Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zedz
    addikt

Kicsit langyosítva itt a harcokat, aki már dolgozott front-end fejlesztőként elmondaná, hogy most akkor félig designernek kell lenni, vagy csak nem árt ha legalább azt észreveszed ha szarul néz ki az egész?

Én ugye most azért választottam délutáni elfoglaltságnak a frontendezést mert beleuntam a c/c++ command lineos progházikba, de folyamatosan előjött ez a "frontendes vagy? hahah szoval nem tudsz egy rendes algoritmust megirni haha" stigma. Amit valahol értek, hogy honnan jön, és én sem leszek szerintem még sokáig ennyire fókuszált a frontenden, mert mint az előző kérdésemből kiderült nem sok közöm van az ux / ui designhez és hányok a csstől 100 sor felett.

Nektek ki a front-end developer? Meddig ér a keze? Vagy tényleg ennyire gyakori az a dolog, hogy mindenhová fullstackeket keresnek, így ha odaadnak az adott embernek egy funkciot hogy implementalja akkor azt az elejétől a végéig meg tudja oldani?

Nektek ki a front-end developer?

Ahogy az elottem szolo kollegak is irtak, mindenkinek mas. Egyszeru kerdesnek tunik az elejen, aztan kicsit jobban belegondolva azert komplexebb a dolog.

Nekem peldaul vitathatlanul beletartozik a sitebuild, a nevesebb FE oldali keretrendszerek es libek ismerete, az FE oldali bundlerek ismerete, egy SPA build es deploy folyamata. UI es UX erzek bonusz, de meg merem kockaztatni, hogy alapveto dolgokat illik ismerni ezeken a teruleteken is.

Es ezektol fuggetlenul nem art tudni, hogy nagyjabol mi folyhat a backenden is. Nem azt mondom, hogy mindenkepp fullstackbe kell tolni, de mostanaban mivel FE heavy appokat irunk, nagyjabol itt osszpontosulnak a dolgok, igy egy kicsit mindenre ra kell latni.

Aprosag.

• martonx
    veterán

Kicsit langyosítva itt a harcokat, aki már dolgozott front-end fejlesztőként elmondaná, hogy most akkor félig designernek kell lenni, vagy csak nem árt ha legalább azt észreveszed ha szarul néz ki az egész?

Én ugye most azért választottam délutáni elfoglaltságnak a frontendezést mert beleuntam a c/c++ command lineos progházikba, de folyamatosan előjött ez a "frontendes vagy? hahah szoval nem tudsz egy rendes algoritmust megirni haha" stigma. Amit valahol értek, hogy honnan jön, és én sem leszek szerintem még sokáig ennyire fókuszált a frontenden, mert mint az előző kérdésemből kiderült nem sok közöm van az ux / ui designhez és hányok a csstől 100 sor felett.

Nektek ki a front-end developer? Meddig ér a keze? Vagy tényleg ennyire gyakori az a dolog, hogy mindenhová fullstackeket keresnek, így ha odaadnak az adott embernek egy funkciot hogy implementalja akkor azt az elejétől a végéig meg tudja oldani?

Ez nagyon változó. Van ahol külön választják a front-endest a sitebuildertől. De van ahol meg a full-stack webfejlesztőkre esküsznek.
    Szerintem (aztán aki akar, majd megcáfol), azért valahol az a jó, ha a frontendes nem vérzik el a css-ezésen. Azt kell látni, hogy az utóbbi években rengeteget változott a frontendes. Régebben a frontendezés valóban minimális javascriptezésből, és inkább css-ezésből állt.
    Manapság viszont a js heavy, single-page appok idejében a komoly programozási tudás, komplex rendszerek átlátása (lásd alap angular projekt :D mikor, hol, mibe, miért éppen abba kell belenyúlnia) alapkövetelmény egy frontendesnél.
    Ráadásul a CSS is egyre többet tud, scss, less miatt az is komolyodik, szóval egyre inkább kezd a sitebuilderség (amihez némi dizájner véna se árt, de a UX-es szakmát végképp ne keverjük ide :D ) is egy külön szakiránnyá válni.

Szerintem.

Új hozzászólás Aktív témák