Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Ok. Az AGESA-ról eddig is tudtam, hogy az alaplap firmware része az AMD-től, és az hordoz mikrokódokat is. Ettől még nem értem, hogy miért kéne a CPU-ba való feltöltés után a memóriában maradnia (mert ha nem kell, akkor miért ne lehet akár 1Mb a limit a "kicentizgetés"? helyett)?
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
westlake
félisten
Igen, az lenne, de AMD-nél már egy ideje nem pontosan úgy működik, mint az Intelnél. Míg az Intelnél a mikrokód a BIOS egy önálló része, az AMD-nél az AGESA-ban benne. Az AGESA kb. a BIOS "agya". Tehát a BIOS része az AGESA, az AGESA része pedig a mikrokód.
#3: Az angolom nem a legjobb, de szerintem az AMD openSIL nem egyenlő az AGESA-val, tehát nem is válthatja le. Az AGESA-nak csak egy elhanyagolható része a mikrokód. Az AGESA ~8 MB, a legnagyobb mikrokód meg 5,43 KB.
[ Módosította: Pyttawrx ]
Play nice!
-
janos666
nagyúr
Nekem az se tiszta a cikkből, és ebből a sorból, hogy ez az a microcode, amit alapvetően az alaplap is betölt a boot folyamat elején, és aztán opcionálisan az OS kernel is be tud tölteni egy még újabbat, ha rendelkezésére áll? Mert annak akkor miért kell állandóan kernelmemóriában maradnia?
Tehát ez alábbi (csak Intel helyett AMD verzióban)?~ # dmesg
[ 0.000000] microcode: updated early: 0xc2 -> 0xf0, date = 2021-11-12
[ 0.000000] Linux version 6.4.10-gentoo
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
poci76
aktív tag
válasz bitblueduck #4 üzenetére
A cikkre reagáltam, ami a Linuxhoz köti a lapméretet, a te kérdésedre nem tudok válaszolni.
-
dabadab
titán
válasz bitblueduck #1 üzenetére
Gondolom ezért:
static u8 amd_ucode_patch[MAX_NUMNODES][PATCH_MAX_SIZE];
Fixen lefoglal egy ekkora tömböt (illetve ha több NUMA node van konfigurálva (ha jól láttam, akkor a default 16), akkor annyiszor ennyit), szóval nem nagyon lehet elszabadulni.
DRM is theft
-
bitblueduck
senior tag
ha nekem jött a válasz a page size oké, nem azt kérdeztem. lehet félreérthető.
csak azt nem értemi mért kell az a max méret, meg a 2.66x növelés az olyan furcsa.
miért ne lehetne a max size 1MB, 4GB vagy 2^64?
hacsak nem valami extra limitált memóriába megy vagy a CPU-ba van ennek egy dedikált rész tranyóból.An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.
-
vicze
félisten
Az AGESA leváltó "AMD openSIL"-re való felkészülés minden valószínűség szerint, ami a Zen5-tel fog bejönni.
-
poci76
aktív tag
A 386-os óta 4 kB-os a lapméret az x86-os procikban, nyilván a Linux kernelben meg a Windowsban is annyi.
-
bitblueduck
senior tag
lol nemsemmi fejlesztés:
-#define PATCH_MAX_SIZE (3 * PAGE_SIZE)
+#define PATCH_MAX_SIZE (8 * PAGE_SIZE)
amúgy érdekelne miért pont 3 és miért pont 8? van valami hardveres vonzata, hogy nem lehet pl 1024xPAGE_SIZE? meg mire jó?
inteles forrásba gyors belekukkantva nem látok ilyen max size-t.An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest