Új hozzászólás Aktív témák
-
Szmeby
tag
válasz
Victoryus #9898 üzenetére
Ez a leírás kicsit kaotikus lett számomra. Mi az elvárt eredmény? A "feldolgozni" elég elvont fogalom. A tömb / HashMap vs. típus problémát sem igen értem.
Amúgy meg a szép megoldás olyami lenne, hogy van számla objektumod, ami tételek listáját tartalmazza. Van tétel objektumod, aminek van neve, mennyisége, egységára, nettó összege. A kedvezmény tipikusan külön tételként jelenik meg, de aggregálhatod is az aktuális tétellel, vagy akár bevezethetsz egy kedvezmény típust is (ami kísértetiesen fog hasonlítani a tétel típusra).
Soronként beolvasod a fájlt, létrehozol egy új számla objektumot, minden sornál egy új tétel objektumot, F esetén a számla objektum kész, bedobod egy listába és jöhet a következő friss számla.
Ezt lehet cizellálni, elindulni OOP irányba, hogy nem soronként jön létre tétel, hanem már létező nevű tételnél csak a meglévő mennyiségét növeled eggyel. Vagy elindulhatsz a minimalista irányba, nincs tétel objektum, hanem a számla fenntart egy map-et, a kulcs a tétel neve (String), az érték pedig a darabszám (Integer), és azt növelgeted szükség esetén.
Végül a kedvezményszámítás már könnyen megy, ha előállt a számlán az összes tétel, mennyiségtől függően kiosztasz nekik egy-egy egységárat, és abból már számolható lesz a nettó. Akár on-the-fly, nem nehéz számítás. -
usergefi
kezdő
válasz
Victoryus #9896 üzenetére
A szamokDb tömbben az szerepel, hogy az adott számot hányszor húzták ki:
szamokDb[szamok[i][j]-1]++
A
szamok[I][j]
az egyes számok lesznek, a fájlban elindulva pl. 37, 42, 44, 61, 62, 18, 42 stb...
Kivon még belőle egyet, hogy 0-tól induljon a tömb indexelése (erre mondjuk nem vágom, miért van szükség), így aztán például a legelső esetben a fenti kódrész:szamokDb[37-1]++
, a második számnál: szamokDb[47-1]++ és így tovább. Tehát a szamokDb azt fogja tárolni, hogy melyik számot hányszor húzták ki, a tömb indexe lesz a szám-1, amit kihúztak, az értéke pedig hogy hányszor.Aztán a kérdéses résznél 2-esével ugrálunk 0-tól kezdve. Mivel -1-et kivontunk, ezért a 0-ás index igazából az 1-es szám, a 2-es a 3-as, a 4-es az 5-ös és így tovább. Majd az értékeket hozzáadjuk a páratlan szám számlálóhoz. Ha mondjuk 1-esből volt 3, 5-ösből 2, akkor eddig 5 páratlan számod lesz.
A 8-as feladatnál az általad kérdezett 0-e feltételnek is a fentiekben találod meg az értelmét, ha az érték 0, az azt jelenti, hogy egyszer sem húzták ki. Ugyanúgy végigmegyünk a szamokDb tömb prímszámos idexein (megint -1), és megnézzük, hogy kihúzták-e (>0 az értéke), vagy sem (==0).
A te megoldásod is tökéletes lenne, a fenti megvalósítás nekem is túl absztrakt
Amúgy meg ha ezt a nyelvet fogod használni, akkor sosem kell ilyen kódot írnod majd, vagy max nagyon specifikus esetekben. Ez tipikus magyar oktatásbeli hülyeség, hogy egy olyan nyelvet, amiben az objektum orientáltságot, beépített könyvtárakat és függvényeket, skálázhatóságot, több szálúságot kéne használni (mert erre való), arra kényszerítünk, hogy több dimenziós primitív tömbökkel szivassuk a jónépet
-
válasz
Victoryus #9895 üzenetére
A 8.feladatot se értem, amikor megnézi, hogy melyik prím számot nem húzták ki. Hogy megy végig a tömbön? Miért az a feltétel, hogy
if( szamokDb[sz-1] == 0 )
? A java-t pont ezért nem szerettem sose, mert nem látom át. De hát ez a legkeresettebb nyelv, szóval kénytelen leszek megszeretni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest