-
PROHARDVER!
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hiperFizikus #10067 üzenetére
Elmesélek neked valamit a programozással kapcsolatban.
Egy időben édesapám és én ugyan annál a cégnél dolgoztunk, mint vezérléstechnikusok. A feladatkörünk lényegében 5VDC - 380VAC-ig való automatizált vezérlések tervezése, megépítése és PLC programozása volt.
Egyszer azonban megalkotásra került egy masina, amely nem igényelt kijelzővel ellátott, grafikus visszajelzéssel megáldott, túl-dizájnolt vezérlést, így cégünk vezérkara kitalálta, hogy építsünk egy saját vezérlőt.
Apám foglalkozik komolyabb szinten a PIC-ek világával, így megalkotott egy egyedi PLC-t, amely költséghatékony volt és a célnak megfelelt. Assembly nyelven készült el rá az adott program, melyet a gép igényelt.
Csakhogy, ez az eszköz megtetszett a vezérkarnak és azt akarták, hogy több gépünkbe is alkalmazzuk ezt. De ugye oda más-már programokra lesz szükség.Ekkor kaptuk meg feladatba, hogy készítsünk ehhez az egyedi PLC-hez egy olyan szoftvert, amelyben bárki tud programozni. Apám számtalan MACRO-t írt meg Assembly-ben, én pedig összedobtam egy olyan programot, ahol ezen Macro-kat egymásra dobálva (tádám: blokkprogramozás) lehetett megalkotni komplett automatizálásokat, végül egy MPLAB-X integráció lefordította a végeredményt HEX-re, hogy a PLC PIC lelke meg tudja emészteni.
A teszt kedvéért megíródott így is az eredeti gép szoftvere. Tudod, mi lett az eredmény? Egy hibátlanul működő program!
Khm... de ez csak a látszat.
Az így elkészült program:
- több tízszer akkora memóriát foglalt le (ami korlátolt kapacitásnál nem jelent jót)
- ergo több hardvert igényelt
- mindemellett mérhetően lassabban dolgozott.Hiszen blokkokból állt és a fordításkor minden blokk behívásra került, akár többször is, teljes egészében.
---------------------------------------------
Amit te csinálsz, ugyan ez, csak eleve egy magas szintű nyelvet alapul véve. A Te nyelvedet is meg kell tanulni használni, ugyan azt lehet elérni vele, mint JS-el (vagy talán annyit azért nem), azonban több erőforrást és tárhelyet igényel.
A mai világ gyakorlatilag korlátlan méretei mellett ez nem okoz különösebb problémát, de! Én még C64-en Basic programozással kezdtem. Ott nem volt minden végtelen, meg kellett Tanulni programozni. Ez a mentalitás pedig részemről megmaradt.Régen hallottam egy bölcsességet, amiben nagy igazságot látok mind a mai napig:
"Nem akkor végeztél jó munkát, amikor már nem tudsz többet hozzáadni. Hanem akkor, ha már nem lehet mit elvenni belőle!"
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Formula-1
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Óvodások homokozója
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen házat vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged