Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John3:16
csendes tag
válasz John3:16 #66148 üzenetére
Valamiért nem akar összeállni a Renekás nyitott szűrős csapolás egy sugárrá. Két-három különálló sugárban folyik a csészébe. Az IMS-sel sosem volt ilyen gond. Próbáltam már finomítani az őrleményt, csökkenteni/növelni a töltősúlyt, de nem segített. A sztenderd rutin: őrlés kosárba, WDT először mini habverővel majd kihajtott gémkapoccsal, Keresztapper-féle egyengető, tömörítés. Valakinek van ötlete? Egyáltalán fontos ez?
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #66187 üzenetére
Örülök, mert eléggé idegesített dolog. Igen, a réz vízterítő több hőt ad át/tárol, ezért született itt a fórumon az az ajánlás anno, hogy piddel együtt érdemes rá váltani elkerülendő a kávé megégését. Neked is fel szokott ragadni a pogi csapolás után a felsőszűrőre?
Te is ipari felsőszűrővel használod a Renekát?[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #66194 üzenetére
Nekem jól működik az IMS felsőszűrő-IMS kosár páros is - bár nálam egyedi kétrészes réz vízterítő van, ami a felső elemmel középre tereli a vizet, majd szétosztja az alsó elemmel (Verti-féle), így az én példám nem általánosítható.
Úgy tűnik, hogy a Reneka szűrő nem szereti annyira az IMS felsőszűrőt (de lehet, hogy csak simán túltöltöttem a kosarat és ezért csatornásodott.)
-
John3:16
csendes tag
válasz soldier2 #66524 üzenetére
Gaggia Classic gőzölés témakörében:
Nekem egy spéci Auber PID van a gépben, ami egyben a gőzt is szabályozza:
https://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&products_id=228Gőzölés üzemmódban is a Pt100-as hőelem mérései szerint korrigál a PID, de ilyenkor sima kikapcsolás-bekapcsolás üzemmódban a PID alarm kimenetén keresztül a gyors reagálás érdekében. (Mindkét gyári termosztátot ki kell kötni a telepítésekor.)
Ha feltolom a gőz gőmérsékletet 155 Celsius fok környékére, átlag családi használatra (1-2 tejes ital egy alkalommal) tökéletesen működő gőzölési megoldást ad. Kis gyakorlással, jó tejből a Silvia gőzkarral perfekt mikrohab készíthető vele kb. 20-30 mp alatt.
90 fok környékéről felmelegszik 150-re kb. fél perc alatt, ami pont elég hogy kivegyem a hűtőből a tejet és beleöntsem (a szintén előhűtött) tejkiöntő kannába.Tudom, nem olcsó megoldás, de ha valaki nem szeretne nagyobb gépet venni, akkor átlagos otthoni igényeket tökéletesen kiszolgál.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Jóárasított Expobar Brewtus (alias Office Leva) PID-es Dual Bolier 360e Ft körül szállítással:
https://espresso-machines.nu/expobar-brewtus-4-espressoA magyar forgalmazónál 417e ugyanez:
https://skilltrade.hu/expobar-office-leva-egykaros-ket-boileres-kavegep-daralo-nelkul-76Nagyon komoly cuccnak tűnik a tesztek alapján. Valszeg innen már csak a nyomásprofilos DB gépek vannak feljebb csilliókért.
Erősen elgondolkodtam rajta, de ha megvenném, sajnos a konyhapultomon annyi hely sem maradna, hogy egy vajaskenyeret megkenjek ...
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Wolfy999 #66594 üzenetére
Köszönöm a gyors és részletes válaszodat!
Nem, nem volt még E61-es gépem, de nagyon tetszenek ezek a masinák!
A Whole Latte Love videóban rátettek egy Scace hőmérőt és tizedfokra hozta és tartotta a PID-en beállított vízhőmérsékletet. Nagyon komoly. Gondolom a gőze is brutális. Ha jól értettem a videóban, ennél a IV-es verziónál az E61 vízterítő elem körül létrehoztak egy plusz előáztató kamrát is.Ha lenne helyem, már valószínűleg lecsaptam volna rá, de sajnos ehhez a géphez min 2-szer nagyobb konyha kell, mint a jelenlegi ... addig meg marad a jó kis tuning GC, amivel tulajdonképpen elégedett is vagyok, csak megcsapott a vásárlási láz.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz John3:16 #66168 üzenetére
Így hosszabb távon használva, iszonyú háklis kosár ez a Reneka, nálam semmiképpen sem annyira univerzális és megbocsátó mint pl. az IMS 12/18g.
Ipari felsőszűrővel sem áll össze sajnos egy sugárrá a lefolyás nyitott karral, ami feltételezhetően valamilyen előkészítési hibára utal vagy valamiért nem szereti a GC-t.
15,5 g környékén használom, nagyon alaposan WDT-zek, egyengetek, tömörítek.
Valamelyikőtök tapasztalt hasonlókat?
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #66767 üzenetére
Köszönöm, a válaszaitokat Soldier2, Bazsee71!
Bazsee71,
Ez tényleg fura. Nálam az IMS etalonként viselkedik, igen-igen ritkán spriccel.
A Reneka sem spriccel, csak nem áll össze szépen egy sugárrá a csapolás.
Esetleg ven egy videód arról, hogyan készítesz elő és csapolsz nyitott karral, Renekával? -
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #66769 üzenetére
PY Yirgájával és Cocó7 blendjével próbáltam. (Ez utóbbi hasonló mint a Locavore, csak picit sötétebbre van pörizve, de majd Paljoc kijavít ha tévednék.)
Én is ezt tapasztalom: nagyon nehezen áll össze egy sugárrá középen (nekem talán összesen egyszer vagy kétszer sikerült). Külföldi fórumokat böngészve valaki konvex tampert ajánlanlott hozzá. Te esetleg próbáltad konvex tömörítővel?
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #66773 üzenetére
Mivel a Reneka alja enyhén domború, így a közepén kissé magasabb. míg a széleken kissé alacsonyabb a pogi, ha sík tömörítőt használunk.
Ezen szerintem javíthat egy ívelt tamper, mivel annak a közepe ívben benyomja az őrleményt, így kb. azonos magasságú (íves) pogit kapnánk vele.
Most elkezdett ez a tampertalp téma foglalkoztatni és már a Reg Barber-féle C-Ripple-nél (koncentrikus körgyűrűk a közepén) tartok gondolatban
-
John3:16
csendes tag
válasz John3:16 #66778 üzenetére
Megvolt ma reggel az első próba ívelt tamperrel. Kv: PY Cocó7 blend.
Szerintem minden eddigi lefolyásnál rosszabbat produkált a Reneka, 15,5 g őrleménnyel.
Ha eddig 2 sugárban jött le, most kb 4-5 sugárban és összeköpködte a pultot.Mivel már szerettem volna egy jó kávét inni, elővettem az IMS-t, tettem bele 17 g őrleményt és próbaképp letömörítettem az íves tamperrel.
Hát, zongorázni lehetett a különbséget ... Álomszép, nyugodt lefolyás, vastag, mogyoróbarna, cirmos krema.
Pár mp-en belül összeállt rögtön egy sugárrá. Ízre krémes, csokis, fincsi lett.
Majd korrigálok még +őrleménnyel és/vagy finomabb darálással holnap reggel, mert kissé aluloldott volt.Nyilván egy próba nem próba, úgyhogy küzdök még majd a Renekával. Valszeg inkább a világosabb SO gyümis kávék az ő szakterülete, ahol extra finomra kell őrölni az optimális kioldódáshoz.
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #66803 üzenetére
A domború tampertalpat már kínomban vettem őszintén szólva, de még jól jöhet bizonyos esetekben a jövőben.
A vízterítővel kapcsolatban: láttad Verti1 rajzait és az alapján mondod ezt?
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #66833 üzenetére
Sajnos a konstrukcióból adódóan már nem lehetett kijjebb rakni a furatokat, mert ott fut a két elem közti vájatban a szilikon tömítés:
Visszarakom majd a sima réz vízterítőt, hátha az a gond.
A középen 6 lyukas furatok milyen problémát okoznak? MIlyen lenne szerinted az ideális vízterítő GC-re?
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #66836 üzenetére
Ezen már én is gondolkodtam, hogy az ipari felsőszűrőn csak jóval beljebb kezdődnek a lyukak és ez előnyére válik a vízterítésnek. Az nem gáz a gyári vízterítővel kapcsolatban, hogy nem középen lövi be a vizet a fej? Nem lesz ettől egyenetlen az elosztás?
-
John3:16
csendes tag
válasz John3:16 #66845 üzenetére
Beraktam az utángyártott réz vízterítőt az ipari felsőszűrővel. A kávé jó lett, de a lefolyás továbbra sem az.
Próbálgattam a sima gyári GC felsőszűrőt is, mert szűrőkar nélkül annak a legszebb, legegyenletesebb kinézetű a terítése: cseppenként jövő finom esőpermet. Készítettem vele egy kávét is és finom krémes lett, igaz a pogi teteje jó csapzott volt, pár csatornagyanús lyukkal (bár lehet, hogy csak a háromjáratú okozta a csapolás végén).
A lefolyás sehogy sem áll össze egy sugárrá, még akkor sem, ha hosszan, csöpögősen indul a lefolyás. Szerintem elengedem ezt a naked karos Reneka témát és inkább használok hozzá kifolyós szűrőkart, hogy ne idegesítsem magam vele.
-
John3:16
csendes tag
válasz sz.zs. #66875 üzenetére
Mano66
Köszönöm!sz.zs.
Köszönöm a jótanácsot! 14 grammal a csapolás felénél kb összeállt végre egy sugárrá!
Beállítottam tolómérővel a palmtampot 13 mm-re és úgy tömörítettem le a pogit.Pont most bontottam egy új csomag kv-t (Lavazza 100% Arabica), úgyhogy még finomhangolni kell az őrlést, de picit gyorsabb lefolyással is már elég korrekt, fincsi lett!
-
John3:16
csendes tag
Imhol van a Heycafé Expobar címkével 599 ojróé':
https://espresso-machines.nu/expobar-600-grinder-on-demand[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Bazsee71 #67075 üzenetére
Jó a cikk! Ez a masina tényleg ígéretes darabnak tűnik!
http://www.magistersistemacaffe.it/30.php
A gyári oldalon opcionálisan elérhető egy előáztató megoldás is hozzá:
"Pre-infusion valve on the brewing group"Ennek kapcsán írtad a zárójeles megjgyzést?
-
John3:16
csendes tag
A WDT-t én sem hagytam el. Mondjuk az én módszerem elég összetett, de időben mégsem jelent sokkal többet:
mini habverős átkeverés (3-4 mp) ----> WDT tűvel (5-7 mp) ----> egyengető (4-5 mp) ----> tömörítés Palmtamppal
Az egyengető leginkább a tökéletes tömörítésnek ágyaz meg szerintem a sima felülettel, nagymértékben csökkenti a félretömörítés esélyét (Palmtamppal meg kb. nullára redukálja).
Az eszköz a szűrőkosár alsó régiójában semmit sem csinál, így valamilyen eloszlatás (ütögetés/WDT stb). mindenképp szükséges az egyengető előtt.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Lehet, hogy érdemes lenne kideríteni, hogy ez a kar kompatibilis-e a Poemiáddal:
http://expolygon.hu/webshop/szurotartok/1165179-szurotarto-gaggia-carezza
Igaz árban húzós, viszont ez krómozott bronzból van, ami nagyságrendekkel jobban tartja a hőt, mint az eredeti alumínium/műanyag kar. Kérdés, hogy megéri-e rákölteni ennyi pénzt egy Poémiára.
Még ha nem is berheled ki a szűrőt akkor is elég jó eredményeket lehet elérni
a Graeffel, friss kávéval, egy kis WDT (kihajtogatott gémkapoccsal) után tamperral (nem túl erősen) letömörítve az őrleményt.Tapasztalatból mondom, két Poémiát is használok napi szinten.
PS: Tanács tejes italokkal kapcsolatban: szedd le a pannarellót és tanulj meg simán a gőzcsővel gőzölni. Sokkal jobb lesz mikrohabot ad így.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Teljesen jó a 3,5 dl-es kiöntő. Nem szükséges semmilyen hosszabbítót venni. A melóhelyen már egy sima bögrében is vállalható mikrohabot készítek.
A technika a lényeg:
A csövet a levegőbeeresztés idejéig (amíg a fém tejkiöntő oldala kb. testhőmérsékletű nem lesz) max 0,5-1 cm-re tolom a tej felszíne alá, keresve egy jellegzetes szörcsögő hangot. (Ilyenkor dolgozzuk be a tejbe a levegőt.)
A testhőmérsékletet elérve picit beljebb (lejjebb) tolod a csövet (én kb 2-3 cm-re szoktam), amíg már olyan forró nem lesz a kiöntő oldala, hogy égeti a kezed. (Ilyenkor dolgozzuk el az első fázisban bevitt levegőt - itt már nem célszerű további levegőt bevinni, hanem a bejuttatott mennyiséget kell minél jobban elkeverni).
Végig törekedj az örvénylésre és kerül az óriási buborékok képződését.Tipp:
- A kiöntőt enyhén megdöntöm, hogy segítsem az örvénylés kialakulását.
- Mind a gőz elindításánál, mind a leállításánál fontos, hogy a cső vége a tej szintje alatt maradjon.
A végén csak akkor húzd ki, ha már hallhatóan teljesen leállt a gőz.
- Hideg tejjel és hideg kiöntővel célszerű nekilátni a műveletnek. (Én mindkettőt a hűtőben tartom).
- A tej ne UHT tartós legyen hanem valami 2,8%-os rendes tej.A youtube tele van amúgy gözölés oktató videókkal.
Jó gyakorlást!
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Nem vicceltem. A Gaggia Carezza de Luxe 53 mm-es szűrőt használ:
https://www.barista-shop.gr/en/spare-parts/583-gaggia-portafilter-for-carezza-deluxe.htmlA köv. szűrőkosár pedig az infó szerint jó a Poemiához és a Gagga Carezza Deluxe-hoz is:
https://www.bluestarcoffee.eu/gaggia-carezza-double-basket-4170-p.aspMivel a Poemia is 53 mm-es (és ugye a Gaggia/Saeco/Philips immár egy cég), ha a rögzítő fülek mérete és pozíciója is egyezik, akkor a fentiek alapján van rá némi esély, hogy kompatibilis vele.
Ha érdekli, kideríti, ha drágának találja, nem foglalkozik vele.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
🤣🤣🤣
Erről a masináról már csak egy fluxuskondenzátor hiányzik:
[link] -
John3:16
csendes tag
Ha már új, dupla kazános, PID-es gépről beszélünk és van rá keret akkor érdemes lenne ezeket is megnéznie:
Expobar OFFICE LEVA Dual boiler
Ez utóbbi sajnos legközelebb csak Ausztriában kapható, de éppen akciós (1300 EUR 1400 helyett).
Mindkét gép:
- direkt kávéőrülteknek készült
- rendkívül jó a hőtartása a csapolás alatt (0,5-1 Celsius fokon belül marad egy dupla csapolása alatt)
- nagyon jó a gőze
- igényesen, jó anyagokból megépített, tartós konstrukció
- rendszeres karbantartás mellett igen hosszú ideig jól fog működni
- valószínűleg sosem kell majd lecserélni őket, hacsak el nem jut a főnököd a nyomásprofilozásig[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Keresztapper #67713 üzenetére
Tyű, feladom inkább. Ezt az intergalaktikus hülyeséget nehéz überelni!
Mindenesetre maga a masina nagyon jó, csak az ungarische díler weboldala nincs a helyzet magaslatán.
Ahogy nézem ők nagykonyhai gépekkel foglalkoznak, nem kifejezetten kávés eszközökkel.
Célszerű inkább innen tudakozódni:
http://www.creminternational.com/products/expobar/?subcat=9vagy erről az amerikai oldalról (ott "Brewtus" a neve)
https://www.wholelattelove.com/expobar-brewtus-iv-with-vibration-pump
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - Garanciával
- DJI FPV Drone ÚJ szett SOHA nem használt 0h repülési idő
- DJI Mavic 3 Classic Fly More Combo FMC RC drón - 4/3" Hasselblad kamera - újszerű állapotban
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest