepes figyelembe venni semmi mast sem, csak a jatekot, meg ott se vagy kepes ertelmezni a teszteket, ezert beszelsz ilyen mennyisegu suletlenseget. Ezen a ponton a vitat reszemrol lezartam, mert sajnos ilyen szintu vitanal mar legyozol a rutinoddal. -
BusinessGuy
őstag
válasz
BusinessGuy #79 üzenetére
Ja és az angol áraidhoz ne felejtsd el hozzátenni a 27% áfát és a vámot is (a szállköltséget hagyjuk is) amik rámennek ha onnan rendeled, máris lesz az a 123k ferditésmentesen 170-180k huf...
Ennyiből kb megvan egy am5 lap egy 7600x-el ami a 3800xt-t leveri mint vak a poharat. És már csak ramot kell nézned ami meg ugye időtálló lesz hosszú hosszú évekig....
-
BusinessGuy
őstag
3800xt pár százalékja az manapság már durva lemaradás játékokban pláne. 5950xt is már dadog az új highend vga-k alatt jócskán de már az X3d is elémarad. Az egész motyidat dobhatod el pár év múlva hogy vegyél mindenből újat. Eközben AM5-öt összerakva cserélsz egy procit ha kell minden másod adott. Árban persze AM4. Csak hosszú távon nem feltétlenül jártál jobban sőt...Pláne ha újba rakod össze, pár év és fillérekért fogják szórni az AM4-es cuccaidat ahogyan fillérekért megy most az AM3... 1-2 év és középkategóriába lesznek olyan VGA-k amiket a 3800XT de még az 5950 sem tud ma már értelmesen még 4k-ban se lekezelni. Közben beérik a DDR5 és valószinú a pcie5 is. Megérte összerakni újonnan egy AM4-est a generációja végén...
3800xt versenyképes...mivel? Egy 4-5 éves intellel valóban az. -
icp1970
senior tag
Inkább az alap lap árakra lenne jó némi le árazás. Az jobban befolyásolni szerinte a platform váltást.de ez is jobb mint a semmi.
-
opr
nagyúr
válasz
BusinessGuy #75 üzenetére
Ha az AR szamit, akkor csak az AM4 versenykepes jelenleg. Ha az ar meg az ar-ertek arany nem szamit, akkor meg nem fogsz par ev mulva szarakodni, hanem csereled a platformot mindenestol ugyis, mert nem szamit a penz, mit baszakodnal, erted.
51.000 ft-ert lehet kapni R7 3800XT procit. Akkora ar-ertek bajnok, hogy arra szo nincs. Platformszinten meg aztan plane. R7 5700X is csak par %-al erosebb, pont most neztem, es az mar 75k, de a vicc az, hogy az AM5-hoz kepest meg az is jo arban van ar/ertekben.
Ha a jovore is gondolsz, es okosan akarod csinalni, akkor ma:
Epitesz egy AM4 konfigot, mondjuk olyan alapokkal, amit fentebb irtam, meg ezzel a procival, hogy:
- mb: ASUS PRIME B550M-K, £90 (~39khuf)
- cpu: AMD Ryzen 7 3800XT £120 (~51khuf)
- mem: Corsair CMK32GX4M2Z3600C18 VENGEANCE LPX 32GB 2*16 3600mhz, £76 (~33khuf)Osszesen:
123khuf. Es ezert kapsz egy teljesen versenykepes konfigot. Ezzel szemben a minimum 220k-ba kerulo AM5 platform all. 100k arkulonbseg VGA-ban azert nagyon nem mindegy.
Aztan ha ket-harom ev mulva nem lesz eleg a 3800XT? Segaz, beledobsz egy R9 5950X-et fillerekert. Ra ket evre meg konfigot cserelsz, valami kiforrott, baromi jo aru DDR5 vasra. Ennel okosabban csinalni szerintem ma nem igazan lehet, ha nem akarod egetni a penzt feleslegesen. -
BusinessGuy
őstag
"AMD stated that it plans to support the AM5 socket for a number of years as it did with the AM4 socket. During the Ryzen 7000 series reveal on August 29, 2022, AMD confirmed that it would support the AM5 socket until at least 2025."
Vagyis AM4 szinten fogják években nézve támogatni.Az 2028-ig támogatást jelentene. Továbbá az hivatalosan megerősitett hogy LEGALÁBB 2025-ig. Rengeteg alaplapos oldal series 7000 8000 9000-ként jelöli az AM5-ös B650E éés X670E lapokat. Ezt minimum kapni fogja. Az meg hogy egy magyar fórumon találgatnak egyesek hogy jóesetben a 8000-est megkapja, 2 éves életciklus stb, na az megint más tészta.
Drágának drágák ezek. De MA összerakni AM4-et vagy 1700-as intelt szimplán pénzeldobás időtállóság tekintetében, pláne DDR4-es lapokkal.
Ez van tudják hogy nagyon nem konkurencia az intel az 1700-as foglalattal időtállóság (meg amúgy sokminden más) tekintetében, AM4 áron meg nem fogják a kezedbe adni. Majd ha az intel kijön az új foglalatával, ráérnek csökkenteni. -
-
Jópofa kezdeményezés, biztosan spórolnak is majd vele páran, de tartok tőle, hogy pont oda nem jut majd el ez a dolog, ahová igazán kéne. (Nem mondtam, hogy az AMD hibája)
Amúgy például mi indokolja ezt a brutális felárat? Az X670 lapka, vagy mi?
Csak a kíváncsiság kedvéért megnéztem az ASUS lapjait, és az X670 HERO lap, 100K-val drágább, mint az X570-s HERO lap. Ne mondja senki, hogy ez így normális.Az meg, hogy 50K környékén nem lehet kapni valami használható lapot a közép kategória aljára, az az igazán kínos. Én, mint "őspécés" már azt javasoltam egy ismerősnek, aki az új Hogwarts játékkal szeretne játszani, de a gépe kuka hozzá, hogy felejtse el ezt a vonalat, és inkább vegyen egy ízlése szerinti konzolt, mert hiába drága, sokkal olcsóbban kijön anyagilag. Pedig nem AM5-el számoltunk, csak AM4-el, de gyakorlatilag komplett gép kellett volna.
-
Kansas
addikt
válasz
BusinessGuy #68 üzenetére
"alapos oldalakon is series 7000,8000,9000 szerepel minimumként."
Nem tudom, mik azok az "alapos oldalak", de az látszik, hogy nem fogják fel, hogy az AMD 2025-ig ígérte az AM5 támogatást, most 2023 van és még a 7000-es széria sincs a teljesen piacon, alighanem minimum nyárig, de inkább őszig el fogják húzni a 7000-es megjelenéseket, 8000-es széria legjobb esetben év végén, de inkább jövőre jön, és ha annak a megjelenését is ennyire széthúzzák, egy 9000-es széria nem fog beleférni 2025 végéig.AM4 ehhez képest a páros számú(refresh és OEM only) szériákkal együtt 5 CPU generációt megélt... De igazából nem baj, AMD-nél is belefér egy rövidebb socket-generáció, amit akár teljesen skippelhet az árérzékenyebbje. Majd lehet menni AM6-ra.
Nem soká, 2,5-3 év múlva. -
Joachim21
őstag
válasz
BusinessGuy #68 üzenetére
Belemegy, de miről kell majd lemondani? Nem sokan tettek 5000-es csúcs ryzen-t szerintem B350-es lapokba sem, hiába volt kompatibilitás. Ez egy kicsit túl-hype-olt dolog. Majd lesz PCIe generáció váltás, USB generáció váltás, kifut a SATA és az új lapokon 10 M.2 slot bővítő hely lesz, és ezer oka lesz, hogy miért fogsz lapot is cserélni.
-
BusinessGuy
őstag
Ez az eddigi AM foglalatok alapján is bullshit, alapos oldalakon is series 7000,8000,9000 szerepel minimumként.
Eközben am4 vagy intel 1700 vége.
A videokártyáknál most kezdett kiütközni 4k-nál is a cpu difi persze felső kategóriában. 1-2 év és a középkategóriában is ki fog.
Vastagon időtállóbb az am5 emiatt érthető ha drágább. -
Chaser
legenda
és eddig mennyivel kisebb volt...mégis milyen olcsó lapok voltak
már azóta nagyob, lapok árával meg mi lett?
nem jön ki a matek sehogy : )
We’re told that a single B650 chipset costs roughly the same as Intel’s Z790 chipset, and much more than the yet-to-be-launched B760 chipsets for Raptor Lake.
így persze oké, ezt pedzegettem is lehetséges okként - ami nonszensz egyébként -
csak az am4 lapok árát ez sem magyarázza -
Kansas
addikt
Az megint más kérdés, hogy 4K játékban(amire a konzol való) ez a hatalmas teljesítmény-növekmény talán ha egy 3090TI vagy 4090 használatával látszik egy kicsit a statisztikai hibahatárnál nagyobbnak. Egy, a konzolok IGP-jéhoz hasonló VGA(RX6700-6700XT/RTX3060Ti-3070) kb. esélytelen, hogy 4K-ban procilimites legyen, akár Zen2 architektúrán... legalább is PC oldalon.
A konzol kicsit más, ott a hardvert figyelembe tudják venni játékfejlesztéskor.
N+1-edszer: nem érdemes a kettőt összehasonlítani. Nyilván, ha a ma még hiányzó feature-ök implementálva lesznek, egy csúcs-PC állva fogja hagyni a konzolokat, de árban is a 4-5x különbség minimum meglesz.
Nem túl elegáns egy olyan topikban milliós PC-kkel példálózni, ahol ontopic arról van szó, hogy 80-90e Ft túl drága egy alaplapért... -
joysefke
veterán
válasz
paprobert #61 üzenetére
3.5Ghz a lassabbik konzol. Az órajelkülönbség +62% a csúcs Zen4 javára. A maradék 38%-ot IPC-ben kellett volna hozni két generáció alatt. Az még nincs meg.
Lazán megvan a 2X-es sebesség egy 7700X és a konzolok ZEN2-je között.
60%-os órajel előny mellé pedig elég 2.0/ 1,6 => 25% IPC. ZEN2 és ZEN4 között jóval több volt az IPC növekedés is => ZEN3 vs ZEN2 ~ 20% és ZEN3 vs ZEN4 ~ 15%.
Játékokban ráadásul a ZEN3 vs ZEN2 még jobban eltolódik a ZEN3 irányába, tehát a 20% alulbecsüli a ZEN3-as növekményt.
20% * 15% => 1,2* 1,15 = 38% és még egyszer: ez alulbecsüli a játékokban történt növekedést.
A 60%-os órajel és a 35% os IPC pedig 2,2-es szorzód ad ki.
Ettől függetlenül a ZEN2 nagyon jól muzsikál konzolokban és jelenleg nem szűk keresztmetszet. Pld nemrég játszottam PC-n a Days Gone-t, ahol 500 fős hordák kerketik a játékost. Konzolon sincs lebutítva, lazán megbírkózik ennyi NPC mozgatásával is a ZEN2.
-
Kansas
addikt
válasz
paprobert #61 üzenetére
"A streamelést először jó lenne látni egy játékban."
Most hogy már van pár tízmillió eladott konzol, esélyesen fogjuk is idén/jövőre, először alighanem exkluzívokban(hogy ne kelljen belekeverni a DirectStorage-t). Ratchet&Clank új részében elvileg van, de bevallom az a játék engem hidegen hagy, úgyhogy bevallom nem tudom, mennyire van kihasználva, vagy mekkora játékmenetbeli különbséget okoz, tippre kevéssé/kicsit, első fecskeként.Magánvéleményem szerint ha fullosan elkezdik kihasználni, egy bő nagyságrendddel nagyobb hatása lesz a játékélményre mint a RT-nek...
-
paprobert
őstag
Textúratömörítés ma is van PC-n. Köszöni szépen, működik. Kevésbé hatékony, mint a kraken, de használatban van.
A streamelést először jó lenne látni egy játékban.
Tudom, hogy Mark Cerny 3 éve beszélt róla, de mint a Yeti-t, senki nem látta még a valóságban.
Zen2 CPU-t 40 fps körülre lerúgó játék viszont már jött... 2-3 darab az elmúlt fél évben, nagyjából? Amiről én beszélek már itt kopogtat.#58 Chiller 3.5Ghz a lassabbik konzol. Az órajelkülönbség +62% a csúcs Zen4 javára. A maradék 38%-ot IPC-ben kellett volna hozni két generáció alatt. Az még nincs meg.
-
Kansas
addikt
Ezek java része olyan kényelmi funkció, amit általában nem jelentős összegből(pl. PCIe m.2 kártya, WiFi kártya/dongle) meg lehet valósítani a régi alaplapban is szükség esetén, főleg ATX formátumú lap esetében, ahol nincs hiány PCIe slotból(ha ki nem takarod mind egy RTX4090-nel). Az már csak személyes véleményem, hogy pl egy gigabit(vagy akár 500Mb) WAN esetén nincs értelme WiFi-n csatlakoztatni a PC-t, több sebességet buksz, mint amennyivel kényelmesebb. Hangkártyát pedig nem használok alaplapit, arra ott az X-Fi-m, ami már vagy a 4. konfigban működik megelégedésemre, és nem egyhamar fogja alaplapi chip megközelíteni képességben.
"Szokásos konzol hype." vs. "A ZEN4 nagyon sokkal gyorsabb mint a konzolok visszafogott órajelű ZEN2-je."
Most akkor írjam az utóbbira válaszul, hogy "szokásos PC hype"?
Igen, magonként gyorsabb, de nem, a komplett feladatra nem feltétlenül, mert qrva sok részegység nincs benne. Utóbbit vagy procimagokon futtatod, vagy a VGA-ra sózod, mindkét esetben sokkal erősebb hardverre lesz szükséged PC oldalon, hogy ugyanazt a teljesítményt hozza, mint egy komplett gép, ami csak a szükséges VGA önmagában vett árát se éri el. A konzol nem PC, bármennyire is hasonlóak az egyes alkatrészek, máshogy van szervezve, más célra készül, más alapelvek alapján. Ha ezt nem látod be, nem érdemes diskurálnunk a témakörben .#56 paprobert: "A fixfunkciós egységek miatt nem kell aggódni. Több VRAM, RAM, és tárhely fogja nagyrészt kompenzálni ezeket."
Nem, nem fogja, erősebb és több CPU mag fogja, amin el is bukod a CPU erőtöbblet legjavát. Textúratömörítést nem tudsz tárhellyel kompenzálni, mert nincs az a háttértár ami a tömörítetlen textúrákat megfelelő sebességgel streamelni tudja. Az egységes GDDR6 RAM-ot se tudod lefordítani a PC osztott RAM/VRAM-os modelljére, különösen azt a latency-t nem, amit a RAM->VRAM adatmozgatás okoz a PCIe buszon és amire semmi szükség konzolon.
Az meg megint más kérdés, hogy konzolon nincs se szükség, se lehetőség 120 feletti framerate-re, tehát az erre használt procierőre sem.
Mondom, más eszköz, más célra, máshogy megvalósítva. -
nubreed
veterán
válasz
BusinessGuy #57 üzenetére
2025 -ig szerintem max csak egy új CPU generáció fog kijönni, így max még azt tudjuk beletenni jobb esetben az AM5 -be.
-
BusinessGuy
őstag
Mondjuk abba az amd alaplapba alsóhangon meg 2 generációt beleteszel prociban, intelnél meg kakukk....De ja, drágább.
Ezt mindenki elfelejti, oké dragább a 7xxx es az am5 lap. Csak nem éri meg az am4, mert annak az életciklisa végén míg am5 elején vagyunk. Am5-be meg legalább 2 uj proci generáció bemegy. Am4-nek vége. -
paprobert
őstag
Hasraütésre-bemondásra gyorsabb ~2x, vagy számszerűleg? Nagyon nem mindegy.
#51 Kansas A fixfunkciós egységek miatt nem kell aggódni. Több VRAM, RAM, és tárhely fogja nagyrészt kompenzálni ezeket.
Az egy szálas CPU sebességre(annak hiányára) viszont nincs orvosság. Az vagy megvan, vagy nincs.#55 PuMbA "Egy Zen 3 procival kihúzod még hosszú évekig."
Én úgy fogalmaznám meg, hogy "a Zen3-mat le fogod cserélni még ennek a konzolgenerációnak az idején." -
PuMbA
titán
"Természetesen a konzol játékokat meg fogják csinálni úgy, hogy szépen fussanak és aligha fog kijönni a jelentős ZEN4 vs ZEN2 különbség."
De ki fog jönni a különbség, mint ahogy eddig is kijött. A 4 magos 8 szálas őskövület Intel procik 6-7 évig jók voltak az előző generációs konzolokban lévő gyenge CPU miatt. Most is ez lesz. Egy Zen 3 procival kihúzod még hosszú évekig.
-
Chiller
őstag
Szokásos konzol hype. A ZEN4 nagyon sokkal gyorsabb mint a konzolok visszafogott órajelű ZEN2-je. Természetesen a konzol játékokat meg fogják csinálni úgy, hogy szépen fussanak és aligha fog kijönni a jelentős ZEN4 vs ZEN2 különbség.
Ennyi. Egy PS5/Xbox 3-3.5 GHz-en járhat kivételes esetben maximum.
Egy 5.5+ GHz-es 7800, de főleg egy 7800X3D szerintem simán ~ 2x gyorsabb. -
joysefke
veterán
Nem fogom összehasonlítani a kettőt, de általánosságban jobb VRM, több M.2, Wifi több és gyorsabb portok szoktak lenni az AM5-ös verzión. Amit linkeltél ott a B550-es verzión látok S/PDIF-et ami nagyon szimpi nekem, B650-nél úgy tűnik szebb hátlapra cserélték
Én is többféle lapot nézek, jelenleg egy B550 MAG Tomahawk-om van, ennek az ugyanilyen nevű B650-es verziója lényegesen jobb mint a B550 (több M.2, Wifi, több/gyorsabb hátlapi USB). Kézép kat B650-nél pld már alapfelszereltség lett az onboard WiFi.
"Mennyivel veri a Zen4 a konzolok Zen2 CPU-ját"
Alma-körte problémaköre, a Zen4-es procikból is minden fixfunkciós gyorsító egység hiányzik ami a PS5 APU-kban megvan és a tervezőjük szerint összesen vagy 8-9 magot spóroltak velük...
Szokásos konzol hype. A ZEN4 nagyon sokkal gyorsabb mint a konzolok visszafogott órajelű ZEN2-je. Természetesen a konzol játékokat meg fogják csinálni úgy, hogy szépen fussanak és aligha fog kijönni a jelentős ZEN4 vs ZEN2 különbség. -
Kansas
addikt
válasz
paprobert #50 üzenetére
"Mennyivel veri a Zen4 a konzolok Zen2 CPU-ját"
Alma-körte problémaköre, a Zen4-es procikból is minden fixfunkciós gyorsító egység hiányzik ami a PS5 APU-kban megvan és a tervezőjük szerint összesen vagy 8-9 magot spóroltak velük...
És mintha az XBOX Series APU-kban is lenne pár fixfunkciós egység... -
paprobert
őstag
Az új konzolokra írt játékok egyre inkább csak CPU limitesek lesznek.
Az a helyzet, hogy a Zen3 biztosan kompromisszumos lesz idővel, de a Zen4 is (ahogy a 12-13 gen Intel is).A helyes kérdés, hogy fog-e jönni AM5-be olyan CPU, ami tudja a konzolok kétszeres tempóját CPU-ban? Kétszeres tempónál kezd el kialakulni az a biztonsági sáv, hogy a konzol CPU limites 30 fps-e is 60+ képkocka marad PC-n.
Elméletileg jöhet AM5-be ilyen CPU, de egyelőre lottószelvényként kell kezelni.
-
Kansas
addikt
"az AM5 plattform sokkal jobban felszerelt"
Ez érdekelne... de akkor konkrétumokkal: mi az amivel egy ASUS TUF B650M-PLUS többet tud mint egy ASUS TUF B550M-PLUS-nál hogy megérje a majd' dupla árat(mai, újonnani árakon)?
Csak hogy azonos gyártó azonos kivitelű termékeit hasonlítsuk(nem mellékesen én is pont egy ilyen TUF B550M-et hajtok). -
Chaser
legenda
de mi a péló abban annyi?
ha egy olcsó b450 alternatívát nézek ami 18-20e volt, legyen rosszabb árfolyam miatt 25e ma - ha lenne -, egy b650 beugró lap abból hogy lesz 70e?
de lehetne b550 is, abból is volt 25e-ért meg alatta is, ami legyen most 30
intelnél is bőven voltak olcsóbb lapok, max azonos pénzért sokkal gyenguszabb volt mint amit amd oldalon kaptunk, szóval ez sem magyarázza meg
jah meg ok új tokozás, és a régi b450/550 lapokat is áttokozták? apjukfssssát : ) -
joysefke
veterán
Ez mind igaz, de attól még továbbra sem egy liga a kettő.
A 7700X lényegesen gyorsabb mint az 5700X aki ezt vitatja az még nem látott releváns benchmarkot. Az sem igazán hit kérdése, hogy az AM5 plattform sokkal jobban felszerelt cserében az AM4-hez képest prémium áron van illetve hosszabb jövő áll az újabb plattform előtt.Ha valakinek elég az AM4, az nagyszerű, spórol egy csomó pénzt, de ettől még nem kell úgy tenni, mintha a hasonló nevezéktanú AM5 csak picivel lenne jobb nála, mert ez nem igaz.
Továbbra is tartom, hogy az AM5 jelenleg az AM4 fölé van pozicionálva és nem a helyére. És nem csak az AMD hanem az alaplapgyártók részéről is. Ha eladják a maradék AM4-es CPU/lap készletet akkor ez persze megváltozhat.Anno kevésbé kiélezve, de ugyanezek a körök mentek amikor jött a Ryzen 5000 és érezhetően vastagabban fogott a ceruza mint annó a 3000-es szériánál.
-
nubreed
veterán
Pont itt van erről egy cikk, ami összefoglalja az okokat, az is benne van amit írsz, de ennél még sokkal több minden is, egy részlet:
AMD’s AM4 socket has soldiered on since 2017, housing five CPU generations spanning 125+ processors in over 500+ different motherboard designs, but now AMD is moving forward with the AM5 socket for Ryzen 7000. However, the AM5 motherboard ecosystem has proven to be more expensive than the previous-gen AM4 models and similar Intel motherboards, thus increasing the total platform cost. Much of this increased cost can be attributed to design decisions.
AMD has adopted a chiplet-based motherboard chipset, meaning some models come with two of the ‘Promontory 21’ chipsets daisy-chained together for the X670 / X670E motherboards, while B650 receives a single chipset.
We’re told that a single B650 chipset costs roughly the same as Intel’s Z790 chipset, and much more than the yet-to-be-launched B760 chipsets for Raptor Lake. Additionally, X670 has two chipsets that not only double that price, outstripping the price for Intel’s Z790 by a sizable margin, but the dual-chipset approach adds complexity and cost in both motherboard design and manufacturing.
AMD’s new AM5 socket also uses a Land Grid Array (LGA) design, a first for the company’s mainstream PC platform. For now, the AM5 socket and retainer are more expensive than Intel’s, though this price is expected to decrease over time as volume ramps.AMD’s power delivery subsystem has also become a pricing pain point, and much of that is due to the new design. As we demonstrated in the power analysis section of our review, much of Ryzen 7000’s performance gains come from vastly improved power delivery that helps unlock new levels of performance. AMD defined a new 170W TDP range, a new high for Ryzen, and increased peak power to 230W, a significant increase over the previous-gen Ryzen 5000’s 142W limit. AMD also increased the EDC and TDC amperage.
Key to this is an improved platform power interface, SVI3, that allowed AMD to move from two variable power rails to three, thus enabling better control of the power delivery to the socket. The SVI3 interface provides continuous and more accurate telemetry for voltage, current, power, and temperature for multiple onboard voltage regulators, while the previous-gen SVI2 didn’t allow power and temperature monitoring. This allows AMD to pump more power into the socket. SVI3 also enables enhanced power states that help save power, like phase shifting (shutting off phases when not needed).forrás: [link]
Szóval kb a teljes dizájn felfelé vitte az árakat bármely részéről is legyen szó az új AM5 alaplapoknak. És talán várható némi árcsökkenés ha felfut a gyártás, de amíg eleve nem veszik az emberek az új platformot a brutál drága alaplapok miatt, addig miért is várjuk, hogy felfusson a gyártás? Nekem ez ilyen 22-es csapdájának tűnik.
-
Kansas
addikt
"A 7700X és az 5700X nem egy liga."
Mert nem ugyanazon a piacon versenyeznek, vagy mi?
Az 5700X csúnyán elp*csázza jelenleg a 7700X-et bang/buck, ezt nem oldja meg 125 dodós akció. Még az azonos árú 5800X3D mellé is olcsóbb minden más.
Különösen játékban, ha nem FHD-ben tolod, elhanyagolható a különbség. 15-20% az egyébként egy lineup két tier-je(pl. Ryzen 5 vs Ryzen 7) közti különbség kb. általános felhasználásban.Lényeg a lényeg: ha nem akarod mindig az épp aktuális csúcs CPU teljesítményt, mert pl nem végzel komoly prociterhelést jelentő munkát a gépen, vagy mondjuk 4K-ban játszol, a jelenlegi árak mellett az AM5-ös generációt full ki tudod hagyni, semmi értelme arra upgradelni meglevő AM4-es konfigról, inkább vegyél bele(szükségletek szerint) egy 5600X/5700X/5800X3D/5900X-et. 5900X is már 140e Ft környékén kapható(!!!) és egy újkorában 50-60e-s B550-es lap már simán kiszolgálja... nyilván nem annyira játékra való, inkább CPU-intenzív melóra.
Ez akkor fog megváltozni, ha AM5-höz elérhetőek lesznek budget alkatrészek(A620-as alaplapok, Ryzen 3-as procik), vagy ha az árak még csökkennek egy 25-30%-ot legalább.
Viszont ha az AM5 pályafutása csak 2025-ig tart, akkor ennek elég csekély az esélye, mert addig aligha jön ki 1-nél több következő proci generáció, ha az eddigi kiadási ütemet tartják. -
Chaser
legenda
sztem semmi gond a fejlődéssel és a kiadás gyorsaságával, 5xxx azért nem tegnap jött
de pl lehetett volna ddr4 imc is am5-nél, intel meg tudta oldani, majd a pH@raszt eldönti jó-e neki a lassabb de jóval olcsóbb, vagy a másik verzió kell
illetve továbbra is értetlenül állok a lapok ára előtt
nah mindegy, ez van, max most nem lesznek rekord eladások amd-nél és a kedves lap gyártók is ríhatnak' jövőre megint jajjaj nem fogy a sz@rjuk -
opr
nagyúr
1: 10-15% a differencia valos korulmenyek kozott az 5700x es a 7700x kozott. Ha ez szerinted mas liga, akkor mas liga, szerintem nem.
2: Lap: Direkt olyat neztem, ahol a B550m es a B650m kozott kb ennyi a kulonbseg, amugy azonos. Mert igy lehet konnyen osszehasonlitani a ket platformot.
Az mar csak a masik kerdes, hogy a velemenyem az alaplapokrol, hogy:
Ha nincs tuning, tok felesleges dragabb lapot venni, minek? m.2 pcie4 belemegy, sebesseget tudja, 105W-os procit siman kiszolgalja, sata van rajta. Mi a francnak tobbet kolteni ra? Kulonbseg menjen mashova, ahol ertelme is van szvsz. De ha mutatsz olyan tesztet, ahol ket azonos komponensekbol, azonos chipsetre epitett gep mashogy viselkedik, kimerheto teljesitmenykulonbseg van mindent alapon hasznalva, elhiszem, hogy igazad van."Az AM5 jelenleg inkább az AM4 fölé van pozícionálva és nem a helyére, sajnos."
Ez igy igaz, csak szerintem nem hozott akkora elorelepest, hogy ertelme legyen. Irtozatos extrakoltsegu teljes platformvaltassal hozott annyi diffit, ami tok atlagos ket generacio kozott. -
joysefke
veterán
-(1)
A 7700X és az 5700X nem egy liga.-(2)
AM5-höz sikerült a létező(?) leggagyibb alaplapot hozzátársítanod.
Itt érdemes lenne még egy picit hozzátenni, hogy vállalható kategóriás legyen.Onnantól, hogy sikerült az AM5-höz egy épkézláb lapot kerítened, látni fogod azt is, hogy a adott kategóriában az AM5 lapok nem csak lényegesen drágábbak, hanem általában lényegesen jobban felszereltek is mint az AM4-es társaik. Hogy a plusz képességek megérik-e a felárat az persze bőven vitatható. A tudásbeli különbség viszont nem.
Az AM5 jelenleg inkább az AM4 fölé van pozícionálva és nem a helyére, sajnos.
-
Wilks
aktív tag
A "probléma" egyszerű.
Túl gyors az újabb generációk "kiadása".
Ez előző generaciobol is bőven tudna profitálni mind a két nagy cég, dehát az "egészséges" versenyszellem közbeszól.
Talán a kartelezes segíthetne,de az meg a "kicsikre" káros..... -
Chaser
legenda
tudom, de az am4 lapok nem az usd-huf miatt szálltak el, ez globális dolog, am5 se tudom mért ilyen drága, láttam cikkeket de valahogy nem áll össze
gyengülő ft-unk ellenére azért lettek ám olcsóbbak it dolgok, ddr4 meg ssd-re valahogy ez nem hatott...illetve de, ellenkezőleg : )
na meg az 5xxx-re meg 7xxx-ekre is pont úgyKansas
persze így van
de vmikor az am4 cuccot is meg kellett venni, meg nyilván el is lehet adni - az igaz cpu meg ddr4 filléreket ér ha valaki tényleg eladni akarja, nem bohóckodni mint legtöbben aprón bolti ár alatt pár ezerrel... -
nem lenne már baj az am5 motyóval ha értelmes árban lennének lapok is, de ez ami most van akkora vicc
elrívom' magam mostani legolcsóbb b650 lap árában milyen b550-et lehetett venni, nem tudom ezt hogy gondolta lisa néni
vagy a chipek árát emelték meg drasztikusan, vagy fene tudja, de nyilván sejtették mennyiért fognak menni a lapok, az olcsó lap pedig egyik legnagyobb előnyük volt....eddig
amd lett az új intel : ) -
Joachim21
őstag
Az AMD "segíti a platformváltást", vagyis 125 USD extraprofitról mond le, hogy pörögjön a kerék tovább. Nagyon köszönjük! Azt se tudjuk, hogy a régió érintett lesz-e, vagy csak USA és Kína. Plus a fő kereskedőpartnerek árai általában még a kedvezményekkel is magasabbak lesznek mint a legjobban árazó kereskedők, én így ebben a formában ezt nagyon kevésnek érzem. Nem 50K-val drágább a 7000-es családra beruházni, mint az 5000-esre, és akkor a konkurenciát még nem is vettük számításba.
-
opr
nagyúr
válasz
Dragon3000 #35 üzenetére
Valos felhasznalasban kb 10-15% diffit mutatott ki minden benchmark 5700x es 7700x kozott, nem az ujjambol szoptam. Nem csak jatek letezik. Akinek meg csak jatek letezik, ezerszer jobban jar, ha vesz egy 5600x-et olcsobban es a kulonbseget VGA-ra kolti.
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #35 üzenetére
És mennyi többletet hoz a 7700X a 7600X-hez képest? Mert játékban az 5600X-nél nem tud érdemben többet jelenleg az 5700X, sőt, néha gyengébb... gyanítom ugyanez igaz a Zen4-es változatokra is, de mindjárt csekkolok pér tesztet is...
-
Dragon3000
nagyúr
A 7600x hoz kb 10-15% többletet az 5700x-hez képest, nem a 7700x.
A memóriából is drágább megoldás van a tesztekben am4 platform esetében, így a gyengébb memória esetében még nagyobb különbség is lehet vagy az am5 esetében is lehet nézni 6000-res helyett 5600-as ramot, ami majdnem feleannyiba kerül. Máris nem lesz olyan drága az egész, csak az alaplap lesz még mindig kiugróan drágább. A kedvezményekkel akár hasonló áron is összelehet hozni egy modernebb megoldást. Persze akinek am4 megoldása van, nem éri meg a váltás, de akinek régebbi rendszere van, annak így már azért elő kerülhet az am5 platform is, de akár ott az intel 12. generációja ddr4-es alaplappal. -
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #33 üzenetére
"de a 5800x3d teljesítményét hozza a 7600x, így már teljesen más amit mutat az egész."
Nem, nem mutat mást, írta, hogy kapsz azért a szekérderék pénzért kb. 15% extra teljesítményt(már az 5700X-hez képest). Az általad említett két proci jelenleg kb. egy árban van. -
Dragon3000
nagyúr
Az összehasonlításból az marad ki, hogy hiába azonos kategória, de a 5800x3d teljesítményét hozza a 7600x, így már teljesen más amit mutat az egész. A tesztekben am5 esetében olyan specifikációjú memória szerepelt, mint amit linkeltél, míg am4 esetében 3600cl14-es, ami drágább, mint amit linkeltél. Persze ettől még rohadt drága az egész főleg az alaplapok miatt.
-
ttt
senior tag
Most fejlesztettem, komplett gép lett összerakva. Akárhogy számoltam ár/teljesítmény matek sehogy nem jött ki a DDR5 konfigokra.
AM4 lett belőle, ott is kb közepes teljesítménnyel, de a legrosszabb mutatót itt is az alaplap adta egy ASUS B550F, ami most is 70-80eFt és nem vagyok vele annyira megelégedve, mint ahogy az ár indokolná. -
snecy20
nagyúr
Úgy értem, hogy az elmúlt pár évben tapasztalt infláció már nem visszapörgethető.
No, meg valószínűleg nem lesz újra 310-es EUR-HUF sem, bár ez már M.o.-i probléma. Egyébként igazad van, a technikai fejlődés bőven nem volt akkora még megközelítőleg sem 4-6 évvel ezelőtthöz képest, hogy indokoltak legyenek ezek az árak.
-
nubreed
veterán
Ok, majd kiderül, köszi. Nem tudom reális elvárás lehet-e az, hogy a "rev. 2" AM5 alaplapok a mostaniaknál jóval olcsóbbak legyenek majd. Több szakmai cikk is megjelent arról, hogy miért ennyire drágák az AM5 alaplapok, és a jelenlegi körülmények között nem marad sok mozgástér az árak csökkentésére az AMD szigorú követelményei miatt, de talán a rev. 2 -es alaplapokat már meg fogják tudni úgy tervezni, hogy lehessen árat csökkenteni (ez csak az én wishful thinking -em). Azt azért az AMD is látja nagyon jól, hogy nagyon sokakat a brutál drága alaplapok tartanak vissza a vásárlástól, ha jót akarnak maguknak meg a platformjuknak, ez nem mehet így sokáig.
-
Nagya21
addikt
HAli!
Igazából az APU processzorra várok (mert az amivel játszok arra az is elég lenne, a 3400g közepes alatt vitte valamennyivel a WOT-ot), de már naon viszket a tenyerem, így hát veszek most egy 7600x-et, és ha kijön az APU procijuk akkor eladom a videókarit, meg a mostani procit.
Üdv Nagya -
Kansas
addikt
-
opr
nagyúr
AMD eleg hosszu tamogatast igert az AMD5-hoz. Ha jol emlekszem, minimum 2025-ig igerte az AMD a tamogatasat az AM5-nek. Persze ez nem feltetlen jelenti azt, hogy minden proci, ami 2025 vegeig megjelenik, bele fog menni minden lapba, amit ma kapni lehet, csak azt jelenti, hogy valmailyen formaban tamogatott lesz az AM5 minimum 2025 vegeig.
Ilyen teren eleg jok a tapasztalatok AMD-vel, minden socket-et nagyon sokaig tamogatnak, szoval ettol pont nem felnek. Az egy masik kerdes, hogy mig AM2-3-nal volt ertelme akar 3 evvel kesobbi procit is berakni egy lapba, AM4-nel mar kevesbe, sok dologrol lemaradtal, es hasonlot varok AM5-nel is. Aztan remeljuk tevedek, majd kiderul. -
Kansas
addikt
A legtöbbeknél olyasmi a matek, mint nálam:
AM4:
Ryzen 5 3600 -> Ryzen 7 5700X upgrade
AM4 lap - van B550-es, nem kell venni
DDR4 RAM - van 32GB, nem kell venni
AM4 proci - ~77e boltbólEhhez képest...
AM5:
AM5 lap - venni kell, min 75-90e
DDR5 RAM - 32 GB kb. 55-65e
Ryzen 5 7600 ~100e
Ryzen 7 7700 ~140e
+ esetleg nem árt új hűtő, mert ezek egyike se 65W-ot fogyaszt... +ˇ~20-30eHa mindenből az alső hangot számolom, akkor:
AM4 upgrade: 77e ~+30-40% teljesítményért
AM5 upgrade: 250e ~+50-60% teljesítményért(jó esetben), és ugyan több alkatrész használt piaci árát lehet visszaforgatni bele, de cserébe több hirdetéssel/eladással is kell szarakodni. És még úgy is jóval több marad a fizetni való. -
Chiller
őstag
Egyáltalán nem lehetetlen elvárás.
Volt régebben az az összehasonlító kép, ami megmutatta, hogy kb. semmit nem változtak az intel alaplapok kb a z170 óta. Persze több a csicsa, meg az RGB, de érdemben semmi.
Ráadásul volt ahol még visszalépés is volt, pld PCIE sávban vagy VRM minőségben/mennyiségben (azonos kategória, ugyanaz a gyártó, csak új széria).
Ha belegondolsz, tök logikus, elvégre jobbára csak a foglalat cserélődik (jó intelnél kellett kicsit reszelni az elszabaduló áramfelvétel miatt
- de ez csak a highend tuninglapokra érvényes, a normál alap procik maradtak max 125W).
Kb. 80-100$ kéne lenni most is egy tök fapad antituning lapnak, és 160-200$-ba egy tuningosnak. A fullos meg 300$. De nem 1200$...
-
opr
nagyúr
A megoldás az, hogy nem veszünk az AM5 rendszert. Minek? Első generációs rendszernél új ddr mellett még az se érv, hogy meddig lesz támogatott, mert 2 év múlva bármit raksz bele, nem lesz az igazi. Sose szabad memóriaszabvány váltás után azonnal venni új platformot, még soha nem volt olyan, hogy az megérte volna. 1-2 évvel később szoktak jönni az igazi finomságok.
-
Nagya21
addikt
HAli!
Am4 platform:
Toast ház(3 ventivel)-b450m gigabyte alaplap-3400g proci-2*8gb 3200Mhz ram-480ssd-400w BeQuiet táp szumma 105pénzre raktam ki.Az Am5 rendszerem idáig(ház16k-táp18k-alaplap65k-házhűtő2db6k-2*8gb 5600Mhzram36k-procihűtő vent10k) proci-videókari nélkül 150k....+postaköltségek
Proci 90k lesz, és vettem egy használt rx570 8gb-os karit 35k, summa:275K
Hát ezvan......Üdv Nagya
-
opr
nagyúr
Sőt, ha a legolcsóbb i3-hoz hasonlítjuk az r7-et, még nagyobb a differencia...
De amúgy mindegy, ha számít a pénz, jelenleg ár - értékben az AM4 verhetetlen. Annak ellenére is, hogy ahogy fentebb is írták, emelkedett az AM4 lapok ára is, nem is kicsit, és nem csak forintban. -
Ixion77
addikt
"Intel a brutalis alaplap es prociarak miatt kiesett, meg a 12. generacio is dragabb vagy egy arban van sokszor, mint a 7000-es zen, 13. gen ara meg platformszinten a csillagos egben, plane DDR5-el..."
Érdekes hogy ezt írod, mert én első nekifutásra az ellenkezőjét látom:
130e Intel Core i5-13600K 14-Core 2.80GHz LGA1700
85e ASUS ROG Strix B760-I Gaming WiFivs.
133e AMD Ryzen 7 7700X 4.50GHz AM5 Box
130e Asus ROG Strix B650E-I GAMING WIFITehát a hasonló teljesítményű CPU hasonló árban van, ellenben az alaplap jóval drágább AMD oldalon.
-
Chaser
legenda
jah, ddr5 már lassan soso, de a nyomi lap árak
snecy20
ddr4 2x olcsóbb akkor is
ami kutyát nem érdekelné, ha lennének am5 lapok 20-25e ft-tól mint régen..opr
és tedd mellé az am4 lapok ára is durván megugrott, ha marad a régi - magasabb usd-huf árfolyammal növelt - ár mekkora kánaán lenne am4-nél, de így sem rossz
meg persze mostani árak adottak, evvan' -
opr
nagyúr
Amerikan kivul sehol nem latom, hogy akar csak emlites is lenne a dologrol.
De amugy sok sikert nekik, meg igy is teljesen versenykeptelen az egesz 7000-es szeria ugy, ahogy van. Tudom, mert pont most tervezek egy kis fejlesztest. Angol arakkal fogok dobalozni, mert azokat nyalaztam vegig tegnap alaposan, illetve minden esetben eleg potens teljesitmenyre megyek ra, de ugy, hogy csak akkor koltunk, ha annak van ertelme is. Tuning nincs tervben.
Peldakonfigok (minden uj, bolti, garis, dobozos, nem refurb ar):
AM4:
- mb: ASUS PRIME B550M-K, £90 (~39khuf)
- cpu: AMD Ryzen 7 5700X £176 (~75khuf)
- mem: Corsair CMK32GX4M2Z3600C18 VENGEANCE LPX 32GB 2*16 3600mhz, £76 (~33khuf)
Szumma: 147khufAM5:
- mb: ASUS PRIME B650M-A, £169 (~72khuf)
- cpu: AMD Ryzen™ 7 7700X, £327 (~140khuf)
- mem: Corsair VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz, £144 (~62khuf)
- 75 usd: 27khuf
- 150 usd: 54khuf
Szummak:
Kedvezmeny nelkul: 274khuf
75 usd kedvezmennyel: 247khuf
150 usd kedvezmennyel: 220khufTehat legjobb esetben is 147 vs 220khuf-rol beszelgetunk. Tehat legjobb esetben is 68% felara van az azonos kategoriaju AM4 platformhoz kepest az AM5-nek. Mindezt ugy, hogy legjobb esetben is kapsz egy kb 15% extra teljesitmenyt. Semmi ertelme. Ha meg kizarolag a jatek szamit, az 5800X3D vs vele kb egyszinten mozgo AM5 kozott szinten hasonlo az arkulonbseg. Ez penzegetes, semmi mas. Meg kedvezmennyel egyutt sincs semmi ertelme a 7000-es szerias AMD-nek.
(Intel a brutalis alaplap es prociarak miatt kiesett, meg a 12. generacio is dragabb vagy egy arban van sokszor, mint a 7000-es zen, 13. gen ara meg platformszinten a csillagos egben, plane DDR5-el...)
-
E.Kaufmann
veterán
Én nem kérem a játékot, de még 5-10 dollár kedvezményt elfogadnék helyette. Vagy a SzárVórsz is beragadt készlet?
-
tibaimp
nagyúr
Nem is rossz ez az új akció így! Az a kérdés, hogy hazánkban ezt hol és hogyan lehet érvényesíteni, de gyanítom, hogy kb. sehol.
-
Kansas
addikt
A vicc az, hogy ennek a java része a drága alaplapok meg DDR5 modulok miatt van, nem is annyira a procik miatt... ez az ára annak, ha nincs cross-gen, mint anno az AM2+/AM3+ volt. Sokaknak (köztük nekem is) a 3 komponens cseréje együtt megfekszi a gyomrát.
Ilyen szempontból az Intel kicsit okosabban járt el - igaz, ők meg nem a hosszú távú socket suportjukról híresek... -
Sanya
nagyúr
De ezt hazánkban hogyan lehet elérni? Sehogy?
-
Hát igen. Csúnya összeomlás lesz ennek a vége. Az azért elég durva, hogy egy alapvetően jó paraméterekkel rendelkező új processzort már a 0- perctől akciózni kell, hogy ne ragadjon be a készlet.
-
Kotomicuki
senior tag
Lassan rájönnek, hogy a covid-os, önsanyargató szankciós részvényesi extraprofitból lehet lefaragni, hogy egyáltalán eladhatóvá váljék a portéka az emiatt jelentősen visszaeső vásárlóerővel bíró fogyasztóknak?!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest